Bij de MacBook Air kon je op voorhand al wel aanvoelen dat de upgrade naar M3 eraan zat te komen. Apple had de processor zelf immers al geïntroduceerd in de MacBook Pro en de M2 ging ondertussen alweer anderhalf jaar mee. Het is geen wereldschokkende upgrade, maar een die karakteristiek is voor Apple.
Het chassis van de MacBook Air was in de zomer van 2022 vernieuwd en Apple heeft er een gewoonte van gemaakt om jarenlang dezelfde behuizing te gebruiken en af en toe de hardware te upgraden. Dit is zo'n hardware-upgrade en dat valt aan de buitenkant niet te zien. Het valt wel te merken als je de USB-C-poorten gebruikt om beeldschermen op aan te sluiten. Gek genoeg vond Apple nu de tijd rijp om een tweede extern scherm toe te staan, mits je het laptopscherm dichtklapt. Is dat gedaan omdat er verder niet zo gek veel veranderd is?
De upgrade van M2 naar M3 betekent een snelheidswinst van maximaal twintig procent voor de cpu en de gpu. Hoeveel dat in de praktijk is, hangt af van de toepassing en de mate van throttling. De MacBook Air is passief gekoeld, maar kan wel warm worden en uit onze benchmarks blijkt dat de MacBook Pro M3 dankzij een ventilator in alle benchmarks vlotter is. Van de Air M3 heeft de kleinste, het 13,6"-model, de meeste last van throttling, omdat de kleinere behuizing minder warmte aan de omgevingslucht kan afgeven. Hetzelfde probleem speelde bij de MacBook Air met M2-procesor.
Over de Air M2 gesproken: die is 100 euro in prijs gedaald en ook dat is karakteristiek Apple. Het bedrijf werkt met vaste prijspunten, dus de nieuwe Air M3 kost nu net zoveel als de Air M2 eerst kostte en de Air M2 heeft de prijs die de oude Air M1 had. Laatstgenoemde wordt niet meer verkocht. Gezien het beperkte aantal wijzigingen is de goedkopere M2 een interessante keuze geworden. De processor is iets langzamer, maar de laptop heeft dezelfde accuduur, een even goed scherm en hetzelfde chassis. Als je een instap-MacBook wil kopen, is de Air M2 een veel betere laptop dan de instapper van weleer: de Air M1.
Verwacht je wat meer van je laptop, dan is de M3 een goede optie, maar overweeg dan wel te upgraden naar 16GB werkgeheugen. De M3-processor is geschikt voor (niet al te zware) foto- en videobewerking, maar met de standaard 8GB werkgeheugen zul je tegen de limieten van je laptop aan lopen. De meerprijs daarvoor is ook karakteristiek Apple, wat wil zeggen dat die extreem hoog is: 230 euro extra. Je kunt het ook anders bekijken. Als je toch al van plan was een MacBook Air te bestellen, dan krijg je nu voor dezelfde prijs als die je voor de M2 betaalt, een M3-processor, Wi-Fi 6E en de mogelijkheid om een extra extern scherm aan te sturen. In een notendop is de Air M3 dus een nieuwe processor in een bekende behuizing, voor dezelfde prijs en en met de exorbitante meerprijzen voor hardware-upgrades die we gewend zijn. Op alle fronten dus karakteristiek Apple.