Inleiding
Steeds vaker worden er PlayStation-games geport naar de pc, zoals we gezien hebben bij Horizon: Forbidden West, Ratchet & Clank: Rift Apart en Spider-Man Remastered. Wat deze games gemeen hebben met Ghost of Tsushima, dat kortgeleden voor de pc verscheen, is dat Nixxes Software de ontwikkeling van de pc-versie heeft gedaan.
Ghost of Tsushima kwam vier jaar geleden uit voor de PlayStation 4. Het spel kreeg ruim een jaar later een expansion genaamd Director's Cut, die ook voor de PlayStation 5 beschikbaar kwam. Deze uitgebreide versie is sinds kort ook voor de pc beschikbaar, met enkele extra's zoals DLSS, FSR en XeSS voor upscaling, ondersteuning voor ultrawidemonitors en een unlocked framerate.
Systeemeisen
Om Ghost of Tsushima op de pc te kunnen spelen, heb je volgens de ontwikkelaars niet zulke snelle hardware nodig. Een midrange videokaart van een paar generaties terug zou al voldoende moeten zijn, zelfs als het gaat om de aanbevolen specificaties. De genoemde RTX 2060 en RX 5600 XT beschikken over 6GB videogeheugen. Wat processors betreft zijn de opties minstens zo bescheiden, met zelfs een dualcore als minimale optie. Ook de genoemde hoeveelheid werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte is alles behalve spannend. Het gebruik van een ssd is slechts een aanbeveling. Voor de hogere settings worden wel snellere en modernere videokaarten aanbevolen, tot een RTX 4080 en RX 7900 XT aan toe.
Pc-specs Ghost of Tsushima |
Very Low (720p 30fps) |
Medium (1080p 60fps) |
High (1440p 60fps) |
Very High (4K 60fps) |
Gpu |
GeForce GTX 960 of Radeon RX 5500 XT |
GeForce RTX 2060 of Radeon RX 5600 XT |
GeForce RTX 3070 of Radeon RX 6800 |
GeForce RTX 4080 of Radeon RX 7900 XT |
Cpu |
Core i3-7100 of Ryzen 3 1200 |
Core i5-8600 of Ryzen 5 3600 |
Core i5-11400 of Ryzen 5 5600 |
Werkgeheugen |
8GB |
16GB |
Besturingssysteem |
Windows 10 64bit |
Opslag |
75GB hdd |
75GB ssd |
Beeldkwaliteit en testmethode
Ghost of Tsushima biedt op de pc een hele reeks grafische instellingen die per stuk naar wens zijn aan te passen. Ook kun je natuurlijk gebruikmaken van de vijf presets waarmee alle losse instellingen op een gecombineerd vast niveau worden gezet. Op de screenshots hieronder is te zien hoe deze presets zich grafisch tot elkaar verhouden.
Testmethode
Voor deze losse gamebenchmarks meten we de prestaties met verschillende referentiesystemen. De gebruikte videokaarten zijn gekozen op basis van zoveel mogelijk vergelijkbare gemiddelde prestaties van modellen uit dezelfde generatie. Bij de processorselectie hebben we primair de rekenkracht en gemiddelde gamingprestaties goed laten aansluiten op de overige hardware, in plaats van een uiterst snel model dat pc-gamers met onderstaande videokaarten niet snel in een eigen pc hebben zitten.
De pc-versie van Ghost of Tsushima is getest met gameversie 1053.3.0604.1051, die op 5 juni verscheen en door de ontwikkelaar 'Patch 3' wordt genoemd. Als gpu-drivers hebben we de nieuwste drivers op het moment van testen gebruikt. Voor GeForce-kaarten is dat 555.99 en voor Radeon-kaarten is 24.5.1 gebruikt. Voor Intel Arc is driver 101.5534 gebruikt. Al deze drivers hebben ondersteuning en optimalisaties ingebakken voor het spel. De benchmarks op de volgende pagina's zijn allemaal zonder upscalingtechnieken gedraaid, tenzij anders aangegeven.
De prestaties op de komende pagina's zijn opgedeeld in twee stukken. Eerst bespreken we de gemiddelde framerates en het 99e percentiel van de frametimes, omgerekend naar fps. Voor een uitgebreidere analyse is er vervolgens een percentielgrafiek die een overzicht geeft van de consistentie van deze frametimes.
Prestaties instapgame-pc
Op onze instapgame-pc testen we op 1080p-resolutie, waarvoor we zowel de GeForce RTX 2070 als de Radeon RX 5700 gebruiken. Dit draaien we in combinatie met een Ryzen 5 3600X en 16GB DDR4-3200-geheugen.
Gemiddelde framerates bij presets
De RTX 2070 wordt in onze test op elke preset verslagen door de RX 5700. In Ghost of Tsushima is de Radeon-kaart consistent ruim 10 procent sneller dan de GeForce-tegenhanger, ongeacht welke preset wordt gekozen. Omdat de RTX 2070 geen ondersteuning heeft voor Resizable BAR, zou dat nog een voordeel kunnen zijn voor AMD. Maar een test op de RX 5700 met ReBar uitgeschakeld, komt op vrijwel dezelfde gemiddelde framerates en frametimes uit.
Frametimes
In de frametimes is te zien dat AMD bij hogere percentielen steeds verder uitloopt op Nvidia. Dat betekent dat de GeForce-kaart meer variatie vertoont in hoe lang het duurt om een volgend frame klaar te hebben. Vooral de zwaarste frames duren langer om te berekenen op de RTX 2070 dan op de RX 5700.
Prestaties midrangegame-pc
Op onze midrangegame-pc testen we op 1440p-resolutie, waarvoor we de GeForce RTX 3070, Radeon RX 6750 XT en Arc A770 gebruiken. Dit draaien we in combinatie met een Ryzen 7 5700X en 16GB DDR4-3600-geheugen.
Gemiddelde framerates bij presets
Ook op het midrangesysteem zien we AMD de leiding nemen. De RX 6750 XT loopt op Very High-instelling ruim 8 procent voor op de RTX 3070, terwijl op de lagere presets het verschil zelfs ruim 10 procent bedraagt. De achterstand van Intels Arc A770 is in deze game iets minder groot dan we bij andere spellen, waaronder Horizon Forbidden West, hebben gezien. Bovendien is de verhouding ten opzichte van de RTX 3070 niet afhankelijk van de grafische instellingen.
Frametimes
Het verloop van de frametimes is aardig evenredig bij de drie fabrikanten. Alleen bij de hoogste percentielen ziet Intel een veel sterkere toename, iets wat Nvidia en vooral AMD beter onder controle hebben.
Prestaties high-end game-pc
Op onze high-end game-pc testen we op 4k-resolutie, waarvoor we de GeForce RTX 4080 Super en Radeon RX 7900 XTX gebruiken. Dit draaien we in combinatie met een overgeklokte Intel Core i9 13900K met 32GB DDR5-7200-geheugen.
Gemiddelde framerates bij presets
De voorsprong van AMD op Nvidia is op onze high-end game-pc het grootst. De RX 7900 XT loopt afhankelijk van de grafische instellingen 16 tot 17 procent voor op de RTX 4080 Super in onze test. Dat is nog meer dan we zagen op de langzamere systemen. Toch lukt het beide videokaarten om op de Very High-preset altijd boven de 60fps te blijven, al zit AMD daar dus ruimer boven.
Frametimes
AMD is consistent sneller met het klaarzetten van opvolgende frames. Maar in de hoogste percentielen ziet ook AMD een duidelijke stijging in frametimes, vooral op de High- en Medium-presets.
Tot slot
Aan de systeemeisen van Ghost of Tsushima voor de pc valt al te zien dat het om een paar jaar oude game gaat. Er is relatief weinig processorkracht nodig om te game goed te laten draaien, en de pc-versie verdeelt dat rekenwerk bovendien goed over de beschikbare cpu-cores. Nixxes Software heeft er goed voor gezorgd dat de videokaart aan het werk kan worden gezet en dus niet op de cpu hoeft te wachten. Alleen bij de eerste keer inladen van het spel wordt de processor volop aan het werk gezet om de shadercompilatie uit te voeren.
De videokaarten van AMD doen het in Ghost of Tsushima consistent beter dan hun directe GeForce-tegenhangers, met prestaties die al gauw tussen de 10 en 15 procent hoger liggen. Dat betekent niet dat de kaarten van Nvidia in onze test geen speelbare framerates neerzetten, maar de vergeleken modellen liggen in een reeks andere games gemiddeld veel dichter bij elkaar dan we in Ghost of Tsushima zien. De Intel Arc-videokaart staat onderaan in de grafieken van het midrangesysteem, maar de achterstand van de A770 is minder groot dan we eerder zagen bij bijvoorbeeld Horizon: Forbidden West.
Gemiddeld 60fps halen in Ghost Tsushima, zal op veel systemen dus wel lukken, met mogelijk hier en daar wat aanpassingen in de grafische instellingen. Aan de kant van de processor loop je waarschijnlijk niet snel tegen problemen aan. Het is primair de videokaart die in dit spel bepaalt hoeveel schilderachtige beelden per seconde op je beeldscherm verschijnen.
:strip_exif()/i/2006754816.jpeg?f=imagenormal)