Ook deze keer zijn we op pad geweest met onze reviewunit om het cameraysteem op de proef te stellen. In onze vergelijking neemt de OnePlus 13 het op tegen de Google Pixel 9 Pro, een toestel dat in dezelfde geheugenconfiguratie ongeveer evenveel kost en een uitstekend cameraysteem aan boord heeft. Beide toestellen zijn van de laatste software-updates voorzien voordat de foto’s zijn gemaakt. Links zie je de foto's van de OnePlus 13; rechts staan de foto's die door de Pixel 9 Pro zijn gemaakt.
Primair
Waarschijnlijk valt je meteen op dat de foto’s die de OnePlus schiet, helderder en verzadigder zijn. Hoewel dat waarschijnlijk veel mensen aanspreekt, legt de Pixel foto’s vast die natuurgetrouwer zijn. De overmatige helderheid zorgt ervoor dat details in donkere gebieden uitstekend zichtbaar zijn, al kan dat ten koste gaan van contrast, waardoor foto’s er soms juist wat minder interessant uitzien. Zie bijvoorbeeld de foto van het paadje waarbij de zon door de bomen schijnt. Op het gebied van scherpte doen beide camera’s het goed, al is de OnePlus 13 net een haar scherper, behalve in de hoeken. Dat terwijl de bokeh minder aanwezig is dan bij de Pixel, waardoor de scherptediepte groter lijkt te zijn en het onderwerp wat minder het punt van aandacht is. Hetzelfde is van toepassing bij nachtfotografie: OnePlus maakt de scène te helder en schroeft de kleuren te ver op. Ook is de beeldverwerking van de OnePlus wat te agressief, zoals te zien is bij de muren van het appartementencomplex, waarbij de verticale lijnen wegsmelten. Bij fel tegenlicht heeft de lens last van lensflares, zoals de meeste andere toestellen dat ook hebben.
Twee keer zoom
Geen van de beide telefoons beschikt over een lens om twee keer in te zoomen, dus wordt er digitaal ingezoomd met de primaire camera om tot een factor twee vergroting te komen. Beide telefoons doen dit behoorlijk goed, al doet de Pixel het op elk vlak net wat beter. De foto’s zijn iets scherper, hebben een betere kleurweergave en gaan beter om met highlights, zoals je kunt zien op de foto van de kerk, waar de OnePlus de hooglichten van het kruis opblaast. Bovendien weet de Pixel op de foto met het glazen dak en de muur van kunstplanten zelfs iets meer detail overeind te laten in de reflectie van de planten.
Drie keer zoom
De OnePlus 13 beschikt over een telecamera met drie keer zoom, de Pixel niet. Laatstgenoemde gebruikt dus wederom de primaire camera. Dat verschil zie je duidelijk terug in de gemaakte foto’s. De OnePlus 13-telecamera levert resultaten op die veel scherper zijn en meer detail bevatten. Zo zijn alle woorden op de foto met het blauwe bord leesbaar, terwijl dat niet het geval is bij de foto die door de Pixel is gemaakt. Bij de nachtfoto komt de foto van de Pixel verrassend genoeg nog redelijk mee wat betreft scherpte, maar doet de OnePlus 13 het verder op elk gebied beter. Dit zie je vooral aan de kleurweergave, die bij de Pixel te groen uitvalt, en de chromatische aberratie, die de OnePlus veel beter onder controle heeft bij de wiek van de molen en de planten bij de voet daarvan.
Ultrawide
Bij de ultrawidefoto’s zien we op meerdere vlakken verschillen tussen de twee camera’s. De OnePlus maakt foto’s die overdag duidelijk beter zijn dan de shots van de Pixel. De foto's zijn scherper en zien er door de verzadigde, heldere kleuren vrij indrukwekkend uit. Bovendien bevatten de foto’s bij daglicht net iets minder ruis. In het donker is de Pixel juist scherper, wat verklaard kan worden door de kortere sluitertijd. Dit heeft de Pixel te danken aan de iets grotere sensor met een groter diafragma. Wel gaat de ultragroothoekcamera van de OnePlus 13 beter met hooglichten om en worden deze niet opgeblazen, zoals de Pixel 9 Pro soms wel doet. Tegenlichten in het donker leveren starbursts op, een effect dat sommige fotografen gaaf vinden, terwijl anderen ze liever vermijden. Vooral bij genoeg licht presteert de ultrawidecamera van de OnePlus 13 behoorlijk goed.
Macro
Voor macrofotografie heb je aan de OnePlus 13 een goede. Het toestel gebruikt de primaire camera in plaats van de ultragroothoekcamera zoals veel andere telefoons doen, waardoor de beeldkwaliteit beter is. Dit zie je terug in de gemaakte foto: de foto van de OnePlus is scherper en het gebied dat buiten de focuszone valt, is minder onscherp dan bij de macrofoto van de Pixel. Wel is de foto iets minder helder.
Actiefoto's en AI Telescope zoom
Hoewel we normaal gesproken geen bewegende onderwerpen vastleggen of extreem ver inzoomen, maken we deze keer een uitzondering omdat de meeste vernieuwingen van de camera hiermee te maken hebben. Het verschil is direct duidelijk: de OnePlus produceert significant scherpere foto's. Niet alleen de bewegende objecten zijn scherper, maar de compositie in zijn geheel bevat meer detail en is helderder. Clear Burst lijkt dus meer dan alleen een marketingterm te zijn. Er is hier één grote 'maar': om dit te bewerkstelligen leunt de camera te zwaar op AI. In de foto met de trein valt het relatief mee, maar als je inzoomt op de mond van mijn collega Yannick, zie je dat er daar van alles fout gaat. Ook bij de extreem AI Telescope Zoom-foto wordt er een klein extra tandje bij Yannick in de mond getoverd.
Houd er bij het bekijken van deze foto's rekening mee dat er geen superzoomfoto van de Pixel is. Links zie je de ingezoomde foto voordat het algoritme van OnePlus ermee aan de slag is geweest en rechts het uiteindelijke resultaat.
Front
De frontcamera op de OnePlus 13 produceert prima selfies, maar die van de Pixel doet het beter. Zo ontbreekt er wat contrast bij de foto die overdag is gemaakt en stroken de kleuren niet helemaal met de werkelijkheid: ze zijn iets te groen. Ook is de foto minder scherp dan het voorbeeld van de Pixel, al lijkt laatstgenoemde de scène juist wat te veel te verscherpen. In het donker doet de Pixel het wederom beter, al blijft de OnePlus niet ver achter. Dit zie je vooral op het gebied van scherpte en kleurweergave.