Als je kijkt naar smartphones, gebeurde er zowel veel als weinig in 2020. Zo brachten alle Nederlandse providers hun 5G-netwerken dit jaar online, na de veiling van deze zomer, en er waren ook veel telefoons die meteen met die nieuwe techniek konden werken. Maar om dat nu nieuw te noemen? 5G-telefoons waren er vorig jaar ook al. Hetzelfde geldt voor de telefoons zelf: er kwamen wat meer vouwbare smartphones uit, maar alle fabrikanten die zich daarmee bezighielden, Samsung, Huawei en Lenovo, deden dat vorig jaar ook al en een nieuwe vorm voor vouwbare smartphones hebben we niet gezien.
Uiteraard zijn de smartphones van 2020 op veel gebieden weer een tikkeltje beter dan die van 2019. Ze hebben grotere accu's, mooiere schermen, meer en grotere camera's en snellere processors. In dit artikel bespreken we alle stappen die dit jaar zijn gezet.
De al ingezette daling in de verkoop van smartphones zette dit voorjaar nog harder door, als gevolg van de corona-lockdowns. Smartphonemakers moesten nog harder werken om ons ertoe over te halen nieuwe telefoons te kopen. Dat moet enerzijds met aantrekkelijke hardware, waar we het hier over hebben, maar laten we aan de andere kant de software en ondersteuning niet vergeten. Al die leuke componenten zijn aardig, maar je hebt er niets aan als er maar beperkte mogelijkheden zijn om je telefoon te laten repareren als hij stuk is, als reparaties duur en complex zijn, of als onderdelen niet beschikbaar zijn. En die nieuwe telefoon wordt ook ouder, maar hoe lang krijg je softwareondersteuning en upgrades? Dat worden steeds belangrijkere vragen naarmate we een telefoon langer blijven gebruiken.
Terugblik: voorspellingen van vorig jaar
Je kunt veel zeggen over 2020, maar niet dat het een voorspelbaar jaar is geweest. Daarom is het extra interessant om terug te kijken op onze voorspellingen van de afgelopen jaren en te zien wat daar wél van is uitgekomen. Hoewel de grote lijn van 2020 niet was te voorspellen, gold dat misschien wel voor details met betrekking tot smartphones.
Onze eerste voorspelling voor 2020 ging over 5G. "High-end smartphones zonder 5G zullen in het komende jaar zeldzaam worden en ook in de hogere midrange, de klasse rond 500 euro, gaan we 5G-smartphones zien. De vraag is alleen hoe goedkoop een 5G-telefoon kan zijn in 2020."
Hier hoefde je geen Nostradamus voor te zijn en deze voorspelling is dan ook uitgekomen. In maart kwam er nog wel een Galaxy S20 zonder 5G uit, maar voor de rest zijn er weinig of geen modellen zonder ondersteuning voor de nieuwe netwerktechnologie verschenen. De vraag hoe goedkoop een 5G-telefoon kan zijn, kunnen we makkelijk beantwoorden: dat prijspeil ligt rond de 250 euro. De Huawei P40 Lite 5G en Moto G 5G zitten rond die prijs. Dat is al een stuk lager dan de genoemde 500 euro. Dat komt bij Huawei door de verzwakte positie in de markt; een hoge prijs vragen voor een telefoon zonder Google-diensten is lastig.
Dat sommige 5G-telefoons lager zijn geprijsd, is mogelijk door de goedkopere socs met ingebouwde of gekoppelde 5G-modems. Daaronder zijn de MediaTek Dimensity 800 en Qualcomm Snapdragon 690. Ook is gebleken dat fabrikanten om te besparen bij sommige modellen liever niet 5G weghalen, maar eerder kiezen voor een goedkoper scherm, minder goede camera's en het schrappen van waterdichtheid.
De volgende voorspelling was minder goed te voorzien, maar kwam ook uit. Uit het artikel van vorig jaar: "Ook gaan we vermoedelijk meer telefoons zien met een hogere verversingssnelheid. Die techniek zit er al een paar jaar aan te komen en leek even het domein van gametelefoons te worden. Nu enkele schapen over de dam zijn, zullen er snel meer volgen."
Dit is de spijker op zijn kop. Binnen de categorie met duurdere telefoons zijn alleen iPhones nog voorzien van 60Hz-schermen. Het gerucht gaat dat de schermen wel een hogere verversingssnelheid aankunnen, maar dat een ander onderdeel ontbreekt dat nodig is om dit mogelijk te maken. Het zou ook kunnen dat het te veel van de accuduur zou afsnoepen; de accuduur van iPhones ging al achteruit door de kleinere accu's. Daarbij valt op dat ook in lagere prijsklassen schermen kwamen met een hogere verversingssnelheid. De OPPO A53 en OnePlus Nord N100 hebben een 90Hz-scherm en adviesprijzen van minder dan 200 euro. Dat betekent niet dat de socs genoeg kracht hebben om altijd 90 beelden per seconde op het scherm te toveren, maar het zegt wel iets over hoe snel deze techniek gemeengoed is geworden.
De volgende voorspelling ging over camera's: "Een andere trend die zich gaat doorzetten in 2020, is die van de grote camerasensors. Veel telefoons hadden in het afgelopen jaar al de ½-inchsensor van Sony met 48 megapixels en nu heeft Samsung een 1/1,33-inchsensor met 108 megapixels."
Ook dit is gebeurd, maar daar is wel een kanttekening bij te maken. De serieus grote sensors zitten veelal in echt dure telefoons. Alleen de S20 Ultra van 1300 euro kreeg de grote 108-megapixelsensor. De S20 heeft een 12-megapixelsensor die weliswaar groter is dan voorheen, maar niet zo groot als die van de S20 Ultra. De S20 heeft echter wel een 'telecamera' met een grote 64-megapixelsensor. Het aantal pixels zegt trouwens niet per se wat over de grootte, want pixels op camerasensors voor telefoons worden steeds kleiner. Die 108 megapixels van de S20 Ultra zitten op een sensor van 70 vierkante millimeter. De 64-megapixelcamera van de S20 is rond de 58 vierkante millimeter, de 12-megapixelcamera is rond de 40 vierkante millimeter groot.
En dan deze: "Een andere trend die volgend jaar door lijkt te zetten, is die van grotere accu's." Dit is ook gebeurd. We zitten nu op gemiddeld 4500mAh. Telefoons met 6000mAh-accu's worden ook steeds gewoner. Daarbij gaat het door alle prijsklassen heen; goedkopere en duurdere telefoons krijgen grotere accu's.
Waren dan alle voorspellingen juist? Nee. Deze bijvoorbeeld niet: "Wellicht volgen komend jaar nog meer fabrikanten die dualscreentelefoons uitbrengen." Dat ging een heel andere richting uit: de Surface Duo van Microsoft kreeg geen navolging en inmiddels bracht LG wel de Wing uit, met een draaiend tweede scherm.
De telefoons van 2021
De voorspellingen voor 2021 kunnen we onderverdelen in twee categorieën. Er zijn voorspellingen over de stappen die worden gezet op het gebied van reguliere smartphones, zoals die nu 'gewoon' zijn geworden, en er zijn voorspellingen over experimenten met nieuwe vormen voor smartphones.
Laten we beginnen met de gewone smartphones. We gaan 5G zien op nog veel meer modellen. Elke telefoon van meer dan ongeveer 300 euro heeft het volgend jaar in elke geval 5G aan boord, en dat geldt in de loop van het jaar vermoedelijk ook voor veel telefoons die minder kosten. Dat komt mede door de goedkope socs die met een 5G-modem zijn uitgerust. Dat geldt natuurlijk voor de socs van Qualcomm, maar ook voor die van MediaTek. Veel odm's, bedrijven die goedkope modellen ontwikkelen en fabriceren voor smartphonemakers, gebruiken MediaTek-socs. De Dimensity-lijn van 5G-socs van MediaTek zal wat prijs betreft ook geschikt zijn voor gebruik in goedkope telefoons. Daardoor kunnen de prijzen hard dalen, want het produceren van telefoons tegen scherpe prijzen is de corebusiness van odm's.
OnePlus Nord N100, 90Hz voor weinig
Een onderdeel dat ook beschikbaar komt voor goedkopere telefoons, is het 90Hz-scherm. Het eerste 90Hz-scherm voor goedkope telefoons kwam afgelopen jaar al beschikbaar en belandde in de OnePlus Nord N100, OPPO A53 en nog wat andere modellen die daar op lijken. Dan spreek je al over bedragen van onder de 200 euro. Het ligt voor de hand dat een verhoging van de verversingsfrequentie bij budgettelefoons eerder komt dan een verhoging van de resolutie. Een verhoging van de verversingsfrequentie geeft de illusie van soepel werkende software.
Op midrangetelefoons worden 90Hz-, 120Hz- en 144Hz-schermen heel normaal en in dure telefoons kun je eigenlijk al niet meer zonder. De kans dat er nog een keer iPhones uitkomen met 60Hz-schermen lijkt minimaal. Apple was al met hogere refreshrates bezig, als we de geruchten mogen geloven.
Over Apple gesproken: de keuze om geen adapter en oortjes mee te leveren met telefoons, zal vermoedelijk veel navolging vinden. Nu Apple het heeft gedaan, is het hek van de dam. Bovendien kun je jezelf profileren als bedrijf dat strijdt voor duurzaamheid en je verdient extra op snelladers die werken met je eigen telefoons. Die combinatie van kansen is te waardevol om te laten liggen. Vooral bij dure telefoons zal dat vermoedelijk het geval zijn, net zoals het met de 3,5mm-jack is gegaan. Die telefoons hebben een doelgroep met lades vol laders.
Iets anders waar Apple op lijkt voor te sorteren, is het maken van een telefoon zonder laadpoort. Het weghalen van de lader is daar een aanzet toe, maar ook het MagSafe-systeem van draadloze laders omgeven met magneten wijst in die richting. Nu synchroniseren met de pc geen breed gebruikte functie meer is voor telefoons, is laden het enige waar veel mensen de poort nog voor gebruiken.
Er zijn al eerder concepten verschenen van telefoons zonder poorten, maar dat betrof nooit een mainstreamtelefoon. Als Apple het doet, gaan andere fabrikanten er ongetwijfeld ook mee experimenteren.
Er komen ook nog andere vernieuwingen: de camera verdwijnt vanaf volgend jaar achter het scherm in plaats van in een gat in het scherm. Over camera's gesproken: ook daarin zet de trend richting meer en grotere camerasensors door. Daarbij is het zoeken naar wat mensen willen: een primaire camera en ultragroothoeklens is logisch, maar wat nog meer: time-of-flight? Microscoopcamera? Periscopische telelens? Die vraag is nog niet overal beantwoord.
Verder zijn er de nieuwe vormen. We kennen inmiddels de vouwbare smartphone wel; sommige modellen zijn uit te vouwen tot een normale telefoon, andere tot een tablet. Hier komen ongetwijfeld meer toestellen mee op de markt, maar ze blijven vooralsnog schaars en duur.
Daar komt een nieuwe vorm bij: smartphones met oprolbare schermen. LG zou er al een willen uitbrengen en ook Samsung zou eraan werken. TCL heeft ook een concept laten zien en OPPO kwam dit jaar al met een werkend model dat niet bestemd is voor release.
Soli op Pixel 4
Hoe zit het met andere vormen? LG maakte de Wing met draaibaar scherm, maar er zijn geen geruchten dat het een concept is dat volop wordt gekopieerd. Hetzelfde geldt voor de Surface Duo met twee schermen. Beide vormen zouden snel richting de grote stapel 'telefoonexperimenten die geen navolging kregen' kunnen gaan.
Een paar andere experimenten van de afgelopen jaren kregen eveneens weinig navolging. Zo keerde 3d-gezichtsherkenning niet terug op Android-telefoons en ook de knijpfunctie van HTC en Google verdween dit jaar van telefoons. Met die functie is het mogelijk om functies toe te wijzen aan input via knijpen in de zijkanten van de telefoon, een techniek die werkt met druksensoren in het frame.
Cijfers over 2020
We zagen het afgelopen jaar een forse toename in de accucapaciteit van smartphones - van gemiddeld 4000mAh naar 4500mAh - en dat is terug te zien in de accutestresultaten. In onze browsetest is er geen telefoon meer die het na minder dan acht uur opgeeft, terwijl het beste resultaat al richting de twintig uur lijkt te gaan.
De toename is groot, ruim 16 procent. De gemiddelde accuduur in deze test bedraagt nu 12,5 uur. Dat was in 2016 nog 8,5 uur - een forse stijging in een paar jaar dus. Het gaat hier om meer dan de stijging van de gemiddelde accucapaciteit, vermoedelijk spelen ook zuiniger componenten als de soc en het scherm een rol. Onze browsetest loopt door vijftien gecachete webpagina's via een lokale server en is inmiddels geen zware test meer. Omdat we deze test al jaren gebruiken, zijn de resultaten door de jaren heen echter goed vergelijkbaar.
De mediaan is 12 uur en 15 minuten, de waarde van de Samsung Galaxy A71. De percentielen, voor wie daar interesse in heeft, lagen op 10 uur en 55 minuten en 13 uur en 37 minuten. Een kwart van de telefoons scoorde dus lager dan 10 uur en 55 minuten, de waarde van de LG Velvet. Een ander kwart van de telefoons kwam op meer dan 13 uur en 37 minuten uit, de l33t-waarde van de Nokia 5.3.
Beeld van de camera die als back-up diende voor het meten van accutestresultaten in Tweakers HQ Amsterdam-Noord
De topper van het afgelopen jaar is de Moto G8 Power, de opvolger van de winnaar van vorig jaar, de G7 Power. Deze midrange-telefoon heet Power vanwege de grote accu en de focus op accuduur, en dat betaalt zich uit: hij gaat bijna twintig uur mee, 19 uur en 50 minuten om precies te zijn. De OPPO Find X2 Pro heeft mede dankzij zijn 1440p-120Hz-scherm de kortste accuduur: 8 uur. De Huawei P30 Lite New Edition zit daar met 8 uur en een minuut zo dichtbij dat we het een gelijkspel kunnen noemen.
Bij de videotest scoorde de Galaxy M21 van Samsung het hoogst, met zijn grote accu en oledscherm: hij kwam tot 25 uur en 41 minuten. De met enige afstand laagste score haalde de Huawei P30 Lite New Edition, met 8 uur en 34 minuten.
Smartphones raken niet alleen leeg, maar ook vol. Hoe snel dat gaat, verschilt. Als je kijkt naar de kale laadtijd, is de OnePlus 8T het snelst: hij laadt met rond de 65W en is in 39 minuten helemaal vol. De OPPO Find X2 doet er 41 minuten over, maar we vinden ook een telefoon van OPPO helemaal onderaan: de A5 2020 doet er 3 uur 24 minuten over, een minuutje langer dan de Cat S42. Het snelst bijladen doe je ook met de 8T en Find X2: beide zitten na een half uur voor 93 procent vol. De Cat S42 is ook hier het traagst, met 17 procent vulling na een half uur.
De snelst ladende telefoon, de OnePlus 8T
Procenten zijn 'maar procenten' en de accu's van telefoons zijn niet gelijk. Als je kijkt naar accucapaciteit, pompt de OnePlus 8T de meeste stroom naar binnen: 4185mAh binnen een half uur, tegenover de 3906mAh van de Find X2. Aan de onderkant vinden we de Cat S42 met 714mAh binnen een half uur, gevolgd door de Xperia L4 en Xperia 10 II.
Tot slot kun je kijken naar hoe lang je een telefoon weer kunt gebruiken na een half uur opladen: de OnePlus 8T en Xiaomi Mi 10T komen daarbij allebei als beste uit de bus, met meer dan tien uur. De Find X2 en vouwbare Huawei Mate XS komen beide tot ongeveer 8,5 uur. Onderaan bungelt de Xperia L4 van Sony, die na een half uur laden net geen twee uur kan worden gebruikt.
2020 was ook een jaar van heldere schermen. Op dat vlak wint Samsung het op zijn sloffen: we hebben met 33 procent van het scherm wit op de Note 20 Ultra liefst 1227 candela per vierkante meter gemeten. Er kwamen nog vier telefoons boven 1000 candela per vierkante meter uit: de Poco F2 Pro, OnePlus 8 Pro, Find X2 Pro en Galaxy S20 Ultra - niet toevallig allemaal 'Pro'-modellen en ook allemaal duur, behalve de Poco. Als de zon schijnt, ben je het slechtst af met de Xperia L4 en Samsung Galaxy A20s. De L4 komt tot 307 candela per vierkante meter, de A20s tot 367.
Tot slot
De telefoons van dit jaar zijn over de gehele linie indrukwekkend gebleken: er zijn grote stappen gezet op het gebied van accuduur. Dat is fijn voor de talloze mensen die zaten te wachten op telefoons die makkelijk een paar dagen meegaan: als je je telefoon niet intensief gebruikt, kun je dat soort modellen nu kopen.
De stappen naar 5G en hogere verversingssnelheden zouden best wat accuduur kunnen kosten, maar dat zal allemaal uit testen moeten blijken. Alleen als je een nieuwe iPhone hebt gekocht, ben je er echt op achteruit gegaan wat accuduur betreft. Apple is de enige fabrikant die compacte telefoons heeft willen combineren met 5G en de ruimte die dat kost, en gaat ten koste van de accucapaciteit en accuduur.
Op gebied van nieuwe vormen ging het in 2020 niet snel met vouwbare smartphones, vermoedelijk omdat de productieprijs nog altijd hoog is. Wel kwamen er andere vormen, zoals de Surface Duo van Microsoft met twee schermen, de LG Wing met draaibaar scherm, en de belofte van oprolbare smartphones.
Zoals Bill Gates ooit zei: mensen overschatten de veranderingen die plaatsvinden in twee jaar en onderschatten de veranderingen die plaatsvinden in tien jaar. De smartphonemarkt is daar een prima voorbeeld van. Vernieuwingen zijn er nog steeds, maar ze gaan minder snel dan voorheen: in twee jaar tijd gebeurt er niet gek veel. Maar dat betekent niet dat er de komende tien jaar weinig zal veranderen.
Inderdaad. Zolang Android-fabrikanten de software zo kort blijven ondersteunen, is het heel ongeloofwaardig om op ‘milieugronden’ de lader achterwege te laten.
Het zou mooi zijn als de ondersteuningsduur van Android omhoog zou gaan. Daar kan je mijns inziens het verschil mee gaan maken de komende jaren. De hardware is tegenwoordig zo goed dat dit geen reden meer mag zijn om een toestel na twee a drie jaar na lancering af te schrijven.
De ondersteuningsduur is recent verlengd tot 4 versies van Android bij Qualcom. Google is moeite aan het doen om dit te realiseren bij de meeste fabrikanten, we zijn er nog niet, maar het is wel up'n coming. Het is ook hetgene waar de grootste improvement in zit, smartphones zijn behoorlijk volwassen geworden, ofwel komt er een grote paradigm shit aan, waarbij smartphones disposable gehouden kunnen worden (doubt it), ofwel zullen de producten betrouwbaarder en langer ondersteund worden.
Hoewel ik je zeker gelijk geef wat het punt van ondersteuning betreft, zie ik toch vaak dat mensen hun telefoon niet wegdoen als de ondersteuning afgelopen is. Zolang whatsapp e.d. het nog doen vindt men het wel prima. Pas als het geheugen vol loopt en te telefoon 'raar' gaat doen of echt traag wordt koopt men een nieuwe. Ik denk dat wij hier op tweakers bovengemiddeld veel om een veilig OS geven op onze telefoon.
Hoe onveilig is een telefoon die geen updates meer ontvangt, zolang je enkel de basis apps gebruikt en die well update eigenlijk? Ik doe eigenlijk niks met m'n telefoon anders dan whatsapp, soms het weer, soms het nieuws en een beetje youtube. Zolang die apps hun zaakjes op orde hebben zou het dan toch nog redelijk veilig moeten zijn? Of valt dat tegen?
Er zijn bugs geweest zoals Blueborne/Stagefright/KRACK die ook bij zulk minimaal gebruik te exploiten waren.
Voor Blueborne was het genoeg om bluetooth aan te hebben staan, voor KRACK hoefde je alleen verbonden te zijn met wifi. Maar dan moest er ook nog een aanvaller in je buurt zijn.
Maar voor Stagefright was het genoeg om een fout plaatje/geluidje/filmpje ofzo te ontvangen via Whatsapp/MMS, als ik t me goed herinner.
Oja, en wat langer geleden had je een "USSD" exploit, waarmee een remote aanvaller met je telefoon kon fucken. Hier zie ik nog zoiets maar dan recent (maar werkt alleen via MMS wat we in NL niet meer hebben).
Nouja, dat soort bugs heb je dus soms, weet helaas niet wat nu de stand van zaken is.
edit: Voor wie dat wil weten, je kan alle gevonden bugs hier bekijken.
Het ligt ook maar net aan welke bugs ze wanneer vinden, bijv mss heeft je telefoon nu geen updates meer maar is ie compleet veilig, en dan vinden ze morgen een enorme bug, dat kan je niet voorspellen.
[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 20:27]
Maar hoe verspreid waren deze exploits en in hoeverre waren het gerichte aanvallen? Ja stagefright klon een hoop toestellen raken... maar hoe vaak is dit daadwerkelijk gebeurd? Moet de gemiddelde gebruiker zich echt zorgen maken zolang essentiële apps up2date blijven?
Goed zo, schuif de verantwoordelijkheid maar af... Het ligt allemaal aan de evil corporations, die dwingen ons allemaal dingen op die we niet willen. Het is echt niet dat als ze wel zo'n toestel uitbrengen dat wij consumenten die dan niet genoeg kopen waardoor het voor de fabrikant niet loont... Toch?
Ik denk niet dat je deze specifieke situatie op de consument kan afschuiven. Op het moment dat fabrikanten hun batterijen begonnen te integreren was de degradatie van de batterij niet de reden om het toestel te vervangen en was er dus geen tegengas vanuit de consument. Men verving de telefoon omdat de ontwikkeling zo rap was dat je telefoon binnen 2 jaar gedateerd was en niet meer goed kon meekomen. Jan modaal was hierdoor niet bewust van batterijdegradatie.
Nu zitten we dus met telefoons waarbij de batterij wel bepalend is voor de levensduur, maar we hebben maar heel weinig interessante telefoons met vervangbare batterijen. De fairphone en samsung xcover pro zijn eigenlijk de enige twee interessante telefoons, maar qua specificaties zijn ze niet erg goed voor die prijs.
Op zich is het nog steeds niet erg dat de batterij geïntegreerd is, want iedere telefoon kan uit elkaar. Op het moment dat de batterij brak begint te worden is de garantie toch al lang verlopen. Als je het zelf niet durft te doen dan kun je 'm naar een reparatieshop brengen en ben je een tientje extra kwijt.
Je snapt mijn punt niet.
Als je als corporate dingen weglaat en zegt dat het goed is voor milieu, is er geen smoes meer om Android voor de smartphone 4 jaar lang te updaten en of makkelijker maken batterij te verwisselen. Het scheelt of je 2 of 4 jaar vervangt. De gemiddelde consument zal er blij mee zijn.
Voor de software geef ik je min of meer gelijk (een aantal fabrikanten tonen daar ook al verbetering), maar voor de batterij niet. De batterij vervangbaar maken heeft impact op het design van het toestel en op de capaciteit (als het toestel niet dikker mag worden bijvoorbeeld). Dan kun je wel zeggen dat ze dat moeten doen als ze milieuvriendelijk willen zijn, maar als in de praktijk blijkt dat mensen dan liever dat mooie slanke model van de concurrent kopen omdat die niet meegaat in het weer vervangbaar maken van de accu, dan is het eigenlijk gewoon geen optie voor een fabrikant.
Bovendien vraag ik me altijd af wat mensen met hun toestellen doen om de accu's zo snel te laten verslijten, of misschien dat sommige fabrikanten gewoon slechte accu's gebruiken of ze te krap dimensioneren (kuch Apple kuch). Mijn moeder heeft mijn oude HTC one x nog jaren gebruikt en pas na 4 a 5 jaar totaal gebruik werd de accu echt slecht. Mijn Galaxy s9+ heb ik zelf bijna 3 jaar gebruikt met elke dag praktisch de volledige capaciteit verbruiken, was ook nog geen significante slijtage in te bemerken. Misschien moeten sommige fabrikanten gewoon betere accu's gebruiken.
Vervangbaar hoeft niet te betekenen dat de achterkant open kan. Je kan best zorgen dat de batterij makkelijker uit het toestel getrokken kan worden als achterkant open gemaakt wordt.
Zijn keuzes. Toegegeven na openen is kan je niet meer onder water houden. Maar IP rating vind ik ook weer een verkoop argument. Wie gaat elke dag met zijn toestel onder de douche?
ik ga niet elke dag met mijn telefoon onder de douche, maar ik kan me mijn 1e telefoontoestel nog herinneren waar ik nooit mee in de buurt was gekomen van water, maar toch door zweten o.i.d. stopte de telefoon er opeens mee en bleek het volgens de reparateur om waterschade te gaan. Dit was de eerste Sony Xperia toentertijd.
Er was een stripje binnenin verkleurd waaraan dat te zien was of iets dergelijks, dus wat dat betreft zou een toestel wat mij betreft waterdicht mogen zijn.
Tja, ik heb nog nooit een accu hoeven vervangen van een toestel. Ik heb ook nog nooit een toestel verloren aan waterschade, maar voordat ze waterdicht waren was ik wel ook altijd heel voorzichtig er mee met regen (ook in de broekzak) of zweet. Nu ze beter tegen water bestand zijn kan ik veel relaxter omgaan met mijn toestel en maak ik me geen zorgen meer om een spatje regen. Voor mij heeft dat dus absoluut wel waarde, ook al ga ik ook niet zwemmen met mijn telefoon.
Overigens moet je hem juist niet onder de douche gebruiken want dat is water waar druk achter staat en dat wordt niet gegarandeerd door de meeste van die IP ratings.
Nee, ik vind dat je hier een goed punt maakt. Als we dit massaal echt zouden willen (dus, makkelijk vervangbare accu’s en lange ondersteuning) dan hadden dit meer gekocht dan de huidige smartphones.
En als je zegt dat wij als consumenten niks te zeggen hebben heb ik maar 1 antwoord. Telefoons met 3D schermen. Dat zal wel genoeg zeggen! 😉
Dat een batterij niet zelf vervangbaar is maakt een toestel nog niet afgeschreven? Dan kost het een paar tientjes om het professioneel te laten doen. So what? Als het toestel verder nog goed is, is dat toch een prima investering?
Zou je ook zo redeneren als de batterijen van de afstandsbediening van de tv niet zelf te vervangen zouden zijn (ja, op zich appels en peren vergelijken)?
Zoals je zelf al zegt, appels met peren. Een AAA-batterij is niet te vergelijken met een moderne Li-ion accu die in de smartphones zit. Door de hoge energiedichtheid en de constructie van laatstgenoemde is eraan rommelen door amateurs levensgevaarlijk. Veel mensen onderschatten de gevaren van dergelijke accu’s. Als je per ongeluk kortsluiting maakt gaat het in enkele seconden al fout.
Dus nee, dat kan je niet vergelijken met een afstandsbediening.
De vergelijking met een afstandsbediening gaat misschien niet helemaal op, maar soms zou ik willen dat m'n telefoon ook zo onverwoestbaar was. Hoe vaak dat ding niet van de salontafel valt, onder een centje pijn, ideaal! Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de controller van m'n Xbox. In the heat of the moment, vliegt die wel eens door de woonkamer. In het ergste geval is daarna het klepje van de batterij los gekomen. Even terug zetten en klaar. Waarom kunnen telefoons ook niet wat degelijker worden gemaakt, afgezien van de bouwvakkers telefoons? Als dan ook het update beleid wat beter wordt, zoals bijvoorbeeld Samsung sinds vorig jaar doet bij de S, worden ook telefoons een stuk duurzamer. Wie kan daar nu tegen zijn, in het huidige tijdsbeeld. Ik denk dat de mainstream consument daar voor zou tekenen. De markt voor kwetsbare telefoons van glas kan dan daarnaast blijven bestaan, voor de liefhebbers. Als een niche.
Je kan prima consumeren zonder het milieu geweld aan te doen. Dat ligt gewoon aan de regels die je bedrijven oplegt (net zoals nu) en dat zijn daarmee politieke keuzes.
Zelfs met die regels is het praktisch niet haalbaar. Je kan is individu consumeren zonder negatieve impact, maar geheel als maatschappij kan het gewoon niet.
Er is enorm veel gewoon duurzaam te produceren (cradle to cradle). Maar we doen het niet want het is 5-20% duurder. Er is geen enkele fundamentele reden dat de mens dat niet zou kunnen.
Er is enorm veel duurzaam te produceren, maar lang niet alles. Zelfs de energievoorziening niet. We doen het niet want te duur. Veel mensen in de westerse wereld zouden dit kunnen betalen, maar denk aan ontwikkelingslanden. Daar heeft men het geld er niet voor.
En 7 miljard mensen alle consumptiegoederen duurzaam produceren gaat niet lukken. Al die gaten in de grond om aard metalen te winnen is ook niet duurzaam.
De energievoorziening is prima 100% duurzaam in te richten. Dat het duurder is, is zelfs discutabel. Nieuwe gas en kolen is per kWh veel duurder dan nieuwe zon / wind. Natuurlijk moet je dan nog iets met opslag van energie maar ook dat is op te lossen.
Dat het duurder is, is geen argument. Er was nog nooit zoveel geld in de wereld als vandaag (en morgen is er nog meer geld in de wereld, dit gaat oneindig door). Ook vergeten mensen dan vaak de externe kosten van bijv het verbranden van kolen voor energie. De gezondheidsproblemen die mensen daarvan krijgen, de verloren gezonde levensjaren, de behandelingskosten zijn een direct en aangetoont resultaat van kolenverbranding. Neem dat mee en kolen kost ons veel meer dan we nu denken.
Qua metalen, je kan prima zorgen dat alles van een windmolen te recyclen is zodat je met die metalen weer een betere / efficientere windmolen kan bouwen.
En dan nogmaals, wat duur is (arbeid) en goedkoop (fossiele energie) bepalen we met belastingpolicies. En dat kunnen we wereldwijd doen. Nu anno 2021 miss nog niet overal, maar het kan wel.
[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 20:27]
Energievoorziening is niet duurzaam te doen. Wij hebben immers daarvoor metalen nodig, denk aan koper etc. Deze moeten worden gewonnen en zijn niet oneindig beschikbaar. Bij het winnen van deze metalen is het van belang deze puur te maken, hiervoor zijn chemische processen nodig.
Ik ben het volledig met he eens dat er zeer grote stappen zijn te maken en dat wij zeker moeten inzetten op duurzamer. Waarbij wij eigenlijk allereerst onze consumptie moeten beperken. Dat betekent minder vlees, maar ook minder vliegreisjes en minder nieuwe electrobnuca aanschaffen.
Belasting op arbeid moet inderdaad lager en fossiele energie hoger. Ik ben het in zeer grote mate met je eens. Fundamenteel moet bijvoorbeeld electronica anders worden ontworpen. Lood batterijen zijn een stuk eenvoudiger her te gebruiken dan Lithium cellen. Alleen willen wij grote capaciteit in onze divices. Veel elektronica wordt op dit moment reeds geproduceerd zonder noemenswaardige arbeidskosten, denk aan de iPhone, samsung, etc die in China deze devices in elkaar zetten.
Een groot aantal chemische reacties zijn niet zomaar reversibel. Denk aan toenemende hoeveelheid hormoon en medicijnresten in het oppervlakte water. Ook slijtage onderdelen van plastic en rubber (ook met elektrische auto's) komen in het milieu terecht. Zelfs als je de energie CO2 neutraal opwekt en de auto geheel weet te recyclen zonder daarbij afvalstromen (bijvoorbeeld chemische reststromen om waardevolle metalen uit de printplaten en PCB's te winnen) te krijgen, is het niet volledig duurzaam te krijgen.
Dus ja het kan zeker wel en ik denk ook dat de mens vele malen duurzamer kan. Alleen zal daarvoor zowel anders moeten worden omgegaan met onze hulpbronnen, ook door belastingsystemen te herzien, maar ook de consumptie wijze aanpassen.
[Reactie gewijzigd door RobbieHifi op 23 juli 2024 20:27]
Nouja, als je kijkt naar de belgische waterstofpanelen, die produceren waterstof zonder gebruik van koper.
En we kunnen prima accu's maken die beter te recyclen zijn, maar fabrikanten doen het niet want het is goedkoper en ze maken meer winst als ze de klant een hogere capaciteit bieden. Maar laat diezelfde fabrikant eens een tax betalen als ze slecht te recyclen accu's in hun telefoons zetten? Dan kunnen ze vrij vlot goed te recyclen accu's produceren.
Qua hoormoon- en medicijnresten in oppervlaktewater: ook daar is iets aan te doen (best wel veel btw). Bijv er veel minder van gebruiken (en andere vormen van de geneeskunde inzetten, bijv preventief).
Ook qua voedselproductie, we hoeven niet minder te eten maar ook daar zijn enorme (alle?) stappen richting verduurzaming te maken, kijk bijv naar regeneratieve landbouw / veeteelt. Daarmee veranderen ze een onvruchtbare akker in een stuk superproductieve natuur, zonder gebruik van kunstmesten en/of pesticiden.
[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 20:27]
Zoals je bij medicijnen aangeeft, we moeten daarvan minder gebruiken. Dit is een belangrijke doelstelling om duurzaamheid te realiseren.
Want alles wat je opnoemt draagt zeker bij, alleen volledig duurzaam waarbij ons huidige consumptie niet ten koste gaat van people, planet of profit zie ik niet als realistisch. Dus enerzijds moeten we zorgen dat er meer hergebruikt kan worden en hoogwaardig kan worden ingezet (dus niet laagwaardig recyclen) om zo min mogelijk virgin material nodig te moeten hebben, maar ook het consumptiegedrag aan te pakken. 4 jaar doen met een smartphone ipv 2 jaar is reeds een goede stap. Dit kan door reparaties mogelijk te maken, maar ook de consumptie mindset.
Zolang de apps updates krijgen is er geen enkel probleem... Want daar zit de meeste vernieuwing....
Je auto gaat ook makkelijk 20 jaar mee,met of zonder updates vd software....
Voor de meeste totaal geen punt,omdat ze na 2-3 jaar vervangen... Je hebt er zelfs heel veel die elk jaar het nieuwste moeten hebben,ofwel voor statusgedrag ofwel als geek.
[Reactie gewijzigd door greatkz op 23 juli 2024 20:27]
Ingebouwde navigatie kun je na een jaar of twee echt niet meer gebruiken, tenzij je echt een deathwish hebt.
Als je blind op je navigatiesysteem vertrouwt (up-to-date of niet) heb je sowieso een deathwish. Daarnaast heeft vrijwel iedereen Maps op z'n telefoon (of 't nu van Apple of Google is...) met griezelig up-to-date navigatiemogelijkheden. Een telefoonhoudertje van een paar tientjes erbij en klaar is Klara.
Overigens is een firmware-update of -upgrade van het multimedia-systeem (waar deze discussie mee begon) iets wezenlijk anders dan een kaartupdate van de navigatie. Die kaartupdates kun je eventueel kopen, en daar heb je al dan niet rekening mee gehouden bij de aanschaf van de auto. Een firmware-update kun je niet kopen - die wordt al dan niet uitgebracht door de fabrikant.
Daarnaast wordt het op een gegeven moment wel vervelend dat mensen in de file via ongepatchte bluetooth hacks het geluid van keiharde porno op 100% volume kunnen afspelen in jouw auto. Net zoals wij vroeger met de zelfde afstandbediening dat bij de TV van de buren deden.
Is dit een bestaande hack, en zo ja, hoe vaak wordt die misbruikt? Bronnen? Nog nooit iemand over gehoord eerlijk gezegd. Als ik hacker was zou het me twee keer leuk lijken, daarna is de lol er wel zo'n beetje vanaf - net zoals die grap met de afstandbediening vroeger. Bovendien beperkt een crappy bluetoothimplementatie de levensduur van de auto niet, desnoods zet je het gewoon uit. Het wordt pas gevaarlijk als de auto zodanig gehackt kan worden dat de besturing overgenomen kan worden, maar dan worden fabrikanten over 't algemeen wel gedwongen om het probleem middels een terugroepactie op te lossen.
Auto's van 20 jaar oud hebben vaak sloten die redelijk makkelijk te "trekken" zijn en deze informatie wordt gewoon door criminelen (en eigenaars) gedeeld. Deze auto's worden niet meer terug geroepen door de fabrikant omdat ze met de informatie van nu makkelijk om in te breken zijn.
Zelfde geldt voor auto's die een 10 jaar oude Bluetooth stack hebben. Het feit dat je niet weet of iets al actief gehackt is is geen bewijs dat het niet kan of niet bestaat. Software is alleen veilig als het gedurende de levensduur van het apparaat waar het op draait ondersteund wordt. Bij Windows is dat goed geregeld, bij macOS en iOS al iets minder, bij Android slecht en bij de gemiddelde autofabrikant gewoon regelrecht kut.
En dat je met third party oplossingen er omheen kunt werken geeft fabrikanten niet het recht om hun handen er van af te trekken. Het zelfde gezeik bij televisies. Natuurlijk kan ik mijn TV "fixen" door er een Apple TV aan te hangen, maar dat is natuurlijk onzin.
+ de accu's worden steeds groter en zijn sneller te laden.
Het is gewoon zonde om een oude en zeer trage oplader te gebruiken bij een nieuwe snelle phone welke met de juiste lader bijv. 3x sneller kan opladen.
Het is gewoon zonde om een oude en zeer trage oplader te gebruiken bij een nieuwe snelle phone welke met de juiste lader bijv. 3x sneller kan opladen.
Mee eens, al ben ik het er persoonlijk niet me eens: ik laad elke nacht mijn telefoon op. Genoeg tijd om volledig op te laden en hoe je ook leeft, volgens mij is het nooit een probleem om een stopcontact in de buurt van je slaapplek te hebben. Maar goed: sneller is prima.
Waar we ons wel zorgen over moeten maken:
... Bovendien kun je jezelf profileren als bedrijf dat strijdt voor duurzaamheid en je verdient extra op snelladers die werken met je eigen telefoons. ...
Dit is een trend van de laatste tijd, maar waar vooral Apple een handje van lijkt te hebben.
Wat is die trend: maak een bepaalde designkeuze, laat het lijken alsof het voordelig is voor de consument, maar uiteindelijk pakt het elke keer nadelig uit voor de consument.
Voorbeelden:
Geen mogelijkheid tot uitbreiding SD-kaart (elke iPhone):
Uitleg: interne opslag is sneller en eventueel stabieler dan een SD kaart. Ook geen gedoe met slechte kwaliteit SD-kaartjes. Interne opslag kost met gemak een factor 5 tot 10 meer .
Weerlegging: dit is een non-issue: je kan apps op het interne geheugen laten opslaan, maar je kan ook een check inbouwen die een SD-kaart checkt qua snelheid. Is ie te "langzaam" dan zou je daar melding van kunnen krijgen. Eventueel een "approved voor iPhone" keurmerk.
Lightning connector:
Uitleg Eerlijk is eerlijk: het is wel handiger. Ze hadden ook kunnen wachten op USB-C, of later de stap naar USB-C kunnen maken. Niet alleen voor de afvalberg, maar ook om goedkopere laders/kabels voor je klanten te hebben. Bij mijn weten is het niet bekend dat consumenten een compactere aansluiting nodig hebben, die ook ondersteboven is te gebruiken.
Weerlegging: leuke uitleg, maar het rammelt. Apple maakt geen gebruik van USB-C en bewerkstelligt dus dat klanten meer geld kwijt zijn voor kabels en een grotere totale behoefte aan kabels/laders.
De reparatie-gate:
Uitleg: Apple wil het alleenrecht op reparaties, door niet officiële hardware softwarematig te blokkeren. Dit zou ten goede komen aan de ervaringen met reparaties.
Weerlegging: het probleem is dat er geen probleem is: als een gedane reparatie niet ok is, claim je de garantie bij waar de oorzaak vandaan komt. Doet je scherm het binnen een jaar niet meer na reparatie van een derde partij: claim je daar je garantie.
Het is wel makkelijker dat Apple alles zelf in beheer houdt, ook voor de consument, omdat er minder/geen discussie is over welke partij de reparatie moet gaan doen. Maar dat leidt ook tot (veel) duurdere reparaties. "Toevallig".
Je ziet ook hoe beu externe partijen zijn met betrekking tot het Apple store beleid en hun eigen plan trekken (ik ben geen fan van Google over het algemeen, maar de browser-move met Stadia is oprecht een goede zet).
Apple weet keer op keer de situatie zo naar hun hand te zetten, dat het geld kost voor de gebruiker.
Je mag er van vinden wat je wil, maar Apple doet dit al jaren en dit gedrag komt de laatste jaren/maanden sterker naar voren. Daarom wil ik geen Apple: ik wil niks kopen van een bedrijf wat dit soort praktijken steeds meer laat zien. Ik hoop (en verwacht het ook als kritische Tweakers) dat jullie dit ook zien en hier je koopgedrag op aanpassen.
Wat Apple verder ook bij mekaar liegt, je kan gewoon kijken naar wat ze onder de streep daadwerkelijk doen/bieden.
Ook hoeveel (extra) het kost, kan je zelf bekijken, zonder iets van hun te hoeven aannemen.
Bijvoorbeeld als er geen lader bijzit, dat IS gewoon beter voor het milieu als je die niet nodig hebt.
Wil je wel een nieuwe lader, nou daar heb je op de basisschool rekenen voor geleerd.
Vervolgens kan je zelf de afweging maken.
Stemmen met de portemonnee tegen onwenselijkheden ben ik wel helemaal voor, maar Android is op andere punten weer niet zo geweldig.
Stel je hebt als primaire eis dat je telefoon sowieso veilig is, dat lijkt mij niet teveel gevraagd.
En daarnaast de eis dat ie lang meegaat, nou dat vind ik ook een goed streven, ihkv milieu.
(Of je wilt een kleine highend telefoon, of mss beter privacy beleid?)
Dan kan Apple nog steeds de betere keus zijn, wat je verder ook vindt van dat bedrijf.
Ikzelf heb weer andere eisen (oa goedkoop) en ben handig met custom roms, dus voor mij Android.
Maar als iemand mij vraagt welke telefoon ik kan aanbevelen qua lange levensduur, zal ik zeker ook Apple noemen.
Want het niet meer updaten van prima werkende Android hardware, waardoor een aanzienlijk* deel van de users rondloopt met een security gatenkaas, of sommigen mss hun mooie hardware voortijdig afdanken, vind ik ook zeer kwalijk.
Niet om er n wedstrijdje van te maken, maar ik heb gewoon iets van laat ze maar concurreren want ze zijn allebei verre van perfect (op heel verschillende manieren).
* Sinds 2019-11 is Android 8 de laatst ondersteunde versie, zie hier.
En in 2020-04 draaide 61% van de users minstens Android 8, zie hier.
Dus toen draaide 39% van de users een niet-supported versie!
Nu is dat ws minder, maar in 2019-11 was dat ws meer, en dat wordt het ook weer als ze straks Android 8 stoppen.
En dat gaat alleen over de updates die Google maakt, betekent niet dat de fabrikant die updates ook levert.
[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 20:27]
Met de lange accuduur van tegenwoordig.... waarom snel laden? Je laad gewoon Snachts en dan is die langzame lader eerder een voordeel dan een nadeel...
Dus nee kan prima, die trage laders
Plus dat fabrikanten dan vaak een snelladende telefoon aanbieden, maar een langzamere lader meeleveren en de snellader optioneel bijgekocht kan worden. Dan zitten de mensen die die snellader willen dus met 2 laders ipv 1
Nou, de S20 Samsungs waren eerder sneller leeg dan de S10 serie, ondanks de grotere accu. En snelladen is vaak handig als je echt even snel wat stroom moet hebben. Voor dat privilege moet je nu dus extra betalen want de standaarden veranderen steeds en verschillen ook per merk. QC2.0, QC3.0, Warp, USB-PD enz.
En je kan ook gewoon langzaam laden met je snellader als je de kans hebt hem wel 's nachts aan de lader te houden.
Na bijna 3jaar kan ik geen volle dag meer doen met mijn gsm. Hier ga ik nu geen nieuwe gsm voor kopen omdat mijn gsm nog steeds alles doet wat ik wil. Zo lang is die accuduur dus niet.
De accu van een 3 jaar oude telefoon ging bij nieuw al véél minder lang mee dan nieuwe telefoons. Er is veel meer capaciteit bijgekomen namelijk in die tussentijd. Ook nieuwe accu technieken.
Met mijn Samsung S7 kon ik de dag niet volmaken met gebruik van een uurtje navigeren en wat multimedia. Met de S9 haalde ik dat meestal wel. Met mijn huidige iPhone 11 Pro Max haal ik makkelijk 2 dagen met redelijk wat scherm gebruik.
Accu’s zijn veel groter en beter geworden. Dat was het hele punt ;-)
Ik zie vooral de vergelijking met computers. Als je 10 jaar geleden een nieuwe pc kocht, had je weer het gevoel van snelheid. Ik heb in de 10 jaar 2 nieuwe pc;s gekocht waarvan net 1 in december. Maar merk ik verschil van een NVMe drive gen 3 naar 4. Nee. Er zitten dmv de videokaart wel weer leuke snufjes op.
Zo is het dus ook met telefoons, Ik ben in 10 jaar tijd van een S3 naar S4 naar Note 4, Note 8 en nu S20+ gegaan. Nog steeds dezelfde apps, en elke telefoon, weer marginaal beter. (Waar ik soms de 3,5 poort nog steeds mis op de 20+)
Yup, de upgrades worden steeds minder. Eigenlijk alleen qua camera zie ik nog de grotere stappen (en dan eigenlijk ook alleen maar in low-light).
In de tijd van de S1/S2/S3 waren er écht grote verschillen als je upgrade. Maar tussen een S10/S20? Mwah. Accuduur was de afgelopen jaren bij de meeste toestellen al prima, software is ook iteratief ipv revolutionair sinds Holo en steeds meer wordt toch via app updates geregeld, ipv de jaarlijkse release.
Kijk voor de grap eens in het segment met een lager budget; zowel voor pc's als voor telefoons is daar de verbetering van de afgelopen tien jaar iets meer dan marginaal. Persoonlijk heb ik tegenwoordig weinig behoefte aan een telefoon boven het €200-250 segment (misschien een fairphone, om andere redenen dan de prestaties en software). Dat was tien jaar geleden toch echt heel anders.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57411 op 23 juli 2024 20:27]
Ze leveren wel gewoon, alleen moet je nu extra kiezen voor de variant met lader voor dezelfde prijs. Ik denk dat we snel weten welke variant de meeste zullen kiezen
Ik koop iedere keer met tegenzin een nieuwe telefoon.
Al een paar keer met reden dat er te weinig intern geheugen zit zodat apps niet fijn werken.
Nu ik een telefoon met 128GB interne opslag heb, vermoed ik dat over een paar jaar, de niet verwisselbare batterij het probleem gaat zijn.
Maar niet verwisselbaar =/= niet vervangbaar. Ik heb pas de batterij van mijn iPhone laten vervangen. Wat mij betreft een aanrader aangezien ik een iPhone 7 heb vanaf de launch. De originele batterij had er aardig wat cycles opzitten.
Het probleem is dat je dan je telefoon al snel twee weken kwijt bent, omdat dit niet zomaar betrouwbaar bij iedere telefoonboer op de hoek uitgevoerd kan worden. Voor Apple toestellen kan dit alleen bij de Apple Stores in Amsterdam en Haarlem direct. Authorized Service Providers kunnen de batterij ook betrouwbaar vervangen, maar dat duurt vaak 2 weken. Dan moet je maar net nog even een andere telefoon hebben liggen.
Mijn iPhone 7 was ook nog prima, maar toen de nieuwe SE kwam ben ik direct overgestapt vanwege dit probleem.
Eigenlijk een beetje onzin. Iedere stad waar een Amac, Coolblue of andere beetje service provided winkel ligt kun je de accu laten vervangen. Pas geleden nog een iPhone X accu laten vervangen bij Coolblue. Waarom daar? Via de Apple site/app aangegeven dat de accu slecht was. Kon hem daar of bij Amac laten repareren. Coolblue had hem binnen een paar uurtjes klaar. AMac had helaas minder tijd. Dit gekoppeld aan een paar uurtjes winkelen in de stad. No problem.
Accu was trouwens niet kapot ofzo, enkel de capaciteit was onder de 90% en ik wilde hem in fatsoenlijke staat doorgeven aan een bekende.
Daarnaast kun je express service een vervangende iPhone krijgen als je Apple Care hebt afgesloten. (Maar dat zijn weer extra kosten...)
[Reactie gewijzigd door TheKerremenke op 23 juli 2024 20:27]
"De serieus grote sensors zitten veelal in echt dure telefoons. "
Eh nee. De 1/1.33" 108mp sensor zit in de Samsung S20 ultra, Xiaomi mi 10 en Xiaomi mi note 10. Die kwamen uit voor respectievelijk 1350, 750 en 500 euro.
Inmiddels in huis 2 iPhones (iPhone 7) ter vervanging van Android toestellen. Zelfs met SD kaart kon je daar niet meer fatsoenlijk mee werken. Nu met de iPhones zijn de dames in huis weer helemaal blij. Voor een toestel uit 2016 kan hij nog prima meekomen. Dus software ondersteuning op de langere termijn wordt wel steeds belangrijker. En dat is het punt waarop Android gebaseerde toestellen het vaak laten afweten.
Inmiddels in huis 2 iPhones (iPhone 7) ter vervanging van Android toestellen. Zelfs met SD kaart kon je daar niet meer fatsoenlijk mee werken.
Ik snap de redenatie niet. Dan heb je telefoons met te weinig opslaggeheugen gekocht? En ja, Android biedt de mogelijkheid om SD toe te voegen aan de interne opslag maar gezien de snelheid en vooral latency van extern geheugen is dat bijna nooit een goed idee.
Ik vind een oplader niet bij een telefoon leveren nou niet bepaald een incrementele upgrade, noch vind ik het passen bij het duurzaamheid argument welke Apple gebruikt als motivatie. Gaat natuurlijk puur om geld verdienen, niets mis mee maar wees er gewoon eerlijk over. Gevolg is dat meerdere merken dit nu gaan doen. Erg jammer vind ik persoonlijk. Toestellen zijn duurder geworden, en vaak ook lastiger en moeilijker te repareren en gaat natuurlijk gepaard met hoge kosten. Niet echt een positieve, duurzame of incrementele ontwikkeling.
Leuk artikel en denk dat we in de toekomst wel meer vouwbare toestellen gaan zien.
[Reactie gewijzigd door Mediumdigitum op 23 juli 2024 20:27]
Ik mis nog een beetje een hoofdstuk over wat we allemaal willen en kunnen gaan doen met onze smartphone. Ik kwam daarop door Apple’s drift om zo weinig mogelijk geheugen in iPhones te stoppen. Dat limiteert steeds meer het zware gebruik, ook al zijn alle andere functies aanwezig en is de telefoon zeker snel genoeg voor alles.
Mijn vorige iPhone 7 is eigenlijk voor alles nog snel genoeg, maar meerdere grote apps tegelijk openhouden is al bijna onmogelijk. Op mijn SE 2020 gaat het wat beter, maar ook daar is de 3GB eigenlijk al niet meer van deze tijd. De 4 en 6 GB zijn iets beter in de iPhone 12, maar ook daar heb je dit geheugen al snel nodig voor het maken van foto’s en video’s. 12 GB hoeft nog niet, maar 4/6/8 (SE/12/12 Pro) zou toch echt flink schelen.
Mijn iPhone X (die ik sinds launch heb) heeft ook 3GB RAM en is nog steeds goed als daily driver. Zo goed zelfs dat ik heb besloten om te wachten op de iPhone 13 Pro. Ik heb ook geen problemen gehad met het maken van foto’s en video’s of het gebruik van grotere apps.
Ik gebruik mijn iPhone X wel minder dan voorheen vanwege de lockdown, maar de prestaties zijn hetzelfde gebleven gedurende de drie jaar nog steeds hetzelfde.
Welke 'trends' hadden jullie vorig jaar niet voorzien? En als hierboven aangegeven, wat met downgradetrends? Trends voorspellen is m.i. ook maar een lege doos, zeker op techvlak, meestal blijft men in zulke artikels aan de vlakte, en plaatst men wat relativerende kanttekeningen, zo ook hier ... 'het zal vooruitgaan, is het niet over 2 jaar, dan wel 10 jaar. Inderdaad, open deuren intrappen. Is de trend niet eerder minder tech ontwikkeling, meer marketing? Zeker bij Apple het voorbije jaar. Socs zijn sneller en zuiniger dan ooit, tegelijk verkleinen ze de batterij.