Door Femme Taken

Architect

Vorderingen nieuw reactie & mod systeem

07-07-2000 • 23:06

56 Linkedin

De afgelopen week heb ik gewerkt aan de bouw van het nieuwe reactie & moderatie systeem, waar je eerder over hebt kunnen lezen in deze .plan update. De trouwe bezoekers van Lieve Adjes en het T.net moddereter forum hebben dit nieuwe systeem al kunnen betatesten. Inmiddels werkt alles redelijk, hoewel er nog wat dingen ontbreken (waaronder de mogelijkheid om reacties te editen). Het nieuwe systeempje kun je al testen op de nieuwspagina's van athena, bijvoorbeeld athena.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=11940.

* Layout

Reacties in het nieuwe systeem kunnen in twee verschillende modes (modi in Nederlands?) gedisplayed worden. 'Plat' is de layout zoals we die nu hebben, waarbij alle postings op tijd en niveau naar buiten geshoveld worden. De tweede optie is 'genest', waarbij er met threads gewerkt wordt. Reacties op reacties volgen onder elkaar en zijn herkenbaar aan de ingesprongen linker kantlijn. Vanwege de beperkte breedte van de pagina wordt er met maximaal 4 levels gewerkt.

Met de dropdown menuutjes bovenaan de reacties kun je de layout-mode kiezen en sorteren op score, tijd. De opties 'negeer threads' werkt alleen in de nested-mode en heeft te maken met reacties die op een hogere score zijn beoordeeld dan de 'parent' waar zij onder hangen. Stel dat de parent score 1 heeft, de reactie daarop score 2 en jij leest vanaf score 2, dan zou je normaal gesproken de reactie op de parent niet zien omdat de parent een lagere waarde heeft dan het niveau waar vanaf je leest. 'Negeer threads' wil zeggen dat de score van de parent hierbij niet wordt meegerekend. De reacties met een parentscore onder je niveau zijn dan zichtbaar zonder de parent.

Omdat postings in de geneste layout niet per definitie onderaan de pagina staan wordt het lastig om te achterhalen welke postings al laatste werden geplaatst. Recente postings zijn daarom herkenbaar gemaakt aan het rood gekleurde 'Gepost door...' regeltje.

In eerste instantie had ik het plan om bij de postings ook de mogelijkheid te geven om een topic / onderwerp in te vullen, maar aangezien de layout hier nogal warrig door wordt heb ik besloten om deze optie achterwege te laten. Ik heb ook niet het idee dat er erg veel gebruik van gemaakt zal worden (de topics blijven vooral zinloze 'Re:Re:Re:...'s' op vorige topics). Het topic veld vind je nog wel terug in het reageerwindowtje, maar wordt daar dus weggehaald. De layout met topics kun je bekijken via athena.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=11940&settopic=jawohl.

In de je preferences komt er een optie waarmee je kunt aangeven welke layout je standaard wilt gebruiken.

* Moddereten

Het huidige moderatie-systeem, waarbij handmatige geselecteerde moderators individueel verantwoordelijk zijn voor de score van een posting, wordt compleet omgeploegd naar een systeem waarbij er min of meer democratisch gemodereerd wordt. In dit nieuwe systeem heeft in principe iedere Tweakers.net bezoekers de mogelijkheid om te modereren. Om te kunnen modereren moet je in het bezit zijn van moderator punten ('modpoints). Deze worden toegekend aan de hand van je karma en tweakotine.

* Tweakotine

Oplettende tweakers zullen gemerkt hebben dat er in de user profiles en extra optie is toegevoegd met de naam 'tweakotine'. Tweakotine is een term die in januari werd geintroduceerd door KMK en betekent zoveel als 'de mate van verslaafdheid aan Tweakers.net'. Je tweakotine waarde wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid pageviews die je in de afgelopen 7 dagen op Tweakers.net (excl. forum) hebt gegenereerd. Er wordt gekeken naar een gelijkmatige verdeling over de dag en extreme tijdstippen (s'nachts) worden wat harder gewogen . Na een leuke berekening volgt een cijfertje dat jouw tweakotine waarde van de afgelopen week weer geeft. Om tweakotine punten te vergaren is het noodzakelijk dat je ingelogd bent, anders weten we niet wie je bent.

Op basis van je tweakotine kunnen maximaal 50 modpoints per dag worden toegekend. Deze moderatiepunten zijn slechts 1 week geldig, als je ze dan niet gebruikt hebt verdwijnen ze weer. Dit voorkomt dat je punten op kunt sparen om bijv. de moderatie van 1 thread zwaar te eenzijdig te beïnvloeden.

* Karma

De 'Karma' waarde wordt bepaald aan de hand van de scores van je reacties en is een weergave van de kwaliteit van je bijdrage aan Tweakers.net. Wanneer je door positief beoordeelde reacties nieuwe karmapunten krijgt, dan worden deze tevens bijgeteld op je moderatiepunten. De karmapunten die je in de afgelopen week hebt vergaard kun je gebruiken om je eigen postings op een hogere score te plaatsen.

Het modereren zelf is een kwestie van inloggen. Bij artikelen waar je nog niet op hebt gereageerd zie je boven de reacties hoeveel modpoints je nog over hebt. Bij artikelen waar je al wel gereageerd hebt, zijn alle moderatie opties verdwenen omdat het niet mogelijk is te modereren in threads waar je zelf al gereageerd hebt. Dit doen we omdat we willen verkomen dat mensen gaan modereren in een discussies waarin zij zelf verwikkeld zijn.

Wanneer je mag modereren (dwz modpoints over, nog niet gereageerd, ingelogd) verschijnt er naast de reacties een drop down box waarmee je de score van de desbetreffende reactie met 1 punt omhoog of omlaag kunt modereren. Iedere individuele moderator heeft dus slechts een beperkte invloed op de uiteindelijk score van een postings, die een optelsom is van de beginscore van de posting en de scores die er door moderators zijn toegewezen. Om een voorbeeld te nemen: een posting wordt door de poster ingezet op score 2, krijgt vervolgens +1, -1, -1, +1, +1. De uiteindelijke score is dan 3. Je mag maar één keer modder eten van een posting, als er voor de tweede keer een score wordt ingestuurd wordt deze gewoon keihard genegeerd.

* Scores

Het huidige systeem met een score verloop van -2 naar +2 wordt omgegooid naar een systeem met een verloop van -1 naar +4. Het verschil tussen niveau en score verdwijnt. Het standaard niveau wordt 1 in plaats van 0, dus feitelijk wordt alles één niveau omhoog getild. Overbodige postings en first posts die nu vaak op score 0 / niveau -1 worden beoordeeld, gaan naar score 0.

De beginscore waarop een posting wordt geplaatst is afhankelijk van de karma van de gebruiker. Normaal gesproken worden postings op score 1 geplaatst, maar als je verse karmapunten in voorraad hebt, kun je deze punten gebruiken om je eigen postings op een hogere beginscore te plaatsen. Voor elk niveau hoger moeten 2 karmapunten ingeleverd worden. Karmapunten zijn de hoeveelheid nieuwe karma die je in de afgelopen week hebt vergaard. Wanneer je de punten naar een week niet hebt verbruikt, verdwijnen ze weer.

Wanneer je het op een of andere manier voor elkaar hebt gekregen om een negatief karma op te bouwen, wordt je posting op score 0 of score -1 geplaatst.

* Doet het zelf

Het modereren in het nieuwe systeem kun je nu al uitproberen op Athena. Hier kan hiervoor noodzakelijk zijn om opnieuw in te loggen. Je moet dan al wel in het bezit zijn van moderator punten (als je in je

Reacties (56)

Wijzig sortering
</div><div class=b4> Kan het niet zo dadelijk zijn dat de mensen die mekaar niet mogen elkaar dan gaan zitten moderen voor de meest onzinnige redenen? zodat er in plaats van flame wars, mod wars komen?</div><div class=b1>
Daarom heeft een individuele moderator maar een beperkte invloed. Andere bezoekers kunnen de score corrigeren.

</div><div class=b4> Tenslotte moet deze site het toch voor een groot deel van de nieuwtjes hebben. Waarom krijg je daar eigenlijk geen punten voor? </div><div class=b1>
Dat is een idee wat misschien nog ingevoerd gaat worden. Het probleem is alleen dat er geen relatie bestaat tussen de kwaliteit van je reacties en het aandragen van nieuwstips in de nieuws submit.
"The Subtle Art of Trolling" : www.altairiv.demon.co.uk/troll/trollfaq.html

</div><div class=b4> Section 1: What Is A Troll?

The www gives this as a definition:

troll v.,n. To utter a posting on Usenet designed to attract predictable responses or flames. Derives from the phrase "trolling for newbies"; which in turn comes from mainstream "trolling";, a style of fishing in which one trails bait through a likely spot hoping for a bite. The well-constructed troll is a post that induces lots of newbies and flamers to make themselves look even more clueless than they already do, while subtly conveying to the more savvy and experienced that it is in fact a deliberate troll. If you don't fall for the joke, you get to be in on it.

The following extract is from a broader expansion of the defining comments given above:

In Usenet usage, a "troll" is not a grumpy monster that lives beneath a bridge accosting passers-by, but rather a provocative posting to a newsgroup intended to produce a large volume of frivolous responses. The content of a "troll" posting generally falls into several areas. It may consist of an apparently foolish contradiction of common knowledge, a deliberately offensive insult to the readers of a newsgroup, or a broad request for trivial follow-up postings.

There are three reasons why people troll newsgroups:

People post such messages to get attention, to disrupt newsgroups, and simply to make trouble.

Career trollers tend for the latter two whilst the former is the mark of the clueless newbie and should be ignored.</div><div class=b1>
Als toch de schaal veranderd wordt, waarom dan niet direct naar een schaal van 1 t/m 10?. Dat is een schaal die iedereen wel iets zegt.


Ik neem aan dat een beoordeling pas wordt doorgevoerd als er een aantal (zeg 10?) beoordelingen zijn? Anders krijg je dat als iemand als eerste een onterecht posting op -1 zet, de posting nauwelijks nog door iemand wordt bekeken en dus moeilijk tot niet van zijn -1 status af zal komen.


Maak het even heel duidelijk wat een bepaalde beoordeling inhoudt. Maak een overzicht pagina met heel kort en bondig een omschrijving bij de beoordeling. Wat de beoordeling is en ook wat hij niet is.
Het is velen nog steeds niet duidelijk wat bepaalde beoordelingen inhouden (zie o.a. deze thread).

Ook heb ik eens onderzoek gedaan naar hoe het nu precies zit met stemra-rechten (en o.a. MP3) volgens de nederlandse wetgeving.
[off-topic voorbeeld]
De buma-stemra en de grote platenmaatschappijen vinden vrijwel alles illegaal, terwijl de wetgever en consumentenorganisaties toch een heel gunstig oordelen voor de consument, zo is het uploaden van mp3 wel illegaal, maar downloaden en gebruiken absoluut niet. Een controversieel oordeel (de meesten zijn in de overtuiging dat ze met mp3 illegaal bezig zijn, maar dat is dus niet zo), maar wel de werkelijkheid. Dit zul je echter nooit horen van een platenmaatschappij, die zullen je echt niet gaan vertellen dat muziek kopieren wel mag, maar je juist op morele gronden (ze mogen n.l. niet zeggen/beweren dat het niet mag) oproepen om niet te kopiëren.
[/off-topic voorbeeld]
Toen ik dit echter postte in een tread die daar wel degelijk over ging, kreeg ik te maken met een moderator die het niet met mijn bevindingen eens was en mij daarom een -2 gaf (gelukkig waren er andere moderators die wel inzagen dat deze post wel degelijk reëel (en soms zelfs interessant) was). Deze moderator vond zijn mening hetgeen waarop gemodereerd moest worden, dus ben je het niet eens met hem, dan krijg je een lage score (het amd vs intel en linux vs windows idee dus) Ook meldde hij nog even dat hij het jammer vondt dat -2 de laagste score was omdat ik 'zoveel onzin' zou uitkramen. Ik baseerde mijn uitspraken op een gedegen onderzoek, terwijl hij die de grond in boorde op basis van wat hij meende te weten.

Dit probleem zal deels groter worden omdat 'kwaadwillenden' mogen gaan mee-modereren, aan de andere kant komen er veeel meer moderators. het is mij nog even de vraag wie er de overhand gaat kijgen, een rechtvaardige massa of de mensen die hun mening willen doordrijven.

Ik hoop dat heel duidelijk gesteld wordt dat moderaten niet bedoeld is om jouw mening te geven, maar om het belang/nut/etc. van het bericht aan te geven.


[ik wil je niet bang maken, maar...]
Heb je al een idee wat er tegen 'clan-oorlogen' te doen is? Ik heb het al eens een keer meegemaakt dat ik met 1 negatieve opmerking over een bepaald bedrijf een groot aantal medewerkers van dat bedrijf over me heen kreeg. Dat was absoluut geen prettige ervaring en als de groep maar groot genoeg is kunnen ze t.net zelf 'bezetten'.
[/ik wil je niet bang maken, maar...]
hmmm, ik denk dat de meeste bezoekers serieus omgaan met deze pagina, de kleine minderheid die ligt te klooien ala modgevechten worden zo bijgesteld door het merendeel van normale tweakers.
Het zou wel een serieuse bedreiging zijn als het merendeel van de tweakers nog onder de geestelijke leeftijd van 12 is.

Ik bedoel dus als de verhouding 20-80 is, dan zullen 20 tweakers een reactie met 1 onlaag kunnen halen, maar tegenover kunnen 80 personen die weer normaal terug zetten. Meerderheid bepaald de uiteindelijke score.
No offense, maar het begint hier wel een beetje op slashdot te lijken ;) :+
Je moet wel... Als je denkt slimmer te zijn blijken zij het toch weer beter te doen... Slashdot heerst.

* 786562 Femme
0Anoniem: 5523
7 juli 2000 23:32
Wat houd dit nieuwe systeem eigenlijk precies in voor moderators? Raken wij allemaal onze "status" kwijt? Of blijven wij global mods?
Hoe zit dat?


edit:


Hmm leuk systeempje, maar misschien is het ook wel slim om mensen op niveau 0 te laten posten en niveau -2 weer terug te halen. Dat is (vind ik) duidelijker dan het gemiddelde post op niveau 1 te zetten.
Maar die geneste threads zien er wel wreed uit.

Ideetje: Kan er niet een soort tweakers.net XML-dingetje gemaakt worden zodat je net zoals met slashdot (en alle andere andover sites) de tweakers.net headlines op je site kan zetten? (zie www.slashdot.org/slashdot.xml)
Slashdot heerst trouwens niet.
Tweakers.net heerst :D
Lijkt me een sterke verbetering! :)

Ik mis nog een woordje in je verhaal:

</div><div class=b4>De karmapunten die je in de afgelopen hebt vergaard kun je gebruiken om je eigen postings op een hogere score te plaatsen. </div><div class=b1>
Dit staat onder karma. Achter 'afgelopen' moet waarschijnlijk staan week?

En nog wat vragen:
- Ik begrijp dat de huidige moderators wegvallen en iedereen soort van moderator wordt?
- Het toekennen van modpoints voor een dag gebeurt dus op basis van de tweakotine van de dag ervoor. Bij welke grens ligt het maximum (maw, bij welke grens heb je 50 modpoints?)?
- Is er nog een reden dat je 's nachts meer t/pu (tweakotine/per uur) verdiend? niet dat ik het erg vind hoor... :)

En Bigs... die is er al. Tjek:
www.tweakers.net/zooi.dsp?Action=Frontpage&ID=92
Jullie zouden eventueel een oneindige hoeveelheid modpoints kunnen krijgen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee