ASUS' goedkoopste gamelaptops zijn de TUF's, daar begonnen we deze review mee en dat klopt ook. Je hebt ze al voor ongeveer 700 euro, al moet je het dan wel met een verouderde en langzame RTX 2050-videokaart doen. Voor 1000 euro heb je ze al met een videokaart van de huidige generatie. De TUF's die we in deze review bespreken, zijn echt een verbeterde stap sinds de eerdere generaties, van ongeveer 1000 euro. De behuizing is stevig en deels van metaal en er is niet bezuinigd op randzaken. Beide laptops hebben een 1080p-webcam en ondersteunen inloggen met behulp van gezichtsherkenning. Er zitten goede schermen met een hoge resolutie in en ze halen responstijden die passen bij de refreshrate van 165Hz.
Hoewel de nieuwe TUF's mooie laptops zijn, zijn ze ook voorzien van een nieuw prijskaartje: 1600 euro voor het 14"-model en 2000 euro voor de A16. In dat licht bezien mag je ook wel verwachten dat er een knappe webcam op de laptop zit en dat de responstijden van het scherm goed zijn. Als dan blijkt dat ASUS langzame qlc-ssd's heeft gebruikt, valt dat toch tegen voor een gamelaptop van die prijs. Ook de keuze voor vastgesoldeerd geheugen is jammer. Bij een dunne Ultrabook is dat logisch, maar in dit geval had het niet gehoeven. Een extra M.2-ssd is overigens wel makkelijk te plaatsen.
De A14 en A16 zijn de eerste gamelaptops die we testen met een Zen 5-processor. De Ryzen HX 370 is lekker efficiënt, maar het is niet de snelste processor die je op dit moment in een gamelaptop zult tegenkomen. Soms is efficiëntie echter belangrijker dan snelheid, vooral in de compacte A14. Die laptop weet te charmeren, want de combinatie van Zen 5 en een RTX 4060-videokaart zorgt ervoor dat je ondanks de compacte behuizing toch een gamelaptop van minder dan anderhalve kilogram zo in je tas schuift.
De A16 is niet zo onderscheidend als zijn kleine broer. De Zen 5-processor in de A16 is op dit moment nog niet zo ingeburgerd, maar alleen dat feit zal voor weinigen genoeg zijn om tot aanschaf van deze laptop over te gaan. Waar de compacte A14 nood heeft aan een efficiënte cpu, is dat bij de grotere A16 niet noodzakelijk. Dan blijkt dat er, gelet op de gameprestaties, andere laptops te vinden zijn die hogere prestaties uit een RTX 4070 weten te persen en ook nog eens minder kosten. Het goede scherm en de gezichtsherkenning ten spijt, blijven de prestaties in games uiteindelijk toch waar je een gamelaptop voor koopt.