Google is belfunctie Assistant gaan gebruiken voor updaten info over bedrijven

Google is de belfunctie van Assistant, Duplex, gaan gebruiken om bedrijven te bellen en zo accurate info te krijgen over openingstijden en bezorgdiensten. Duplex kan geautomatiseerd bellen en informatie verwerken.

Sinds het begin van de coronapandemie is daardoor informatie over drie miljoen bedrijven in de Google-database gekomen, meldt het bedrijf. Die informatie komt naar voren in zoekresultaten en in kaartenprogramma Maps. Dat gebeurt nu in acht landen, maar Google vermeldt niet welke dat zijn. De kans dat Nederland of België daar tussen zit is klein, want Duplex werkt tot nu toe alleen nog in het Engels. Volgens Google is het voordeel dat eigenaren van bedrijven niet langer hoeven na te denken over het updaten van hun eigen info in Google.

Google presenteerde Duplex twee jaar geleden als manier om voor gebruikers kappers of restaurants te bellen en reserveringen te maken. Daarbij beloofde de zoekgigant na ophef om Duplex zich altijd als computer te identificeren. Sinds de release in de herfst van 2018 kwam de functie ook uit in andere Engelstalige landen, namelijk Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-10-2020 • 11:29

34 Linkedin

Reacties (34)

Wijzig sortering
In Google 'Mijn bedrijf' kun je wel aangeven of Google Duplex je mag bellen voor updates over de informatie, ook voor bedrijven in Nederland en België, Of ze ook al daadwerkelijk bellen weet ik niet, maar het zit er wel aan te komen.

https://i.imgur.com/KnfSXZH.png

[Reactie gewijzigd door Torrentus op 16 oktober 2020 11:36]

Anoniem: 1463186
@Torrentus16 oktober 2020 11:40
Ik vermoed dat zo'n vinkje 2 functies heeft.
Ten eerste het peilen van interesse of actief afmelden, zeker een taalgebied als Nederlands is gewoon heel klein. Maar als blijkt dat de gewilligheid hier hoger ligt kan het alsof interessant zijn om het fundament van het systeem uit te werken.
En ten tweede puur ter voorbereiding, maar ik weet niet of het op korte termijn is. Uiteindelijk is het lange termijn doel natuurlijk deze dienst overal ter wereld aan te bieden, maar dan hebben ze nog een lange weg te gaan. Echter, als ze op het moment dat ze het uit gaan rollen al die informatie over participerende bedrijven nog moeten gaan verzamelen loopt zo'n uitrol ook heel erg vertraging op. Door die informatie nu al vast te leggen gaat de uitrol veel soepeler wanneer het daadwerkelijk gebeurt.

Persoonlijk denk ik inderdaad vooral dat het nuttig is voor het up-to-date houden van informatie. De realiteit is nu eenmaal dat de meeste mensen niet de site van een restaurant bezoeken (als dat al een site is en niet een of andere brak ingerichte Facebook pagina) maar gewoon op Google kijken of het open is. Als die informatie up-to-date is is dat denk ik een win-win. Geen teleurgestelde klanten (of juist meer klanten als je toch wel open bent) en meer up-to-date informatie over het algemeen.
Daar komt bij: als je uit 200 landen kan kiezen dan is het ook zaak te kijken naar hoeveel bedrijven zich aanmelden of juist afmelden. De informatie kan je direct gebruiken in je roll-out plan.
Een land als duitsland lijkt misschien 5x groter en dus belangrijker, maar het zou best kunnen dat duitse bedrijven zich massaal afmelden waardoor de inschatting wordt gemaakt dat NL een belangrijkere markt is.

Een beetje in het verlengde dat NL ook snel is met nieuwe diensten uit amerika als bv Stadia, Netflix, Disney+.

Onze houding tegenover technology en privacy zou je wat "progressiever" kunnen noemen dan de gemiddelde in europa.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 16 oktober 2020 14:58]

Een beetje in het verlengde dat NL ook snel is met nieuwe diensten als uit amerika als bv Stadia, Netflix, Disney+.
Ik kan even geen bron vinden maar was het niet zo dat Disney+ Nederland koos omdat ze dan relatief veilig konden testen zonder al te grote gevolgen als de dienst niet zo goed werkte, en dus juist het kleine als voordeel diende en niet de bereidwilligheid?

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 16 oktober 2020 13:44]

Volgens mij was het beide, Nederland is relatief klein tov andere landen dus zorgt niet zo snel voor overbelasting van het test netwerk. Heeft een hoog aantal breedband aansluitingen en de Nederlandse bevolking is ook goed vertegenwoordigd op het internet. Daarbij zijn ze gewend aan het kijken van Content in het Engels. Allemaal dingen die ervoor zorgde dat de het voor Disney de ideale proeftuin was.
Klinkt in elk geval wel logisch.
Dat klopt helemaal. Jongeren in Duitsland zijn wel veel meer aan Engels gewend dan wij soms denken, maar oudere generaties totaal niet. En de infrastructuur, vooral buiten de steden, zou niet erg meehelpen.
Onze houding tegenover technology en privacy zou je wat "progressiever" kunnen noemen dan de gemiddelde in europa.
Dat is in Duitsland het veelvoud van hier, niet alleen de mensen maar vooral ook de politiek.

Ik kan me dus inderdaad goed voorstellen dat wij een grotere markt kunnen zijn voor dit soort diensten dan Duitsland.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 oktober 2020 14:07]

Haha, dit is echt een enorme bedreiging voor iedereen met een telefoon. Als die telecombedrijven robots gaan inzetten om je plat te bellen is het einde echt zoek.
Het idee is dat iedereen Google gebruikt om het telefoonnummer op te zoeken en dat ze dan direct zien of het bedrijf open is. Het bedrijf hoeft dan geen telefoontjes meer op te nemen van zoekende klanten en kunnen dus andere mensen helpen.

Niemand wordt dus plat gebeld. Juist niet.
Bedreiging? Dagelijkse kost in de USA. Zoek maar eens op "robocalls". In juni dit jaar werden er 3.3 miljard robocalls geregistreerd.
Dit is in Amerika al heel normaal, zoek maar eens op Robo Calling. Dan trek je me toch een beerput open. Blij dat dit niet kan in NL.
"hello mr. pizza here"
"hi its google, are you open for buizznezz"
"yeah sure whatcha want, pizza, spaghetti coke, fanta, sprite"
"you selling coke?"
"yeah sure"
<hangs up calls police>

ik zeg DOEN! dat google:P


maar eerlijk gezegd,
binnen de strikt gedefinieerde routines een afspraak maken voor de kapper, is nog een ding, maar bedrijven actief vragen gaan stellen over openingstijden, coronamaatregelen etc etc. zul je net zien dat een, niet al te snuggere stagiaire opneemt en de hele boel verkloot. Ben je volgens maps ineens open tot ver na middernacht en dan mag je uit gaan zoeken hoe je nu precies die fout kunt herstellen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 16 oktober 2020 11:44]

Weer typisch Tweakers. Meteen met alle exotische edge cases aankomen om iets af te schieten. Ik vind het juist een prachtige ontwikkeling. Ook een mooie kans voor al die duizenden MKB-bedrijfjes die nog helemaal niks snappen van internet en op deze manier eindelijk eens goede openingstijden hebben staan op Maps.
Ze gaan geautomatiseerd mensen lastigvallen over de telefoon om hun product (maps) te verbeteren. Ik vindt het op zijn minst onfatsoenlijk van Google, het kost hun nauwelijks tijd (robocalls), maar de eigenaren van die bedrijven kost het wel veel tijd, waarna Google er profijt van heeft (meer info en dus meer users in maps), en het bedrijf er weinig aan heeft (hooguit iets minder telefoontjes). En dat is nog los van eventuele verkeerde informatie die dan geautomatiseerd op maps kan komen zonder weten van het bedrijf, als de speech-to-text van google toch wat minder goed is dan ze zelf zeggen.
Hun product? Er zit net zo goed een winst voor de winkel bij hoor. Als je tegenwoordig iets zoekt in de buurt is het Maps of Google aanslingeren en kijken maar. Als daar bedrijven ten onrechte op gesloten staan terwijl ze open zijn kost dat gewoon keiharde omzet.
De ontwikkeling van duplex lijkt me meer tijd kosten dan dat ene telefoontje wat je krijgt.
hoezo edge-cases, ik heb een hele tijd voor een advocatenkantoor gewerkt, raadt eens wie er 9 van de 10keer de telefoon opnemen, dat zal bij de piza-toko of de kapper niet anders zijn, dat is voor het maken van een afspraak niet zo'n issue op je eerste dag krijg je daar vaak al een training (lees: instructie) voor.

maar nu gaat google op random momenten bellen en voor je het weet zit het hele systeem in elkaar. Als deze techniek zo goed werkt, maak er dan 0900-google van en laat bedrijfseigenaars zelf bellen om iets door te geven. Dat zou even intuïtief moeten werken als gebeld worden, met dat verschil dat de vraag 'bent u open met kerst' altijd gelegen komt.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 16 oktober 2020 14:00]

Dat zelf bellen gaat natuurlijk niet werken. Bedrijfjes die nu al geen oog hebben voor het correct weergeven van je openingstijden op google/Facebook/eigen website gaan dat ook negeren. Wil je als platform wezenlijke betrouwbaarheid van je data kunnen bieden dan moet het proactiever.
Misschien zitten die bedrijven er ook wel helemaal niet op te wachten dat het correct daar staat. Het is toch hun winkel, laat het ze lekker zelf regelen.
Anoniem: 1463186
@i-chat16 oktober 2020 11:47
Tja, los van dat stagaires vaak slimmer zijn dan de eigenaar zelf, als jij als bedrijf iemand in dienst hebt die de openingstijden niet op kan noemen dan moet je toch even kritisch naar je personeel kijken. Dat lijkt me namelijk wel een beetje een basisbehoefte om überhaupt te functioneren in deze wereld.
Tja, los van dat stagaires vaak slimmer zijn dan de eigenaar zelf
Slimmer heeft niet zoveel te maken met ervaring en wijsheid, iets dat een stagaire niet heeft, want deze is daar gewoon te jong voor. Dat betekend niet perse dat de eigenaar slim/wijs is. Maar vaak genoeg gewerkt met gasten die gewoon super slim zijn, dingen snel oppakken, maar je merkt dat ze een stukje ervaring missen die zorgt voor issues als ze de verkeerde aan de lijn hebben. Je laat een stagair niet de persvertegenwoordiging doen (wanneer dat nodig is), maar zoiets als dit van Google is dat effectief. Ik denk dat openingstijden geen issue zal zijn, maar andere dingen weer wel, zoals bv. de procedures voor corona, etc.
Anoniem: 1463186
@Cergorach16 oktober 2020 12:15
Dat is waar, maar dan ligt het dus wel aan je bedrijf als jij de procedures rondom corona niet kan overbrengen op een stagair. Want als je het je eigen medewerkers niet kunt uitleggen, dan ga je ook moeite hebben om klanten te bedienen lijkt me.

Het lijkt me dus echt een non-issue als je je bedrijf op orde hebt, en een goede wake-up call voor die ondernemers die het allemaal wel zien en niet zo veel boeit. Misschien ook wel goed, want als de medewerkers al niet zo veel boeien, laat staan wat zo'n ondernemer dan denkt over klanten.
veel te kort door de bocht, en openingstijden uit je hoofd opnoemen of andere rare constructies,

ik kan hier wel hele gesprekken gaan uittypen maar daar ben ik gewoon te lui voor, maar als je je niet kunt inbeelden hoe machinelearning en machinelanguage niet voor problemen kunnen zorgen in interactie met mensen die misschien wel, of misschien niet helemaal, voorbereid zijn op je vragen.

het punt is, als een klant mij belt en ik geeft fout antwoord dan bel ik hem direct terug om dat op te lossen, maar waar bel ik precies naartoe als ik met GOOGLE wil praten. of waar / op welke pagina in wel obscuur formuliertje los ik dán mijn probleem op?
Hoe zo uit je hoofd? Een robot heeft de tijd, die kun je prima vragen om later terug te bellen of om even in de wacht te hangen. :)

En over openingstijden kun je als eigenaar prima aanpassen door even te Googlen. Als ondernemer in 2020 zou je toch enige basiskennis online zakendoen mogen hebben... Met alle lockdowns is juist zaak om geen klanten voor een dichte deur te hebben staan.

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 16 oktober 2020 15:31]

Anoniem: 1463186
@i-chat16 oktober 2020 15:32
Natuurlijk kan ik me voorstellen dat mensen niet voorbereid zijn op vragen, maar Google heeft met Duplex al vaker laten zien dat het ook kan 'begrijpen' als een gesprek niet volgens planning gaat. Als jij het als persoon gebruikt krijg je dan zelf het gesprek, met zulke geautomatiseerde gesprekken zal het direct ophangen.

Als de oplossing voor het niet weten is om totale onzin te roepen, of in paniek te zeggen 'tot 2 uur snachts en mondkapjes zijn verboden', nee daar kan geen AI tegen op. Maar dat wil niet zeggen dat er dan op Google direct komt te staan wat jij net als onzin hebt geroepen. Als je denkt dat alles op face-value wordt genomen en er niet een soort check wordt gedaan, tja. Nog even los van dat ik denk dat het weinig voorkomt dat iemand totaal in paniek hele gekke dingen zegt.

En je informatie aanpassen op Google, dat is echt zo moeilijk niet. Geen obscure formuliertjes, google.nl en zoeken op je eigen bedrijf. Zelfs als het niet je eigen bedrijf is kun je suggesties doen om het aan te passen, één knop weg. Makkelijker kan het oprecht niet, en als eigenaar van een bedrijf zou je sowieso op de hoogte moeten zijn van de informatie die daar staat. Al is het maar omdat daar ook klanten reviews schrijven. Dus voor 99,9% van de ondernemers moet dat geen probleem zijn, en die 0,1% die niks van computers snapt boeit het waarschijnlijk toch niet zo veel wat er online te vinden is. Je maakt het probleem groter dan het is, type een bedrijfsnaam in en je ziet direct de knop 'bewerking voorstellen', en als je het bedrijf zelf bent kun je het daar direct aanpassen, totaal een non-issue.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1463186 op 16 oktober 2020 15:35]

Nu kan ik van elke bakker of slager in de buurt zelf de uren aanpassen.... Als je iemand aan de lijn hebt van het bedrijf zelf zal je doorgaans wel zeker zijn dat de info correct is.
Google is al een behoorlijke tijd wel zo slim dat het rekening houd met context van de zin.
tja context is natuurlijk een geweldig begrip als je te maken hebt met:
A: iemand die weet waarover ie praat,
B: iemand de taal zeer goed beheerst,
C: er geen buggs in de software zitten.
D: de verbinding (geluidskwaliteit) voldoende gewaarborgd blijft.

Als jij als google een miljoen bedrijven belt met dit soort vragen dan weet je gewoon dat er een paar honderd fouten zullen ontstaan en dat er van die fouten enkelen zullen zijn die echt problemen opleveren.
Zal best maar je doet nu of het een oerdom systeem is. Dat is het echt niet. Zoek je op "pizza, spaghetti coke, fanta, sprite" krijg je geen lijntje coke te zien bij afbeeldingen. Als je alleen coke zoekt krijg je meteen poeder te zien.
Denk eerder dat google gaat bellen buiten openingstijden en dan het bandje beluisterd.. veel bedrijven hebben daar gewoon hun openingstijden in staan
Ja, want hoe laat moeten ze bellen om buiten openingstijden te bellen...ow, wacht... ;)
Drie uur 's nachts is het merendeel van de bedrijven gesloten..
dat werkt dan weer alleen als je te maken hebt met een up-to-date bandje,

ik heb vaak zat voor dichte deuren gestaan terwijl het bandje zei dat ze open hoorde te zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee