Door Jelle Stuip

Redacteur

Moeilijk verhaal over een mooie laptop

Samsung Galaxy Book5 Pro Review

10-03-2025 • 06:00

55

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Galaxy Book5 Pro en Book5 Pro 360 zijn stuk voor stuk mooie laptops. Dat 'mooi' klinkt een beetje nietszeggend en subjectief, maar dat is maar deels waar. Samsung heeft, zoals je dat in de prijsklasse van 2000 euro mag verwachten, gebruik gemaakt van dure materialen. Geen plastic, maar een slanke metalen behuizing. Een dun oledscherm met een hoge resolutie, vrij dunne schermranden en een strak, minimalistisch ontwerp. Een mooie laptop.

Bij 'mooi' zul je bovendien niet meteen denken aan een heel krachtige laptop. Ruwe kracht is meestal niet 'mooi' en dat is helaas ook waar het bij de Book5 Pro ophoudt. De Intel Lunar Lake-processor is een mooi stukje techniek (daar is dat woord weer), maar geen krachtpatser. Het is een chip die bedoeld is voor dunne, efficiënte laptops. Daardoor zul je tijdens licht gebruik de ventilator niet horen. Voor de liefhebber zit er een npu in de processor gebakken om Microsofts volledige Copilot+-ervaring te bieden. In de praktijk kun je er prima mee uit de voeten, totdat er zwaardere software aan te pas komt.

Dat is waar het misgaat, want in naam is dit niet zomaar een Galaxy Book5, maar de Galaxy Book5 'Pro', de 'professionele', of de 'snellere' versie. Wat je daarbij niet verwacht, is dat er sinds de Galaxy Book3 Pro uit 2023 nauwelijks ontwikkeling in cpu-snelheid is gebleken. Dat ligt deels aan Intel, dat moeite heeft om zijn processors steeds sneller te maken, maar ook aan Samsung. De fabrikant heeft bij deze laptops specifiek voor de zuinige Lunar Lake-chips gekozen en niet voor een vlottere processor van de Arrow Lake-generatie. Vanuit dat oogpunt is de Galaxy Book5 Pro gewoon niet zo'n goed verhaal. Als je onze review van de Book3 Pro erbij pakt, zie je een laptop die er van buiten hetzelfde uitziet als de Book5 Pro, met hetzelfde oledscherm en zoals uit de benchmarks gebleken is, dezelfde prestaties.

Het ligt natuurlijk iets genuanceerder; de Book5 Pro is sneller in singlethreaded workloads, grafisch wat sterker, heeft een langere accuduur en de koeling maakt bij licht gebruik minder herrie. Maar is dit het rendement van twee jaar ontwikkeling? Het voelt allemaal een beetje magertjes, zeker omdat je minstens tweeduizend euro voor de Book5 Pro betaalt en de convertible nog honderd euro meer kost.

Vergeet je even dat de Book5 Pro vier voorgangers had, dan is het op zich een mooi afgewerkte laptop. Dun, met een mooi scherm, een groot touchpad en een lange accuduur. Bovendien heeft de gewone versie een leeg M.2-slot als leuke extra voor wie prijs stelt op veel opslag. Het is alleen, hoe je het wendt of keert, niet zo'n snelheidsmonster en dat verwacht je wel als je 2000 euro uitgeeft voor een laptop waarvan de naam eindigt op 'Pro'.

Reacties (55)

55
54
24
1
0
28
Wijzig sortering
Ik heb op mijn werk met opzet op Lunar Lake gewacht voor het bestellen van een nieuwe laptop.
Voor mijn professioneel gebruik wil ik vooral geen herrie, geen kachel, en aan lange batterijduur (en compatibiliteit met rare apparaten, dus geen ARM.... sorry@Qualcomm).
Snelheid maakt me weinig uit, mijn huidige laptop is snel genoeg (totdat hij begint te swappen, want 8 GB ram).

Ik denk dat de definitie van "pro" nogal ligt aan wat je doet. Videobewerking heeft snelheid nodig. Ik als productmanager niet echt.
Maar gaat 16 gb geheugen wel genoeg zijn voor jou?
En gaat het genoeg zijn met de AI generatie software?
Ik kan helaas geen 32 gb kiezen, dus het moet maar genoeg zijn... 8 gb is ook werkbaar dus het zal wel gaan.
Lokaal AI draaien heb ik niet nodig.
Begrijp deze reactie niet zo goed. Als je AI generatie enigszins performant wil doen dan wordt vrij lastig met normale consumenten hardware. Misschien straks met ddr6 dat het wat beter te doen is.
Iedereen die gen AI maar op tijd en stond gebruikt doet gewoon chatGPT open, daar heb je geen beest van een laptop voor nodig.
Helemaal mee eens: herrie, warmte en batterijduur (voor mij in die volgorde) is belangrijker dan een paar procent snelheidswinst (en verschillen van 20-30% merk ik echt niet).

Dat is wel een beetje een nadeel van de huidige review methode. Ik zit al langer te denken dat ik wel een snelle processor zou willen hebben die flink teruggeklokt is zodat hij niet warm wordt een geen of minder fan nodig heeft. Intel en AMD pushen hun processoren veel te veel voor hoge benchmark scores ten koste van efficientie en prestatie per wat. Het nadeel is dat, als een producent dit doet, er gelijk een negatieve review volgt 'producent X weet niet het maximale uit de processor te halen' (een frase die ik vaak tegen kom hier op tweakers). Nu is dat bij deze Book5 misschien niet het geval, maar ik kan me wel voorstellen dat om deze reden fabrikanten hier hun vingers niet aan willen branden en we daardoor (te) weinig opties hebben bt stille en zuinige laptops...

(Ik heb zelf wel geprobeerd dit te doen via de power options: ik zet dan de 'maximum power state' van de processor op bijv. 75%. Dat scheelt inderdaad een hoop in het aanslaan van de fan, maar ik heb het gevoel dat dit niet de optimale oplossing is.)
Test eens door Turbo uit te schakelen in de plaats. Je kan ook PLx of TDP limieten instellen.
Hartelijk bedankt voor de tip! Ik kon eerst niet vinden waar ik de turbo uit kan schakelen: niet in mijn Bios en niet in windows, maar ik vond deze tip (niet gelijk iets wat je zelf even vindt...): onder
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\be337238-0d82-4146-a960-4f3749d470c7
de 'attributes' van 1 (dat was hij bij mij, zou het eigenlijk dan al moeten doen) naar 2 zetten. Onder de power options zit nu opeens 'Processor performance boost mode' (de eerste keer dat ik dat zie): daar staan zeven opties incl. disabled, enabled en aggressive/ efficient en 'at guaranteed'. Ga ik eens proberen...

Die PLx en TDP limieten moet ik nog eens naar kijken. Ik vond iets dat iemand de TDP limiet anders instelde in de BIOS maar bij mij lijken die opties, in ieder geval op mijn laptop, te ontbreken... Wat betreft de PLx modi: die vond ik nogal lastig. Niet direct instelbaar en vaak onduidelijk wat de fabrikant daarmee gedaan heeft. Misschien heb je daarvoor tips voor mij????
Al eens gekeken naar een MacBook Pro. Die zijn er tegenwoordig al voor onder de €1800 en zijn op vee vakken, zeker qua geluidsproductie en batterij, behoorlijk superieur aan veel Windows laptops.

Tenzij je natuurlijk echt Windows nodig hebt vanwege je gebruikte software (solid works is een goed voorbeeld) en/of een bepaalde compatibiliteit nodig hebt.
Mac kan ik sowieso niet bestellen bij mij op het werk.
En inderdaad, zoals @Darksequence zegt, compatibiliteit! Met bv. dit en dat en zus en zo en hier en daar. ("zus" heeft trouwens een IOS-driver, maar geen idee of die even goed is).

Bij deze specialistische industriële toepassingen kun je al blij zijn als het onder Windows werkt met niet teveel geklooi en niet teveel installatie van virtuele COM-ports. Daar wil ik echt niet nog met een Mac of Qualcomm moeten werken en proberen de USB-dongles aan de praat te krijgen.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 10 maart 2025 09:57]

Eerste is op IO-link standaard gebaseerd? Dus dan moet dat wel te doen zijn toch?
tweede is een ethernet based device met een web interface? Lijkt mij dat die helemaal overal mee overweg kan (ws nog terug tot IE6 zelfs).
"Zus" heeft gewoon Apple Silicon download op die pagina staan.
"zo" Is een partij die onder andere de motion sensors levert voor de iPhone en iPad ... opzich verwacht ik dan wel iets van compatibility?
"hier" is Siemens SIEMATIC. Die hebben een heel NFC onderhoudssysteem gebouwd voor iOS. De rest is volgens mij puur netwerk technisch.

en "daar" ... wat moeten we daar van zeggen. Als je PDF start met een screenshot van windows vista dan weet ik niet of windows 11 wel gaat werken hoor?

Voor CANopen zou je dit nog eens kunnen proberen, werkt ook op Windows en Linux, dus mogelijk interessant als bedrijf om meer open te kunnen: https://www.emotas.de/en/...in-available-for-mac-os-x
Bij deze specialistische industriële toepassingen kun je al blij zijn als het onder Windows werkt
Ja, drama bovenste plank. met PLCs ook altijd leuk gedoe. Maar heel eerlijk, met heel veel windows dingen ben ik al blij als het onder windows werkt. Kwam er laatst dus achter dat een redelijk gangbare 10gbe driver al best wel een gedoe is met windows 11. En dat is dan server spul van Intel. dan heb ik het met je te doen met kleinere partijen die minder connecties hebben met MS.
De eerste heeft op de downloadpagina alleen een .exe staan. Hij is er om IO-Link-apparaten aan te spreken. Er is niks te vinden over iOS. En je hebt dan nog specifieke software nodig voor het aangesloten IO-Link-apparaat, dus NOG meer risico.

De tweede kan COM-Poorten op Windows maken voor seriële apparaten ver weg, die dan via RJ45 aangesloten zijn op de PC. Er is alleen een Windows-Driver, en die had me ook best was hoofdpijn bezorgd tot hij het deed.

"zus" zou het prima kunnen doen. De WIndows-SOftware is geweldig en iOS is ondersteund. Maar ik heb het nooit getest, en ik gebruik deze apparaten omdat ze het tenminste onder Windows goed doen. Onder iOS is het gewoon een vraagteken.

"Zo" is een sensor van Chirp, welke door Invensense gekocht waren. De software is alleen voor Windows en loopt ook daar maar middelmatig.

"Hier" is SIEMATIC inderdaad. De software is troep van de bovenste plank, maar op Windows weet ik tenminste dat hij het uiteindelijk deed. iOS misschien ook maar is weer een extra risico.

"Daar" doet het alleen onder Windows, maar Emotas is inderdaad een goed alternatief.


De korte samenvatting is dus dat het 3x zeker weten niet doet (heeeel misschien is er een oplossing op één of andere manier), 1x is er waarschijnlijk een alternatief, en 2x ziet het okee uit. En dit is maar een deel van de SW/HW die ik nu gebruik, en ik heb ook compatibiliteit nodig met dingen die ik misschien over 3 jaar ga kopen.

Het is echt geen realistisch zinvolle beslissing voor mijn werk om zoiets te kopen. Mijn werktijd is ook niet gratis, en een dag klooien om iets aan de gang te krijgen is het echt niet waard.
edit: Oh, en andere Hardware gebruiken is niet mogelijk, gedeeltelijk zijn het onze eigen producten, dan moet ik van baan wisselen en dat wil ik niet :)

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 12 maart 2025 14:57]

Er is niks te vinden over iOS
mja, je moet ook zoeken naar macOS (iOS is voro de iPhone) ;)

IO-link devices en apps zijn er wel voor de Mac, maar beschikbaarheid van 3rd party spul is hit or miss. meestal miss.

Ik denk heel eerlijk gezegd dat je hier precies weer zo'n niche hebt gevonden waarbij alles anders dan windows XP eigenlijk matig werkt. Best wel stom eigenlijk als je het zo bekijkt.
De software is alleen voor Windows en loopt ook daar maar middelmatig.
Ik had eigenlijk ook niet heel anders verwacht nee.

Ik vind het altijd wel apart dat dit soort producten nog zo bestaan. Kijk naar een Siemens, Gigantisch groot bedrijf wat continu overal in grote enterprises dikke euros beurt, maar software fatsoenlijk maken ho maar. Diegene die er mee moeten werken moeten zich door 20 hoepels wringen en specifieke hardware hebben om het werkend te krijgen, maar op het mediaplaatje staan ze met een iPhone te zwieren alsof je een nieuwe headset verbind. Niet dus.
Oh ja, MacOS inderdaad :) maar die was er ook niet.

Jazeker, dit is een niche. Maar ik vind mijn baan leuk dus zal ik er maar mee moeten omgaan.

Windows XP is niet nodig, maar voor één oud product moeten we inderdaad nog window 7 32bit gebruiken.
Maar ik vind mijn baan leuk
Belangrijkste conclusie van het hele verhaal toch?
dus zal ik er maar mee moeten omgaan
Nouja af en toe boos worden tegen een leverancier dat ze zulke !#$*&^$%^& software maken, doet ook wel eens wonderen. Zo heb ik ook nog eens nagedacht met een leverancier van een klant van ons over hoe een REST API er dan uit zou moeten komen te zien. Best leuke materie, en ze pakten het snel mee op.

Voor leverancier is het ook weer een pluspuntje binnen de marketing als je dat soort dingen als enige kunt.
moeten we inderdaad nog window 7 32bit gebruiken.
|:( |:( |:(
De beste man heeft compatibiliteit met rare apparaten nodig. Vermoedelijk connecten die niet zo goed met een maccie.
De MacBook Pro is een goede laptop, maar het nadeel is dat je dan wel voor een groot deel afhankelijk wordt van het Apple ecosysteem. In deze prijsklasse zijn er genoeg laptops die op meerdere fronten met een MacBook Pro kunnen wedijveren. De keuze zal vooral afhankelijk zijn van je prioriteiten.

Voor mij is bijvoorbeeld snelheid en opslag capaciteit belangrijk. Het scherm mag niet reflecteren, maar resolutie en kleurweergave is niet belangrijk.
Het scherm mag niet reflecteren
Oeh dan moet je die nanocoating eens gaan bekijken, zag m laatst bij oud-collega die "erin was getrapt", maar is echt bijzonder goed.
Wat een mooie discussie. Ik herken hem. Ik heb nu nog een 16"MBP met Intel op W10. Goed scherm, lijkt degelijke laptop (maar bij werk buiten ook het scherm toch echt gesloopt), en Windows. Velen snappen het niet maar of je nou een mobiel netwerk of een camera test, meestal is Windows de gemene deler. En als je geen 20 of 30 meer bent en resultaten wil dan is een ander OS ook geen pretje. Je kunt het bagetalisen maar je zoekt je in een omgeving waar de spullen toch ook vaak nieuw zijn dan niet alleen voor je onderzoe de barsten, maar ook in dat andere OS. Ik ben ook wel gecharmeerd van de Framework laptops. Modulair, reparabel en technisch best wel goed. Deze Samsung zou ik ook best goed vinden. Bij framework kan er een gpu in. Lange accuduur is buiten erg handig. En usb A. Dat heeft die Intel mac niet. En dat je op het werk via PD kan laden en via PD / usbC je extern display hebt. Zware laptops kunnen dat niet altijd. Dat zijn imo game (of AI?) laptops / workstations en die zijn zwaar ook de lader. Een pro laptop werkt op PD, is licht en heeft een lichte lader, heeft goed scherm en is stevig. Ook zo zou je het kunnen zien. Ik weet niet wat de HP Elitebooks nu doen maar dat is ook een beetje dat segment. Bij onderzoek of support is het een beetje zoeken met aansluitingen. Ik 💗 Ethernet zonder scharnierend haakje. Daarmee zou de GalaxyBook5 afvallen. Ik weet dat er verloopkabeltjes zijn maar dat moet weer los mee. Bij Framework kan de uitbreiding in de laptop. Windows home laptops wel eens gehoord op mijn werk dat daar geen Pro op mocht van MS. Home is een consumenten OS. Vreemde keuze van Samsung.

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 12 maart 2025 21:20]

Ik had al een hele reactie getypt over dat ik het met je eens ben en Pro helemaal niet hoeft te betekenen dat het een snelle laptop is in de zakelijke markt. Zoals HP ProBook of Dell Pro. Maar ik zie nu dat deze Samsung laptops geleverd worden met Windows 11 Home. Geen Professional. Dus niet bedoeld voor de zakelijke markt.
Bij mij wordt geloof ik sowieso een eigen image geïnstalleerd.
Dat kost je dan alsnog een licentie per device.
Oh, je bedoelt dat de weggegooide licentie anders gebruikt had kunnen worden voor een verse install? Hmm daar had ik niet aan gedacht.

Goed, ik weet niet hoe dat in mijn firma werkt allemaal.
In veel omgevingen waar ik mijn werk mag doen (maar niet per definitie) wordt gebruik gemaakt van Microsoft E3 of E5 licenties, waarbij de gebruiker Enterprise-functionaliteiten krijgt op de werkplek, op basis van de gebruiker van die werkplek dus.
De werkplek zelf moet dan wel een valide Windows Pro device-licentie hebben, wat dus prima een OEM variant mag zijn.

Voor de goede orde: dit werkt zowel met de door de leverancier meegeleverde Windows installatie, als met een ‘schone’ installatie, als met een customized image. De activering gaat op basis van de in het UEFI aanwezige informatie m.b.t. de aanwezige licentie voor het device.

[Reactie gewijzigd door Davey400 op 10 maart 2025 21:21]

Ziet er op het eerste zicht opnieuw een mooi toestel uit, maar jammer toch alweer van het toetsenbord.
Heb nog met de Book3 gewerkt, zelfde toetsenbord, maar ik raakte het maar niet gewoon dat er bespaard is op het numeriek klavier. Het is er wel, maar het is een afkooksel (met een veel te kleine enter-toets). Terug naar Lenovo gegaan.
Het toetsenbord is überhaupt verschrikkelijk om op te typen. Als dat je primaire taak is kan je dit beter links laten liggen. Het is het enige wat mij tegenhoud om een samsung laptop te kopen, al jaren.

Ik snap ook niet dat ze daar hier nog zo mild over zijn. Er zijn dunnere laptops met meer travel op het toetsenbord.

Maar goed, misschien ben ik wel te kritisch op dit soort dingen. Ik vind een macbook pro ook niet al te fijn typen, terwijl sommigen aangeven dat dat fijn zou zijn.
Dus een Bluetooth toetsenbordje erbij.
Maar ja, da's dan weer een Bluetooth-toetsenbordje dat je mee moet nemen. En niet iedereen vindt werken met een trackpad prettig of handig, dus dan ook maar een Bluetooth-muis erbij. Allemaal dingen die je kunt vergeten ;)
ik vind op zich een tweede scherm ook wel handig, dus doen we die er ook bij oke?

Uiteindelijk hadden we beter een NUC kunnen kopen als we zo doorgaan haha.
Een laptop heb je doorgaans om mee te nemen, zodat je ook buitenshuis of buitenskantoors kunt werken. Wanneer je dan ook allerlei randzaken mee moet nemen om er een beetje ergonomisch, dan wel prettig mee te kunnen werken, is het mobiele aspect wel enigszins verdwenen.
Dat was ook wel een beetje de gist van mijn verhaal. Een BT toetsenbord extra meezeulen met een laptop, omdat de fabrikant een pannenkoek is, vind ik niet acceptabel. Een extra muis vind ik al ruk.
Het toetsenbord is duidelijk een compromis om de laptop zo dun mogelijk te krijgen. Je ziet dat ook bij de dunne laptops van andere merken. Er zijn overigens wel dunne laptops met iets betere toetsenborden, maar wil je een laptop waar je langdurig op moet tikken, dan kan je beter naar een iets dikker model uitkijken.
"Pro", 2000+ euro, en dan 16GB RAM. No thanks.
Waarom is het niet zelf kunnen uitbreiden van het interne geheugen niet een minpunt bij deze laptops? Voor mij is dat gewoon al een dealbreaker.
Waarom is het niet zelf kunnen uitbreiden van het interne geheugen niet een minpunt bij deze laptops? Voor mij is dat gewoon al een dealbreaker.
Ik vrees omdat het steeds meer gemeengoed onder met name dunne laptops wordt om het interne geheugen op het moederbord te solderen. De eersten die het doen worden nog weggehoond, maar je ziet het nu ook bij zoveel concurrenten dat men blijkbaar besloten heeft dat die kritiek niet veel meer gaat veranderen hieraan.
Ik had nog zitten kijken naar deze laptops maar wat ik niet begrijp is dat de 32gb versie in Nederland niet te krijgen is. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Microsoft Surface Pro Laptop 7 met 32gb. Echt een prachtige laptop.
Welke heb je precies gekozen? De 7 is toch al een wat ouder model?
Oh zie net dat de laptop geen "Pro" toevoeging heeft, ik heb deze gekocht:
uitvoering: Microsoft Surface Laptop 7 Copilot+ PC - 15 inch, Ultra 7 268V, 3...

Heel mooi degelijk ding. Had nog naar Lenovo gekeken, de X9, die was ook wel mooi maar ik las dat support een drama was (en je kon hem niet in een normale webshop bestellen). En ik weet niet meer waarom, maar de HP's vielen ook af.
Wij hebben net een HP Ultrabook Flip 14 gekocht, met Valentijnskorting voor 1550 euro. Convertible, 288V, 32Gb en 1TB SSD. Betere deal. Zelfs zonder korting was ‘ie ‘maar’ 1800.
Welke heb je precies gekocht?
Deze: https://www.hp.com/nl-nl/...p-14-fh0095nd-b2cq0ea-abh

Maar is 100 duurder dan ik dacht.

Wel heel tevreden mee. Mooie stevige laptop, mooi scherm, voor ons heel erg snel. Manlief heeft van zijn werk een HP Probook i5 14”, maar daar kunnen we privé niets mee, en onze eigen laptop was een 2017 MacBook Pro met i7, die zowel de laatste macOS niet draait en geen Windows 11.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 11 maart 2025 08:47]

https://www.reddit.com/r/...acbook_pro/?show=original
onze eigen laptop was een 2017 MacBook Pro met i7, die zowel de laatste macOS niet draait en geen Windows 11
You sure about that?

Of is het weer een TPM dingetje? dan snap ik wel dat je daar geen zin in hebt.
Het is een TPM dingetje. En daar heb ik geen zin in.

We hebben nu een mooie nieuwe. Die gigantisch snel voelt, maar het in benchmarks dik aflegt tegen AMD AI 9 en vooral tegen de M4.

Maar hij is heerlijk compatible, en kan weer 4-5 jaar mee.

/Edit: O ja, hij maakt geen herrie. Daar heb ik veel minder vertrouwen in bij AMD.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 12 maart 2025 14:55]

Windows 10 op intel Mac is geweldig. MBP17,13,16" 2011-2019. Oude mac gaat weer mee met nog even updates waar Apple hem al heeft afgedankt. Het eind komt in zicht maar geniet er van!
Wat @_Pussycat_ ook zegt, Pro hoeft niet te slaan op high-end CPU's. Pro kan ook staan voor de zakelijke markt. Zoals de HP ProBook. Of de Dell Pro laptop serie. Professional betekent niets anders dan gericht op de zakelijke markt, met dito ondersteuning.
Die behuizing doet me denken aan de eerste Asus Zenbooks van 2012(?). Prachtig ontwerp inderdaad.
Juistem!! Ik dacht ej, weer een nieuwe Asus Zenbook.
Ik heb nog steeds de Asus Zbook Pro Duo ( 2021 ). Werkt nog top!
Het is een mooie laptop en ik vind het mooi afgewerkt door Samsung. Het is al dat ik een Tab S10+ heb en dat voldoet. Leuk om te lezen dat deze een 65W kan worden opgeladen en ik had verwacht dat het om een 45W ging. Dit zou eens doorgevoerd moeten worden naar de smartphone en tablets.

Jammer van de 16GB wel weer sneller RAM. Ik had liever 32GB gezien

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 10 maart 2025 15:23]

Ik vind het heel jammer dat Samsung gestopt is met de Ativ lijn/aanduiding, ook onder smarpthones. Maat van mij heeft ooit zo'n toestel gehad en dat werkte echt vloeiend.
Heb zelf kortgeleden de book 4 met snapdragon elite gekocht voor iets meer dan 1000 euro. Heb ook met macbook gewerkt. Moet zeggen, wat een fantastisch stil apparaat, doe de hele dag met batterij als ik het scherm niet op 100 % helderheid heb.

Performance, ik voel geen verschil met een macbook pro. Uiteraard omdat ik vooral in de cloud werk. De native apps zijn heerlijk efficiënt (vscode etc). Mac is prachtig, maar ik kon niet wennen na 40 jaar Windows en voornamelijk Microsoft productintegratie.

Design, ik vind m mooier dan een Macbook. Beter scherm want amoled, dunner, lichter. Voor mijn doel helemaal top.
Beter scherm want amoled
Enige waar dat het beter maakt is contrast en zwartwaarden. De helderheidvan 300 cd is net voldoende voor in een kantoor omgeving op een dag als vandaag, weinig zon, bewolkt en redelijk zicht.
Voor meer verlichtte ruimtes wil je wel meer richting 350 of hoger hoor. Zeker buiten of in direct zonlicht. Die macbook pro is daar beduidend beter voor geschikt.
Ziet er zondermeer wel netjes uit verder maar tja, als het nu een laptop in een lagere prijsklasse was had ik nog wel zoiets van ach ze zetten Pro erachter om het wat interessanter te maken. Echter bij een laptop in de hogere klasse mag je bij Pro toch dan net wat meer verwachten qua snelheid. Design is prima maar het gaat mij een stap te ver om daar dan meteen ook een fikse meerprijs voor neer te moeten leggen.

Evenzogoed, Samsung is wel een van mijn favoriete merken maar niet zozeer dan op laptopgebied maar wel qua smartphones en tablets.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.