Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Jullie leukste vragen

aan Wout Funnekotter

17-08-2023 • 15:51

22

Q&A

Eerder deze week beantwoordde hoofdredacteur Wout Funnekotter urenlang al jullie vragen over fotografie, smarthome en natuurlijk de redactie van Tweakers. Jullie stuurden massaal vragen in en in dit artikel lichten we er daar een aantal van uit, inclusief de antwoorden die Wout gaf.

Normaal gesproken hebben Tweakers-redacteuren niet altijd de tijd om individuele lezersvragen te beantwoorden, dus deze Q&A was daarvoor een buitenkansje. We hebben onderstaande vragen geselecteerd op hoe leuk we ze vonden en op onze schatting of de antwoorden ook voor andere tweakers dan de vraagsteller interessant zijn. De vragen en antwoorden zijn hier en daar wat ingekort en soms ook kort aangevuld, dus klik eventueel door naar de originele vraag en het antwoord.

Kun je wat meer vertellen over de totstandkoming van een artikel en wie er allemaal aan meewerkt?

- MatHack

De medewerkers in het testlab werken nauw samen met ons reviewteam. Stel: we willen de Google Pixel 8 reviewen. Collega @Donny K, oftewel Donovan, gaat binnen het reviewteam over smartphones en neemt dus contact op met Google. Hij vraagt een sample aan en zodra dat binnen is, gaat het richting het testlab. Daar hebben we een uitgebreid testprotocol voor smartphones, waarbij onder andere gekeken wordt naar beeldkwaliteit, snelheid en accuduur. Als alle tests gedraaid zijn, gaat de telefoon inclusief testdata terug naar Donovan. Hij gaat dan aan de slag met het subjectieve deel van de review (hoe is de telefoon in de praktijk, camerakwaliteit, etc.), maakt productfoto's en schrijft de review. Als die helemaal af is, wordt het artikel nagekeken door iemand van de eindredactie (bestaande uit @Delpozo en @MoniqueVdB). ​​​​​:)

Als we er ook video bij maken, dan schrijft Donovan daarvoor een script en neemt hij dat vervolgens op met @LukevanDrie of @TradeMarkNL. Zij maken daar een mooi eindproduct van. :)

Als het eenmaal online staat, dan is het tijd voor collega @Janser. om ervoor te zorgen dat verwijzingen naar het stuk ook terechtkomen op onze socialmediakanalen, zoals Facebook, Twitter, Instagram en YT Shorts.

Hoe ziet een dagje kantoor eruit, hoe discussiëren jullie over de richting van Tweakers of andere zware/moeilijke onderwerpen?

- Ireyon

Een standaard 'dagje kantoor' bestaat eigenlijk niet, in die zin dat we sinds corona niet meer vijf dagen per week allemaal op kantoor zijn. Op sommige dagen zijn we er (bijna) allemaal, maar vaak ook niet. Slack is dan ook ons primaire communicatiekanaal. Daar hebben we voor alle verschillende afdelingen subkanalen, naast algemene kanalen.

Voor dagelijkse zaken hebben we terugkerende overleggen (reviewplanning, nieuwsonderwerpen, etc.) Daarnaast hebben we ook algemene redactieoverleggen waarin we meer praten over nieuwe initiatieven en dingen voor de langere termijn.

Als we wel op kantoor zijn, zitten we met elkaar op de redactievloer, die grenst aan het testlab. Een verdieping erboven zijn de videostudio's. Iedereen is lekker met zijn/haar eigen ding bezig en loopt in en uit. Reviewers zitten dus ook veel in het testlab, soms is iemand boven een video op aan het nemen en anderen zitten lekker met hoofdtelefoon op te tikken. :)

Lunchen doen we vrijwel altijd samen aan een grote tafel. Daarbij komen vooral veel nerdy onderwerpen naar voren, uiteindelijk zijn we allemaal ook tweakers. ;)

De ontwikkelaars zitten op dit moment in een ander gebouw van DPG Media, dus die zien we helaas weinig. Volgend jaar verhuizen we naar een nieuw pand en komen we weer dichter bij elkaar te zitten.

Testlab

Wat was je geweldigste piekmoment bij Tweakers? En, daar komt die: wat was je allerslechtste dalmoment?

- robertwebbe

Dat vind ik een lastige vraag, want je kunt hem op zoveel manieren beantwoorden. Er zijn bepaalde producties waar ik trots op ben (Polder naar de Valley-serie en video over Femme's huis bijv.), bepaalde dingen die we als redactie bereikt hebben (de nieuwe videostrategie die we een jaar geleden gestart zijn) en dingen als 'manager' (integratie van HWI-redacteuren in het Tweakers-team).

Tweakers Plus kun je denk ik in beide categorieën plaatsen. Ik vind het belangrijk dat we altijd nieuwe dingen durven te proberen. We hebben redactioneel enorm veel geleerd van Plus en we hebben prachtige verhalen gemaakt. Tegelijk creëerde het een hele nare verhouding tussen de redactie en een deel van de community en hebben mensen de naarste dingen naar hun hoofd geslingerd gekregen. Dat ging ons echt niet in de kouwe kleren zitten.

Hoe kijk je naar de relatie tussen de artikelen en hoe de community hierop reageert? Naar mijn gevoel verhardt de maatschappij in rap tempo en gaat dit op een digitaal platform als Tweakers nog veel harder.

- Hendry Scholing

Ik denk dat alle online communicatie verhardt en dat Tweakers hierin geen uitzondering is. Lees ook onze oproep voor een Vriendelijker Tweakers daarover. Wel denk ik dat de sfeer bij ons alsnog een heel stuk beter is dan op sommige andere platforms.

We proberen ons daar niet door te laten beïnvloeden, maar je kunt je daar als mens niet volledig voor afsluiten. Bij het schrijven heb je soms de mogelijke reacties al in je achterhoofd. Aan de ene kant is dat goed; je denkt nog eens kritisch na over je werk omdat je wilt dat er positief op gereageerd wordt. Het moet je echter niet bang maken om te schrijven wat je wilt. Dat gebeurt gelukkig ook niet in die extremen, maar er wordt op de redactie wel vaak gediscussieerd over wat de mogelijke reacties op een stuk zullen zijn.

Wat ik daarin persoonlijk altijd heel jammer vind, is als mensen op basis van heel weinig informatie allerlei aannames doen en conclusies trekken. 'Dit zal wel gesponsord zijn', 'Dit moet Tweakers vast van DPG schrijven', 'Bij de redactie denken ze alleen maar aan kliks', etc. Onze motivaties en integriteit worden regelmatig in twijfel getrokken en dat is echt kwetsend voor iedereen die aan Tweakers werkt. Wij zijn op zoveel vlakken het braafste jongetje van de klas; je moest eens weten.

Wat de sfeer denk ik ten goede zou komen, is als mensen meer vragen zouden stellen. Niet alleen aan de redactie, maar ook onderling. Waarom zeg je X, waarom kies je voor Y? Toon oprechte interesse in een ander en probeer iemand te begrijpen, in plaats van dat je aannames doet.

Ik ben wel benieuwd hoe de inhoud van de site tot stand komt, dus hoe de content wordt 'bedacht'. Hoe vaak houden jullie vergaderingen / overleggen, en hoe komen die tot stand / zien ze eruit?

- Pazo

De redactie is opgedeeld in teams, waaronder een nieuwsteam en reviewteam. Die hebben wekelijks eigen overleggen om plannen te maken. Nieuws is vooral veel inspringen op de actualiteit, maar deze mensen schrijven ook veel achtergrondartikelen over de actualiteit. Die stukken hebben een langere aanloop en daar wordt wekelijks over gebrainstormd en overlegd.

Binnen het reviewteam zijn reviewers verantwoordelijk voor een aantal productgroepen en het is aan hen om aan te geven welke producten we echt moeten reviewen of welke round-ups we moeten doen. Ze hebben allemaal als opdracht om hun productgroep(en) zo goed mogelijk te coveren en krijgen dus redelijk veel vrijheid daarin.

Maandag is een beetje onze overlegdag. Dan kijken we naar wat er in de pijplijn zit, brainstormen we en spreken we deadlines af. :)

Hoe zie je de toekomst van Tweakers? Het Plus-model was snel klaar, maar de kachel moet wel blijven roken. En dan zijn tweakers ook nog een doelgroep die bovenmatig adblockers gebruikt.

- nietorigineel

Dat blijft een lastig verhaal. De Pricewatch is door de jaren heen steeds belangrijker voor ons geworden. Ik vind het ook een geweldige manier om geld te verdienen; we maken een goed product waar mensen iets aan hebben, en uiteindelijk halen we daar inkomsten uit. Het is echter wel een risico om afhankelijk te zijn van een inkomstenbron die zo enorm conjunctuurgevoelig is.

Dat is dan ook een van de redenen dat we over zijn gegaan op trackingvrije advertenties, zodat die tweede inkomstenbron hopelijk nog lang zal blijven bestaan.

Tweakers Plus marketingblokje

Waar zie jij Tweakers over 5 tot 10 jaar? Zie je Tweakers ook andere aandachtsgebieden verkennen? Ik weet nog dat we ten tijde van World of Tweaking (waar ik ook nog onderdeel van was), we het echt allemaal zonder enige echte visie opzetten en we soms echt maar wat deden.

- ZFLaSH

Er is nu wel wat meer visie dan tijdens de WoT-dagen gelukkig. ;) Voor de komende jaren is het belangrijk dat we niet keihard vergrijzen. Er groeien allerlei jongeren op die ook heel veel interesse in tech hebben, maar reviews van 15 pagina's en gigantische forumthreads geen fijne contentvormen vinden. Ik heb het hier uitdrukkelijk dus niet over mainstreamgebruikers, maar de volgende generatie van tweakers die lekker aan hun Arduino willen solderen en programmeren.

Tegelijk heeft Tweakers een harde kern die het juist heel fijn vindt zoals het is en niet zit te wachten op verandering. De komende jaren is onze uitdaging om beide groepen te bedienen. Want ik wil niet alleen dat Tweakers over 5-10 jaar nog bestaat, maar ook over 25-30. Dan moet je ook jongere generaties aan je zien te binden.

Qua aandachtsgebieden hebben we altijd al meebewogen met de tijd. Toen Tweakers begon was er nog geen smartphone of smarthome. Constant nadenken over de onderwerpen waar we aandacht aan besteden, is een belangrijk onderdeel van wat we doen en dat zal ook zo blijven.

Een paar jaar terug heeft Tweakers een grote campagne gevoerd met reclame in bushokjes en dergelijke. Hoe kijk je daar achteraf op terug? Is bereikt wat beoogd was, en hoe heeft dit Tweakers veranderd?

- Echt niet.

Destijds ging het financieel niet enorm goed met Tweakers en de beoogde oplossing was om de doelgroep te verbreden. Vandaar ook de reclame in de bushokjes. Met de kennis van nu, was dat niet een heel kansrijke strategie. We weten nu heel goed dat je met één site niet twee heel verschillende doelgroepen goed kunt bedienen. Je moet daarin een keuze maken en dat hebben we dan ook gedaan: Tweakers is er voor de échte techliefhebber. Heeft het ons veranderd? Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we veel geleerd hebben over wie onze doelgroep nou echt is en we zijn daar sindsdien ook veel scherper op.

Betekent dit dat mainstreamgebruikers bijvoorbeeld de Pricewatch niet mogen gebruiken? Natuurlijk wel, zo opportunistisch zijn we ook wel. Maar als een mainstreamgebruiker ons mailt met de klacht dat de filters zo ingewikkeld zijn, dan hebben we daar geen boodschap aan. En als we een usabilitytest met gebruikers doen voor een nieuwe feature, dan nodigen we alleen maar tweakers uit. Voorheen zaten er dan ook nog weleens minder fanatieke techliefhebbers in zo'n groep.

Ook bij de redactie hebben we maar één doelgroep voor ogen. Als mijn moeder bij wijze van spreken opeens de artikelen gaat lezen en zegt dat ze het begrijpt, dan is er ergens iets serieus mis gegaan.

Ik lees bijna wekelijks wel in de reacties dat Tweakers zich niet meer op de tweaker richt, maar op de mainstream. Dat doet ergens wel een beetje pijn, want dat is echt totaal niet hoe iedereen die aan Tweakers werkt in de wedstrijd zit. Ik denk dat die campagne van destijds ons in dat opzicht wel wat schade heeft gedaan, omdat dat beeld van 'Tweakers gaat mainstream' tot de dag van vandaag bij sommige mensen is blijven hangen.

We moeten altijd afwegingen maken over hoeveel tijd we aan een artikel of test kunnen besteden, hoe diep we iets behandelen en van welke voorkennis we uit kunnen gaan. Ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die een artikel daarom soms niet diep genoeg vinden gaan. Dat kan, en dat mag, maar de oorzaak is nooit dat we als doel hadden om het begrijpelijk te maken voor een mainstreampubliek.

Tweakersgear met het oude logo.

Overwegen jullie om af en toe een externe gast bij de podcast uit te nodigen om wat dieper op bepaalde materie in te gaan? Op zich is er genoeg nieuws om een wekelijkse podcast te vullen; zo nu en dan een special zou interessant kunnen zijn.

- Rav

Die gedachte komt af en toe voorbij. Maar het maakt het wel een heel ander concept en het vergt ook een stuk meer voorbereiding. Een van de redenen dat we al zoveel jaar consistent elke week een aflevering uitbrengen, is dat we alles heel lean and mean houden. Als je interviews gaat doen, moet je die uitgebreid voorbereiden en alles regelen met de geïnterviewde, dan is het podcastbereik weer relatief klein voor die moeite. Dan zou je er ook een artikel van moeten maken. We hebben in het verleden wel specials gedaan i.c.m. een artikel op de site en ik zou het leuk vinden dat vaker te doen. Concrete plannen zijn er nu echter niet.

Je hebt verschillende functies bekleed in de tijd dat je bij Tweakers bent: stagiair, redacteur en nu een geruime tijd hoofdredacteur. Als je terugkijkt op die functies en de tijd toen je die functies bekleedde, welke tijd en functie vind/vond je het leukst en hoe kijk je erop terug? Daarnaast ben ik benieuwd of je verschil merkt in je functie als hoofdredacteur tussen Tweakers als losstaand bedrijf en als onderdeel van VNU en nu als onderdeel van DPG en hoe kijk je terug op die periodes?

- Crashed1987

Dat hangt echt samen met de periode. Toen ik hier net begon, vond ik het schrijven, producten testen, video's maken en beurzen bezoeken zo verschrikkelijk tof, waarom zou ik ooit hoofdredacteur willen zijn? Maar zelfs dat gaat na verloop van tijd enigszins vervelen. Ik vind dat ik nu een hele fijne balans te pakken heb: wekelijks de podcast, af en toe een video en nog sporadischer een artikel, de rest meer achter de schermen.

Zoals Wilbert ook al schreef, ben ik in de Persgroep/DPG-tijd hoofdredacteur geworden. De invloed van het moederbedrijf wordt overigens door veel mensen enorm overschat. Ze kijken primair naar de bottomline en het is aan de titel zelf om een strategie uit te zetten en te bepalen hoe een gezond bedrijfsresultaat behaald wordt. Het is echt niet zo dat DPG'ers van buiten Tweakers zich constant bemoeien met redactionele zaken of productontwikkeling.

De uitzondering hierop is samenwerking. DPG ziet heel graag dat we zoveel mogelijk halen uit samenwerking met andere titels. De reviewcontent die wij maken is relatief 'duur', dus als AD.nl of NU.nl daar een doorvertaling van kan plaatsen, dan levert dat meer waarde op voor DPG. We zijn dus altijd wel aan het kijken of we met onze kennis en expertise andere merken binnen DPG kunnen helpen.

Wil je alle comments met vragen en antwoorden teruglezen? Check dan de commentsectie van het Q&A-artikel. Zou je het tof vinden om vaker een Q&A te zien op Tweakers, bijvoorbeeld met een andere redacteur? Laat dan gerust in de comments weten met wie of over welk onderwerp.

Reacties (22)

22
22
14
2
0
5
Wijzig sortering
Ik ben sinds 2003 lid en ik merk veel dingen wel ook die Wout aangeeft. Zoals de sfeer maar ook de content. Ik durf zelf niet aan te geven of het vroeger nou zoveel beter is of niet.
Vroeger was het anders, maar de standaard was ook anders.

Wat random picks
Twee of drie regels tekst en een volledige artikel in quotes was lange tijd de standaard:
1998: nieuws: AOL, Netscape en Open Source
1999: nieuws: MX300 nu officieel tekoop
2002: nieuws: Sun heeft geen plannen met de Opteron
2003: nieuws: Mens en computer strijden tegen elkaar in online game
2004: nieuws: Eerste Socket 775-moederbord in de winkels

Sommige daarvan zouden nu zelfs nog te kort zijn voor de short categorie of misschien zelfs plagiaat/te ruime quotes.

Berichten in 2007 waren al aanzienlijk anders qua structuur en opzet:
nieuws: Alienware-laptop met overgeklokte Core 2 Duo-processor

Er is veel veranderd, soms ten kwade maar veel ook ten goede. Tijden en standaarden veranderen en daar moet je op een bepaalde manier in meegroeien. Hoe Tweakers in 1998 was zou denk ik nu geen kans hebben van overleven. In ieder geval niet op deze schaal. Nostalgie vertroebelt het soms ook een beetje.

Edit, aanvulling: Wat beter was is lastig te zeggen en voor iedereen anders.

Zelf geregistreerd in 2002 maar al sinds ergens 1998/1999 lezer na een (nieuws)bericht/forumpost? over Unreal.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 06:16]

Uh iets klopt er niet... Geregistreerd op 2 april 2022
Of pas erg laat een account geregistreerd, zoals velen hier. Eerst lurken, kennis en ervaring op doen. Pas beginnen met posten als je ook kennis hebt om te delen.
Zeker waar!
Zelf ook al sinds 2004 aan het speuren maar pas in 2011 een account gemaakt.
Teveel mensen praten teveel alleen zeggen zo weinig. :+
Zal wel een ander account zijn. Misschien waren ze niet op de hoogte dat je je nickname kunt laten veranderen of wilden ze met een schone lei beginnen.
Wat de sfeer denk ik ten goede zou komen, is als mensen meer vragen zouden stellen. Niet alleen aan de redactie, maar ook onderling. Waarom zeg je X, waarom kies je voor Y? Toon oprechte interesse in een ander en probeer iemand te begrijpen, in plaats van dat je aannames doet.

En daarop kan ik een makkelijk antwoord geven: doelgroep.
In de breedste vorm van het woord, de 'kern' van de klassieke doelgroep is veranderd, de tweede generatie 'tweakers' loopt nu rond met andere principes, andere meningen, dan de klassieke die wij kennen van 20-25 jaar geleden. Gelijktijdig stuur je met bepaalde 'populaire' topics ook nieuwe aanstroom van bepaalde groepen, maar gelijktijdig met minder aandacht voor andere topics juist weer een stuk uitloop aan (denk aan de bekende 'anti' topics, China, X, USA, overheid, je kent ze wel).

Het woord 'waarom' is imho al fout gekozen, hoewel deze logisch in de vraag past, is de gedachte erachter juist vaak van negatieve aard.
Ik kies voor AMD / waarom? (intel is beter)
Ik kies voor Playstation / waarom? (PC masterrace)
Of het voorbeeld uit de tekst te geven 'bericht is gesponserd ofzo' / waarom? Geld natuurlijk.

Dat is geen oprechte interesse, dat is vragen naar reden/argumentatie om die vervolgens onderuit te willen halen, of juist tegen te willen spreken. Het aanvliegen van zulke zaken begint al bij het statement, 'ik vind dat ' is nog altijd een andere begin dan 'het is zo'. En naarmate onderwerpen 'harder' worden, principes 'strakker', komt vanzelf deze verharding. En elk stapje die je zelf zet om dat te doorbreken, krijgt veelal toch direct te maken met de kant die gewoon blind doorgaat en je daarvanuit besluit dan ook dat stapje maar weer terug te doen.

Soms is het accepteren dat zoiets nu eenmaal zo is een beter alternatief dan met gestrekt been in de wedstrijd gaan om ronduit af te dwingen dat men anders moet gaan gedragen.. Ergens best hypocriet.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juli 2024 06:16]

En daarop kan ik een makkelijk antwoord geven: doelgroep.
In de breedste vorm van het woord, de 'kern' van de klassieke doelgroep is veranderd, de tweede generatie 'tweakers' loopt nu rond met andere principes, andere meningen, dan de klassieke die wij kennen van 20-25 jaar geleden.
De eerste generatie Tweakers waren niet allemaal hetzelfde nog zijn de 2e of volgende generatie dat. De doelgroep is sowieso veranderd omdat de tech industrie is veranderd. Tech is in het algemeen meer mainstream geworden.
Het woord 'waarom' is imho al fout gekozen, hoewel deze logisch in de vraag past, is de gedachte erachter juist vaak van negatieve aard.
Het uitgangspunt dat de vraag naar de beredenering van iemands keuze per definitie iets negatiefs is en de manier waarop men op dat soort vragen reageert geeft al aan dat er wat mankeert aan de manier waarop we met elkaar communiceren.
Even afgezien van het feit dat sommige 'Tweakers' blijkbaar een nogal vooringenomen idee hebben van wat een Tweaker is, denkt en doet en daar ook een bepaalde status aan ontlenen hebben mensen op deze site net zo goed last van dezelfde koppigheid, arrogantie of zelfs complete stupiditeit als op menig andere website.
Sommige onderwerpen (voornamelijk op de front page) verzanden in dezelfde welles/nietes flauwekul die je op bijv. Reddit ziet waarbij niemand geïnteresseerd is in meningen die afwijken.

Dat het personeel van Tweakers zich ook af en toe roert in de comments is op zich een vreemd principe omdat die per definitie met een bepaalde autoriteit spreken en ook normaal gesproken hun website/artikel zullen willen verdedigen. Hoewel ik moet zeggen dat men (waarschijnlijk als bedrijfsbeleid) kritiek over het algemeen redelijk goed op vat en behoorlijk tolerant is t.o.v. de wat meer radicale afwijkende meningen.
oprechte interesse
Het hele internet is een uitlaatklep geworden voor iedereen die vingers heeft. En mensen lijken het soms niet te kunnen weerstaan om op een onderwerp waar ze ook maar zijdelings iets over gehoord hebben te reageren met hun mening. Menigeen gooit er in de smartphone app wat woorden tussen. Feitelijk zijn we allemaal vreemden van elkaar en nog redelijk anoniem ook.
Deze manier van communiceren mond maar zelden uit in een constructieve discussie, laat staan dat mensen respect hebben voor iemands mening of zelfs blind zijn voor simpele feiten.
Blijkbaar is het voor velen ook erg moeilijk om te zeggen dat ze iets niet wisten, een fout gemaakt hebben of een minder slimme beslissing hebben genomen. En anderen hebben duidelijk niet in de gaten dat hun opmerkingen totaal geen toegevoegde waarde hebben.

Het is helemaal niet zo moeilijk om anderen te bejegenen hoe je zelf bejegend wilt worden.
Hier op Tweakers is het helemaal zo erg niet als op vele andere websites.
Ik ben maar kort redacteur geweest maar ik heb een artikel geschreven over een koptelefoon waar een aardig gepassioneerde stroom comments op kwam dat het allemaal wel gesponsord zou zijn. Dat was natuurlijk vervelend, maar ondanks dat de toon zuur was zaten er daadwerkelijk goede inhoudelijke argumenten in die m’n blik op het werk verscherpte. Dus ja, harde reacties en natuurlijk zitten er soms wat gebruikte wc papiertjes tussen, maar de kunst is ook om de waardevolle feedback eruit te halen. Tweakers zijn nou eenmaal, net zoals ik, niet altijd van nature even tactvol, maar vaak wel eerlijk en opmerkzaam.
@WoutF ik ben blij met hoe het nog is bij tweakers. Hoop dat er desnoods PBS toegepast kan worden. Tuig daar maar een moderatie systeem voor op. Tweakers die een positieve toevoeging hebben worden meer naar de voorgrond gebracht. Je ziet ook dat de communicatie niveaus verschillen. Zo wordt ik blij als men vooral op de inhoud en procedures zitten en dat men minder of liever niet in de relatie of emotie zit.
Eerlijk gezegd is het huidge moderatiesysteem niet superslecht.
Vaak zijn de reacties die na verloop van tijd op +2 en +3 eindigen toch ook echt wel mooie toevoegingen.
Probleem is alleen dat het aantal stemmen dat er voor nodig is om het te bereiken zonder dat je moderatie team kleurt naar een bepaalde mening/subgroep nogal groot is. Bij een NL only site is dat wel lastig om die kritische massa te krijgen.

Unrelated,
Blij met de meer focus op tech, mainstream lees je inderdaad elders wel.
@WoutF ik wilde het je gisterenavond nog vragen maar niet aan toe gekomen. Ik ben benieuwd of je de soap rondom LTT ook hebt meegekregen en hoe je daar op kijkt.
Zie jij raakvlakken met Tweakers of zaken waar je van ken leren?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Hennie-M18 augustus 2023 08:03
Ik vind het vooral een soap inderdaad ;) Leerpunten? Misschien eerder bevestiging van wat ik al wist; je moet als publicatie kwaliteit voorop blijven stellen. En als je fouten maakt, geef ze dan ook toe.
Ik zag zelf in elk geval flink wat overeenkomsten op HR vlak. En het lab doet mooi werk maar wordt soms ook onmogelijk zwaar belast en fouten eruit halen werd in mijn geval als negatief neergezet. Dus als ik even heel kritisch mag zijn denk ik dat je het als meer mag zien dan een soap.
Wat de sfeer denk ik ten goede zou komen, is als mensen meer vragen zouden stellen. Niet alleen aan de redactie, maar ook onderling. Waarom zeg je X, waarom kies je voor Y? Toon oprechte interesse in een ander en probeer iemand te begrijpen, in plaats van dat je aannames doet.
Volledig mee eens en zou voor mij vaker mogen gedaan worden onder artikelen. 'Aannames doen' is de moeder van alle fuck-ups. Alleen al een vraag of je iets goed begrijpt voor je ergens met gestrekt been in zou gaan zou veel hier al helpen.

Wat ik zelf merk, met een recent voorbeeld in het LTT topic waarbij ik benieuwd was hoe zoiets bij jullie werkte, is dat veel van de reactie ook actief zijn onder de artikelen en reageren wanneer (oprechte) vragen gesteld worden. Een pluspunt die zeker niet alle nieuwssites hebben, gezien de rollen vaak vrij duidelijk verzender/ontvanger zijn.

Het voorbeeld waar ik het over had:
WoutF in 'Linus Tech Tips stopt na kritiek een week lang met het maken van video's'

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 06:16]

dank voor je antwoorden wout dat word erg gewaardeerd
Mooi artikel, interessant om te lezen, zeker ook de onderwerpen waarbij het "mis" is gegaan en later dan ook weer andere keuzes zijn gemaakt. Ik lees nog steeds met veel plezier Tweakers, ondanks dat ik dat pas een jaartje of 15 doe ;)
Slimste huis is mooie ijskoude boerderij, kille boel, totaal geen sfeer. Geen plantje niks nada.
Enige sfeer is de verlichting.
Wat de sfeer denk ik ten goede zou komen, is als mensen meer vragen zouden stellen. Niet alleen aan de redactie, maar ook onderling. Waarom zeg je X, waarom kies je voor Y? Toon oprechte interesse in een ander en probeer iemand te begrijpen, in plaats van dat je aannames doet.
Ik ga hier een poging doen.
Dus, @vinkjb, je hebt bovenstaand artikel gelezen, de informatie tot je genomen en dít is de meest relevante reactie die je vervolgens uit je vingers krijgt?

[Reactie gewijzigd door Ray_ op 23 juli 2024 06:16]

@Ray_ Goeie poging, ik ga er ook een proberen!
@vinkjb, je reageert erg negatief op iets dat @WoutF juist als iets waar hij trots is presenteert. Je had hem gewoon zijn positieve gevoel kunnen laten delen, waarom vind je het nodig om hier zo negatief op te reageren?

[Reactie gewijzigd door Room42 op 23 juli 2024 06:16]

Over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen. :)
Weer mooie vragen en leuk dat er zo prettig en inhoudelijk op gereageerd wordt.

We mogen blij zijn dat we al zo'n lange tijd bij elkaar mogen komen voor allerlei interessante ontwikkeling in, voornamelijk, tech. Als we het dan ook vriendelijk houden is dat helemaal mooi :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.