Het komt in de hardwaremarkt weleens voor dat een serie van de ene naar de andere fabrikant gaat, Seagate dat de Samsung Spinpoint-hdd's overnam bijvoorbeeld, maar zelden gebeurt dat zo in de openbaarheid als bij de Intel NUC. De Spinpoint-naam was in de praktijk bijvoorbeeld snel verdwenen, maar ASUS is juist van plan om de NUC-naam voort te zetten en verder uit te bouwen.
De ASUS NUC 14 Pro is de eerste mini-pc in ons testlab waarbij we het resultaat daarvan zien. Als je goed oplet, zie je wel wat verschillen, maar over het algemeen heeft ASUS alle sterktes van het NUC-concept behouden: de al jaren gelijke, compacte afmetingen, het feit dat ze voornamelijk als barebone worden verkocht en het relatief rijke aansluitingengamma, met bijvoorbeeld diverse Thunderbolt- en HDMI 2.1-aansluitingen. Het ontbreken van USB-C aan de voorkant, dat ik in de review van de NUC 13 Pro nog een duidelijk teken noemde dat het ontwerp al enige generaties meeging, is door ASUS opgelost. Dat is wel ten koste gegaan van de analoge audiojack. Het zal van je gebruiksdoel afhangen of dat erg is.
Toch blaast er onder de motorkap een nieuwe wind. Het begint al met die motorkap zelf; je kunt de onderplaat nu zonder gereedschap losmaken om, ook zonder te schroeven, de ssd's en het geheugen te installeren of upgraden. De DDR4-slots op het pcb zijn vervangen door DDR5-versies, wat de prestaties goed doet, maar de kosten van het totaalplaatje wel iets opdrijft. Het secundaire M.2-slot heeft een forse upgrade gekregen van PCIe 3.0 x1 (of SATA) naar PCIe 4.0 x4, waardoor je het voor een volwaardige tweede ssd kunt gebruiken, mits die 42mm lang is. Van een laatste verandering aan de printplaat, het solderen van de wifimodule zodat die niet langer upgradebaar is, kan ik niet enthousiast worden. Dat bespaart wel ruimte, maar zeker omdat ASUS voor een licht verouderde Wi-Fi 6E-adapter heeft gekozen, had ik liever een vervangbare M.2-module gezien.
De koeling blijft intussen een inherent probleem van deze compacte formfactor. ASUS laat de processor ook tijdens langdurige belasting wat vrijer boosten dan Intel deed. Daardoor presteert de NUC 14 Pro in langer durende taken uitstekend, maar loopt de temperatuur ook zonder blikken of blozen op naar 100 graden. Dat effect wordt extra versterkt doordat de ASUS NUC wat stiller is afgesteld dan Intel deed. Een herziening van het koelsysteem, dat nu al enkele generaties ongewijzigd is, zou een oplossing kunnen zijn. Of Intels processors moeten gewoon wat minder stroom gaan gebruiken. Wellicht gaat dat gebeuren bij Lunar Lake, de cpu die waarschijnlijk in de volgende generatie NUC terechtkomt.
Pluspunten
Getest
ASUS NUC 14 Pro (met 2,5" bay), Core Ultra 7 165H, 16GB ram, 512GB opslagPrijs bij publicatie: € 689,-