AI-agents gelden als opvolgers van de chatbots van de afgelopen jaren. Chatbots konden helpen, maar het vereiste veel werk. Je moest weten wat je kon en wilde vragen, en bovendien hoe je het vroeg. Ineens was er een nieuwe discipline: promptengineering, het maken van de beste prompt. Wat ook al snel duidelijk werd: de chatbot is de commandline van AI. Het was een krachtige, maar ingewikkelde manier om dingen gedaan te krijgen. Behalve het ontwikkelen van AI-modellen richtten bedrijven zich de afgelopen jaren ook op de interface. Hoe ga je AI gebruiken? En waar doe je dat? Hoe maak je het zo makkelijk mogelijk, zodat veel mensen het gaan doen?
De AI-agent is een doorontwikkeling ervan. Het is een AI-model waarvoor je geen prompts hoeft te geven. In plaats daarvan kan het zelfstandig werken. Er is natuurlijk al heel lang software die zelfstandig kan werken, maar het verschil is dat een AI-agent de omgeving kan waarnemen en op basis daarvan kan leren.
Verschil chatbots en agents | Agent | Chatbot |
Input | Opdracht van gebruiker, eigen input via sensor, camera of meelezen op scherm | Gebruiker geeft handmatig input |
Verwerking | Via AI-model en mede op basis van interacties met gebruikers | Via AI-model en mede op basis van interacties met gebruikers |
Output | Acties ten behoeve van gebruiker, bijvoorbeeld tekst, audio, video of bediening computer | Antwoord aan gebruiker in tekst, audio, video |
Hoewel AI-agents in allerlei soorten en maten zullen komen, richten we ons in dit artikel vooral op de versie die taken gaat uitvoeren op de computer zelf. AI-agents hebben ook een plek op bijvoorbeeld een klantenservice of in diensten van bedrijven, en dat is wellicht voer voor een andere keer.
:strip_exif()/i/2002874658.jpeg?f=thumblarge)
De voordelen van AI-agents zijn vooral functioneel. Ze kunnen, als geavanceerde zelflerende macro's, taken overnemen die mensen nu doen en die diverse stappen vereisen. Dat maakt het gebruik van computers en software vermoedelijk op termijn sneller. Hoe dat er precies uit zal zien, is nu nog niet echt te zeggen, maar waar nu alleen programmeurs hun taken kunnen automatiseren, kan straks wellicht iedereen dat. Bovendien geven ze bedrijven diepe toegang in de software van gebruikers en klanten. Immers, om te functioneren in de software van gebruikers heb je toegang nodig tot beelden daarvan. Dat levert veel fijnmazigere gebruikersdata op dan tot nu toe gebruikelijk is, en dat kan advertenties weer veel gerichter maken dan ze tot nu toe zijn.
Nadelen zijn er uiteraard ook. Die toegang tot het beeld van onze desktop, laptop of smartphone is een inbreuk op privacy. Je kunt daar uiteraard toestemming voor geven en je krijgt er functionaliteit voor terug, maar de vraag hoe bedrijven met onze gegevens omgaan wordt daarmee nog belangrijker. Ook het lokaal kunnen draaien van deze AI-agents zal vermoedelijk voor veel mensen, en bedrijven, een grote plus blijken te zijn. Hoe mensen reageren op zo'n functie was al te zien vorig jaar toen Microsoft voor Windows de functie Recall aankondigde.
Voor AI-agents is bovendien veel meer rekenkracht en stroom nodig, omdat het gaat om veel meer input en output dan reguliere chatbots. De AI-hype kost al veel stroom en een prompt bij een chatbot is nu al veel duurder en energieslurpender dan een zoekopdracht bij een zoekmachine, maar het stroomverbruik met AI-agents gaat nog verder omhoog. Dat staat haaks op de duurzaamheidsdoelen van veel bedrijven en de wens om in de toekomst met juist minder energie toe te kunnen.