Het volgende spel op mijn lijst was Ghost Of Tsushima, waarvan ik nog nooit een trailer of gameplay had gezien en in eerste instantie dacht ik dat dit geen spel voor mij was, waarom? Werkelijk geen idee maar mijn vrouw was ervan overtuigt dat het wel iets voor mij zou zijn en dit bleef ze volhouden. Ik kreeg het spel bij de Playstation 5 toen ik hem kocht, dus geen reden om het niet te gaan proberen.
Toen ik een tijdje terug besloot om het spel te gaan spelen werd ik positief verrast door de eerste scenes waarin al vrij snel duidelijk word dat er een sterke focus op het verhaal en de wereld om je heen zit, dit merk vooral wanneer je word vrijgelaten in de open wereld. Want elk persoon die je bevrijd of ontmoet via de hoofd of zij-missies is je dankbaar op hun eigen unieke manier!
Index:
Verhaal |
Wereld |
Gevechten |
Replay Waarde? |
Aan het einde van de 13e eeuw heeft het Mongoolse rijk hele naties verwoest tijdens hun campagne om het Oosten te veroveren. Het eiland Tsushima is alles wat tussen het Japanse vasteland en een massale invasie vloot van de Mongolen staat, geleid door de meedogenloze en sluwe generaal Khotun Khan.
Tsushima word daarom hard aangevallen door generaal Khotun Khan, jij als Jin Sakai probeert samen met je oom Lord Shimura het land te verdedigen alleen dit verloopt helaas niet zoals gepland. Want de Mongools zijn sterker dan verwacht en daar krijg je als speler al de eerste zware klap te voortduren in het verhaal, Jin raakt zwaargewond en word ternauwernood gered door een dief genaamd Yuna, die zijn wonden verzorgt. Je komt helaas vrij snel achter de keiharde waarheid dat jij de laatste overlevende samoerai bent en hiermee ook de laatste hoop voor deze verloren / overgenomen wereld, het is nu aan jou om de Mongools te verslaan. Gelukkig niet alleen, want al vrij snel ga je hulp proberen te zoeken door anderen te helpen.
Het verhaal dat in dit spel word verteld is in mijn mening ijzersterk, het is eerder dat de gameplay op een gegeven moment gaat aanvoelen als repetitief.
De wereld van Ghost Of Tsushima is grafisch echt prachtig waardoor je erg snel afgeleid word van je doel en dan toch even snel die fotomodus wil openen om een paar mooie momenten vast te leggen, hier heb ik zelf ook uitgebreid gebruik van gemaakt.
Naast de hoofd missies zijn er ook veel zij-missies en andere activiteiten te behalen, zo kan je verschillende activiteiten doen om weer nieuwe upgrades vrij te spelen voor je levensbalk en andere handige opties. Deze grote open wereld verken je gelukkig niet alleen op de voet, want je hebt ook nog een paard die je ten aller tijden kan oproepen om zo je reistijd sneller te laten gaan. Zelf merkte ik dat ik vaak vergat om mijn paard op te roepen en hierdoor waarschijnlijk veel tijd kwijt ben geraakt in het rondlopen in de wereld. Maar dat voelt echt niet als een straf gezien hoe alles om je heen leeft en beweegt.
Ik vind een vossenhol wel een van de leukste zij activiteiten om te doen, want die vossen zijn gewoon heel schattig als je achter ze aanrent en je speelt hiermee een belangrijke upgrade vrij. De moeilijkste zij activiteit vond ik de bamboe uitdagingen, want bij deze uitdaging moet je een bepaalde volgorde aan knoppen behoorlijk snel achter elkaar indrukken en dit gaat heel makkelijk mis. Sommige bamboe uitdagingen ging in een keer goed, maar bij een aantal heb ik echt wel even moeten vloeken voordat ik uiteindelijk de uitdaging wist te halen.
De gevechten zijn moeilijk en uitdagend maar dankzij de fijne besturing die je wel even moet leren kennen voel jij je al vrij snel een echte samurai die zijn vijanden een voor een weet te verslaan, elke keer wanneer je een vijand verslaat word Jin weer beter en speel je weer handige vaardigheden vrij.
Een van de belangrijkste elementen die je vrij kan spelen zijn de verschillende houdingen, waarvan er totaal 4 verschillende zijn. Deze vier verschillende houdingen zijn cruciaal om te gebruiken omdat je verschillende soorten vijanden tegen zult gaan komen tijdens je avontuur, zo zal de een bijvoorbeeld met een zwaard en schild en de ander zal weer met een bruut wapen vechten, deze verschillende vijanden zullen ook allemaal hun eigen zwaktes hebben.
Naast dat er keuze is uit de vier verschillende houdingen is het natuurlijk ook van groot belang om hun aanvallen op het juiste moment goed te blocken, want dit kan ervoor zorgen dat Jin zijn vijanden in een keer kan verslaan. Maar als je dat perfecte moment mist tijdens hun aanval dan zal het je een stuk meer tijd en energie gaan kosten om je vijand uiteindelijk te verslaan.
Vijanden zullen niet twijfelen of wachten tijdens een gevecht en vallen gewoon tegelijk aan, dit is iets wat de gevechten direct een stuk uitdagender maken. Want wanneer je tegen een grote groep vecht, moet je niet alleen de vijand tegenover je in de gaten houden maar ook iedereen die er omheen staat.
Ja, er is nog genoeg te doen in de wereld na het uitspelen van het verhaal. Als je dit natuurlijk al niet hebt gedaan tijdens het spelen van de hoofdverhaal, want dat kan natuurlijk ook het geval zijn.
Daarnaast is er nog de optie voor new game+ en ik denk dat het juist leuk kan zijn om in new game+ terug te keren om het verhaal opnieuw te beleven als een sterkere samoerai, wie weet beleef je het hierdoor wel weer compleet anders?
Ik ben heel blij dat ik naar mijn vrouw heb geluisterd en dit spel ben gaan spelen, want het was omdat zij telkens tegen mij zij van "Dat spel is echt wel iets voor jou". Waardoor mijn nieuwsgierigheid te groot werd en ik het spel uiteindelijk toch maar ben uit gaan proberen en kan ik het ook echt aanraden aan anderen!
In Ghost Of Tsushima beleef je als speler een sterk emotioneel verhaal, met veel verschillende zij activiteiten en een wereld dat leeft. Helaas worden de missie na een tijdje wel repetitief maar dat verpest gelukkig niet het gevoel wat je als speler hebt bij het verhaal en het gevoel in de wereld.