ASUS Dual Radeon RX 7900 GRE OC Edition 16GB GDDR6 Review
6 november 2024, laatste update op 9 november 2024, 412 views
Rapporteer
Product gekocht
Een snelle en compacte kaart zonder alle overbodige extra's zoals LED verlichting en bij undervolting is de kaart stil te krijgen en blijft onder de 60graden bij 1440p gamen.
Pluspunten
- Compact, geen onnodige extra's zoals LED
- Zeer still voor z'n prestatie
- Prijs relatief een goede keuze
Ik heb deze kaart aangeschaft omdat mijn trouwe Powercolor Radeon RX Vega 64 Red Devil van 7 jaar z'n end of life nadert. Naast gamen gebruik ik mijn GPU ook voornamelijk voor grafisch werk en soms voor videobewerking.
Mijn GPU kaarten stel ik zo in dat ze prima presteren voor 1440p en zoveel mogelijk passief gekoeld blijven. Ik hecht meer aan een stille systeem dat ook koel blijft, dan de aller beste graphics settings.
Jammer genoeg behoort de RX 7900 GRE OC kaarten niet tot de AMD Pro lineup en kan ik niet gebruik maken van de AMD Adrenalin Pro Edition, waar stabiliteit voorop staat.
Maar door de kracht van de kaart iets terug te draaien via manual undervolting kunnen we meer stabiliteit toch voor elkaar krijgen. En vergeleken met mijn vorige kaart is het niet alleen stiller maar de prestaties zijn ook beter voor 1440p gaming onder high settings terwijl de temperatuur vaak onder de 60 graden blijft en de power draw rond de 130W is.
Let wel dat deze kaart een fysieke switch heeft om de BIOS in te stellen voor Performance en Quiet mode, nadat ik de kaart heb geinstaleerd heb op Performance mode met de benodigde drivers via AMD Adrenalin heb ik bij de volgende boot de kaart omgezet in Quiet mode voordat ik de kaart heb onderworpen aan undervolting.
Ik ben ook blij dat ik deze kaart heb kunnen aanschaffen voordat het in prijs toeneemt (met 10euro gestegen na mijn aankopen), aangezien de Powercolor van deze type ook enorm is gestegen, zie ik dit ook voor deze kaart gebeuren aangezien de recente ontwikkelingen.
De volgende GPU opvolger zal ook gekozen worden vanwege een efficiënter stroom verbruik voor een beter prestatie of aanvullende functionaliteiten.
In het vooruitzicht zie ik A.I. daarin een rol te spelen, maar zolang zijn we er nog niet.
De screenshot hieronder van mijn manual tuning is genomen terwijl ik 3 browsers open heb staan en Spotify en om te laten zien dat het systeem koel blijft met daarbij nog eens een game te spelen zie daarbij de prestaties waarneer Cyberpunk 2077 op high settings en 1440p draait.
Ter aanvulling heb ik een screenshot toegevoegd van mijn Windows power plan settings dat op Ultra low energy draait. Dus bij normaal gebruik hoor ik mijn systeem vrijwel niet.