Door Saskia Schoonebeek

Communitymanager

Wij willen een vriendelijker Tweakers

21-09-2022 • 09:33

1.126 Linkedin

Al sinds de oprichting van Tweakers in 1998 vormt de community onze basis. Samen zijn we de grootste en misschien ook oudste onlinecommunity van de Benelux. Daar zijn we trots op en dat willen we koesteren, maar de laatste jaren zien we dat de toon op ons platform op plekken verhardt. Dat willen we niet, want het komt de inhoud van de discussies op Tweakers niet ten goede en beïnvloedt de sfeer negatief. Daarom hebben we gekozen voor een aantal aanpassingen in ons moderatiebeleid.

Of het nu ligt aan een veranderende internetcultuur, een algehele trend tot polarisatie in de samenleving of het feit dat we allemaal wat licht ontvlambaar zijn na meer dan twee jaar pandemie, de verharding binnen online omgevingen is breed merkbaar. We luisteren minder naar elkaar en er worden opmerkingen gepost die mensen waarschijnlijk niet in elkaars gezicht zouden zeggen. Lang zeiden we daarover: ‘Gelukkig hebben we daar op Tweakers geen last van’, maar dat is helaas niet meer zo.

Sommige voorbeelden zijn niet nieuw. Denk aan de ‘merkenoorlog’ AMD versus Intel of Apple versus Android. Tegenwoordig gaan we ook los op politieke voorkeur, maatschappelijke ontwikkelingen of welke games we graag spelen. Daarbij lijkt het steeds meer te gaan om het gelijk halen, waarbij ‘let’s agree to disagree’ geen optie meer is. Ook zien we meer wantrouwen en verdachtmakingen, niet alleen naar bedrijven en organisaties, maar ook op de persoon, waarbij we automatisch uit lijken te gaan van het slechtste in een ander in plaats van met elkaar het gesprek aan te gaan. Binnen de community zien we dat sommige reacties hard worden afgekapt en zelfs medetweakers elkaar de mond snoeren. Wij merken het ook; we krijgen geregeld verwijten over omkoping en duistere motieven naar ons hoofd. Sommige moderators hebben de afgelopen tijd zelfs doodsbedreigingen gehad. Dat vinden we niet oké en het deed ons realiseren dat we het anders willen.

Wij willen dat Tweakers over tien jaar nog steeds de leukste en beste techcommunity van de Benelux is, daarom moeten we ervoor zorgen dat het een fijne plek blijft, waar je vragen kunt stellen, het laatste technieuws ophaalt en met elkaar de verbinding opzoekt. Een platform waarop we in discussies het respect voor de ander niet uit het oog verliezen. Waar we bij onduidelijkheden elkaar vragen stellen in plaats van aannames te doen. Waar we reacties onderbouwen. Waar we iemand digitaal aanspreken met bewoordingen en een toon die we, als we bij elkaar over de vloer kwamen, ook zouden gebruiken.

Het zou een mooie start zijn als we ons wat beter bewust worden van hoe we met elkaar omgaan. Zijn er momenten waarin we misschien te veel vanuit emotie reageren en beter even kunnen wachten? Trekken we op voorhand iemands motivaties in twijfel, terwijl we er ook vragen over kunnen stellen? Dit geldt overigens net zo goed voor medewerkers en vrijwilligers. Deze .plan is opgesteld om het beestje bij de naam te noemen en er met elkaar het gesprek over te voeren.

Daarnaast hebben we gekeken hoe we zaken duidelijker kunnen maken. Daarom voeren we vanaf vandaag aanpassingen door in ons moderatiebeleid. Ons uitgangspunt hierbij is simpel en blijft simpel: moderatie op de vorm, niet op de inhoud, behalve natuurlijk als de inhoud overduidelijk onze voorwaarden overtreedt, zoals illegale zaken. Wel gaan we vanaf vandaag scherper kijken naar wie of wat stelselmatig de sfeer verpest en naar discussies die niet te goeder trouw worden gevoerd. Stevige discussies blijven zeer welkom, met respect voor elkaars standpunten. Kortom, het draait niet om welke mening je uitdraagt, maar de manier waarop je dat doet en met welke toon.

Wat gaat er nu gebeuren?
We hebben ons moderatiebeleid aangescherpt. In de praktijk betekent dat het volgende.

 • We hebben onze huisregels aangescherpt en beter vindbaar gemaakt. We hebben het Algemeen Beleid omgezet in een set Huisregels die korter en concreter zijn. Deze kun je nu vinden in de footer, in het menu onder het kopje ‘meer’. Ze worden vanaf nu ook meegestuurd in de introductie-DM bij het aanmaken van een nieuw account.
 • We gaan op het forum in topics scherper letten op sfeer. Mensen die stelselmatig hieraan een negatieve bijdrage leveren, worden hierop aangesproken. Binnen de feedbackfora gaan we sneller topics sluiten die afgehandeld zijn of waar op dat moment niet tot een conclusie gekomen kan worden.
 • We gaan op de frontpage sneller ingrijpen. Waar voorheen ongewenste reacties op -1 werden gemodereerd en het daarbij werd gelaten, gaan we nu scherper letten op accounts die regelmatig -1-reacties verzamelen.

In het begin zal het mogelijk nog een beetje zoeken zijn voor de crew. Uiteraard kun je via de bestaande feedbacktopics je ei kwijt over de moderatie; daarin verandert niets.

Veranderingen aan het frontpage-moderatiesysteem
Het moderatiesysteem onder de artikelen is alleen effectief als het op de juiste manier gebruikt wordt. Er valt een aantal zaken op; er wordt regelmatig gemodereerd op mening en niet op de kwaliteit/inhoud van de reactie, er worden (onbedoelde) fouten gemaakt doordat de werking van het systeem niet duidelijk is en het komt voor dat er een nieuw account wordt aangemaakt om (voor weliswaar korte duur) in de reacties te trollen. Daarom passen we de eisen voor het gebruik van het moderatiesysteem aan en bieden we verbeterde instructies.

Eisen
Vanaf nu is aan het gebruik van het moderatiesysteem een aantal eisen verbonden. Modrechten worden niet meer automatisch ingeschakeld bij nieuwe accounts; deze kunnen zelf worden geactiveerd zodra het account aan de volgende eisen voldoet:

- minimaal 250 karmapunten;
- een gemiddelde frontpage-reactiescore van 0,5 óf geen (gemodereerde) reacties.


In je profiel kun je zien of je aan deze eisen voldoet. De waarden worden elke nacht bijgewerkt. Wanneer je na activatie langer dan zes maanden geen moderatie doet wordt jouw moderatiestatus automatisch gedeactiveerd. Bij automatische deactivatie kun je zelf je modrechten weer inschakelen wanneer je (weer) aan de eisen voldoet.

Bij misbruik van het systeem kan een PowerMod ook besluiten om jouw modstatus handmatig uit te schakelen. In dit geval moet je een bericht plaatsen in het frontpagemoderatieforum of een bericht sturen naar een PowerMod met het verzoek om jouw modrechten weer in te schakelen.

Meer aandacht voor de Moderatie FAQ
Daarnaast gaan we bij het inschakelen van de modrechten meer aandacht besteden aan de Moderatie FAQ, waarin we nu de richtlijnen voor het beoordelen van reacties hebben vastgelegd. Dit doen we om het modereren op basis van inhoud in plaats van mening te bevorderen, zodat mensen goede, inhoudelijke, reacties ook gewaardeerd zien.

Wat gebeurt er nu met mijn moderatierechten?
Omdat het vernieuwde moderatiesysteem vandaag is uitgerold, is het nodig dat je eenmalig de instructies doorloopt. Deze krijg je te zien zodra je een moderatie op een reactie probeert uit te voeren. Voor nieuwe accounts geldt per direct dat ze moeten voldoen aan de bovenstaande eisen; voor bestaande accounts gebeurt het volgende.

Bestaande accounts die aan de eisen voldoen ✔️
Voldoet je account aan de eisen? Dan kun je blijven modereren. Let er wel op dat je minimaal eens per zes maanden modereert om ze te behouden. Van accounts die langer dan zes maanden geen moderatie hebben uitgevoerd, worden de moderatierechten automatisch uitgeschakeld.

Bestaande accounts die niet aan de eisen voldoen
Voldoet je account niet aan de nieuwe eisen? Dan geven we je graag de kans om dit in de komende maanden recht te trekken. Je kunt tot 19 april 2023 blijven modereren zoals je gewend bent. Van accounts die daarna nog niet aan de eisen voldoen, worden de moderatierechten automatisch uitgeschakeld. Mocht je op een later moment wel aan de eisen voldoen, dan kun je ze gelijk weer inschakelen.

We kunnen ons voorstellen dat deze .plan reacties, ideeën en/of vragen oproept. Om die reden hebben we een bijbehorend topic in het leven geroepen, zodat er plek is voor discussie en feedback, voor wie daar de behoefte aan heeft. Mocht er iets onduidelijk zijn over de veranderingen, dan leggen we dat graag uit. Ook kun je hier je ei kwijt over deze .plan of bijvoorbeeld je eigen ervaringen met de sfeer op Tweakers delen.

We hopen dat het duidelijk is wat we gaan doen en waarom. We willen dat Tweakers voor iedereen een prettigere plek wordt om te verblijven en daarmee gaan we als crew samen met jullie aan de slag: op naar een vriendelijker Tweakers.

In het topic en de reacties hieronder zijn @Moonsugar, @jelle., @Eric van Ballegoie vanuit HQ en @Dirk en @RoD vanuit onze vrijwillige crew actief om vragen te beantwoorden. We doen ons best zo snel als mogelijk te reageren, maar dat lukt niet altijd binnen 24 uur. We hopen op je begrip daarvoor.

Reacties (1122)

-1112201079+1758+26+30Ongemodereerd87
Wijzig sortering
Het moderatiesysteem is goed en duidelijk, maar zoals in alle andere online omgevingen wat je ziet gebeuren is dat mensen hun steun voor een reactie willen uitspreken. En dat is vaak waar de fout ontstaat, mensen gebruiken de moderatie functie om aan te geven dat ze het wel of niet eens zijn met een reactie zoals jullie zelf aangeven.
Dus het moderatiesysteem strakker trekken is een ding, maar daarmee voldoen jullie nog steeds niet aan de klantwens om aan te geven of ze het eens zijn met een reactie.

Mijn persoonlijke grootste ergernis is als ik een reactie maak, en iemand vult dat aan, dat ik niet gewoon een dankjewel kan zeggen door bijvoorbeeld een duimpje omhoog te klikken of een Dankjewel knop die je ook wel ziet op fora te gebruiken, los van of het exact wel of niet aan de moderatieregels voldoet. En wil ik dan een post Dankjewel maken, voegt het eigenlijk niets toe aan de conversatie, en moet die op een 0 score gezet worden in het moderatiesysteem.

Gezien de vriendelijke sfeer zou ik dan ook willen verzoeken om rond te kijken in de online wereld rondom sociale omgang, en niet binair te blijven in de communicatiemogelijkheden die Tweakers aan de bezoekers biedt, maar ook ruimte bieden voor sociale omgangsnormen als een Dankjewel, of een instemmend Mee eens, want zo communiceer je ook in het echte leven en verminderd de noodzaak om niet inhoudelijk nuttige, maar wel sociaal nuttige berichten te schrijven.
Reageer
Goed punt. Eigenlijk zou er naast de moderatie score een 'like' 👍 (en evt. een dislike 👎) knop moeten komen, zodat je het moderatie systeem niet misbruikt om aan te geven dat je het eens (of oneens) bent met een opmerking.
Reageer
Dat is precies wat er op eigenlijk elk forum of ander reactieplatform (al dan niet onderdeel van een sociaal medium) zou moeten zijn: een extreem laagdrempelige + of - voor een snelle reactie in de vorm van wel/niet mee eens, een dank je wel of iets anders wat je mening/gevoel benadrukt met zo'n simpele + of -.

Daarnaast zou het moderatiesysteem in z'n huidige vorm kunnen blijven bestaan, wellicht zelfs met nog strengere eisen waar je als Tweaker aan moet voldoen (wat die dan ook zijn, maar bijv. 1 jaar lid, minstens zoveel karma, etc.) zodat je daar geen trolls op krijgt en daarmee heel bewust posts uitgelicht kunnen worden als +3/+2/+1 of juist weggemodereerd als dat nodig wordt geacht.

Zelf ben ik een groot voorstander van het openlijk delen van de informatie omtrent plusjes en minnetjes, zoals Ars Technica bijvoorbeeld doet, maar in feite bij het huidige T.net moderatiesysteem ook het geval is (zij het verstopt onder 2x klikken, de scorekaart). Het probleem van alleen plusjes enerzijds of plusjes en minnetjes maar de minnetjes niet inzichtelijk maken (denk aan Reddit of YouTube bijvoorbeeld) is dat het niet inzichtelijk maakt hoe populair of polariserend een reactie is. Zo kan een polariserende opmerking +1000 krijgen en tevens -1020 en daardoor onder de streep op -20 uitkomen, wat negatief klinkt, maar in context eigenlijk dus betekent dat het een discussie oplevert en er veel mensen zowel voor als tegen zijn (even zwart-wit gezegd). Terwijl een reactie die +5 heeft gekregen en -25, ook op -20 uitkomt, maar totaal niet te vergelijken is in de context.

Juist die context is zeer belangrijk. Ik merk zelf dat ik bij Ars Technica daardoor ook meer ga nadenken waarom zo'n opmerking een bepaalde score heeft gekregen, wat mijn eigen reactie ook nog inhoudelijker maakt. Tegenover dat staat YouTube waar naar mijn weten het duimpje omlaag niet eens meer iets doet. Elke keer als ik dat probeer bij een reactie, of die nu op 2 of 350 staat als score, verandert er niks, ook na een pagina refresh niet. Misschien wel inzichtelijk voor de maker van de video, maar dus niet voor het publiek. Los van het feit dat YouTube een van de meest toxische plekken is geworden, is dat wellicht zelfs deels veroorzaakt door YouTube's keuzes en kan er dus totaal geen gewicht of context gegeven worden aan reactie scores aldaar.

Kortom: ook gezien de vluchtigheid van nieuws en discussies tegenwoordig, zie ik graag een laagdrempelig +/- systeem waarbij beide totaalaantallen te zien zijn, zonder verdere gevolgen aan dit systeem. Daar is en blijft dan het moderatiesysteem voor.

Case in point is overigens ook GoT: ideaal om daar een +1 te geven, maar waarom geen -1? Als ik het er niet mee eens ben, heb ik dus geen andere keuze dan er inhoudelijk op reageren. Niet alles wat in de min staat is negatief. Het helpt juist om inzicht te krijgen en te filteren of context te krijgen.

Edit: kleine wijzigingen om het leesbaarder te maken.

[Reactie gewijzigd door MooDyBLueS op 21 september 2022 18:49]

Reageer
Ik heb Tweakers ook meerdere keren in enquetes e.d. geadviseerd om de neiging van mensen om te modereren met hun mening juist te gebruiken als waardevolle data. Blijkbaar is dat de aard van het beestje. Je zou die reacties met veel +2 en -1 juist visueel moeten markeren als interessant/controversieel, want dat zijn vaak de interessantste threads, met daaronder in reacties interessante argumenten. Zo heeft bijvoorbeeld Reddit een filter daarvoor. Ik vind het jammer dar met deze feedback opnieuw niets is gebeurd, en dat het zelfs niet wordt genoemd met afwegingen waarvoor niet is gekozen.

Want Tweakers wil bovengenoemd beestje tegen de haren in strijken: We moeten gaan modereren als emotieloze robots. Het liefst had tweakers een team machine-learned AI-bots om te modereren, waarin iedereen exact de zelfde moderatie geeft.

Moderators vinden dit werk leuk omdat ze denken toch een beetje hun stempel te kunnen geven. Worden afwijkende moderaties te snel afgestraft, dan wordt het team snel kleiner denk ik.

Verder wel goed dat de verharding in dit bericht wordt aangekaart.
Reageer
Het doel van deze wijziging is de sfeer positief te houden. Goed om dat aan te halen, echter...

Ik kan me niet of nauwelijks voorstellen dat deze wijziging iets in negatieve of positieve wijze bijdraagt aan de sfeer op tweakers. Wat je in feite doet, is dat een kleiner en select groepje oordeelt over de waarde van een post van een willekeurige poster. Die selecte groep heeft per definitie een kleinere menings-bandbreedte. En dat effect versterkt zichzelf wanneer de bias van deze groep posters met moderatie-rechten en die van moderators elkaar overlappen. Wat je op duur overhoudt is een kleine userbase, die het voornamelijk met elkaar eens zijn. Het groepje dat afhaakt zoekt een ander platform, en netto is er niets veranderd. Louter dat beide groepen nu gelukkig gescheiden van elkaar leven.
Reageer
Toch zijn er ook mensen die echt niks toevoegen. Die maar domme dingen roepen en dat keihard verdedigen. Ik zou ze graag kwijt zijn.

Daarbij valt me ook in: ik zou graag een ignore-knop willen hebben voor die lui, als ze niet geband worden. Dan hoef ik het me niet aan te zien.
(maar dat is wel precies wat je zegt - dan heb je ene gescheiden wereldje. Ja soms is het niet zo makkelijk)
Reageer
Ik ben helemaal voor de ignore optie, sommige mensen reageren op een bepaalde manier die je tot een voorspelbare zinloze discussie leiden. Net niet trollen maar de discussie en bepaalde kant op willen trekken.


Maar aan de andere kant zitten er natuurlijk praktische bezwaren aan. Wat als er wel een goede kwaliteits discussie ontstaat op basis van een opmerking van een persoon die je wil negeren, wordt die dan voor jou wel of niet weergegeven?
Reageer
Dan zou die discussie ook verborgen blijven ja, dat zou ook jammer zijn.

Door het moderatiesysteem zouden eigeijk de trollen bekend moeten zijn. Ik denk toch dat het handiger is ze een aantal keer te waarschuwen en dan te beperken. Bv. één reactie per dag, tenzij die ene reactie vandaag op 0 of hoger beoordeeld werd.
Reageer
Hi Fornoo,

Ik ben het niet helemaal met deze reactie eens.
- Zoals aangegeven (vrij expliciet) gaat het niet over het oordeel over de waarde van een post, maar over de relevantie en of het een passende reactie is (sociale normen). Het gaat dus niet over meningen lijkt me? (zie discussie hierboven over een like/dislike knop, waar ik helemaal achter kan staan).
Daarnaast is het op zich al goed om hier aandacht aan te geven, en de normen (hoe willen we met elkaar omgaan) nog eens te expliciteren. Alleen al om die reden zou je elk jaar iets moeten aanpassen aan de moderatie :-)
Reageer
We moeten gaan modereren als emotieloze robots. Het liefst had tweakers een team machine-learned AI-bots om te modereren, waarin iedereen exact de zelfde moderatie geeft.
Dit is natuurlijk niet waar maar meer jouw onderbuik gevoel. Als dat werkelijk het idee was zou Tweakers het modereren ook gewoon kunnen overlaten aan een beperkt groepje mensen of zoals je zegt AI achtige zaken kunnen inzetten.
Reageer
Er komt nu ook een kleinere groep moderators met dit systeem. Wil je mod blijven, dan moet je actief bij allerlei nieuwsberichten gaan reageren, ook als je eigenlijk niets bij te dragen hebt. Dit om je karmascore maar op peil te houden. Ik weet niet of dat nou bijdraagt aan de kwaliteiten van de bijdragen. Ik heb er in ieder geval geen zin in, want ook al is een bijdrage relevant, het is maar zelden dat het een +1 kreeg. En nee, ik was niet off topic of wat dan ook. Sinds bovenstaand .plan-bericht gaat het overigens wel beter, het lijkt erop dat degenen die nu modden weer even een reset hebben gekregen. Wat is ook al weer een 0 en een +1? Dus da's winst.

Wijziging: tikfoutjes.

[Reactie gewijzigd door batavier op 28 september 2022 10:19]

Reageer
Mijn ervaring als je bv schrijft (zoals ook als voorbeeld aangegeven) dat Apple bewuste keuzes maakt om hun apparaten niet voor een normaal persoon repareerbaar te maken en door al die beveiligingsontwikklingen ook nog eens de verkoopprijs torenhoog schiet zeg je niets verkeerds en toch duiken er vele mensen op je om je post lager dan een -1 te scoren. Is het een objectieve moderatie of een gevoelsmatige? Ook lijken er vriendjes te zijn die elkaar tot +3 moderen, schijnbaar voor de karma punten maar toch ook niet terecht.
Als je ook naar het mismoderatie topic kijkt lijkt het een beerput waar mensen hun handen vol hebben mismoderaties te corrigeren.
Reageer
Eens. Dus een 👍 en 👎 die voor iedereen aan de klikken zijn, EN een -1 tot +3 voor relevantie/kwaliteit zou denk ik ook beter zijn. Dan haal je die twee ten minste duidelijk uit elkaar en hoef je niet te reageren met "ik ben het met je eens", iets waar ik soms wel eens de neiging to heb.

Trouwens, dat is ook goed om een discussie te beëindigen. Soms gaat het ook gewoon goed ;-) en eindig je met een "we zijn het met elkaar eens dat we het oneens zijn, maar respecteren elkaars' mening" - en dat is een 👍 voor de laatste post ook mooi.
Reageer
Naar mijn mening zit het idee achter de duimpjes en de moderatie score te dicht bij elkaar om de duimpjes een toegevoegde waarde te geven. En waarom moeten we elkaar duimpjes geven als we het eens of oneens zijn met elkaar?
Reageer
Eens. Dus een 👍 en 👎 die voor iedereen aan de klikken zijn, EN een [moderatierol met scores van] -1 tot +3 voor relevantie/kwaliteit ...
... die je pas krijgt als je aan een (beperkte) set voorwaarden voldoet.
Reageer
Gaan we nu Apple en bij betrekken :+

Maar zeker, moderatie’s worden niet meer op mening geven maar op gevoel. Je kan een mening hebben dat reparaties van Apple duur zijn en proportioneel.

Maar je mag die mening niet meer geven. Al zal menig Apple gebruiker het eens zijn. Toch heeft men het gevoel het merk te moeten verdedigen. Btw zelfde met andere merken natuurlijk.

Waardoor toch een -1 kan komen op een bericht daar waar het topic eigenlijk wel een toegevoegde waarde is als reactie dus die -1 helemaal niet verdient.
Reageer
Precies waarom ik toen snel maar ben afgestapt van modereren. Met alle respect voor de crew hier en zo hoor, zij wilden het op een bepaalde manier, ik wilde dat niet of werd aangesproken als ik dacht het wel goed te doen.
Daar was ik dan ook klaar mee.
Reageer
We moeten gaan modereren als emotieloze robots.
Je mag natuurlijk altijd kiezen om ... niet te modereren!

De hele site is prima te gebruiken zonder ook maar gebruik te maken van het moderatie systeem.

Het systeem van Ars Technica werd genoemd, mijn probleem daarbij is dat ze alleen een +/- score geven, maar geen score op basis van 'agree', 'disagree', 'interesting', 'funny','adds to story' en 'abusive', ' doesn't contribute' en 'inaccurate'.

Ik ben namelijk helemaal niet geïnteresseerd in alleen maar dingen te lezen waar ik het mee eens ben. Je hebt veel meer aan een inhoudelijk goede discussie waarin jouw standpunten onderbouwd bekritiseerd worden. Mat alleen maar een +/- systeem krijg je te vaak dat 1 kant van het verhaal weg gemod wordt en het eenheidsworst wordt in de comments. Tegelijkertijd verlies je de mogelijkheid om abusive of fanboy comments die niets toevoegen er volledig uit te filteren.

Ik zou zelf graag een systeem met de opties van Ars Technica zien, maar met de mogelijkheid om per keyword aan te geven of je reacties die op dat keyboard hoog scoren wil zien. Dan laat ik agree en disagree uit mijn filter maar geef ik aan dat ik reacties met hoge abusive, doesn't contribute en inaccurate score eruit filter.
Reageer
Je mag natuurlijk altijd kiezen om ... niet te modereren!
Dat is ook een creatieve manier om niet te reageren op de kritiek die in de volgende paragraaf verder wordt toegelicht.
Reageer
Voor mij is de + meer een "respect voor deze reactie" dan een "mee eens". Het gebeurt bij mij regelmatig dat ik het niet eens ben met de reactie maar het wel een goed punt is wat op een nette manier word gemaakt. Ik zou dan die tweaker willen bedanken maar een "eens" klopt dan niet. Respect kan je hebben voor mensen waar je het mee eens of oneens bent.
Reageer
Ik zie in de reacties ook alleen een interesse in plus of min, duimpje omhoog of omlaag. Ik zie eigenlijk nooit ergens een neutraal optie. Een neutraal optie geeft net iets meer informatie over een reactie: Je ziet dan meteen of er nog mensen zijn die er geen mening over hebben. de onderverdeling wordt dan Ja/Nee/Geen mening.
Reageer
Zo zie je eigenlijk dat het moderatie systeem meer polariserend is dan de reacties. Tweakers wil dat het moderatie systeem moet werken op kwaliteit maar mengt het met meningen. Op deze manier is het moeilijk om ze uit elkaar te halen.

Neem nou de '+1 Relevant' met de lijn 'Ook interessante vragen en geslaagde grappen kunnen op dit niveau ingedeeld worden' daar mee gaat het al 2x mis. Wie zeg dat ik een grap relevant vind en wie bepaald of een grap geslaagd is? Ik kan iets heel grappig vinden en een andere vind hem te vergaan of te flauw om hem grappig te vinden.

Vroeger had je nog een aparte knop voor als het grappig is, maar die is er uitgehaald omdat het niet bij het "professionele" karakter paste van Tweakers. Mensen hebben behoeft om soms met gevoel te uiten maar dat is op alle manieren er uitgehaald en raken gefrusteerd en als die mogelijkheid gegeven word binnen het huidige voelt dat misplaatst en tegen strijdig.

Mensen willen soms kunnen laten weten dat ze er bijvoorbeeld het zelfde over denken en zouden ze dat uit typen dan krijgen ze een 0 of een -1.

Tweakers moet gaan zoeken naar een manier zo dat mensen het kunnen behoordelen op kwaliteit als gevoel.
Reageer
Eens! Heb je een bijdrage aan de discussie (los van de mening) EN geef je die op een respectvolle manier (zeker bij gevoelige onderwerpen): plusje!
Reageer
Totaal offtopic.
Maar het duimpje naar beneden bij YouTube zorgt ervoor dat je de video niet nog een keer in je auto playlist gaat krijgen. Met name handig voor muziekvideo's.

En ik neem aan dat YouTube je dan ook minder vaak een video van dat kanaal gaat voorschotelen. Maar dat is maar een gevoel dat ik heb.
Reageer
Denk dat het duimpjes systeem indd een bepaald effect teweeg kan brengen. Maar volgens mij heeft het moderatie sytsteem altijd goed gewerkt in zijn huidige vorm. Mij bekruipt het gevoel doordat er tegenwoordig een bredere doelgroep wordt aangesproken, dit ook effect heeft op de kwaliteit in reacties en moderaties.
Reageer
Ik heb het over het duimpje omlaag bij een reactie op een YouTube video, niet op de YouTube video zelf. Zoals gezegd: daar zie ik dus niks visueels mee gebeuren. Staat daar tussen de duim omhoog en omlaag 12 en ik geef een duim omhoog, dan wordt het 13, geef ik een duim omlaag, dan... gebeurt er niks. Zeer verwarrend en waarom is die duim omlaag er dan?

Het hele idee is een community creëren waarin mensen nuttige reacties zien en er hopelijk daarmee iets inhoudelijkere reacties op die reacties ontstaan (het is YouTube, dus teveel kan je ook niet verwachten, maar toch). Ik ben zeker niet de enige, ik weet dat ook YouTube content creators zoals MKBHD zich meerdere malen al negatief hebben uitgesproken over die keuzes van YouTube.
Reageer
Los van het feit dat YouTube een van de meest toxische plekken is geworden
Dat is precies de reden dat ik alleen nog naar JaysTwoCents kijk, ChefJeanPierre (kookvideo's), mijn aste gamers (die strak modereren op hun comments section) en af en toe een video over opgegraven Duitse gesneuvelden aan het Oostfront. Werkelijk overal elders spuit het venijn je om je oren (bij wijze van spreken kan zelfs een Hello Kitty cosplay nog vergiftigd worden).... Maar dat is wellicht ook een maatschappelijk fenomeen.
Reageer
Of misschien de mogelijkheid om een emoji reactie toe te voegen die dan onder (?) de reactie komt te staan? Dus een systeem zoals dat ook in bijvoorbeeld WhatsApp, Telegram, Discord en Slack zit. Daarmee zie je snel of anderen een reactie grappig vinden of het er (niet) mee eens zijn.

Slack documentatie voor een voorbeeld.

Ben je het eens met een reactie, dan voeg je een 👍 toe. Ben je het niet eens dan voeg je een 👎 toe. Vind je een reactie grappig dan voeg je een 😂 toe. Enz. Als al iemand dezelfde emoji heeft toegevoegd kun je die gewoon aanklikken om de teller te verhogen.

Ik besef mij ook dat het toestaan van alle emoji's nogal een bonte kermis kan worden, dus misschien is enkel een beperkte set beter. Eventueel zelfs in combinatie met een optie waarmee gebruikers die de emoji reacties niet willen zien dat in hun profiel uit kunnen schakelen?
Reageer
Hmm ja, ik zie het voordeel er wel van in, maar ik zou dan liever knoppen met woorden hebben, met dezelfde functies als die jij voorstelt. Ken je het systeem van Ars Technica? Dat is best goed. Je stemt eerst pijltje omhoog of pijltje omlaag voor een commentaar, en dan kun je een toelichting kiezen uit een stuk of drie opties, b.v. "grappig", "voegt iets toe aan het artikel", "feitelijk onjuist", enz. Ik vind die gezichtjes toch altijd wat kinderachtig...
Reageer
Ik ben niet bekend met het systeem op Ars Technica, maar dat klinkt mij inderdaad beter. Emojis vind ik ook teveel de aandacht trekken. Ik wil wel graag met een neutraal perspectief een reactie kunnen lezen.

Op Reddit bijvoorbeeld zie je dat veel mensen automatisch een reactie als negatief ervaren als het een score van 0 heeft, en al helemaal vanaf -1. Dan gaan ze er dingen in zien die er helemaal niet staan, terwijl als ze diezelfde reactie met +2 zijn tegengekomen, ze hem juist veel eerder als positief ervaren.

Nu is op reddit de 'score' nog niet eens in your face. Ik zou het heel vervelend vinden als de mening van anderen mij vooraf beïnvloed, nog voordat ik zelf de reactie gelezen heb. Dan worden we straks één grote schapenkudde!
Reageer
Hmm ja, ik snap wat je bedoelt, dan misschien beter een userscriptje schrijven om die scores te verbergen!
Reageer
Nou ja, het hoeft voor mij niet compleet verborgen te zijn, misschien dat anderen dat wel nodig zouden hebben maar dat weet ik niet precies :)

Uiteindelijk wil ik het liefst wel iets van een score kunnen zien, ik heb alleen liever dat het niet teveel de aandacht trekt.

[Reactie gewijzigd door MicaLovesKPOP op 23 september 2022 15:46]

Reageer
Dat is eigenlijk best een cool idee, als je er dan ook op kunt filteren.

En dan ook op bijvoorbeeld "👍 AND 👎" om juist de wat interessantere reacties op te zoeken. Ik vind het vaak interessant om te zien welke argumenten "voor- en tegenstanders" hebben, vooral als het gaat om iets waar ik zelf geen sterke mening over heb.
Reageer
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik lees soms (korte) nieuwsartikelen, waar ik de tekst van het artikel eigenlijk minder interessant vind dan wat er gereageerd wordt door gebruikers. Daar is erg vaak toch veel extra inzicht zowel als opinie te vinden en dat vind ik wel erg fijn.
Helemaal natuurlijk omdat de schrijver van een (nieuws) artikel uiteraard ook maar een mens is en onmogelijk een geheel beeld kan geven over iets zonder gebreken, fouten etc.
Deze communitie zit vol met experts op allerlei vakgebieden en kunnen vaak toch wat extra inzichten verschaffen, voor wie dat interesseert, bovenop de 'massa-consumptie-hapklare' brokken zoals het geschreven is door de schrijver (die hoogstwaarschijnlijk vaker níet expert is).

En ook vooral wanneer we het hebben over controversiële topics of überhaupt meer opinie-gedreven zaken.
Toen bijvoorbeeld de iPhone zonder headphone jack uitkwam vond ik het érg interessant om te lezen en leren wat mede-tweakers hier nou van vonden.

Ik ben voor een 'like & dislike' dumpjes systeem náást de huidige -1 tot +3 moderatie.
"If you can't beat 'em, join 'em" :)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 21 september 2022 21:51]

Reageer
Goed voorstel, je kan dan aangeven dat je die mening niet deelt maar dat het inhoudelijk wel een goede reactie is. Dat zou de moderatie van merk X vs merk Y wel ten goede kunnen komen, die eindigen best wel vaak in een totale vlammenoorlog.
Reageer
Het klinkt een beetje ingewikkeld als er twee moderatiesystemen zijn, een objectief en een subjectief. Ik denk dat er gewoon een keuze voor het een of het ander gemaakt moet worden (en dat is nu objectief).
Reageer
En dan heb je meteen het "probleem" te pakken. Hoeveel mensen ken je die objectief kunnen blijven in een discussie? ;)
Reageer
Mensen zullen toch hun subjectieve mening willen blijven delen (menselijke aard).. door 2 systemen kan je dat iig beter scheiden..
Anders zijn de moderators continue het moderatie systeem aan het controleren/bewaken..
Reageer
Jeetje, dat lijkt mij verschrikkelijk. Alsof je dan de DailyMail of Nu.nl leest waarbij je mensen met een andere mening buiten de populaire een slecht gevoel moet geven?

Waarom zoekt men de goedkeuring of geruststelling van medegebruikers bij het uiten van een mening of reactie op een nieuwsartikel? Zijn we inmiddels niet Facebook en Twitter en dergelijk ontgroeid?
Reageer
Nou, ik vind dat @Franckey zeker wel een punt heeft, omdat er toch best vaak reacties omlaag gemodereerd worden, die zeker wel on topic zijn, maar waarvan de mening gewoon op weinig instemming kan rekenen. Ook grappige (bedoelde) reacties vallen dat lot vaak ten deel trouwens, en dat is m.i. ook niet altijd terecht.

Ik zie dat toch een beetje als een design flaw in het huidige moderatiesysteem. Of collateral damage, zo je wilt.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 21 september 2022 12:11]

Reageer
Maar daar heb ik het toch niet over? Ik denk niet dat je dat probleem overigens op kunt lossen door een extra paar knoppen. Ook met een duim omhoog en omlaag zullen mensen subjectief modereren.
Reageer
Dit is ook een klassieke voorbeeld van hoe het er vaak aan toe gaat. Twee mensen die het eigenlijk met elkaar eens zijn maar toch tegen elkaar ingaan. Vaak ligt het ook aan de verwoording en het is nou eenmaal lastig om de toon te meten in een tekst.

De extra knoppen dat @Franckey voorstelt werkt polarisatie alleen maar in de hand, en dat willen we eigenlijk voorkomen. Het is iets dat social media zo zuur maakt: iedereen wil gevalideerd worden.

Tegelijkertijd is meningmodereren een werkelijk probleem. Ik betrap mij zelf er ook wel eens op dat ik op het punt sta iemand een +2 te geven terwijl het eigenlijk een +1 reactie is, omdat ik vind dat de reactie meer zichtbaarheid moet hebben. Goed modereren is dus echt lastig. Het is voor de hand liggend dat niet iedereen zo terughoudend zal zijn.

Overigens wordt een '0' als een negatief iets ervaren, terwijl het eigenlijk dezelfde waarde heeft als '+1'. Wat mij betreft worden deze samengevoegd. Eigenlijk hebben deze geen waarde, omdat bijna alles +1 wordt gemodereerd, dus eigenlijk kunnen '0' en '+1' helemaal verwijderd worden. Een reactie als deze is dan gewoon een normale reactie: niets bijzonders en niets controversioneel.

Voor de overige opties (-1, +2 en +3) zou je misschien een verantwoording kunnen afleggen: een keuzemenu van waarom je het zo gemodereerd hebt. Aangezien modereren een vrijwillig en vrijblijvend iets is, hoeft het niet per sé één klik-gemak te zijn. Bij -1 en +2 zou je bijvoorbeeld kunnen aangeven (toegeven) dat je het eens/oneens met de reactie bent waardoor jou contributie veel lichter weegt in de uiteindelijke score. De keuzes zouden dan gebruikt kunnen worden om te kunnen beoordelen of iemand een geschikte moderator is. Vooral als moderators verplicht hun eigen reacties moeten beoordelen kan je uit data conclusies trekken (geautomatiseerde statistische analyses). Deze geschiktheid zou je dan ook kunnen gebruiken om een gewichtje aan de gegeven score te hangen.
Reageer
Tegelijkertijd is meningmodereren een werkelijk probleem. Ik betrap mij zelf er ook wel eens op dat ik op het punt sta iemand een +2 te geven terwijl het eigenlijk een +1 reactie is, omdat ik vind dat de reactie meer zichtbaarheid moet hebben. Goed modereren is dus echt lastig. Het is voor de hand liggend dat niet iedereen zo terughoudend zal zijn.
De belangrijkste vraag is wel wat het doel is. Het doel van modereren moet in ieder geval niet zijn om de regels te volgen. De regels zijn er om te helpen, niet als doel op zich.

Streven naar kwalitatief hoge posts is een uitstekend doel maar het moet ook niet enige doel worden. Niet iedere mening of ieder feit hoeft uitgebreid onderbouwd worden om nuttig of interessant te zijn. Niet alles hoeft veel moeite te kosten. Soms kan een enkele zin, vraag of link een enorme bijdrage zijn.

Zo vind ik dat er ook wel eens posts zijn die best meer zichtbaarheid mag krijgen omdat er nieuwe of andere mening in zit die nog onderbelicht is, zeker als ik het met die mening eens ben maar dat is niet eens noodzakelijk.

Dat betekent natuurlijk niet dat ik bij ieder hype onderwerp 100 fanboy posts wil met "Wil ik ook!" die op +3 komen. Maar eentje die 500x+3 krijgt? prima. Ik heb liever dat ze daar allemaal hun +3 geven als dat iedereen denkt iets toe te voegen door zelf zo'n post te maken die dan toch naar 0 gaat.
Overigens wordt een '0' als een negatief iets ervaren, terwijl het eigenlijk dezelfde waarde heeft als '+1'. Wat mij betreft worden deze samengevoegd. Eigenlijk hebben deze geen waarde, omdat bijna alles +1 wordt gemodereerd, dus eigenlijk kunnen '0' en '+1' helemaal verwijderd worden. Een reactie als deze is dan gewoon een normale reactie: niets bijzonders en niets controversioneel.
0 is duidelijk minder dan 1 en de oranje kleur voelt als een waarschuwing. Gevoelsmatig is er dus wel een verschil. Maar wat voor zin heeft het moderatiesysteem dan nog echt? Alles komt op hetzelfde niveau. Dan is het enige doel nog om echt ongewenste posts te schrappen. Ik zou liever meer niveau's zien dan minder want moderatoren durven nu de +2 en +3 haast niet gebruiken.
Voor de overige opties (-1, +2 en +3) zou je misschien een verantwoording kunnen afleggen: een keuzemenu van waarom je het zo gemodereerd hebt. Aangezien modereren een vrijwillig en vrijblijvend iets is, hoeft het niet per sé één klik-gemak te zijn.
Bij -1 en +2 zou je bijvoorbeeld kunnen aangeven (toegeven) dat je het eens/oneens met de reactie bent waardoor jou contributie veel lichter weegt in de uiteindelijke score.
Juist omdat het vrijwillig en vrijblijvend is moet het laagdrempelig zijn. Er zijn nu al weinig posts met +2 en +3 dat bijna alles 1 grauwe brij wordt zonder verschil. De FAQ zegt dat je makkelijk moet zijn met het uitdelen van hoge scores. Ik hecht dus wel een beetje aan een zo soepel mogelijke ervaring.

Ik vind een keuzemenu met enige onderbouwing overigens geen slecht idee maar als je motivatie meeweegt zullen mensen dat ook gaan meewegen in hun moderatie. Controleren of mensen wel eerlijk zijn over de reden die ze hebben opgegeven lijkt mij vrijwel onmogelijk.
Vooral als moderators verplicht hun eigen reacties moeten beoordelen kan je uit data conclusies trekken (geautomatiseerde statistische analyses). Deze geschiktheid zou je dan ook kunnen gebruiken om een gewichtje aan de gegeven score te hangen.
Volgens mij gebeurt dat al tot op zekere hoogte, zo kunnen je modrechten worden uitgeschakeld als je te vaak afwijkt. Geen idee in welke mate dat proces geautomatiseerd is, maar je kan zo'n analyse ook doen op de data die er al is, het is niet nodig om het alleen met je eigen posts te doen, je kan iedere post gebruiken die door meerdere mensen is beoordeeld om die onderling te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 21 september 2022 18:05]

Reageer
En dan is het toch wel jammer dat ik maar twee opties heb om te laten blijken dat ik jou reactie interessant vind en waardeer. Of ik maak een edit, of ik maak een nieuwe reactie.

Wat jij aankaart is zeker ook een probleem dat ik heb ondervonden: te weinig +2 en +3's terwijl er toch behoorlijk wat interessante reacties zijn. Vooral als ik andere dingen te doen heb ben ik geneigd om te filteren op de +2 en +3's, maar dat bied niet altijd genoeg voldoening. Ik zou inderdaad ook meer +2 en +3's willen zien.
Reageer
Ik ben het wel eens met je suggestie om een -1 en +2/+3 te moeten onderbouwen met wat standaardkeuzes. Het maakt de afweging om iemand een score toe te kennen veel dwingender. Het geeft ook de mogelijkheid aan admins om misbruik van het moderatiesysteem af te straffen.
Reageer
Ik ben het niet met je eens. Om even een ander voorbeeld te gebruiken, op school kreeg ik vroeger twee cijfers, eentje voor mijn kunde (lees het als on topic) ofwel de cijfer van mijn toets, een andere "cijfer" voor mijn gedrag tijdens de les. Ik scoorde heel hoog in wiskunde examens, maar mijn "gedrag" was een dikke onvoldoende (man wat had ik een hekel aan die leraar).

Met een simpele duim omhoog, duim omlaag kun je aangeven of je het mee eens bent met de mening van iemand. Met moderatie zorg je ervoor dat mensen on topic blijven een niet gaan afdwalen. Beide kunnen denk ik prima gecombineerd worden.
Reageer
Ja goed, ik begrijp je voorbeeld maar dat was (mag ik hopen) niet “en publique”.

Dat je gewezen wordt op je gedrag, daar dient het moderatiesysteem toe, niet?
-1 Ongewenst gedrag (Breed)
0. Off-topic (Niet relevant tot het onderwerp)
+1 On-topic (Een relevante reactie)
+2 Informatief (Subjectief en onzin)
+3 Uitgelicht (Een sticker voor je huiswerk?)

Ik krijg vrij vaak een +2 of een +3 maar ik vind het onzinnig. Die laatste twee mogen gerust verdwijnen.

Ik denk dat ik geen pavloviaanse pixels behoef om een waardig antwoord te geven, een +1 is genoeg en als je hier bent voor een schouderklopje, kun je gewoon de +1’s tellen he?

Dan zie je, hey, ik heb maar 2x een plusje gekregen of misschien 160x.
Is dat niet validatie genoeg?
Reageer
Kijk maar eens naar het aantal +2 berichten want OFFTOPIC is in het gemiddelde Apple/Samsung topic.
Iedereen die anti is vote een bericht als 'jezus wat duur' of 'jezus wat weinig megapixels' keihard omhoog.
Dat is daar schering en inslag want het is internet en iedereen op het internet wil een mening hebben en gehoord worden.

In dat opzicht bezien kan het net zo verstandig zijn om de +2 en de -1 gevers net zo hard onder de loep te nemen als de -1 berichten.
Reageer
Hyves had hier een mooi knopje 'Respect' voor, in plaats van het nu alom gebruikte 'Like'. Daarmee spreek je een wat neutralere endorsement/acknowledgment uit.
Voordeel: het is ook gepast als reactie op berichten als: "Helaas is deze persoon overleden en kan hij niet meer aan de codebase werken".
Reageer
Die was goed inderdaad. De ‘Respect’ knop kon je bijvoorbeeld ook prima gebruiken wanneer je het met iemand oneens was maar de post wel goed onderbouwd vond. Het was een brede vorm van waardering.
Reageer
Dat vraagt weer om veel populaire opmerkingen - waardeloos dus. Juist een moderatie-systeem op basis van kwaliteit is best schaars. Laten we dit gewoon koesteren. Ik zou eerder stellen dat ook die "like"-knop op het forum in sommige gevallen beter weg kan.
Reageer
Het punt is en blijft dat het huidige systeem door mensen misbruikt word als 👍 en 👎. Ik vermijd reageren in bepaalde discussies ondertussen hierdoor, want ik heb ook niet het idee dat Tweaker hier actief mee doet.

Ik ben groot fan van de objectieve moderatie, maar dan moet er wel ook wat meer gehandhaafd worden op correct gebruikt. Opmerkingen die meerdere +2's en -1's verzamelen moeten door een moderator bekeken worden en incorrecte scores moeten worden verwijderd.
Reageer
In het forum is er al een thumbs up feature om dit te doen. Lijkt me idd een goede toevoeging aan frontpage dat er naast the qualiteit moderatie een thumbs up feature naast komt..
Op die manier kunnen mensen hun mening toch uiten zonder dat de moderatie feature aangetast word :)
Reageer
Je moet je als community misschien ook wel eens afvragen of een vrij gecompliceerd moderatie systeem met veel kaders, regels, randzaken etc nog wel past bij een community anno 2022.

Ik zou zeggen dat dit niet meer van deze tijd is op deze manier zo een systeem te hanteren waar aan de voorkant een paar + en - scores aan hangen, maar waar een heel raamwerk aan regels en beleid achter hangt.
Reageer
Ik denk ook dat het goed zou zijn om een verschil te hebben tussen moderatie op inhoud en op vorm.

Je kan natuurlijk een andere mening hebben terwijl inhoudelijk een post veel toevoegt.

De thumbs up en down lijkt mij een goede manier om mening te uiten.
Wel zou dit eerst goed getest moeten worden. Ik denk niet dat we er als community bij gebaat zijn het krijgen van zoveel mogelijk thumbs up een motivatie wordt on ongezouten oneliners te posten. Dat gaat de site denk ik snel achteruit.
Reageer
Dus eigenlijk wat er al op het forum aanwezig is, dat je een punt kunt uitdelen aan een reactie.
Reageer
Helemaal mee eens. Hoe vaak iemand wel niet instemmend op een reactie van mij reageert, maar dat ik niet mijn "blijdschap" met deze kan delen zorgt vaak voor een rare situatie.

Reageer ik niet lijkt het net of ik die gene negeer of ik het misschien niet met hem eens ben. Reageer ik met: Ja, precies dat! Dan wordt het een hele lange thread.

Een duimpje omhoog, of een "ben ik het mee eens" knop zou perfect zijn om de discussies kort en krachtig te houden.

Daarin moeten we natuurlijk wel oppassen dat we niet net als op alle Social Platformen we hier "vind ik leuk" farmers krijgen die bij elke topic iets grappigs oid gaan zeggen. Wellicht alleen de mogelijkheid wanneer je al gereageerd heb op het topic?

Toch altijd lastig, ik hoop dat Tweakers met een goed werkend systeem kan implementeren.

Ik moet zelf zeggen dat ik soms in een rare discussie kom met denigerende reacties zoals: Dat je dat niet snapt is jouw probleem. Dat is natuurlijk niks vergelen met andere social platformen. Dus in principe ben ik al tevreden met de communitie en hoe een grote groep mensen hier met elkaar omgaat! Laten we dat houden zo!
Reageer
Ik denk dat ze dezelfde logiek moeten toepassen bij een "Bedankt", als ze nu doen bij moderatie. Is het een reactie op jouw post, kan je die reactie niet modereren (snap nog steeds niet helemaal waarom) en diezelfde logiek kan ook worden gebruikt voor het laten zien van een "Bedankt" knop, zodat alleen de schrijver van de originele reactie bedankt kan zeggen.

Hoe dat op het forum toegepast moet worden durf ik niet te zeggen, want daar ben ik niet (zo) actief, maar voor op de reacties op de voorpagina zou bovenstaande wel een goede oplossing zijn.
Reageer
In principe ben ik het er mee eens! Maar stel dat iemand een reactie plaatst die precies uitlegt wat jij eigenlijk wilt zeggen? Dan zou het toch ook fijn zijn om niet een aparte reactie te plaatsen maar toch je "Mee Eensheid" te laten blijken doormiddel van een dikke duim oid.

Maar ik zit me af te vragen of dat niet juist meer discussie opwekt. Als iemand Apple helemaal de grond in boort, en diegene krijgt 500+ vind ik leuks, dan zal ik mijn heilige merk toch even moeten verdedigen met een anti android berichtje.
Reageer
Ja en het werkt onbedoeld intimidatie in de hand. Want als twee een discussie voeren en de één krijgt 1000 likes door een populistische roep en de ander die “deugt” allemaal downvotes, wordt dit in minder dan een uur een broedplaats voor minder leuke lementen van de samenleving.

Immers, zie de progressie op sites zoals Nu.nl of Facebook waar alle stemmen uit het midden volledig verdwenen zijn en je vooral populistische roepen hoort van links en rechts. Ik zou dat persoonlijk een zeer onwenselijke situatie vinden.
Reageer
Precies! Dat is wat ik met het Apple-Android voorbeeld bedoelde. Het leuk vinden van 1 ding wekt de reactie van iemand die het niet leuk vind. Waar dan ook in de maatschappij is dit een terugkerend iets.

Kampen tegenover elkaar, waar de nuance volledig ontbreekt is in mijn mening de ondergang van de discussie die we toch graag met elkaar willen voeren op tweakers.

Wellicht zoals @RVervuurt hierboven benoemd, is het handig dat alleen de auteur deze "mee eens" knop kan gebruiken voor reacties op zijn bijdrage. De moderatie knop, die zo te lezen door heel veel tweakers niet wordt gebruikt op de manier hoe deze bedacht is, zou dit misschien ook aangepast kunnen worden. Door bijvoorbeeld alleen een moderatie te laten geven met een kleine uitleg getypt door de Tweaker

+2 deze reactie heeft mij een andere kijk op het onderwerp gegeven en heeft een goed onderbouwt en duidelijk verhaal.

-1 voegt niks toe, en is volgens mij alleen maar uit op ongewensde reacties.

En dan wellicht een kleine samenvatting waardoor andere mensen ook de moderatie score snappen. Dat je bijvoorbeeld ook weet waarom jouw reactie een -1 heeft gekregen.

Mijn eerste post in deze topic was eerst +2, deze is nu +1 iemand vond dit dus geen interessante en informatieve reactie, maar alleen een reactie met kennis die algemeen bekend is.

Dat is prima! Maar ik ben dan persoonlijk wel benieuwd waarom iemand dit geen interessante toevoeging vond haha! Dan weet ik ook dat ik me misschien de volgende keer stil moet houden.
Reageer
Tja, een paar dagen was er iemand die klaagde dat de berichtgeving over apple "altijd" zo negatief was vanuit de redactie.
Die kreeg ook wat -1, niet omdat men het eens of oneens was maar vermoedelijk omdat de gebruiker zich het merk apple TE persoonlijk aantrok.
Hij was immers een fan van het merk, niet het merk zelf, hij kon op dat moment niet dat onderscheid meer maken.
Mensen zijn soms wat overgevoelig.
En niet alleen mensen kunnen wat overgevoelig zijn, systemen lijken dit ook soms te zijn.
Een paar jaar geleden wilde ik iets melde bij de politie in mijn gemeente, aangezien het geen enorme spoed was (112) en er een twitter account bij de contact gegevens stond, heb ik een twitter account aangemaakt.
Ik maakte de volgende melding:
Er liggen ern 50 tal migranten in het ns station te slapen en nog eens 20 vallen reizigers lastig.
Een 10 seconden later was mijn gloednieuwe account gebanned, vermoedelijk vanwege het woord "migrant"

Ik hoop dat het hier niet zo gevoelig word, of compleet sponsor gedreven. Juist door de verschillende invalshoeken groeit de kennis hier.

En hopelijk kan men ook nog een dosis humor kwijt hier :+
Reageer
Doe in antwoord op een anti-apple-berichtje geen anti-android berichtje, maar een pro-apple-berichtje. Vuur moet je niet met vuur bestrijden.
Reageer
Helemaal mee eens! Het was ook als voorbeeld bedoeld natuurlijk ;).
Reageer
Daarin moeten we natuurlijk wel oppassen dat we niet net als op alle Social Platformen we hier "vind ik leuk" farmers krijgen die bij elke topic iets grappigs oid gaan zeggen. Wellicht alleen de mogelijkheid wanneer je al gereageerd heb op het topic?
Een oplossing daarvoor is wellicht in zekere mate om de "dankje" score alleen zichtbaar te maken voor de ontvanger. Er zullen dan nog steeds mensen zijn die er op naar zoek gaan, maar aangezien ze de score niet in de etalage kunnen zetten verwacht ik dat deze groep een stuk kleiner zal zijn.
Reageer
Het "in de etalage zetten" is idd de crux rond dit fenomeen.
Cru gezegd: een attention whore zoekt naar aandacht, verwijder deze variabele en je lost het probleem (deels) op.
Reageer
Dat lijkt mij een hele goede oplossing!
Reageer
mee eens, dus plus 2! :+

Maar serieus, ik deel je mening: het is goed dat dit signaal wordt afgegeven door de Tweakers backend, en de genomen maatregelen passen best goed bij het doel.

Vooral de analogie met 'hoe we zouden doen als we bij elkaar over de vloer komen' vind ik sterk. En daarop leunt dan ook gelijk het pleidooi voor meer genuanceerde mogelijkheid om waardering uit te spreken. Want dat vinden we 'in real life' ook erg fijn.

Een suggestie hiervoor zou van LinkedIn kunnen komen: een paar categorieën waarmee je kunt reageren (leuk, mee eens, mee oneens, dank je wel). die geaggregeerd worden in enkel een paar icoontjes onder je post. Wil je weten door wie en hoe vaak een bepaalde reactie werd gegeven? Dan klik je op de icoontjes en krijg je meer te zien. Zo kun je verrommeling voorkomen en biedt je toch ruimte om meningen en oordelen te ventileren, zonder dat het gelijk escaleert.

Let wel, het is maar een suggestie en er zijn vast ook andere (betere) manieren. Ik wil vooral zeggen:
 • Kudo's voor de ingeslagen weg
 • Ga ermee door, kijk hoe je het nog meer kunt laten voelen als een community die 'bij elkaar over de vloer' komt.
Reageer
Mee eens +2! _/-\o_

Dat is misschien wel de perfecte oplossing. Een 4 tal reactie mogelijkheden die genuanceerd een bijdrage leveren. Ook zou ik persoonlijk dan denk ik de aantallen weglaten om poplulistische uitlatingen in de kiem te smoren, en deze alleen zichtbaar te maken voor de auteur van de reactie. maar ik denk dat Tweakers.net dat beter kan inschatten dan ik dat kan!
Reageer
Inderdaad het is dubbel op. Meeste reacties zullen als "onnodig" beschouwt worden. Mocht je zelf niks willen toevoegen, dan so be it...
Reageer
Het zou heel mooi zijn als er een aanvulling zou komen op het moderatie systeem. Net als swhnld zou ik ook behoefte aan zo'n systeem hebben.

Exact het bovenbeschreven geval is de reden waardoor ik mijn moderatie rechten ben verloren. Ik had het idee dat het systeem ook vergelijkbaar was met reddit en meer subjectief. Dit was een foute aanname van mij en werd daar ook terecht over geïnformeerd door Tweakers.

Bij sommige reacties zag ik dat enkele gebruikers zo erg een bedrijf de hemelen in prezen voor wat in mijn mening geen goede ontwikkeling was. Ik was van mening dat het niks toevoegde en gaf het een -1, terwijl dit beter een 0 had kunnen ontvangen begreep ik later dus. Dit staat ook beschreven en het is dus mijn fout. Ookal is iemand ontopic bezig, ben je het alleen soms niet eens. Dan wil je juist hoe swhnld zegt een manier hebben om daar op te reageren zonder een nutteloze reactie onder te zetten of een moderatie aan toe te voegen. Wat je bij diverse fora ziet is dat er onderaan een duimpje of pijltje zit met "dit vind ik wel/niet interessant".

Voor je reactie, swhnld, had ik je een +2 willen geven, maar dat gaat helaas niet. ;)
Reageer
Persoonlijk zie ik totaal niets in een duimpje omhoog of omlaag, ik vind de moderatie van de frontpage juist vele malen beter dan alleen een like of dislike. Interessant en on-topic reacties krijgen vaak een +2 of +3, waardoor deze bovenaan eindigen. Hierdoor wordt het dus geen populariteitswedstrijd, wat ook geen invloed heeft op de reacties die gepost worden. Wie wil er een systeem die het juist bevorderd populaire dingen te zeggen? Ik niet in ieder geval.

Het probleem is dat het moderatiesysteem natuurlijk wel gebruikt of misbruikt wordt om reacties die niet in lijn liggen met de gedachtegang van die persoon sneller slecht te beoordelen. Dit is al jaren zo en ga je jammer genoeg ook niet voorkomen, betere voorlichting of een pop-up bij een negatieve score -1 zou daarmee kunnen helpen. Dus wanneer je 0 of een -1 geeft, dat er een pop-up verschijnt met weet u zeker dat deze reactie off-topic of ongewenst is. Natuurlijk is het hierdoor wel mogelijk dat mensen minder snel een score gaan geven, maar je denkt wel beter na bij negatieve scores.

Ben je het echt niet eens met een bepaalde reactie dan kun je altijd nog op die persoon reageren. Ik vind een like of dislike zelf verschrikkelijk, want dat neemt alle moeite weg om eens goed over een reactie na te denken. Ik ben het soms totaal niet eens met een reactie, maar het kan wel zijn dat die reactie mij aan het denken zet. Wat juist de bedoeling ervan is, dan kan ik wel een dislike geven maar dat geeft totaal een verkeerd beeld.
Reageer
Het idee van de duimpjes zou dan ook naast de moderatie moeten bestaan. Daardoor zou het juist minder een populariteitswedstrijd moeten worden, in ieder geval wat betreft de moderaties.

Je idee van een pop-up bij een -1 lijkt me een goed plan om te testen.
Reageer
Ik snap wat je bedoeld, maar juist met een duim omhoog en omlaag krijg je juist een populariteitswedstrijd. Mensen gaan misschien wel juist zaken niet posten, omdat men weet dat het geen populaire mening is. Als je iets in die trend wil doen waarom dan niet alleen een duimpje omhoog?
Op die manier hou je het positief, een duim oplaag is meteen iets negatiefs en om eerlijk te zijn ben ik met mijn meningen vaak direct en niet altijd even populair, dus ik kan nu al wel zeggen dat ik naast misschien goede beoordelingen ook veel duimpjes omlaag zou krijgen. Wat er voor kan zorgen dat ik misschien helemaal geen reacties meer post in de toekomst.

Juist omdat de discussies tegenwoordig verharden en alles al snel zwart of wit is en een grijs gebied niet meer bestaat zouden we af moeten van negatieve beoordelingen. Waarom heeft de huidige score die ongewenst is er bijvoorbeeld een -1 staan, waarom niet gewoon een rode markering, of een 0 met een rood achtergrond. Het is maar iets kleins, maar komt toch meteen anders over.
Reageer
Ik denk dat het wel waarde kan toevoegen, als het maar puur bij een extra feature blijft, en niet de statistiek waarop gesorteerd wordt; dat moet wat mij betreft behouden blijven aan de moderaties. Op die manier blijf je (bij goed gebruik ervan) de objectief on-topic en waarde-vermeerderende reacties bovenaan zien, maar kan je wel subjectief reageren zonder daadwerkelijk een getypede reactie achter te hoeven laten. Zou dat wat jou betreft ook een acceptabele middenweg zijn?
Reageer
Het voordeel wat je hebt als mensen een getypte reactie moeten schrijven is dat ze beter gaan nadenken over de reactie waar ze op reageren en op die manier misschien ook andere inzichten krijgen. Met duimpjes of likes heb je dat minder en dan krijg je hetzelfde als op social media, wat ik mijdt en verschrikkelijk vind.

Als je het zou houden bij alleen een duimpje omhoog om zo aan te geven dat iemand het met je eens is, zie ik er niet direct een probleem in, naast de bestaande moderatie natuurlijk. Eigenlijk net zoals het forum al werkt. Een duimpje omlaag zie ik zelf niet zitten, omdat dit misschien niet direct, maar wel op de lange termijn mensen kan afschrikken om nog te reageren.

Maar wat is de echte meerwaarde met het huidige moderatiesysteem, dat wanneer het niet on-topic of relevant is dat je de reactie toch een beoordeling kan geven om te laten zien dat je het met die persoon eens bent? Is dat laatste nu net niet wat een populairteitswedstrijd inhoud, de meest populaire mening krijgt op die manier de meeste duimpjes. En dat kan anderen er ook nog eens van weerhouden om een reactie te geven. Maar dat is mijn mening, gelukkig ben ik hier niet alleen en zal Tweakers dat zelf moeten beslissen.
Reageer
Van mij mogen ze het moderatie systeem gewoon weg doen.

Kan zo ook wel de berichten lezen van iemand die ze geschreven heeft.

Een goed werkend reactie systeem is misschien een natte droom.. Helaas zal dit nooit 100% goed werkend te krijgen zijn..

Verder helemaal eens wat je hier boven schrijft.
Reageer
Dat kan wél en binnen de regels, aangezien @swhnld met een nuttige aanvulling komt, gebaseerd op feiten. :)
Reageer
Hij voldoet zeker aan de criteria, het enige lastige is het ontbreken van mijn moderatie rechten. :)
Reageer
Je kunt deze behoefte het beste (ook) kenbaar maken in het topic dat hierover geopend is :) Frontpage reacties like en/of emoji react systeem?

[Reactie gewijzigd door jelle. op 21 september 2022 13:44]

Reageer
Die feedback is zeker welkom en wordt gewaardeerd, ik zeg ook nergens dat dat niet het geval is. Het valt me op dat je wel erg veel invult op basis van één zinnetje dat je leest. Je had ook gewoon even kunnen vragen waarom ik naar het forum verwijs, bijvoorbeeld.

Maar om daar antwoord op te geven: aangezien dit een behoefte is die onder meer gebruikers speelt, is de discussie hierover veel beter op zijn plek in een centraal topic. Over enkele dagen is dit .plan namelijk weggezakt, wordt hier niet of nauwelijks meer gereageerd en ook nog maar weinig teruggelezen. Door de threaded-structuur is de discussie ook niet altijd even goed te volgen. Het genoemde forumtopic is veel geschikter om hier verder over te praten en geeft ook andere de communityleden de gelegenheid om deel te nemen, in tegenstelling tot deze specifieke reactiethread tussen 600+ andere reacties.

Dat betekent overigens niet dat wij de feedback onder dit .plan niet lezen. Dat doen we zeker en suggesties nemen we ook ter harte, maar om de discussie een langere levensduur te geven dan enkele dagen verwijs ik in dit geval ook graag naar het forum :)

[Reactie gewijzigd door jelle. op 21 september 2022 13:17]

Reageer
Een van de genoemde punten in het artikel, het up en down modden buiten het doel van het systeem, wordt bevestigd op de discussie hier van fapkonijntje, en de tussenliggende reactie van jelle.

Normaal ben ik vooral een trouwe lezer van reacties, zonder te reageren. Ik juich de keuze van tweakers toe, want up en (vooral) down modden van inhoudelijke reacties gebeurd wel erg vaak. Hier ook, aangezien er inhoudelijk, al is het van beide kanten met (al dan niet stevige) ondertoon, wordt gerageerd, en fapkonijntje hier op hard wordt gedownmod. Laat nu juist die -1 zijn voor:

"Ongewenst
Flamebaits, trolls, misplaatste grappen, onnodig kwetsende reacties en andere reacties die in strijd zijn met onze AV of Huisregels."

En dat is hier niet het geval (het is onderbouwde kritiek, helaas met ondertoon). Het mag hier dan dus ook een 0 zijn, volgens de omschrijving / uitleg in het artikel. Elkaar op stang jagen (via down modden) zorgt voor juist meer polarisatie?

(Ps, daar gaat mn gemiddelde }:O )
Reageer
Wellicht heb ik het ooit al voorgesteld in het forum, maar ik zou graag (nogmaals) een nuttige suggestie willen doen: in het moderatiepaneel een optie om onjuiste moderaties te melden. Bij een bepaalde threshold komt er dan automatisch een melding bij het moderatieteam terecht (bv een centrale moderatieomgeving zodat niet elke mod dezelfde boodschap krijgt en men elkaar in de weg zit), zodat een mod actie kan ondernemen. Uiteraard zal het in het begin even uitzoeken zijn welke threshold geschikt is, maar dat is een kwestie van tijd.
Reageer
Kan hier geen technische shortcut gemaakt worden?

Zoiets: je typt je kritiek als reactie hier, maar door een vinkje wordt het elders geplaatst en niet hier als reactie.

Op die manier heb je ook altijd meteen de juiste link naar het artikel.
Reageer
Ik heb me naar aanleiding van dit artikel eens ingelezen in het modereren op Tweakers. Na +10 jaar rondhangen op Tweakers begrijp ik dat de moderatieknop anders bedoeld is dan ik altijd heb begrepen. Ik heb altijd een plusje uitgedeeld wanneer ik een reactie waardeer ('ik vind het leerzaam, grappig of ik ben het er heel erg mee eens'). Een enkele keer een minnetje ('ik vind je een sfeerverpester').
Ik vermoed dat ik niet de enige ben die het systeem op z'n eigen manier interpreteert. Regelmatige uitleg van wat de bedoeling is kan dus ook helpen, bijvoorbeeld een keer per kwartaal.

Sidenote: ik ben allergisch voor 'steeds meer'-stellingen: de sfeer wordt steeds meer negatief, mensen worden steeds meer agressief, etc. Bijna altijd drukt een 'steeds meer'-stelling een zorg uit, maar zelden wordt zo'n zorg ook onderbouwd met harde cijfers. Op veel fora komt regelmatig een topic langs met de insteek 'Vroeger was het leuker omdat tegenwoordig steeds meer ....'. Rode lijn die ik daarin zie is dat reageerders een paar bekende online-vriendjes missen omdat die mensen hun aandacht naar iets anders hebben verlegd. Nieuwe actieve reageerders hebben het ondertussen in hun eigen kringetje prima naar hun zin. Dat is een natuurlijke ontwikkeling.

En tot slot: ik vind de sfeer op Tweakers prima, een dank je wel en drie x hoera voor de vrijwillige mods!
Reageer
Dit hoor ik inderdaad vaker, er is volgens mij ook de behoefte om simpelweg aan te tonen "ik ben het met jou eens/oneens". Zelf geen idee hoe dit goed te implementeren, maar dit zou naast het on-topic/relevant/toevoegende moeten kunnen bestaan denk ik. Door bijvoorbeeld:
-1 = troll/irrelevant/etc, negatieve karma.
0 = Mee oneens/irrelevant,
1 = Mee eens/irrelevant (bij veel +1 reflecteert deze stelling blijkbaar een mening van veel Tweakers en kan dus voor positieve karma zorgen, zelfs als je een irrelevante bijdrage post),
2 = relevant,
3 = Informatief,
4 = Spotlight.
Reageer
Ik ben het sterk oneens met jouw reactie.

Kijk, ik had nu makkelijk een "Oneens" reactie kunnen geven als we jouw oplossing zouden volgen. Echter is het natuurlijk fijn als mensen die het ergens mee oneens zijn zichzelf uitleggen. Jij zou dus nooit weten waarom ik het oneens met je ben. Je moedigt het totaal niet aan om iets uiteen te zetten als je een "Oneens" reactie kan geven met een makkelijke druk op de knop. Reacties moeten bijdragen aan de discussie. Als je het ergens alleen maar oneens mee wilt zijn zonder verdere uitleg kan je wat mij betreft beter doorscrollen, want daar heeft niemand iets aan. Het voegt niks te. (behalve bij een poll of iets dergelijks)

Edit: Je bijdrage is wel relevant, draagt bij en is on-topic ik geef je daarom toch een positieve mod score (ook al ben ik het er niet mee eens).

[Reactie gewijzigd door Micromize op 21 september 2022 13:25]

Reageer
Ik ben het met je eens dat de discussie gevoed moet blijven met goede reacties. Als in mijn (overigens pure suggestieve) oplossing daar niet toe aangemoedigd wordt dan zou dat nu ook al niet het geval zijn denk ik. Gezien echter de aanleiding van dit topic en het "lurken" wat ik voornamelijk doe bij de berichten en reacties zullen veel Tweakers maar wát graag laten weten waarom ze het niet met iets eens zijn. Vaak op onsubtiele wijze ;)

Jouw reactie is er overigens één die aantoont hoe het hoort, vriendelijk, duidelijk en inhoudelijk (op mijn reactie) gericht. _/-\o_
Reageer
Echter is het natuurlijk fijn als mensen die het ergens mee oneens zijn zichzelf uitleggen.
... totdat je de vierendertigste persoon bent die het ermee oneens is om exact dezelfde reden...
Reageer
Je haalt twee dingen door elkaar:
 • De technische / objectieve inhoud
 • en je mening.
En dit is precies waar het met modereren vaak fout gaat. Ik denk idd dat je beiden apart moet modereren (naast elkaar) ben uberhaupt geen voorstander van getallen of duimpjes. Selecteer gewoon uit een gedefinieerde lijst dit scheelt interpretatie (en vertaal dat onder water naar getallen of duimpjes).
Reageer
Goed punt. Labels als:

Eens
Oneens
Informatief
Spotlight
Irrelevant
Suggestief
Off-topic
Tweakers-onwaardig :X

Zoiets?
Reageer
Eerder:
[table]
[tr][th]Content[/th][th]Mijn mening[/th][/tr]
[tr][td]Tweakers onwaardig[/td][td]Eens[/td][/tr]
[tr][td]Irrelevant/onjuist[/td][td]Oneens[/td][/tr]
[tr][td]On topic[/td][td]Neutraal[/td][/tr]
[tr][td]Informatief[/td][td]Humor[/td][/tr]
[tr][td]Spotlight[/td][td]Suggestief[/td][/tr]
[/table]
Reageer
Je voorkomt daarmee helaas nog steeds niet dat mensen jou een +4 geven omdat ze het heel erg met jou eens zijn terwijl je op +1 staat. En, oh, nu sta je ineens +2.
Reageer
Volgens mij is het hele probleem het + en -. Als je die cijfers eens vervangt met labels dan is het veel duidelijker hoe je modereert.
Reageer
Goede! Die duimpjes zitten wel op het forum, en daar werken ze ook goed.

Als je dan bij het scrollen een reactie ziet met 20 duimpjes, weet je ook dat die de moeite van het lezen vrijwel zeker waard is. Dat zou hier ook wel kunnen!
Reageer
Op het forum werken ze goed, maar voor de frontpage kan ik het huidige systeem ook erg waarderen. Het forum is sowieso chronologisch, waarmee geoogste duimpjes geen invloed hebben op de manier waarop informatie wordt getoond. Op de frontpage is dat niet het geval.

Duimpjes zijn een pure populariteitscontest, in ieder is dat hoe het op andere platformen werkt. Het Tweakers frontpage system onderscheidt zich daarin dat het een inhoudelijke beoordeling is, en naar mijn mening nog dusdanig goed, zelfcorrigerend werkt, dat verstorende en slecht onderbouwde meningen er goed uit worden gefilterd.

Onterechte +3's en -1's laten zich makkelijk corrigeren, worst case door een mod ingreep, maar ook door de gewichting. Onterechte duimpjes krijg je niet ongedaan en zullen naar mijn mening juist een sterker polariserend effect hebben dan het huidige, op inhoud gebaseerde systeem.
Reageer
Onterechte +3's en -1's laten zich makkelijk corrigeren
Helaas is het regelmatig gebleken dat dit niet zo is. Ik heb vrij regelmatig reacties met (impopulaire, maar wél goed onderbouwde) meningen naar -1 gemodereerd gezien. Voornamelijk op het vlak van politiek, maatschappelijke issues en religie is het veel te verleidelijk voor mensen om -1 te gebruiken om jouw mening te doen verdwijnen. Terwijl je een prima on-topic discussie kunt hebben.

Het is niet te doen voor moderators om alle -1's langs te lopen om dit te controleren, en de onterechte modders te corrigeren.

We zouden als gebruikers eigenlijk een flag moeten kunnen raisen, met "deze post is onterecht op -1 gezet". Bij genoeg flags, kan een moderator die dan vast zetten. Idealiter krijgen verkeerde moderaties dan automatisch een strafpunt op hun account, wat ervoor zorgt dat ze bij voldoende strafpunten (tijdelijk) niet meer mogen modereren.
Reageer
Deels ben ik het met je eens. Vooral wat betreft de hoeveelheid mening-moderaties. Via de feedback topics kan er op gereageerd worden, en vaak doen de tweaker modjes daar ook wel wat mee. Maar ik kan me ook heel goed indenken dat het aantal reacties en mening-moderaties gewoon niet bij te houden is. Vooral in verhitte discussies over onderwerpen waar we het maatschappelijk debat ook zien polariseren: politiek, corona maatregelen, vaccinatie, etc.

Of het op te lossen is met extra technieken, vergaand automatiseren van het melden van mismoderaties etc dat betwijfel ik. En automatisch strafpunten op een account vind ik veel te ver gaan. Houdt daarbij in gedachten hoe "automatisch" straffen van personen op grond van algoritmen in het recente verleden geregeld heel hard fout blijkt te gaan.

Onder de streep ben ik blij dat er in ieder geval iets gedaan wordt met de veelvuldige feedback op wat er tot nu toe mis ging met moderatie systeem. Ik denk dat we de nieuwe aanpak een kans moeten geven en zien wat het brengt.

(ik ben het met een deel van je reactie hartgrondig oneens, maar je krijgt wel een +1 want je reactie is ontopic, relevant en uitstekend geformuleerd :) )
Reageer
Daarnaast denk ik dat het moderatiesysteem ook wordt ingezet als een interpretatie van "wat hoort" op tweakers. Als je het vriendelijk wilt houden als site, dan vind ik dat een geintje of opmerking met een knipoog er bij moet kunnen horen, maar vaak word je dan als niet relevant kapot gemodereerd. Dat geeft mij niet de motivatie om nog veel te reageren, terwijl mensen die (al dan niet inhoudelijk) koste wat kost hun gelijk willen halen maar blijven posten met ellenlange argumentaties die ik persoonlijk niet wil lezen. Ik vind het interessanter om te zien hoe de community in bepaald nieuws staat, een feitenoorlog onder het bericht vind ik totaal oninteressant. En als humor niet meer mag dan kun je een verharding inderdaad verwachten.

Het zou goed zijn als tweakers aangeeft wat zij verwachten van een community qua discussie bij nieuwsberichten, nu gaat het vooral om de toon en de moderatie erop. Zeker nu de youtube bijdragen meer clickbaity worden met theatrale gezichten op het index frame of hardware die van tafel wordt geveegd, dan mat een tweaker toch ook wel eens met een tongue in the cheek reageren?
Reageer
Dit!

Je kunt van een online gemeenschap niet verwachten dat ze puur en alleen inhoudelijke commentaren geven.

Een grap wordt nu afgebrand terwijl het sociale aspect ook belangrijk is, ook is waar veel tweaker-leden op af komen.

Daarnaast lijkt het me beter dat redactieleden gewoon open en eerlijk zijn over hun voorkeuren, want die blijken nu toch wel uit de woordkeuze en gegniffel om flauwe grapjes tijdens de podcast. Eigenlijk speelt hier dus precies hetzelfde. Je kunt wel afspreken dat je alleen politiek correct de feiten wil geven maar dat lukt blijkbaar toch niet zo goed.
Reageer
Maar dan krijgen we net als whatsapp smiley-reacties bij elk bericht. Want soms worden er geintjes gemaakt waarop ik wel wil reageren met een glimlach.
Reageer
Ja de slack en whatsapp emojis werken goed. Met klaphandjes je support geven ipv een +2
Reageer
Er zouden, á la Ars Technica, knoppen bij kunnen voor "mee eens", "grappig", "interessant". Het idee om een speciale knop te hebben voor "dankje" in dochter-commentaar vind ik ook sympathiek. Ik vind de nummerieke, "slashdot-stijl" moderatie op relevantie wel fijn voor het sorteren dus dat mag in huidige vorm wel behouden blijven naar mijn mening. Dat is wat genuanceerder dan het AT-systeem van "adds to story" als reden voor een +1.
Reageer
Goed verwoord. Reacties kunnen inhoudelijk goed onderbouwd zijn. Soms instemmend en soms afwijzend. Velen zullen de wens hebben om aan te geven welke reactie hen het meeste aanspreekt. Tig keer dezelfde argumenten herhalen voegt niets toe, dan is een teller voor instemming misschien een beter alternatief. Dat voorkomt vermoedelijk ook dat beoordeling op relevantie van de argumenten wordt misbruikt om een mening te ondersteunen.
Reageer
duimpje en +1-3 kunnen m.i. prima naast elkaar bestaan. Op de frontpage hebben we de +-moderatie om een inhoudelijk interessante reactie te kunnen herkennen. Op het forum hebben we duimpjes, die meer een "ik-ben-het-er-mee-eens"-functie hebben. Toch wordt op het forum het aantal duimpjes ook gebruikt om een inhoudelijke reactie weer te geven (je kunt er ook op filteren door alleen posts met tenminste n duimpjes te laten zien). Ik gebruik dit zelf ook regelmatig om alleen interessante posts in een groot/snel topic te kunnen zien.

Wat mij betreft zetten we deze functionaliteit naast elkaar. Voor de front page komt dit neer op het volgende
 • Het huidige frontpage moderatiesysteem blijft bestaan.
 • De nieuwe aanpassing waarbij niet iedereen kan modereren is goed.
 • Naast de +1 knop komt een duim omhoog knop
 • Iedereen kan deze duim-omhoogknop gebruiken om aan te geven dat je het er mee eens bent, je het grappig vindt of om iemand te bedanken
 • Om te voorkomen dat er mensen naar duimpjes gaan vissen, kun je verder niets met duimpjes. Het levert geen karma op en je kan er niet op filteren
Zo kun je snel je mening over een reactie geven, ook over reacties die minder relevant zijn voor de discussie.

Verder zou dit wmb ook op het forum kunnen worden geintroduceerd. Zoals gezegd worden nu duimpjes gebruikt om in te schatten of het een relevante post is, iets waar het FP-moderatiesysteem beter voor werkt.
Reageer
Ik zou hier ook graag een aantal emoji's zien, los van de moderatie. Dan kunnen mensen inderdaad aangeven of ze iets waarderen, mee eens zijn, grappig vinden, etc.

Als iemand bijvoorbeeld zijn ervaring deelt op een duidelijke manier dat zal dat bijvoorbeeld vaak een +1 zijn, maar als grote aantallen mensen aangeven dat ze het er mee eens zijn, geeft dat aan dat die ervaring breed wordt gedeeld.
Reageer
Gewoon een like/disklike systeem op reacties, los van de moderatie score, lijkt mij ook beter. Tweakers probeert al jaren het moderatie systeem te verbeteren maar ik betwijfel of dat mogelijk is.
Reageer
Precies het probleem zoals op Reddit.
Mensen gebruiken een upvote als "I agree" en downvote als "Do not agree", terwijl dat echt niet de bedoeling is van het hele systeem.

Combineer dat systeem met een interface die comments/posts inklapt (en soms gewoon helemaal niet toont!) onder een bepaalde scoretreshold, en je hebt een perfecte bubbel-bouwer gemaakt.
Reageer
Je kan dankjewel zeggen via pb, daar is het onder andere voor. Zit de frustratie er dus niet meer in dat je moeite moet doen of gezien wil worden in sociaal uitten?
Reageer
Sluit me erbij aan.
Zeker met de extra visuele feedback.
Reageer
Wat is het nut van het huidige moderating systeem?
Kunnen we zonder dit systeem overleven?
Pas het forum aan waar mensen kunnen kiezen waar ze hun opmerking kunnen plaatsen in kolom eens kolom oneens kolom opmerkingen.
Reageer
Ik wilde eigenlijk een aparte reactie, maar dit verwoordt mij al prima...maar voor ik verder ga: Doodsbedreigingen zijn echt het smerigste van het smerigste en ik hoop dat een life ban etc onmiddellijk volgen.

100% exact dit! Duimpje omhoog voor dankje wel zou hier al zoveel helpen. Vaak geef ik een +1 omdat het mijn enige middel is voor een dankjewel. Of +2 omdat ik super dank je wel wil zeggen ;)

Nee maar dit is een mooi eerste stap en ik hoop dat jullie die doorzetten naar meer wijzigingen :)
Reageer
Ik ben het heel erg eens met je statement en ik zou ook graag een 'grappig', '(nee) bedankt' of 'mee (on)eens' optie willen zien in plaats van alleen dat iets on of offtopic is.

De exacte uitvoering daarvan laat ik aan de forumexperts in de comments over :)
Reageer
Hoezo verharding? Wat een flauwekul allemaal en dan maar de regeltjes aanscherpen voor nog meer betutteling? Wie heeft dat bedacht? Als ik erachter kom dan zoek ik je op en laat ik een -1 op je voorhoofd tattoeren!

Zonder gekkigheid. Al wat het modereren aangaat snap ik, maar het staat en valt met de serieuze teneur die er soms heerst. Dat was vroeger wel anders. We mogen ook wel eens lachen toch? Ik ben er dan ook voorstander van om de 'grappig'-moderatie terug in te voeren net zoals een first post'-moderatie. Heeft toch de potentie om het allemaal wat lichtvoetiger te maken
Reageer
Heel goed punt. Ik zal zelf ook al te denken dat het onmogelijk is voor mensen om onderscheid te maken tussen een nuttige reactie en een reactie waar je het al-dan-niet mee eens bent. Dat wil zeggen dus binnen het huidige moderatie systeem.

Het zou helpen maar dan nog denk ik dat het voor heel veel mensen lastig is om onderscheid te maken tussen een waardeloze reactie en een reactie waar je het niet mee eens bent. Dat zit gewoon in de menselijke natuur om graag je eigen mening bevestig te willen hebben.
Reageer
Precies dit, ik heb al eens eerder aangegeven dat ik echt denk dat ze dit moeten toevoegen als ze willen dat hun moderatiesysteem goed gaat/blijft werken.

Het is vandaag de dag gewoon de norm dat je kunt aangeven of je het ergens mee eens bent of niet. Bij gebrek aan deze feature snap ik goed (het gebeurt mijzelf ook) dat je onbewust toch dingen waar je het mee eens bent sneller van een +1/+2 zult voorzien, zelfs als de discussie inmiddels helemaal off-topic is geraakt.
Reageer
Zo ben ik mijn moderatierechten kwijtgeraakt: ik had het systeem niet begrepen en pluste naar +3 als ik het ergens super mee eens was.

Ik kreeg de volgende mail:
In jouw geval zijn er opmerkelijke beoordelingen geconstateerd. Hieruit blijkt dat je niet altijd de richtlijnen uit de genoemde FAQ in acht neemt, en je beoordelingen niet altijd gebaseerd lijken op de inhoudelijke kwaliteit van een reactie. Hieronder staan een aantal voorbeelden van moderaties die illustreren dat je niet altijd volgens de richtlijnen modereert:
En dan maar liefst twee links naar een geplusde reactie van mij.

Ik heb het laten zitten. Ik ga niet door het stof kruipen om die moderatierechten weer terug te krijgen. Ik heb de functie verkeerd begrepen.
Reageer
Jouw post is een bewijs van wat je zegt. Je staat op +2, maar strikt genomen ben je gewoon"on-topic", en niet perse "informatief". Je hebt wel een mening waar veel mensen het mee eens zijn, waardoor je op +2 uit komt.
Reageer
Als ik me niet vergis had je vroeger zelfs context bij de moderatie, dus een "+1 grappig". Tegenwoordig worden grappige comments vaak op 0 gemodereerd, want het is geen inhoudelijke toevoeging.

Volgens mij is een comment in de context van zijn thread en het artikel simpelweg niet langs 1 enkele as te modereren (-1 t/m +3). Er zijn te veel aspecten en emoties bij betrokken, zoals inderdaad "Dankjewel voor je reactie", "Mee eens" of wat mij betreft dus ook "Grappig".

Ik stel niet voor om direct in een enorm uitgebreid model zoals bij facebook te verzanden waarin je alles kunt liken, en ook met alle emoticons kunt antwoorden, maar wellicht is het voor Tweakers interessant om wel wat uitbreiding te doen aan de huidige expressiekracht.

Wellicht kun je bv een post taggen met maximaal 1 tag, bv "grappig". De meest gekozen tag op die post zou dan naast het moderatiegetal kunnen komen te staan. Dat geeft ook de mogelijkheid om een "+1 oneens" te hebben, waar nu alles wat grotendeels tegen de heersende opinie ingaat een 0 of zelfs een -1 krijgt. Hetgeen erg jammer is.
Reageer
Dit herken ik heel erg. Misschien alleen een bedankt knop? Die dan niet resulteert in een zichtbare reactie, maar een notificatie voor de poster en een beetje karma?
Reageer
Goed punt, zelf zie ik hierom liever een eenvoudigere systeem. Bijvoorbeeld eentje waarin geen +2,+3 of -1 gegeven kan worden. Deze laatste wordt te vaak gebruikt om afwijkende meningen te onderdrukken of zelf correcte feiten ontzicht baar te maken.

bij deze post zou ik bijvoorbeeld graag kiezen uit:
 • Duimpje, dat ik deze post (positief) waardeer.
 • Nuttig, dat ik deze post nuttig vind
 • Humor, dat ik deze post humoristisch vind
.

In dit geval zou ik dan twijfelen tussen waardering en nuttig. En zou ik uiteindelijk voor waardering gaan, omdat ik twijfel aan hoe feitelijk of nuttig dit voor iedereen is. Al ben ik het er persoonlijk 100% mee eens dat dit nuttig zou zijn :).

Eerlijk gezegd vind ik behalve dat een post positief gewaardeerd wordt en hoe vaak niet relevant. Ik zie te vaak +2 of +3 gemiddelden die onjuiste informatie geven. Dan zou een frequentie van het aantal nuttig, grappig, of waardering mij meer zeggen. +2 of +3 geeft mij te veel een (soms onjuiste) waarde oordeel.

[Reactie gewijzigd door 2green op 22 september 2022 12:05]

Reageer
Precies dit! Mensen geven je een -1 omdat ze het oneens met je zijn. Terwijl wat je zegt gewoon feitelijk juist is of kan zijn. Stel ik zeg dat ik Windows fijner vind dan Linux krijg je soms door een fanboy een -1.

Ik geef ook weleens een -1 maar dan alleen als er totale onzin geschreven wordt. En dan nog het type “de aarde is plat onzin”. Niet de “ik vind xxx beter dan yyy”.

Vervolgens krijg je een boze moderator dat je account niet voldoet aan de eisen…
Reageer
Precies deze reactie wilde ik hieronder ook geven!

Dus bij gebrek aan de +/- reactie: 👍 voor dit voorstel.
Reageer
Ik ben ook wel overtuigd van een 'pluimpje' geven. Het onderstreept de vriendelijkheid. +2 is redelijk nuchter. Al denk ik niet dat dit het probleem oplost dus ik begrijp wel dat Tweakers er niets in ziet :-)

Uiteindelijk zijn 99,9% van de reacties goed en positief. Trolls worden effectief geweerd. Zelfs de moderaties lijken me nu veel accurater dan een paar jaar geleden. Wat mij betreft gaat het de goede kant uit.

Dan heb je natuurlijk nog die 0,1% die totaal de mist in gaat met een ongenuanceerde, ongefundeerde of kort door de bocht opmerkingen die als doel hebben personen met een andere mening een slecht gevoel te geven. En ja die krijgen ook vaak een +2 omdat anderen het eens zijn. Al is dat minder en minder het geval.

Met die moderatie score haal je dat soort berichten er niet uit dus ik ben het eens dat de moderatie nog een dimensie mist. Zou een pluimje of duimpje dat oplossen? Mss als ze iets met de data doen, al denk ik dat het complex is:

Dan is er nog een ander groot probleem:
Er zijn er zijn ook mensen dogmatisch tegen Elektrische auto's, Ruimtevaart, Apple, Elon Musk, Kernenergie, Waterstof, Windmolens, CPU merken zijn.

Ik noem het wederkerende dogmatische reacties. Mogelijk mensen die ook in de privé sfeer veel conflicten hebben en een drang hebben de andere de les te spellen over dat topic zonder aan het debat bij te dragen.

Ze proberen je te overtuigen dat Apple je in het zak zet, niet te vertrouwen is, dat Tesla lage kwaliteit levert en enkel bestaat dankzij een hype enz enz.

Je kan je eens even laten gaan maar als je bij elk nieuwsbericht over één van die bovenstaande topics op de barricades gaat staan protesteren dan is dat zonder meer storend want je draagt helemaal niets bij aan het debat, je stoort en verziekt enkel de boel door een drang om continu te willen bewijzen dat Intel, Tesla, Apple, Musk slecht zijn.

Die 0,1% die lijkt me wel redelijk snel te traceren. Het zijn heel vaak dezelfde leden met een 'reputatie'. Het enige is dat het niet opvalt, er zijn zoveel leden die dagelijks posten.

Ik ken bepaalde leden - ik ga ze niet bij naam noemen- die die stelselmatig op één van die dus effectief op één van bovenstaande topics (Ruimtevaart, Apple, Elon Musk, Kernenergie, Waterstof, Windmolens, CPU merken) er een regelrecht hobby van maken om hun mening te uiten hoe slecht het andere wel niet is.

Het probleem is dat die mensen dogmatisch zijn en vaak niet voor rede vatbaar. Dus reguleer ze maar eens...
Reageer
OMG. Inderdaad precies waar ik het altijd voor gebruik.. 8)7
Reageer
Ik zie hetzelfde, dan zie ik een inhoudelijk onderbouwde mening, maar krijg die post een 0 omdat men het er inhoudelijk niet mee eens is. Soms terecht omdat de argumenten worden weerlegd, maar vaak blijven de argumenten staan en zou het dus minimaal een +1 moeten zijn, omdat het inhoudelijk een onderbouwde reactie is.

Conclusie die ik hieruit trek; is dat wij onze mening slecht kunnen scheiden van inhoudelijke argumentatie. Want zeg nou zelf eens eerlijk; hoe vaak geef jij een +2 aan een inhoudelijk correct onderbouwd standpunt, maar waar je het persoonlijk niet mee eens bent?
Reageer
Voor de hele thread is het wat mij betreft niet interessant om allerlei bedankjes te zien, ook niet in de vorm van duimpjes. Ik lees liever een goed onderbouwde reactie van iemand die er een andere mening op na houdt dan ik, dan dat een thread volstaat met instemmende geluiden. De kwaliteit van de inhoud van een reactie zou van invloed op je mening moeten zijn, niet het aantal duimpjes wat een bericht heeft.

Dat gezegd hebbende; ik herken je gevoel om iemand te willen bedanken, of je mening te willen geven, en je komt met een onderbouwd idee. Ik ben het niet met je conclusie eens, maar ik vind je reactie zeker wel toegevoegde waarde hebben. Puntje van mij erbij dus, nu ik dat nog kan!
Reageer
Het klinkt logisch. Maar de polarisatie onstaat deels ook omdat mensen "medestanders" zoeken voor een mening. En vaak zie je dat afwijkende, soms zelfs opruiende, meningen veel medestanders geeft (m.n. complottheorieën). Een duimpje omhoog (of omlaag) mobiliseert dus mede- en tegenstanders. Dus het sympatieke "thanks" kan zomaar ontaarden in een wie-volgt-wie oorlog.

Nu is de score die ik geef natuurlijk ook niet waardevrij. Ik doe mijn best ook idiote, maar goed onderbouwd lijkende, standpunten adequaat te modden. Maar ik slaag daar toch vaak niet in bij de meest aparte onzin. Waar ik mee wil zeggen: ook het modsysteem kan zo gebruikt worden. Maar er is altijd een grote groep die weet wat de bedoeling is, en dan dempt het sociale "volg"gedrag enigzins. Met duimpjes is het evident dat het een like of dislike is.
Reageer
De verharding is herkenbaar en goed dat daar actie op wordt ondernomen.
Sommige moderators hebben de afgelopen tijd zelfs doodsbedreigingen gehad.
Maar hier schrik ik toch wel echt van. Wat een triest dieptepunt. Ik kan me niet voorstellen waarom iemand over zou gaan tot dit soort praktijken op een tech forum. Misschien omdat het lang niet altijd meer over tech gaat maar meer persoonlijke en maatschappelijke zaken. Dan nog..
Reageer
Het is inderdaad een triest dieptepunt. Ik heb zelf als crewlid helaas al meerdere keren dreigementen en andere ongewenste reacties ontvangen. Deze komen bijvoorbeeld van oplichters welke betrapt zijn binnen Vraag en Aanbod maar ook van mensen die je aanspreekt op ongewenste reacties. Ik verbaas mij er soms over hoe sommige mensen denken te moeten en kunnen communiceren. Ik begrijp dat sturing ontvangen nooit leuk is maar mensen vergeten wel eens dat de crew hier vooral is om Tweakers een leuke en veilige plek te laten zijn en te houden.

De dreigementen die ik heb meegemaakt gaan van doodsbedreigingen (welke gelukkig niet heel vaak voorkomen) tot aan verwensingen met ernstige tot dodelijke ziektes of het toebrengen van ernstig letsel. Dergelijke reacties zeggen wat mij betreft vooral veel over de persoon die ze plaatst.

[Reactie gewijzigd door Bor op 21 september 2022 09:46]

Reageer
oprecht vraagje:

als ik dreigementen lees, dan vraag ik mij altijd af: is dit niet gewoon een potje ouderwets schelden?
sticks and stones may hurt my bones. waarom is dit gezegde niet van toepassing?
hoe gaan mensen over de streep ?
Reageer
Bedreigen en intimideren heeft een heel andere impact dan uitschelden. Dat is echt niet hetzelfde.

Mede om die reden valt uitschelden (meestal) onder de vrije meningsuiting, maar is bedreiging een strafbaar feit. Nu wordt er misschien wel sneller 'ik maak je dood' geroepen en wordt dat niet altijd serieus bedoeld, maar dat neemt niet weg dat er een impact kan zijn.

Het is aan de Tweakers redactie om te bepalen wat voor Community zij willen hosten.
Reageer
Schelden valt onder vrijheid van meningsuiting?

Uitschelden is beledigen. Sowieso een zinloze discussie, want dit hoort totaal niet thuis op een tech forum.
Reageer
Ja! Schelden valt onder de vrijheid van meningsuiting. Zo is er een agent een mierenneuker genoemd en gaf daarvoor een boete voor beledigen van een ambtenaar. Hoge Raad heeft besloten dat scheldwoorden, maar niet alle, vallen onder VVMU.

https://uitspraken.rechts...nt?id=ECLI:NL:HR:2015:274
Reageer
Maar aangezien Tweakers niet onder de overheid valt is vrijheid van meningsuiting hier niet relefant.
Reageer
Gaat niet alleen om de overheid. Als je iemand uitscheld in de context dan is dat niet strafbaar.

Waarom zou tweakers mij straffen voor iets wat niet strafbaar is. Stel je waait met alle winden mee, en ik noem je daarom een knikeendje of een slap windvaantje dan moet dat toch kunnen? Ok ok het is niet leuk maar ik vind het niet schokkend of bedreigend en de Hoge Raad ook niet. We moeten ook gewoon leren te incasseren. Dat is onderdeel van volwassen worden/zijn.
Reageer
Waarom zou tweakers mij straffen voor iets wat niet strafbaar is.
Omdat het hun platform is en zij de regels mogen bepalen wat ze op hun platform goed en niet goed vinden?
Reageer
Omdat het hun platform is en zij de regels mogen bepalen wat ze op hun platform goed en niet goed vinden?
Er zit echter wel wetgeving aan te komen vanuit Europa die daar paal en perk aan gaat stellen.

Deze gaat voor grote centrale sociale communities en media-outlets eisen dat moderaties aan bepaalde voorwaarden voldoen zodat deze toegankelijk blijven, ook voor de meer controversiële meningen. Dit valt onder de Digital Services Act waarvan geschat wordt dat deze uiterlijk 2024 in zal gaan.
Dat is overigens een verordening, dus geldt meteen over de hele EU als wet zonder dat er implementatie in nationale wetgeving nodig is.


Een gedeelte van het aangekondigde plan; namelijk waar er bij aantekening van beroep tegen moderatie gebruik gemaakt moet worden van bemiddeling binnen de organisatie van Tweakers zelf gekozen; en deze beoordeling bindind is, is zelfs al strijdig met deze nieuwe wetgeving.

Er moet onder die nieuwe wetgevinig sprake gaan zijn van mogelijkheid tot bemiddeling middels een onafhankelijke derde partij.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 21 september 2022 20:06]

Reageer
Dat laatste is natuurlijk wel een interessant statement binnen de kaders van het onderwerp. Schelden, verwensingen en bedreigingen zijn nu precies de symptomen van een onvolwassen iemand die niet in staat is te incasseren.

Daarnaast is Tweakers natuurlijk een private community. Nederlands recht is van toepassing maar er kunnen gewoon additionele voorwaarden worden gesteld betreffende omgang. Je mag gerust van mening zijn je handen te mogen gebruiken op het voetbalveld, daar is niks onwettelijks aan. De leiding heeft echter wel de bevoegdheid je van deelname uit te sluiten vanwege ongepast gedrag.
Reageer
De uitspraak gaat over het woord 'mierenneuker' en in welke context dit gebruikt wordt. Niet over of schelden onder de vrijheid van meningsuiting valt. Bovendien nogmaals, er zijn gewoon huisregels waar je je aan moet houden hier.
Reageer
Precies 7. Houd je aan de wet.

Die zou nummer 1 moeten zijn in de huisregels. Niemand staat boven de wet.
Het gaat niet alleen om het woord mierenneuker. Het gaat om de context, omdat het gewoon menselijk is om ook eens uit je slof te schieten en met een scheldwoord je punt te maken. Als iemand fout op fout stapelt wil ik die persoon gewoon een broddelaar noemen. En iemand die heeeeeeel heeeeel lui is een dagdief of een baliekluiver.

Van de hoge raad mag dat dus, zolang het maar ik de context past.
Reageer
Tweakers is privéterrein, en daar bepaald de eigenaar, binnen de grenzen van de wet, wat geoorloofd is. Als de eigenaar morgen besluit dat we elkaar groeten met "Heil Stalin" en dat het verboden is om teddyberen te praten, dan hebben wij 2 keuzes, gehoorzamen of wegwezen. Pas als de eigenaar ons probeert te verplichten elkaar te groeten met "Heil H,,,,r" wordt wetgeving van toepassing.

De uitspraak van de Hoge Raad gaat over een politieagent, een onderdeel van de overheid, dus dan is vrijheid van meningsuiting wel van toepassing.
Reageer
Ik vind/zeg ook helemaal niet dat schelden wel thuishoort op een Tech forum en eerlijk gezegd sowieso niet in het maatschappelijk verkeer. Mijn reactie was op de stelling dat bedreigen tegenwoordig eigenlijk zoiets is als schelden en "schelden doet geen zeer"...
Reageer
Het verschil is echter wel dat "ik maak je dood" een strafrechtelijk vergrijp is en dus veel verder gaat dan het uiten van je ongenoegen. Bedreiging in welke vorm dan ook is niet acceptabel.
Reageer
Je moest eens weten hoeveel mensen "vrije meningsuiting" verwarren met zeggen whatever je maar wil.
Reageer
Er lijkt me toch een verschil te zijn tussen:
* hou je lelijke mond dicht, het tocht hier al genoeg
* Ik ga straks je dochtertje bij elkaar slagen aan de schoolpoort
* let's agree to disagree en het daarbij te houden

Dat ik dit moet neertypen vind ik eigenlijk al een beetje vreemd als ik heel eerlijk moet zijn. En dat gaat dan nog voorbij aan 1 x zo'n boodschap krijgen tot een hele campagne om dezelfde boodschap meerder keren bij je te krijgen.
Reageer
Dreigementen tornen aan het gevoel van veiligheid. Schelden enkel aan zelfvertrouwen. Dat is een groot verschil, vooral als dreigementen aan blijven houden (en dat doen ze vaak helaas) kan dat serieuze negatieve psychologische effecten hebben voor de ontvanger.
Reageer
Schelden is een uiting van onmacht of frustratie en kan aggresief gedrag uitlokken. Ik vind het niet zo'n goed idee.
Reageer
Probleem is dat je hiermee een grijze zone betreed. Zeker in 2022 waar alles wel een belediging kan zijn voor iemand, ergens op deze planeet.
Reageer
Het probleem bij het bedreigd worden in context van op Tweakers of een andere website, is dat je niet kan ruiken hoeveel die persoon van je weet, en dus de daad daadwerkelijk kan doen, of dat die het inderdaad als "alternatief" voor schelden gebruikt.

Onder andere hierdoor hakt het er dieper in dan wat gescheld.
edit:
Weggevallen woorden

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 21 september 2022 15:28]

Reageer
Dat is echt naar om te horen man!

V&A zou wellicht ook aangepakt moeten worden dat iemand met bepaalde Karma score + bepaalde tijd op tweakers zit pas een Aanbod kan plaatsen.
Reageer
Lijkt mij een goed plan. V&A kwam op mij altijd over als een extraatje voor Tweakers leden, niet als een extra platform voor MP verkopers. Het mooie aan V&A zou juist moeten zijn dat het meer vertrouwen geeft omdat je met medeleden handelt ipv onbekenden (leden zijn nog steeds onbekenden, maar je kan wat meer onderzoek doen wbt reacties, topics, ervaringen, etc.)
Reageer
Graag zou ik bij een daadwerkelijk tot koop / verkoop dat net iets meer gegevens zichtbaar worden, ipnummers/telefoonnummers (al dan niet vrijwillig aan te geven).

Respect overigens voor alle moderators, een ondankbare taak om alle reacties richting te geven. Dat promillage dat iemand helemaal uit z'n dak gaat zal niet altijd makkelijk af te sluiten zijn...
Reageer
IP-adressen zijn uiteraard bekend bij Tweakers op het moment dat iemand een reactie/advertentie plaatst. En bij oplichting wordt er achter de schermen ook gekeken naar wat er gedaan kan worden met de gegevens die bekend zijn. Of een ip adres automatisch daarmee openbaar moet worden heb ik zo mijn vraagtekens bij.

[Reactie gewijzigd door 13art op 21 september 2022 10:35]

Reageer
Tonen van IP-nummers lijkt mij niet een ideale optie, aangezien deze soms verre van accuraat zijn. Ook het tonen van een correcte IP valt te omzeilen, "vul in random YouTube VPN sponsor spotje".
Reageer
Voor mijn gevoel voegt het niet veel toe om het IP-adres te publiceren. Veel aansluitingen hebben een dynamisch adres of mensen gebruiken een VPN van het werk of mensen die kwaad willen gebruiken wellicht een VPN van een derde partij / betaalde aanbieder. Het is geen hele betrouwbare manier om mensen te identificeren.
Reageer
De ISP's dumpen dagelijks ip gegevens bij de regering, dynamisch of niet ip gegevens in nederland zijn 100% te traceren. Lastiger wordt het alleen als van publieke hotspots (bieb, hamburgertent,buren etc) gebruik gemaakt wordt.
Reageer
De ISP's leveren de IP-adressen en metadata niet aan bij de regering maar bij de opsporingsdiensten, dat is een wezenlijk verschil. Het is de basis van de Trias Politica, de scheiding der machten. Een website als Tweakers.net of eender welke burger heeft niet de mogelijkheden om in deze data te grasduinen en dat is maar goed ook.

U draagt zelf al aan dat iemand in een bibliotheek of café gebruik kan maken van de gratis WiFi. Zoals ik al eerder heb aangedragen zijn verschillende VPN-diensten tegenwoordig behoorlijk ingeburgerd waardoor filteren op IP-adres of het tonen van het IP-adres bij een geplaatst bericht voor mijn gevoel geen enkele toegevoegde waarde heeft.
Reageer
(zeg vooral je!)
Je hebt hierin 100% gelijk, de trias politica is IMHO het allerbelangrjkst in een echte samenleving/democratie. In mijn eenvoud schreef ik de regering, maar deze toelichting zet het beter neer.
Als je naar vpn diensten of "proxies" op andermans computers overstapt als fraudeur ben je nog doelbewuster bezig, daarbij zou m.s. de eventuele straf op aangepast mogen worden..

Overigens nogmaals een compliment voor de moderators/support crew, die 2 keer dat ik ze de afgelopen tig jaar raadpleegde hebben ze 100% professioneel opgepakt, inderdaad mij weinig vertellend maar 100% meewerkend naar de opsporingsdiensten.

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 september 2022 09:28]

Reageer
Inderdaad!
Ik heb zelf nog nooit wat met V&A gedaan, maar vind het wel fijn om te weten dat ik een "normale" marktplaats voor mijn tech kan gebruiken indien ik het niet nieuw wil aanschaffen. Op marktplaats zijn er ellenlange oplichters, malafide betaalopties etc. etc. Iets wat ik bij Tweakers V&A veel minder het idee heb precies om de redenen die jij noemt.

Even on-topic over de moderatiefunctie;
Wat een top systeem (en dat was het in mijn ogen ook al!). Ik heb echt lof voor de moderatoren van Tweakers. Het systeem is duidelijk, wordt strenger wat IMO ook wel mag en daarbij gaan de comments weer meer over tech waar het voor gemaakt is. Plaats zelf vrij weinig reacties of moderaties maar vind het fijn om het op sommige topics toch wel te kunnen. Helemaal omdat reacties vaak een goede aanvulling is op kennis van het desbetreffende topic.
Reageer
Ja ben ik met je eens, sowieso altijd op aantal reviews afgaan. Tot nog toe alleen maar goede ervaringen gehad met mensen aan de deur/waar ik zelf aan de deur ben geweest.
Reageer
Mwa daar ben ik met niet mee eens. Je kunt nu al zien of iemand een nieuw account is of dat deze al langer actief is en eventueel al positieve reviews heeft van eerdere v&a transacties. Ik vind het niet nodig om een nieuw account direct uit te sluiten. Je kunt altijd zelf de afweging maken om het risico wel of niet te lopen. Je kunt ook kiezen om dan niet vooruit te betalen en te laten verzenden maar irl langs te gaan zodat je kunt zien wat je koopt. Ik zie niet echt het voordeel van die verantwoordelijkheid bij ons weg te halen.
Reageer
Je kunt altijd zelf de afweging maken om het risico wel of niet te lopen. Je kunt ook kiezen om dan niet vooruit te betalen en te laten verzenden maar irl langs te gaan zodat je kunt zien wat je koopt. Ik zie niet echt het voordeel van die verantwoordelijkheid bij ons weg te halen.
Daar heb je zeker gelijk aan, immers is het eigenlijk te gek voor woorden dat je tegenwoordig een persoon niet kan vertrouwen op basis van de informatie die hij/zij verstrekt in een advertentie. Je kan het risico het beste zoveel mogelijk inperken door toch restricties op het V&A te zetten. Dat geeft nou eenmaal een gebruikersvriendelijker omgeving om te "handelen" om het zo maar te zeggen.
Je kunt nu al zien of iemand een nieuw account is of dat deze al langer actief is en eventueel al positieve reviews heeft van eerdere v&a transacties. Ik vind het niet nodig om een nieuw account direct uit te sluiten
Bij het lezen van dit sprong bij mij de vraag gelijk op; Hoezo zou je een nieuw account maken op een tech-nieuwssite voor alleen het V&A gedeelte? Ik denk dat het juist community gericht zou moeten blijven en niet een marktplaats voor jan en alleman die toevallig handelt in bijvoorbeeld de playstation 5 en daarmee op verschillende platformen deze aanbied voor exorbitante bedragen puur voor verkoop. Een V&A vol met nietszeggende accounts die in principe alleen de V&A als distributiecentrum beschouwen lijkt me niet echt de bedoeling...
Reageer
Ik vind het ook het fijnst om met een hele actieve tweaker te handelen, dan ben ik meestal ook makkelijker met de prijs bijvoorbeeld, maar zoals @Ludewig ook al zegt moet je er voor waken dat het publiek te klein wordt. Wat betreft het aanmaken van een account voor v&a, volgens mij zijn er ook nog redelijk wat lurkers die niet inloggen maar wel regelmatig op de site zijn. Of iemand die door iemand anders die wel regelmatig op Tweakers zit op een advertentie gewezen is.
Ik merk zelf dat ik wel vooral denk aan mensen die willen reageren op een aanbod, niet zo zeer zelf iets aanbieden. Als je het zou willen beperken zou je eisen kunnen stellen voor je een advertentie kunt plaatsen. Reageren zou ik voor iedereen open willen houden.
Reageer
Ik merk zelf dat ik wel vooral denk aan mensen die willen reageren op een aanbod, niet zo zeer zelf iets aanbieden. Als je het zou willen beperken zou je eisen kunnen stellen voor je een advertentie kunt plaatsen. Reageren zou ik voor iedereen open willen houden.
Eens! Goede oplossing. Het ging mij inderdaad ook meer om restricties op de aanbod kant. Reageren zal natuurlijk altijd moeten kunnen, ook met een nieuw account, anders komen aanbieders er natuurlijk ook niet van af. :)

Edit: Type-/spellingsfout.

[Reactie gewijzigd door SpekkieB op 21 september 2022 14:34]

Reageer
Wat betreft het aanmaken van een account voor v&a, volgens mij zijn er ook nog redelijk wat lurkers die niet inloggen maar wel regelmatig op de site zijn.
Uit elk onderzoek dat ik heb gezien naar sites met een forum of reactiemogelijkheid, komt naar voren dat de overgrote meerderheid van de bezoekers lurkers zijn die zelden of nooit iets posten. Ik ben er geen voorstander van om die mensen uit te sluiten. Ik denk ook niet dat Tweakers een site zou moeten zijn waar je verplicht bent om zelf te reageren om mee te doen.
Reageer
Ik snap jouw reactie niet helemaal, dat kan aan mij liggen. Hoe bedoel je deze zin?:
Ik denk ook niet dat Tweakers een site zou moeten zijn waar je verplicht bent om zelf te reageren om mee te doen.
We hebben het hier natuurlijk wel over alleen het V&A en daarbij ben je nergens toe verplicht te reageren om mee te doen? @Finraziel doelt denk ik meer op het feit dat er lurkers zijn die ook wel eens iets willen aanbieden of vragen binnen het V&A sectie. En dat er dan voornamelijk in het aanbied gedeelte een restrictie komt, niet voor het reageren op een aanbod.
Maar voor het aanbod heb je volgensmij sws toch al een account voor nodig?
Reageer
Ik vind V&A wel al een stuk boven marktplaats uitsteken qua gebruikers. Een stuk nettere advertenties en nettere reacties, al is er duidelijk een veel kleiner publiek.

Als je door strengere regels mensen wegjaagt van V&A kan je in een spiraal komen waarbij te weinig mensen er gebruik van maken, waardoor het weer minder interessant is om het te gebruiken, waardoor nog minder mensen het gaan gebruiken, etc. Dus daar moet je wel voor oppassen.
Reageer
Hier moet ook stevig op gereageerd worden. De vraag is wel of het nieuwe 'plan' daadwerkelijk gaat brengen wat jullie beogen. En ik begrijp het echt niet. Er zijn heel veel intelligente mensen onder de moderators op Tweakers, maar niemand lijkt te snappen dat de -1 al jaren misbruikt wordt en dat juist daardoor:
- Mensen niet meer durven te reageren op topics, omdat open debat niet wordt toegestaan (mening komt niet overeen met de massa = massaal -1)
- Mensen die stug voor hun mening hebben gevochten, nu niet meer mogen postenmodereren onder het nieuwe systeem, want massaal -1.

Eigenlijk zou je dit nieuwe systeem moeten introduceren door óók een volledige reset van de bestaande moderatie-score te moeten doen én de -1 knop alleen door de echte moderators te laten uitvoeren.

Ik weet niet of het zo'n goed idee is om de discussie compleet dood te slaan, omdat mensen bang zijn vet in de -1 terecht te komen, omdat hun mening afwijkt van de meute.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 september 2022 11:01]

Reageer
Ik denk dat dat wel meevalt. Je karma gaat niet op één dag ineens flink omlaag omdat je een paar posts hebt gedaan waar je veel -1 op krigt (terecht of onterecht).

Een open debat is prima, en je kan je mening uiteraard hebben. Maar ook een mening kan gezien worden als troll gedrag en dan wordt je denk ik wel terecht gemodereerd. Het blijft wel een grijs gebied, daar ben ik het met je eens.

Wat is trouwens een "echte" moderator? iemand van tweakers zelf? want dat zou ik juist niet willen. Die zouden alleen moeten ingrijpen om posts te verwijderen die echt te ver gaan.

Het tegenhouden van tijdelijke accounts om te minnen (wat ik denk vaak voorkomt) is hiermee opgelost. Of dat voldoende is....we gaan het zien. De discussie is wat mij betreft nog lang niet afgelopen ;)
Reageer
M'n karma gaat ook niet omlaag. M'n score is al tijden 0.4, 0.5, omdat ik rechts van het spectrum leef en dus op dit links georienteerde Tweakers vaker geconfronteerd wordt met -1.

Crypto topics, durf ik niet meer in te posten, want ik ben pro crypto (conceptueel).

Politieke topics, durf ik niet in te posten, want Trump is slecht.

Dat Kiwifarm topic, heb ik niet in gepost, ook al vond ik het schokkend dat Tweakers klakkeloos de VS media kopieerde en geen onderzoek deed of er uberhaupt sprake was van extreem rechts anti ltbq, want de eigenaar van de site is zelf jaren fan geweest van een transgender, om maar iets te noemen.

Ik durf niet meer te posten hier. Ik had zelfs al bij voorbaat aangenomen dat ik hier ook volstrekt zou worden weggemind.
Reageer
M'n score is al tijden 0.4, 0.5, omdat ik rechts van het spectrum leef en dus op dit links georienteerde Tweakers vaker geconfronteerd wordt met -1.
Ik heb alleen in mijn studenten tijd op links gestemd, daarna nooit meer. En toch krijg ik daar minder mee te maken. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik "beter" ben in mijn reacties dan jij, verre van, maar ik ben me ervan bewust dat je dat soort "politieke" reacties het beste kan mijden. Dat gaat nauwelijks meer over techniek. Elke keer als het een verhitte discussie was vlogen de -1 om de oren, terwijl de reactie wel ontopic was.

Helaas is een "mening", zeker bij politiek, al snel een reden om het als "trollen" te bestempelen als je het volledig mee oneens bent. Soms zal dat terecht zijn, soms niet. Bij dergelijke topics waar politiek een centrale plek inneemt zou tweakers dan weer wat meer mogen ingrijpen om de discussie enigzins on topic te houden....maar tja, dan krijg je weer van mensen te horen dat het "censuur" is. Er is dus geen oplosssing waar iedereen het mee eens zal zijn helaas.
Reageer
Ik heb alleen in mijn studenten tijd op links gestemd, daarna nooit meer.
Ik zie het zelf niet zozeer als een links-rechts tegenstelling, maar meer als het teveel afwijken van de norm (die wel disproportioneel bepaald wordt door links). Ik denk dat de gemiddelde VVDer niet erg hard omlaag gemod wordt.

Mijn ervaring is dat er bepaalde dogma's zijn en dat je afgestraft wordt als je daar tegen ingaat. Als bijvoorbeeld een bepaalde persoon als de duivel wordt gezien, dan wordt je normaliter omlaag gemod als je een feitelijk correcte opmerking neerzet over een situatie waarbij die persoon onrecht is aangedaan. Dat willen mensen niet horen.
Bij dergelijke topics waar politiek een centrale plek inneemt zou tweakers dan weer wat meer mogen ingrijpen om de discussie enigzins on topic te houden.
Ik vind het prima wanneer bepaalde discussies op 0 worden gemod wanneer de discussie te ver afgaat van het onderwerp en erg politiek wordt, maar wat mij frustreert is wanneer 1 van de personen dan op -1 wordt gemod en de ander dan niet wordt gemod of naar +1. Dat is dan puur meningmodden en misbruik van het mod-systeem. De correcte moderatie is dan om iedereen in die discussie op 0 te zetten, ongeacht met wie de mod het meer eens is.
Reageer
Ik ben het volledig met je eens, wat betreft het tweede paragraaf ;) . Het moderatie systeem wordt vaak niet voor het on topic inhoudelijk gebruikt maar als mening meter. Dat mag absoluut beter.

Ik kreeg bij het aanzetten van moderatie vandaag uitleg over hoe je moet modereren. Dat is al een goeie zet. Al denk ik dat veel mensen dat snel weg zullen klikken.

Een andere mogelijkheid is dat je bij het geven van een -1 zo nu en dan (eens per 5 keer dat je een -1 geeft) herinnert wordt waar je een -1 voor geeft, namelijk (even copy pasten) flamebaits, trolls, doelloze first posts, zware off-topic berichten zonder enige toegevoegde waarde, misplaatste grappen, onnodig kwetsende reacties en allerlei andere reacties die een onvriendelijk karakter hebben of op andere wijze zijn bedoeld om irritatie of overlast te veroorzaken

Ik heb het gevoel dat de -1 vaker misbruikt wordt dan de +3 :)
Reageer
Ik zou liever hebben dat mensen die vaak op -1 modden af en toe worden gecontroleerd door een metamod, en dan een vriendelijke tik op de vingers krijgen als ze meningmodden. En als ze het blijven doen hun modrechten verliezen.
Reageer
Dat gebeurt ook hoor. Wij als doorgewinterde mods hebben een klachtenloket en een mismoderatietopic waar we elkaar scherp houden op het forum. Meer dan 90 mensen zijn daarbij crew en hebben supermodkrachten.
Reageer
Het komt bij mij niet over dat dit voldoende gebeurd.
Reageer
Ik ben het met je eens dat er geen definitieve oplossing is die alle problemen weg neemt, maar je geeft eigenlijk toe dat ik gelijk heb als het gaat om de bestaande moderatie. Het is inderdaad een 'oplossing' om dan maar niets meer te posten in die topics, maar ik kan me niet voorstellen dat zoiets de doelstelling van Tweakers is, of zou moeten zijn.

Ik ben van mening dat een moderatie systeem niet alleen in theorie eerlijk zou moeten zijn, maar ook in de praktijk. Als je een systeem introduceert dat gebruik maakt van een in praktijk oneerlijke basis, dan is het resultaat ook automatisch oneerlijk en dat is het geval als het gaat om de Tweakers 'moderatie' en het 'plan' dat daar op geënt wordt.

Jarenlang (eens in de zoveel tijd) heb ik op het forum discussies gevoerd over de staat van de moderatie en keer op keer werd dit aggressief door echte moderators de kop in gedrukt. Terwijl ik er echt alleen de beste bedoelingen mee had. Het wordt simpelweg niet gebruikt volgens de regels en dat heeft in mijn geval talloze keren tot ernstige 'downvoted' commentaren geleid.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 september 2022 11:25]

Reageer
Veel hangt af van hoe je iets post. Probleem is dat moderatie iets is waarbij je de kunst moet hebben om neutraal te wezen, dat is aartsmoeilijk, zeker als je sterke overtuigingen hebt. Daarom zal een moderatiesysteem voor jan met de pet altijd oneerlijk verlopen. Tweakers heeft met deze beslissing een poging ondernomen om het probleem kleiner te maken.

Jaren geleden waren moderators hobbyisten, Tweakers is tegenwoordig een stuk volwassener geworden. Moderators zijn vast wel nut steeds hobbyisten, maar wel meer serieuze.

Veel hangt ook af hoe je iets brengt. Een moderator kent jou niet persoonlijk en via tekst is het niet altijd even duidelijk hoe je iets bedoeld. Zie je bijvoorbeeld op Reddit, /S is erg belangrijk om te gebruiken.
Reageer
Ik weet niet of het bij jouw reacties van toepassing is, maar verwoordingen, formulering en woordgebruik kunnen ook cruciaal zijn.

Over het algemeen wordt botte taal niet zo gewaardeerd op Tweakers. Dat komt ook door het (oude?) tendens (van o.a de (ex-)crew die belast is met FrontPage-moderaties) dat "we hier niet op GeenStijl zijn". Inmiddels zijn we bijna 9 jaar verder en ik weet inmiddels wel door de regels heen te lezen wat de poster met zijn reactie wil bedoelen zonder over te vooroordelen. Maar er zijn nog medetweakers die over bepaalde verwoordingen, formulering en woordgebruik vallen.

edit:
Weggevallen woorden, interpunctie

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 21 september 2022 15:28]

Reageer
Ik vermoed zeker dat als er directer taalgebruik wordt gebezigd (en ik ben geen vreemde, geef ik toe), zonder overigens ook maar op enig punt echt grensoverschreidend te worden, dat dit kan leiden tot -1, maar dat is precies wat niet zou mogen. Debat en discussie kan soms schurend zijn. Zolang het onderwerp het onderwerp is en er geen Ad Hominem of erger worden gebruikt om "te winnen", hoeft dat geen probleem te zijn.

Lief zijn op Tweakers gaat m.i. ook niet om het niet kunnen hebben van een discussie, ook als deze pittig is, maar binnen die discussie wel fatsoensnormen te handhaven, Dit wordt al jaren doorkruist door het moderatie systeem. In mijn optiek.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 september 2022 13:54]

Reageer
Grof taalgebruik, persoonlijke aanvallen en grensoverschrijdend gedrag zijn inderdaad not done. Maar een discussie kan prima, zoals we dat hier ook doen, zonder een grens te overschrijden.

Zolang het on topic is en je beleefd naar elkaar toe bent, zie ik geen reden om te minnen. Wat ik wel regelmatig doe is plussen als ik zie dat iemand onterecht wordt geminned.

Het blijft een lastig onderwerp. Zo ook in deze thread met al meer dan 700 -1 8)7
Reageer
Als jij gaat postuleren dat influenza een coronavirus is en daarbij de opmerking van een ander voor onzin uitmaakt, dan moet je niet verbaast zijn over een -1 moderatie. En dan moet je niet verbaast zijn dat anderen je mening niet serieus nemen.
Reageer
Fair enough. En ik meen me ook te herinneren dat ik daarvoor door het stof ben gegaan, en public. Dat doe ik namelijk ook, als ik er naast blijk te zitten.

Die -1 zijn op dat moment terecht.

edit:
Het is overigens frappant dat je door mijn posts gaat om er ééntje te cherrypicken om je punt te maken. Ik kom hier sinds de middelbare school, wat toch al zo'n 20 jaar is (al zegt Tweakers 2012..misschien heb ik ooit een nieuw account aangemaakt).

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 september 2022 11:53]

Reageer
Dat is dan weer erg positief.
Reageer
Tja misschien vraag je er zelf ook wel om door te zeggen dat Tweakers links georiënteerd is. Ik vraag me af waar je dat op baseert.

En daarna ga je in de slachtofferrol door te zeggen dat je hier niet meert durft te posten.
Reageer
En daarna ga je in de slachtofferrol door te zeggen dat je hier niet meert durft te posten.
En Oxyl zal niet de enige zijn. Dit staat in het algemeen bekend onder de noemer: chilling effect.
Alle vormen van maatregelen die indirect aanzetten tot het ontwijken van het uitoefenen van bepaalde rechten; uiten van bepaalde meningen; etc.

En het is een heel, heel groot probleem binnen het huidige digitale landschap en debat op internetfora en social media, waar het voeren van een impopulaire mening al snel kan leiden tot het omsloten worden met een cordon sanitaire; collectief de rug getoond te worden of op andere wijze geschuwd te worden; sneller en harder met moderatie-maatregelen geconfronteerd te worden; etc.

Het is innig triest dat Tweakers gekozen heeft om eenzelfde systeem te adopteren wat hier gevoelig voor is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 21 september 2022 20:16]

Reageer
Nee. Gewoon nee.
Het heeft helemaal niks met politiek te maken en alles met wat we als (micro-)samenleving wel of niet toestaan op de website.
Ik word daarbij ook kapot moe van mensen die telkens huilen over 'links' zonder te weten dat links volgens de Nederlandse definitie juist staat voor meer verdeling van welvaart, betere rechten voor gemarginaliseerde groepen en meer aandacht voor sociale thema's. Als alles wat volgens internet commenters links is, zo slecht zou zijn (scholing, betaalbare huisvesting, humaan immigratiebeleid, een zorgzame overheid, gezond welvaartspreiding etc.) dan vraag ik mij af wat dan rechts is en waarom je erbij zou willen horen.
De hele links-rechts discussie is kortom een simpleton om vooral niet verantwoordelijk te zijn voor je eigen gedrag. Een beetje complotterig komt het ook over.
Je kunt tenslotte ook altijd nog je gezellige Alt-right georiënteerd website opzetten en daar lekker minderheden kleineren en mensen kwetsen en illegale dingen doen als dat je idee van vrijheid is, kan het allemaal op internet. Zullen we wel zien of het een succes wordt.
Succes met het wiel opnieuw uitvinden.
edit:

Dit is een algemene reactie op het thema dat ik beschrijf, en niet gericht op de parent/man.

[Reactie gewijzigd door Escovan op 22 september 2022 05:33]

Reageer
Het kan aan mij liggen, maar ik lees in @R4gnax weinig over links vs rechts. Was je reactie niet eentje hoger bedoeld?

Links vs rechts is sowieso altijd zwartwit denken, maar je kan er moeilijk omheen dat meningmodders niet zodanig rationeel nadenken maar modereren op emotie, waardoor bepaalde mensen structureel het pispaaltje zijn van foute moderaties of worden overgeslagen van moderaties. En daar zie ik Tweakers met de voorgenomen aanpassingen ook weinig aan veranderen. Dit systeem blijft daar gevoelig voor. Er is weinig mis met het punt dit te constateren. Dat het jammer of niet leuk om te lezen is, is een tweede.

Dan kan je wel zeggen doe het zelf beter, maar we komen hier graag en zijn niet uit op een nieuwe site. Dacht ook dat de titel van het plan was: wij willen een vriendelijker Tweakers. Niet: zoek het zelf maar uit en bouw lekker wat anders wat misschien beter is. Dus relax, neem even wat afstand voordat je in volle verdediging gaat, denk over die feedback na of Tweakers er misschien wel wat mee kan. Zoiets stond ook in soortgelijke bewoording in het item zelf.
Reageer
Mijn trigger ging af op de cordon sanitaire - waar ken ik die bewoording toch van. Verder inderdaad op de bovenliggende thematiek.
Ik kan nu wel een heel verhaal typen over hoe mijn hersens specifiek net iets meer dan bij anderen associaties maken en daar in luttele seconden een heel verhaal van maken, dat zal ik dan nu dan ook 1 keer uitleggen nog. Is geen excuusje, ik krijg er serieus medicatie tegen, welke ik om 7 uur weer in mag nemen. Dat gezegd hebbende is het niet mijn bedoeling grof te zijn of mensen af te stoten. Sorry als ik die indruk wel gewekt heb. Het verhaal was meer algemeen in deze thread op het thema links-rechts en niet zo zeer op de parent/man gericht. Ik zal hem daarom ook niet editten zodat dit duidelijk blijft.
Fijne dag verder wel hoor, ik ben superchill verder ;)

[Reactie gewijzigd door Escovan op 22 september 2022 05:35]

Reageer
Haha gelukkig maar dat je superchill bent. ;)
Het ging verder ook niet over jou als persoon, wel over de reactie. Verder duidelijk!
Reageer
Ik durf niet meer te posten hier. Ik had zelfs al bij voorbaat aangenomen dat ik hier ook volstrekt zou worden weggemind.
https://xkcd.com/1357/
Reageer
Vind je het erg als ik niet zomaar op vreemde linkjes klik?
Reageer
xkcd is al bijna 20 jaar een vrij bekende met wat leuke en vaak toepasselijke stripjes.
Reageer
Het feit dat jou reactie een -1 krijgt toont ook wel het probleem met de moderatie aan. Je linkje verwijst nl naar iets wat helemaal on-topic is. Enige wat je misschien had kunnen doen is vermelden dat het een link naar een stripverhaal is.
Reageer
En commentaar op het moderatiesysteem houden we graag op het forum, zodat we op de FP een clean look kunnen houden. Dankjewel.
Reageer
Nu hopen dat powermods hier onder dit artikel nog eens sterk afwijkende en foute moderaties monitoren.
Jouw reactie krijgt ook een -1, wat hooguit offtopic zou moeten zijn lijkt me. Hoe komisch is het dat zelfs na aanpassing van het systeem het nu al misgaat? En wat betekent dat? Dat het dus overduidelijk niet functioneert? Deze mensen zouden tenslotte de popup al gelezen moeten hebben en akkoord gedrukt.

Even daarop doorgaand. Eigenlijk zouden ze het volgende structureel kunnen doen: onaangekondigd en volledig achter de schermen 1x per week een willekeurig artikel waarin polarisatie wordt opgewekt actief monitoren hoe er gemodereerd wordt en de structurele meningmodders of teveel afwijkende moderaties hun modrechten afnemen. Waarschijnlijk heb je het hele systeem na een half jaar beter werkend dan nu met deze aanpassingen.

Een troll kan nu namelijk door andere meningmodders hoog gemodereerd zijn, waardoor beiden hun modrechten behouden. Een troll kan ook slim zijn en na 3 dagen of 1 week ergens op reageren. De ongemodereerde reacties blijven hem immers modrechten geven volgens de nieuwe aanpassingen "- óf geen (gemodereerde) reacties.". Dit systeem beloond daarmee potentieel nog steeds fout gedrag.
Reageer
Ik neem aan dat @Escovan er daar 1 van was. In princiepe heeft ie ook gelijk, alleen gaat dit artikel net over het moderatiesysteem, wat mijn bericht dan weer on-topic maakte :D.

Tweakers zal het gewoon even moeten afwachten en beoordelen om te kijken hoe het in de praktijk gaat verlopen, de moderators gaan "testen" lijkt me wat overbodig te zijn, die meningmodders zal je rap tegenkomen over ik zeg maar iets, een artikel waarin staat dat er een bug is gevonden is in het computersysteem die de vaccins mee helpt in het oog te houden.

Mensen die echt misbruik van het modsysteem willen maken zullen en kunnen dat ook doen, ik ben er wel van overtuigd dat de grote meerderheid van tweakers wel met goede bedoelingen puntjes uit deelt.
Reageer
Wat ik ook vaak knap vind dat totaal niet politieke topics er toch mensen in staat zijn hier politiek bij te betrekken. In zo'n geval is een -1 toch best op zijn plaats lijkt mij.
Reageer
Ik denk dat dat wel meevalt. Je karma gaat niet op één dag ineens flink omlaag omdat je een paar posts hebt gedaan waar je veel -1 op krigt (terecht of onterecht).
Eentje heeft het wel voor elkaar gekregen.
Reageer
haha, ik zie het, maar,....dit zijn ook niet een paar posts maar 145 posts op één topic. Dan kan het inderdaad wel hard gaan ja ;)
Reageer
Hmm, je vraagt je af wie al die downvotes plaatst bij 1 gebruiker ? Een script kan snel iets voor elkaar krijgen ... Miaschien zou het uitdelen van een downvote beperlt moeten worden, of wellicht bij de downvoter ook een % negatief moeten meetellen ? Nu is het vrij straffeloos om bij elke opmerking van alles de mond te snoeren..
Reageer
Let er ook op dat hij bij dat bewuste artikel ook reacties heeft geplaatst die een -2 moderatie hebben gekregen.

Dat betekent dus dat de reactie tegen de huisregels van Tweakers.net is en dat een frontpagemoderatiecrewlid een -2 heeft gegeven. Dit kan overigens ook gelden voor corrigerende reacties op die reactie.

Normale medetweakers zien zo'n reactie niet of krijgen een 404-scherm te zien als ze via een link naar een -2-gemodereerde reactie naar toe willen gaan.

Met meerdere -2 moderaties gaat het dus sneller dan een massa die -1 geeft.
edit:
Verduidelijking en links erbij

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 21 september 2022 20:43]

Reageer
Precies! Hier stoor ik me ook al tijden aan. Veel mensen geven niet de -1 moderatie omdat een reactie ongepast is, maar gewoon omdat ze het er niet mee eens zijn: de zgn cancel culture.
Met de nieuwe policy gaan de gevolgen alleen maar erger worden. Dat is jammer want ik vind het juist leuk om verschillende standpunten te lezen.
Reageer
Ik ben het 100% eens met je stelling dat mensen die jarenlang tegen de stroom zijn ingegaan met hun mening, deze telkens met respect hebben gebracht, maar nu een ongelofelijk slechte reactiescore hebben, zouden moeten gereset worden, of dat de "meetellende reactiescore" pas vandaag ingaat.

Ik kan me namelijk inbeelden dat dit systeem zuur is voor mensen die jarenlang een onpopulair standpunt respectvol hebben gebracht en toch probeerden zo correct mogelijk te modereren, nu opeens niet meer kunnen modereren.

[Reactie gewijzigd door DrIezie op 21 september 2022 11:16]

Reageer
Klopt, ik heb posten al aangepast inmiddels. In der haast een verspreking.
Reageer
Staat ook in de post dat de -1 vanaf nu ook actiever zullen bekeken worden of die -1 wel terrecht was. Voor heen was het een cru gezegd /care dingetje.

Nu, eerlijk gezegd, ik vraag me af hoeveel er nu van die mensen zijn, ik gok zeer weinig. Ik lees de -1 wel eens omdat er heel af en toe toch iets nuttig in zit, maar het gross van de minnetjes zijn wel duidelijk waarom die (terecht) -1 hebben gekregen.
Reageer
Ik begrijp dat sturing ontvangen nooit leuk is maar mensen vergeten wel eens dat de crew hier vooral is om Tweakers een leuke en veilige plek te laten zijn en te houden.
Dit lijkt me toch echt af te hangen van de persoon die het onvangt en de intenties en houding die de persoon heeft. Die sturing is er meestal niet voor niets.
Reageer
Het is niet leuk om te horen dat je iets fout doet. In welke vorm dan ook.

Als ik jou aanspreek met "Kodak, de manier hoe jij het woord koffie zeg is niet de manier hoe wij het willen het is op deze manier" zou jij ook niet leuk vinden. Misschien die letterlijke tekst wel, dat je mij zal uitlachen van wat lul je nu man.

Maak er een zin van dat ik vind dat jij de agressief/disrespectvol reageert op andere, zal je dat echt kut vinden. Want je word gewoon direct aangesproken op je persoonlijkheid. Hoe subtiel ik het ook probeer, het zal altijd als niet leuk gevoeld worden. Ook al zeg ik het met de beste bedoelingen in de wereld voor jou.
Reageer
Je doet een aanname dat iets wat tegengesteld is dus maar door een ander alleen maar opgevat zal worden als iets negatiefs. Maar dat gaat niet zomaar op. Een verschil van mening of inzicht is niet standaard maar negatief. Je kan er namelijk ook neutraal of positief in zitten. Die mogelijkheden zijn niet zomaar weg te strepen. Het is dus iets persoonlijks.
Reageer
Mensen zijn soms echt niet te begrijpen. Gelukkig werk ik al jaren niet meer met externe klanten/consumenten, maar holy moly wat heb ik ondertussen wel een verzameling verwensingen bij elkaar gesprokkeld. Echt om het minste of geringste slaan sommige mensen helemaal de pan uit.

De eerste paar keer schrok ik er van, maar na een paar keer kon ik er om lachen en wilde ik soms nog wel eens mijn best doen om van mijn kant het leven van die persoon te verzuren "Hier heb je tig keer per dag een lijnmeting /script" of tickets doorzetten naar dode groepen danwel met collega's afspreken eindeloos te gaan ping pongen. Tegenwoordig laat het me koud als mensen beginnen te schelden en tieren.

Je gaat het nooit helemaal voorkomen, hoe goed we allemaal ons best ook doen. Zulke koekwausen heb je er altijd tussen zitten.

Het zegt veel over de persoon, wat naar mijn ervaring soms ook speelt is dat het pure emoties zijn van iemand die net niet van de stres op breken staat. Maar dit is een minderheid.
Reageer
Het zegt inderdaad heel wat over personen die andere mensen voor koekwausen uitmaken en actief het leven verzuren vanwege een meningsverschil.
Reageer
Het zegt inderdaad heel wat over personen die andere mensen voor koekwausen uitmaken en actief het leven verzuren vanwege een meningsverschil.
Als iemand je bedreigt of verwensingen naar je hoofd gooit, dan hebben we het niet meer over een simpel meningsverschil, en vind ik een koekwaus een mooie omschrijving. Het is nou ook niet echt bepaald een grof scheldwoord :).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 september 2022 11:12]

Reageer
Ik begrijp de context en heb er best begrip voor, maar iedere ruzie begint met gebrek aan wederzijds respect en moet de eerste situatie nog meemaken waar dit soort omschrijvingen een positieve bijdrage hebben geleverd ;)
Reageer
Ach ik was toen wat jonger en als iemand mij met de dood bedreigt vind ik die persoon nog steeds een koekwaus.
Reageer
Ook ik heb persoonlijk wat issues met je gehad door de jaren heen, maar een meningsverschil of iets is geen enkele reden om dat soort dingen te doen. Dit soort mensen moeten simpelweg goed aangepakt worden, en ik denk dat tweakers dat goed doet.

Door je kenmerkende en bewegende avatar vallen mij jou reacties altijd op, en ik moet wel zeggen dat je een beetje moet uitkijken dat je zelf niet verhard door de bagger die je onterrecht over je heen krijgt. Ik snap dat het heel vervelend is dat je een hoop aggressie en narigheid mee krijgt, maar niet iedereen die op je reageert is zo.
Reageer
Bij bedreigingen altijd aangifte doen, niemand staat boven de wet.
Reageer
En dan? de politie doet er niks mee. Het onderzoek wordt binnen enkele uren gestaakt want bijvoorbeeld "niet genoeg personeel" is eentje die heel veel mensen te horen krijgen als zij aangifte doen van cybercrime.
Reageer
Om de agent te quoten bij wie ik ging klagen nadat m'n autospiegel er voor de 3de keer was afgereden:

"Ik ga eerlijk zijn met je, dit is geen prioriteit van de politie en we gaan een eventuele dader waarschijnlijk ook niet kunnen vatten. Het is wel goed en erg belangrijk dat je aangifte hebt gedaan, want als we meerdere van zulke meldingen krijgen in jouw buurt, dan is dat voor ons een reden om daar wat vaker te gaan controleren. Als mensen geen aangiftes doen, dan weten wij dit niet en kunnen we dus ook niets doen."
Reageer
Hoe is dit relevant in cybercrime? wat gaan ze doen, vaker marktplaats of phising mails na lopen?

En om een agent te quoten die na het staken van een onderzoek 3 uur nadat de aangiftes waren gedaan van 2 gestolen motorvoertuigen uit een bewaakte garage met toegangs controle en beveiliging camera's met timestamp van de toegangs controle wanneer iemand naar binnen is gelopen.

"We hebben niet genoeg personeel om de beelden te bekijken of onderzoek te doen, ga maar naar je verzekering"
Reageer
Ik weet niet hoe de cybercrime units van de politie werken. Hoeft niet persé geavanceerd te zijn, zo is Facebook een zegen voor de politie voor bijvoorbeeld illegaal wapenbezit, mensen zijn zo dom om hun wapens te showen op Facebook, enige wat de politie moet doen is rondscrollen op Facebook. Nu kan je wel lachen, maar dat gebeurd wel degelijk. Ben er trouwens ook maar achter gekomen na een serie over onze politiediensten (Belg).

Soms ging het over nepwapens, maar dat is niet altijd duidelijk op een foto. En op een foto ziet coke er hetzelfde uit als bloemsuiker.

In jouw politie ervaring is het een probleem met de politie zelf die te weinig personeel heeft, waardoor ze hun prioriteiten moeten verdelen. Stel dat er nu elke dag motorvoertuigen worden gestolen en er wordt telkens aangifte gedaan, zal dit hoger op de prioriteitslijst komen. Wordt er geen aangifte gedaan veranderd er zeker niets, want wat de politie betreft is er niets gebeurd.

Zelfde met mensen die mishandeld worden door hun partner, die partner komt er vaak mee weg net omdat er geen aangiftes worden gedaan.

Vandaar dat politie er ook op hamert om aangiftes te doen, ook al komt er mogelijk niks van, er bestaat dan een dosier van en dat kan later alsnog van nut zijn.
Reageer
En des te kleiner de pakkans des te meer het gedaan wordt.
Reageer
Maar dat zeg ik nou juist, De politie staakt enkele uren na de aangifte het onderzoek. de pak kans is daarom ook 0%
Reageer
Tja, dat kan je wel doen - maar de politie doet er vrij weinig mee, of je moet al een bekende BN'er zijn. :/
Reageer
Dan heeft de redaktie natuurlijk wel een hot item om een verhaal over te schrijven met een dagelijkse update. The pen is mightier than the sword ...
Reageer
Een goede reden om die avatar plaatjes uit te faseren. De meeste aandacht zal dan naar naar de reactie gaan en de tweaker erachter valt minder op.
Reageer
Ik mag hopen dat mensen die betrapt worden gewoon verwijdert/geblokkeerd worden en daarmee verdere communicatie ophoud?

Andere platforms bannen/shadow bannen gebruikers dit is ergens ook vervelend omdat het heel ontransparant is waarom dit gebeurd, zeker op Reddit zijn hier veel foute situaties bekend. Naar mijn inzien is dat ook niet wenselijk. Maar iemand die betrapt wordt als oplichter zijnde heb ik toch weinig merci mee.
Reageer
Reddit wijkt ook wel af van Tweakers. Bij Reddit hangt het sterk vanaf welke subs je bezoekt. Tweakers moet je dan eigenlijk ook bekijken als een sub. Sommige subs hebben ook een karma drempel om de spammers buiten te houden.

Verder worden moderators daar ook te pas en te onpas uitgemaakt voor alles wat slecht is.Soms lees ik zo eens een tirade van iemand die gebanned is. Niet zelden was de ban gewoon terecht.
Reageer
Niet enkel hier, op twitter is het nog 100x erger. Het is alsof een deel van de mensen geen enkele remming meer hebben en beschaafd met elkaar omgaan iets van het verleden is.
Reageer
Van alle sociale media is Tweakers nog de meest aangename. Al het overige, Twitter, Reddit, Facebook, ... is vergeven van gespuis. Het helpt ook niet dat het internationale media is, cultuurverschillen zorgen ook voor conflicten. Probeer maar eens een discussie te houden met een Amerikaan die denkt dat ie Rambo is :D. Al zitten er ook tussen met wie je een leuke discussie kan houden, ook al is er een cultuurverschil. Jammer genoeg wel de minderheid.
Reageer
Ik schrik van deze reactie. Bij Tweakers in de redactie werken doe je omdat je iets doet met je passie/ interesse gebied, als ik het ergens mee zou moeten vergelijken dan is het met vrijwilligerswerk. Jammer om te zien dat je mensen via een PM niet kan sturen op gedrag.

Sommige zullen online berichten sturen op een manier dat zij offline nooit zouden doen. Online is het lekker "anoniem" en zij denken dat zij wellicht kunnen doen wat ze willen, zonder dat ze beseffen hoe het kan over komen.

Ik neem aan dat als berichten te ver gaan er ook aangifte wordt gedaan? En anders zijn er mogelijkheden voor het geven van een waarschuwing of een ban.
Reageer
Hier schrik ik echt van, de tweakers
community zou toch een gezellige leuke verzameling mensen moeten zijn die ideeën, gedachten en nieuws met elkaar delen.

Dat er dan droeftoeters zijn die zich gedragen als idioten is echt bizar.

Helaas is dat in de huidige samenleving de realiteit geworden.

Respect voor de mod’s die hier mee moeten dealen.
Reageer
Wow, dat is ontzettend ongepast en onverwacht op een tech forum.
Ik mag hopen dat Tweakers.net je ondersteunt hierin en dat van de ernstige bedreigingen ook aangifte gedaan wordt.

De "toetsenbord hooligans" moeten leren dat zoiets niet ongestraft kan.
Reageer
Pff, echt kansloos! Heb je wel een beetje steun van de rest? Je mag weten dat het leeuwendeel van de Tweakers als een blok achter je staan hoor!
Reageer
Dit is best wel heftig maar wel soort van herkenbaar maar dan in mijn gezicht of aan de telefoon.

Ik heb jaren lang naast mijn studies in de horeca gewerkt, net na mijn studie heb ik ook nog een periode terwijl ik rustig zocht wat wil ik nu precies in de horeca blijven werken (was ook wel heel gezellig wat sowieso +1 is).

Ik heb ook genoeg beledigingen naar mijn hoofd geslingerd gekregen omdat ik mensen ergens op aansprak. Dat terwijl ik werkte op een vakantiepark in het restaurant.

Tijdens de verschillende lockdowns werkte ik er ook nog. Mensen die mijn voor de gekste dingen uitmaakte of mij na het werk wel even lang zouden komen omdat ik de regels vanuit de overheid volgde.

Het ergste wat ik ooit gehad is dat ik een knal in mijn mannelijkheid kreeg van een vader omdat ik "boos" was geworden dat hij bier bestelde voor zijn kind van ~8. Iets wat ook strafbaar is voor de horeca-uitbater. Eerst bestelde het kind zelf een biertje waarop ik netjes zei sorry maar je wacht maar een jaar of 10. Daarna probeerde de beste meneer het meerdere keren bij mij. Waarop ik iedere keer nee zei met een rustige uitleg. Vervolgens ben ik even iets achter pakken. De goede meneer is naar een collega gelopen om een biertje te bestellen. Die persoon wist van niets en slaat hem aan en laat hem brengen. Ik kom terug en zie het kind een slok uit een bierglas nemen. Ik loop meteen naar die tafel spreek de meneer duidelijk en streng aan. Pak het biertje weg, bied ook meteen aan om hem van de rekening te verwijderen. Meneer was het niet eens begint te schelden, waardoor ik boos werd en nog even op een duidelijke manier dat het niet de bedoeling is. (Heb nooit de opvoedkunsten van de familie besproken, al heb ik daar wel een mening over.) Ik geef hem de laatste waarschuwing nog een keer en ik moet je vragen het pand te verlaten(Zei het wel iets netter). Op dat moment had ik een vuist in mijn zak...

En dat alles omdat iemand het niet eens wat met mij en de regels, omdat hij vond dat hij de regels maar bepaalde.

Hetzelfde zie je ook online, mensen die zelf vinden ze de regels maken of er boven staan, hierdoor dingen doen en zeggen wat je niet wilt. Helpt het niet dat je achter een scherm verstoppen wel makkelijk is. Spreek je ze daarop aan, dan ben JIJ niet hun het probleem en dat laten ze in alle vormen ook weten. Van uitschelden tot bedreigingen, het maakt niet uit want ze zitten toch in een veilige omgeving terwijl ze het sturen. Niet wetende je (ook bij een loze) bedreiging iemand mentaal helemaal kan slopen.

Je mag van mij iemand echt wel een klootzak vinden en noemen maar meer ook niet zeker in een emotie. Maar als iemand je daarop aanspreek van Hi dat vind ik niet fijn, ga daar respectvol mee om. Maar iemand kanker wensen of aanbieden om het leven sneller teneinde te brengen of wat dan ook, hoor je niet te doen! Tegen een random persoon, moet je geen dingen zeggen die je ook niet tegen je moeder durft te zeggen.
Reageer
Tegen een random persoon, moet je geen dingen zeggen die je ook niet tegen je moeder durft te zeggen.
Ben zelf ook altijd benieuwd hoe deze personen tegen hun moeder praten. Denk dat er wel een aantal te vinden zijn die hun taalgebruik daar niet door laten beïnvloeden.
Reageer
Wat erg om te horen. Het zegt inderdaad heel veel over de verzender. Een dergelijke bedreiging lijkt mij de reden voor een levenslange ban van Tweakers en persoonlijk zou ik ook aangifte doen bij de Politie. Het is niet te bevatten dat mensen zich zo verlagen.
Reageer
Wat ontzettend balen dat er hier blijkbaar figuren zitten die je het werk zo vervelend maken.

Ik mag hopen dat je van elke van die serieuze bedreigingen aangifte hebt gedaan.
Reageer
Dergelijke reacties zeggen wat mij betreft vooral veel over de persoon die ze plaatst.
Zijn dat mensen die je op Tweakers wil hebben? Ik weet natuurlijk niet hoe jullie omgaan met dreigementen, maar dat zijn over het algemeen mensen die je vrij snel de deur zou moeten wijzen toch? (en ja, ze kunnen gewoon nieuw account aanmaken, dus het heeft misschien niet heel veel zin, maar voor sommigen zal het wellicht een wake-up-call zijn?)
Reageer
Daar is inderdaad helemaal niets ok aan. Allemachies! En dan kan ik me wel voorstellen dat zo'n mod ook niet helemaal lekker z'n ding zit te doen.

Aan de andere kant is tweakers naar mijn smaak ook wel blind voor wat opstelling en gedrag van mods zelf teweeg brengt. Sommige mods komen welhaast vanuit zo'n gepanserde SWAT wagen het kleinste dingetje binnenvallen en grijpen judge, jury en executioner bijna willekeurig iemand bij de lurven en maken die tot voorbeeld van hoe absoluut hun macht is. Dit compleet met avatars zoals een pistool waarmee op je geschoten wordt.

En topic reports op het forum leiden ook tot volstrekt willekeurige (non-)actie, zonder enige terugkoppeling. Grove beledigingen zijn 'humor' zo lang toevallig in een stijl geformuleerd waar de mod in kwestie wel van houdt, terwijl diezelfde mod meteen met bans dreigt als degene die op de korrel genomen wordt probeert te reageren. Sommige fora hebben niet eens een feedback topic. Van de anderen lezen we hier dat het 'sneller dichtgegooid gaat worden'. Klinkt als: minder ruimte voor feedback. Hier zou toch tenminste de spelregel moeten zijn dat zulke onderwerpen, waar ze het gedrag van een mod / admin betreffen, niet gesloten mogen worden door iemand van hetzelfde (sub)team.
Reageer
Ik pleit dan voor het vier ogen principe. Als je als mod de 'strijd' aangaat moet je er voor zorgen dat een andere mod meekijkt. We zijn allemaal mensen, we hebben allemaal regelmatig feedback nodig... en een mod is geen god, om het maar eens op rijm te zetten.
Reageer
Het vierogenprinciepe is per definitie in veel gevallen een goed idee. Zodra er sprake is van enige vorm van escalatie dan kan het geen kwaad om een tweede paar ogen er naar te laten kijken. Werkt in softwareontwikkeling ook exact zo. Iemand anders komt vaak tot verhelderende inzichten zodra je het zelf even niet meer ziet. Dat werkt uiteraard twee kanten op, de ene keer ben je de collega die vraagt en de volgende keer ben je de collega die geeft.
Reageer
Dat was eigenlijk standaard in de tijd dat ik (tien jaar terug) hier wat meer actief was.
Reageer
Ik heb geen inzicht in hoe dit is geregeld maar het lijkt mij inderdaad een voor de hand liggen de procedure.
Reageer
Goed dat actie wordt ondernomen. En ik schrik er best van. Zelf ook wel eens een meningsverschil gehad, maar daar blijft het bij. Wat ook werkt is ergens geen mening over hebben, hoewel dat soms ook niet geaccepteerd wordt.

Wat ik zelf als naar ervaar is dat sommigen, experts in hun gebied, je soms als stom/dom/onwetend weg willen zetten als je een vraag stelt. Ik ben maar een hobbyist. Wil je dat iedereen zich welkom voelt, dan kan vriendelijkheid echt helpen.
Reageer
Bedreigingen zijn gewoon onacceptabel, dat moet voor iedereen duidelijk zijn. De community is er om elkaar te helpen, blijf vriendelijk en wijs elkaar de weg, dat is waarom we hier zijn. Natuurlijk kan het gebeuren dat iemand een 'domme' vraag stelt maar wat voor de een compleet vanzelfsprekend is en voor de hand ligt kan voor de ander volledig nieuwe informatie zijn. Met respect en geduld komen we het verst. Er zijn ook wel eens mensen die en vraag deponeren en zelf geen enkel onderzoek hebben gedaan maar wel verwachten dat andere members met een pasklaar antwoord komen daar waar dat in complexe vraagstukken echt niet verwacht kan worden. Ook dan is het de kunst om rustig te communiceren dat de zaak wat ingewikkelder ligt en dat er niet onmiddellijk passend antwoord valt te geven.
Reageer
Dat mensen überhaupt doodsbedreigingen ontvangen over kleine zaken gaat al veel te ver, maar over tech-zaken? En hier op Tweakers? Dat had ik niet verwacht! Jammer dat dat soort uitschot ook zijn weg heeft weten te vinden naar deze community.
Reageer
Doodsbedreigingen! 🙄
Nee, heb ze gerust wel eens op mijn dak gehad. Moet geloof ik nog een keer braaf op mijn knietjes om te smaken voor nodig rechten, wat ik dus weiger, maar met de dood bedreigen? Hoe verzin je het! 🤦🏻‍♂️
Bedoel, zijn toch ook gewoon mensen die een taak hebben en hun macht wensen te gebruiken. Dus krijg je een melding, zeg je “sorry, ik zal nooit meer een mismoderatie geven” en dan ga je door. Nu geen moderatie rechten meer, vallen ze je ook niet meer lastig 👌
Reageer
WAT??? JIJ NAZI, JIJ WIL MIJN VRIJE MENINGSUITING BEKNOTTEN, JIJ SCUM OF THE EARTH!!! DIEPEN STATE AANHANGER!!!

Voor de zekerheid: Dit is geen serieus bericht. Op Reddit ook wel een /S genoemt :D
Reageer
Scum of the earth 🙌 mooi compliment 😉
Reageer
Hardgrondig mee eens. Ik schrik hier ook van. Het hoort niet, het leidt tot nog naardere omgangsvormen en we moeten hier als gehele tweakers community afstand van nemen. Laten we lief zijn voor elkaar!
Reageer
Echt belachelijk dat mensen dat gaan doen... :(
Vrije mening is 1 ding, maar moderators bedreigen pffff
Reageer
Is het niet een slim idee om de niet-tech gerelateerde forums te sluiten, en Tweakers echt gebruiken waar het voor bedoelt is: techniek.
Reageer
Idd, alle topics sluiten die niet direct met tech te maken hebben :
Blijf bij wat je bent : een techniek forum, geen algemeen praat paal.

En niet alleen hier zie je de verharding, ik zit nog regelmatig op motor-forum en ook daar is het schering en inslag.
Verschil is dat daar hard word ingegrepen.
Reageer
Ik denk niet dat de agressie/onbeschoftheid in de non-technische topics liggen. Misschien juist wel niet; veel non-tech topics zijn topics voor liefhebbers, kijk maar naar het aantal "Het Grote XYZ-Topic" topics. Hier verzamelen mensen met dezelfde interesses zich. Ik zou het zelf heel jammer vinden als dat zou verdwijnen omdat het voor mij juist een meerwaarde aan Tweakers geeft
Reageer
Ik ben het hier mee eens,
Plus veel van deze non tech topics hebben stiekem toch wel iets te maken met techniek of ict.

Veel onderwerpen raken in zekere zin namelijk het raakvlak van ict. Aangezien dit ingewikkeld kan zijn is het juist fijn dat zulke topic bestaan op tweakers.

Ik zou niet weten waar je dit anders moet vinden los van specialistische forums (zoals de hier onder genoemde comment over moter forum bv)
Reageer
Hier heb je bv het hardloop topic. Allez, vriendelijker kan het haast niet daar :D. Er wordt daar weinig over techniek gesproken, wel vaak een verwijzing naar het grote sporthorloge topic, waar dan weer wel over techniek wordt gesproken.
Reageer
Ik merk ook vaak dat 'technische mensen' anders tegen veel zaken aankijken dan 'gewone' mensen, tweakers zijn over het algemeen veel analytischer, wat een andere blik op heel veel zaken levert, of dat nou het monteren van een nieuwe voeding is, of hoe je moet omgaan met de buren omdat die hun auto voor jouw deur parkeren. Ik zou dat niet graag missen.
Reageer
Zo'n besluit lijkt me erg zonde.
Die andere topics zijn juist een reden voor mij om nog geregeld naar Tweakers te komen.

Daarnast ben ik het niet helemaal eens met de verharding, zoals wordt geschetst.
Tweakers is in mijn ervaring juist een van de weinige plekken waar je nog een geciviliseerd gesprek kunt hebben en het in de cultuur zit om een nuttige bijdrage te leveren.
Reageer
Die verharding is er wel hoor, maar in vergelijking met andere sociale platform gaat het hier inderdaad nog heel erg netjes aan toe.Het is hier nog lang geen beerput zoals Twitter.
Reageer
Een beetje de omgekeerde wereld is dat wel, toch?
Er zijn een heleboel topics die niks met tech te maken hebben, maar waar mensen toch veel van elkaar kunnen leren, dan wel samen lol hebben. Met de boel sluiten, benadeel je de overgrote meerderheid die zich wel weet te gedragen.
We gooien de kroeg immers ook niet op slot als er twee dronken onnozele gasten met elkaar op de vuist gaan.
Reageer
Maar wat is dan de grens van tech-onderwerpen?

Vroeger had je HAM-radio, dat waren ultieme tweakers die bezig waren met het bouwen en weet ik wat ze allemaal uithaalden met amateur-zendapparatuur en zo. Maar ik kan me indenken (en ik zit totaal niet in de HAM-radio kant, dat vooropgesteld, dus ik weet er ook niks van) dat er op dit moment met de oorlog in Oekraïene, ook mensen zijn waarbij HAM de enige manier is om nieuws van en naar getroffen gebieden te krijgen. Dús dan wordt het automatisch weer politiek in plaats van tech an sich.

Waar leg je de grens tussen wat 'tech onderwerpen' zijn? De markt? Kijk naar videokaarten. Die zijn schreeuwend duur. Komt het door de techniek, of omdat de cryptominers die dingen massaal opkopen? En is crypto dan nog tech, of fintech, of een wereldwijd fenomeen en wat voor effect heeft het dan -- et cetera et cetera.
Reageer
Tech zit letterlijk in álles tegenwoordig, en politiek beheerst ieders leven, of je er nu bewust mee bezig bent of niet. Het is letterlijk de drijfveer van alles in de maatschappij en is ook van enorme invloed op oa. ontwikkelingen in de tech industrie .. je kan niet zeggen dat iets niet gepolitiseerd kan worden, want politiek is *alles*.
Reageer
Je kan in discussies over het nieuws, en bij forum topics, toch politiek buiten de discussie laten. Dat doe ik mijn hele leven al (irl). Zo moeilijk is dat niet.

Discussiëren op technische inhoud, en niet over de sokken van Thierry of de lach van Mark.
Reageer
Ik snap wat je bedoelt te zeggen, je kan alleen moeilijk al het politiek eruit halen. Wanneer de Nederlandse politiek besluit crypto te verbieden, is dit het onderwerp in de Crypto slowchat. Wanneer Loot boxen in games verboden worden, of wanneer Brein weer iets uitspookt, heeft dit absoluut Frontpage nieuwswaarde. Politieke discussies verbieden is dan erg lastig. Uiteindelijk begint het met respect voor elkaar. We zijn "Tech vrienden", hebben dezelfde hobby's. Dus laten we elkaar respecteren en accepteren dat we andere politieke voorkeuren hebben.
Reageer
Politieke discussies verbieden is dan erg lastig.
Volgens mij is wat @Newjersey oppert om de niet-tech gerelateerde forums te sluiten. Dat gaat dus o.a. over forums die zich expliciet en enkel richten op politiek. Daarmee voorkom je mogelijk al een groot deel van het afval. Het is hierbij niet nodig om politieke discussies in het geheel te verbieden, net als discussies over andere onderwerpen. Bijvoorbeeld: COVID-app, natuurlijk zal er wat discussie zijn over COVID zelf (gerelateerd aan de applicatie). Je zal echter geen losse discussie meer hebben over de pandemie, vaccinaties, etc. Als er enkel technische thema's aangeboden worden, dan zal de community voornamelijk bestaan uit tech-minded mensen. Dat houdt mogelijk de discussie ook wat koeler.

Dit even onafhankelijk van of ik het een goed idee vind om deze forums te sluiten. Ik weet niet of het werkelijk zaken makkelijker/comfortabeler zal maken. Er zijn natuurlijk ook andere belangen. Een non-tech-minded persoon levert immers ook inkomsten op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 september 2022 10:16]

Reageer
Je zal echter geen losse discussie meer hebben over de pandemie, vaccinaties, etc. Als er enkel technische thema's aangeboden worden, dan zal de community voornamelijk bestaan uit tech-minded mensen.
Ik heb tweakers en de discussies altijd juist gewaardeerd omdat er zoveel verschillende onderwerpen besproken kunnen worden. Van voetbal, tot duurzame energie & energiebesparing, (lease) auto's, casebuilding, fotografie, beurshandelen, modelbouwen, programmeren, 3d printen, relaties, school/studie/werkvloer topics... Teveel om op te noemen. Vaak zaten daar hele waardevolle inzichten bij.

Was er altijd trots op om member van de community te zijn - dat er altijd heel respectvol heel erg van mening of inzicht verschild mocht worden.
Afgelopen jaren in de covid discussies ging het er enorm hard aan toe en dat heeft wel gemaakt dat ik mij hier minder thuis voel en minder de behoefte voel om bij te dragen.
Reageer
De vraag is of dat helpt of dat die discussies zich dan juist verplaatsen naar andere plekken omdat mensen toch hun ei kwijt willen. Zolang het op deel van het forum gebeurd dat expliciet politiek is, kunnen mensen die ook mijden als ze daar geen interesse in hebben en kun je mensen daarnaar verwijzen als ze een offtopic discussie elders beginnen.
Reageer
Dat laatste is ook wat in de post staat. Tweakers trekt nu een veel breder publiek aan t.o.v. vroeger, dat heeft z'n voordelen, maar ook nadelen zoals waar het in het bericht over gaat.
Reageer
Toch staat soms die technische inhoud zeer nauw verbonden met politieke standpunten. Het zijn de volksvertegenwoordigers waar wij op stemmen die beleid maken wat van invloed is op de tech industrie.

Denk bijvoorbeeld aan auteursrechten, thuiskopieheffing, de cookiewet, regulering cryptovaluta, en de macht van grote techbedrijven.

Het gaat er dan inderdaad meer om dat we hier inhoudelijk discussie over kunnen voeren zonder meteen aannames te doen of iemand persoonlijk te beoordelen op politieke voorkeur, zelfs wanneer politieke standpunten in de discussie verwoven zijn.
Reageer
Maar dat bedoel ik juist te zeggen: politiek staat aan de basis van *alles*. Tuurlijk, een review van een videokaart is dan wel een uitzondering(etje, want de prijzen en al dan niet kunstmatige schaarste is ook het effect van politiek!) maar als je het over 'de invloed van tech op het dagelijkse leven' in het algemeen hebt ontkom je niet aan de politieke invloed op de oorzaak of het gevolg.

Tech is niet zomaar meer iets voor in het nerd-hoekje op school of de achterpagina van een huis-aan-huisblaadje. Het is, letterlijk, de drijfveer van de maatschappij tegenwoordig.

Het gaat natuurlijk niet om de sokken van een Baudet of de lach van Mark, daar kun je van alles van vinden, het gaat erom wat hun doen en laten voor effect heeft op 'de markt', op social-mediagebruik, op hoe mensen met elkaar omgaan via (sociale) media, en dán kom je automagisch weer bij discussies over moderatie en censuur van platformen et cetera.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 21 september 2022 10:15]

Reageer
Dat klopt in jouw voorbeeld nog wel, maar volgens mij is dat op veel nieuwsartikelen een stuk lastiger. Politiek zit op zoveel plekken verweven door het nieuws. Als het gaat om een rechtszaak vanuit Bits Of Freedom, een klacht vanuit de AIVD of de TIB die aan het licht komt, of wat dan ook, dan heeft dat vaak toch een politiek randje? Het lijkt me logisch dat een deel van de discussie gaat over hoe veer privacy rechten zouden moeten gaan, en dan ben je alweer in de beleidshoek beland. Datzelfde zag je ook met de discussies over End-To-End versleuteling achterdeurtjes geven. De discussie of dat te ver gaat in onze maatschappij, of het sociologisch überhaupt effectief is e.d. lijken mij belangrijke discussies die niet per se met de technische discussie over versleuteling te maken hebben.
Reageer
je kan niet zeggen dat iets niet gepolitiseerd kan worden, want politiek is *alles*.
Dat is niet iets van de afgelopen paar jaar, dat is ook niet iets van de afgelopen paar decennia, maar toch heb ik de indruk dat er op Tweakers.net veel meer politieke nieuwsartikelen worden geplaatst dan 20 jaar geleden. En als ze al geplaatst werden dan waren ze ludiek of zat er niet een zwaar sausje mening over van de auteur.
Reageer
War is dan de definitie van een politiek artikel?
Reageer
Wellicht politieke schandalen en bepaald politiek beleid waar dan toevallig techniek (hardware/software) groot of klein onderdeel van is? Beetje als @FrankHe na jou schreef.
En dan zal ook nog meewerken hoe er over wordt geschreven, in welke context en misschien zelfs op welk moment, hoe vaak updates/vervolgen ervan, etc. Ergens de nadruk op leggen, niet voldoende uitleggen of nuance achterwege laten beïnvloedt mensen, zo ook hoe ze daarna op elkaar zullen reageren.
Reageer
Nja, ik zou bijvoorbeeld een .Achtergrond wel leuk vinden over stemcomputers in het algemeen, en inzet in Amerika en/of Europa in het bijzonder. Wat voor techniek wordt er gebruikt om fraude te voorkomen (voor zover dat openbaar is natuurlijk, ook dát is weer een dingetje...). In welk opzicht zou open source dan voordelig zijn, of juist niet - dat soort dingen.

Zéér politiek geënt, maar ook voor tweakers juist wel interessant lijkt me. Maar onvermijdelijk gaat de discussie dan over de verkiezingen van vorige keer, Trump vs Biden en alle bagger die je als voor- of tegenstander dan over je uitgestort krijgt...
Reageer
Automatisering in de breedste zin van het begrip is nu eenmaal onderhevig aan overheidsregulering en daarmee dus inderdaad politiek. Denk aan onderwerpen als Netneutraliteit, Privacy en Databeveiliging. Oprichting van de Fraudehelpdesk, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Nationaal Cyber Security Centrum komen voort uit politieke besluiten. Het is daarom niet meer dan logisch dat hierover wordt bericht en gediscussieerd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verruiming van de bevoegdheden van opsporings- en veiligheidsdiensten. Dat is inderdaad allemaal politiek.
Reageer
Dat politiek ergens in zit is toch heel wat anders dan topics gericht op politieke zaken. Een topic over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne heeft hier weinig te zoeken.
Reageer
Als er geen link met tech gelegd kan worden: eens.. maar andersom is erg lastig.
Reageer
Ik heb er geen moeite mee als mensen in een apart forumtopic andere onderwerpen bespreken die niet technisch zijn. Moet wat mij betreft kunnen mits iedereen elkaar hoffelijk bejegend.
Reageer
Hoe lost dat de beschreven problematiek op? In technische topics gaat het soms net zo.

Fijn dat het modereren nu wordt beperkt tot mensen die er mee om kunnen gaan. Te vaak werd het gewoon een "ik ben het hiermee eens, dus ik geef het een +3"-feestje.

[Reactie gewijzigd door MsG op 21 september 2022 09:45]

Reageer
De kwaliteit van een bericht moet inderdaad leidend zijn bij moderatie. Wanneer iemand overduidelijk met drogredenen komt aanzetten en het bericht dus inhoudelijk van slechte kwaliteit is dan krijgt die afhankelijk van de ernst van de bewoordingen van mij en 0 of -1, gelukkig gebeurt dat zelden.
Reageer
Die discussie is al vaker gevoerd. Tweaker wil een breder publiek aantrekken dan alleen de die-hard techies en dan krijg je dus automatisch ook onderwerpen/topics die 20 jaar geleden niet op Tweakers stonden. En daarnaast, ook onder de echter Tweakers berichten staan vaak genoeg comments die daar niet thuishoren.

Je ziet het overal op Internet, als ik nu op Reddit een comment plaats dan denk ik daar ook twee keer over na omdat ik weet dat ik waarschijnlijk toch wel een bak modder over me heen krijg omdat ik niet voldoe aan de denkwijze va iedereen..
Reageer
Het hangt daar ook echt van de sub af hoor, het mod-team en het type gebruikers die toegelaten worden. Verder is Reddit ook het probleem dat het voornamelijk Amerikaans is en die hebben echt een heel andere cultuur.

Waar hier een jongetje die tegen een boom plast wordt gezien als een jongetje dat tegen een boom plast, heb ik daar wel eens gelezen dat dit aanzet is tot pedofilie... gekker kan je het niet verzinnen, die persoon was doodserieus ook nog eens. Gezien de preutsheid daar, ben ik bereid om te geloven dat die persoon dat denkt.
Reageer
Vele tweakers van ooit zijn nu met andere dingen bezig, ik vind het wel gaaf die diversiteit in onderwerpen.
Waar je vroeger bezig was met je pc bouwen hoeft dat al ang niet meer te spelen maar zit je nu opeens te puzzelen op zonnepanelen, mooi toch dat je nog steeds bij dezelfde community terecht kan?
Reageer
Ik denk dat je dan zoveel onderwerpen buiten de deur zet (die veelal ook voor de 'echte' Tweakers relevant zijn) dat mensen een andere plek gaan zoeken en Tweakers zelf dood gaat bloeden.

Ben zelf ook niet heel blij met nieuwe users die hier een account maken en een low-effort topic openen dat beter op het Viva-forum had gekund, maar het feit dat dat hier mogelijk is, is wat mij betreft wel iets goeds.
Als ik voor ieder niet-tech onderwerp een andere plek zou moeten zoeken dan zou ik weinig meer op Tweakers komen, want de echte hardcore tech onderwerpen vind ik zelf niet zo heel interessant om met een bak popcorn erbij te lezen :)
Reageer
Nou, het begint al goed. De reactie van Newjersey stond op (gemiddeld) 0 gemodereerd, terwijl-ie mijns inziens duidelijk valt onder “Informatieve en interessante reacties die een nuttige toevoeging zijn op de discussie in een ontopic thread of de informatie in het artikel”.

Ik ben het er niet mee eens, om ongeveer dezelfde redenen als DigitalExorcist aandraagt, maar dat laat onverlet dat dit een relevant punt is dat in het artikel niet genoemd wordt.
Reageer
Ik zou dat vooral jammer vinden omdat ik dit forum echt (te) vaak gebruik bij praktisch alle onderwerpen waar ik informatie over in wil winnen of graag een discussie voer. Twitter heb ik allang opgegeven (zoals andere sociale media). Daar is geen normaal gesprek meer te voeren. Reddit is te veel een "circlejerk" wat mij betreft. Als je op bepaalde subs zit, weet je al welke reacties standaard omhoog gaan en welke omlaag. Alles tegen de stroom in is niet OK. Wat ik hier dus zo fijn vind, is dat mijn vrouw mij al een enorme "nerd" vindt met dingen uitzoeken en ik hier altijd mensen tegenkom die dingen nog 10x beter uitzoeken dan ik. Dat maakt gesprekken hier snel leerzaam, of het nu tech is of niet.
Reageer
Zoals @DigitalExorcist ook al benoemd techniek zit echt in alles waardoor het grijze gebied enorm groot is. Dan zullen we voornamelijk discussies krijgen over waarom A wel maar B niet.

Maar wat vooral zo interessant is aan het publiek wat Tweakers aantrekt is toch echt de kwaliteit van discussies. Veel mensen op Tweakers houden van de nuance, duiken een topic in om het te begrijpen, en accepteren niet een "have you tried turning it off and on again?". Probleem --> oplossing wordt gezien als een leuke uitdaging. En juist deze kwaliteiten, die naar mijn mening vaak voorkomen bij mensen gefocust op techniek, komen ook erg goed tot hun recht in discussies over andere onderwerpen.

Zelf merk ik wel dat het een en ander veranderd qua toon, maar blijf ik toch ook erg positief over de algemene tendens op Tweakers. Komt wellicht ook door de topics waarin ik mij begeef en ik vind het een positief gegeven dat Tweakers hier zo actief mee bezig is.
Reageer
Tja... toen ik hier net kwam, was het gros sowieso tech-gerelateerd, en moest je X posts doen voordat je (automatisch of op aanvraag) toegang kreeg tot minder tech-gerelateerde extra's. Ik zie niet in waarom die forums wegmoeten. Dat is net zoiets als verbieden dat het bij de koffiemachine gaat over voetbal, sex of muziek...
En beter hou je dat in aparte subfora, anders dan dat je (een deel) van de gebruikers wegjaagd, omdat het niet meer okay is om over andere dingen te praten. Zeker omdat er meer gestuurd zal/wil gaan worden op offtopic geneuzel.
Draai het om: hoe blij wordt jij van een werkomgeving waar het vol-continue en alleen maar over werk gaat, en waar iedere andere opmerking reden is (of zou kunnen zijn) voor 'misschien moet je elders gaan kijken'?
Reageer
Dat zou ik erg jammer vinden, ik maak veel gebruik van niet-tech forums hier, meestal alleen lezen, in het algemeen ervaar ik dit als een prettig platform waar niet altijd naar de bekende weg wordt gevraagd.
Het hoeft geen poeslief forum te worden, maar graag reageren op basis van argumenten en op een open maar onderbouwde wijze, het is hier geen twitter.
Zeker voor nieuwe accounts dienen de regels en voorwaarden goed toegepast te worden.
Zelf ben ik al heel lang lid, en sinds een aantal jaren draag ik ook financieel bij omdat ik het werk waardeer.
Het valt mij dan wel een beetje tegen dat ik nu aan allerlei regels moet voldoen om nog te mogen modereren of gebruik te kunnen maken van vraag en aanbod.
Dit kan een heel aantal onnodige posts in de hand werken om maar aan de voorwaarden te voldoen.
Reageer
Als je dan maar niet het Lego topic sluit! :)
Reageer
Even de titel laten aanpassen naar technisch lego. :P
Reageer
Dan nog hou je discussies over politiek. Een discussie over warmtepompen gaat al snel over gasprijzen, en voor je het weet heb je een discussie over de oorlog in Oekraïne.
Reageer
Er is dan ook enige relevantie, het is dan ook HET onderwerp vandaag de dag. Die reacties zijn ook een "0" waard.
Reageer
Helaas denk ik dat dit niet per se het probleem oplost. Wat bij AWM themafora nog wel eens gebeurt is dat mensen zonder onderbouwing, zonder bronvermelding en met whataboutismes inbreken in inhoudelijk erg interessante discussies. Dit heeft de leerzaamheid in sommige AWM-fora er niet beter gemaakt. Ook missen we hier een van de meest waardevolle bijdragers die er was.
Reageer
Daarbij lijkt het steeds meer te gaan om het gelijk halen, waarbij ‘let’s agree to disagree’ geen optie meer is.
Dit herken ik heel erg en inderdaad vooral binnen de niet-tech gerelateerde forums. Maar als ik die verder afpel dan gaat het niet om alle non-tech maar vooral sommige AWM topics. Daar zie ik vaker mensen bezig met opdringen van hun mening/geloof dan een open discussie aan gaan om te leren. Snap ik ook wel, want je daar kwetsbaar opstellen is 3 kogels in de rug.

Dit hebben ze al 1000x geprobeerd op te lossen in AWM maar ik denk dat je dat inderdaad moet opgeven.
Dus niet alle non-tech topics dicht maar sommige wel :)
Reageer
We zijn mensen en praten naast technische dingen ook wel eens over niet technische zaken. Moet voor mijn gevoel gewoon kunnen, bij voorkeur in een apart / afgesplitst topic.
Reageer
Twee voorbeelden waarbij dat het probleem niet oplost:
 • "Dat zeg je alleen maar omdat je een Apple fanboy bent"
 • "Nvidia zijn een stelletje oplichters. Ik wacht lekker tot AMD met hun producten komt"
Dat is op techniek, maar helaas weten we elkaar ook de digitale hersens in te slaan op onderwerpen zoals dit. Maar ik geef je wel gelijk op het gebied van (geo-)politiek: de kans een discussie daar ontspoort is 100%. Misschien moeten we als Tweakers huisregels afspreken om het gewoon maar niet over zulk soort onderwerpen te hebben.

Waarbij het niet helpt dat zulk soort discussies vaak aangezwengeld worden door een clickbait titel van een artikel
Reageer
Nee, wat mij betreft absoluut niet.

Door de commercialisatie van DPG vind ik eigenlijk alleen GoT nog interessant en juist dat het zo breed is. Als daarmee opgehouden wordt, valt voor mij de laatste bestaansreden van tweakers helaas weg.
Reageer
No offense tegen Tweakers, maar dit is grotendeels ook eigen wens en schuld. Bijna een decennia zetten ze zich neer als de techsite van de gewone Nederlander (met reclame op treinstations toe). Nou, gefeliciteerd. Nu ben je een website met een 'divers' publiek en een vage doelgroep... Mix daarbij in dat er heel veel clickbait en politiek-beladen nieuws wordt gepubliceerd zonder over de gevolgen (de hier genoemde negatieve reacties) na te denken... Dan publiceer je enkel nieuws met een reactiemogelijkheid, hier is geen journalisme te vinden... gefeliciteerd, je bent nu.nl geworden. En dan ga je daar simpelweg ook de gevolgen van zien.

TL;DR: dit is het gevolg van gevoerd beleid geweest. Het was gericht op de groei (meer geld) en niet op waar de site voor op is gericht. Dus tja, niets nieuws hier dus :/

Voor de duidelijkheid: Ik heb het over de algemene tendens van de site, doodsbedreigingen kunnen natuurlijk nooit.
Reageer
zou het anders een idee zijn om naast een moderatie score, die puur op inhoud is gebaseerd een extra moderatie toe te voegen voor meningen. dan kan iedereen zijn ei kwijt, maar is er wel plek voor elkaars mening (ook al ben je het er niet mee eens) maar dan zie je wel of je de enige bent die er zo over denkt, of dat iedereen er zo over denkt (en zo neemt de polarisatie misschien wat af)
Reageer
Wat lost dat dan op dan? Krijg je dan juist de situatie dat mensen een goede reacite hebben geplaatst maar alsnog een -1 krijgen omdat de mening die er in verkondigd wordt de meerderheid niet aan staat? Het lijkt mij dat het moderatie systeem juist op kwaliteit zou moeten gaan selecteren. Echter is dat heel lastig omdat het altijd verweven zal blijven met de mening van de reactie gever en de moderator. Zou het het niet beter zijn om de hele moderatie functionaliteit te schrappen en het modereren weer aan de crew over te laten zodat wanneer er problemen ontstaan in de reacties dit door de crew kan worden opgepakt?
Reageer
nou dan heb je b.v. 2 cijfertjes onder elkaar, eentje voor inhoud (en daar wordt op gesorteerd) en eentje voor mening er onder (waar niet op geselecteerd wordt)

Ik denk juist dat de kracht van tweakers is om 'peer review style' te opereren, ik denk alleen dat de demografie wellicht wat meer is verwaterd van de hardcode techneut naar de wat minder technische mensen aangezien er zat mensen weg zijn gelopen nadat er minder technisch diepe artikelen geschreven werden.

Nu zijn ze er meer dan een tijdje terug, maar ik ben persoonlijk van mening dat zoiets achter een paywall zetten niet de oplossing is. ik zeg niet dat ik er wel een oplossing voor heb, maar ik merk gewoon dat in de reacties de technisch zeer sterk (ogende) mensen of steeds minder posten, of gewoon tweakers hebben verlaten.
Als dat inderdaad zo is, is het logische gevolg natuurlijk dat de comments 'kwaliteit' verwaterd.

Maar om terug te komen naar de kern, ik denk niet dat alle reacties laten modereren door een crew iets op lost
Reageer
+3 inzichtvol
ik merk gewoon dat in de reacties de technisch zeer sterk (ogende) mensen of steeds minder posten, of gewoon tweakers hebben verlaten.
Als dat inderdaad zo is, is het logische gevolg natuurlijk dat de comments 'kwaliteit' verwaterd.
En dan vraag ik me af of we hier (weer) de discussie moeten voeren over hoe dat komt? Want effectief wijst de community managers nu naar de bezoekers en probeert men een technische oplossing te bieden, terwijl de oorzaak ergens anders ligt en het maar de vraag is of de technische oplossing het issue wel structureel oplost of een ander issue veel erger maakt (mensen met veel kennis die minder posten of gewoon geheel vertrekken).
Reageer
Dat klopt in mijn geval zeker, ik heb al jaren geleden mijn mod status uit laten zetten, omdat het simpelweg nergens meer over ging. In die tijd kwam het Apple vs Android fanboy gebeuren op zetten en veranderde de community al sterk, daar tekende ik voor. Dit is overigens wat je in veel lagen zien, ook in het werk. Leraren die vertrekken vanwege de situatie (dat zijn dan weer juist leerkrachten die je ontzettend graag ziet voor de klas), managers (de goede) die vertrekken omdat het echt een zooitje is, etc etc. Vervolgens worden er mensen aangetrokken die dat allemaal geen punt vinden, danwel die mensen die blijven zitten en de kwaliteit gaat achteruit. En ik zag dit hier ook al terug idd, het is een maatschappelijk probleem helaas.
Reageer
En ik zag dit hier ook al terug idd, het is een maatschappelijk probleem helaas.
Maar dat is ook geen nieuw maatschappelijk probleem. Als we jou voorbeeld van werk nemen, hadden we 20 jaar geleden al het issue dat de 'vastgeroeste' medewerkers bij een reorganisatie bleven zitten en de kwaliteit de oprotpremie namen omdat ze ergens anders direct aan het werk konden... En de oude rotten van toen gaven aan dat dit ook al 20 jaar daarvoor speelde.

Dit is geen issue van een veranderende maatschappij, dit is een issue van een veranderende bezoekers compositie. Een smartphone was vroeger iets dat niet iedereen had, maar nu wel iedereen heeft. Dat is ansicht geen issue, hetzelfde hadden we 20 jaar geleden al dat heel veel mensen ondertussen een computer thuis hadden. Het issue is het type bezoeker dat Tweakers.net is gaan bedienen: everyone. Dat klinkt misschien heel elitist, maar dat maakt de realiteit er niet minder waar om. Ik zie het ook bij andere communities, hoe groter, hoe breder, hoe meer inclusive je die maakt, hoe meer conflict er optreed.
Reageer
Qua werk is het weldegelijk verandert, het vak van manager is erbij gekomen zo'n 20-30 jaar geleden en sindsdien zie ik echt veel veranderen, ook wat betreft het micro-managen vanuit de overheid. Op bijv. school gaat het steeds meer mis door al dit soort zaken, vroeger was het net even wat leuker om het vak uit te oefenen (idem voor developers vind ik) en dus bleven meer goede mensen zitten.
Reageer
Ik wou dat ik jouw reactie een +1 goede oplossing / mening kon geven.
Reageer
Wat lost dat dan op dan? Krijg je dan juist de situatie dat mensen een goede reacite hebben geplaatst maar alsnog een -1 krijgen omdat de mening die er in verkondigd wordt de meerderheid niet aan staat? Het lijkt mij dat het moderatie systeem juist op kwaliteit zou moeten gaan selecteren.
Het ligt er een beetje aan wat er vervolgens met zo'n post gebeurt. Je kan de "mening" score alleen laten zien zonder verdere invloed te hebben. Dus geen posts verbergen omdat de mening niet populair is.
Reageer
en wat is dan de toegevoegde waarde? Het levert alleen maar geze.. op. Immers als iemand constant een laag cijfer krijgt voor een mening komt er uiteindelijk een topic over op GoT en kan het exploderen. Maar misschien moeten we deze discussie op het forum voortzetten..
Reageer
De toegevoegde waarde is dat mensen niet langer hoeven te vechten tegen meningmodden. Het is heel normaal en menselijk om je eigen mening mee te laten tellen bij het beoordelen van een ander. Vechten tegen de menselijk natuur is maar lastig. Je kan het beter erkennen en er een uitlaatklep voor geven zodat die andere score (kwaliteit) daar niet (ok, minder) voor wordt misbruikt.
Reageer
Meningmodden kan ook via +3.
En negatieve reacties krijgen vaak ook hoge scores.
Men bekijkt enkel maar de negatieve uitstraling van de rode - 1 terwijl het groene nummertje niets zegt over de gewenste positiviteit.
Reageer
Yup, de scorekaart geeft soms een grappig beeld :D

5x +3
20x -1
Reageer
Ik vraag mij af hoe je je mening in een cijfer kan geven. Een mening geef je in tekst of met spraak, niet met een cijfer. Het huidige moderatie systeem is wat mij betreft gewoon goed alleen mensen snappen niet dat het aankomt op de kwaliteit van de post ipv of ze het ermee eens zijn of mee oneens.
Reageer
Ik vraag mij af hoe je je mening in een cijfer kan geven. Een mening geef je in tekst of met spraak, niet met een cijfer.
Als jij met -1 gemod wordt zijn je tekstuele meningen minder of niet meer zichtbaar. Een manier dus om tegengeluid letterlijk te onderdrukken.
Reageer
Het idee is niet dat het cijfer zelf de mening is, maar dat je die gebruikt om aan te geven dat je het ergens mee eens bent.

Dus als iemand bijvoorbeeld opmerkt dat zijn hond is doodgereden door de Roomba, kun je dat een hoog cijfer geven omdat je ook traumatische ervaringen hebt met zo'n ding, of juist een laag cijfer omdat jouw ervaring totaal anders is.
Reageer
Zou dat niet juist populisme in de hand werken? Niet alles hoeft omhoog of omlaag gestemd te worden vind ik. Iedereen z'n ei kwijt kan ook prima in een fatsoenlijke inhoudelijke reactie.
Reageer
zoals ik hierboven zei, sorteren op de standard moderatie, maar zet er een extra reactie button onder (waar niet op gesorteerd word)
Reageer
Ik heb toch een gevoel dat dat misschien averechts werkt.

Ik ben zelf een tijdje actief geweest op reddit en daar is het honderd keer erger dan hier.

Als je mensen een +je geeft voor een mening, ookal is die optioneel, dan is de kans groot dat mensen dingen gaan zeggen waar het grote publiek het mee eens is voor die heerlijke dopamine van die +1.

En je trained mensen dat conform zijn word beloond en afwijking gestraft.

Grote reden dat ik gestopt ben met reddit, mijn tegendraadse observaties in tech werden altijd kei hard afgestraft, ookal had ik uiteindelijk gelijk. Door dit dacht ik nog wel een paar keer na voordat ik iets posten, want oh jee, me niets zeggende puntjes.
Reageer
Je kan ook gewoon met een post reageren ;)

Als er nog geen inhoudelijke reactie is die in jouw richting zit en het is geen abuse, waarom zou je dan alleen de moderatie omlaag halen zonder te reageren? Als die reactie er eenmaal is, dan vind ik modereren op mening niet zo erg (onnodig -1 daargelaten). Maar als iemand wat plus'd waar je het niet mee eens bent, maar waar niemand de moeite voor kan nemen om uit te leggen waarom dan niet, laat het dan. Is mijn mening.
Reageer
maar dan krijg je een:
0 - Reacties die geen relevante bijdrage bevatten maar wel met goede bedoelingen worden gepost.

en als je gemiddelde onder de 0,5 zakt mag je niet meer modereren, dus ja...
Reageer
Een discussie is geen meting van populariteit. Dus goede bedoelingen hebben maar offtopic reageren is offtopic. Er zijn daarbij diverse mogelijkheden om een offtopic discussie alsnog te voeren, zoals op GoT of met pb. Dat we daar dan moeite voor moeten doen lijkt eerder het probleem. Zowel bij het starten van offtopic discussie als het reageren daarop.
Reageer
zou het anders een idee zijn om naast een moderatie score, die puur op inhoud is gebaseerd een extra moderatie toe te voegen voor meningen. dan kan iedereen zijn ei kwijt, maar is er wel plek voor elkaars mening (ook al ben je het er niet mee eens) maar dan zie je wel of je de enige bent die er zo over denkt, of dat iedereen er zo over denkt (en zo neemt de polarisatie misschien wat af)
Ik ben voorstander van zo'n systeem. Ik heb lang op een forum gezeten waar het zo werkte, 1 score voor mening, 1 score voor kwaliteit. Dat werkte prima. Mensen hoeven niet meer tegen hun instinct te vechten (meningmodden) maar worden juist gedwongen om onderscheid te maken tussen hun mening en de kwaliteit van de post. Voor de meeste mensen weegt die mening nu eenmaal zwaar mee in hun oordeel van de kwaliteit.
Reageer
Mening of niet, ik denk niet dat het tot een constructieve discussie zal leiden als iedereen die ook maar iets positiefs zegt over een merk als Nvidia, Intel, Facebook of (in mindere mate) Apple diep in het rood gezet wordt qua mening ongeacht de inhoud en elke negatieve oneliner over deze merken donkergroen. Want laten we eerlijk zijn, dat gaat wel gebeuren.

Het enige voordeel dat ik zie is dat er bij een minder serieus onderwerp wat meer ruimte komt voor een geslaagde grap, dit wordt nu regelmatig te streng/serieus gemodereerd naar mijn mening

[Reactie gewijzigd door !mark op 21 september 2022 11:01]

Reageer
Mening of niet, ik denk niet dat het tot een constructieve discussie zal leiden als iedereen die ook maar iets positiefs zegt over een merk als Nvidia, Intel, Facebook of (in mindere mate) Apple diep in het rood gezet wordt qua mening ongeacht de inhoud en elke negatieve oneliner over deze merken donkergroen. Want laten we eerlijk zijn, dat gaat wel gebeuren.
Alleen als het systeem daar iets mee doet. We hoeven geen groene of rode kleurtjes toe te voegen. We hoeven de meningscore niet mee te tellen in de sortering, weergave of wat dan ook.

Misschien moeten we het iets anders dan "modereren" noemen om duidelijk te maken dat het iets anders is. Ik kan even niks beters bedenken dan "eens/oneens" of domweg "mening".
Reageer
[...]

Misschien moeten we het iets anders dan "modereren" noemen om duidelijk te maken dat het iets anders is. Ik kan even niks beters bedenken dan "eens/oneens" of domweg "mening".
Ik kan me voorstellen dat er zelfs een businesscase voor is! Het feit dat bezoekers/gebruikers van de site elkaars bijdragen op kwaliteit van de inhoud beoordelen is prettig voor de bezoekers.

Als mensen ook een mening geven, kun je de stemming in de zaal daaraan koppelen, dat is natuurlijk super voor profileren van voorkeuren.

Op basis van de meest in het oog springende moderaties kun je dan beoordelen of er een reclame voor een bidirectionele laadpaal getoond moet worden, of juist eentje voor een dieseltankpas.
Reageer
Helemaal mee eens. Moderatie van meningen is een glijdende schaal.
Reageer
Dit zou mooi zijn, er is op Tweakers een best grote groep die vrij rechtlijnig denken en alle meningen die daarbij niet stroken worden hard afgestraft. Ontopic meningen met daarbij argumenten zijn denk ik juist een grote bijdrage aan het gesprek.

Ik heb hier zelf een anekdote van toen ik eens met vele tweakers in discussie ging over het model van Space - Time en alternatieve (maar legitieme) metafysica aandroeg. Daar wilde een aantal mensen niets van weten en de wereld was nu eenmaal materialistisch in fundament. Door die discussie heb ik een lage reactie score. :Y)

Wat mij betreft totaal onwenselijk zo'n systeem, dan krijg je dus een cultuur waar binnen je moet gaan vallen. Enkel omdat je een mening hebt die anders is dan de norm.
Reageer
Nou, daar sta ik dan met m'n 0.4 score..

Kijk, ik houd van reageren zonder te veel nuances. Vind ik leuk. Maar ik bedreig niemand, ik scheld niet. Mensen zijn het alleen soms\vaak oneens met me.

Ik heb ook duizenden keren aangegeven dat de moderatie van -1 eigenlijk niet moet kunnen, omdat men het dan oneens met me is, maar op basis daarvan geen -1 zou mogen geven. Die is namelijk bedoeld voor de wat minder nette posts en daar voldoe ik zelden aan. Niet nooit, maar zeker niet zo vaak als ik -1 te voorduren krijg.

Deze stap is er juist eentje in de verkeerde richting. Jullie kunnen beter de -1 moderatie aan de echte moderators over laten, aangenomen dat die dan ook de -1 motivatie op de voet volgen en niet hun eigen intepretatie los laten. Maargoed, Tweakers was voor mij toch al een doodbloedende site, dus de vraag is of het voor mij persoonlijk onder aan de streep uit maakt, maar dit is geen rechtvaardigheid en vermoed dat dit ook geldt voor anderen.
Reageer
Dit.


Ik heb 16k karma, maar zit op 0.3 mod voor fp met 2.5k+ reacties.
6 reviews gedaan en reageer ook wel eens op reviews.
Veel v&a gedaan, ook dingen weggegeven aan medetweakers, of meegedacht aan ads waar ik zelf niks van beter werd. Maar iemand besluit dat ik nu niet fp waardig ben..
Als dit het is, dan is dit het en wens ik u allen veel succes.
Reageer
Misschien is het goed als tweakers recente reacties zwaarder weegt dan oude reacties. Anders wordt de 0.5 grens moeilijk om nog vanaf te komen als je nu met het nieuwe systeem onder de 0.5 begint.

Verder lijkt het mij niet heel lastig om in dat geval de reacties op een niveau te krijgen waarbij de 0.5 wordt gehaald.
Reageer
Tha, daar komt bij.

De + en -welke worden uitgedeeld door medegebruikers zijn totaal arbitrair., vervolgens word op basis daarvan een arbitraire drempelwaarde gebruikt om wel of niet te kunnen modden op je reacties. Ik snap de insteek en onderbouwing volledig niet
Reageer
Ik heb even gemist waarin gezegd wordt dat je niet fp-waardig bent.
Reageer
Ik vind het nogal een schop tegen de schenen van leden wie al lang actief zijn.
'Ineens' niet meer kunnen bewerken op reacties op de fp gebasseerd op arbitraire drempelwaardes is onder aan de streep wat mij betreft 'niet fp waardig' in de ogen van degenen wie dat beslissen.

En ipv op dit soort opmerkingen reageren en daarme olie op het vuur te gooien,kunnen jullie het als mods 'meenemen' in een overleg over de reacties op deze aankondiging.
Reageer
Of je zorgt voor kwalitatief betere reacties, verhoogt daarmee je score, en zorgt er zelf voor dat je weer kunt modereren :). Of je hecht wat minder waarde aan je moderatiestatus, waardoor je niet het gevoel hebt FP-onwaardig te zijn. Want als ik het meeneem naar een overleg, weet ik al wat de uitkomst gaat zijn.
Reageer
Goede insteek, jullie komen er wel
Reageer
Dank, dat was ook de bedoeling :).
Reageer
Dit is ook iets waar ik me enigszins zorgen over maak. Iemand die vaak goede reacties plaatst, is niet persé een goede moderator en vice-versa. Het gebeurt dat inhoudelijke reacties een 0 of -1 krijgen, terwijl ze wel degelijk on-topic zijn, ook al voegen ze niet zoveel toe.

Is het niet een beter idee om te kijken naar de moderatieskills van de moderator in kwestie? Hoe je dat in de praktijk doet is natuurlijk een tweede.
Reageer
Slashdot had een mooi systeem met metamoderatie, waarbij de moderaties van anderen werden beoordeeld. Het voordeel daarvan is dat die metamoderatie meestal ging over topics waar je niet zo'n sterke emotionele band mee hebt, dus die metamoderatie was meestal minder emotioneel en had minder last van meningmodden.
Reageer
Dat is wel een interessant onderwerp inderdaad. Je zou ook kunnen kijken naar het verschil tussen de moderering van een gebruiker en die van een moderator. Hoe groter dat verschil, hoe slechter de gebruiker is in modereren. Maar goed, dat zal ook zijn problemen hebben.
Reageer
Ik ben pro crypto. Dus als ik in een crypto topic reageer is dat meestal over de positieve kanten van crypto. De -1's vliegen me dan altijd om de oren omdat een groot deel van de community een hekel heeft aan crypto. Van mij mag die -1 ook weg.
Reageer
Ja exact, dat is inderdaad één van de topics waar ik niet meer durf te reageren, omdat men hier enorm biased is tegen Crypto.
Reageer
Kijk, ik houd van reageren zonder te veel nuances.
Oprechte vraag, waarom vind je dat leuk? En denk je dat zonder nuances reageren op zaken bijdraagt aan een algehele positieve sfeer?

Want laten we eerlijk wezen
Maar ik bedreig niemand, ik scheld niet.
Dit zijn uitersten van een schaal waarbij het heel goed kan zijn dat je al wel in dezelfde categorie bezig bent op die schaal. Nee, je gedrag voldoet niet aan de meest extreme definitie van die schaal. Maar dat geeft alleen maar aan de er wellicht mensen zijn die het nog slechter doen dan jij, niet dat je misschien nog een verbeterslag hebt te maken.
Reageer
Vind je dat ik in mijn posts in dit topic genuanceerder had moeten zijn? Zo niet, dan is dit een beetje de standaard die je bij me aantreft. Maar ik pull geen punches, als ik denk dat het noodzakelijk is. Dat betekent niet dat ik nooit nuanceer, maar ik ben meestal wel 'direct'.

Dat is simpelweg mijn schrijfstijl. Ik voel me daar prettig bij. Ik probeer feitelijk te blijven (en soms presenteer ik onjuiste feiten), maar ik ga niet iemands fiefies beschermen door om de hete brij heen te draaien. Dat is wat ik bedoel met "niet te veel nuances" .. daar staat tenslotte niet "ongenuanceerd" of "nooit genuanceerd"
Reageer
Voor de grap ben ik eens een stukje door je reactie historie gelopen. Genoeg on-topic reacties maar ook diverse reacties die weinig met nuance te maken hebben en toch echt met de schaal waar ik het eerder over had.Nee, het is niet je gehele karakter of je volledige bijdrage aan de community. Maar de keerzijde is wel dat je op diverse punten naar mijn mening ook niet positief hebt bijgedragen aan de sfeer.
Reageer
Prima, maar dan verdien ik toch die -1 op die punten?

Heb je ook mn historie bekeken en alle valse -1 er uit gefilterd?
Reageer
Prima, maar dan verdien ik toch die -1 op die punten?
Ja en dat beïnvloed je gemiddelde score en weer of je mee mag modereren. Lijkt mij niet meer dan logisch?
Heb je ook mn historie bekeken en alle valse -1 er uit gefilterd?
Nee, ik ben uiteraard niet je gehele historie doorgelopen. Het korte lijstje hierboven is wat ik in je reacties van de afgelopen maanden tegenkwam. Het is niet mijn taak om je gehele post historie onder de loep te nemen en ook niet mijn boodschap. Mijn boodschap is dat met een simpele steekproef ik al diverse reacties ben tegengekomen die betrekking hebben op wat ik hier aangaf: Creesch in 'Wij willen een vriendelijker Tweakers'

Wat je daar verder zelf mee doet is aan jou :)
Reageer
Het gaat er niet om wat ik er mee doe of niet. Ik heb in geen enkele post gepretendeerd dat ik nooit terechte -1 krijg. Dat brengt je echter niet automatisch op een score van 0.5 of lager.

Het is een bad faith argument om te stellen dat een select aantal cherrypicked voorbeelden van terechte -1, zouden leiden tot een overall 0.5 score over ~10 jaar. Ik heb me ook nooit beklaagd over -1 die wellicht terecht waren, alhoewel je zelf al zegt dat er regelmatig een on-topic punt gemaakt werd, maar wel over diegenen waarbij het echt absurd was en puur te maken had met en verschil in opinie. Jouw voorbeelden uit mijn historie doen daar niets aan af.

Ik weet niet eens precies hoe het karma systeem werkt, maar ik heb nooit echt een flink tik op mn karma gehad, toch sta ik 0.4 (en inmiddels nog lager..?) op mn reactie score.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 september 2022 13:57]

Reageer
Je argument zou meer waarde hebben als de voorbeelden die ik aanhaalde niet simpelweg uit je meest recente geschiedenis zijn gehaald. Ze zijn niet cherrypicked, het de voorbeelden die ik als eerste tegenkwam. Bovendien ga je er aan voorbij dat een 0 score die het resultaat is van actieve moderatie (dus niet de default 0) ook zal meetellen in je gemiddelde.

Belangrijker je gaat compleet voorbij aan wat ik aangaf in mijn eerste reactie. Voor het gemak herhaal ik het hier:
Maar ik bedreig niemand, ik scheld niet.
Dit zijn uitersten van een schaal waarbij het heel goed kan zijn dat je al wel in dezelfde categorie bezig bent op die schaal. Nee, je gedrag voldoet niet aan de meest extreme definitie van die schaal. Maar dat geeft alleen maar aan de er wellicht mensen zijn die het nog slechter doen dan jij, niet dat je misschien nog een verbeterslag hebt te maken.

Als je over 1708 reacties over 10 jaar uitkomt op het gemiddelde waar je nu op uitkomt en ik uit je recente geschiedenis nog diverse voorbeelden kan aanhalen dan is het niet onwaarschijnlijk dat er een bepaalde lijn zit in je gedrag die betrekking heeft op de schaal die ik hierboven aanhaal.
Ik weet niet eens precies hoe het karma systeem werkt, maar ik heb nooit echt een flink tik op mn karma gehad, toch sta ik 0.4 (en inmiddels nog lager..?) op mn reactie score.
Je hebt 1.708 reacties geplaatst, in totaal hebben die een score gekregen van 528 punten. Ik neem even aan dat de reacties die geen moderaties hebben ontvangen niet meetellen.
Ik weet alleen niet hoeveel van jou reacties dat zijn dus we moeten het doen met het totale aantal.
Als we dan de berekening doen dan komt 512/1708 uit op ongeveer 0,3 gemiddeld. Spelen we wat met de berekening dan lijkt het er op dat grofweg 300 reacties geen moderatie score hebben die meetelt. Op basis daarvan lijkt het er op dat om boven de 0.5 te komen 356 reacties nodig hebt die een score van precies +1 krijgen en dan zou je weer mee mogen modereren.
Dat brengt je echter niet automatisch op een score van 0.5 of lager.
Dat klopt, daarvoor is het nodig dat je over het geheel gezien gemiddeld genomen vaker een 0 of lager wordt gemodereerd.
Het is een bad faith argument om te stellen dat een select aantal cherrypicked voorbeelden van terechte -1,
Nee, dit zijn simpelweg de reacties die ik tegenkwam in je recente geschiedenis. Maar gezien je gemiddelde heb je regelmatig dus reacties op 0 of lager gemodereerd gekregen. En dan kom ik weer terug op mijn allereerst reactie waar en dat je er voor de rest zelf mee moet doen wat je wil.
Reageer
Ik geef toe dat ik in die posts niet de beste indruk maak haha. Mag op z'n tijd ook :P

Maar serieus, welke reactie geef je iemand die geld leent voor een TV :E

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 21 september 2022 14:19]

Reageer
Maar serieus, welke reactie geef je iemand die geld leent voor een TV :E
Geen, als je niet op een constructieve (of minimaal neutrale) manier aan die persoon kan vertellen waarom dat een slecht idee is. Dat is zo ongeveer het gehele punt wat van de aanpak die in het artikel wordt omschreven.
Reageer
22685 karma / 1983 reacties/posts = 11,4 karma per reactie.

Dat zou ook mee moeten spelen. Alleen naar reactiescore kijken is misschien te simpel.
Reageer
Helemaal niets aan toe te voegen, vooral na 2016 is de jus er wat uit gegaan.

De moderatie is inderdaad meer een teken geworden van 'eens' met elkaar zijn dan 'tegenspraak' te dulden. Vooral op issues betreft Klimaat, emancipatie, politiek gaat het er hard aan toe tussen ideologieën. Deze kon je altijd juist op deze fora uitdrukken en dan ontving je inhoudelijke kritiek/feedback.
Er moet juist open discussie zijn (tussen anonieme mensen met een reputatiemeter) zodat je een slijpsteen voor de geest hebt. Het heeft me wel flink gevormd in al die jaren en vele verschillende opinies en perspectieven laten zien, ook al heb ik de grens meermaals opgezocht.

Lijkt erop dat er weer ruimte is om een nieuwe Tweakers op te zetten waarin deze moderatie issues geen probleem zijn.
Reageer
Het lijkt mij dat de oproep om meer op inhoud en minder op mening te modereren daarbij dan wel een stap de goede richting op is in ieder geval - ook voor jou. Wellicht dat je even wat minder modrechten hebt (al heb je tot april om 0,1 score erbij te krijgen, en wellicht dat deze post wel helpt :). ).

Ik denk dat wat Tweakers bedoelt te bewerkstelligen is juist dat reacties zoals de jouwe minder vanwege mening op -1 worden gezet, ook zodat op echt terechte -1's wel goed ingegrepen kan worden. Geen idee naar jouw reacties, maar wellicht dat ze soms nog ietsje harder overkomen dan je zelf soms door hebt. Hoe jij iets bedoelt en hoe iemand anders iets leest kan soms, zeker op het internet, nogal verschillen.

Zelf ben ik van mening dat Tweakers wel best wat 'verzachting' kan gebruiken en ben ik vooral heel erg benieuwd naar hoe dit uitpakt. Er lijkt goed over nagedacht en over het algemeen weet de redactie vrij goed wat er speelt, en een keer het beestje bij de naam noemen is hier zeker niet slecht, en in mijn mening op een erg nette en goede manier gedaan.
Reageer
Zie mijn reactie boven jouw reactie
Razwer in 'Wij willen een vriendelijker Tweakers'
Ik zit ook "maar" op een 0.6 gemiddelde met een account van 22 jaar oud.
Mijn mening is vaak wel ontopic maar minder populair bij bepaalde groepen die erg fanatiek zijn over een bepaald onderwerp.

Het toevoegen van een like/dislike systeem voor fp posts zou hier een goed middel voor zijn.
Reageer
Kijk, ik houd van reageren zonder te veel nuances. Vind ik le
Het gaat niet om jou maar om wat mensen van jouw reactie(s) vinden. Je kunt ook gewoon vriendelijk iets duidelijk maken ipv bot en beledigend ('zonder te veel nuances').
Reageer
Ik vind dat er meer ruimte moet zijn voor grappige opmerkingen. Meestal worden deze de kop ingedrukt door moderatie of wordt er zuur gereageerd.
Reageer
Hier kan ik je helemaal in volgen.
Gisteren heb ik ook zo'n reactie geplaatst die door velen als grappig werden gesmaakt.
Het was in een topic waar letterlijk naar discussie werd gevraagd over een cultureel/sociaal thema.
Binnen no-time gewist met een droge opmerking "dat gaan we niet doen". :/
Als je zelfs daarin niet even een grapje vanaf de zijlijn mag maken vind ik dat echt wel jammer.
Reageer
Tja, het lastige van humor is dat jouw grapje best als kwetsend kan worden ervaren door een ander. Nu kun je zeggen dat je een beetje een dikke huid moet hebben, en niet alles persoonlijk moet nemen, maar onze maatschappij is veranderd, en 'je gekwetst voelen' is inmiddels een argument dat geaccepteerd wordt.
Daarmee hoeft humor niet te verdwijnen, maar humor door middel van het marginaliseren van bepaalde personen, groepen of persoons-/groepskenmerken wel.
Reageer
Zeker, humor wordt steeds minder gewaardeerd. Echter is het moderatiesysteem wat we tot op heden kenden gestoeld op de mate van relevantie en niet de mate van eens zijn met iemand. Echter blijkt dat erg lastig te zijn. Zit er echter iemand puur op de letter van de wet, dan wordt een grap terecht in de min gezet wat weer als reactie op de inhoud of bedoeling van de grap kan worden gezien.

Kortom: ruimte voor mate van relevantie (zet dan meteen de meest relevante reacties bovenaan) en ruimte voor mate van waardering.
Reageer
Grappen die niet relevant zijn hoeven niet op -1 te worden gezet. Gewoon 0 is de juiste keuze: want niet relevant.
Reageer
Neem nu mijn reactie waar jij op reageert. Net stond die op +1, nu op de oranje 0. Dat wil zeggen dat iemand bewust heeft gekozen om die reactie als niet relevant te bestempelen terwijl het een reactie betreft die volledig gaat over het artikel. Is dat niet het voorbeeld van hoe dit systeem faalt? Het is helemaal geen manier meer om aan te geven of iets relevant is of niet, het is een manier geworden om een 'eens' of 'oneens' aan te geven.
Relevant of niet relevant is namelijk geen mening maar een feitelijke constatering. Onderwerp? Check. Zijweggetje? Check etc. Het is puur een ja of nee vraag, geen 'ben ik het eens met wat hier staat' vraag.
Reageer
Daar raak je een goed punt, maar ik denk dat relevent of niet relevant minder zwart/wit is dan je denkt. Zo hebben wij nu een discussie over dit onderwerp. Ik kan me voorstellen dat sommige Tweakers dit niet direct een bijdrage vinden aan het hoofdonderwerp, terwijl het (inderdaad) toch over dit onderwerp gaat.

Dat is ook wat ik ervaar, veel reacties worden op 0 gezet omdat het misschien niet een superinteressante bijdrage is, maar toch echt wel on-topic. Persoonlijk zou ik dan voor +1 kiezen. Voor echt interessante posts hebben we tenslotte +2 en +3.

Wijziging/aanvulling: en we hebben een bijzonder beleefde uitwisseling van 'meningen' en observaties over dit onderwerp. Dus -1 is het zeker niet... :)

[Reactie gewijzigd door batavier op 21 september 2022 16:09]

Reageer
Haha, ja, ach, waarom zou je online je zo anders gedragen dan in het echte leven hè? Kijk, nu dwaal ik wel weer af! ;)

Ik denk dat veel mensen toch de behoefte voelen om, net als op veel andere sites, een soort eens/oneens of gevoelswaarde mee te geven. Relevant/niet relevant is mijns inziens te droog, te binair. Hoewel geregeld daar dan toch zo'n pareltje tussen tussen de reacties zit wat je weer doet beseffen dat er zeker deskundigen zich in het publiek bevinden.
Reageer
Ik zie op tweakers nooit een grap richting een specifieke groep mensen. Vaker een flauwe pun of woord grap op iets, soms wat gegrap over een bedrijf maar eigenlijk nooit op een mens.

Het enige wat mij wel eens opvalt is negativiteit over china wat doortrekt naar de mensen die er wonen, hier mag wel eens aan gedaan worden. Echter om terug te komen op je punt ik zie nooit een grap in de trand van "ik ben daar te mannelijk voor :+ ". Sterker nog, dit siert tweakers dat dat eigenlijk niet tot nauwlijks aan de orde is. Zeker ten opzichte van de andere nederlandse platformen als fok of dumpert.

Dit soort reacties van jou die direct in de verdediging schieten over iets juist zwaar onder gemiddeld is, is wel iets wat negatief bijdraagd aan de sfeer op een platform. En ik heb het gevoel dat het juist zuurt/verhard daardoor
Reageer
Ik heb ook niet altijd evenveel sympathie voor China, maar trek dat niet door naar de gemiddelde Chinees. Dat is ook alleen maar iemand die de kost probeert te verdienen en de kinderen naar school wil kunnen sturen. Ik heb ook meerdere Chinese collega's en dat zijn zonder uitzondering aardige mensen.

Als ik dan zo'n Chinese fabriek zie met een groot spandoek 'Wie vandaag niet ijverig werkt, is morgen ijverig op zoek naar nieuw werk', dan heb ik eerder met ze te doen.
Reageer
Daarom juist meer humor. Een maatschappij waar je continu op je tenen moet lopen is toch niet wat we willen?
Wat mij betreft gaan we weer terug naar een maatschappij waar een dikke huid de norm wordt. Wat humor betreft dan, directe aanvallen op de man is een ander verhaal, maar je mag toch nog wel eens een grapje maken over een groep mensen? Ik vind dat echt zo raar dat dat niet meer kan..
Reageer
Begrijp je reactie helemaal maar hoe moet je als mod tussen alle reacties maar continue inzien of iets wel of niet grappig bedoeld is. Of iets wel of niet sarcastisch is, etc etc.

Ik denk dat dan de manier van modden nu zo is dat bij twijfel of onduidelijkheid wegmodden, al dan niet terecht.
Reageer
Zou je niet zeggen dat als een mod onzeker is over de intenties van een bericht, diegene het bericht beter over kan slaan?
Het is niet nodig dat elke mod een duidelijk oordeel velt over elk bericht toch?

Ik vind het goed dat Tweakers de verharding van online-discussies actief bespreekt en er mee bezig is. En gelukkig lijkt die verharding hier tot nu toe minder ver gevorderd dan op andere sites (voorbeeld: Autoweek.nl, waar veel van de comments ontzettend zuur en ad hominem zijn). Laten we die voorsprong proberen te houden!
Reageer
Tsja is ook wat voor te zeggen.

Beetje zoals twijfel niet inhalen maar dan bij twijfel niet modereren.

Maar ja dan blijft de kans groter dat er opmerkingen overblijven die verkeerd
vallen.

Blijft lastig en een mod doet het waarschijnlijk nooit goed in de ogen van of de poster of van de persoon over wie de post gaat.
Reageer
Het stomme is dat er hier vroeger "+1 grappig" bestond
Reageer
"Vroegâh" hadden we een +1 Grappig o.i.d. optie, alleen die is weggehaald.

Zie o.a: Wat is er gebeurd met +1 Grappig

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 21 september 2022 09:58]

Reageer
Net als op Slashdot,

daar heb je +1 Grappig, +1 Interessant, +1 Inzicht, +1 Informatief...

Maar ook negatieve:

-1 Troll, -1 Overrated, -1 Flamebait, etc...

Dat systeem werkt heel goed.
Reageer
Dat systeem werkt heel goed.
Dat systeem werkt heel goed omdat het iets heeft wat een kaal systeem op basis van punten ontbeert: context

Het is wellicht een beetje stating the obvious, natuurlijk.
Maar het is juist deze nuance die op het oog heel klein lijkt, maar een heel ver reikend effect kan hebben, juist in het kader van moderatie - omdat in gevallen waar de intentie niet duidelijk is, het wel duidelijk wordt hoe anderen binnen de hele gemeenschap de intentie geinterpreteerd hebben. En hier kan op zijn beurt weer sturing vanuit gaan.

Als een post niet echt relevant is, maar wel een gewaarderde rake grap bevat die tien keer een +1 grappig gehad heeft, dan zal dat mensen eerder bewegen om die post niet een 0 - niet relevant te geven; en mensen die zich wellicht gekrenkt voelen misschien ook minder snel aanzetten tot een -1 - belediging; alsmede de crew moderators reden te geven om net even iets zorgvuldiger te kijken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 21 september 2022 22:13]

Reageer
Volgens mij bestonden die hier ook, niet enkel de +1 grappig. Jammer, want dat was wel een net systeem in mijn opinie.
Reageer
Exact dit mis ik van de oude Tweakers. Het werd ineens zo serieus dat je alleen maar informatief en nuttig mocht zijn, en een leuk of grappig gesprek is niet nuttig. Als we niet meer mogen polariseren, dan mag het score-systeem van vroeger weer terug.

Ik merkte het laatst op het forum, waar ik vroeg of iemand ervaring had ergens mee. Ik kreeg echter alleen oplossingen aangereikt, waar ik zelf ook al over had gedacht, en daarna - nu komt het - een aantijging dat als ik niet meer informatie gaf, ik ook geen oplossing kon verwachten. Ben maar gewoon weggelopen, want had daar echt geen zin in. Een moderatiesysteem met o.a. "hulpvaardig" en "grappig" naast alleen maar dat "nuttig"/"niet nuttig" had het mogelijk gemaakt om diversere discussies te voeren! Mensen die het hier niet mee eens zijn, kunnen gewoon standaard filteren op "nuttig" en iedereen blij.

Misschien handig om hele oude discussies erbij te pakken: plan: Januari 2001 Changelog en plan: Aanpassing moderatie systeem en plan: Vorderingen nieuw reactie & mod systeem - toendertijd werd gezocht naar een goede manier om grappenmakers niet de boel te laten overstemmen, en de boel professioneel te krijgen. Het werd toen uiteindelijk een 1-dimensionele manier van modereren, en heb dat altijd jammer gevonden.

Ook staat op reviews: Achttien jaar Tweakers: van hobby tot volwassen technologiesite hoe professionalisering hier aan heeft toegedragen

En om af te sluiten, een stukje van deze oude reactie uit de discussies van 20 jaar geleden: "Zeer jammer dat niveau -2 verdwijnt, altijd goed voor een hoop lol in dit huis.". Ik denk serieus dat we het terug kunnen krijgen door humor weer te waarderen.
Reageer
Daar ben ik het mee eens. Ik heb laatst voor het eerst een -1 gekregen voor een grappig bedoelde opmerking. Dat vond ik persoonlijk vrij negatief.
Reageer
Heb ik ook wel eens gehad. Tegenwoordig zet ik er een :+ bij als teken dat het grappig bedoeld is, maar zelfs dan wordt het nog wel eens verkeerd begrepen. Demotiverend inderdaad.
Reageer
Het zou inderdaad wel goed zijn om die (indien 'echt grappig' en als zo bedoeld gemarkeerd) anders te kunnen modereren als off-topic.. Kan de sfeer ten goede komen.
Zeker als de toon in een thread harder wordt kan een luchtige opmerking (naast inhoudelijke reactie ook) van een derde persoon het weer positiever draaien juist...
Reageer
-1 kan sowieso demotiverend werken. Doe je je best ergens op en verwoord het ook netjes, -1 want het staat mensen niet aan. :+ Een bijkomend probleem is dat het dus de neigen heeft om de verkeerde mensen te demotiveren. Een troll zal het een rotzorg zijn als het op -1 beland of dat zelfs hilarisch vinden, terwijl je op het forum meerdere serieuze Tweakers kan vinden die hun account hebben verwijderd of gestopt zijn met reacties te geven omdat ze onterecht consequent lage tot zeer lage moderaties kregen. Als je steeds -1 krijgt voor nette posts (zelfs met zeer gedetailleerde onderbouwing) omdat de mening anderen niet aanstaat, dan snap ik dat sommige mensen afhaken en dan de moeite er ook echt niet meer voor gaan doen. Dat is volgens mij een paar jeer te vaak gebeurd, want enorm uitgebreide reacties zie je niet een stuk minder dan een paar jaar geleden.

Afijn, -1’s doel tot demotiveren heeft erg veel collateral damage; mede door de manier waarop het systeem werkt.
Reageer
Daarom is meningmodereren ook een vorm van censuur. Iemand het zwijgen opleggen en monddood maken. De standaard thread weergave is immers (zover ik weet) bij iedereen om -1's ingeklapt te laten. Dus dat soort posts die onterecht op -1 staan, worden amper gelezen. Soortgelijk geldt voor ongemodereerde posts. Juist daarin kunnen trolls zitten die gewoon zichtbaar zullen zijn en niet weggemodereerd worden. Zolang het systeem dat niet voorkomt, faciliteert Tweakers dit soort censuur en ook dat goede users het bijltje er neer zullen gooien.

Ik heb mede om die reden de standaard thread settings aangepast (onder je profiel > Instellingen > layout > reacties > niveau: ongewenst). Dus altijd alles open geklapt, juist omdat er zoveel mismoderatie is en in de -1 regelmatig waardevolle informatie staat.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 september 2022 06:56]

Reageer
Ik heb laatst voor het eerst een -1 gekregen voor een grappig bedoelde opmerking.
Als je grap off-topic was voor de discussie dan zou een 0 score sowieso gepast zijn. Als ik even op je profiel kijk zie ik overigens geen -1 gemodde reacties, iig niet qua totaal score.
Reageer
Ah het is uiteindelijk 0 geworden. Bedankt voor het melden @Creesch
Reageer
Ja, +1 grappig moet terug!
Goed voor de sfeer!

Ik meen het!
Reageer
Absoluut mee eens, dat maakt het wellicht ook een stuk mooier op Tweakers. Geef een rake + grappige reactie een mooi kleurtje of een zorg ervoor dat het een +1 reactie mag zijn.
Reageer
Ander kleurtje lijkt me beter, zodat je de serieuzere reacties nog steeds goed kan zien. Desnoods een "Henkie" ervan maken als icoontje.
Reageer
Beetje het princiepe van Reddit's award systeem, iets vergelijkbaars lijkt me wel een goed idee voor hier.
Reageer
Vroeger was daar een knop "grappig" oid voor. Niet alle reacties zijn even serieus, een stukje luchtigheid moet kunnen. En ik merk ook dat een (al dan niet flauwe) grap al snel naar -1 wordt gezet wat gewoon jammer is.
Reageer
Dit is inderdaad een tekortkoming aan het huidige moderatiesysteem. Een reactie kan heel grappig zijn en de sfeer verhogen, maar inhoudelijk niks toevoegen aan de discussie. Die zou dan volgens de regels een 0 moeten krijgen. Hierdoor wordt elke discussie droog inhoudelijk en daarmee misschien juist harder. Dat is nu precies wat je wil voorkomen.
Reageer
En daarom gaat het nu ook lichtjes op de schop waarbij hopelijk weer ruimte komt voor nuance en humor.
Reageer
Voor originele grappige reacties ben ik het met je eens, want dat kan ook een nuttige toevoeging zijn, maar die zie ik nu al vaker op +1 of zelfs +2. Reacties als "ik zal mn kernreactor weer van stal halen :+ " of "Lekker het huis verwarmen met de Nefit RTX 4090 :*) " bij de aankondiging van nieuwe videokaarten mogen wat mij betreft gewoon een 0 krijgen en onderaan blijven staan.

[Reactie gewijzigd door Moortn op 21 september 2022 11:50]

Reageer
Gewoon grappig modereren voor iedereen beschikbaar maken en de -1 tot +3 voor mensen die objectief kunnen modereren. Dan heb je wat jij hebt en stopt misschien het meningmodereren wel.
Reageer
Yep heel zonde van het 'nieuwe' moderatiesysteem dat 10 jaar geleden geintroduceerd werd. Het is allemaal te zuur en regelneverig geworden.
Reageer
Positief geluid. Ik zou zelf de -1 weghalen en die vervangen voor een rapporteer knop. In theorie is -1 alleen bedoeld voor zeer ongewenste reacties van haat of iets in die trant, iets waar tweakers mods naar moeten kijken.
Reageer
Daarop komt dan echter misschien weer de reactie dat het censuur is in bepaalde gevallen.
Dus ik ben wel fan van de -1.
Rapporteren knop is ook niet slecht, voor zware scam die je echt wel weg wil.
Belangrijk is echter dat ihb de -1 reactie gecontroleerd wordt door andere mods, zodat ze naar 0 of +1 kunnen gecorrigeerd worden.
Reageer
Eens, een rapporteer knop zou gewoon naast de -1 kunnen bestaan. Moet eerlijk toegeven dat ik soms de -1 reactie's wel eens uit klap voor vermaak doeleinden. ;)

Daar valt het wel eens op gewoon on-topic en inhoudelijke reactie's weg gemod zijn en dat is zonde. Ben daarom blij dat Tweakers hierin actief gaat proberen op te treden.
Reageer
Misschien mis ik iets of het is een wijziging die me eerder niet opgevallen was, maar: er bestaat toch nu al een "Rapporteer"-knop naast de -1?
Reageer
Ik zie helaas dat sommigen anderen met -1's "de mond snoeren" enkel omdat ze een andere mening hebben en daar heilig van overtuigd zijn. Ook wordt niet altijd humor gewaardeerd en evenzo een uitdagende reaktie.
Ik zou eenieder steeds willen uitnodigen kennis en meningen te delen, van elkaar kunnen we leren, elkaar kunnen we respecteren. Als je even niet lekker in je vel zit, ga sporten, ga snacken, maar ga niet je gram halen in dit gremium...
Reageer
Ik denk inderdaad dat beide een optie moeten zijn -1 voor de ongewenste reacties die het fatsoen nog behouden, rapporteren voor zaken als bedreiging, uitschelden, discriminatie of andere dingen die echt het daglicht niet kunnen verdragen. Maar dan ook een moderatie ban wanneer je iemand rapporteert die on topic een mening verkondigd die jij niet leuk vind.
Reageer
Wellicht moeten ze gecombineerd worden: aan een -1 wordt automatisch een report verbonden. Zo verberg je zo snel mogelijk ongewenste berichten (zoals de -1 nu doet) en wordt er zodra het kan door de crew actie ondernomen.
Reageer
Ik vind het een goed idee. Het is al heel lang zo dat mensen -1 krijgen wanneer men het niet eens is met de mening van de poster. Dit wekt dan weer frustratie op. Uiteindelijk werkt dit ontzettend polariserend. Vooral in de discussies van - inderdaad - bijvoorbeeld AMD vs Intel, Apple vs Android, etc.

De -1 werkt niet (naar mijn mening) waar het voor bedoeld is. Tijd om afscheid te nemen.
Reageer
Ik vind de -1 wel goed. Is bij mij ook zo ingesteld dat ik ze gewoon kan lezen. Want t is niet omdat een reactie -1 krijgt dat ze niet waardevol kan zijn. Helaas gebeurt dit al te vaak bij afwijkende meningen, die daarom niet minder het lezen waard zijn.
Reageer
Persoonlijk vind ik niet dat de -1 weg moet. Ik ben van mening dat je een ander mag wijzen op zijn of haar gedrag als dit niet gewenst is. Dit bedoel ik niet als schandpaal, maar om van te leren. Ik ben van mening dat (bijna) niemand inherent slecht is. Maar dat de meerderheid zichzelf een bepaald gedrag aan leert. Als dit gedrag dan gestuurd wordt door een -1, is dat wat mij betreft wat we willem met z'n allen.
Waarom dan laten staan, al dan niet ingeklapt, en niet verbergen/verwijderen. Omdat dit -1 ook weer een leer school kan zijn voor anderen. Ook hier moet het weer niet uitmonden in een schandpaal, maar puur als voorbeeld.
Dan zijn er nog altijd degene die moedwillig dingen willen verstieren, ja daar moet je gewoon tegen optreden en eventueel verwijderen en zelfs verbannen als het moet. Daar zijn de PowerMods voor.

Ik vind dat we het slechte en lelijke niet weg moeten stoppen, dus laat die -1's maar staan.
Reageer
Dat lijkt me dan vooral vriendelijk naar de tweaker die mogelijk ongewenst bezig is. Want zonder met mogelijkheid om naar -1 te modereren geeft dat dan eerder de indruk dat het 0 of hoger is. Daarbij kan er op rapporteren niet meteen reactie verwacht worden, dus dan is een gebrek aan direct een modscore ongewenst tonen dus juist relevant voor mede-tweakers en de schrijver van de reactie.
Reageer
Dan wel een rapporteer knop waarvoor je eerst een forum topic moet aanmaken, zodat het net zo veel werk is als een spelfout melden terwijl dit prima in de reacties kan of middels een popup venster zoals de DM berichten bij de Vraag en aanbod pagina.

Een -1 is zo gegeven, maar een topic aanmaken na 3 clicks is toch veelal wat meer werk. En meer werk == 'laat maar hangen, teveel moeite'.

Misschien dat er dan ook eindelijk wat 'begrip' komt voor de mensen die een fout op een frontpage item maar gewoon in de reacties zetten. Of dat de auteur van het bericht de reactie(s) kan 'flaggen' als afgehandeld zodat deze niet meer algemeen zichtbaar wordt voor iedereen. Een soort locale shadowban, maar dan op per-reactie niveau.

Je kunt er zoveel oplossingen op verzinnen, maar de devs steken er geen moeite in zo lijkt het.
Reageer
Doe dan een -2 (of 200) knop voor agressie oid. Je mag het best met iemand oneens zijn of vinden dat iemand onzin praat. Een -1 kan dan op zijn plaats zijn, de reactie dichtklappen echter niet.
Reageer
persoonlijk nog geen last van gehad hier op Tweakers, maar heb het uiteraard om mij heen wel gemerkt.
merk zelfs dat is zelf ook ongewenst harder ben geworden.

maar ik zeg de insteek is goed, normaal met elkaar omgaan mag eigenlijk geen probleem zijn.
Reageer
Ik vrees dat het nu gewoon een populariteitswedstrijd wordt.
Wie gemiddeld boven de 0.5 zit mag modereren en beslissen over goed en kwaad.
Dus zal iedereen proberen zichzelf boven die quota te trekken en eens ze die hebben dat vast te houden door niet meer hun mening eerlijk te delen, maar gewoon te zeggen wat anderen willen horen.
Reageer
"Gemiddeld boven 0.5" betekent dat je koste wat kost een 0 wil vermijden. Dit doe je onder meer door nooit te posten in een topic dat al enkele uren oud is, want dat verhoogt het risico dat niemand meer op jou stemt.
Reageer
Reacties die geen moderaties hebben ontvangen tellen niet mee in de gemiddelde reactiescore (bij deze reacties staat een grijs indicatievlak met een 0).
Reageer
Dat wil dus zeggen dat men beter kan reageren op artikelen die "uit de focus van de massa" zijn geraakt. Zoals artikelen van een paar dagen geleden waar nog op gereageerd kan worden.

Niet veel medetweakers gaan van die artikelen nog reacties modereren.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat oude nieuwsartikelen in de reacties praktisch volgescholden kunnen worden. De kans dat positieve en/of informatieve reacties ook een positieve moderatie krijgen is ook kleiner.
edit:
Uitbreiding

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 21 september 2022 18:48]

Reageer
Dat zou niet nodig moeten zijn om mismoderaties op eigen reacties te voorkomen.
Op de Frontpage wordt gediscussieerd over het nieuws van de dag, discussies duren doorgaans niet langer dan een paar dagen.

Ik hoop dat met de aanpassingen aan het moderatiesysteem, waaronder het beter wijzen op instructies, het systeem meer gebruikt gaat worden zoals het bedoeld is.

Mismoderaties kun je melden in Het kleine-mismoderatietopic deel XXX, daar lezen veel Tweakers mee die helpen om reacties op een juiste score te krijgen.
Reageer
Ik ga er voorlopig van uit dat een 0 vanwege geen moderatie niet wordt meegenomen, en een gemodereerde 0 wel. Zo niet, dan is dit een waardeloos systeem.
Reageer
Ik neem aan dat alleen een expliciete 0 ook echt als een 0 telt voor het moderatiesysteem, niet een opmerking die nooit beoordeeld is.
Reageer
Dat is het nu al ;). Het is overigens inherent aan zo een systeem.Met Reddit als beste voorbeeld, zeg iets wat de rest wil horen en krijg al de awards en upvotes. Geef oprechte, waardevolle kritiek en laat de downvotes maar regenen. Niet dat de "likes" van Facebook zoveel beter zijn.
Reageer
idd. Zelf ben ik meer voor een moderatie door vast aangestelde moderators.
Of nog beter, gewoon niets en enkel de slechte posts rapporteren.
Reageer
Goh, eerlijk gezegt vindt ik dat modereren wel leuk, net zoals het voting systeem van Reddit. Nuja, ik (probeer) dan ook zo objectief mogelijk te oordelen. Denk wel dat het interessante gegevens zou opleveren om een moderatiesysteem met echte moderators te zien naast een populariteits score.
Reageer
We waren geen lid van de denktank hierrond, maar het kan bv ook interessant zijn om iedere gebruiker slechts enkele likes/dislikes te geven per maand.
Zo kan je het down en upvoten beperken en gaan mensen ook zorgvuldiger omgaan met die dingen.

Los daarvan zal het me worst wezen. Zelf doe ik het zo goed als nooit.
En welke score mijn posts krijgen boeit me ook niet echt. :)
Reageer
Een beperking hierop zou idd wel een hulpmiddel kunnen zijn. Persoonlijk hecht ik er wel enige waarde aan, geeft wat dopamine af :P. Nu, ik ga ook niet in een hoekje huilen van een minnetje, noch feest ga vieren omdat iemand me een plusje heeft gegeven. Om ff serieus te zijn, is het wel fijn om te weten dat een opmerking van me gewaardeerd word door gelijkgestemden.

Je hebt echter wel mensen die wel degelijk verslaafd zijn aan likes, upvotes en dergelijke. Uit onderzoek is wel gebleken dat die "like" knoppen niet zo onschuldig/niets zeggend zijn als dat we graag geloven.
Reageer
Dat velen dat wel leuk vinden ben ik me van bewust idd.
Net zoals de dislike ook kwetsend kan zijn.
Daar gaan sommigen te licht over, en anderen weer veel te zwaar.
Reageer
Het blijft de bedoeling om reacties objectief te beoordelen aan de hand van de moderatierichtlijn.

Bij het modereren mag het niet uitmaken of de reactie een populaire mening verkondigt, de inhoudelijke kwaliteit en de mate van onderbouwing met argumenten is van belang.

Als door het verhogen van eisen aan het gebruik van het moderatiesysteem en het beter wijzen op instructies voor het gebruik ervan het systeem beter gebruikt gaat worden, dan kan de gemiddelde reactie score alleen nog worden verbeterd met het schrijven van kwalitatief goede reacties.
Reageer
Dat iets de bedoeling is betekent helaas slechts zelden dat bij toepassing met een breed publiek de uitwerking ook daadwerkelijk zo is. Zie situaties als Reddit, waar met een soortgelijk systeem gewerkt wordt en wat inderdaad een populariteitswedstrijd en echo-kamer geworden is. Verkondig een populaire mening, en je mag meedoen. Verkondig een impopulaire mening, maakt niet uit hoe net of deftig, en je wordt verketterd en krijgt een cordon sanitaire opgelegd.
Systemen zoals deze kunnen enkel goed werken als er een zeer goed geolied controle-apparaat achter steekt wat als stok achter de deur dient om af te dwingen dat men zich ook houdt aan de bedoelingen.
Reageer
ja daar kan je wel eens gelijk in hebben.
Reageer
....zal iedereen proberen zichzelf boven die quota te trekken en eens ze die hebben dat vast te houden door niet meer hun mening eerlijk te delen, maar gewoon te zeggen wat anderen willen horen.
Daarom vind ik het moderatiesysteem niet deugen. Het oude niet, en deze ook niet. Ik sla over.
Reageer
Inderdaad, zals je een mening hebt die anders is dan mainstream of een normale reactie geeft in een fanboy topic ben je al de sigaar met een -1
Reageer
Zelf denk ik dat het heel erg afhangt van de subfora op Tweakers waar je komt. Zo nu en dan reacties op frontpage artikelen waar het wel eens stevig aan toe gaat. Maar zelf trek ik het niet aan, aangezien wij hier allemaal toetsenbordridders zijn.
Begrijp wel dat Tweakers wil voorkomen dat bij een groepje de maat vol is en die Tweakers de rug toekeert. Heb eerdere (wel kleinere) communities gezien dat wanneer er een vertrek plaatsvindt zomaar het fundament verdwijnt en het dan snel afgelopen kan zijn.
Reageer
Ik wil hier nog even aan toevoegen, en hoop ook dat dit gaat gebeuren, maar dat ook. Mensen worden aangesproken die onterecht andere een -1 geven omdat ze het niet eens zijn met de post van iemand. Ook al is deze ontopic en met normale toon.

Ik heb al behoorlijk vaak een -1 gekregen voor het gewoon op een juiste manier posten van een ontopic bericht. Waarbij ik naar alle waarschijnlijkheid alleen maar wordt gedownmod omdat een aantal mensen het niet eens is met mijn mening.
Reageer
Wat colloquiaal 'mening-modden' genoemd wordt, bedoel je?
Ja; die praktijk is wel killing wanneer accumulatie van -1 reacties je beoordeling door de crew-moderators beinvloed. Impopulaire meningen kunnen je zo op achterstand zetten en dat leidt tot een relatief grote chilling-factor in zake sommige discussies omtrent gevoeligere onderwerpen.

Al met al, gezien hoe diep mening-modden geworteld is kan ik eigenlijk niet anders concluderen dan dat wat in dit plan neergezet is een overhaaste invoering is. Er moet eerst iets concreets aan de situatie omtrent mening-modden verbeteren, voordat deze verdere maatregelen doorgevoerd zouden moeten worden.
Reageer
merk zelfs dat is zelf ook ongewenst harder ben geworden.
Het issue is niet dat ik harder ben geworden, ik ben net zo hard/zacht als 20 jaar geleden. Echter merk ik dat ik vaker en eerder hard moet optreden als iemand lekker over je heen probeert te stampen. En dan kan je zeggen, moet je niet doen, daar hebben we mods voor. Dat klinkt leuk, maar al lang geleden geleerd dat als je niet voor jezelf opkomt mensen over je heen blijven lopen en het ook nog eens bij anderen gaan doen. En anderen komen over het algemeen niet voor je op, zeker ook niet de mods, pas als het ver geëscaleerd is gaan ze zich ermee bemoeien.

En de discussie, "dat zeg je ook niet tegen iemand als die bij je over de vloer komt": Het issue is dat veel van die gasten niet bij je over de vloer komen, juist omdat ze zich al zo gedragen dat je ze nooit zou uitnodigen. Als iemand zich vervolgens we zo aso gedraagt dan mag ik hopen dat je daar op jou vloer ook wat over zegt en zo een persoon desnoods de deur wijst. Een ander issue is de communicatie vorm, tekst mist een heleboel communicatie vormen die je in persoon wel hebt, de toon, hoe je iets zegt, hoe hard, gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, precense, etc. Over het algemeen kan je een hele hoop doen voordat je echt grof moet worden. En de kans is groot dat zo iemand nooit meer wordt uitgenodigd...

Dan hebben we nog eens het type publiek. Dat is Tweakers.net zijn eigen schuld, dat gebeurd er als je een veel breder publiek wil aanspreken om maar zo veel mogelijk (reclame) views te genereren. 20 jaar geleden was het Tweakers.net publiek de 'tweaker', dat was geen titel die je elke bezoeker gaf, maar daadwerkelijk een hardware/software tweaker. Dat is nu niet meer de situatie. Nu gaan klagen over politieke extremisme binnen de reacties komt puur omdat Tweakers.net zelf politieke posts is gaan plaatsen, met vaak een eigen politieke 'mening' welke heel ver links van het midden ligt. Vervolgens krijg je de gasten die heel ver rechts van het midden liggen ook weer over de 'vloer' en krijg je veel meer conflict, per definitie. En aan beide kanten heb je de fanaten die het leven moeilijk maken voor iedereen.

In het topic over de 4090 aankondiging zit er iemand te trollen, dan kijk je 2x voordat je gaat kijken en zie je dat een 2.5 jaar oud account 8 reacties heeft, waarvan 6 met -1 zijn beoordeeld... Wat @Toine1 zegt mensen die je stalken en je constant dezelfde negatieve of positieve reacties geven is al jaren geleden gemeld, meerdere keren besproken op het forum en er wordt niets aangedaan. Het modden is een dankloze job, waarbij je alleen negatieve berichten hoort als je iets niet goed doet en je uiteindelijk geen mod rechten meer hebt tenzij je ergens op je knieën gaat of je alsjeblieft weer modrechten mag hebben (en je weer mag gaan werken voor iemand anders zijn boterham). Ik krijg de indruk dat de afgelopen periode er steeds minder en minder mods worden gedaan op reacties onder berichten, ik zou wel benieuwd zijn naar stats over de jaren... Het zou mij niets verbazen dat het aantal mods dat onder deze omstandigheden een bijdrage wil doen gestaag is afgelopen.
Reageer
op de index modereer ik zelf nooit, reageren doe ik ook niet veel hoor.
maar in de topics waar ik actief ben modereer ik wel, zei het met mate.
en als ze dat intrekken ook goed dan reageer ik wel op een reactie met +1.
moet ook zeggen dat de echte mods wel actief zijn in de topics waar ik kom.
Reageer
Binnen de fora topics waar ik actief ben word over het algemeen gewoon normaal gereageerd op elkaar.
De duimpjes gaan daar ook vaak over en weer.
Het is enkel hier op de Frontpage waar het in mijn ogen vaak mis gaat.

Sommigen zijn van mening dat hun mening waarheid is en eenieder zich daaraan dient te conformeren.
Heb jij een andere mening heb je gelijk -1 te pakken.

Ook worden reacties soms anders geïnterpreteerd.
Zo zie ik bv een bepaalde opmerking als grap/humor, maar neemt een ander deze (te) serieus waarna de -1's weer over en weer vliegen.

En ja, dat is lastig voor de crew.
Maar ook deze zijn in mijn ogen niet feilloos. Zo kreeg ik een keer een mod-ban in november, waarbij zij voorbeelden uit april (meer dan een half jaar eerder dus) gebruikten.
Sindsdien ben ik ook gestopt met modderen.

Het systeem werkt in mijn ogen dus niet op deze manier. Maar dat heb ik al eerder gezegd.
Wat is er mis met gewoon negatieve reacties negeren en enkel de echt on-topic reacties welke ook echt iets bijdragen met een +x te beoordelen?

Oftewel, zou het niet beter zijn het duimpjes systeem van de fora hier op de Frontpage ook te gaan gebruiken?

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 21 september 2022 15:09]

Reageer
Denken dat de inhoud van Tweakers artikelen naar links neigt ben ik het heel erg mee oneens. Ze hebben geen moderatie om van te spreken tegen discriminatie, zelf meegemaakt. Ze zijn dolenthousiast op auto's, op tech bedrijven, hun moderatie artikel hier praat alleen over "extreme politieke meningen", alsof alle extremen dezelfde problemen hebben. Dit is centrisme, in een gebied dat gigantisch rechts is, dat heeft echt niks met linkse politiek te maken. Linkse politiek is zelfbeschikking, democratische controle over alle aspecten van het leven, afbreken van hiërarchieën. Tweakers neigt qua lezers ook duidelijk best ver naar rechts, ik zie veel meer statements over " alle meningen moeten vrijelijk geuit kunnen worden hoe offensief ze ook zijn", dan vragen om meer te letten op discriminatie, en machtsbalansen vanuit de samenleving wat proberen recht te trekken op het platform.
Reageer
Je doet of Links, Rechts en Midden een absolute waarde is. Dat blijkt het niet te zijn, we hebben een tijd geleden gezien dat 'Rechts' nog veel Rechtser kon. De laatste jaren is het juist dat 'Links' nog veel Linkser kan. Wat is het midden? De helft tussen het extreemste Rechts en het extreemste Links.

Wat resulteerde dat ik jaren lang links van het midden zat, maar hoe langer hoe meer terug naar het midden ga. Niet omdat mijn standpunten zijn veranderd, maar puur hoe extreem links en rechts zijn geworden (op verschillende momenten). En er zijn altijd extremen die dan denken dat het 'midden' dichter bij hun ligt dan dat het daadwerkelijk het geval is, waardoor je ongevraagd een stempel 'rechts' of extreem 'links' krijgt...

Discriminatie en wellicht machtsbalansen (afhankelijk van wat je daar exact mee bedoeld) zijn imho losstaande issues of horen losstaande issues te zijn van links en rechts. Dat de praktijk een hele hoop overlap heeft, zegt veel meer over mensen dan over de natuur van politiek.
Reageer
Is redelijk simpel uit te leggen. Er zijn een hoop politieke wetenschapstheorieën, maar vanuit de basis kan ik alles het beste uitleggen met wat conservatisme is. Conservatisme is het "rechtse" in politiek, de basis principes van conservatisme zijn dat er een groep is die de in groep is (adel, rijken, mensen met de juiste nationaliteit, mensen met de juiste seksuele oriëntatie, mensen met het juiste geloof etc.). En een uit groep die daar dus niet bij hoort. Inherent wil conservatisme dat de in groep beschermd wordt door de wet maar er niet door gebonden, en de uit groep wel gebonden maar niet beschermd. Dat is heel simpel wat extreem rechts is.

Linkse politiek is gevarieerder en daarom ook vaak gefragmenteerder, er is minder samenwerking omdat er veel ideologische basis verschillen zijn in plaats van kleine onenigheden zoals wie de in groep is. Maar in de basis is het doel van linkse politiek om gelijkheid, vrijheid, en afbraak van hiërarchieën samen te stellen. Om te zorgen dat niemand gebonden wordt en iedereen beschermd. Dat is inderdaad gefixeerd op dingen, zo werkt het namelijk ook met consistente ideologieën.
Reageer
Hear hear, +2.
Ik stop er gewoon mee. Het gaat ook niet eens meer (terwijl ik volgens het bericht aan de eisen voldoe, ik kom niet door de "activatie" heen) maar ik vind het goed zo.
Reageer
Zolang de frontpage mods niet ingrijpen, is het hele systeem tamelijk kansloos.

Als je mening on-topic is maar impopulair, ga je gegarandeerd op 0 of -1 eindigen.
Dus je moet vooral meepraten met de massa, tenzij de score je niet uitmaakt.
Mag zelf al jaren geen moderatie meer doen, dus ze minnen maar raak, want een keer te vaak +2/3 geven, boefje dat ik ben! :+
Reageer
Volgens mij weet jij als geen ander dat er wel ingegrepen wordt. Mensen die mismodereren worden aangeschreven en zien veelal de mogelijkheid tot modereren gedeactiveerd worden. Dat gebeurt doorgaans niet wanneer iemand "een keer te vaak +2 of +3 heeft gegeven". Er is dan echt meer aan de hand zoals een grove mismoderatie of een duidelijke lijn aan onjuiste moderaties. We gaan in dergelijke gevallen over tot deactivatie omdat dit soort moderaties het probleem in stand houden waar je hier over klaagt.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 september 2022 13:02]

Reageer
Er wordt ingegrepen, dat ontken ik niet.
De manier waarop zullen we het maar niet over hebben.
Reageer
Ik vind meerdere correcte waarschuwingen over de tijd heen gevolgd door een net bericht dat de moderatiemogelijkheid is uitgeschakeld weinig over te klagen. Het krijgen van een dergelijk bericht is natuurlijk nooit leuk maar we doen ons best om het e.e.a. op een nette manier af te handelen. Dat betekent o.a. dat vragen kunnen worden gesteld maar het betekent niet automatisch dat iemand die het moderatiesysteem onjuist gebruikt en geen indicatie geeft de fouten in te zien of zich te willen aanpassen gelijk krijgt. Daarbij is er ook nog het Modstatus klachtenloket waar (veelal na enige tijd) om het opnieuw activeren van de moderatierechten kan worden gevraagd.
Reageer
ja daar verbaas ik mijzelf ook wel eens over.
Reageer
Wat mij betreft mag de drempel voor mogen modereren nog veel hoger. Ik weet niet hoe snel je 250 karmapunten bij elkaar hebt, maar als ik kijk hoeveel mensen nog klakkeloos een post (mening)modereren naar +3 ben ik er alweer klaar mee. In mijn optiek zou alleen de bovenste 5 procent van trouwste tweakers (hoe je dit berekent is een andere vraag), mogen modereren. Er zijn veel te veel wannabe modjes die elke dag weer los gaan.
Reageer
Dan ben ik wel bang dat heel veel reacties niet of laat worden gemodereerd. Dit is in hoe ik Tweakers gebruik wel onhandig: regelmatig de laatste nieuwsberichten checken en direct op de +2 knop drukken voor een snelle scan van interessante reacties.

Misschien is een mooie middenweg dat tussen 250-1000 karma je moderatie met weging 0.25 - 1 (vol) telt. Boven de 1000 (of verzin een andere arbitraire grens :) ) vol telt.

Mooie aanscherpingen van het beleid Tweakers!
Reageer
Dat is nog niet zo een slecht eigenlijk.
Reageer
Het vervelende lijkt mij dat mensen die goed gewaarde posts schrijven, niet persé goede moderators zijn. Zelfs hier zie ik al reacties die een 0-waardering krijgen terwijl ze wel degelijk minstens on-topic zijn. Dat terwijl ik verwacht dat dit typisch een onderwerp is waar de meeste hard-core tweakers te vinden zijn.
Reageer
On-topic is niet meer altijd +1:
Het 0-niveau is de score waar reacties op binnenkomen nadat zij zijn geplaatst. De score 0 is bedoeld voor opmerkingen die geen relevante bijdrage leveren aan de discussie, maar ook geen kwaad in de zin hebben. Reacties met eenvoudige vragen, vriendelijke doch onvoldoende onderbouwde opmerkingen, open deuren, opmerkingen die reeds vele malen in een thread zijn gemaakt, onschuldige off-topic posts en reacties die feitelijke onjuistheden bevatten, blijven steken op het 0-niveau.
Je moet volgens mij dus on-topic zijn maar ook enige kwaliteit zitten in de opmerking. Een regel zonder onderbouwing waar veel reacties op komen maar doordachte reacties laten verdwijnen mogen volgens mij nu ook een 0 krijgen.