Door Jelle Stuip

Redacteur

Karakteristiek Apple

Apple MacBook Air M3 Review

07-03-2024 • 15:00

200

Singlepage-opmaak

Conclusie

Bij de MacBook Air kon je op voorhand al wel aanvoelen dat de upgrade naar M3 eraan zat te komen. Apple had de processor zelf immers al geïntroduceerd in de MacBook Pro en de M2 ging ondertussen alweer anderhalf jaar mee. Het is geen wereldschokkende upgrade, maar een die karakteristiek is voor Apple.

Het chassis van de MacBook Air was in de zomer van 2022 vernieuwd en Apple heeft er een gewoonte van gemaakt om jarenlang dezelfde behuizing te gebruiken en af en toe de hardware te upgraden. Dit is zo'n hardware-upgrade en dat valt aan de buitenkant niet te zien. Het valt wel te merken als je de USB-C-poorten gebruikt om beeldschermen op aan te sluiten. Gek genoeg vond Apple nu de tijd rijp om een tweede extern scherm toe te staan, mits je het laptopscherm dichtklapt. Is dat gedaan omdat er verder niet zo gek veel veranderd is?

De upgrade van M2 naar M3 betekent een snelheidswinst van maximaal twintig procent voor de cpu en de gpu. Hoeveel dat in de praktijk is, hangt af van de toepassing en de mate van throttling. De MacBook Air is passief gekoeld, maar kan wel warm worden en uit onze benchmarks blijkt dat de MacBook Pro M3 dankzij een ventilator in alle benchmarks vlotter is. Van de Air M3 heeft de kleinste, het 13,6"-model, de meeste last van throttling, omdat de kleinere behuizing minder warmte aan de omgevingslucht kan afgeven. Hetzelfde probleem speelde bij de MacBook Air met M2-procesor.

Over de Air M2 gesproken: die is 100 euro in prijs gedaald en ook dat is karakteristiek Apple. Het bedrijf werkt met vaste prijspunten, dus de nieuwe Air M3 kost nu net zoveel als de Air M2 eerst kostte en de Air M2 heeft de prijs die de oude Air M1 had. Laatstgenoemde wordt niet meer verkocht. Gezien het beperkte aantal wijzigingen is de goedkopere M2 een interessante keuze geworden. De processor is iets langzamer, maar de laptop heeft dezelfde accuduur, een even goed scherm en hetzelfde chassis. Als je een instap-MacBook wil kopen, is de Air M2 een veel betere laptop dan de instapper van weleer: de Air M1.

Verwacht je wat meer van je laptop, dan is de M3 een goede optie, maar overweeg dan wel te upgraden naar 16GB werkgeheugen. De M3-processor is geschikt voor (niet al te zware) foto- en videobewerking, maar met de standaard 8GB werkgeheugen zul je tegen de limieten van je laptop aan lopen. De meerprijs daarvoor is ook karakteristiek Apple, wat wil zeggen dat die extreem hoog is: 230 euro extra. Je kunt het ook anders bekijken. Als je toch al van plan was een MacBook Air te bestellen, dan krijg je nu voor dezelfde prijs als die je voor de M2 betaalt, een M3-processor, Wi-Fi 6E en de mogelijkheid om een extra extern scherm aan te sturen. In een notendop is de Air M3 dus een nieuwe processor in een bekende behuizing, voor dezelfde prijs en en met de exorbitante meerprijzen voor hardware-upgrades die we gewend zijn. Op alle fronten dus karakteristiek Apple.

Lees meer

Reacties (200)

200
197
71
6
0
99
Wijzig sortering
Als Apple gebruiker hekel ik enkel de weg welke Apple is ingeslagen met het 'solderen' van componenten onder de noemers 'veiligheid' en 'compacte formfactor'. Dit is complete onzin, geen enkele gebruiker heeft hierom gevraagd het is slechts een van de perverse verdienmodellen. Ook snap ik niet dat Apple hiermee wegkomt aangezien voor zover ik weet diverse staten in de VS "Right to Repair" hebben. Er is niets aan de notebook te repareren. iFixit was snoeihard in de beoordeling van de Macbooks.

Zelf werk ik vele maanden op een Macbook Air M2, 8GB/256GB, voor de meeste taken prima zelfs foto en videobewerking gaat maar je merkt wel verschil met iMac.
Jullie geven 8 Gb geheugen als minpunt aan maar hebben jullie het getest wat het verschil is in het dagelijks gebruik tussen 8 en meer Gb geheugen?
Ik zou zelf ook meer willen maar is het echt beter en dus heb je er echt wat aan?

Wat interessanter vind is dat er maar 256 Gb SSD in zit, hoe snel is dit vol met programma’s en dus hoeveel data kan ik werkelijk gebruiken, ik denk dat dit eerder de bottleneck gaat zijn. Al is dit simpel op te lossen met een losse ssd wat ook prima werkt
De 8GB RAM discussie is al een tijdje op gang, zeker omdat Apple ooit schijnt te hebben gezegd dat 8GB RAM waarschijnlijk bij hun laptops neerkomt op 16GB RAM bij Windows-laptops. Dat is gewoon niet waar, en zelfs met die mooie gigantisch snelle SSDs van richting de 6GB/s, is het nog altijd meerdere factoren langzamer dan welk RAM dan ook, waar DDR4 tegen de 25GB/s en DDR5 tegen de 38GB/s schijnt te behalen. 8GB RAM is vast voor veel lichte taken voldoende, maar de prijs is er gewoon niet naar. Het gaat er niet eens per se om of er een verschil is, het gaat erom dat 16GB RAM op zijn minst vanzelfsprekend is in een laptop van meer dan €800.

Over het verschil in prestaties is deze video uitgebracht: hier
Het zijn zwaardere taken, maar er is degelijk een verschil.
omdat Apple ooit schijnt te hebben gezegd dat 8GB RAM waarschijnlijk bij hun laptops neerkomt op 16GB RAM bij Windows-laptops
Dat hebben ze inderdaad gezegd, afgelopen november. Ze gooiden het daarbij op het feit dat ze geheugen efficiënter zouden gebruiken, dat ze compressie gebruiken en omdat het unified memory is.

Niets is minder waar natuurlijk. Compressie wordt overal gebruikt en het feit dat het unified is kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het is een voordeel wanneer de workload binnen 8 GB past, een fors nadeel wanneer niet, want dan moet er net als elders geswapped worden.

Maar vooral dat stukje over "efficiënter" zijn met geheugen is klinkklare onzin. MacOS zelf is alles behalve zuinig met geheugen gebruik, net als Windows gooien ze zo veel mogelijk in het geheugen - en terecht, want zo voelt alles snel aan. Het enige waarop dat van toepassing is, is Safari - die browser is wél wat zuiniger dan de concurrentie. Maar andere software gebruikt geheugen net zo veel als op andere platforms. Ik heb dan ook geen enkele moeite om de 32 GB van m'n MBP net zo vol te stouwen als de 32 GB in m'n PC met m'n dagelijkse workloads.

8 GB als instapmodel op een Air snap ik nog wel, omdat dat ding eigenlijk bedoeld is als het equivalent van een €400 Windows instappertje voor je tante. Maar op de MBP vind ik het echt onbegrijpelijk. Het terug brengen van de poorten, F-toetsen en verwijderen van de touchbar was een stap terug in de "Pro" richting, maar er mist nog steeds iets.

Dat deze throttled is ook wel een beetje kwalijk, maar het lijkt wel mee te vallen qua impact.

[Reactie gewijzigd door Werelds op 22 juli 2024 14:17]

Unified memory wordt toegepast binnen een andere architectuur dan bij X86 gebruikelijk is. Er is een logica dat deze architectuur efficiënter is wanneer uitwisseling plaatsvindt tussen de verschillende onderdelen van de SoC. Ook zal het waarschijnlijk mogelijk zijn deze preciezer te klokken omdat de fysieke afstand tussen de onderdelen heel gering is.

Je kunt niet aan de allocatie van de hoeveelheid geheugen zien of een OS efficiënt is. Een efficiënt OS zal namelijk graag zoveel mogelijk van het beschikbare geheugen alloceren. Dat is sneller.

Verder... aan alle kanten is vanaf het begin de M processor (met 8GB) bejubeld als een snelheidsmonster. Misschien is het belangrijker om te oordelen op basis van de ervaring in het gebruik dan vermeend hobbymatig inzicht hoe het onder de motorkap wel of niet zou werken.
Dat bericht typte ik op een M1 Pro MBP, dus ik weet dondersgoed hoe het wel of niet voelt. Ik heb sinds de PowerBook G4 een Mac in huis (ook nu nog een Intel Mini, M1 Mini naast de MBP), dus ik ben ook behoorlijk bekend met de zwakke punten van het OS en waar die wel/niet verbeterd zijn door de jaren heen ;)

Er is een groot verschil tussen synthetische benchmarks (of benchmarks met specifieke toepassingen) en gebruik in de echte wereld. Het is een verdomd goede processor, zeker gezien het verbruik, maar de claims dienen met een korrel zout genomen te worden. Unified geheugen doet er enkel toe wanneer je data tussen de verbonden onderdelen wilt delen; doe je dat niet, maakt het niet uit. Zodra je met meerdere CPU cores aan de slag gaat kakt de bandbreedte ook in (vooral ook op de Max; die 400 GB/s of wat het ook was haal je nooit, zit dichter bij de helft daarvan). Belangrijker is echter dat de latency van het geheugen behoorlijk hoog is, wat voor veel toepassingen in dagelijks gebruik veel belangrijker is - vooral ook voor bijvoorbeeld ontwikkelaars. Gevolg is dat voor mijn soort dagelijks gebruik (programmeur, waarbij ik aardig wat geheugen intensieve databases gebruik) m'n 1700X niet onder deed voor deze M1 Pro en met zware loads op specifieke database software zelfs sneller was. Wederom: het ding is indrukwekkend voor het power budget, maar de specs waarmee ze adverteren zeggen niet alles.

Je opmerking over OS allocatie begrijp ik niet, want ik zei al precies hetzelfde. Zowel MacOS als Windows doen dat, juist om het sneller aan te laten voelen, dat is hartstikke normaal, dus daar zijn ze niet efficiënter. Maar als ik het dan toch over efficiëntie heb, heeft Apple het geheugen harder nodig omdat hun I/O scheduler gewoon slecht is. Random I/O hakt er op m'n MBP harder op in dan het deed op m'n oude systeem (1700X, 960 Pro), laat staan m'n huidige (7800X3D). Dat is al jaren zo en deels ook de reden waarom Apple zo vroeg en hard op SSD's in zette, want waar Windows een harde schijf kan laten ratelen, doet macOS dat nog een stukje harder.
Ik heb de mac mini M2 met 16gb.
En dat werkt met normaal werken prima. Maar zodra ik ietsjes zwaardere dingen ga doen (multitasken tussen browser met zut aan tabs/email/notion/pages bijvoorbeeld is al genoeg) vul je die 16gb zomaar en dat merk je meteen. Niet dat hij extreem langzaam wordt, maar dat het extreem snelle er wel duidelijk vanaf is.

Ik vind het jammer dat het geheugen zo extreem duur moet zijn bij Apple. Mijn andere mac (macbook pro 2019) heeft 64gb, dat was toen al bizar duur. Nu is het gekkenwerk. En ik krijg met echt zwarte taken (foto/video bewerking) zelfs 64gb makkelijk vol 😂.

Zou graag een macbook pro en/of een mini hebben met 32/64gb en een goede lading schijfruimte. Bij de mini heb ik dat maar met een snelle externe SSD gedaan, maar met een laptop is dat onhandig.
Maar die prijzen zijn niet meer grappig.
Je geeft het toch zelf aan, zwaarde taken? Ik durf te stellen dat 80% van de mensen met 8Gb ruimschoots toekomt. En ja ik heb zelf 8Gb m2 getest en gebruikt, ik voel het verschil in de praktijk niet met mijn 16Gb M1 pro. Gewoon geen merkbaar verschil. Zelfs met indesign en photoshop open.

Ik ga wel mee in uw verhaal dat de 16/18Gb upgrade extreem duur is. Apple weet dat mensen die het echt willen er ook voor betalen maar als iemand die enkel browsers en office gebruikt mij vraagt 8Gb voldoende is zeg ik volmonds ja, wel met een dubbel gevoel natuurlijk.

Veel zit tussen uw oren. Natuurlijk is 16Gb beter maar als je dat niet nodig hebt is het zinloos. Meer verbruik, zelfde resultaat. De M-cpu’s zijn gewoon zuinig en snel, dat voel je onmiddellijk als je van een oude intel i7 of i9 komt, zelfs al heb je 32gb ram. Alles voelt veel resnponsiever aan op de ARM versies, ongeacht de hoeveel ram.

Apple melkt gewoon content creators en coders uit. Die betalen wel €400 voor een ramupgrade. En zeker voor de M3 Max enthousiastelingen, die moeten helemaal diep in de buidel tasten!
Het mooie is dat Apple zich rot lacht omdat de discussie gaat over het wel of geen nut, en niet hoe belachelijk het is anno 2024 dat 8gb ram en 256gb ssd in een Apparaat van 1500+ zitten.

Met de huidige prijzen, really? Daar kon dat niet bij?

Ik werk op een eerste generatie M1. Beste laptop die ik ooit heb gebruikt. Maar dat staat los van dit soort onzin, en waarom ik persoonlijk mezelf niet naar Apple zie overstappen.
Hier op het werk ook M1’s met 256 en 8, 2020 versie notabene. Het is idioot hoe veel lekkerder die werken dan de laatste lenovo’s met16GB en win11.

Maar toegegeven, disk is krap en is met 16GB geheugen was het nog comfortabeler geweest

Overigens net mijn 2014 (dual core i7) MBP met 16 GB en OWC Aura X2 1TB ssd op Sonoma gezet met OCLP. Het is verbazingwekkend hoe goed zo’n oude laptop zich verhoud tot de lenovo’s van nu

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 14:17]

Bij mijn laatste opdrachtgever retourneerde een groot deel van de gebruikers hun M1-8gb weer bij IT voor een Windows met 16gb.

Ik was er daar ook een van, voor software development was het niet te doen. Throttling en teveel swappen. Afgelopen zomer heb ik de laptop op een icepack moeten zetten om mijn werk te kunnen doen omdat het ding te heet werd.

Betrof overigens well een Air, sowieso een rare keus om op te willen/moeten ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door chiel_78 op 22 juli 2024 14:17]

Ik heb zelf een M1 air en herken je problemen totaal niet. Ik gebruik’m voor development met vscode, voornamelijk python en julia (flux/metal.jl)

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 14:17]

Ja die air is gelukkig de enige die echt serieus last heeft van warmte/throtteling. Maar dat ze dat ding in die vorm/staat uit durven te brengen is me een raadsel.

Geloof dat onder steve dat die afdeling flink op zn flikker hadden gehad. Maar ja apple is nu alleen voor de winstmaximalisatie van de lieve aandeelhoudertjes.

Ik heb een haat liefde verhouding met apple. De software en duurdere hardware is top. Maar de service en prijzen gaan nergens meer over.
Dus je ontzegt jezelf toegang tot producten van de producent van de “ Beste laptop die ik ooit heb gebruikt.” , alleen omdat je vindt dat de geheugen upgrades duur zijn?
Inderdaad, dat is echt te belachelijk voor woorden.
Tja je moet het wel kunnen en willen uitgeven aan zoiets.
Ik vind de iPhone 15 pro ook de beste telefoon die ik ooit in mn handen heb gehad. Maar ik heb een refurbished 13 pro gekocht omdat ik zoveel niet san een telefoon uit wil geven.

Aan de andere kant heb ik wel weer een Macbook pro met 2tb en 64gb geheugen. Gezien ik daar dagelijks mee werk vond ik dat het weer wel waard (maar toch ook belachelijk duur).
Ik red het dagelijks prima met 8GB op mijn M1. En dan draai ik ook wel zwaarder spul en dingen tegelijk. Maar het neemt niet weg dat je voor de prijs dat die machines kosten het niet meer van deze tijd is. Je koopt hopelijk zo'n laptop niet voor een jaartje, maar het zou ook mooi zijn als hij het over 3, 4, 5 jaar nog steeds prima kan uithouden.
Plus, er zijn nu eenmaal wel dingen die je met een macbook kunt doen waarbij meer ram toch best prettig is, zoals videobewerken, programmeren (Xcode) of tegenwoordig zelfs gamen.
Maar een reden waarom je nog prima uit de weg kunt met 8GB op een mac is dat macOS bij gebrek aan ram je SSD gebruikt. Dan moet je weg geheugen vrij hebben (plus dat ik denk dat het intensief gebruiken ook niet het beste is voor de lange duur).

Qua externe schijf: Mijn vorige macbook had chronisch ruimte gebrek en dan is een externe schijf echt niet leuk. Voor software updates heb je redelijk wat schijfruimte nodig en bepaalde software draait gewoon niet lekker vanaf een externe schijf, zeker als die software zo gemaakt is dat het verwacht op je interne schijf te staan.
En daar komt nog bij dat het wel de lol van een kleine compacte laptop weg neemt als je vervolgens alsnog met randapperatuur moet aanklooien.
Idem hier. Ik heb een M1 mini met 8GB en een M3 Pro met 18GB. Op dit moment ervaar ik geen merkbaar verschil tussen beide apparaten. Wachten hoef ik nooit. Als ik zou meten dan zal de M3 Pro vast sneller zijn maar voorlopig sluit ik die nog niet aan op mijn thuiswerkplek.
Zodra je ook maar iets gaat doen met VMs, Docker icm browser dan is 8 GB te weinig.

Overigens had mijn MBP uit 2010 al 8 GB RAM, welke ik geupgrade heb naar 16 GB. Door hem open te schroeven. En er nieuwe reepjes in te zetten. Een fantastische uitvinding. Ook kwam deze MBP met een HDD. Die heb ik vervangen door een SSD. Ook door hem open te schroeven.
Je koopt hopelijk zo'n laptop niet voor een jaartje, maar het zou ook mooi zijn als hij het over 3, 4, 5 jaar nog steeds prima kan uithouden.
Sorry maar een laptop moet in 2024 langer mee kunnen gaan dan 5 jaar. Die MBP uit 2010 heeft met meer dan 7 jaar uitgehouden. Al heb ik op een gegeven moment de batterij vervangen. Weer door hem open te schroeven.
Ik draai regelmatig Docker,en gebruik een VM voor zowel Linux als Windows 11. Daar werkt een browser met verschillende tabs prima samen mee. Dat op een M1 met 8GB.

Sterker nog, voor de lol doe ik idat nu. Terwijl ik deze post tik heb ik zes tabs open staan, draai ik Docker en heb ik Windows 11 in Parallels draaien. Gaat prima.

[Reactie gewijzigd door PrimusIP op 22 juli 2024 14:17]

Dan ben je al flink aan het swappen. NVMe zijn behoorlijk snel tegenwoordig.
"Zodra je ook maar iets gaat doen met VMs, Docker icm browser dan is 8 GB te weinig."

Eens, alleen is dat voor 99% van de mensen die zo'n ding kopen helemaal niet relevant. Die willen alleen een beetje vlot kunnen surfen, mailen en met office-programma's werken. Tweakers die VM's, Dockers, AI/LLM's en zulks meer draaien zijn toch wel een beetje een niche-markt wat dat betreft.
Juist, die tweakers kopen een MB Pro met... 8GB!
Sorry he, maar inkoppertje.
Je koopt hopelijk zo'n laptop niet voor een jaartje, maar het zou ook mooi zijn als hij het over 3, 4, 5 jaar nog steeds prima kan uithouden.
Ik kocht in 2010 en laptop voor € 750,- (Toshiba) die het zonder moeite 5 jaar uithield en ik met iets meer moeite (lees: linux installeren) nog 2 jaar heeft volgehouden voor development werk. Toen kocht ik een nieuwe laptop (Asus, € 799,-) en die heb ik tot op heden in gebruik.

Een apparaat wat ruim het dubbele kost (15" model beide) mag toch wel minstens een even lange levensduur hebben. 5 jaar vind ik echt te weinig anno 2024. Zeker als je zulke prijzen hanteert.

[Reactie gewijzigd door Tjolk op 22 juli 2024 14:17]

Ik heb hier nog een full option macbook pro uit 2014 die ik naar mn vrouw heb doorgeschoven. Doet het nog perfect en is nog mega snel met de taken die zij er mee doet.
Ik zou er niet meer op willen video en foto bewerken met de huidige bestandsgrote van moderne camera’s, maar ja ze kunnen 10 jaar mee blijkbaar.
8 gb op een Windows laptop voor standaard web en office gebruik is meer dan prima. Ik game (wat ouder spel uiteraard) nog op een pc met 8gb terwijl er nog allerlei troep (en zelfs een andere user open staat). Draait als een tiet!

Hoe meer geheugen je hebt,hoe meer Windows pakt. Maar dat is echt niet nodig voor een soepele workflow
Met SSD is de performance waarschijnlijk nog acceptabel, maar gegarandeerd dat Windows geheugen staat te swappen naar je SSD met maar 8 Gb geheugen (web browsers gebruiken ontzettend veel geheugen tegenwoordig), en dat gaat ten koste van je SSD levensduur.
Mijn ssd zit er al 12 jaar in, dus dat valt in de praktijk ook wel mee denk ik.

En de performance is niet acceptabel maar gewoon bijna identiek aan moderne PCs (in alledaagse web en office activiteiten). Ik kan geen verschil ontdekken met nieuwe i7 16gb laptops...

[Reactie gewijzigd door Tusk op 22 juli 2024 14:17]

Ik vind de 8GB een groter probleem dan de 256GB. Veel mensen werken veel in de cloud en gebruiken weinig grote bestanden.
De 8GB resulteert, heb ik hier ergens gelezen, in veel swap acties. En dat is dan weer funest voor de SSD.
Tuurlijk is die 8GB een minpunt vergeet niet dat er ook nog wat afgaat voor de grafische kaart.
Feit 1: ram kost geen drol maar Apple weigert te leveren. Feit 2: 2x zo efficiënt is onbewezen marketing praat. Feit 3: externe uitbreidingen zijn geen vervanger voor interne onderdelen. Dat jij er prima mee kunt werken is fijn maar ik geloof er niks van dat je zo'n topapparaat (want dat is het) koopt om vervolgens met externe onderdelen te gaan leuren.
Ik blijf dat raar vinden, SSDs zijn spotgoedkoop tegenwoordig, je hebt al 4 TB voor circa 200 euro. Dat moet er toch wel van af kunnen in een laptop van bijna 2000 euro. OK, zet er dan 2 TB in bij het instapmodel, maar 256 GB, dat zijn specs van 6-7 jaar terug toen SSD opslag nog duur was.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:17]

Dat is een vaak toegepaste prijsstrategie. De vanafprijs is laag en op de instapper is er nauwelijks (?) winst. Maar de echte winst wordt gemaakt om de "upgrades".
Als je een surface pro9 koopt met 256gb, kan je voor €200 de ssd wisselen naar 2TB, maar je betaalt een veelvoud als je het voorgeïnstalleerd koopt.
Los van het feit dat een wisselbare ssd of upgradebaar geheugen ook duurder is in productie, heeft de consument op deze manier geen andere optie dan de dure upgrade te nemen van apple.
Maar dat bedoel ik niet echt - het is meer, de 2017 Macbook had ook al 256 GB in de instapversie (met een dure upgrade naar 512 GB). Nu in 2024 zijn de SSD prijzen makkelijk 8x goedkoper, dus zou je verwachten dat ze nu 2 TB standaard hebben, met optioneel een (dure) opgrade naar 4 TB, dat zou het normale Apple patroon zijn.

Idem met RAM, en met het in-house maken van de SoC's is ook een grote kostenbesparing gedaan tov de oude Intels. Dus waarom hebben de Macbooks nog zulke miezerige specs? Je betaalde altijd al veel voor Apple, maar het groeit nu wel heel scheef.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:17]

Vind je dat raar? Het gaat Apple uiteraard om maximalisatie van de winst. Het instapmodel is (te) karig qua geheugen en harde schijfruimte. Een upgrade is dus eigenlijk wel nodig wil je optimaal gebruik maken van de M3 prestaties. Een upgrade is uiteraard duur, dus pakt Apple vooral winst op deze bijna noodzakelijke upgrades. Immers, als je besluit een Air aan te schaffen, "kan die upgrade er ook nog wel even bij".

Natuurlijk kan Apple wel een 2TB SSD standaard in z'n Macbook aanbieden, maar dan zou men veel minder behoefte hebben aan een upgrade bij aanschaf en dat is nou net waar Apple aan verdient. 256GB is voor de meeste mensen 'net' niet genoeg of erg minimaal. 2TB is voor de meeste mensen meer dan genoeg. Het antwoord is dus zoals bijna altijd: winst optimaliseren.
eens. Zelfs de iPhone gaat straks je laptop inhalen en dat wordt dan toch onpraktisch met je 4k vakantiefilmpjes..
Maar dat is ook wat @Herr_Boogie zegt. Juist omdat de basis specs express zo klein gehouden worden, zullen er meer mensen zijn die geforceerd een upgrade zullen moeten doen (8gb naar 16gb en 256gb naar 512gb)

Als je standaard 2TB erin stopt, zal de groep die upgraded naar 4TB maar heel klein zijn.
Je zal echter wel Surface Pro SSD moeten bewaren, als je de SSD heb vervangen zullen ze die niet 'servicen' onder garantie, dus eerst de oude SSD terugplaatsen, etc. En dan wordt deze onder garantie vervangen.

Daarnaast is er kennelijk ergens wel enigszins marge en worden high TB modellen niet altijd voldoende verkocht. Afgelopen jaar bv. een 2022 iPad Pro 2TB nieuw gekocht voor minder dan wat het 1TB koste. In het geval van de iPad Pro (2022) zat er ook ipv. 8GB RAM, 16GB RAM in (alleen in het 1TB en 2TB model).

Het is een strategie, niet alleen van Apple en zeker niet alleen op laptops. Je kan het niet fijn vinden, maar je kan er niets tegen doen. Daar zal men mee moeten (leren) leven.

Persoonlijk geef ik zelfs bij hardware waarbij je zelf de SSD kan vervangen, de voorkeur voor bv. het duurdere model Steam Deck model met meer storage, ook al kost dat dan meer dan het goedkoopste model + zelf een SSD plaatsen. Ik weet dan zeker dat het compatibel is, geen gehannes met dingen die ik zelf stuk kan maken, etc. Maar dat ligt natuurlijk aan ieders financiële situatie en wat men belangrijk vind (of niet).

Op dit punt denk ik dat het equivalent is aan geklaag over de kosten van de add-ons on een Rolls Royce => If you have to complain, you can't afford it! En zijn in PC land genoeg alternatieven, sure je zit vast aan Windows of Linux, life with it! ;)
Sterker nog voor de €230 die Apple vraagt voor 256GB extra ten opzichte van het basismodel heb je ook een 2TB SSD die sneller is. Doe er €100 bij en 4TB modellen komen in bereik.

De upgrade prijzen slaan nergens op.
Die prijzen zijn het gevolg van een verdienmodel natuurlijk. Daar bovenop betaal je sowieso gewoon meer voor een Apple product.

Al vraag ik me af wat er met de merknaam Apple gaat gebeuren. Er beginnen wat scheurtjes in te komen met al het nieuws omtrent dat kinderachtige ‘malicious compliance’ van ze in Europa en het ogenschijnlijk intimideren van potentiële concurrenten van de app store, etc.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 22 juli 2024 14:17]

Ik zit volledig in het ecosysteem en er is wat mij betreft geen een alternatief wat zo fijn werkt, in hardware, software en compatibiliteit met elkaar. Dus al zou het minder gaat met het merk Apple, zolang ze mooie producten maken, blijf ik kopen. :)
En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat dat 'Pro' model (je verwacht dat je een pro-model koopt) 8GB RAM heeft...
Ja idd, 8 GB kost nog geen 25 euro. Kan dat er echt niet af op een 2000+ euro laptop? Het is een raar soort zuinigheid.
Ja maar dat is het dus - ze maken er nauwelijks extra winst mee, en jagen er eerder klanten mee weg die ofwel langer wachten met een nieuwe Macbook kopen, ofwel bij Windows laptops blijven.
Inderdaad. Ik heb zeker interesse in een MacBook Air, maar niet aan deze prijzen en met de domme externe display beperkingen.
Met andere woorden, je heb geen interesse in een MacBook Air, want dit is momenteel de realiteit. Je zal waarschijnlijk voor een MacBook Pro moeten gaan, maar dan zit je weer met prijs...

Wellicht dat dit ooit nog een keer veranderd, maar ik verwacht voorlopig nog even niet. Ik moest in 2014 een GTX970 kopen om drie 4k schermen aan te kunnen sturen, dat was de goedkoopste optie. In 2020 kocht in een mini PC die op de iGPU 4x4k schermen kon aansturen. Tech veranderd, maar soms niet zo vlot als je zou willen en soms doet het op sommige fronten een stap terug.

Wat ik lees kan de air, mits je deze dichtklapt (en dus de laptop display niet gebruikt, 2x5k 60Hz schermen aansturen. Dat is meer dan ik verwachte, waarom zou je hier niet genoeg aan hebben? Wil je meer, 2x6k 60Hz (+ laptop scherm) op een M3 Pro, 4x scherm op een M3 Max. Hier niet happy mee, te duur, don't buy a Mac!
Datzelfde geldt hier voor de 8GB werkgeheugen zet er bij het instapmodel 16, maar nee een RAM upgrade kost voor deze macbooks al snel 200+ euro.
Mensen moeten ook helemaal niet zoveel data lokaal willen opslaan daar heb je je betaalde iCloud account voor O-)
Gezien de EU de laatste tijd merken als Apple hard aanpakt (denk aan USB-C op iPhones en openbreken van stores), vraag ik me af of en wanneer de EU iets gaat doen aan de absurde prijzen die apple durft te vragen voor uitbreidingen aan geheugen en opslag, die achteraf niet zijn uit te breiden.

De prijzen die Apple durft te vragen voor een paar geheugenchips erbij zijn gewoon schofterig. De marges gaan vele keren over de kop. Daar moet toch een keer een limiet op gesteld worden.

Ja, ik heb net een MacBook Pro M3max gekocht met 2TB opslag, dus doe vrolijk mee aan deze gekkigheid. De Macbook vind ik fantastisch, de prijs doet echter pijn.
Het blijft een keuze hè. Je hóeft het niet te kopen. Vraag me af of hier wetgeving iets tegen kan doen.
De wet zou verplicht kunnen stellen dat zaken als RAM, SSD en accu's zonder speciaal gereedschap en gedoe door de consument te vervangen moeten zijn. En ook geen gelul met "oh je hebt er zelf een SSD in gestopt, dus nu heb je geen garantie op de touchpad die kapot is gegaan".

Apple mag zelf kiezen of ze dan LPDDR5 gebruiken of een andere gangbare standaard voor het RAM, zolang ze maar een gangbare standaard gebruiken. Zelfde voor de SSD, een M.2 poort is niet heel spannend en kan zo geimplementeerd worden.
En mocht de standaard ooit veranderen, mocht zeg LPDDR6 een ding worden, prima, dan kunnen ze dat erin stoppen, zolang de consument het maar zonder veel meer dan een simpele schroevendraaier kan vervangen.

Er hoeft dan helemaal geen limiet te worden gesteld aan wat Apple mag vragen voor hun af-fabriek upgrades. Het feit dat ze een open standaard moeten gebruiken en die aansluitingen toegankelijk moeten maken voor de consument, zal de upgrades zeer waarschijnlijk snel naar marktconforme prijzen brengen.

Uiteraard moeten die regels dan gelden voor iedereen die in de EU een laptop wil verkopen. Maar ik zie dat niet per-se als probleem. Een dergelijke regel is puur winst voor de consument.
Wat een rare eisen zijn dat. Wil je dat dan ook voor telefoons gaan vereisen? Laat de overheid zich maar bezighouden met huisvestiging, migratie en economie. Misschien vind ik het wel prettig dat het geheugen van mijn Macje zo dicht mogelijk tegen de processor aan zit. Ik hoef geen flexibiliteit maar zo compact mogelijke efficiency.

Als je dat niet wilt is er in de markt genoeg keuze voor Windows laptops waarmee je die vrijheid wel hebt. Apple heeft met Mac niet echt een dominante positie zoals met de iPhone.
Jij bent letterlijk de eerste Mac gebruiker die ik ooit heb horen zeggen dat ze het vast gesoldeerde RAM en de niet te vervangen SSD een voordeel vinden.
De meeste Mac gebruikers die ik ken kopen binnen een jaar een externe SSD omdat de interne vol is en ze geen andere optie hebben, want je kan er niet een SSD bijsteken of zelfs maar de SSD vervangen.

Maar goed, dat jij geen behoefte hebt aan die flexibiliteit is prima. Dan gebruik je het toch niet. En die paar gram die je laptop zwaarder wordt van een LPDDR socket of een M.2 slot zijn verwaarloosbaar net als het eventuele performance verlies.
Macs zijn sowieso geen performance-monsters op accuduur na. Als de software die je gebruikt beschikbaar is op Windows of Linux, dan is er een PC die minder duur is dan een vergelijkbare Mac die een gegeven taak veel sneller doet.


En ja wat mij betreft zou dat ook voor telefoons geen slecht idee zijn dat zaken als accu en storage op een normale manier te vervangen of uit te breiden zijn door de consument. De bulk van de android telefoons heeft al een mSD slot. Dus eigenlijk is het daar alleen nog zaak om de boel terug te brengen naar de tijd dat een verwisselbare accu gewoon de norm was.
Fabrikanten kunnen dat prima, maar doen het bewust niet omdat het meer winst oplevert om vervanging en reparatie te frustreren dan het te faciliteren.

Ik durf het eigenlijk nog wel breder te trekken. Ik durf te stellen dat voor vrijwel alle consumenten producten het mogelijk moet zijn om zonder al te veel gedoe en zonder speciaal gereedschap de accu te kunnen wisselen.
Dat de accu eenvoudig te vervangen moet zijn ben ik met je eens. Maar met de huidige trend om steeds meer op één chip te combineren zie ik het als drie stappen terug om alles modulair te maken. Een gram hier en een millimeter daar telt uiteindelijk allemaal op en verlaagd performance, verhoogd complexiteit en remt daarmee vooruitgang.

Verder word ik ook niet opgewonden van specs, ik wil gewoon een device die doet wat die moet doen. Mijn instap Mac Air voorziet daar veel beter in dan welke Windows laptop die ik ooit gehad heb.
Ik zie het alles tot 1 SOC samenpersen juist als een nadeel.

De SOC zit in de regel vast gesoldeerd op een moederbord. Dus als de CPU er de brui aan geeft of een VRM op het mobo vreet zichzelf op, dan kan je de SSD niet overzetten in een andere machine om je data nog terug te halen.

Of andersom, als de SSD doodgaat moet je het hele moederbord met volledige SOC vervangen, omdat alles 1 unit is. Wat veel duurder is dan het vervangen van een SSD. Soms zelfs duurder dan de hele laptop weggooien en een nieuwe kopen.

En voor wat betreft het performance verschil, dat zie je eigenlijk alleen in een synthetische benchmark. In de praktijk merk je daar echt heel weinig van.
In de praktijk heb ik die onderdelen echter ook nooit zien sneuvelen. Connectors en kabels daarentegen..
In de praktijk heb ik die onderdelen echter ook nooit zien sneuvelen.
Ik heb voldoende kapot RAM gezien. Ook embedded RAM. Denk niet dat de RAM-chips gesoldeerd op moederborden heel anders zijn dan RAM-chips op plankjes. Beide kunnen falen. Bij een plankje vervang je het plankje. Bij een moederbord is het vaak niet economisch rendabel om dat in het geheel te vervangen.

RAM in/op SoC's (nog een stapje verder geïntegreerd) is lastiger te diagnosticeren. Willekeurig falen kan door slecht RAM komen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:17]

Nieuwe macs hebben alles in de soc. Heeft die dingen sneller gemaakt, efficiënter en koeler. Dat was wss niet gelukt met standaarden. Ik gebruik al jaren macs en heb eigenlijk nooit gedoe met die dingen.
Gewoon een NAS/SAN of een microSD/SD werkt ook.
Niemand koopt een externe SSD, iedereen koopt gewoon icloud ruimte. Probleem opgelost, veilig, snel en goedkoop.
Welke dominantie iPhone-positie? Dat is toch vooral in de VS en niet in de EU?
Apple heeft met Mac niet echt een dominante positie zoals met de iPhone.
iOS heeft maar 35% market share in de eu. Android zit tegen de 70. Welke dominante positie?
Voor de telefoons is repareerbaarheid al een eis in de EU tegenwoordig. Vastgesoldeerd geheugen en SSD maakt een mac book niet repareerbaarder ;)
En ik wil in mijn auto zelf een nieuwe motor kunnen hangen van een willekeurig merk. Waarom zijn daar geen standaarden voor?
Veiligheid / testen en het feit dat een motor vaak redelijk specifiek is voor een bepaald model?

Als je in de US woont gaat het wat makkelijker, daar heb je dan ook een redelijk grote markt voor custom builds (ook omdat daar meer mensen met een grote zak geld rondlopen natuurlijk).

Niet echt een goede auto-analogie, sorry.
De wet zou dat helemaal niet kunnen stellen want er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. Waar gaat dit hoegenaamd over?
Ik ben van mening dat je deels gelijk hebt. Ik wil heel graag Apple, omdat ik het heel fijn vind werken. Alles werkt goed samen (voor mij, persoonlijk/privé en als developer): iPhone, iPad, Mac (en niet te vergeten mijn watch).

Maar ik heb geen keuze over uitbreidingen en wat dat voor gevolgen heeft voor de totaalprijs van een Macbook bijvoorbeeld. Ik kan MacOS ook niet (legaal) op andere hardware draaien waarbij ik wel de keuze heb. Ik kan geen A merk geheugen of opslag kopen en het toevoegen. Ik moet het maar doen met de uitbreidingsprijzen die Apple durft te vragen voor het toevoegen van enkele extra standaard chips van derden (bijvoorbeeld Samsung geheugen chips) die voor vele malen over de kop gaan vergeleken bij de inkoopprijs (ok, ze bakken ze mee in de M processor, maar toch, het blijven standaard geheugen chips). En dat is waar wat mij betreft een grens bereikt is en is het tijd dat er over dit soort zaken wordt nagedacht door de EU.

Ik heb nul problemen met de basisprijs van een Macbook. Ook niet met de upgrade naar een duurdere en betere processor. Maar een absurd bedrag bijleggen voor 2TB opslag in plaats van 512GB, terwijl er gewoon gebruik gemaakt wordt van opslagchips die hooguit een paar tientjes inkoop kosten, is rationeel bekeken moeilijk te verdedigen. Toch ga ik mee met de gekte, want ik moet wel, wil ik in het Apple ecosysteem blijven werken en heb die 2TB nodig.

Normaal probeer ik een machine te nemen die van de plank geleverd kan worden (dus geen uitbreiding nodig heeft) want dan kun je soms nog ergens de machine met korting vinden. Toevallig lukte dat deze keer met de 2TB versie. Scheelde €200. Niet veel op de totaalprijs, maar voor mijn gevoel dekte het wel een deel van de absurde meerprijs voor 2TB.
Je begrijpt toch ook wel dat wanneer de upgrades van Apple goedkoper of flexibeler worden dat de startprijs gewoon omhoog gaat? Apple gaat echt niet inleveren op marge.
Apple is een luxemerk, er gaat helemaal niets goedkoper worden. Hun doelpubliek is helemaal niet de gewone man in de straat, hun doel is helemaal niet zoveel mogelijk marktaandeel te veroveren, ze willen helemaal niet concurreren met cheape chinese laptops met windows, ze willen zoveel mogelijk laptops verkopen aan mensen die het kunnen betalen. En dat zijn er nog meer dan genoeg.
Wetgeving? Heb je wel eens gezien wat de winstmarges zijn op scheermesjes of printerinkt? Dat is een hele andere categorie dan zo’n laptopje
Wat ik persoonlijk absurd vind is dat ik veel gereedschap heb en alleen op mijn dwalt kan dewalt accu’s. Dure krengen die accu’s en je kan alleen dat specifiek merk gebruiken. Wat een verspilling en monopoly want ja je koopt nu alleen dat merk….
Dan moet je geen dewalt, makita, ryobi of whatever kopen. Is misschien eventjes zoeken maar er zijn wel absoluut merken die intercompatibel zijn.
https://www.cordless-alliance-system.com/
https://www.powerforall-alliance.com/nl/
Dit zijn 2 verschillende standaarden van batterijen die compatibel zijn. Natuurlijk is het beter om zoiets te verplichten, maar je hebt absoluut een keuze
Tja, je hóeft ook geen iPhone te kopen, maar toch heeft de EU usb-c verplicht gesteld.
En dus? Dat is in de verste verte nog niet vergelijkbaar met het wettelijk vastleggen van prijzen.
Het gaat niet direct om prijzen. Het gaat om compatibility. Als iemand er voor 100 euro een hele goede even snelle of zelfs betere SSD in kan zetten of 300 euro voor hetzelfde dan gaan er dingen veranderen. Hoe dat is de vraag, maar het zou kunnen zorgen voor lagere upgrade prijzen.
Kijk eens naar de Right to Repair wetgeving waar de EU mee bezig is :)
Aan de prijzen kan de EU weinig doen, aan het feit dat je zelf de onderdelen niet kan vervangen (wanneer je ssd, ram, ..., stuk is) wel.
Anoniem: 2058398 @Strebor7 maart 2024 15:54
Prima dat de EU ingrijpt met betrekking tot de standaardisering van laadmogelijkheden en DMA maar ik wil niet dat de EU optreedt tegen de prijs die producten van accessoires en upgrades rekent. Dat kunnen bedrijven prima zelf bepalen, Apple heeft geen monopolie op de laptopmarkt.
Het is eigenlijk nog de vraag of USB-C op iPhone 15 echt een direct gevolg is van EU wetgeving. Ook Arnoud Wokke van Tweakers stelde dit, maar laten we de feiten in ogenschouw nemen. Fabrikanten, inclusief Apple, zijn pas vanaf 2025 verplicht om USB-C te gebruiken op nieuwe apparaten. De iPhone 15 generatie verscheen in september 2023, waarmee Apple ruim een jaar op tijd was. Als Apple dit met tegenzin doet, zouden ze 't dan niet liever uitstellen tot de iPhone 16 generatie dit najaar? Historisch was Apple de eerste computerfabrikant die USB-C gebruikte, te weten op de MacBook uit 2015. Dat is wellicht niet zo vreemd, omdat Apple samen met Intel de primaire ontwerper van de USB-C connector was in 2012. Sinds 2015 maken al hun producten langzaamaan de transitie naar USB-C.

Dat iPhones pas in 2023 de overstap maakten heeft alles te maken met de ontzettend wijdverbreide Lightning standaard. Er bestaat een gigantisch ecosysteem van accessoires rondom Lightning. Deze zomaar vervangen door USB-C veroorzaakt een hoop problemen met fabrikanten en consumenten, naast milieuverontreiniging door afval. Apple stapte in 2012 over op Lightning, omdat ze toenmalige USB mini / micro connectors ongeschikt vonden. USB-C was nog niet zover, dus ontwikkelden ze hun eigen elegantere Lightning (en Thunderbolt) standaarden. En ja, Apple verdiende natuurlijk ook goed geld met die Lightning standaard.

Je hebt zeker gelijk dat Apple's prijzen voor meer geheugen en met name grotere opslag werkelijk exorbitant zijn. Ik neem hierbij wel in acht dat het Unified Memory betreft, geen standaard geheugen, maar zelfs dan zijn de vraagprijzen uitzinnig hoog. Overigens doen wel meer fabrikanten aan strategisch prijzen en rekenen hoge bedragen voor geheugen en opslag uitbreidingen bij aanschaf. Apple spant hierbij de kroon.
De iPhone 15 had enorm slecht verkocht als bekend was dat de 16 wél USB-c zou krijgen. Ze hebben echter de bare minimum gedaan door niet de chip van de 14 Pro te upgraden met een USB3 controller. De 15 Pro en daarmee de 16 krijgt dat waarschijnlijk wel.
Het is eigenlijk nog de vraag of USB-C op iPhone 15 echt een direct gevolg is van EU wetgeving. Ook Arnoud Wokke van Tweakers stelde dit, maar laten we de feiten in ogenschouw nemen. Fabrikanten, inclusief Apple, zijn pas vanaf 2025 verplicht om USB-C te gebruiken op nieuwe apparaten. De iPhone 15 generatie verscheen in september 2023, waarmee Apple ruim een jaar op tijd was. Als Apple dit met tegenzin doet, zouden ze 't dan niet liever uitstellen tot de iPhone 16 generatie dit najaar? Historisch was Apple de eerste computerfabrikant die USB-C gebruikte, te weten op de MacBook uit 2015. Dat is wellicht niet zo vreemd, omdat Apple samen met Intel de primaire ontwerper van de USB-C connector was in 2012. Sinds 2015 maken al hun producten langzaamaan de transitie naar USB-C.
Apple was de grootste en zover ik weet de enigste tegenstander van de USB-C wetgeving. Dat ze het dan een jaar eerder hebben toegepast kan verschillende redenen hebben Bijvoorbeeld om wat goodwill te genereren, wat klaarblijkelijk is gelukt.
Zonder de wetgeving had Apple echt nog wel de lightning connector gebruikt, maar als ze toch moeten dan kunnen ze het beter adverteren als een goed iets om een nieuwe selling point ervan te maken, toch?
Apple was inderdaad de grootste tegenstander van de Radio Equipment Directive wetgeving. Zij betoogden al in 2019 dat een enkele verplichte standaard "innovatie zou bevriezen in plaats van aan te moedigen". Apple merkte ook op dat als een universele standaard geen bestaande standaard was, de goedkeuring van een nieuwe standaard zou leiden tot meer e-waste. Die mening mogen ze best hebben. Het heeft ze in ieder geval geen goed gedaan, met name in de (door media gevormde) publieke opinie.

Het geeft toch te denken, wanneer je beseft dat Apple een medeontwikkelaar en voorstander van USB-C is. Dat zij deze standaard vanaf het begin ondersteunen en de eerste computer met USB-C op de markt brachten. Misschien is Apple wel oprecht met hun bezwaren en zien zij deze EU bemoeienis werkelijk als verstorend voor marktinnovatie? Want hoezeer USB-C erg fraai is, het is niet zaligmakend. Er bestaan een reeks compatibiliteitsproblemen mee, met name voor atechnische consumenten.

Apple heeft uit eigen beweging USB-C naar iPhone 15 gebracht, omdat de wetgeving pas in 2025 ingaat. Ook zonder deze wetgeving vermoed ik dat ze deze overstap zouden maken, omdat sinds 2015 vrijwel alle andere Apple producten de overstap naar USB-C hebben gemaakt. Nogmaals, Apple is een medeontwikkelaar en bestuurslid van de USB-IF werkgroep. USB4 is zelfs gebaseerd op Apple's Thunderbolt 3 protocol. Je zou dus goed kunnen stellen dat Apple genoeg belang heeft bij de adoptie en succes van USB-C.
Als ze echt USB-C naar de iphone wilden brengen dan hadden ze dat al lang gedaan, er is afgelopen jaar niks verandert aan de USB spec om dat nu te doen in vergelijking met bijvoorbeeld een jaar eerder.

En wat betreft innovatie, dat is natuurlijk onzin, de iphone gebruikte een flink verouderde interface (Max usb 2.0 snelheden), dus apple was in ieder geval niet aan het innoveren. Daarnaast is al lang duidelijk gemaakt dat de wet verandert kan worden als nieuwe, betere oplossingen ontwikkelt worden. En natuurlijk is een apparaat niet verplicht om alleen maar USB-C te hebben, als er in ieder geval 1 aanwezig is voor opladen dan is het goed
De immense, mondiale, populariteit van de Lightning standaard liet Apple deze (onvermijdelijke) overstap uitstellen. Dit Lightning ecosysteem beëindigen zou serieuze problemen voor fabrikanten en consumenten opleveren, net zoals eerder gebeurde met de 30-pin dock connector. Daarnaast verdiende Apple 'n percentage op iedere verkochte stekker, dat de situatie ook niet hielp.

Apple zou redelijkerwijs een betere standaard hebben kunnen ontwikkelen, zoals ze eerder deden met de FireWire, iPod Dock Connector, Thunderbolt en Lightning standaarden. Helaas duurde dat te lang en besloot de EU de kwestie in eigen handen te nemen.

Lightning kwam in 2012 op de markt en ondersteunde USB 3.0 op iPad Pro modellen, totdat deze in 2018 overschakelden op USB-C. De Lightning stekker was in verschillende opzichten superieur aan mini / micro USB stekkers, zoals destijds populair op de meeste telefoons en tablets. Helaas gebeurde hetzelfde als met de 30-pin dock connector – de standaard werd te populair en diepgeworteld, waardoor deze verankerd raakte.
Ik denk dat je je achter de oren moet krabben of een overheid zich moeten bemoeien met keuzes binnen een vrije markt. Dit is een glijdende schaal. Waar gaat de EU zich daarna mee bemoeien dan? Hoeveel gram zout er bij de plaatselijke chinees om de hoek wordt gebruikt? Dat Apple ervoor kiest om dit soort bedragen te vragen is inderdaad absurd, maar laten we alsjeblieft overheden niet laten bepalen wat de prijs voor producten moet gaan zijn. Dan begeef je je echt op glad ijs.

/oei een anti-overheidspost. Zal vast gedownvote worden _/-\o_
Of de EU zich bezig moet houden voor prijsstelling binnen een positie die niet monopolistisch is is inderdaad de vraag. Bij mij staat het minstens niet hoog op het lijstje met problemen.

Maar je kan wel degelijk een kapitalistische markt hebben binnen gestelde grenzen. En ik wil echt niet in een wereld wonen waarbij ik zelf met elk detail rekening moet houden. Als ik eindelijk een lekker paar schoenen heb gevonden moet ik daarna niet nog eens gaan kijken of ze met kinderarbeid, "slecht" leer enzovoort zijn gemaakt.

Natuurlijk moet het wel praktisch blijven. Als ik naar de chinees ga verwacht ik dat het niet super-gezond zal zijn en ik denk niet dat het mogelijk is voor de chinees om het zoutgehalte van een gerecht makkelijk te bepalen. Maar een makkelijk te vervangen batterij en opslaggeheugen zou ik graag als eis zien bij apparaten; beide zijn nodig vanwege het recht op reparatie & hergebruik.

RAM ligt wat moeilijker omdat er daadwerkelijk redenen zijn om het vlak bij de CPU te plaatsen en omdat het tegenwoordig niet snel stuk gaat. Handig als je het kan upgraden, maar om het vereisen...
Ik denk dat je je achter de oren moet krabben of een overheid zich moeten bemoeien met keuzes binnen een vrije markt.
Er is geen vrije markt. Er is een gereguleerde markt.
Dit is een glijdende schaal. Waar gaat de EU zich daarna mee bemoeien dan?
Met al het misbruik van dominante marktposities door bedrijven.
Hoeveel gram zout er bij de plaatselijke chinees om de hoek wordt gebruikt?
Het lijkt mij sterk dat de plaatselijke Chinees om de hoek een dominante marktpositie heeft, en dat die daar misbruik van maakt d.m.v. de hoeveelheid zout dat in gerechten wordt verwerkt.
Dan mogen ze de automarkt ook gaan aanpakken.

Feit is dat dit al sinds jaar en dag bij Apple zo is en dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.
Zelfs toen het wel mogelijk was om zelf een hardeschijf of geheugen te vervangen betaalde je bij Apple snel 3-4x meer dan elders.
Zodra de EU gaat bepalen hoe bedrijven met veel competitie hun prijzen moeten zetten is het einde zoek. Absurd voorstel.

Macbooks zijn gewoon pure luxe. Koop dan een Dell XPS? Er zijn nog wel wat alternatieven die een paar honderd goedkoper zijn.
Waarom zou de EU iets aan prijzen moeten doen?
Als je het niet bevalt, of je het niet kan betalen: dan koop je het toch niet?
Lijkt me vrij dictatoriaal als de EU bepaalt dat Apple zijn eigen spul moet verkopen voor een prijs die wij hier bepalen |:(
Wat is dat nu weer voor onzin? Moet de EU bepalen wat de prijs van niet levensbelangrijke consumptieartikelen wordt? Terwijl er zoveel andere goedkopere alternatieven zijn? Dit kan toch geen serieuze reactie zijn.
Het is wel degelijk een serieuze reactie. Je mist de nuance.

Ik suggereer niet dat de EU zich bemoeit met de basisprijs van een product.

Ik suggereer dat er eens wordt nagedacht over uitbreidbaarheid. Als er een paar simpele opslag chips bij worden geplakt, dat die niet voor 10 tot 20 keer de inkoopprijs worden berekend (Totaal niet meer niet in verhouding met de prijs van het basisproduct, met scherm, behuizing, trackpad, keyboard, accu, mainboard, poorten, etc, etc). Of dat er uitbreidbaarheid achteraf voor/door de eindgebruiker verplicht wordt.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 22 juli 2024 14:17]

Voor @PiweD, support voor 2 externe monitoren is toegevoegd omdat er ontzettend veel vraag naar is vanuit de zakelijke markt.
Dat is alleen in clamshell mode. Je kan dus niet je laptop open laten om zo drie schermen te gebruiken.
Bedrijven zouden ook wel eens kunnen stoppen met 2 1080p (~4 megapixel) schermen kopen :P Dan heb je ook niet zoveel panelen nodig. Ikzelf gebruik het andere extreem, een 5100x2100px (~11 megapixel) scherm. Is eigenlijk veel fijner om dingen maar ergens heen te slepen en het daar in beeld te laten staan.
Anoniem: 2058398 @gerwim7 maart 2024 15:52
Wel met gebruik van een DisplayLink adapter.
En heb je daar al eens mee gewerkt? DisplayLink is echt waardeloos. Ik heb er ooit eens naar gekeken toen ik een andere MacBook (M2) aan het uitzoeken was. Uiteindelijk voor de M2 Pro gekozen i.v.m. meerdere externe schermen die dan fatsoenlijk native werken.
Dat is wat Apple inderdaad zegt, maar ik kan me niet voorstellen dat die vraag er niet was toen ze van Air M1 naar M2 gingen. Sterker nog, de Macbook Air uit 2018 (toen nog met Intel-processor) kon ook al twee externe schermen aansturen (en je hoefde het interne scherm niet eens dicht te klappen!)
Die vraag is er inderdaad al langer, maar was zeker het afgelopen jaar veel sterker aanwezig dan voorheen. Apple zelf reageerde er de afgelopen periode ook al anders op dan men voorheen deed. Op de zakelijke markt willen ze graag stappen zetten, dit was voor veel bedrijven wel iets wat de overstap op Mac zeker niet makkelijker maakte.
Apple is sowieso schreeuwend duur. Uitbreidingen dus ook. Niets nieuws onder de zon. Het blijft een erg fijn ecosysteem dus mensen (ook ik!) kopen het toch wel.

Overigens vind ik Apple reviews altijd enigszins overbodig want wereldschokkend is het allang niet meer. Waar trouwens niets mis mee is. :)
Ik heb wel paar keer overwogen een Apple laptop te kopen. Maar ik doe het elke keer niet, omdat ik juist die instap specs te laag vind en ik de upgrades belachelijk duur vind. Dus elke keer is het toch weer een nee. Dus zeker niet iedereen "koopt het toch wel".
Dat Apple duur is klopt, maar hoeveel Windows laptops heb jij sinds 2009 gekocht?
Ik zit aan mijn 2e MacBook. De eerste was €1500, de tweede €2000 en die kan nog wel een paar jaar mee.
Ik ben benieuwd hoeveel jij in die tijd hebt uitgegeven.
Inderdaad dat, met mijn vorige MacBook Pro heb ik zeven jaar gedaan. Dat lukt mij met een Windows machine niet zo snel, die beginnen over het algemeen na een jaar vier echt op te raken.
Dat is ook zo, maar veel mensen (dus niet iedereen!) gaan om zodra ze een Apple product een tijdje hebben gebruikt.
Hier om die reden een M2 Air instapper gekocht en moet zeggen dat het geheugen nog geen problemen heeft gegeven ten opzichte van mijn 16 gb Windows laptop die vervangen is. Door gebruik te maken van meerdere desktops heb ik echter wel een stuk meer browsers en tabbladen open staan.

Mis overigens wel aansturing van een tweede externe scherm, maar ben blij dat ik daarvoor niet 2x zoveel uitgegeven heb voor een MBP. Mooiste is trouwens dat mijn Air een volledige werkdag op de accu trekt waarbij mijn vergelijkbare Windows machine dat net 2-3 uurtje vol hield, best vervelend in de trein.
Yup. Apple is zeker duur, maar daar krijg je ook een stukje kwaliteit voor terug. Ook inderdaad hele fijne ecosysteem, heb nog geen ecosysteem gehad die zo seamless werkt as de Apple ecosysteem.

Overigens ben ik het wel oneens met sommige dingen, zoals prijzen voor uitbreidingen en dat alles vastgesoldeerd is dus latere upgrades ook niet mogelijk zijn, maar zoals je ook al zegt is het niets nieuws.
Sorry verkeerde comment.

[Reactie gewijzigd door DrJekyll op 22 juli 2024 14:17]

Als je aan 8gb ram genoeg hebt heb je ook geen M3 nodig, maar kan je met een M1 honderden euro's besparen. Dit is een compleet debiel apparaat.

En door de prijzen voor upgrades overweeg ik niet eens een macbook. Hoe goed het ook mogen zijn, ik ga mij niet zo af laten zetten voor een normale hoeveelheid ram en opslag, en zeker voor de ram, om het volledig potentieel van de machine te unlocken. Want tests laten zien dat onder heavy load de 16gb versie sneller is.
Nee je snapt het gewoon niet, dit zijn Apple GB's die zijn anders.

Wij kregen letterlijk te horen van Apple vertegenwoordigers dat je je niet blind moet staren op die 8GB en niet als bij andere merken naar de specs moet kijken. Apple werkt heel anders en met 8GB ram (shared nog wel) kun je met gemak bv de meest uitgebreide 4K video's bewerken.
Idem met de SSD, 256GB was meer dan genoeg want tegenwoordig staat toch alles in de cloud dus waar heb je zoveel opslag lokaal nog voor nodig?
/s

Enige waar ze geen pasklaar antwoord op hadden was de vraag hoe ze verwachten dat we dual monitor setups aansturen met een Air die één externe monitor kan aansturen.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 14:17]

Oh nee je gelooft ook daadwerkelijk in het praatje van Apple. Dat is wel erg naïef zeg.

https://www.youtube.com/watch?v=u1dxOI_kYG8
Nee natuurlijk niet, ik dacht dat de /s wel duidelijk was?
Nou ik twijfelde, je weet het maar nooit hier. Bij sommige mensen gaat rationeel nadenken en hun merkje erg slecht samen ;-)

Weet je nog hoe lang dat volstrekt debiele low res tft scherm van de air werd verdedigd hier.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 14:17]

Even over de form factor van een Macbook Air. Misschien is de evolutie aan mij voorbij gegaan, maar was het niet zo dat een Macbook Air net een ultra dunne en extra portable macbook moest zijn? Als ik de foto's van dit toestel (en waarschijnlijk enkele eerdere modellen) zie, dan zie ik bijna gewoon een Macbook Pro, niet?

Of gaat dat idee niet meer op en is de MacBook Air de "gewone" MacBook geworden zoals deze lang geleden ook al bestond? Ik ben nogal redelijk ingewerkt in het Apple ecosysteem, maar ik volg niet alle modellen op de voet op wanneer deze uitkomen en ik heb het gevoel dat ik iets gemist heb in de evolutie van de naamgeving en de betekenis erachter :+ .

(Ik heb de afmetingen overigens niet opgezocht om een precieze vergelijking te maken)
De vorige Air was wigvormig, 0.41cm op het dunste punt en 1.61cm op het dikste punt.

Nu zijn ze plat, 1.13cm dik. Gewoon een tik andere vorm.
Mijn MacBook Air 2020 heeft ook 8GB en ik ben tot nu toe niet tegen beperkingen aangelopen. Meerdere browsers met tientallen tabbladen tegelijk open, VLC, vele terminals, Citrix client, e-book reader, keepass, dropbox, en nog wat. Ik kan er zelfs een spelletje als Magic Arena bij openen.

Tegen welke beperkingen zijn mensen met een 8GB MacBook aangelopen?
Tja, jij bent een normale user (dat je daar een +1000 euro laptop voor nodig hebt trouwens). Probeer maar eens een videobewerkingsprogramma of zelfs iets als Photoshop op te draaien. Dat is waarschijnlijk niet vooruit te branden.

Daarnaast, als je denkt een "Pro" laptop te kopen, verwacht je echt wel meer dan 8GB RAM voor die 2000+ euro. 8)7
"Een normale user" die met terminals werkt, dat is nieuw.

Ik heb 8GB en photoshop draait pruma. Voor videobewerken: Je kunt het wel, maar het zal je meer tijd kosten, dus daar kan ik me voorstellen dat als je dat vaak doet je liever wat meer geheugen hebt.
Een terminal vreet ook bijna geen RAM, net zoals andere basisapplicaties van 'normale' users.

Jij kan videobewerken (waarbij je waarschijnlijk zeer lang moet wachten) én browsertabs en dergelijke open laten staan?
Je noemde Delay een gewone gebruiker, daar reageerde ik op. Een Terminal open staan kost niks, al hangt het er trouwens wel vanaf wat je er dan mee doet.

En Browser tabs en videobewerken dat kan. En inderdaad zoals ik zei, dat zal langer duren dan als je 16GB er in hebt zitten.
Ja, en dat vind ik dus complete bullshit als je een "Pro" laptop koopt van 2000+ euro en dan maar 8GB RAM krijgt. Dat is gewoon compleet van de pot gerukt.
Je schrijft dat video bewerking waarschijnlijk traag is met 8GB. Is dat echt zo? Wat heb je geprobeerd?
https://youtu.be/hmWPd7uEYEY?si=Mc6ebT3F85Iaq5Dl&t=545. Dat is toch compleet logisch? Als de boel vol begint te raken dan wordt het traag. Maar goed, even los daarvan: je betaalt dus meer dan 2000 euro voor een Pro-model en dan krijg je 8GB. Dat is wel echt het toppunt van gierigheid.
Dat lijkt te gaan om Blender, dat is 3D rendering voor mensen die assets voor virtuele omgevingen maken. Dat heb ik iig niet nodig :)
maar dat moet je ook niet willen draaien op een air. Het gaat hier over een mooie scooter en jij klaagt dat het geen motor is.
Wat moet je anders met een laptop van 2000 euro? Browsen en mailen? Beetje overkill, niet?
De basis Air kost geen 2000€. Maar ja, dat past natuurlijk niet in je straatje :)
Je hebt compleet gemist dat het model van 2000 euro ook maar 8GB heeft? Zelfs voor een basismodel van 1200 euro is dat weinig. Zelfs laptops van 700 euro hebben 16GB.
Nee, je kijkt gewoon niet goed. Voor 1989€ heb je een M3 met 16GB en een terabyte SSD. Misschien moet je je echt wat beter informeren. Of zit je bewust onzin te verspreiden?
En dat jij een willekeurige laptop van 700€ gaat vergelijken met een MacBook Air, ik weet het niet hoor. Kom je ook klagen in het BMW forum dat een Dacia de helft kost en wel 7 stoelen heeft? Dan snap je echt een heleboel dingen niet hoor.
Lees 'ff de review voordat je begint te fingerpointen: review: Apple MacBook Air M3 - Karakteristiek Apple
Nou zie ik je op verschillende plekken onder deze review echt van alles door elkaar halen en nu weer. Weet je wel het verschil tussen een Air en een Pro?Heb je enig idee waarom er zoveel mensen hier wel voor een Mac kiezen? Kan je je überhaupt inleven in de keuzes van anderen, of zit dat in je blinde vlek? Je bent duidelijk niet in de markt voor een MacBook, we weten het nu wel. Maar ga geen onzin lopen roepen.
Ik haal niks door elkaar. Ik heb 't gewoon niet altijd over hetzelfde, omdat dat per discussie verschilt. ;)

Ik kan al die vragen met 'ja' beantwoorden, behalve die laatste 2. :) Nee, ik kan mij totaal niet inleven in waarom mensen deze M3 Pro kopen. Instapmodel Air kan ik nog een beetje in komen.

Wat is er trouwens 'onzin' aan het vaststaande feit dat het Pro-model met maar 8GB geleverd wordt? Of trap ik je nu op je tere Apple ziel?
Dat Apple bizar dure upgrades heeft is niet nieuw, al is die 8GB wel heel erg mager.
Maar processor throttling is wel echt zeer matig. Jammer, normaal is de Air best interessant

[Reactie gewijzigd door pretraket op 22 juli 2024 14:17]

.

[Reactie gewijzigd door Vhxrsion op 22 juli 2024 14:17]

Het is genoeg voor day to day use, maar zodra je iets intensiefs doet zijn de Air laptops gewoon onbruikbaar.
Dit is erg overdreven! Zo heet wordt de soep niet opgediend.

Ik heb een 16GB M1 Air. RAW fotobewerking gaat prima. Ook van meerdere foto's tegelijk met meerdere lagen in Affinity Photo of Photoshop. Supergrote prints of panorama's, etc. Geen probleem. 4k video editing werkt ook gewoon goed. Ik maak dan geen televisie of bioscoopproducties, maar gewoon leuke videos van vakanties/ sportevenementen, etc. Ik maak illustraties bestaande uit God weet hoeveel lagen en pixelart tekeningen en animaties voor mijn homebrew games.

Bij het exporteren en compileren kan het wat langer duren, want dan moet de processor vaak voor langere tijd aan de slag. Dus als je dat veel doet en daar veel tijd aan kwijt bent, ja, dan is het interessant om een Pro te nemen. Maar onbruikbaar!!? Echt niet!
.

[Reactie gewijzigd door Vhxrsion op 22 juli 2024 14:17]

Je krijgt gewoon minder performance dan wat je voor hebt betaald vanwege het passieve design.
Je krijgt juist precies waar je voor betaalt vanwege het passieve design. Dat is heel het concept van een MacBook Air: een lichtgewicht zuinige en volstrekt stille laptop waar je macOS op draait. Een macOS laptop met fans die niet throttled en die geschikter is voor zwaardere toepassingen bestaat ook, dat is een MacBook Pro, en die kan je ook gewoon kopen.

Het probleem met throttlen wordt wat mij betreft ook extreem overdreven en opmerkingen als 'compleet onbruikbaar' zijn gewoon echt totale onzin. Bij lichte taken throttled een MacBook Air helemaal niet, en bij zwaardere taken alleen bij continu zware belasting, iets wat een zeldzame use case is voor de doelgroep waar deze laptops voor gemaakt worden.

Ik heb zelf een 'lichtgewicht premium laptop' van Lenovo, met daarin een Ryzen 7640U erin, absoluut geen traag ding, maar als ik daar bijvoorbeeld CLion op draai (zelfs nog zonder te compilen) blaast het ding zich kapot en wordt loeiheet, en als je gaat compilen throttled hij net zo hard. Ik heb zelf geen MacBook Air maar maar wel een M3 MacBook Pro en daar heb ik bij exact dezelfde use case de fan nog nooit aan horen gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.