Met de Arc B580 wordt duidelijk dat Intel de afgelopen twee jaar niet heeft stilgezeten. Tegenover zijn voorgangers is de B580 met zijn Xe2-architectuur noemenswaardig beter in zowel efficiëntie als in prestaties, met name in raytracing. De concurrentie is echter moordend en dat maakt het een stuk lastiger voor Intel. De fabrikant heeft een flinke kluif aan het overtuigen van potentiële Arc-kopers als deze het aanbod vergelijken met de GeForces en Radeons.
Anderhalf jaar na de introductie van de GeForce RTX 4060 komt Intel in de vorm van de B580 met een vergelijkbaar geprijsde videokaart die gemiddeld tot 10 procent sneller is in games en dan bijna 50 procent meer energie gebruikt. Nvidia's technische voorsprong wordt duidelijk bij de grootte van de gebruikte chips: de RTX 4060-gpu heeft een oppervlak van 159mm² tegenover 272mm² op de Arc B580. Met een kleinere chip zette Nvidia sinds de zomer van 2023 al prestaties neer die nu pas worden geëvenaard door Intels nieuwste architectuur. Toch kunnen we wel stellen dat Intel voor nu weer even meedoet in de markt van instapvideokaarten, met minder haken en ogen dan bij de eerste generatie Arcs het geval was.
Aan de vooravond van de GeForce RTX 50-serie, die volgens geruchten in januari moet worden uitgebracht, is meedoen met de 'vorige' generatie niet de indrukwekkendste prestatie. Afgaande op de introductieschema's van afgelopen generaties zal Nvidia pas later in het jaar met een opvolger van de RTX 4060 komen, maar de vraag is of die paar maanden genoeg zijn voor Intel om met de Arc B580 echt voet aan de grond te krijgen in de markt van videokaarten. Naar verwachting komt Intel naast de reeds aangekondigde B570 ook nog met een opvolger van de A770, maar wanneer is nog volstrekt onduidelijk. Als de geruchten kloppen dat AMD het high-end segment verlaat en zich richt op de midrangemarkt, zou dit middensegment best eens de interessantste concurrentiestrijd tussen Intel, Nvidia en AMD kunnen laten zien in 2025.
Dat Intel flink werk heeft verzet met de Arc B580 en de Xe2-architectuur is duidelijk. Het is alleen niet genoeg om de concurrentie straks bij te kunnen gaan benen. Voor gezonde concurrentie in de gpu-markt is het vooral te hopen dat Intel blijft investeren in het doorontwikkelen van zijn Xe-architectuur en zijn software, nu de basis er staat en het aardig goed meekomt op het gebied van features zoals upscaling en framegeneration (XeSS-SR en -FG). Met de recente berichten rond Intels financiële situatie lijkt dat een stuk minder zeker dan een jaar geleden.