Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

De smartphone is 30 jaar oud

Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?

28-12-2024 • 06:00

124

Multipage-opmaak

Inleiding

Heb jij taart gegeten op vrijdag 16 augustus? Ik ook niet, maar we hadden iets kúnnen vieren. Op die dag was het namelijk precies dertig jaar geleden dat de eerste smartphone op de markt kwam. Toegegeven, dat was niet bepaald een grote release en het was alleen in de Verenigde Staten, maar toch: grootse ontwikkelingen beginnen vaak klein en dat is met de smartphone zeker ook het geval.

Die eerste smartphone was de IBM Simon. Dat is een smartphone omdat hij de functies van een telefoon combineert met die van een personal digital assistant. Tot die tijd waren er mobiele telefoons en er waren ook al pda's geweest. Het was toen nog niet duidelijk dat de toekomst zat in het samenvoegen van functies in één apparaat.

Het was stilte voor de storm. Nauwelijks achttien jaar later was de smartphone even ingeburgerd als een kilt in Schotland en had een meerderheid van de bevolking in Nederland en andere welvarende landen, een smartphone in bezit. Sindsdien is dit apparaat onbedreigd het populairste stuk elektronica. Het is niet alleen onze telefoon; het vervangt ook voor een deel de desktopcomputer, rekenmachine, camera, portemonnee en televisie. Dat gebeurde niet van de een op de andere dag. Smartphones vertoonden een duidelijke S-curve: een stroef begin, toen ineens grote groei en nu is die groei weer grotendeels gestopt.

Een stroef begin

Na de IBM Simon kwam de eerste 'grote' naam van de telefoonmarkt met een smartphone. Nokia introduceerde in 1996 de Communicator 9000, iets dat we onlangs nog bespraken toen de naam Nokia eerder dit jaar van de smartphonemarkt verdween. Nokia noemde dat destijds zelf een revolutionair product, bleek uit de aankondiging. "Het product combineert een GSM-telefoon met toepassingen zoals fax, e-mail, korte berichten en internettoegang. Het bevat ook de handigste organizerfuncties: een agenda, een adresboek en een rekenmachine. Dit alles is beschikbaar in een geavanceerd toestel van zakformaat."

De smartphone ontstond uit de combinatie van mobiele telefoon en pda, en Nokia was een van de fabrikanten die al telefoons maakte en toen overging op smartphones. Sommige partijen kwamen van de andere kant. US Robotics had een divisie met de naam Palm, die vanaf 1996 pda's ging maken. Dankzij een destijds kleine maker van modems met de naam Qualcomm werd dat in 1998 een smartphone.

Waar de naam vandaan komt, is sowieso een interessant verhaal. De twee eerste fabrikanten die de naam smartphone gebruikten, waren Qualcomm en Ericsson. Qualcomm deed dat voor zijn Q Phone in 1997, maar de bewoording maakt duidelijk dat die telefoon geen smartphone was. "It is part of Qualcomm's approach for each of our phones to ultimately be a 'smart' phone." Die aanhalingstekens om 'smart' zette Qualcomm daar neer.

Tv-commercial voor Qualcomm Q Phone

Ericsson had een prototype van de GS88 Penelope en noemde dat op de verpakking een 'smart phone'. Welke van die twee eerder was, is niet duidelijk. Het persbericht van Qualcomm was van juni, maar van de GS88 is geen datum bekend.

Ericsson GS88 Penelope

Nokia werkte samen met onder meer Ericsson, Motorola en Psion aan het besturingssysteem dat later Symbian zou heten. Palm werd een eigen bedrijf en maakte PalmOS. De andere twee giganten van de vroege smartphonemarkt kwamen er ook al snel bij. BlackBerry maakte eind jaren negentig van de vorige eeuw een snelle opmars met de pda's met e-mail. Die werkten al via een mobiel netwerk, maar konden niet bellen. Dat kwam in 2002 met de BlackBerry 5810, die als eerste 2G kreeg om te kunnen bellen. BlackBerry bleef lang een pda-bedrijf dat telefonie erbij deed. De stap van 2G naar 3G kwam laat, met de BlackBerry Bold 9000 in 2008.

Orange Smartphone SPV en SPVx
Orange Smartphone SPV en SPVx

De partij die nog mist, is Microsoft. Die had zijn Windows CE-kernel met daarbovenop Pocket PC, maar dat had geen ondersteuning voor mobiele netwerken. Dat kwam in 2002 met Windows Smartphone, met de door HTC onder de naam Canary ontwikkelde Orange SPV.

Intussen had Nokia een samenwerking opgezet om Symbian van de grond te krijgen en dat lukte in de eerste jaren van deze eeuw. Er kwamen telefoons van diverse fabrikanten uit en Symbian pakte in de daaropvolgende jaren al snel het marktleiderschap.

Daarmee zijn alle grote spelers uit het begin ten tonele verschenen. Het wachten was op de grote doorbraak van smartphones. Daarvoor moesten een aantal factoren samenkomen. Misschien wel een van de belangrijkste daarvan is het mobiele netwerk. Want al die smartphones zijn leuk, maar al je data over een 14kbit/s-lijntje proberen te proppen, was zelfs toen al niet makkelijk.

Een voorzichtige opkomst

De markt voor smartphones kreeg rond 2004 een enorme boost met de komst van 3G, toen nog aangeduid als UMTS. Daarmee kwam meer bandbreedte beschikbaar. Een nog belangrijkere ontwikkeling werd zichtbaar toen het aantal mensen dat wilde betalen voor het snellere mobiele internet laag bleek. Dat kwam deels door het beperkte aanbod van smartphones, maar ook doordat het moeilijk was om kosten in te schatten op basis van gebruik.

De oplossing kwam, in elk geval in Nederland en België, met het aanbod van onbeperkt mobiel internet voor een relatief laag bedrag, bijvoorbeeld rond de tien euro per maand. Dat maakte in één klap mobiel internet veel aantrekkelijker.

Tel daarbij op dat er snel meer aantrekkelijke opties voor telefoons beschikbaar kwamen, en dan is het logisch dat de markt snel groeide. Op het gebied van Symbian leidde Nokia de markt met toestellen als de N93 en later de N95. Bij Windows Mobile had T-Mobile in Nederland de MDA Vario, waar de provider veel reclame voor maakte. Daarnaast wonnen andere toestellen van HTC aan populariteit. Palm had de Treo-modellen. BlackBerry maakte ook een opmars door, hoewel die extra geld kostte. Veel mensen maakten gebruik van BlackBerry Internet Services, een proxydienst die internetdata comprimeerde en versleutelde, wat extra kosten met zich meebracht.

Nokia N95, iPhone 2g, T-Mobile G1 en HTC HD2
Nokia N95, iPhone 2G, T-Mobile G1 en HTC HD2

Ook op Tweakers was de smartphone toen al een populair onderwerp. Omdat gecentraliseerde downloadwinkels zeldzaam waren, was het uitwisselen van tips voor apps een populaire bezigheid. Ook het ontdekken van functies was niet altijd even gemakkelijk, omdat smartphones een uitgebreide set aan functies hadden die niet voor iedereen duidelijk waren, een fenomeen dat in 2024 nog steeds zichtbaar is door de vele video's en sites met gebruikstips voor smartphones.

De eerste smartphoneserie die een mainstream aantrekkingskracht kreeg, was gek genoeg de BlackBerry. Nadat het bijna tien jaar een voornamelijk zakelijk product was, ontdekten vooral tieners de voordelen van de zakelijke smartphone. Daarop zat immers BlackBerry Messenger, in de volksmond 'ping'. In een tijd dat WhatsApp nog niet bestond, MSN en IRC vooral op desktops draaiden en sms'en veel geld kostte, was de BlackBerry met zijn systeem om onbeperkt zonder extra kosten te chatten een aantrekkelijke optie voor kwebbelkousen. Zodoende werd de BlackBerry een ware hype op schoolpleinen, van ongeveer 2006 tot 2010.

"Maar je weet toch hoe je boy boy rolt, stiekem op de ping, Blackberry Bold" - Ping van Fouradi uit 2010

Toch was de smartphone nog lang niet het mainstreamproduct dat het nu is. In 2007 waren er op smartphonegebied twee belangrijke aankondigingen die de markt deden exploderen. De eerste kwam in januari, en die weet elke smartphoneliefhebber wel: Apple kondigde de iPhone aan. Dat bracht onder meer het capacitieve touchscreen en multitouch. In 2008 kwam daar de App Store bij; dat was geen uniek idee, maar dankzij het succes van de iPod begon de App Store met tientallen miljoenen ingevulde betaalgegevens van klanten. Daardoor werd het verkopen van apps ineens een haalbaar verdienmodel.

De tweede grote aankondiging volgde in november: Google kondigde Android aan. Android bevatte meerdere vernieuwende elementen die het uiteindelijk tot het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld zouden maken. Ten eerste was het voor fabrikanten te gebruiken zonder licentiekosten. Fabrikanten hoefden alleen Google-diensten mee te leveren. Later bleek dat een struikelblok voor toezichthouders, maar destijds klonk het als een redelijke deal.

Het tweede was het gemak van toestelontwikkeling. Android is gebaseerd op een virtuele Java-machine, waardoor het gemakkelijker was om de software op een bepaald systeem werkend te krijgen. Waar het met Symbian of Windows Mobile soms weken duurde om een werkend prototype te hebben, konden engineers nu binnen een paar uur tot een paar dagen een werkende telefoon laten zien aan hun leidinggevenden.

Android werd binnen een paar jaar populair bij toestelmakers en vervolgens bij het grote publiek. Doordat er zoveel Android-telefoons uitkwamen, werd het de moeite waard om apps voor het platform te ontwikkelen, die net als bij Apple in een centrale downloadwinkel terechtkwamen: de Android Market, nu de Google Play Store.

In de apps voor iPhone en Android zat de grote meerwaarde. In 2009 kwam WhatsApp uit, waarmee iedereen onbeperkt berichten kon sturen tussen beide besturingssystemen. Apps voor treintijden, het kunnen zien aankomen van regenbuien en navigatie zonder apart kastje spraken ook veel mensen aan. Daarom begon vanaf 2009, in elk geval in Nederland en België, de grote doorbraak van smartphones. Waar in 2008 nog 10 procent van de verkochte telefoons een smartphone was, was het vijf jaar later al heel ongebruikelijk om een 'domme telefoon' aan te schaffen.

De grote doorbraak

Met iOS en Android had de smartphonemarkt twee nieuwe spelers toen de grote doorbraak kwam, maar de gevestigde partijen gaven het niet zomaar op. Nokia zag dat Symbian aan aantrekkingskracht had verloren, maar de fabrikant was nog tot 2011 marktleider op het gebied van smartphones. Toch had het voor die tijd al het roer omgegooid. Het zette in eerste instantie in op Maemo, zijn eigen Linux-distro die op kleine tablets stond. In 2009 kwam de eerste smartphone daarmee uit: de N900.

Nokia ontwikkelde het systeem verder en begon een samenwerking met de grootste speler uit de techindustrie die op mobiel gebied niets te bieden had: Intel. Samen met Intels besturingssysteem Moblin moest Maemo samensmelten tot MeeGo. Een echte MeeGo-telefoon kwam er nooit, want voordat deze klaar was, werd het project al stopgezet. De N9 uit 2011 draaide wel MeeGo Harmattan, maar dat was eigenlijk voornamelijk Maemo onder de motorkap.

Belangrijker nog: Nokia had MeeGo intern al afgeschreven ten gunste van Windows Phone. Microsoft kwam na de iPhone en Android eerst nog met Windows Mobile 6.5, maar daarna werd het besturingssysteem grondig herzien. Windows Phone 7 Series moest Microsoft een grote positie geven op de smartphonemarkt met een moderne interface, gebaseerd op de Zune HD-mediaspeler en Metro-interface die later in Windows 8 zou komen.

Palm Pre Plus
Palm Pre Plus

Microsoft kreeg fabrikanten als HTC, LG en Samsung nog wel mee om nieuwe telefoons te presenteren, maar dat was niet vol overtuiging. De fabrikanten brachten hun meest overtuigende modellen met de nieuwste componenten vooral uit op Android. Samsung had ook nog zijn eigen besturingssysteem Bada, maar ook dat deed de fabrikant met weinig overtuiging.

Palm zag zich ook genoodzaakt zijn interface te moderniseren en deed dat met webOS in 2009. De interface met gebaren kreeg in de jaren erna veel navolging, en ook het ontwikkelen voor het besturingssysteem moest gemakkelijk gaan dankzij webtechnieken. Door de release bij de kleinste provider in de VS en een gebrekkige internationale release kwam webOS niet van de grond.

BlackBerry kende zijn eigen problemen. Toen de hype op het schoolplein voorbij was, kregen zijn servers in 2011 te maken met een grote storing. Die duurde vijf dagen, en gedurende die tijd was iedereen die afhankelijk was van BlackBerry Internet Servers offline. Dat waren vrijwel alle gebruikers. Van die storing is BlackBerry niet hersteld.

Het deed nog wel een dappere poging met het op QNX gebaseerde BlackBerry 10 in 2013, met onder meer vernieuwende ideeën voor een universele inbox. Dat had geen succes, en een paar jaar later bracht BlackBerry zijn eigen Android-smartphone uit. Vervolgens stopte de fabrikant helemaal met het maken van smartphones.

Daardoor was halverwege de jaren '10 de smartphonemarkt geconsolideerd in een duopolie. Apple had zijn eigen iOS en daarmee een wereldwijd marktaandeel van tussen de 20 en 30 procent. De rest van de markt was voor Android, met Samsung als aanvoerder en vooral Chinese concurrenten die het marktleiderschap probeerden over te nemen. Tot 2019 was dat Huawei, daarna deden onder meer Xiaomi en OPPO pogingen om die positie te veroveren, tot nu toe zonder succes.

Waar we nu staan

De smartphonemarkt in Nederland en wereldwijd is grotendeels verzadigd. Volgens de recentste cijfers van het CBS gebruikt 95 procent van de Nederlanders een smartphone. Vanaf daar kan deze productcategorie niet ver meer groeien.

De klad zit er al jaren in. Mensen doen er langer over voordat ze hun smartphone vervangen dan eerst, en langere ondersteuningsperiodes en, onlangs, betere repareerbaarheid maken dat ook goed mogelijk. Het is bovendien van een sexy nieuwe productcategorie nu een dagelijks gebruiksvoorwerp geworden. Dat blijkt ook uit de reacties op de frontpage en op het forum: het enthousiasme over smartphones is veelal verdwenen en veel mensen vinden overstappen naar een nieuwe telefoon een klusje of noodzakelijk kwaad, niet langer een hobby die enthousiasme oproept.

Een opvolger voor de smartphone staat niet klaar. Al heel lang lijken slimme brillen een potentiële kanshebber om de smartphone te vervangen, maar vooralsnog komt dat niet echt van de grond. AI-apparaten lijken de smartphonemarkt nog niet te bedreigen. Ook de smartwatch heeft de smartphone niet bepaald overbodig gemaakt. Integendeel, die heeft de positie van de smartphone als centraal punt in het ecosysteem bevestigd.

Wat overblijft, is een productcategorie die jaar op jaar kleine stapjes maakt en dat presenteert als grote veranderingen. Die jaar-op-jaarveranderingen bekijken we al jaren op Tweakers: de eerste editie van een dergelijk verhaal verscheen in 2016, met daarna versies in 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023.

Daaruit blijkt dat de smartphonemarkt goed voorspelbaar is. Hoe waren de voorspellingen van het afgelopen jaar?

Diverse merken zullen vermoedelijk vouwbare modellen gaan uitbrengen met mindere specs om zo de kosten te drukken. Klaptelefoons kunnen daardoor adviesprijzen krijgen tussen de 500 en 700 euro, bij de vorm van een uitvouwbare kleine tablet gaat het dan om prijzen tussen de 1100 en 1400 euro.

Dit is niet echt uitgekomen. Natuurlijk kun je goedkopere oudere modellen van klaptelefoons krijgen voor die prijs, maar er is geen grote markt ontstaan voor goedkopere vouwbare telefoons. Helaas. Volgend jaar beter.

Motorola Razr 50 Ultra
Motorola Razr 50 Ultra

De duurdere midrangesmartphones, de categorie van de Galaxy A5x-serie en de OnePlus Nord-telefoons, zullen veel fellere schermen krijgen.

Dit klopt wel. Zelfs een midrangetelefoon kun je nu op een heldere zomerdag altijd goed aflezen, en dat is nog niet lang zo. Het fellere scherm kwam afgelopen jaar naar veel meer telefoons en dat is een flinke verbetering voor iedereen die in deze prijsklasse zit te kijken.

Samsung Galaxy S24 - AI-fotoeditor
Samsung Galaxy S24 - AI-foto-editor

De camera's gaan meer en meer profiteren van de bekendste ontwikkeling in tech: kunstmatige intelligentie. Dat heeft een ander effect: het zou best kunnen dat camera's komend jaar op het gebied van hardware niet beter worden.

Dit klopt zo ongeveer wel. Natuurlijk waren er wat hardwarematige verbeteringen, maar het aantal aankondigingen over AI-functies in camera's voerde echt de boventoon. Het weghalen van objecten en mensen op de achtergrond, het invullen van details die er niet waren en het AI-bewerken van foto's zit nu op veel telefoons.

Volgend jaar is het jaar dat veel mensen een lokaal draaiend taalmodel op hun telefoon gaan krijgen. Die kan onder meer gaan helpen bij het opstellen van mails, uittypen van posts op sociale media, schrijven van recensies van bijvoorbeeld restaurants en eigenlijk alles waarvoor je typt op je telefoon. Ook kun je beelden en stickers genereren met lokaal draaiende AI. In de cloud kun je vervolgens moeilijkere dingen doen, zoals bewerkingen met AI aan beelden en video's of zaken die meer rekenkracht vereisen.

Deze voorspelling is helemaal uitgekomen. De Galaxy S24, iPhone 16 en veel meer telefoons hebben een klein AI-model gekregen voor taken die lokaal goed genoeg kunnen worden uitgevoerd. Apple gebruikt dat onder meer voor het herschrijven van teksten en samenvatten van notificaties.

Op het gebied van de accu gaan we wél weer een stap zien. Waar de 5000mAh-accu nu al een tijdje voor veel smartphones de standaard is, gaan we meer smartphones zien met 5500mAh-accu's. Dat is een verbetering van 10 procent.

Deze stap is nu echt aan het komen. Waar 5500mAh eerder dit jaar nog de uitzondering was, is de nieuwe generatie van vooral Chinese smartphones voorzien van accu's van 6000mAh of meer. Die energie is natuurlijk nodig voor AI, maar wie dat niet gebruikt, zou kunnen profiteren van simpelweg een langere accuduur.

hero grotere accu's in telefoons
Grotere accu's in telefoons

Je kunt vermoedelijk bij meer telefoons bij de fabrikant of via iFixit originele reserveonderdelen gaan kopen en je kunt die onderdelen makkelijker in je telefoon zetten. Bovendien begon Google met zeven jaar aan updates en upgrades voor zijn Pixel 8, Fairphone gaat voor tien jaar en vermoedelijk gaan andere fabrikanten op termijn niet kunnen achterblijven. In 2024 is drie jaar ondersteuning not done meer, vier jaar ondersteuning het minimum en vijf jaar normaal.

Er zijn het afgelopen jaar veel stappen gezet op het gebied van repareerbaarheid. Voor veel telefoons zijn nu onderdelen goed verkrijgbaar, zijn gemakkelijk handleidingen te vinden en is het verwijderen van accu's en schermen niet zo moeilijk meer als een aantal jaren geleden. Drie jaar ondersteuning is inderdaad te pover voor telefoons nu; Europese regelgeving gaat minimaal vijf jaar vereisen.

Apple iPhone 16 accu losmaken met 9V-batterij
Apple iPhone 16-accu losmaken met 9V-batterij

De nabije toekomst

Omdat smartphones nu dertig jaar oud zijn, is het makkelijk om te zien dat de verbeteringen aan deze apparaten incrementeel zullen zijn. Dat betekent niet dat het niets voorstelt: als je een jaar of vier met een smartphone hebt gedaan, is de stap naar een nieuwe smartphone echt de moeite waard vanwege een beter scherm, een betere camera en een betere accuduur, elementen waar veel mensen belang aan hechten.

Wat staat ons te wachten? Ten eerste zet het groter worden van de accu's komend jaar door. Waar de accu's de afgelopen jaren vaak tussen de 4500mAh en 5000mAh waren, zullen de 5000mAh-accu's komend jaar de kleintjes zijn: 6000mAh kan best normaal worden en telefoons met grote accu's schieten naar 7000mAh of meer.

Op het gebied van camera's gaat het vermoedelijk vooral om de tweede en derde camera's van telefoons. Er zijn al modellen verschenen met minder kleine sensors. Toch is het verschil in kwaliteit tussen de diverse camera's vaak nog groot, en het zou kunnen dat die verschillen kleiner worden in het komende jaar.

Wie niet zit te wachten op betere camera's, krijgt er komend jaar vermoedelijk een optie bij in veel telefoonseries. We zagen bij diverse fabrikanten en producten een hernieuwde poging om apparaten weer dunner te maken. Volgens geruchten komt er in de Samsung Galaxy S-serie een Slim-model en bij de iPhones zou er een Air bij komen. Die zullen moeten inleveren op de grootte van de camerasensor, die immers de dikte van een telefoon bepaalt, en die zullen accu's met een lagere capaciteit krijgen.

Op het gebied van vouwbare telefoons kan het een spectaculair jaar worden. Huawei bracht dit jaar de Mate XT Ultimate Design uit die dubbel vouwbaar is. Samsung is momenteel financieel een kat in het nauw en is dus geneigd tot rare sprongen. Nu het trauma van de eerste Galaxy Fold jaren geleden is, kan het zijn dat de fabrikant een risico gaat nemen en ook met zo'n telefoon uitkomt. Andere fabrikanten staan vermoedelijk ook klaar. Reken er niet op dat je die voor lage prijzen kunt vinden: dit soort telefoons zullen vaak ver boven 2000 euro kosten.

De AI-functies die vaak voorbehouden waren aan duurdere telefoons, komen volgend jaar ook naar midrangesmartphones. Veel van die functies hebben bovendien de cloud nodig en zouden dus kunnen draaien op een spreekwoordelijke aardappel. Als het lokaal moet draaien, kan het nog steeds in de cloud, dus deze functies zijn makkelijk draaiend te krijgen op goedkopere telefoons, al kost het wel servercapaciteit.

Dit is allemaal wat er zou kunnen gebeuren op korte termijn. Maar hoe zit het op de langere termijn? Heeft de smartphone nog een lange toekomst voor zich? Die kans lijkt groot. De desktop en laptop zijn al vaak doodverklaard, maar zijn in 2024 nog altijd springlevend. Daarbij komt dat er nog geen alternatief klaarstaat.

Veel techbedrijven richten zich op slimme brillen, maar die zijn nog lang niet geavanceerd genoeg om de smartphone af te lossen als intiemste en meestgebruikte techproduct. Andere apparaten zoals smartwatches, slimme ringen en oortjes zijn vooral accessoires.

De smarthomehub zorgt ervoor dat de smartphone niet ook het centrale apparaat wordt in een slim huis, maar in sommige gevallen speelt het wel een rol. De smartphone van nu ziet er iets anders uit dan die van tien jaar geleden, die er weer anders uitzag dan die van twintig jaar geleden en die van dertig jaar geleden. Over tien en twintig jaar zullen ze er weer anders uitzien. Zoals altijd in technologie: de enige constante is verandering.

30 jaar smartphones: IBM Simon, HTC Magician, Apple iPhone 6 en Samsung Galaxy S24+

Reacties (124)

124
122
34
4
0
83
Wijzig sortering
Jammer dat er zo weinig aandacht is besteed aan de Aziatische markt. Rond de eeuwwisseling keken alle grote Europese en Amerikaanse telecombedrijven met grote ogen naar Japan, waar i-mode gsm’s/smartphones razend populair waren. Mobiele data, kleurenschermen, allerlei betalende services: i-mode was een paar jaar lang het grote voorbeeld voor telecombedrijven, een schril contrast met het grijze wap-verhaal in onze contreien.

In België heeft Orange (dat later Base werd, het huidige Orange is het vroegere Mobistar) het geprobeerd te lanceren, ik dacht in samenwerking met KPN. Ik denk dat ik mijn i-mode gsm (ik denk dat het een LG was) nog ergens in een doos heb liggen. Ik vermoed dat KPN ook in Nederland een poging heeft gewaagd om i-mode van de grond te krijgen. Maar met de komst (en de ongelooflijke gekte en hype) van 3G werd i-mode hier nooit een succes.
Het zegt me vrij weinig maar als ik het woord WAP voorbij zie komen gaat bij mij echt het licht uit.
In 1999 geïntroduceerd lees ik, mijn ervaring met andere telefoons die dat ondersteunde was echt dramatisch.
Leuk artikel! Sweet memories. Ik heb de opkomst actief meegemaakt, heel actief zelfs want rond 2000 werkte ik bij Ericsson waar heel veel dynamiek was m.b.t. ontwikkelingen van mobiele telefoons, en (vlak voor mijn tijd) in Nederland ook werd gepionierd met Bluetooth (Jaap Haartsen et al) en WiFi (Cees Links et al).

Bij Ericsson was het altijd een strijd met Nokia, als antwoord op de Communicator kwam de P800, P810, P900, P910 etc.

Iets wat niet genoemd wordt in het artikel, maar wel cruciaal was, is sociale acceptatie. Begin 2000 hadden we diverse prototypes van smartphones die al best veel konden, maar marktonderzoek wees uit dat veel mensen het super nerdy vonden om met een soort minicomputer op zak te lopen. De eerste jaren waren er vrijwel alleen zakelijke gebruikers, consumenten vonden het maar niks.

Dit is vrijwel altijd een factor bij nieuwe technologie, en een onvoorspelbare. Hetzelfde geldt voor AR brillen - het omslagpunt voor mainstream consumers komt waarschijnlijk als formfactor en technologie compact en "vriendelijk" genoeg zijn om door Jan en alleman geaccepteerd te worden, en dan gaat het opeens heel snel.

Bij de smartphone heeft Apple met de 1e iPhone daar een bangrijke rol in gespeeld - technisch deden ze niks wat niet al vaak daarvoor was gedaan, wellicht op een goed gelukte capacitieve touchscreen na, maar ze waren wel de eersten die er in slaagden om een begeerlijk en sociaal acceptabel product voor consumenten te releasen.

Ik heb hier thuis nog een museumpje met telefoons van vorige eeuw tot nu, en het is mooi om te zien hoeveel formfactors er zijn geweest en hoeveel goede ideeen, daar waar alles nu tot 1 eenheidsworst is uitgeevolueerd. Het is logisch en goed, maar sommige zaken van toen zijn toch wel fijn - een klepje met daaronder de vervangbare batterij bijvoorbeeld. Of de battery life van mijn Ericsson T28 van weleer, woog 80 gram en ging een paar dagen mee op de accu. Dat was overigens geen smartphone en geen eerlijke vergelijking, maar er waren wel veel engineering pareltjes in de stormachtige 2000-2010 evolutie.
Leuke reactie van iemand die het van dichtbij heeft meegemaakt. Zo zie je maar dat markt onderzoek soms weinig oplevert. Ik had ik de jaren negentig al z’n communicator, en zag gelijk dat er een hele grote toekomst was voor dat soort technologie.
Nu is het natuurlijk niet voor niks dat Nokia de plank gewoon compleet heeft mis geslagen. Zo werd mijn telefoon opeens een stuk minder aantrekkelijk doordat ze geen updates leverde voor html mail.
U bevestigt eigenlijk gewoon het slechte markt onderzoek en de daarop volgende strategie.
Je had natuurlijk wel mensen die riepen wat die je met die koelkast aan je oor, maar die hadden geen idee wat je met z’n telefoon kon.
Er zijn het afgelopen jaar veel stappen gezet op het gebied van repareerbaarheid.
En toch zijn we nog lang niet op het niveau waar we vroeger waren. Het ging van goed naar beroerd, naar iets minder beroerd en dat noemen we vooruitgang. Wat ik zie is dat de apparaten steeds meer waren ontworpen als wegwerpapparatuur waardoor de leverancier min of meer op omzet kan rekenen.
Daar worden stapjes in gemaakt maar over het algemeen zijn politici/wetgevers niet zo geïnteresseerd in zaken die echt impact op het milieu kunnen hebben.
Omdat we de apparaten zo ook gebruiken. De meeste mensen denken bij een zwaar defect van hun toestel niet na over het laten herstellen ervan. Zelfs vandaag geven willen velen wel een batterij die ze eenvoudiger kunnen vervangen, maar verder dan dat hoeft het voor de meesten ook niet te gaan.

En aan de andere kant, als we terug toestellen zouden hebben die zo repareerbaar waren als een 3210, dan zouden er nog altijd mensen zijn die staan te roepen dat het onvoldoende is. Dat schema's voor herstelling op componentniveau er ook moeten zijn, dat alle firmware beschikbaar moet zijn.

We zijn gelukkig stilaan terug aan het bewegen naar een degelijk compromis, al is de weg nog lang.
Kwestie van kip en ei. Gebruiken de mensen de apparaten omdat ze zijn ontworpen als wegwerpapparatuur of zijn de apparaten zo ontworpen omdat de mensen ze gebruiken als wegwerpapparatuur? Terug in de tijd was er een levendige handel in frontjes, extra grote batterijen, toetsenbordjes. Maar ook bij laptops zie ik het terug! Mijn oudere laptops hebben een toetsenbord wat eenvoudig te vervangen is, de laatste jaren zitten die dingen zo verweven in het systeem dat het echt een operatie is geworden. HP lacht zich krom want toetsenbordjes vallen doorgaans niet onder de garantie.

Ja, smartphones zijn complexer geworden, maar er is geen enkel argument te verzinnen waarom een simpel iets als een accu vervangen zo vreselijk complex moet zijn. Behalve als het natuurlijk over geld gaat. De huidige telefoon van mijn werk heeft een glazen behuizing. Wie verzint dat!?

Wat betreft de software is het nog veel erger. De chipfabrikanten brengen niet gewoon een driver uit, net als bij Windows bijvoorbeeld, maar 'closed source blobs'. Natuurlijk is dat stabiel, maar je bent volledig overgeleverd aan de leverancier. Het hele toestel, inclusief de aansturing van de hardware, is erop ingericht dat het apparaat maar beperkt meegaat. Ongeacht de technische staat van het apparaat.

Ik denk dat je niet moet kijken naar wat mensen roepen, want wat mensen roepen zien we geregeld terug in de politiek. Je moet kijken naar wat de maatschappij (in grotere lijnen) wil. Wat de industrie wil, dat hebben we ook gezien: Repareerbaarheid van 0 en een levensduur van 3 jaar.
Ik ben het honderd procent mee eens dat het veel beter moet, ik koop niet voor niets nu 100en Fairphones in (ik bepaal grotendeels welke kant we opgaan in onze afdeling). Maar ik vind je voorbeelden gek genoeg niet heel sterk. Ik vind dat je teveel de schuldvraag bij de leverancier legt, terwijl de koper echt wel zelf wat kan doen en dat expliciet vertikt.

1. Die levendige handel was toch echt wel marginaal, beperkt voor enthousiastelingen.

Het niet repareren is ook gewoon een effect van de snelle hardware cycles... mensen zien het als excuus om een nieuwe te kopen.

2. Hp vind ik qua reparaties zowel zakelijk als prive niet slecht.

Zakelijk fixen we heel wat machines, en prive kwam bij mij iemand langs voor het fixen van mijn toetsenbord, die is namelijk deel van het chassis. Was in 15 minuten aan mijn keukentafel vervangen. Ja. Dan heb je wel die drie jaar next business day garantie nodig, maar die heb ik er dik uit gehaald in al die jaren. Toetsenbord+chassis en een scherm+chassis laten vervangen (tweede door val). 300 euro, maar nieuwe laptop is aanzienlijk duurder (en je laptop is weer helemaal het heertje). En het is binnen een dag gefixt...

Het is jammer dat veel.mensen die extra garantie niet nemen, juist terwijl dat voor een ding wat je continue meesleept en zo kwetsbaar is als een laptop heel erg de moeite waard is.

Maar ook zonder garantie is repareren vaak prima rendabel... maar men wil graag upgraden.

Net zoals dat ik nu mijn 2018 HP niet nog een keer laat fixen. Prima ding, maar hij loopt wel op zijn einde (ik heb ook een gaming laptop, dus waarschijnlijk vervang ik hem ook niet meer, maar dat terzijde).

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 28 december 2024 22:31]

Het is jammer dat mensen die extra garantie niet nemen?
NEE, het is schandalig dat er extra geld wordt gevraagd voor iets wat standaard zou moeten zijn.
Dat kwetsbaar zijn is een ontwerpkeuze.
Allereerst, bij welk product krijg jij standaard Next Business Day iemand over de vloer om een door jouw laten vallen device te fixen? Bij verreweg de meeste spullen moet je terug naar de winkel (tenzij het een koelkast of wasmachine is, maar dat zit weer gedisconteerd in de prijs).

Ik gok dat je in de war bent met de standaard garantie.

Als je die topservice wil en geen vragen bij mishandeling van je spul gaat de prijs gewoon omhoog. Marges op dit soort laptops (en pcs) is laag, niet voor niets dat die branches het zo lastig heeft. Hp en Dell maken de meeste kwartalen verlies.

Dat dit een extra betaalde dienst is, is compleet logisch.

Alleen voor niets gaat de zon op.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 29 december 2024 15:53]

Neen. Ze zijn wegwerpapparatuur omdat ze als dusdanig in het Westen behandeld worden. Hier in Azië, waar men wat minder geld heeft, worden smartphones (en nog veel meer elektronica) gewoon gerepareerd.

Ik ken in iedere stad en dorp wel een handige harry die even zo'n ding voor een habbekrats (naar westerse begrippen) door meet en vervangende onderdelen regelt. Er is dan ook een levende handel in defecte toestellen. (Helaas voor mij is dat 99,9% android, om mijn iPhone te laten repareren moet ik naar een grotere stad, ongeveer 2 uur rijden).

Aangezien in het westen arbeidsloon duur is snap ik dat reparatie daar niet interessant is. Voor 200 euro een gerepareerde telefoon of voor 400 een hele nieuwe telefoon. Hier rekent zo'n handige harry een uurloon tussen de 1 en 2 euro. En dan is het verschil tussen 200 / 300 voor een telefoon en 10 / 15 euro (een dagloon) voor de reparatie (met onderdelen uit de sloop) gewoon te groot.
Het klopt dat repareren in het westen niet meer loont en in het oosten wel.

Maar in het westen zou reparatie ook lonen als de telefoon gewoon weer schroefjes heeft. Dan maak je hem zelf open, je vervangt het defecte onderdeel en je kunt weer door.

Verder zou standaardisering onderdelen goedkoper maken. Waarom moet elk type smartphone een ander type scherm hebben?
Ben nog geen toetsenbord tegen gekomen die er niet uit kan, we hebben al jaren HP Zbooks op het werk.
We hadden de Zbook G10, switchen nu na de Zbook G11.

Voor lenovo ook nog steeds alles kunnen vervangen, T14/T15/T16 serie, we gaan nu wel meer naar HP.
Dus misschien dat de nieuwe Zbook g11 moeilijker is, en de nieuwe Hp Elitebooks (840/860 G11 series) van dit jaar.
Ik heb al wel de Elitebook in mijn handen gehad, maar niet echt gekeken hoe iets in elkaar zat.
Hp probook 430 is het toetsenbord toch echt deel van het chassis en is een los toetsenbord geen ootie. Ik gok dat dat bij wel meer aluminium modellen van Fabrikanten het geval is.

Betreft die HP kan ik best veel zelf fixen (je kan er goed bij) maar toetsenbord dus net niet.
Dat is wel een laptop van 6 a 7 jaar oud, dus best een oud model gezien, zeker voor de zakelijke markt.
Misschien dat het al weer veranderd is in de tussentijd?

Verkrijgbaar sinds: 2 november 2017

uitvoering: HP ProBook 430 G5 2SY25ET

uitvoering: HP ProBook 430 G6 (5PP38EA)

Verkrijgbaar sinds: 15 december 2018
Alle probooks hebben al generaties lang een zelfde soort chassis hebben (nu weer iets hoekiger).

Maar je hebt op zich wel degelijk een punt, zo te zien kan je of een chassis met keyboard of een los keyboard krijgen. Een los chassis zie ik dan gek genoeg weer niet.

Ook typisch, op de HP instructie film zie ik gek genoeg het hele keyboard niet genoemd, terwijl ze dat ding echt compleet uit elkaar halen (table of contents na 15 seconden).

YouTube: Removing & Replacing Parts | HP ProBook 440 14 inch G10 Notebook | H...

Het is blijkbaar niet zo simpel om een HP probook keyboard te vervangen?

Overigens is dit filmpje wel een bewijs dat HP echt nog niet zo slecht is met reprareerbaarheid van zijn laptops (probooks).

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 30 december 2024 00:03]

Ja maar ik bedoel dit model is al weer 7 a 8 jaar oud, het kan best HP het design al weer wat aangepast heeft.
Het zijn best al oude laptops, zeker voor de zakelijke markt. een fabrikant maakt na een aantal jaar meestal wel weer wat wijzingen aan.
We hebben ook nieuwere van dit model op het werk vandaar dat ik ze wel eens open heb gezien bij de TD. Intrinsiek zijn ze vrijwel hetzelfde behalve de vormgeving die minimaal is aangepast

Maar je hebt wel een punt, zie mijn aangepaste post. het is wel ietwat ingewikkeld, maar blijkbaar kan het (ik kan de parts vinden, geen instructie).

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 30 december 2024 00:04]

In het begin van de het smartphone tijdperk heb ik er nog wel eens een nieuwe aansluiting voor de oplader of koptelefoon in laten zetten. De batterijen zaten gewoon achter een klepje en die kon je gemakkelijk vervangen. De smartphone makers zijn de telefoons (grotendeels opzettelijk) zo gaan maken dat de repareerbaarheid naar nagenoeg onmogelijk werd gereduceerd. Apple deed daar nog eens een flinke schep bovenop door repareren alleen door Apple toe te staan. Andere reparateurs kregen domweg geen onderdelen. De onderdelen werden ook nog eens met codes beschermd, zodat onderdelen van een afgedankte telefoon niet eens overgezet konden worden.
Batterijen gingen gelukkig langer mee, want vervangen is niet meer te doen. Zelf vervangen lukt niet, na een jaar of drie/vier laten vervangen is zo prijzig dat dat de moeite niet meer waard is.

Op het werk werken we sinds twee jaar nauw samen met FairPhone en daar is het vervangen van de batterij en meerdere onderdelen vrij simpel zelf te doen. De ondersteuning voor de telefoons is tegenwoordig ook echt lang, al hebben ze daarvoor wel een aparte keuze voor de CPU moeten maken.
De repareerbaarheid is zeker prettig. Zeker bij de buitendienst valt er nog wel eens een telefoon uit. De iPhones van voorheen konden dan in de prullenbak, een Fairphone haal je uit elkaar en zet je weer in elkaar en grote kans dat hij het daarna weer doet. Het scherm of de USB poort vervangen (de meest voorkomende mankementen) is ook nog redelijk gemakkelijk te doen. Jammer dat andere fabrikanten dat voorbeeld niet (snel) volgen.
Ik heb daar eigenlijk weinig last van gehad, en voor mij zelf wel eens een IPhone laten repareren en voor anderen.
Zo heb ik een keer een vier en vijf door beun de haas laten repareren. En twee type 6 voor familie door een bedrijfje.
Toen kon dat nog. Vanaf iPhone 7 of 8 werden er steeds meer onderdelen beschermd en werd Apple steeds vervelender naar reparateurs. Vanaf versie 11 kon je al bijna geen onderdelen van twee gelijke toestellen verwisselen zonder dat er ergens een probleem met het toestel ontstond.
Mijn zoon heeft een 11 pro die is aan een nieuwe batterij toe. En je kan die overal laten plaatsen.
Er was wel een tijd dat je een melding kreeg, wanneer je een imitatie scherm installde. Maar die melding kon je gewoon uitzetten.
Apple heeft onder grote druk de protectie wel wat versoepeld, maar je krijgt nog altijd een melding dat er niet originele onderdelen zijn gebruikt.
De batterij was inderdaad het enige onderdeel dat bij de 11 nog zonder probleem uitwisselbaar was.
Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden waar onderdelen tussen gelijke iPhones worden verwisseld en welke problemen dat allemaal kan geven. Het lijkt echter wel uit te maken waar de iPhones zijn gekocht. In Amerika was/is de protectie strenger dan in Europa, terwijl in Indonesië de protectie juist weer erg soepel was. De filmpje kunnen bij hetzelfde model sterk verschillen.
Ik lees veel van dit soort onzin. Niet echt onderbouwd en opgeblazen door een hobbyisten die direct na introductie van een model proberen deze te “ repareren “.
“ De iPhone 11-smartphones blijken een waarschuwing te tonen als het scherm is vervangen en als Apple niet kan verifiëren of het nieuwe scherm officieel van het merk is. De waarschuwing staat vier dagen op het beginscherm en is daarna alleen zichtbaar in het instellingenmenu.“
Dit is zeker geen onzin en zeker een deel van de filmpjes zijn van serieuze youtubers die gewoon onderdelen tussen twee gelijke toestellen wisselen en tonen wat de resultaten zijn.
Een waarschuwing is al irritant en hoort niet, maar werkt wel. Nu is dat wel de meest voorkomende reparatie, maar het vervangen van de trilmotor of camera module geeft weer veel meer problemen. De problemen zijn ook niet in alle regio's gelijk.
Wie een toestel laat repareren moet dat naar mijn mening gewoon kunnen doen bij een reparateur naar keuze en met onderdelen naar keuze (mits technisch gelijk). Elke bescherming door de fabrikant schendt de "Right to repair" doelstelling. Andere merken doen het ook niet. Apple heeft de bescherming begin vorig jaar onder druk van de "Right to repair" beweging ook flink teruggebracht en levert nu ook onderdelen aan "geselecteerde" reparateurs.
De meeste mensen denken bij een zwaar defect van hun toestel niet na over het laten herstellen ervan.
Dat doen ze wel degelijk maar als het repareren van een mobiel bijvoorbeeld 200 euro kost en een nieuwe 300 euro dan is de keuze snel gemaakt. Dan koop je dus liever een nieuwe en dat is wat fabrikanten ook willen en daarom lijmen ze alles aan elkaar vast en zorgen ze ervoor dat de apparaten heel moeilijk en niet goedkoop te repareren is.
Meest voorkomende reparatie is het scherm en dat is opnhet eerste gewicht zelden extreem duur.

Betreft het lijmen: als het compact en waterdicht moet ontkom je er niet aan. De Fairphone is niet voor niets echt een bakbeest.

Het is toch echt de klant die met zijn portemonnee stelt.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 29 december 2024 23:18]

Betreft het lijmen: als het compact en waterdicht moet ontkom je er niet aan.
Dat is dus bulshit kijk maar naar bijvoorbeeld de oude Samsung Galaxy's die ook waterdicht waren en waar je de achterkant van eraf kon doen. De Fairphone 4 (die ik heb) is iets groter maar dat is zo omdat je meer los kan maken. En iets dikker is helemaal geen probleem. Mobieltjes worden te dun vind ik om goed vast te kunnen houden.
Waterdicht EN compact.

Om de Fairphone versus Galaxy vergelijking erbij te nemen. De S3-S5 hadden een vervangbare accu, USB poort (dat was absoluut fantastisch) en een SD slot (ook top). Maar daarnaast was het verder ook allemaal geplakt, inclusief reparatie nummer 1: het scherm. Een Fairphone gaat aanzienlijk verder, daarbij is veel meer gebruikers vervangbaar, waaronder dat verdomde scherm. Ook de Fp5 is niet waterdicht. Nogmaals, waterdicht en niet plakken is blijkbaar verdomd lastig.

Ja je kan dus een 5" scherm met dikke bezels openbaar, compact en waterdicht houden, prima. Maar dat is niet wat de gebruiker wil. Het S5 design werd door de consumenten een saai model met een oud design (zelfde als S3/4). Met de S6 en de overstap naar de unibody sloot het weer aan bij concurent Apple. En Apple heeft ook gewoon te luisteren naar de klant, na de 4 inch Apple 5s moesten ook zij dunner bezels en grotere schermen leveren.

Je kan het bullshit vinden, maar de keiharde realiteit is en blijft dat de klant met de portemonnee stemt. Repareerbaarheid is voor het gros gewoon geen verkoop argument, anders was de Fairphone een succes buiten de bedrijfswereld. Het is echt te makkelijk om te wijzen naar de fabrikant, want er zijn gewoon alternatieven, maar de consument blieft die niet.
Ik had van mijn Nexus 4 wel een schema op componentniveau. En er is veel reverse engineering om te helpen bij reparaties. Zoals netlists en netlist viewers.
Wel allemaal in "grijs gebied".
Jaren 90, pagina's in magazines met afbeeldingen en beltonen die je tegen een paar cent ofzo kon downloaden naar je gsm om een andere achtergrond of beltoon ofzo te hebben...
Inderdaad, mijn extra ringtones op de Nokia 3210 waren James Bond, Airwolf, Knight Rider en Inspector Gadget die ik rouleerde. Volgens mij fl 0,50 dat van mijn Dutchtone beltegoed af ging. Wat een tijd was dat zeg. Vervolgens mijn collega die trots zijn nieuwe ringtone liet horen: Mission Impossible 😄 Die kon ik niet krijgen omdat die alleen voor de Nokia 6 series was.
op mijn Ericsson kon ik ik gewoon zelf de melodieën toevoegen, kwam veel goedkoper uit :p
Ik heb zelf jarenlang ringtone-websites gehad. In het begin vanuit de eigen hobby, met een converter voor de verschillende merken, later als extra service begon ik ze te verkopen (dan hoefde je ze niet in te tikken). Rond 2000 begon dat ook echt heerlijk te lopen, ik verdiende toen ik 18 was bijna meer dan nu ik 42 ben en "fulltime" als zzp web developer werk...

Ten tijde van de crazy frog van Jamba kwam daar nog een heel mooi bedrag bovenop. Echt waanzin! Maar mooie herinneringen.

Ik had o.a. Mobileringtonez en Totalgsm in mijn bezit, destijds toch zeer bekende sites.

[Reactie gewijzigd door CorbataGames op 28 december 2024 09:41]

Och Crazy Frog haha ja, geweldig was die. Wat een tijden waren dat met die ringtones :).
"Samsung is momenteel financieel een kat in het nauw en is dus geneigd tot rare sprongen."

https://companiesmarketcap.com/samsung/revenue/
Wanneer ik op die grafiek een trendlijn zou trekken is deze nog altijd positief, geen idee waarom het een kat in het nauw zou zijn. En velen vergeten dat Samsung meer is dan smartphones, meer is dan elektronica alleen. Het is een bedrijf dat in enorm veel sectoren zit. Het bouwt onder andere zeeschepen, het was 1 van de primaire aannemers die de Burj Khalifa heeft meegebouwd, ze hebben zelfs ziekenhuizen, verkopen verzekeringsproducten, ... .

En dan denk jij dat de omzet alleen maar omhoog kan gaan? Grapjas ...
Dat was een quote uit de laatste pagina van het artikel:
Op het gebied van vouwbare telefoons kan het een spectaculair jaar worden. Huawei bracht dit jaar de Mate XT Ultimate Design uit die dubbel vouwbaar is. Samsung is momenteel financieel een kat in het nauw en is dus geneigd tot rare sprongen. Nu het trauma van de eerste Galaxy Fold jaren geleden is, kan het zijn dat de fabrikant een risico gaat nemen en ook met zo'n telefoon uitkomt. Andere fabrikanten staan vermoedelijk ook klaar. Reken er niet op dat je die voor lage prijzen kunt vinden: dit soort telefoons zullen vaak ver boven 2000 euro kosten.
Lijkt me dat Speedster net die link geeft om aan te tonen dat het best meevalt.

Mooie opsomming van activiteiten trouwens. Ik wist niet dat ze in zo fel uiteenlopende sectoren actief waren.
Dat citaat is een speculatie c.q. aanname van de auteur en dat mag je gerust met een flinke korrel zout nemen.
Het is een enorm divers bedrijf waarvan de mobile tak 1 van de vele activiteiten is en om dat allemaal over 1 kam te scheren door te stellen dat ze financieel als een kat in het nauw zitten is gewoon onzin.
"En dan denk jij dat de omzet alleen maar omhoog kan gaan? Grapjas ... "

Waar en wanneer heb ik dat gezegd?
Ook de conclusie dat, al zou het bedrijf financieel in het nauw zitten, wat inderdaad absoluut niet waar is, een bedrijf daardoor rare sprongen gaan maken, herken ik niet vanuit de theorie en praktijk. Ook Samsung dus niet. Zij hebben aangegeven, heel logisch, meer in te gaan zetten op kleinere chips. Ze hebben nu de boot wat gemist. Logische stap en verre van raar.
Veel van die functies hebben bovendien de cloud nodig en zouden dus kunnen draaien op een spreekwoordelijke aardappel. Als het lokaal moet draaien, kan het nog steeds in de cloud,
@arnoudwokke deze vat ik niet? Of het is lokaal, of het is in de cloud toch? Tenzij je iets als Apples hybride AI bedoelt waarbij een lokaal model bij gecompliceerde prompts het werk door de cloud kan laten uitvoeren.
Wat Arnoud daar schrijft is dat steeds meer functionaliteit naar de cloud verhuist, ook die dingen waarvoor dat niet echt noodzakelijk is. Je toestel stuurt dan gewoon de nodige gegevens door en krijgt het antwoord terug uit de cloud ipv dat de software het snel lokaal berekend.
Als het lokaal moet draaien, kan het nog steeds in de cloud,
Het gaat vooral om deze zin. Daar kan ik ook echt geen chocola van maken.
Ik snap dat dingen in de cloud kunnen draaien, maar dan hoefden ze dus toch niet persé lokaal te draaien.
Ik denk dat in de toekomst foldables meer mainstream gaan worden, helemaal als Apple met een model komt. Ik ben sinds vorig jaar overgestapt en zou echt niet meer terug willen al zijn er nog wel punten die verbeterd mogen worden.

Ook denk ik dat de categorie SmartGlass een comeback gaat maken als de technologie gebruikersvriendelijk genoeg is. Of mischien een smartlens in de (verre) toekomst, wie weet :9

Ik weet nog wel dat ik als eerste van de klas in groep 6 een telefoon met kleurenscherm had met een 'abonnement' van Jamba waar je maar niet vanaf kwam en in klas 3 een Nokia N95 met wel 8GB! geheugen, geweldige tijden waren dat :D

[Reactie gewijzigd door ro-bbo op 28 december 2024 06:53]

Hoewel ik geen probleem heb met een bril die beelden voor je kan projecteren hoop ik echt dat privacy wetgeving ervoor gaat zorgen dat deze niet zomaar mogen bewaren of doorsturen wat er gebeurd. Die dingen zijn een privacy nachtmerrie. Ik vind het nu al eng dat bijv. Tesla voldoende informatie heeft om te bepalen waar ik ongeveer woon en waar ik ongeveer werk en hoe laat ik van thuis naar werk rijdt en omgekeerd ondanks dat ik zelf geen Tesla bezit!
Is dat zo anders als met mobieltjes?

Ok, de camera kan weinig als die in je broekzak zit maar de microfoon en gps zijn gewoon te benaderen door het OS en de apps die je toegang hebt gegeven, en veel mensen hebben die 24/7 bij zich. En als je dan je mobiel erbij pakt heeft die ook camera’s aan 2 kanten. Iemand met een smartglass in de trein zou je niet angstiger moeten maken dan iemand die een mobiel in de hand heeft.

Idem voor tv’s of smartwatches (al missen die vaak nog de camera), tablets, laptops, robotstofzuigers (met lidar zelfs).

Het is helemaal terecht om je bedenkingen te hebben bij dat met het internet verbonden apparaten allemaal sensoren hebben. Maar smartglasses bieden weinig nieuws kwa privacy inbreuk dat we niet nu al overal tegenkomen.
Ja, je hebt je mobieltje niet continue in de hand om iedereen op straat te filmen. En dat is een zeer groot verschil als je het mij vraagt.

Zij die een toestel meenemen en de isntellingen zo zetten of zo laten staan dat de fabrikant hen altijd mag volgen maken dan ook die keuze, want standaard mag dat niet meer in Europa. Dat is ook de reden waarom Google eerder dit jaar bij iedereen al die diensten van elkaar heeft losgekoppeld en bij iedereen is gaan vragen of ze die toch niet terug aan elkaar willen knopen zodat ze toch meer data kunnen verzamelen.
Hoe weet Tesla dit dan, als je zelf geen tesla heb?.
Een Tesla heeft 9 camera's waarvan er 8 aan de buitenkant zitten en al die beelden worden doorgestuurd naar Tesla.En elke dag als ik naar het werk rij kom ik toch wel wat Teslas tegen. In theorie kan Tesla dus beginnen inventariseren op welke dagen mijn wagen naar het werk rijdt, in welke buurt ik vertrek, in welke buurt ik aankom, en met de Teslas die wel eens over de parking bij het werk rij kunnen ze zelfs bepalen waar ik werk. Gelukkig woon ik in een doodlopende straat zonder Tesla eigenaars dus weten ze nog niet wat het exacte andere eindpunt van die wagen is.

Maar het is een kwestie van tijd totdat iemand bedenkt dat ze die data ook ten gelde kunnen maken.
In jou geval oké ja ou het kunnen, in mijn geval ik heb geen auto. Dus zal Tesla dit ook niet weten van mij(En zie ook niet echt Tesla's bij mij).
Bigdata bedrijven houden schaduwprofielen bij. Meta is het beste voorbeeld. Met een combinatie van Facebook, Instagram en WhatsApp weten ze al alles over jouw nog voordat je een profiel hebt, dankzij alle andere gebruikers die bv hun adresboek delen met jouw nummer erin. Misschien ook een foto ergens. Er kan ook wat extra data in als "oom, papa of schatje". Daarnaast worden Facebook sdk's gebruikt in veel apps zonder dat je het weet. Dus wordt er ook veel info over jouw verzameld buiten hun eigen apps om. De data die ze over jouw hebben is vaak completer dan wat je zelf bij de hand hebt.

Terugkomend op dat je geen auto hebt. De rekenkracht is nu nog beperkt. Een Tesla zet jou voorlopig slechts vast als "mens" of "fietser". Maar nog even en jij wordt ook vastgezet als humanoid345976421. Overal waar je gespot wordt gaat vastgelegd worden. Combineer het met alle andere data en ze weten exact wie jij bent en wat je heel de dag doet en met wie. Ondanks dat je zelf niks direct deelt. Werkt een beetje als vaccins, als de dekkingsgraad van mensen die het wel doen hoog genoeg is, ben jij ook veilig of in dit geval onveilig. Geen ontkomen aan, kwestie van tijd.
Ik heb het niet in het artikel terug kunnen vinden maar Solid State accu's zullen op een zeker moment toch ook wel eens echt door gaan breken omdat de technologie dan klaar is om op grote schaal uitgerold te gaan worden onder de consumenen. Dit gaat een behoorlijke game changer worden op het gebied van opladen en qua gebruikersduur.

Daarnaast denk ik dat we in de (nabije) toekomst meer de kant opgaan van het hele virtuele of holografische gebeuren voor je neus en dan uiteraard met een (heel) klein apparaatje want anders is het gewoon te onhandig met zo'n grote bril op. Volgend jaar of de eerst komende vijf jaar nog niet maar binnen nu en tien jaar zou toch mogelijk moeten zijn.

In de toekomst kijken blijft koffiedik kijken dus wie weet lachen we er over tien jaar om. 🫣
Ah ik dacht aan een aflevering gelijk van Black Mirror

IMDB: "Black Mirror" Nosedive (TV Episode 2016)

Alleen hier hadden ze nog iets in hun handen, tenminste als ik zo even de trailer bekijk.
Ja, precies, die aflevering was echt bizar. Alles wat je doet krijgt een beoordeling, en die beoordeling bepaalt vervolgens in welke klasse je mag leven, werken, en zelfs met wie je om mag gaan. Een heel extreme, maar tegelijkertijd fascinerende kijk op een mogelijke toekomst.

De aflevering over het hebben van een camera in je ogen voelt echter nog dichterbij als we kijken naar de ontwikkelingen rondom smart glasses en vergelijkbare technologieën. Stel je voor dat ze op een vliegveld vragen om je activiteiten van de afgelopen week te laten zien, alleen om te mogen vliegen. Het lijkt absurd, maar het is zeker een scenario dat niet ondenkbaar is.
IMDB: "Black Mirror" The Entire History of You (TV Episode 2011)

Black Mirror weet dit soort ideeën altijd heel treffend en soms angstaanjagend in beeld te brengen. Het laat zien hoe dichtbij we al zijn bij de waanzin die ze onder een vergrootglas leggen."
Ja klopt wel hoe dichtbij we eigenlijk al kunnen zijn, de dingen van vroeger. van de films en series hebben we tegenwoordig wel.
Nu is het de vraag welke kant zal het op gaan met die leuke speeltjes.
In ons taalgebied hebben we zelfs een serie met hetzelfde idee van een sociaal kredietsysteem, Arcadia. (Over een kleine maand komt seizoen 2 online, bij NPO en VRT.)
Ericsson had een prototype van de GS88 Penelope en noemde dat op de verpakking een 'smart phone'. Welke van die twee eerder was, is niet duidelijk.
https://ericssoners.wordpress.com/2016/06/13/gs88/ zegt:
But years before and the first smartphones were sold, far from what we see today but still surprising for the time, in 1997 Ericsson broke new ground again, coining the term “smartphone” in conjunction with the unveiling of the Ericsson GS88, code name “Penelope”, a prototype that never reached the market – a full 10 years before Apple’s iPhone hit the shelves.
en
In phonearena.com do a review of this concept, which first noted in 1997 when Ericsson described the GS88 as a “Smartphone“, separating the two words in English: “Smart-Phone“.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 28 december 2024 08:06]

Stuur mij maar terug naar de periode van voor de iPhone, toen telefoontoestellen nog allerhande vormen konden aannemen, toen ze nog interessant waren in tegenstelling tot vandaag met gewoon een glasplaat in je handen.

Voor mijn eerste smartphone in 2006 had ik al enkele PDAs en gewone telefoons gehad. En als ik die vandaag terug zie moet ik echt denken: what was I thinking. Het was een Eten G500 en na een defect aan de GPS ontvanger ben ik voor de X500 gegaan die hier nog altijd ergens in een lade ligt, En toen die dezelfde fout ontwikkelde een HTC Touch Diamond. Daarna een Samsung Omnia (2x daar de eerste gestolen werd), een Sony Ericsson X10, een HP Pre3 (hello webOS, I miss you!), een onbekende chinese telefoon gevolgd door een Lumia 640XL en 950 en die laatste heeft een val op vakantie niet helemaal overleefd. Dat werd dan een S9 en de terugkeer naar Android, gevolgd door 3 generaties van Moto Razr. En dan nog eens een iPhone 12 en 15 van het werk.

Zelf heb ik altijd gevonden dat Android en iOS eigenlijk de minder gebruiksvriendelijke besturingssystemen waren waarmee ik gewerkt heb. Windows op de Lumias, webOS op de Pre, het waren systemen die zich naar mijn mening een stuk intuitiever lieten bedienen.

Ik mis het gedurf van fabrikanten om eens iets anders te doen. Wie herinnert er zich niet die camera telefoons van Nokia, of de N-Gage bijvoorbeeld. De Sony Ericsson P800 en P900 reeksen. Blackberry toetsenborden, ... zoveel moois dat we hebben mogen meemaken en vandaag moeten missen.
Zeker moeten we dat moois missen, het is allemaal massa productie nu, dus inleveren op niche functies.

Overigens mis je nog de CAT telefoons met warmta camera's in je rijtje speciaaltjes.
Heb hier ook z'n CAT met warmtecamera, de smartphone zelf is bar slecht. Maar de warmte camera is TOP. Eens vergeleken met een FLIR van 800€ en de temperatuur afwijking is minimaal te noemen. Oke de flir had betere resolutie en nog wat voordelen. Maar toch verbaasd van de kwaliteit van de warmtecamera!
Stuur mij maar terug naar de periode van voor de iPhone, toen telefoontoestellen nog allerhande vormen konden aannemen, toen ze nog interessant waren in tegenstelling tot vandaag met gewoon een glasplaat in je handen.
Ik was ooit de gelukkige bezitter van de HTC Desire Z. Nog steeds de fijnste telefoon die ik ooit heb gehad. Maar die was pas een stuk na de eerste iPhone uit hoor.

Jammer dat daar nooit een reboot van is geweest met moderne hardware.
Stuur mij maar terug naar de periode van voor de iPhone, toen telefoontoestellen nog allerhande vormen konden aannemen, toen ze nog interessant waren in tegenstelling tot vandaag met gewoon een glasplaat in je handen.

Blackberry toetsenborden, ... zoveel moois dat we hebben mogen meemaken en vandaag moeten missen.
Toen ik mijn eerste glasplaat kocht kon ik helemaal niet overweg met het touchscreen, na 4 maanden van irritatie terug mijn oud toestel in gebruik genomen. Toen dat niet goed meer werkte (want was echt op) een ander type gekocht met toetsen Nokia X2, een paar jaar later toen de glasplaten waren verbeterd opnieuw een poging gedaan. Na 6 maanden gewoon opgegeven met dat touchscreen te werken en wederom mijn oud toestel in gebruik genomen waar ik veel soepeler met werk.

Jaren later ..

Momenteel heb ik een A16 in gebruik, voordien een A15 .. maar zelfs na een jaar ben ik nog steeds traag deze te gebruiken .. blijft onwennig met die schermtoetsen typen en snel naar het juist menu te gaan. Als ik zie hoe sommige mensen met hun glasplaten werken, zelfs in 2012 al .. was dit nooit voor mij weggelegd. Is gewoonte zeggen ze tegen mij, maar het gebeurt niet gewoon niet. Heb touchscreens trouwens altijd en overal al irritant gevonden .. en ook vies trouwens als je ergens verplicht bent dit te bedienen/gebruiken voor inlog of op werk bij een balie. Ziet er gewoon overal smerig uit.

En het blijft onwennig aanvoelen, ook liggen die glasplaten gewoon niet goed in de hand, lijkt of ze altijd uit je vingers willen glippen en nu gaan ze die alsmaar dunner maken. Kunnen er nog meer op de grond vallen .. met dat dunner maken spreken we nog niet over de batterijduur tussen toestellen met toetsen en de glasplaten .. vindt dit hele gebeuren nog steeds een trieste evolutie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.