Door Reinoud Dik

Redacteur

De tofste AMD-kaart van dit moment

Radeon RX 7900 GRE Round-up

13-06-2024 • 06:00

89

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Radeon RX 7900 GRE is door zijn gunstige prijs-prestatieverhouding momenteel de interessantste AMD-videokaart die je kunt kopen voor gaming op 1440p. De grafieken van de prijs afgezet tegen de gemiddelde prestaties in onze Videokaart Best Buy Guide laten dat goed zien, wat ook de reden is dat we de RX 7900 GRE aanraden voor deze resolutie in combinatie met een hogere framerate.

Om vervolgens te bepalen wélke RX 7900 GRE interessant is, hebben we in deze round-up zeven modellen getest en met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat wat ons betreft twee modellen zich positief van de rest weten te onderscheiden: de Powercolor Hellhound en de Sapphire Pulse.

De Hellhound van Powercolor zet prima prestaties neer, met name als het aankomt op geluidsproductie, gpu-temperaturen en stroomverbruik. In de gemiddelde gameprestaties valt de Hellhound niet onder de snelste GRE's, maar deze verschillen zijn zoals gebruikelijk erg klein. De ASUS TUF Gaming OC is weliswaar marginaal stiller en 2 procent sneller, maar door een hoger stroomverbruik valt de efficiëntie van die kaart lager uit. De Powercolor Hellhound balanceert dan ook beter tussen prijs, prestaties, geluidsproductie en efficiëntie. Dat levert de kaart in ieder geval een Excellent-award op.

De Sapphire Pulse is de kaart die gemiddeld de hoogste gameprestaties neerzet van alle geteste RX 7900 GRE's. Die prestaties combineert de Pulse met een geluidsproductie die bijna net zo laag is als bij de Hellhound van Powercolor, en een identiek stroomverbruik. Dat zorgt ervoor dat de efficiëntie nog net wat hoger is en de prestaties per watt op de Sapphire Pulse het hoogst zijn van de geteste RX 7900 GRE-kaarten. Verlichting en een biosswitch ontbreken wel op de Pulse, maar de keurige resultaten op standaard instellingen maken van deze kaart zonder meer een aanrader.

Reacties (89)

89
89
23
3
0
59
Wijzig sortering
We zijn, naar mijn mening, nu toch wel aangekomen in een tijdperk waarin ook raytracing en upscaling een eigen categorie(tje) verdienen in de testresultaten. Werkelijk alle andere grote reviewers doen dit al een tijdje, en ik kan in de testverantwoording niet terugvinden waarom jullie het niet doen.

Ik begrijp dat je dan al die oude kaarten ook weer door een test-suite moet halen, maar de gebruikte drivers in de resultaten zijn zeer divers, dus allicht is het sowieso tijd om dat weer eens recht te trekken.

DLSS/XeSS/FSR kunnen de levensduur van een kaart behoorlijk verlengen als je wat kleine artifacts hier en daar op de koop toe neemt, of je de mogelijkheid geven raytracing te gebruiken waar dat eerder niet mogelijk was. In een recente podcast speelde iemand van de Tweakers redactie "The Witcher 3" met raytracing, en ook hij was verkocht.

Zijn hier plannen voor?
AuteurTrygve Redacteur @TV_NERD13 juni 2024 08:34
Ik trek even twee zaken die je samen benoemt, los van elkaar; raytracing en upscaling.

Wij besteden wel aandacht aan raytracing. Maar dit artikel is een round-up van verschillende videokaarten met dezelfde gpu, en daar kijken we primair naar onderlinge prestatieverschillen. Een terugkerend verzoek van lezers was dat ze ook in round-ups de besproken videokaarten willen kunnen vergelijken met andere gpu's, en dat hebben we toegevoegd, maar de beoordeling gaat nog steeds tussen de geteste RX 7900 GRE's. In gpu-reviews en in de Best Buy Guide komen standaard onze GPU Prestatiescore voor rasterization en onze GPU Prestatiescore voor raytracing voorbij die we al jaren hanteren.

Qua upscaling met harde prestatiecijfers komen zonder uitgebreide context en voorbeelden van beeldkwaliteit is wat mij betreft echt not done. Niet alleen verschilt het sterk per gebruiker wat wenselijk en acceptabel is als eindresultaat, maar DLSS, FSR en XeSS kunnen behoorlijk verschillen in dat eindresultaat, afhankelijk van onder andere basisresolutie, kwaliteitsprofiel, softwareversie en mate van in-game beweging. In een vertraagd afgespeelde gamecapture zonder compressieverlies kan er nog worden vergeleken, maar je bent nooit meer appels met appels aan het vergelijken. Dat maakt upscaling een stuk lastiger om goede vergelijkingen mee te maken. Maar we blijven ondertussen wel nadenken over manieren om dit inzichtelijk(er) te maken, want zoals je ook al aanhaalt: upscaling is here to stay.
Bedankt voor de verklaring @Trygve. De motivatie omtrent raytracing in dit artikel is duidelijk, en die begrijp ik ook.

Als ik een suggestie mag doen: Omdat upscaling altijd per game/versie/techniek/hardware/omstandigheden een ander visueel resultaat kan geven, is het geen idee om meer te focussen op de performance? Je zou bijvoorbeeld eens een deep dive kunnen doen over de visuele kwaliteit van de verschillende raytracing upscaling technieken in verschillende games en daarmee aan het publiek uitleggen dat het een "fuzzy" techniek waarvan de beeldkwaliteit per definitie aan verandering onderhevig is

Met een verwijzing daarnaar in ieder artikel waarin een videokaart wordt besproken zou je daarna de verschillende upscalingtechnieken met een paar vastgestelde parameters kunnen kiezen voor elke kaart. Ik denk dat onderhand iedereen wel weet dat upscaling altijd voor een verandering in de kwaliteit zorgt, maar dat diezelfde mensen ook erg nieuwsgierig zijn naar de upscalingperformance als er een nieuwe kaart wordt aangeschaft.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 22 juli 2024 13:31]

Als ik een suggestie mag doen: Omdat upscaling altijd per game/versie/techniek/hardware/omstandigheden een ander visueel resultaat kan geven, is het geen idee om meer te focussen op de performance?
Ook dat verschilt per game, upscaling reviewen bij videokaarten is alsof je verbruik reviewt bij auto's: de route, hoe je omgaat met het pedaal, het weer, alles telt mee.

Hooguit dat je upscaling in game reviews kan meenemen, maar als je het onder een videokaart doet dan kom je in een situatie waar Tweakers zo'n 100+ games moet uitproberen en dan nóg geklaag krijgen dat een game X, Y of Z niet uitgeprobeerd was.
Je hoeft het toch niet te vergelijken? Je kunt simpelweg de game draaien met DLSS en vervolgens in je grafieken de fps met DLSS vermelden. Hier is technisch geen enkele aanpassing voor nodig. Je noemt het resultaat simpelweg RTX 4070 DLSS en voert de behaalde resultaten in.

Betreft kwaliteit is het anno 2024 overigens zo dat ik geen verschillen in beeldkwaliteit bij de standaard DLSS instellingen ervaar. Zie bijvoorbeeld Diablo4. Bij FSR is dat een ander verhaal.
Tegenwoordig bestaat er ook Lossless Scaling op Steam

Het kost een paar Euro maar mijn inziens was het een goede koop, gezien ik nog een EVGA GTX 1080Ti FTW3 gebruik is er geen DLSS, wel natuurlijk varianten zoals AMD FSR, maar dan dient het spel dit ook ingebouwd te hebben.

Deze applicatie laat het toe tot wel 3x zoveel framerate te halen, zolang je GPU usage budget dit ook aankan, anders gaat het uiteraard voor frame-pacing problemen zorgen, maar dit werkt op vrijwel elke game waar zulke technieken niet zijn ingebouwd.

Bij lagere framerates zoals 30-40 krijg je wel snel artifacts, dus dan wil je graag minimaal 50-60 halen voor een fatsoenlijk beeld. Werkt hier perfect i.c.m. een G-sync monitor. Je kan in zo'n geval ervoor kiezen Riva Tuner Statistics Server te laten cappen qua framerate en dan Lossless Scaling de framerate te laten verhogen, afhankelijk van de framescaling instelling had ik zo soms net zo'n vloeiende ervaring maar met minder GPU usage dan native.

Waar het ook perfect voor werkt is spellen die een harde frame-rate cap hebben zoals 50 of 60, zoals geëmuleerde spellen op o.a. Dolphin of PCSX2, zonder dat het spel plotseling sneller loopt dan de bedoeling is.

Sterker nog, spellen zoals Oldschool Runescape werkt het ook, zelfs als deze in software-rendering draaien i.p.v. GPU accelerated.

Er is wel één nadeel en dat betekent om het te laten werken dat het spel windowed (dan wel borderless) moet draaien en dus niet native fullscreen (in hoeverre je daar onder Windows 10+ nog van kan spreken) Maar de windowed mode is op zich geen groot issue gezien het programma het spel centreert op het scherm bij het schalen alsof het weer fullscreen is.

Oh, en de scaling modussen zijn talrijk:
  • AMD FSR
  • Nvidia Image Scaling
  • Integer
  • Nearest Neighbour
  • xBR
  • Anime4K
  • Sharp Billineair
  • LS1
  • Bicubic CAS
Voorbeeld van het programma:
https://i.imgur.com/NosF54d.png

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 22 juli 2024 13:31]

Dit is een alternatief wat men best eens op de testbench mag leggen, om te vergelijken met DLSS, FSR en XeSS.

Ik vraag me wel af, zeker omdat het een extern programma is, of dit prettig samenwerkt met anticheat en zaken als Denuvo?
Inderdaad interessant.

Betreft anti-cheat is dat een beetje gissen, vaak als het niet native is ingebouwd kan dat een risico zijn, ligt eraan of de anti-cheat bepaalde whitelists erop nahoudt of de manier waarop gecontroleerd wordt.

Zo heb ik al meer dan 20 jaar DFX Audio Enhancer (nu FXSound) en sinds Windows 7 hebben ze een versie uitgebracht die een eigen audio device aanmaakt om de audio te routeren naar de respectievelijke audio devices die je gebruikt met verbeterd geluid, maar hoewel ook dat niet 'native' is heeft dat nooit voor problemen gezorgd, zowel niet met PB, VAC, Easy anti-cheat of Warden van WoW, maar goed dat is wat minder 'erg' dan knoeien met het beeld, veel streamers gebruiken ook tools om hun audio te routeren.

Zo zal veel anti-cheat software geen probleem hebben met hooks zoals Riva Tuner Statistics Server dat doet, of FRAPS om een voorbeeld te noemen, terwijl dat wel op een of andere manier in het game/beeld proces inhaakt, zelfde geldt eigenlijk voor Geforce Experience, Discord, Steam overlays en opname programma's zoals OBS.

Het devies blijft als je het niet vertrouwd niet doen natuurlijk, maar als een applicatie zoals dit zo breed gebruikt wordt zal dat mogelijk minder snel tot een probleem leiden. AMD had zo recent met hun drivers ook een probleem dat een functie CSGO spelers verbande. Anti-cheat systemen zijn nooit perfect.
interessant, zou dit ook werken voor VR? Ik zie nogal geregeld shimmer en Jaggies in sommige flysims en racesims, zou dit software pakketje dit kunnen verhelpen voor VR toepassing?
Wellicht wel, heb geen VR dus kan dat niet testen.
Ik snap dit punt. Maar (mbt upscaling) ik vind niet dat het zo hoort te zijn. Ik denk dat je de upscaling technologieën apart moet reviewen van de videokaarten. Daarnaast vermijden andere grote reviewers de toevoeging van upscaling juist ook. Dus wat je zegt over andere reviewers snijdt geen hout.

Ik heb een 7800 XT gekocht juist omdat ik dan niet meer hoef te upscalen op 1440p. En het is handig wanneer je het toch nodig zult hebben of voelt dat een game lekkerder loopt met upscaling. Je levert daarbij altijd in op grafische kwaliteit. De hoeveelheid frames en kwaliteitsverschillen verschillen die het oplevert per techniek. Daardoor wordt elke gpu review een appels en peren vergelijking.

Een gpu beoordeel je objectief op rauwe prestaties. Vanuit daar kun je misschien in een aparte review nog de verschillende technieken vergelijken.

Voor zowel DLSS als FSR geldt dat je op 1440p beter niet lager kunt gaan dan Quality Upscaling. Game je op 4K is het weer een ander verhaal. Maar: hierbij telt ook weer: koop je dan juist een top end kaart of ga je voor deze GRE en gebruik je upscaling? Wat in theorie weer leidt tot het verlagen van je resolutie --> en dus de rauwe 1440p data weer relevanter wordt.

[Reactie gewijzigd door MulMonkey op 22 juli 2024 13:31]

https://arstechnica.com/g...e-graphics-card-shortage/
33x komt het woord DLSS voor in de review.

YouTube: NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti Super GPU Review & Benchmarks: Power Effi...
Gamersnexus, gebruikt upscaling in deze timestamp

Elke grote reviewer kijkt op zijn minst met een schuin oog naar de upscaling performance, gebruikt het, of belicht het.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 22 juli 2024 13:31]

Ik zeg ook niet dat ze de technologie compleet moeten negeren. Maar in een eerlijke vergelijking op gpu prestaties, hoort het in principe niet thuis. Niet in de (eind)resultaten in elk geval.

Op 4K gamen zonder top end kaart: daar is upscaling uitstekend voor. Of misschien net een paar extra frames voor sommige games. Mooi dat het er is hoor.
Upscaling is een review van software, niet van hardware imo.
Idd reviews zijn grotendeels nutteloos zonder dit.
Niet mee eens, het zou wel een mooie extra zijn.. maar nutteloos zonder dit? totaal niet mee eens

Upscaling vind ik nog steeds iets wat je alleen wilt gebruiken als je niet anders kan, om bijvoorbeeld games met Raytracing fatsoenlijk te laten draaien, of als je kaart al wat ouder wordt

Raytracing is ook nog steeds iets wat alleen echt fatsoenlijk werkt op de echte high end van nVidia (en zelf dan upscaling nodig)

Dat er een extra blok komt met upscaling en raytracing vind ik prima, zolang de echte focus maar blijft zaken die ze nu ook doen.. vind ik echt vele en vele malen meer belangrijk
Dit word nu al volop gebruikt en niet enkel voor uitzonderlijke gevallen.
Als je dus een kaart wil lopen is dat gewoon iets dat je moet weten hoe goed die kaarten erin zijn .

Zonder dat is zoals enkel een 3dmark test doen voor performance. Dit zgt wel iets maar zeker niet alles.
Maar is het ook volop nodig? voor mij niet want ik gebruik het zelde.. alleen als ik niet anders kan

Voor mij persoonlijk kan ik me dus ook niet zo druk maken om upscaling.. je weet bij upscaling dat je meer FPS krijgt met eventueel artefacts als gevolg... meer informatie heb ik echt niet nodig

Wel wil ik graag weten wat de rasterazation performance is, weet ik meteen of ik upscaling nodig ga hebben ja of nee en daar me aankoop op baseren

Moet er wel bij zeggen dat ik graag indie games en oudere games speel, deze games ondersteunen vaak geen upscaling, en als het wel ondersteund wordt heb ik het vaak niet nodig voor fatsoenlijke FPS
Maar je weet niet of je upscaling nodig hebt of hoe die qua performance en uiterlijk er zou uitzien. FSR en DLSS werken heel anders en zien er anders uit. Ze geven ook verschillende boost en zijn beschikbaar in verschillende games.

Echter niks van dat in tweakers, niet hier en niet in voorgaande reviews. Wat die imho redelijk nutteloos maakt omdat als je een gedegen zich op een kaart wil je je die niet kan maken omdat een redelijk belangrijk deel ontbreekt.
Wanneer je in de toekomst op 4K met eyecandy wil spelen, specifiek in het jaar 2077 ;)

Als jij een modern spel op een Samsung G95NC 57" wil spelen op 240Hz, dan zul je wel moeten upscalen. Zelfs met een RTX4090

Het ligt er dus net maar aan wat je speelt en waarop je speelt; dat kunnen ook 3 schermen zijn als je een sim speelt.
Ik denk dat je het apart kunt zien, maar weldegelijk een noot verdient in de conclusie. Zeker omdat de 4070 Super hier erg dicht bij in de buurt zit, met de betere upscalere en een prestatievoordeel met RT.

In een roundup als deze, waar je dezelfde GPU, met exact dezelfde features vergelijkt, heeft het meenemen van dergelijke zaken geen enkel nut, want er zal geen onderling verschil zijn. Hier wordt niks anders dan de standaard (over)clock getest en hoe goed de koeling is. In feite de tweede ronde in je evaluatie, nadat je hebt vastgesteld welke GPU je in de basis wilt hebben.

In de eerste ronde, waar je nog voor de keuze staat tussen kaarten van verschillende fabrikanten, is dat natuurlijk anders.
en een prima prijs als pluspunt
Ik vind de prijs eerlijk gezegd tegenvallen, of beter gezegd: de prijzen van andere kaarten zijn gedaald waardoor de 7900 GRE minder interessant is in mijn ogen.

De goedkoopste 7800XT's zitten momenteel op €490, dat is een aardige besparing in kosten terwijl het verschil in performance ongeveer 10% is. Bij Nvidia heb je voor €30 meer dan de 7900GRE een 4070 Super die gelijk presteert maar wel gelijk alle voordelen van Nvidia met zich mee brengt (DLSS, Ray Tracing, lager verbruik, etc)

De 7900 GRE leek voor mij een no-brainer voor mijn volgende build vanwege memory overclocks bij Hardware Unboxed waarbij de performance ver genoeg verbeterde om hem uit te laten steken qua price/performance. Nu denk ik dat ik toch maar ga afwachten of de prijs nog daalt, anders lijken de 7800 XT of 4070 Super gewoon echt de betere deal.
Het is wel een beetje een vertekend beeld. Die goedkopere 7800XT kaarten zijn voornamelijk zo goedkoop bij NBB.com. Van de week toevallig die reviews doorgenomen en die zijn niet mals. Er gaat daar héél veel mis. Als je van een gokje houdt, kan je er bestellen en inderdaad een flink goedkopere kaart scoren.

Haal je NBB.com uit de resultaten, dan is het verschil gelijk een heel stuk kleiner. In het voordeel van 7900 GRE. Ja, die is nog steeds duurder, alleen een 50 euro meer voor ook 10% meer.
Ah ik keek naar de Gigabyte 7800XT bij Megekko voor 485. Nu zie ik idd dat de rest van de goedkope kaarten bij wat twijfelachtige webshops staan, was vergeten om de filters aan te zetten :P
De Asus dual is te koop bij Nederlandse webshops en daar zit nu een cashback op van €80. Ja, cashback is irritant en je moet er meestal achteraan, maar onder de streep krijg je dan een prima kaart voor €450. Dat is duidelijk meer bang-for-buck dan de 7900 GRE.
Ik zat inderdaad ook een schuin oog te houden op de 7900GRE, maar wilde niet meer dan 550 aan een kaart uitgeven. Op NBB was de acer variant van de 7800xt tijdelijk 467 euro, pakweg 90 euro onder de 7900GRE voor pakweg 10% minder performance. De 4070 super wilde ik niet aan door de 12 pin connector en de 4070 vond ik qua price ook net te veel. Uiteindelijk heb ik dus ondanks eerdere issues met een 7800xt merc toch de acer 7800xt gehaald en heb momenteel meer dan genoeg performance.
Lager verbruik bij Nvidia is niet (meer) zo. Als ik bij de videobenchmarks van tweakers kijk zie ik dat een 7900GRE 10% meer fps per watt geeft dan een 4070 Super.
Ik heb het verbruik bekeken bij Techpowerup, daar wordt het verbruik onder meerdere omstandigheden gemeten zoals idle, video playback, multi-monitor, average in-game, maximum, spikes, etc.

Daarbij was de performance gemiddeld hetzelfde tussen de 7900 GRE en de 4070 Super terwijl het verbruik bij Nvidia 50W lager was onder load.
Het prestatieverschil tussen de 4070S en de 7900GRE variert volgens Tweakers tussen -1,2% tot +2,5%. Dat is verwaarloosbaar en dan nemen ze ray tracing niet eens mee.

De Nvidia-kaart is in de meeste situaties zuiniger en biedt daarnaast een betere upscaletechniek (DLSS), betere ray tracing prestaties en fors betere path tracing prestaties. Ik denk dat de meeste consumenten in de praktijk wederom voor de Nvidia kaart zullen kiezen.

Op dit moment heeft Nvidia meer dan 85% marktaandeel in de markt voor dedicated GPU's voor consumenten. AMD zou echt een goede prijsvechter op de markt moeten brengen. Ik vrees dat er bij deze prijs/prestatieverhouding weinig zal veranderen. Erg jammer, want we hebben meer concurrentie nodig.

Ik hoop dat AMD de volgende generatie gaat winnen (de performance kroon zal wel niet lukken maar misschien kunnen ze marktaandeel winnen met geweldige prijzen) en anders hoop ik dat Intel op de lange termijn de boel wat in beweging kan brengen.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 22 juli 2024 13:31]

7800XT is niet eens sneller dan de 6800XT. Vind die kaart eerlijk gezegd tegenvallen.
klopt, ik was in de war met de 4070TI ti ongeveer 1/3 duurder is en gelijk presteert (of een paar procent beter). Wat overklokken betreft, ik deed het veel maar ik heb er niks meer mee. Een hoop gedoe voor een paar fps die je nauwelijks ziet. Ik vind het veel interessanter om te undervoloten en dan toch een goede prestatie te hebben. Ik heb zelf een 3060ti sinds ie uit kwam (van voor de cryto nonsens) en die kan nog steeds vrijwel alles aan op 1440p.
Bij de 7900 GRE was het overklokken van vooral het geheugen nog wel de moeite waard. Zoals in het artikel werd omschreven zit er een vrij krappe geheugenbus op, maar met een OC kon daar nog flink wat meer performance uit worden geperst waardoor men in sommige tests in de buurt van een 7900 XT kwamen (voor €200-300 minder)

Helaas lijkt die marge in de Tweakers test er niet te zijn, mogelijk dat alleen high-end kaarten het goed doen met OC
Dat is de hele insteek van dit artikel: hoe presteren de goedkopere kaarten.
Dus het zou een beetje raar zijn dat nog apart te vermelden. Zeker omdat beide kaarten even duur/goedkoop zijn.
Hoe is "marginaal langzamer" nou een minpunt? Dat is toch een juist een pluspunt dan? Retestil, laag stroomverbruik en de prestaties zijn maar marginaal langzamer dan de concurrentie die en/of een hoger stroomverbruik hebben, en/of meer geluid maken en/of duurder zijn,
Maar de powercolor staat wel bij het gros van de tests onderaan, dan is dat nog steeds noemenswaardig en een pluspunt is het niet.

Daarnaast hebben ze hem ook een award gegeven met een reden, omdat het ene kleine minpunt niet opweegt tegen de andere grote pluspunten
Hoevaak gebruik je een bios switch in het dagelijks leven? Lijkt mij een beetje overdreven dat als nadeel te noemen.

De afwezigheid van verlichting is in mijn ogen dan weer juist een groot voordeel en zou toegejuicht moeten worden.
Ik heb zelf een Sapphire Pure, wat in feite een Pulse is in Sensation White outfit, met zwart ondergoed, maar dat terzijde. En die heeft dus ook geen bios switch. Had de kaart er eentje gehad, had ik hier graag wat mee willen experimenteren qua bios flashing, om het geheugen middels het bios een overclock mee te geven.

Zoals in het artikel wordt aangehaald is het een nogal gevoelige parameter waar ik zelf ook tegenaan ben gelopen. Boven de 2400mHz wordt het ook bij mij instabiel, maar zo extra power bij hetzelfde verbruik is altijd mooi meegenomen. Zo met een enkele bios, blijf ik liever bij een software overclock.
Ik zet hem in quiet mode en raak hem nooit meer aan. Als een kaart altijd stil is, ook prima. Maar in principe vind ik het handig om te hebben, want dan kan je hem instellen dat hij stiller is, zonder dat je gedoe hebt met software afhankelijkheden. Zelfde waarom mijn (case)fans verder allemaal door de bios worden bestuurd en niet eg fan control, het werkt gewoon altijd onafhankelijk van wat Windows aan het doen is.

Nu zou ik Fan Control nog wel keertje overwegen, maar mijn ervaringen met een 5700XT en twijfelachtige drivers was dat je kon veranderen wat je wilde in de AMD setup qua fan instellingen, maar één crash later (wat wel een wekelijke fenomeen ongeveer was), en alles was weer terug naar default. En dat is logisch gedrag, maar het voordeel van een switch is dus dat het altijd blijft werken met die stillere instellingen.
Klinkt als de turbo knop van 30 jaar geleden, die waren ook nutteloos ;)

Als je het nooit gebruikt, dan is er toch niets handigs aan?
Wel dus, ik heb hem precies één keer gebruikt: Toen ik hem erin installeerde. Was hij standaard zonder bios switch op quiet mode geleverd, dan is hij nutteloos inderdaad voor mij. Was hij echter standaard in de euhm, standaard modus geleverd, dan is die switch dus heel handig voor mij, want daardoor kan ik hem stiller laten werken zonder enige afhankelijkheid van software die ik zelf moet draaien.
Klinkt als de turbo knop van 30 jaar geleden, die waren ook nutteloos
Niet helemaal; de originele echte "turbo" knop was er om de pc trager te laten draaien, voor spellen die geen rekening hadden gehouden met de vooruitgang.
Dan klopt het toch, hier is de knop om je fans trager te laten draaien? De standaard instelling (en voor kaarten zonder knop) is performance en niet stilte?
Wat zijn jullie ervaring met de AMD drivers? In het verleden (lees jaren geleden) heb ik ook AMD kaarten geprobeerd, maar ik had altijd last van instabiele drivers: blauwe schermen, drivers die crashen waardoor de resolutie ineens veranderde, etc.

Als ik dan in hetzelfde systeem uiteindelijk een nVidia kaart monteerde waren alle problemen opgelost en draaide het stabiel.

Heeft AMD zijn drivers inmiddels beter op orde? Kan ik het weer eens proberen?
Ben overgeschakeld eind januari van een nvidia 2080 naar een AMD 7800 XT.
Met DDU alle nvidia drivers verwijderd en daarna de drivers van AMD geinstalleerd.

Systeem draait 100% stabiel, geen driver crashes.
Ik heb geen enkele overclock lopen op de GPU noch CPU.
Ik heb altijd AMD (ATI) kaarten gehad. Zelf nooit problemen ondervonden.
Sinds een weekje de Powercolor draaiend, ter vervanging van mijn 3070. Buiten de logisch prestatie verbeteringen, is het geluid/warmte mijn primaire keuze geweest. Vrijwel alle games die ik speel ging de 3070 in fohn modus (auto fans, -10% power), maar de GRE heb ik slechts 2x iets harder horen draaien. Dit is trouwens op 2k (3980x1080).
Mijn Powercolor heb ik sinds maart. Soms als mijn game shaders gaat compileren tijdens starten dan wil hij even laten horen dat die er ook nog is. Verder hoor ik dat ding (en de rest van mijn pc) amper.
Zeer tevreden mee en extra blij dat Tweakers ook benadrukt dat het een goede koop was.
Momenteel heb ik thuis een monitor met een resolutie van 1920x1080. Nu zit ik eingelijk te denken om een nieuwe monitor met videokaart te kopen. Mijn huidige videokaart is een 5700 (non XT).

Ik heb mijn oog op een monitor met de resolutie van 3440x1440. Is de GRE dan de goede keuze? Of, kan ik beter ~€200 meer uitgaven voor de 7900 XT?
Op 3440x1440 @ 180Hz heb ik ruim voldoende aan m'n 7900GRE.
Oh netjes hoor, haal je dan ook 180fps + in verschillende games? Of is dat een verkeerde redenatie.
Dat is sterk game afhankelijk. BF2042 alles op Ultra rn schommelt tussen 110 en 170Hz.

Als je een 7900GRE kiest met Hynix geheugen (geen Samsung), dan kun je het nog fors overklokken ook. Sinds de laatste update in drivers van AMD. Dan merk je in de praktijk geen verschil tussen een 7900GRE of een 7900XT.. 😉
Dus de geteste kaarten hier hebben allemaal samsung geheugen, want geheugen overclock was beperkt?
Hoe weet je welke kaarten dan wel hynix geheugen hebben?
Nee dat is niet zo.

Ik heb zelf ook een paar GRE's gehad.

Zelfde resultaten als tweakers ongeveer. Mijn max stable was 2450 mhz op een Pulse (Sapphire)

Ik heb 2x een Pure gehad, 2x Pulse, 1x Hellhound. Ze halen allemaal 2350+ maar het houd vaak op bij 2400~

Sapphire kaarten komen altijd met Hynix, Powercolor altijd met Samsung. Andere merken weet ik niet.

Overigens vermeld Tweakers niet dat er nog steeds veel winst te behalen is want ze undervolten allemaal goed waardoor de boost clocks omhoog kunnen binnen het gestelde powerbudget (het werkt net zoals een ryzen cpu, hij boost maximaal en is altijd powerlimited, een undervolt verbruikt dus hetzelfde maar clockt hoger).
Dat ligt denk ik heel erg aan de games, de gebruikte instellingen en de overige onderdelen in de pc, dus ik weet niet of dat zo makkelijk te zeggen is.
Dit zou dan een mooie upgrade zijn van mijn huidige RX 580... Op 2560x1440 (144Hz) heeft die moeite met recente games.
Ik weet niet welke recente games je allemaal speelt, maar misschien is de 7800xt ook al wel genoeg, ik heb zelf de combinatie van 1440p 165hz en de 7800xt. Overigens haal ik niet in elke game 165hz, maar ik speel niet competetieve spellen ook wel vaker met settings op maximum. Freesync premium pro is overigens geen overbodige luxe bij lagere framerates.
Games zoals Avatar, Dragon's Dogma 2, Skull&Bones, AC Mirage.
Mijn plan was om voor een 7900xt te gaan, maar met 650W PSU zou dat krap zijn.
Deze gre of de 7800xt kunnen wel een goeie optie zijn.
Ik heb zelf geklooi gehad met een 650 watt gold seasonic GM650 psu en een 7800xt, maar dat kan liggen aan dat de 7800xt merc defect was, dit heb ik niet meer vast kunnen stellen. Ik heb nu een ander moederboard en een RM850X met een acer 7800xt. Ik heb van die lijst alleen avatar, maar die heb ik nog niet gespeeld, dus over performance kan ik dan helaas weinig zeggen.

[Reactie gewijzigd door Loc Hardware op 22 juli 2024 13:31]

Hangt af van welke spellen je speelt. Bij een resolutie van 3440x1440 moet je bij benchmarks kijken naar de resultaten voor 1440p en 4K, daar zit je ongeveer tussenin.
De spellen die ik speel zijn niet heel véél eisend. Momenteel speel ik veel Company of Heroes 3, en af en toe ook Anno 1800 of Cyberpunk 2077. Maar ja, meestal koop ik een videokaart voor á 3 jaar.
Wat, en vooral hoe wil je spelen? Mijn 3060Ti is al perfect voor 1440x3440, maar ik doe dan ook niet mee aan de fps hype.

60-100 fps op hoge instellingen is mooi zat, dus ik zou eerder 200 minder dan meer uit gaan geven als ik jou was.
Ik zie de 7900xt ook wel langskomen voor rond de €650 2de hands met garantie, van de week 1 voor €625 in de v&a
Ik heb zelf de 7900xt Pulse versie en het is echt wel een fijne kaart, 4k doet hij zonder problemen.
Mooie kaart ook vooral voor elkeen die denkt dat gpu’s duur zijn.
Jij vindt 600 al niet duur meer? Ik woon al te lang niet meer in NL denk ik, 600 is hier een half maandsalaris.
600 euro voor een kaart waarmee je zo goed alles in 4k kan spelen de komende jaren? Nee

De buren hier hebben beide motorrijden als hobby. Geven daar makkelijk 2-3000 euro per jaar aan uit.
Dat er duurdere hobbies zijn is leuk, maar dat is niet appels met peren vergelijken? Ik bedoel, anders kun je breinaalden van €600 ook goedkoop noemen :+

600 voor een videokaart is meer dan de duurste console kost, neem de rest van de pc mee en het is ruim het dubbele.

Nogmaals, mijn perspectief is anders, in het zuiden van Europa is 600 veel geld, laat staan 2-3000 euro. 250 euro per maand voor één enkele hobbie, ik zou willen dat ik me dat kon veroorloven.
600 euro voor iets dat je 3-4 jaar kan gebruiken?
Dit is ook appelen met peren omdat deze kaart vele malen krachtiger is dan een console en je er veel meer mee kan.

Dus neen 600 euro is goedkoper dan veel iphones waarmee ik mensen in spanje/italie wel mee zie rondlopen. De verschillen in loon zijn echt niet zo enorm groot dat 600 euro een fortuin is in zuid europa.
Dan heb je het alsnog over 15 euro per maand voor alleen een videokaart - die (voor 99% van de gebruikers) maar een doel heeft: gamen. Volgens mij zijn er zelfs in NL een miljoen huishoudens die niet zomaar 15 euro per maand kunnen missen.

Het klinkt mij alsof je een goede baan hebt en alleen/vooral rondloopt in de toeristische gebieden waar je niet de gemiddelde Spanjaard/Italiaan/Maltees tegenkomt.

In het 'echte' Spanje leven mensen van de helft van wat de gemiddelde Nederlander verdient, nog afgezien van de werkeloosheid hier. Dat is vaak ook een voordeel hoor, koffie of bier op het terras kost 1,50, uiteten 20 euro en een vrijstaand huis koop je voor een ton of anderhalf. Maar als het over elektronica gaat is het tegenovergestelde waar, de prijzen zijn hetzelfde of zelfs hoger dan in NL en relatief dus dubbel zo duur.
Het verschil is niet zo groot hoor, eerder 15-20% .
En ik zeg niet dat dit voor iedereen is, echter is dit een heel betaalbare kaart als je high end gaming wil doen.

ALs je budget dat niet toelaat zijn er kaarten vand e helft die dicht qua performance komen.
Wat een timing! Eergisteren de Powercolor Hellhound 7900 GRE besteld. Wilde eigenlijk de Red Devil editie, maar helaas vernomen van Powercolor dat deze al End of Life is en dus niet meer op de europese markt komt.
Dear User,
Thanks for your asking the really appreciate your interests to PowerColor.

Sorry to advise you that the Red Devil RX7900GRE end of life already.
We are very pleasure to present you the Hellhound RX7900GRE & Fighter RX7900GRE, please kindly refer below links for mentioned models.
Uh nee toch? De Red Devil serie komt toch ergens eind Juni toch? Ik heb het bij megekko nagevraagd:

Mijn vraag:
Beste Megekko,

Het merk PowerColor komt met de 'Red Devil' serie voor hun RX 7900 GRE videokaarten.
Ze zijn nog niet leverbaar. Weten Jullie ongeveer wanneer deze kaarten in de verkoop komen en wanneer ze beschikbaar komen in de winkel? Via de website van PowerColor zag ik dat jullie officiële verkoop doen van hun kaarten.
Antwoord megekko:
Hartelijk dank voor je e-mail en je interesse in Megekko!

De verwachting is dat dit product inderdaad binnen afzienbare tijd op onze website verschijnt. We kunnen echter geen exacte datum geven, waardoor we je willen adviseren om de website in de gaten te houden. Helaas hebben we momenteel niet de middelen om je hier proactief van op de hoogte te houden, waardoor je echt zelf de website in de gaten moet houden.

[Reactie gewijzigd door yor111 op 22 juli 2024 13:31]

Had ik ook gevraagd, naar kreeg het zelfde antwoord destijds van Megekko. Nooit een exacte datum gekregen vanuit Megekko. En Powercolor geeft zelf aan dat ie dus niet meer komt... anyway ik had geen zin meer om te wachten :P
Oh echt, ook niet handig van Megekko. Maar ja, als het merk aangeeft dat deze eind of life zijn (wat al snel is). Ben ik ook niet van plan om te wachten. Maar ik ga voor de Pulse van Sapphire.
Maar dat de Sapphire Pulse als pluspunt de hoge prestaties heeft, is dat omdat Sapphire hogere prestaties heeft (de koeling zou iets impact kunnen hebben, en power limit natuurlijk, maar die staat bij hun dus niet hoger, dus die valt weer af), of zijn deze minieme verschillen gewoon door de silicon lottery, en is het volledig random als je het zelf koopt of je prestaties net wat beter of wat slechter zijn.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 13:31]

Dit wilde ik inderdaad ook posten. Lijkt mij toeval dat de ene net wat sneller is dan de andere. Tenzij ze beter gebinde chips kopen, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk gezien de prijzen.
Silicon lottery lijkt hier inderdaad het geval te zijn. Zeker wanneer je er bij stilstaat dat de aangegeven kloksnelheden slechts indicaties zijn, omdat het allemaal dynamisch gestuurd wordt, valt er geen pijl aan te trekken tenzij je dus de gemiddelde kloksnelheid gaat meten over het tijdsbestek van de benchmark.

Hetzelfde geldt qua overklokbaarheid van het geheugen. De mooie verhalen ten tijde van release ten spijt, dat 2500 mHz makkelijk moet lukken, want officiële geheugenspecs, kan ik bevestigen dat het niet alleen Tweakers is die de loterij daar verloren heeft.

De prestaties zijn in dat aspect eigenlijk ook irrelevant. Koop de versie die in de aanbieding is, tenzij je graag de allerbeste koeling wilt (Hellhound) of je ogen hebt gezet op een bepaald formaat of kleurtje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.