Door Jurian Ubachs

Redacteur

Zelda: Tears of the Kingdom Review

Uitdagend voor de console en de gamer

15-05-2023 • 19:00

262

Multipage-opmaak

Hyrule tussen Hemelrijk en Nederrijk

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is een bijzondere, misschien zelfs wel unieke game. Het spel stimuleert gamers creatief om te gaan met de mogelijkheden die Links nieuwe krachten bieden. Het combineren van allerlei objecten om voertuigen en allerlei andere dingen te maken, speelt daarbij een belangrijke rol, terwijl Plafondduiken de manier waarop je naar de spelwereld kijkt, verandert. Dat zijn prestaties die vrijwel geen enkele game The Legend of Zelda nadoet. De game biedt verder een hoge mate van vrijheid, wat vooral een pluspunt is, maar als nadeel kan hebben dat er voor sommige gamers wat te weinig 'sturing' is. In de soms dippende framerate en het onoverzichtelijke menu waarin items verzameld worden, heeft de game nog wat kleine tekortkomingen, terwijl andere visuele nadelen vooral te danken zijn aan de verouderde hardware van de Switch. Dat stoort allemaal niet erg. De game zit verder boordevol hoogwaardige content, met allerlei leuke uitdagingen en puzzels. Zodra je de basis onder de knie hebt, wordt Tears of the Kingdom razendsnel een heerlijke game die bij voorbaat kans zal maken op de nodige awards tegen het einde van het jaar.

“Wacht, ben je niet gewoon ****** slecht?” De verbazing aan de andere kant van de chat is voelbaar als ik mijn overpeinzingen deel met een andere reviewer, die The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom eind vorige week bestempelde als de beste game die hij ooit heeft gereviewd. Mijn eerste uren in deze nieuwe versie van Hyrule waren op zijn zachtst gezegd niet soepel verlopen. En uiteraard, als de eerste beoordelingen over de socials vliegen en jij de enige lijkt te zijn die sommige struikelblokken is tegengekomen, dan snap je op zich wel dat zo’n vraag gesteld kan worden. Wiens schuld is het dat ik urenlang heb rondgedoold, zonder te weten waar ik heen moet, of in een gebied aan het avonturieren was waar elke vijand me met één klap game over bezorgde? De game? Of ben ik inderdaad gewoon heel slecht? Dat zou natuurlijk kunnen.

Enfin, voor ik je meeneem op een avontuur dat voor mij meer frustratie meebracht dan je zou denken bij een door velen bejubelde game als dit, laat ik alvast even zeggen: het kwam uiteindelijk goed. Na een moeizame start, daarover dus later meer, begon ik er beter in te komen, snapte ik wat de game van me wilde en sloten de mogelijkheden die de game biedt steeds beter aan bij wat ik probeerde. Tears of the Kingdom veranderde voor mijn ogen in een game die ik niet snapte, waarmee ik niet klikte, in iets dat steeds unieker ging aanvoelen en steeds meeslepender werd. Ik speel lang niet elke game die ik review na de review nog verder, maar deze Zelda heeft zijn plekje in mijn vrije tijd de komende weken alvast gereserveerd. Dat had ik anderhalve week geleden nog niet gedacht.

In het begin was er nog niets aan de hand. De game speelt zich af direct na de gebeurtenissen in Breath of the Wild, de vorige grote The Legend of Zelda-game. Dat spel is voor een deel de basis voor deze game, maar tegelijk is het ook niet per se nodig om hem gespeeld te hebben voor je aan Tears of the Kingdom begint. De spelwereld is voor een deel hetzelfde, dus je herkent een aantal locaties niet die anderen wel zullen kennen, maar dat is geen probleem: het verhaal is overzichtelijk genoeg. Zelda en Link, uiteraard het hoofdpersonage van de game, zijn op avontuur in de grotten onder Kasteel Hyrule. Daar ontdekt Zelda aanwijzingen over de Zonai, een mysterieus volk dat volgens de overlevering uit de hemel zou zijn afgedaald en over speciale krachten zou beschikken. Wat verderop worden de ontdekkingen echter minder onschuldig, want niemand minder dan Ganon blijkt onder het kasteel gevangen te zitten.

Dat blijft natuurlijk niet lang zo. Ganon komt voor de ogen van Zelda en Link tot leven en valt direct aan. Link weet Zelda te beschermen voor de aanval, maar komt daarbij bijna zelf om het leven. De aanval berooft hem van bijna al zijn hartjes, zijn uithoudingsvermogen en zijn Meesterzwaard. Alsof dat allemaal niet erg genoeg is, lijkt Zelda zomaar in het luchtledige te verdwijnen. Als Link bijkomt, blijkt hij gered te zijn door de arm van Rauru, een goddelijk wezen dat lid was van de Zonai-beschaving. Het was zijn arm die Ganon lange tijd op zijn plek hield en zijn arm die ervoor zorgde dat Link de aanval van Ganon kon overleven. Vanaf dat moment is niet alleen de arm van Rauru onderdeel van Link, maar ook de krachten van de Zonai. In de openingsfase van het verhaal leert Link die krachten te gebruiken en leer je als speler welke mogelijkheden dat brengt in de gameplay. Daar komen we in de komende pagina’s uitgebreid op terug.

Na de openingsfase ontvouwt zich een verhaal dat eerst voorspelbaar lijkt, maar vervolgens steeds interessanter wordt. Vier uithoeken van Hyrule bezoeken om daar bondgenoten te verzamelen, is natuurlijk niet al te boeiend. Bovendien lijkt deze opzet natuurlijk erg veel op hoe dat ging in Breath of the Wild. Bezoek fort X of paleis Y, los daar een lokaal probleem op en voilá: je hebt de steun van een van hun belangrijkste krijgers voor je gewonnen. Daarna wordt het echter interessanter en leer je ook meer over wat er nu precies met Zelda is gebeurd en welke rol de oude beschaving van de Zonai speelt. De puzzelstukjes vallen dan meer en meer op hun plek en leiden naar een fantastische apotheose. Het is moeilijk om uit te leggen hoe dat zit zonder dingen weg te geven, dus dat doen we niet. Laten we het er op houden dat we meermaals ‘holy shit!’ hebben gedacht, of geroepen, en dat is niet eens overdreven.

Een ander onderdeel van het verhaal is de rol die de Ontwrichting speelt. Dit is het fenomeen dat ervoor heeft gezorgd dat Hyrule een nogal andere aanblik heeft gekregen. Op de grond is Hyrule min of meer hetzelfde, maar daarboven zweeft een compleet nieuwe wereld in de vorm van allerlei zwevende eilanden. Die eilanden bezoek je gaandeweg, geholpen door torens die Link hoog de lucht in kunnen schieten. Ook zijn er gaten in het oppervlak ontstaan. Daarin kan Link afdalen en het Nederrijk bezoeken. Deze donkere zone zorgt in de eerste plaats voor afwisseling, maar verbergt ook de nodige geheimen en is op een veel meer doordachte manier verbonden met de rest van de spelwereld dan je in eerste instantie zou denken. Hoe dan ook: de Ontwrichting heeft gezorgd voor een flink andere versie van Hyrule dan je in Breath of the Wild hebt gezien.

Moeizame eerste uren

De game begint dus goed en wel als Link ontwaakt en door de robotachtige Zonai op een van de zwevende eilanden op weg wordt geholpen. Je leert daar de speciale vaardigheden die Link te danken heeft aan Rauru’s arm. In de preview van vorige maand hebben we die al besproken, maar voor de volledigheid: Ultrahand laat Link objecten verplaatsen en aan elkaar vastmaken en combineren met Zonai-apparaten om voertuigen te bouwen. Hechten laat Link allerlei voorwerpen combineren met wapens om die wapens sterker te maken. Terugspoelen zorgt ervoor dat Link objecten terug in de tijd kan laten reizen en Plafondduiken geeft Link de kracht om dwars door plafonds te duiken om hogergelegen plaatsen of verdiepingen te bereiken. Deze elementen samen geven je het gereedschap dat je nodig hebt om de uitdagingen te volbrengen en puzzels op te lossen die Tears of the Kingdom je voorschotelt.

Heb je de basics onder controle, dan laat de game je los in het nieuwe Hyrule. Je komt in het Uitkijkdorp terecht dat vlak voor Kasteel Hyrule ligt. Hier blijkt al snel dat het goed mis is: het kasteel zweeft in de lucht en wordt omgeven door een vreemde, rode gloed. Een eerste onderzoek levert weinig goeds op. Zelda is spoorloos en de boosaardige invloeden van Ganon zijn duidelijk te zien en te merken. Link krijgt een aantal missies mee, waaronder de missie om vier regio’s te bezoeken om bondgenoten te zoeken in de strijd tegen Ganon.

Helemaal open

Vanaf hier ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en dit is ook waar mijn problemen begonnen. Dit is een game die je helemaal vrij laat. Je praat met wie je wilt, je gaat heen waar je wil en zelfs de onderdelen van de mainquest kun je voor een groot deel doen in de volgorde die je leuk vindt. Dat alles is een groot goed. De meeste games houden op een bepaalde manier je handje vast, wijzen je de weg of vertellen je letterlijk waar je heen moet. Een openwereldgame is dan een stuk minder open dan het lijkt. Dat kan verder worden bijgestuurd door zones van de wereld te verdelen in levels, zodat beginners snel een andere kant op gaan als ze vijanden met een heel hoog level tegenkomen. Open, maar niet helemaal open. De mate van openheid van Tears of the Kingdoms blaast dat allemaal omver. Je kunt overal heen, alles doen en alles ontdekken. Dat geeft een gevoel van avontuur dat niet veel games kunnen evenaren.

Zelda Tears of the Kingdom

Dat is een prachtig concept, dat voor mij helaas de eerste uren niet lekker uit de verf kwam en later meermaals voor wat moeilijkheden zorgde. Ik besloot nog voor de mainquest goed en wel begonnen was om alvast op zoek te gaan naar een tempel. Net als in Breath of the Wild kun je in deze game allerlei tempels vinden waarin je bepaalde opdrachten moet vervullen. Dat levert je dan een lichtbol op en met vier lichtbollen kun je een extra hartje of meer energie krijgen. Bovendien wordt elke bezochte tempel een fasttravelpunt, dus ze bezoeken is een goed idee. Ik kwam in een tempel terecht waarin ik, door objecten terug te laten reizen in de tijd, vrij makkelijk verder kwam, totdat ik een sprong moest maken waarbij Link hoog in de lucht werd gegooid… om vervolgens de sprong niet te kunnen maken. Na een half uur proberen gaf ik het op. Wat bleek? Ik had de mainquest wat verder door moeten spelen om het Zweefzeil te bemachtigen. De sprong was zwevend namelijk wél te maken. De game legt dat verder niet uit. Dan kun je zeggen: dat je daar zelf achter komt, is een deel van de charme, maar ik vond het op dat moment vooral frustrerend.

Dat niet willen leiden van de speler is leuk als de speler alle hints en de suggesties in gesprekken met andere personages goed oppikt. Gebeurt dat niet, dan is er geen vangnet. De game is zo voor spelers die daarin slagen precies zoals die spelers het willen. Voor hen die wat meer moeite hebben hun weg te vinden, wacht frustratie. Het is een zegen dat je altijd wel een andere kant op kunt, zodat je een stuk van de wereld waarin het even niet lekker gaat ook even achter je kunt laten, maar het voelt niet lekker. Puzzeltjes zijn leuk, vernuftig of tegen het briljante aan als je erin slaagt ze op te lossen. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je een raadseltje van een personage rond de locatie van een voorwerp of tempel gewoon niet weet te ontcijferen, dan houdt het op. Tears of the Kingdom hoeft van mij niemand aan het handje te houden en dingen zelf uitzoeken is in beginsel leuk, maar een ‘plan B’ voor spelers die daar af en toe niet in slagen, zou handig zijn geweest.

De game beter begrijpen

Zo verliepen mijn eerste uren met Tears of the Kingdom best moeizaam. Ik belandde in een gebied waar elke vijand Link in een klap wist te doden en kon ook een belangrijke ondergrondse tempel urenlang niet vinden omdat ik in een heel verkeerd deel van het Nederrijk aan het zoeken was. Ik beleefde op dat moment bar weinig plezier aan de game die volgens velen de awards voor Game of the Year nu eigenlijk al kan ophalen. Gelukkig veranderde dat wel. Het duurde een tijdje, maar stukje bij beetje begon ik de wereld beter te begrijpen en meer gebruik te maken van de mogelijkheden die de game biedt. Met een klein beetje meer (optionele) sturing hadden de eerste uren een stuk soepeler gekund. Of ik had natuurlijk gewoon niet zo ****** slecht in Zelda moeten zijn.

Je eigen creativiteit is leidend

Goed, een valse start dus. Gelukkig hebben we het hier over een immense game die je tientallen uren, waarschijnlijk zelfs meer dan honderd uur, van de straat houdt. Er is dus genoeg tijd om de zure nasmaak van de eerste fase weg te spoelen en zoals je in de inleiding al kon lezen: uiteindelijk lukte dat. Niet dat ik mijn bedenkingen van de vorige pagina daarmee wegstreep. De game als geheel had beter en toegankelijker kunnen zijn, maar als je die moeilijkheden niet ondervindt en je weg vindt, dan hadden optionele zijwieltjes voor jou hoe dan ook geen verschil gemaakt. Daar komt trouwens bij dat Tears of the Kingdom op het gebied van toegankelijkheid ook dingen heel goed doet. De Nederlandstalige vertalingen zijn, zoals eigenlijk altijd bij Nintendo, van een uitstekend niveau en dat blijft een groot pluspunt voor games van het Japanse gamebedrijf.

Eenzelfde vrijwel altijd aanwezig pluspunt is de mate waarin games van Nintendo altijd net wat meer creativiteit laten zien dan games van andere makers. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is daar de overtreffende trap van. Natuurlijk: Link is bewapend met allerlei slagwapens, schilden en bogen en dat is de basis voor het vechten, maar dat is niet waar deze game zijn unieke gameplay vandaan haalt. Daarvoor moeten we terug naar de speciale gaven die Link te danken heeft aan zijn Zonai-arm. Die zorgen elk op hun manier voor een andere game-ervaring dan je gewend bent.

Anders naar de spelwereld kijken

Plafondduiken is daar een goed voorbeeld van. Het werkt heel simpel: je activeert de kracht en op dat moment verschijnt er boven je hoofd een grid. Als dat rood is, kun je daar niet naartoe duiken. Als het blauw is, kan dat wel. Op dat moment stijgt Link op, duikt dwars door het plafond heen om een verdieping hoger uit de vloer te komen. Vaak zijn dat plaatsen waar je op een andere manier ook had kunnen komen, maar soms ook niet. En belangrijker nog: je gaat op een andere manier naar de spelwereld kijken. Er ontstaan denkbeeldige routes naar hoger gelegen gebieden. Zeker in het begin zul je soms vergeten dat de optie er is en klim je op plaatsen waar je ook had kunnen Plafondduiken. Later is het een tweede natuur en verlaat je elke grot door simpelweg naar boven te duiken en aan de bovenkant uit de berg te klimmen.

Zelda Tears of the Kingdom

Vanaf daar wordt het alleen maar leuker en Ultrahand en Terugspoelen spelen daar beide een grote rol in. Een simpel voorbeeld: je moet ergens naar boven, maar kunt niet klimmen of Plafondduiken. Er ligt wel een plank. Met Ultrahand laat je de plank naar boven en weer naar beneden gaan. Vervolgens stap je op de plank en laat je hem met Terugspoelen zijn bewandelde pad omgekeerd afleggen. Resultaat? De plank gaat weer naar boven, maar nu met Link er op. Op die manier bouw je dus heel simpel een soort lift. Natuurlijk is niet elke oplossing zo simpel, maar het is een goed voorbeeld van hoe je de krachten kunt combineren om verder te komen.

Dit is waar Tears of the Kingdom speciaal wordt. Gaandeweg merk je dat er vaak meerdere methoden zijn die leiden tot succes. De een zal zich toeleggen op het bouwen van Zonai-voertuigen, een ander klimt en vliegt zich een weg ergens heen en bouwt weer heel andere dingen. Ik verzon ergens een grote brug zodat ik wat gedoe met mijn mijnkarretjes deels kon overslaan en dat werkte. Als ik nou dit doe, dan..., is een gedachte die leidt naar de sterkste stukken gameplay in Tears of the Kingdom. Dat komt overal in de game terug. Soms bouw je iets om een plek te bereiken waar je anders niet bij kon. Soms gebruik je de krachten om puzzels op te lossen in een tempel en sta je even stil bij hoe leuk de puzzel in elkaar zat. Uiteraard zijn ze niet allemaal even bijzonder, maar de game weet op dit vlak met regelmaat veel indruk te maken.

Ruim baan voor creativiteit en fantasie

De werkelijke kracht van dit alles is niet per se wat Ultrahand doet, wat Terugspoelen doet of hoe de puzzels werken. Het is de manier waarop de game in alles wat het doet je eigen creativiteit en fantasie leidend maakt in je avontuur. Aanvankelijk vond ik alle spullen die her en der in de spelwereld liggen maar raar. Ik deed er niets mee en dat veranderde ook niet. Later begreep ik dat die spullen slechts een van de opties waren. Je hoeft ze niet te gebruiken, maar het kan wel en de kans is groot dat je er in de buurt iets slims mee kunt doen. Ik bouwde voor een gevecht bijvoorbeeld een muur met wat scherpe punten eraan, om me zo te verdedigen tegen een aantal vijanden. Ik maakte een kleine doorgang zodat de vijanden zich daar zouden centreren en gebruikte een speer om die opening van relatief grote afstand te kunnen aanvallen. Natuurlijk had ik het gevecht ook kunnen winnen met een zwaard, een boog of door objecten op hun hoofd te laten vallen. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je maar een manier verzint om het te doen.

Vechten met versterkte wapens en fijne bondgenoten

Vechten hoort natuurlijk ook bij een The Legend of Zelda-game en vechten zul je ook zeker doen in Tears of the Kingdom. Daarbij zijn voor een aanzienlijk deel dezelfde basisregels als in Breath of the Wild actief. Je hebt een handwapen, een boog en een schild en die kunnen allemaal kapot. Het verschilt per wapen hoe snel dat gaat. Een simpele stok zal sneller kapot zijn dan een stevig zwaard. Dat maakt dat je niet altijd je sterkste wapens wilt gebruiken, want je weet nooit welke tussenbaas er in de buurt is, waar je die raken klappen dan hard nodig hebt. Gelukkig is er in Tears of the Kingdom een manier om zelfs die wat minder sterke wapens een stuk bruikbaarder te maken.

Voorwerpen aan wapens hechten

Dat heeft alles te maken met Hechten. Toen ik de preview deed vorige maand, gebruikte ik dit nog nauwelijks. In Breath of the Wild waren de normale wapens die je vond prima, dus waarom zou dat nu niet zo zijn? Nou, dat was een misvatting. Natuurlijk kun je ook best goede wapens vinden, maar zelfs sterkere wapens worden een heel stuk sterker als je ze combineert met items die je gevonden hebt. Vrijwel elke vijand dropt iets dat je daarna aan een wapen kunt vastmaken. De meeste items leveren een aanvalsbonus op en items die gedropt zijn door een sterkere vijand, leveren meestal ook een grotere bonus op. Er zijn echter ook allerlei speciale voorwerpen. Een grote kei zorgt er bijvoorbeeld voor dat een normaal wapen verandert in een knots waarmee je andere grote stenen kunt stukslaan. Edelstenen als opaal en saffier zijn waardevol en leveren veel rupees op als je ze verkoopt, maar geven je wapens ook speciale aanvallen met elektra of ijs en zijn dus ook op die manier bruikbaar.

Ook aan je schild kun je op deze manier items vastmaken. Een van de Zonai-items die je in het spel tegenkomt, is een soort vlammenwerper. Die kun je aan een schild verbinden om dat schild een extra aanval te geven. Aan je boog kun je overigens niet letterlijk voorwerpen vastmaken, maar wel aan de pijlen die je afschiet. Hiervoor heeft Nintendo een handig ‘quick menu’, waarmee je snel en gemakkelijk voorwerpen kunt combineren met je pijlen. Met een bombloem aan je pijl verandert een pijl in een vliegende bom, terwijl je glimbloemzaadjes kunt gebruiken om donkere ruimtes te verlichten. Dat maakt die laatste trouwens een onmisbaar element in het donkere Nederrijk.

Zelda Tears of the Kingdom

Het is fijn dat je dat quick menu kunt sorteren op items die je het vaakst gebruikt. Je zult merken dat je bepaalde items vaker gebruikt dan anderen en die staan dan keurig vooraan wanneer je weer eens iets in de fik wilt zetten of ergens een lichtje heen wilt schieten. Het is alleen jammer dat er geen manier is om hier verder in te filteren. De lijst met dingen die je kunt schieten of gooien wordt namelijk al snel erg lang en daarmee onoverzichtelijk. In je inventory hebben kleding, wapens en belangrijke items allemaal een eigen afdeling, maar spullen die je kunt gebruiken om te koken, om drankjes mee te maken, om aan wapens te koppelen en nog tal van andere dingen, worden allemaal in één menu verzameld. Het is daardoor lastig om overzicht te houden in wat je nou eigenlijk bij je hebt. In een game waarin verder zo veel zo goed is, valt dit een beetje uit de toon.

Ben je eenmaal bewapend met verbeterde wapens en voorzien van de nodige maaltijden en drankjes om je op de been te houden als je schade oploopt, dan kun je met een gerust hart Hyrule verkennen. Of nou ja, het is wel handig eerst even te investeren in armor. Net als in Breath of the Wild kan armor allerlei verschillende bonussen geven. Het armor dat vuurbestendig is, is haast onmisbaar als je de grotten in het noorden gaat verkennen, terwijl elders kleding die beschermt tegen kou of waarmee je sneller kunt zwemmen, weer geen overbodige luxe is.

Zelda Tears of the Kingdom

Het vechten is af en toe best lastig, maar zeker te doen. De game leert je al snel een aantal handige technieken waarmee je aanvallen van vijanden kunt ontwijken, blokkeren of zelfs counteren. Het is de moeite waard dat onder de knie te krijgen, want het maakt gevechten een stuk makkelijker. Toch is dit een risicovolle manier om te vechten. De vijanden in Hyrule zijn sterk en zeker als je armor nog niet geüpgraded is, of je gewoon nog niet zo veel hartjes hebt, kan een rake klap al game over betekenen. Zorgen dat je genoeg pijlen hebt en vijanden van een afstand aanvallen, is zeker vroeg in de game een prima en over het algemeen veiliger alternatief.

Bondgenoten aan je zijde

Als je wat verder in de game komt, verandert de manier waarop je vecht behoorlijk. De bondgenoten die Link verzamelt, kunnen dankzij de Zonai-technologie min of meer met hem mee reizen. Je kunt hun speciale gaven dan op elk moment gebruiken; dat zorgt dat je sneller en verder kunt zweven met je zweefzeil, maar geeft je ook nieuwe aanvallen. De bliksemaanval die je op deze manier krijgt, werd al snel een persoonlijke favoriet. Nog los van hoe je de verschillende elementen gebruikt, is het een coole manier om het vechtsysteem van nieuwe impulsen te voorzien. Ook kun je dankzij de speciale aanvallen van je vrienden nieuwe plekken bereiken en dus de spelwereld nog wat uitgebreider verkennen.

Maximale uit de Switch geperst

Dertig frames per seconde op 1080p: het is bekend, het is veelbesproken en het weerhoudt Tears of the Kingdom er totaal niet van om er prachtig uit te zien. De vergezichten over Hyrule zijn mooi en de personages in het spel zien er allemaal goed verzorgd uit. In de tussenfilmpjes is dat niveau het hoogst. Dat is mooi, want de game bevat bijna drie uur aan filmpjes, dus dat je daarin kijkt naar iets dat het niveau van een animatiefilm heeft, is fijn. De beelden zijn uitstekend geregisseerd en weten het verhaal op prachtige wijze uit de doeken te doen.

Een game is natuurlijk meer dan tussenfilmpjes. Tears of the Kingdom houdt je waarschijnlijk ruim honderd uur bezig, dus met aftrek van drie uur aan filmpjes heb je zeker 97 uur aan gameplay voor de boeg. Die gameplay ziet er vergelijkbaar uit als in Breath of the Wild, maar interessant genoeg gebruiken de games niet dezelfde engine. Nintendo is traditioneel terughoudend met informatie over de ontwikkeling van zijn games, maar eind vorige week kwam naar buiten dat Tears of the Kingdom dezelfde engine gebruikt die Splatoon 3 en Switch Sports ook gebruikten. Dat is opvallend, want als je de twee Zelda-games op een rij zou spelen, zou je ervan uitgaan dat de games hun engine delen, maar dat is dus niet het geval.

AMD FSR 1.0 en framerate

Naar de reden voor de overstap naar een andere engine kunnen we alleen maar gissen, maar het zou te maken kunnen hebben met dat die engine AMD FidelityFX Super Resolution ondersteunt. Tears of the Kingdom gebruikt die techniek om de resolutie op te krikken naar 1080p, terwijl Breath of the Wild nog vooral in 900p draaide. De game schaalt de resolutie verder dynamisch, bijvoorbeeld wanneer de camera draait. Dat is nodig, want hoewel de game over het algemeen soepel draait en de beoogde dertig frames per seconde haalt, zijn er zeker momenten dat de framerate het zwaar heeft en je merkt dat de Switch hard moet werken om de game op je televisie of het scherm van de Switch te toveren. Wel is het zo dat de patch die inmiddels is verschenen de performance een stuk stabieler maakt. Er zijn nog steeds stukken waar de framerate dipt, zoals wanneer je Ultrahand gebruikt om veel verschillende objecten aan elkaar vast te maken, maar daarbuiten gebeurt het een stuk minder vaak dan eerder tijdens onze reviewperiode, dus dat is goed nieuws.

Als we kijken naar de beeldkwaliteit, doen Breath of the Wild en Tears of the Kingdom niet veel voor elkaar onder. Wel maakt deze nieuwe game op andere manieren indruk. Het stukje bij beetje laten oplichten van het Nederrijk is een leuke manier om met lichteffecten te spelen en de hemeleilanden zorgen uiteraard voor prima uitzichten over Hyrule. We hadden het idee dat deze game iets lichter is dan zijn voorganger, wat op sommige momenten leidt tot scènes die wat overbelicht lijken. Een ander nieuwtje is het dynamische wolkensysteem, dat het hemelrijk er een stuk beter uit laat zien en bijdraagt aan het gevoel van hoogte dat je moet krijgen als je op de hemeleilanden bezig bent of naar beneden springt. Verder kennen beide games ongeveer dezelfde ‘beperkingen’. Denk daarbij aan een laag detailniveau in objecten die wat verder weg zijn of dingen die plotseling in beeld verschijnen als je dichterbij komt. Deze vorm van pop-in stoorde ons tijdens het spelen verder niet, maar het is er zeker.

Hoewel er dus best mooie plaatjes zijn om je aan te vergapen, zijn het niet de graphics die de show stelen aan de technische kant. Die eer gaat naar de zwaartekrachtsimulatie, of breder dan dat: de simulatie van alle elementen die bijdragen aan de geloofwaardigheid van de spelwereld. De physics engine is een cruciaal onderdeel van Tears of the Kingdom. De voertuigen of andere bouwwerken die je verzint, werken alleen als de zwaartekracht correct gesimuleerd wordt. Dit gebeurt in Tears of the Kingdom uitstekend en levert de game een sterk fundament op. Verder doen elementen als water en vuur precies wat je ervan verwacht, net zoals dat in Breath of the Wild was. Ook is veel in de wereld interactief, zo kunnen bomen bijvoorbeeld omgehakt worden. Dat is op zichzelf misschien niet zo boeiend, maar de game brengt al die elementen samen in de puzzeltjes en andere uitdagingen die je voorgeschoteld krijgt. Een leuk voorbeeld is een puzzel waarbij je natgeregende struiken eerst moet overdekken, voor je ze kan wegbranden, want zolang ze nat zijn, werkt dat niet. Het is simpel, maar erg leuk en origineel.

Voiceacting alleen in filmpjes

Het laatste audiovisuele onderdeel dat we willen aanhalen, is het geluid. De game bevat prima muziek en in de filmpjes waarin de personages daadwerkelijk een stem hebben, is dat onderdeel ook op orde. Juist daarom is het wel jammer dat diezelfde personages buiten die filmpjes om niet kunnen praten. Ze maken dan simpele geluidjes als 'oh' en 'ah', terwijl de dialogen zich dan uitsluitend in tekstvorm ontvouwen. Wellicht zou de game een beetje te zwaar worden als alle tekst daadwerkelijk met audio zou zijn? Dat is koffiedik kijken natuurlijk, maar het zou een verklaring kunnen zijn.

Conclusie

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is een unieke game en zonder meer een van de beste games van dit jaar. De manier waarop het spel je motiveert om creatief te denken en je fantasie te gebruiken bij het oplossen van puzzels en het aangaan van uitdagingen in de spelwereld, is heel bijzonder. De game perst daarnaast alles uit de hardware van de Switch, wat een overtuigende technische prestatie oplevert. Je kunt natuurlijk discussiëren over of 1080p en 30fps nog van deze tijd is, maar het resultaat mag er zijn. Wel zul je af en toe wat dips in de framerate tegenkomen, maar sinds Nintendo een patch heeft uitgebracht, is dat al een stuk minder vaak. De game biedt verder een hoge mate van vrijheid, wat voor veel spelers vooral fijn zal aanvoelen, maar anderen hebben wellicht wat meer richting nodig. Dat die ontbreekt kan leiden tot wat frustratie, maar gelukkig gaat dat snel over als je de game beter leert kennen. Vroeg of laat grijpt de game je vast en zuigt het je mee in een prachtig avontuur. Met Tears of the Kingdom haalt Nintendo nog een keer alles uit de Switch. Een mooie afscheidsgame voor de nu toch wel wat verouderde hardware? Wellicht is dat een nog wat voorbarige conclusie, maar veel beter dan dit gaat het op de Nintendo Switch niet meer worden. Tegelijkertijd laat Tears of the Kingdom ook zien dat je geen ‘4k60’ nodig hebt om een topgame te zijn, want dat is deze nieuwe Zelda zeker.

Lees meer

Reacties (262)

262
245
96
6
0
99
Wijzig sortering
Kan mij ook niet vinden in te weinig sturing.
De game is een masterclass in de speler sturen zonder dat je het door hebt.
Prachtig voorbeeld:
Opeens loopt er een vrouw op mijn pad en geeft aan dat in het oosten een Queen fairy is in de buurt van een stable. Ik kom bij de stabel aan en zie niks, maar er is dichtbij een shrine die mijn aandacht trekt, die doe ik, en in de buurt vallen stenen uit de lucht. Dus natuurlijk spring ik op die steen en ga naar een klein lucht eilandje en vanuit dit punt is praktisch midden in het scherm de Queen fairy te zien.

Je zou bijna gaan klappen.
Helemaal mee eens. Die begeleiding is heel doordacht maar prachtig onzichtbaar. Ander mooi voorbeeld zijn die oplichtende "konijnen" die je sporadisch tegenkomt op een onbeduidend gedeelte in de open wereld, die in jouw nabijheid vervolgens richting een grot vluchten. Grote kans dat je zo'n plek normaal gewoon voorbij gegaloppeerd was, maar waar nu op elegante wijze je aandacht toch op gevestigd wordt.

Hier trouwens een erg goede uiteenzetting van de wijze waarop Nintendo de wereld heeft opgezet en die subtiele sturing in grote lijnen aanpakt.

[Reactie gewijzigd door Grobbelboy op 22 juli 2024 13:35]

Dat is natuurlijk vooral mooi als al die dingen precies op z'n plek vallen. Als je bij de stable aankomt en de andere kant op had gekeken, daar iets had gezien waarvan je DACHT dat het iets was waar je heen moest, dan was je compleet de weg kwijt geweest.

Vervolgens kom je iets anders op je pad tegen die even je aandacht vergt, waardoor je alweer vergeten bent wat die vrouw die je tegenkwam ook alweer zei en de chaos is compleet :)

Geef mij maar een duidelijk questlog met locatie-markers.
Dat is juist het mooie. De kunst van het verdwalen en misschien totaal iets anders tegenkomen waarnaar je op zoek was. Ik hou er wel van.
Vervolgens kom je iets anders op je pad tegen die even je aandacht vergt, waardoor je alweer vergeten bent wat die vrouw die je tegenkwam ook alweer zei en de chaos is compleet :)
Letterlijk Elden Ring. (is wel een van mijn favorite games tho)
Nee, figuurlijk Elden Ring. Het woord "letterlijk" foutief in vrijwel elke zin gebruiken om te overdrijven is een taalfout uit het Amerikaans Engels.
Nederlands is mij *goedste vak* :+ ;)
Geef mij maar een duidelijk questlog met locatie-markers.
Maar dit doet nagenoeg iedere open wereld game al. Ik vind het geweldig dat Nintendo dit genre zo op z'n kop gegooid heeft met hun eerste open wereld game en daar nu nog eens een flinke schep bovenop doet met totk. Je bent eigenlijk constant ergens naar onderweg maar wordt telkens afgeleid door iets anders wat je ziet. Dat gevoel van ontdekking heb ik nog niet eerder gehad in een andere game behalve totk en botw.
Ergens snap ik de frustratie van Jurian wel, met de Zelda spellen kun je wat betreft puzzels en uitzoek werk soms behoorlijk uitgedaagd worden, wat voor beginners misschien nog wel erger is. Aan de andere kant is het zo dat sommige zaken (zeker voor diegene die al wat langer zelda spelen) wat meer voor de hand liggen. Voorbeeld wat Jurian aanhaalt in de video over de vuurbestendige armor, moest ik gelijk van 'oh maar dat is logisch toch?!' want zoiets zat bijvoorbeeld in Ocarina of time ook al. Net als het stukje van de glider die in Breath of the wild al werd gebruikt om de meest onmogelijke plekken te verkennen. Maargoed eerlijk moet ik wel zijn dat vroeger die levels/spelwerelden een stuk minder complex waren als tegenwoordig... als je je creativiteit de vrije loop laat kun je echt ontzettend veel. Dat was vroeger iets makkelijker en hoefde je maar een paar locaties opnieuw te verkennen met je nieuwe uitrusting (vroeger liep ik bijvoorbeeld vast, met Ocarina of time, dat ik in de watertempel die ijzeren laarzen niet had).

Persoonlijk vind ik het 'uitzoek werk' dus juist één van de sterke kanten van de Zelda reeks, maar nogmaals kan ik best snappen dat sommige dit als frustrerend ervaren.
Zo jammer dat wapens nog steeds snel stuk gaan. Dat was voor mij de reden om te stoppen met botw.

Jammer want totk lijkt best wel gave dingen te doen. Creativiteit met physics zie je helaas niet zoveel meer in AAA games. Maar ik weet nu al dat ik mij enorm ga irriteren aan de piepschuimen wapens.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 13:35]

Het idee is dat je daardoor steeds andere wapens probeert. Vijanden droppen bijna allemaal wel iets dus je komt nooit zonder te zitten.
Ik snap het idee er achter en dat is op zich prima het is alleen te ver doorgeslagen in mijn optiek. Ik kan prima zelf experimenteren zonder geforceerd dat bij iedere mob te doen. Dat haalde voor mij het gevoel van vrijheid uit de gevechten.

Overigens kan je wel degelijk zonder wapens komen te zitten. Bij mijn tweede divine beast kwam ik tijdens het gevecht met Ganon steeds zonder wapens te zitten, ondanks dat ik er met een volle inventory inging.

Ik heb de game en het wapen systeem echt wel een kans gegeven maar het klikt bij mij gewoon niet.
Dan ben je er duidelijk met zwakke wapens (en misschien te vroeg in de game) het gevecht aangegaan, een beetje managen ervan is dan ook belangrijk.
Het begin is bij zowel Botw als deze game even wat improviseren, als je eenmaal wapens van wat hogere item tiers tegenkomt is dit eigenlijk geen issue meer.
Integendeel ik zit vaker in de situatie dat ik iets uit mijn inventory moet gooien dat ik eigenlijk niet kwijt wil om plek te maken voor een nog leuker wapen. En dan ben ik pas een paar uur bezig.
Bij deze games hebben ze echt wel overdreven hoor. Een (basis) ijzeren zwaard dat na een paar mobs al kapot is, is gewoon te snel. Dat dat takje niet oneindig mee gaat kan ik in komen, maar een zwaard...
in het verhaal dekken ze zich daarom ook in door steeds te zeggen dat alle wapens zijn aangetast :D
Maar na die paar mobs heb je al een paar andere wapens om uit te kiezen?
Zodra je een steen aan je zwaart bevestigt gaat deze bizar lang mee naar mijn mening?
En heb je een mooie hamer om rotsen mee kapot te slaan:-D
Ja, dan krijg je de inventory management mini game.
Dat, plus er zijn meer manieren om te vechten, of niet te vechten. Ik ben nu midden in de eerste tempel, ik heb geen problemen met de wapens, integendeel. Waar BotW zonder master sword wat frustreerde qua levensduur van wapens, kun je nu objecten toevoegen zodat de levensduur verbetert.

Daarnaast maak ik veel gebruik van pijl en boog, en combineer pijlen met zaken uit de inventaris. Er zijn gewoonweg meer mogelijkheden om voorbij vijanden te komen.

Ik herken Jurians kritiek overigens ook wel. Zo merkte ik in een shrine snel dat ik een functie lijk te missen. En mijn eerste keer in het Nederrijk was een ronddwwaling, maar geen idee naar wat.

Toen ben ik me gaan focussen op het verhaal, de hoofdmissies, om meer het gevoel van progressie te krijgen. Met succes.
Voor mij exact hetzelfde. Ik ben gestopt door.het continue sneuvelen van wapens. Zodra dingen frustrerend worden dan is het niet het spel voor mij. Ik heb beperkt tijd om te gamen en dan wil ik me vermaken en niet gefrustreerd raken.
Ik vind het niet echt een probleem in dit spel. Nooit een gebrek aan wapens, eerder inventory space, en de mogelijkheid om dingen te combineren zorgt ervoor dat je telkens ook iets nieuws kunt proberen.

Zelfs een tak is nu snel om te toveren in een praktisch wapen.
Ach wat later in de game sneuvelen wapens lang niet zo snel en zijn ze zo sterk dat je alleen nog bij de allersterkste vijanden er rekening mee moet houden dat je tussentijds van wapen zal moeten wisselen. Vond het eerst frustrerend, maar na een tijdje begon het me wel te dagen dat het juist voor meer afwisseling zorgde dan steeds met hetzelfde, kleine setje wapens te vechten.
Gebruik gewoon het MS, pak de andere wapens er bij als deze even moet rechargen.
Ten eerste had ik hier maar zeer beperkt last van bij de vorige en met de forge functie in het nieuwe deel heb je hier helemaal geen last meer van.
Zo jammer dat wapens nog steeds snel stuk gaan. Dat was voor mij de reden om te stoppen met botw.
Dit dus, Botw was meer een weapon management game dan een leuke Zelda game. Ik was cónstant bezig met het zoeken naar en switchen van wapens. Naar mijn idee ging meer dan de helft van de gameplay tijd hier aan op. Jammer dat dit hier nog steeds in zit. Slaan we dus over.
Ik was niet eens bezig met weapon management, je verslaat wat vijanden en hebt een bult wapens waar je even de besten uit kiest, het stelt echt geen fluit voor. Ik vond het altijd wel leuk om nieuwe / sterkere wapens tegen te komen, en in TOTK helemaal, omdat je ze zelf kan aanpassen.
Ik vond het echt hoogst irritant. 5 klappen en je moet weer switchen. Prima dat je je wapens moet onderhouden, maar het tempo waarin je in Botw door je wapens heen ging was echt bizar.
Zonai wapens geinfused met diamant gaan heel lang mee, als het wapen bijna stuk is ga je naar Tarrey Town en kun je de diamant er weer af laten halen om hem te hergebruiken op een nieuw wapen. Ik heb wel het idee dat de normale ijzeren wapens minder lang mee gaan dan ze in BotW deden.
Zoek een Octorok op die dingen opzuigt voor die deze teruggooit. Per Octorok per bloodmoon cycle kan je 1 wapen compleet fixen. Plus er is een reroll met de bonus status waarbij een item een kans heeft om beter te worden.

Zo ver ik weet zijn er een stuk of 5 van die specifieke Octorok's redelijk dicht bij elkaar. Als je 5 goede wapens hebt die bijna kapot gaan. Loop 1 rondje en tada alles is nieuw.
Dat is ook voor mij de reden geweest om BotW niet uit te spelen. Ook vond ik die wereld erg saai.
Helaas is het bij deze ook weer zo en hoewel ik de het craften er wel leuk uit vind zien en ook zeker goed bedacht vind heb ik toch het idee dat het mij snel gaat vervelen.
Ik begreep uit andere reviews dat de wereld wel meer vulling heeft en dat het dus niet zo saai meer is.
Een paar reviewers/streamers vonden het ook erg vervelend dat de wapens mischien nog wel sneller stukgaan in deze Zelda en dat het heel cheap is dat Nintendo niet alles ge-voice-act heeft.

Overigens een goede review van Tweakers. Wel vreemd dat deze dan toch een excellent krijgt ondanks de kritiek punten.
Hoewel Elden ring natuurlijk ook niet perfect was (en frustrerend kon zijn), maar binnen de gehele ervaring vielen die kritiekpunten weg. Dus in dat opzicht kan het misschien wel een excellent zijn.

[Reactie gewijzigd door Welja op 22 juli 2024 13:35]

Wel vreemd dat deze dan toch een excellent krijgt ondanks de kritiek punten.
Zou vreemd zijn als Tweakers als 1 van de weinig het geen excellent zou geven.
opencritic review score
Ik kijk daarom ook meer naar bijv. Metacritic, daar heb ik een beter gevoel bij dan al die gesponsorde sites.. In mijn ogen kan een spel niet snel een 10 krijgen, maar dat is mijn persoonlijke mening uiteraard. Niet dat ik niet ga genieten van dit spel :-)
Mwa beiden zijn even betrouwbaar in mijn ogen, genoeg mensen die TotK een 0 hebben gegeven op metacritics omdat wapens breken, het formule is niet meer zoals vroeger, genshin impact kloon (lol), het is een MMO of omdat ze het een DLC vinden (spel is waarschijnlijk 2x zo groot als BotW maar toch). Zelfs dan scoort het nog een 87.

[Reactie gewijzigd door Dazzyreil op 22 juli 2024 13:35]

Dat klopt. Ach ik heb het spel inmiddels in huis en ik vind het geweldig. Voelt gelukkig heel nieuw aan, en het bouwen i.c.m. puzzelen, wauw!
Als Nintendo dit spel compleet had gevoice-act hadden ze toch wel een hele grote fanbase flink pissig gemaakt. Dat is ook lastig met een franchise die al decennia bestaat, en waarschijnlijk tot zolang Nintendo leeft zal blijven bestaan. Daarnaast hebben de characters nooit een stem gehad en zal het dus ook niet stroken met de verwachtingen die mensen daarvan hebben en ze vastpinnen om diezelfde stem altijd te blijven gebruiken.

Wat betreft een saaie wereld, kan ik me niet voorstellen hoe je dat hebt ervaren. Ik heb 250 uur in BOTW zitten en ik kan onderhand wel zeggen dat ik het meeste gezien heb (maar nog niet alles), en elke berg die je op klimde had wel een nieuwe verrassing erop, eromheen en erachter, met TOTK is er nu ook nog in / onder en boven die berg van alles te vinden.

Affijn, dat alles niet om te zeggen dat je mening niet klopt, maar dat dit niet de ervaring is van mij, vermoedelijk ook niet van de meesten, en dat die excellent wat mij en een hoop anderen wederom wel op zijn plek is.

[Reactie gewijzigd door BHStar op 22 juli 2024 13:35]

Ik denk dat het vrij standaard is, weet niet zeker of het met kosten te maken heeft. Ik speel een andere rpg en zo zullen er wel meer zijn, in die game zijn ook alleen de belangrijke stukken met spraak en voor de rest niks of een standaard geluidje. Je zou misschien inderdaad kunnen verwachten dat bij een grote titel als Zelda alles met spraak is maar misschien wilden ze ook een beetje de oude stijl erin houden, dat je dus geen of weinig stemgeluiden hoorde.
Tip: met één van de nieuwe abilities wordt de levensduur van een wapen significant verlengd. Verder is het relatief eenvoudig om sterkere wapens ook al na de eerste vijf uur van Tears of the Kingdom te vinden. Deze hebben sowieso een langere durability.

Verder moedigen de brekende wapens experimenteren aan. Je kan ze bijna als een soort munitie zien. Het is niet erg dat een wapen breekt, er is altijd een nieuw wapen. Ik ben nog nooit wapens te kort gekomen in Tears of the Kingdom :)

Omarm het systeem en je gaat al snel meer plezier hebben.
Dit is heel expres, een leuk voorbeeld van waarom is hier: https://www.youtube.com/watch?v=sSVCpBjLvbg
Ik vond dat wapens stuk gingen in BOTW ook verschrikkelijk, maar ik kan bevestigen dat het me tot nu toe (+-10 uur in game) veel minder stoort.

Wat me meer stoort is de lage resolutie en frame rates. Toen ik BOTW speelde had ik nog geen 3080, het technische verschil met de PC is af en toe moeilijk te accepteren.
Dan speel je hem toch op de 3080? Met frame interpolatie speel ik hem hier op 4K120fps.
Tja, is niet handheld
Emulator, mod downloaden en voila wapens gaan niet meer kapot. tevens is ie op 4k en 60fps te spelen
Welke mod gebruik je dan? Want een wapen mod ben ik nog niet tegengekomen.
Ik had hetzelfde gevoel. Leuk om te kunnen wisselen, maar ik had wel een paar favorieten, en dan is het altijd een beetje jammer dat je die moet rantsoeneren en er niet gewoon met plezier op los te hakken.
Daarom ook emuleren op de pc met de juiste mods en 60 fps 😅 En natuurlijk wel netjes kopen.
Ik ben het persoonlijk niet helemaal eens met het commentaar dat je te weinig begeleid word. Ik ben blij dat er niet constant iemand naast mij staat alles voor te kauwen en dat het spel je meestal de optie geeft om meer uitleg te krijgen van npcs. Vaak is er een visueel voorbeeld van wat het spel wil maar word je vrij gelaten te experimenteren.

Vroeger was dat normaal, tegenwoordig moet alles maar meteen duidelijk zijn, liefst met markers en lijnen.

Ik word er blij van als ik iets ontdek wat het spel mij niet verteld heeft.
Volledig eens. Sommige games lijken meer interactieve films dan echte games. Het is iets moderns, maar nog steeds niks voor mij. Speel het liefst adventures waar je 0 hints krijgt en alles zelf uitzoekt.
Ik denk dat het voorbeeld van de glider ook echt een matig voorbeeld is omdat na de tutorial omgeving je de glider krijgt bij je eerste missie. Die als een stip op de map wordt aangegeven (hoofdmissie), imposant uitziet en in context van de intro/verhaal het wellicht belangrijk is om even te gaan kijken. Als je dan ziet (en de game zorgt daar echt wel voor) en dan de andere kant opgaat en dan iets tegenkomt wat niet perse gamebreaking is in een open wereld.. tja is dat dan slecht game design of willen we toch liever aan de hand gehouden worden?

[Reactie gewijzigd door Letters op 22 juli 2024 13:35]

Klopt, je komt op het oppervlak en hebt geen idee wat je moet doen, alleen die stip om te volgen. Het grootste deel van de spelers zal dus meteen die stip gaan volgen.
Een game die juist vrijheid zo aanmoedigt laat hier vind ik dan wel een steek vallen. Je hebt namelijk tot je de glider ontvangt geen idee dat die in de game zit. Dus er is ook geen reden om te denken dat je die puzzel niet zou kunnen doen want elke andere shrine is gewoon te doen met je powers en wat er in de shrine zelf aanwezig is.

Botw gaf je vanuit Plateau je runes en glider mee zodat je je volledige kit had vanaf het moment dat je voet in Hyrule zet.
Dat betekend voor mij dus je handje vasthouden. Hoeft niets mis mee te zijn. Ik ben het alleen sterk oneens dat alles precies met design en grote uithangborden moet in een open wereld. Zeker in deze Zelda serie van BoTW en TotK had ik liever een terugkeer gezien qua wereld ontwerp naar de allereerste Zelda op de NES. Iets waar ze wel inspiratie van hebben genomen maar mocht van mij wel iets meer.
Volledig mee eens. Recente voorbeelden voor mij zijn, ondanks dat het fenomenale games waren, Horizon en God of War. Beide echt fantastisch, maar laat me alsjeblieft even een paar minuten nadenken voordat er hints gegeven worden door het personage! In die reviews zie ik overigens geen minpunt: game gidst teveel :(

[Reactie gewijzigd door D3F op 22 juli 2024 13:35]

Dan zal je blij zijn om te horen dat ook Guerilla games het met je eens is. In de DLC van horizon forbidden west is Aloy een (flink) stuk langzamer met het geven van hints over de puzzels
Het mooiste zou zijn als we de optie zouden hebben om aan te zetten of je überhaupt hints wilt, en dat het met een druk op de knop kan na een paar minuten. Maar iets is beter dan niets!
Ik ben het persoonlijk niet helemaal eens met het commentaar dat je te weinig begeleid word.
Ik begrijp de hele review ook niet zo. Mijn gevoel (bij de eerste paar uur spelen) is dat het spel juist sterk hintte waar je geacht werd heen te gaan, tot het punt dat ik het minder als een 'open wereld' vond aanvoelen.
Ook als je per ongeluk beland op een plek waar je niet verder komt door te sterke vijanden kan je altijd teleporteren naar je basis of een andere plek dus echt 'vastlopen' is domweg onmogelijk.
Maar het hele idee achter deze en de vorige Zelda game is juist dat het niet alleen om de verhaallijn gaat. Als je alleen het verhaal gaat rushen mis je behoorlijk wat upgrades en maak je het jezelf moeilijk. Daarnaast mis je dan de helft van de content. Dit is echt een spel voor 'ontdekkers' die het leuk vinden alle plekken te bezoeken en de geheimen te vinden.
Dat was mijn ervaring dus ook. Voordat ik de eerste questmarkers afliep heb ik eerst de hele regio rondgelopen en ontdekt. Ik vond juist dat het spel je te sterk aan het handje hield, hoewel ik wel kan begrijpen dat dat voor iemand die BOTW nog nooit gespeeld heeft wel fijn is (al zou ik zeker aanraden om eerst BOTW te spelen).
Ik ben het hier ook niet mee eens. Wat Nintendo echt ontzettend goed kan is de speler stiekem leren hoe mechanics werken. Je leert in deze game dan ook altijd op een makkelijke manier nieuwe mechanics en die worden langzaam steeds ingewikkelder.

Daarnaast vond ik de water tempel ontdekken al erg leuk, ze vertellen niet met een quest marker waar je heen moet lopen. Maar ik vraag mij wel af hoe ik dit zou doen als ik nog erg jong was en niet goed was in engels bijvoorbeeld.
Het spel is tekstueel ook in het Nederlands te spelen :)
Ik ben jou niet natuurlijk, maar in mijn jonge jaren, toen ik een N64 had en bij de videotheek nog games huurde, heb ik Zelda:OoT gehuurd.

Na een week zat ik nog steeds vast ergens in het begin en vond ik het spel niet leuk, want snapte er de ballen van.

Daarna pas weer een Zelda gespeeld toen BotW uitkwam en daar zeer goed mee vermaakt. Ik denk dus idd dat Zelda een “te moeilijke” game voor jonge kinderen is. Al is het wel zo dat tegenwoordig engelse les al gegeven wordt op de basisschool, dat scheelt ook een hoop (en dat tegenwoordig meer games in NL te spelen zijn)
Ik had ook Zelda: OoT en kwam vaak idd vast te zitten omdat ik als 7 jarige het niet snapte. Heb toen via gamefaqs een engelse walktrough uitgeprint (100+ pagina\s) en ging dit dan lezen hoe ik het moest oplossen. Ondanks dat ik toen natuurlijk nog niet zo goed engels kon. Zo veel geleerd hierdoor.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 22 juli 2024 13:35]

Helemaal eens, dit is juist een pluspunt. Daarnaast het voorbeeld dat wordt gegeven met het vliegen waar de reviewer niet opkwam met het zeiltje.. kom op, dit is super simpel, dat zeil gebruik je zo veel.
Hier sluit ik me volledig bij aan. Voor mij worden games gewoon een stuk minder leuk als alles wordt voorgekauwd. Vooral de raadseltjes oplossen van sommige sidequests vind ik leuk. Zelf dingen ontdekken geeft mij juist voldoening.
Exact! Weinig gidsen vond ik het juist het allergrootste pluspunt van deel 1. Je hebt weinig van open world begrepen als dit een minpunt is.
Word ergens wel een beetje moe van het gezwets dat de Switch nu echt oude hardware heeft. Natuurlijk is dat zo, maar deze game laat zien dat er nog veel mogelijk is met zulke hardware. (En tevens ook hoe erg je dat kan verzieken, ik kijk naar de Pokemon games)

Vind het verder storend dat er een incompleet verhaal word verteld vanuit Nintendo. Is de wereld nu bijna gelijk aan de vorige game, alleen nu met wat vliegende eilanden? Dat klinkt voor mij heel erg saai. Had graag daar wat meer in-depth verschil en/of meer duidelijkheid willen zien vanuit Nintendo. Vond dit persoonlijk een wazig verhaal in de trailer.

Verder nog geen tijd voor gehad, maar BOTW was een super epische game waarin ik ontelbare uren heb gespendeerd. Heerlijke game!
Ik ben heel blij voor je dat je er niet aan stoort, maar ik kan gewoon niet gamen in 30fps. Ik ben heel lang minimaal 60fps gewend, en game regelmatig in nog snellere framerates. Ik mis gewoon echt de immersion. Als er een switch komt met betere hardware, die dit spel stabiel op minimaal 60fps kan draaien ben ik verder de eerste die er 1 koopt.

Dus naar mijn mening is de kritiek op de verouderde hardware gewoon terecht.

[Reactie gewijzigd door Zakaria89 op 22 juli 2024 13:35]

Anoniem: 306567 @Zakaria8915 mei 2023 19:57
Totaal geen last van, Nintendo games hebben een enorm goede frametime. Dat is bij veel games die een hogere fps hebben steeds vaker een probleem. 30fps met goede frametimes in een dergelijke game is totaal geen probleem voor mij. Het maakt ook vooral uit wat voor soort game het is, maar met Zelda is 30fps prima wat mij betreft.
Zolang het 30fps blijft, er zijn plekken (dorpjes) waar de switch het wel moeilijk heeft.
Precies, instabiele frametimes kunnen het spelplezier behoorlijk verzieken. Op mijn desktop haal ik nu met gemak een fps van 150 à 200. In sommige gevallen is dat allemaal aardig en leuk, maar als de frametimes slecht zijn, voelt een fps van 150 absoluut niet fijn aan. G-sync en freesync verhelpen wisselende fps t.o.v. refresh rate, maar vervelende frametimes blijven merkbaar. Natuurlijk, als TotK 60 fps zou hebben, zou dat super zijn. Het is echter niet anders, het valt mij op dat na een tijdje een lagere fps met goede frametiming prima went. Ik heb er in ieder geval zin in om met Hemelvaart tijd te besteden aan TotK!
Ik heb eerder wel eens wat geëxperimenteerd met emulators etc. (waaronder pcsx2. Yuzu moest ik trouwens opzoeken). Kan goed werken, maar ik vind het persoonlijk een beetje een gedoe. Potentie is er zeker, hoor. Ik krijg alleen soms al een punthoofd van het rommelen met de settings voor native pc games.
Speel hem op 60 fps, 32:9, een beetje kloten is part of the fun zeg maar. En zeker de moeite waard want 30 fps games kan ik gewoon echt niet spelen
Dit probleem heb ik ook. Gelukkig bleek kijn TV erg goede frame interpolatie te hebben, waardoor als ik die aan zet het serieus voelt als 60 fps. Ik speel nu dus alleen op de tv, handheld voelt die 30fps echt niet goed.
Anoniem: 306567 @Veyrah16 mei 2023 10:06
Frame interpolatie is wel het laatste wat ik zou willen bij een game. Hierdoor verdubbelt de input lag, dat lijkt mij zeker niet wenselijk. Het hele idee van 60 fps is dat de input lag lager wordt zodat de game veel responsiever aanvoelt. Alleen frame interpolatie heeft een averechts effect, je input lag verdubbeld, hierdoor heb je dezelfde input lag als bij 15fps. Dit is voor mij echt onspeelbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 13:35]

Tegenwoordig zijn TV's veel veter hierin dan vroeger. Ik had vroeger ook een TV met frame interpolatie die ik wel eens gebruike met de wii. Dit voelde inderdaad enorm traag. Dat gevoel heb ik nu niet. De input lag zal best meer zijn, maar kennelijk alsnog speelbaar.
Anoniem: 306567 @Veyrah16 mei 2023 10:26
Die techniek is precies hetzelfde als vroeger, weet je wat frame interpolatie doet? Hij zet er een fictieve frame tussen die niet bestaat. Dat is eigenlijk een kopie van de vorige frame, hierdoor verdubbeld je input lag, aangezien de volgende frame dezelfde input heeft als de vorige frame. Prima dat jij er blij mee bent, maar je inputlag wordt gehalveerd, voor mij onacceptabel.
Zorgt frame interpolation ook niet voor allerlei artefacten?
Klopt, niet alleen de input lag gaat naar beneden, maar je hebt ook kans op allemaal artefacts aangezien je een frame vaker laat zien.
In welke mate verschilt met spel en TV model. Met mijn huidige TV en zelda merk ik niet iets van artifacts. Met sommige andere games wel meer.
Ik zeg niet dat de techniek anders is. Maar met de wii en een oudere tv was de input lag standaard al hoger dan nu, en dan merk je het nog meer als die verdubbelt. Nu, met de switch en een goede TV heb je wss al veel minder input lag, dermate dat met frame interpolatie ik een spel als zelda zeker speelbaar vind. Voor iets als super smash brothers zou ik het wel uitzetten denk ik.
Anoniem: 306567 @Veyrah16 mei 2023 10:53
Dat komt omdat je een WII analoog aansluit, de tv moet dan het analoge signaal omzetten naar digitaal en het upscalen naar de resolutie van je tv. Dat zorgt voor nog meer input lag. Een switch sluit je aan via HDMI en biedt al een hogere resolutie aan. Je oude tv had niet meer input lag dan nu, het komt door de manier hoe je de console op de tv aansluit.
Nieuwe TV's, zeker OLEDs, zijn toch echt wel sneller ook dan LCD's van 10 jaar geleden. Ook op dat vlak is een flinke ontwikkeling gemaakt. Vroeger moest je echt alles aan beeld "verbeteraars" handmatig uitzetten om er voor te zorgen dat het nog speelbaar was en zelfs dan was het nog altijd niet op het niveau van een echte gaming LCD, laat staan een analoge CRT.

Een moderne OLED is dusdanig snel, dat het best wel eens zo zou kunnen zijn dat je mét interpolatie dus nog altijd een weinig langzamere verwerking hebt dan wat vroeger zonder interpolatie het geval was.

Desondanks kan ik van interpolatie alleen maar afraden. Het is naar mijn ervaring erg gevoelig voor frameratefluctuaties. Zodra het spel zelf een dipje heeft, wordt het door de interpolatie veroorzaakte vloeiende beeld erg ruw verstoord omdat je van een waargenomen 60fps ineens naar sub 30 zakt en weer terugschiet. Het verschil tussen 30 en 28 is een stuk minder schokkend.
Nintendo doet dit bewust, zodat de hardware klein kan blijven en weining warmte produceert dus minder grote koeling dus minder lawaai. Kijk maar naar hun voorgaande modellen, het zijn altijd kleine compacte consoles. Vergeet niet dat Nintendo consoles maakt voor de familie (de Nes heet in japan niet voor niets Famicom, wat family computer betekent), niet voor de pc-masterrace gamer die unreal engine 5 graphics op 120fps met 144hz in 4k eist.

[Reactie gewijzigd door Armselig op 22 juli 2024 13:35]

En 6 jaar geleden was dat een acceptabel argument... Ondertussen is het én compacte zuinige hardware én erg oud (want het was al niet nieuw toen de switch uitkwam). Het is ondertussen prima mogelijk om veel krachtigere hardware te maken in hetzelfde formaat en met dezelfde of betere accuduur.
Is dat zo? In theorie wel, maar als ik mijn Steam Deck naast mijn Switch leg is die toch wel een flinke slag groter met minder batterijduur (tegenover een 1ste generatie Switch, de batterijduur is beter op nieuwere modellen).

Technisch gezien kan je nu zeker betere hardware in het formaat stoppen. Echter doet niemand het vooralsnog, en is het maar de vraag hoeveel duurder het zou worden.

Ik geniet trouwens enorm van zowel mijn Switch als mijn Steam Deck. Het voordeel van de Steam Deck is vooral de library aan games die je er op kan spelen. Ik speel er voornamelijk spellen op die ook prima naar een Switch geport kunnen worden, en dan zou ik de Switch prefereren omdat die veel meer portable is.

Een Switch 2 zou leuk zijn, maar is zeker nog niet nodig.
De deck is dan ook niet een klein beetje sneller dan een switch maar heel veel sneller... De deck kan de switch redelijk emuleren zelfs.
En ja ik kijk momenteel naar een apparaat wat veel krachtiger is dan een switch en kleiner... Mijn telefoon.

Verder ben je volgens mij niet eerlijk over de batterijduur van de deck. Waarschijnlijk speel je er dan games op die in 2 uur de batterij leeg trekken? Maar dat zijn games die de switch met geen mogelijkheid kan draaien. Als je dat ongeveer gelijk trekt dan gaat de deck ook veel langer mee. Zelf speel ik de laatste tijd veel GTA V er op die met 60 fps draait en alsnog zo'n 4 uur doet met de batterij. Lichtere games kunnen ook 6-7 uur halen en zwaardere games kun je vaak ook beperken door de settings omlaag te zetten en de framerate te beperken. Vergeet niet dat de switch vaak ook op aardappel kwaliteit staat en nog moeite heeft met de 30 fps vast te houden.

Edit: sowieso moet je x86 en arm niet echt op die manier vergelijken...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 13:35]

Jammer dat je dat niet meer kan. Immersion heeft natuurlijk niets met framerate te maken maar voor ieder is dat anders. Elden Ring mist voor mij immersion, ook al heb je meer dan 60 fps.. het klikt gewoon niet.

Ik denk wel dat een game niet leuk vinden om haar grafische limitaties vooral een PC gamer probleem is. 60fps is pas haalbaar met de recente ps5 en xbox SS consoles in een performance mode. M.a.w. gewenning aan hoge framerates en daarom niet terug kunnen. Ik heb mijn game PC weggedaan en heb alleen maar consoles nog. Af en toe is 30 fps niet te harken maar dat ligt eerder aan hoe de developer dat implementeert. Frame pasing is bij alle framerates belangrijk maar valt minder op bij hoge framerates. Input lag ook heel vaak traag als het niet goed is gegaan. Zelda heeft wat mij betreft dus wel een goede implementatie en naast wat dipjes best te doen. Ik respecteer ook de switch als platform, ja ik wil Zelda opvolger van BOTW spelen en wat kun je dan verwachten?

Trouwens oude hardware? Steam Deck is vaak ook een 30 fps ervaring. Ik denk dat iedereen minder moet verwachten van een platform dat op een batterij werkt.
Alles waardoor je merkt dat je een spel aan het spelen bent, zoals haperingen, lage framerate, verouderde graphics, bugs etc zijn immersion breaking. Dus het heeft er wel degelijk wat mee te maken. En zoals al eerder aangekaart is de steam deck een heel stuk krachtiger dan de switch.

Dat lagere framerates jouw niet uit het spel
halen is prima, maar stellen dat het in het algemeen niks met immersion te maken heeft is vreemd.
Alles waardoor je merkt dat je een spel aan het spelen bent, zoals haperingen, lage framerate, verouderde graphics, bugs etc zijn immersion breaking.
Bullshit. Er zijn games van 40 jaar oud die immersiever zijn dan sommige moderne AAA titels. Gameplay en 'world building' maken een game. Graphics geven sfeer, maar zelfs op 10000fps is een slechte game nog steeds een slechte game.
Jij hanteert dan denk ik echt een andere definitie van immersion aan dan ik. Ik weet niet waarom je het hebt over wat een goede game maakt, daar ging het totaal niet om.
Immersie is de mate waarin je opgaat in een spel. Een slechte speelbaarheid (door bv stotteringen) kan immersie-brekend zijn, maar dat zegt niet dat meer fps ook meer immersie betekent. Een spelwereld die als een echte plaats aanvoelt en je betekenisvolle acties laat uitvoeren is vele malen belangrijker.
Volgens mij zeg je niet veel anders dan ik...
Dat lagere framerates jouw niet uit het spel
halen is prima, maar stellen dat het in het algemeen niks met immersion te maken heeft is vreemd.
Je zegt zelf al dat het subjectief is. Want als dat voor mij niet geld, is dat ook voor een hoop andere mensen.
De sales cijfers van BOTW spreken voor zichzelf, waarschijnlijk gebeurt hetzelfde met TOTK.
De game is goed te spelen voor heel veel mensen en is technisch goed geleverd met de limitaties van een mobile chipset.
Mogen we blij om zijn met de staat van gaming op het moment.

Met andere woorden zo algemeen is je mening over immersion breaking niet.

Steam Deck haalde ik er alleen bij omdat het voor de meeste tripple A games het nu dus een 30 fps feestje is.
Dat denk ik dus ook. Ik heb naast mijn Switch ook een PS5 en Series X. En ja, ik had graag minstens 60 fps gezien bij TotK, maar ik wist van tevoren al dat dat onmogelijk was. Als zelfs op mijn andere consoles eerst nog 20 patches nodig zijn om bepaalde games na release een beetje soepel te laten draaien....
Ja petje af voor Nintendo. Ik kom altijd weer terug naar de console omdat hun first party games polished zijn bij release met voor mij een hoge fun factor door interactie met de wereld.
Iets wat misschien niet ieders smaakje is maar het maakt werelden als de Witcher 3 en Horizon ZD erg statisch. Beide goede games en met plezier uitgespeeld maar Zelda BoTW en TotK zijn wat mij betreft een masterclass in game design.
En dat betekent niet dat ik sommige kritiek niet herken of zou willen dat sommige dingen anders zijn. Maar ik laat me gewoon niet zo makkelijk afleiden. Immersion breaking zit gewoon in je hoofd en als dat 30 fps is voor iemand dan is dat erg subjectief.
Doom 2016 op de switch (tijdens een reis) zat ik meer in dan op mijn pc met alle toeters en bellen. Laat het idee van shiny graphics toch los en geniet van gameplay en het feit dat je onderweg kan spelen.
Wanneer Nintendo betere hardware heeft zullen ze het vrijwel zeker alsnog niet op 60 fps laten lopen, Nintendo heeft vrijwel nog nooit getoont dat ze geven om de FPS. Het is waarschijnlijker dat ze de omgevingen nog mooier maken, de draw distance verhogen, pop-in verminderen, meer npc's die meer hun eigen ding doen, etc en dan gewoon weer 30fps als target hebben.
Ports en remasters hebben geregeld wel 60 fps gezien ze die niet gaan uitbreiden om volledig gebruik te maken van de nieuwe hardware en 60fps dan leuke marketing is dus als je 1 of meerdere generaties achter wil lopen met de spellen van Nintendo zelf dan kan je ze wel op Nintendo hardware spelen.
Huh…? Volgens mij lopen de meeste switch games van Nintendo zelf op 60fps. Het is juist iets waar Nintendo zijn best voor doet.
Misschien zit ik ernaast hier, want ik ben iemand die daar heel erg op let, maar naar mijn weten lopen de meeste first party titels op 60fps. In ieder geval Mario en metroid wel.
Ook voor Cid uiteraard, wellicht dat ik het iets te gemakkelijk zei, iets uitgebreider:
Nintendo zal altijd veel meer gaan voor de keuzes die zij belangrijk vinden en 60 fps is zeker niet vereist(volgens hun naar mijn idee) voor spellen waar dit niet veel uitmaakt(dus wel bij competetieve spellen als kart/smash/splatoon) of als het spel zelf zo simpel is dat het makkelijk te halen is (captain toad). Voor spellen waar de framerate ondergeschikt is aan vele andere keuzes zullen ze veel sneller voor 30fps gaan(Zelda/Xenoblade/pokemon/kirby).
Mijn comment was dan dus ook meer bedoeld voor die laatste categorie games op Nintendo consoles, als Nintendo zou willen zouden ze echt wel specifieke dingen uit die spellen kunnen halen of ze zo aanpassen dat 60fps gehaald word maar dan krijg je dus wel echt een minder spel op andere gebieden.
In andere woorden als 60fps functioneel noodzakelijk is of makkelijk te halen is dan doet Nintendo het wel maar het is geen prioriteit(of in ieder geval komt het zo op mij over) voor spellen waar het niet functioneel noodzakelijk is.
Voor de duidelijkheid van mij hoeft het absoluut geen 60fps te zijn, ik heb nog geen enkel moment last gehad van de fps in Zelda en zelfs in pokemon valt het me nauwelijks op ondanks dat ik daarnaast gewoon ook op de pc 60fps games speel.
Daar kan ik me wel in vinden.
Ik vind het zelfs ook wel een logische keuze. Bij Nintendo is gameplay het belangrijkst. Als 60fps iets toevoegt aan de gameplay dan doen ze het. Voegt het weinig toe, dan niet. Het geeft ze ruimte om andere toffe dingen toe te voegen. Wat mij betreft precies zoals het zou moeten. Een technische toevoeging zou nooit een doel op zich moeten zijn. Het is een middel om de gameplay te verbeteren.
Mee eens. Kirby had nóg fijner geweest met 60 fps, maar heb ieder moment van de game genoten. Ergens moet nu eenmaal een compromis worden gemaakt en naar mijn mening weet Nintendo die balans altijd wel goed te vinden. Dat 3/4 player Mario Kart op 30 fps gecapped is en in extreme situaties schokt, lig ik ook niet wakker van.

Van wat ik van de Pokémon games gespeeld heb is de framerate nog wel het minste probleem. Soms moet je het gewoon lekker laten gaan, de game er in ploppen en spelen. Dat doet niets af aan terechte kritiek, maar het je spelplezier laten bederven is ook zonde :)
Een beetje een gechargeerd statement, het is immers niet dat ze niet om FPS geven, maar, zoals je zelf wel terecht stelt, er gewoon andere keuzes worden gemaakt. Nintendo levert over het algemeen echt wel goed opgepoetste games die het maximale uit de hardware persen. Oude Nintendo games liepen ook per definitie op 60 fps en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een Mario Kart, Smash Bros of Splatoon, spellen waar het er om doet. Dus dat ze niet geven om de FPS, klopt niet helemaal.

Ironisch genoeg is het bij Nintendo eerder het geval dat de rereleases wat halfbakken zijn. Zie bijvoorbeeld Super Mario Sunshine.

Ik denk overigens ook dat er wat voor de gemaakte keuzes te zeggen valt. Zolang de frametimes maar goed en consistent zijn, is met 30fps op een hybride console nog wel te leven. Bij een nog kaler ogende Zelda game zal de immersie immers ook niet beter zijn. En als er iets storender is dan een constante 30 fps, dan is het wel en framerate die ergens tussen de 30 en 60 blijft schommelen.

Wellicht dat de volgende generatie soelaas kan bieden middels VRR :)
Eens en ik kan mij ook bijna niet voorstellen dat mensen er nog wel aan kunnen wennen. Krijg een beetje het idee omdat het Nintendo is dus dan moet het wel goed genoeg zijn. Of omdat de Switch spelers niet vaak 60fps games krijgen (op indie/cartoony games na).

30 fps geprobeerd met Mafia 1, Red Dead 2 en Black Flags. Games waar bij ik graag wat door de vingers zie, maar niet te doen op de series X

Op de pc zorg ik dat alles 100+ fps blijft en ik kan makkelijk overschakelen naar 60 op de series X en zelfs 45 op een handheld maar een karige 30 nee dank je.

Maar ja gelukkig kunnen we deze game goed emuleren (wel netjes kopen natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 22 juli 2024 13:35]

Is de wereld nu bijna gelijk aan de vorige game, alleen nu met wat vliegende eilanden?
Kort en bondig is het antwoord nee. Gezien ik geen spoilertags kan zetten ga ik echter niet uitleggen wat er allemaal veranderd is :)

Als je BOTW episch vond: TOTK is (tot nu toe, na 10-15 uur spelen) op bijna alle vlakken een betere game.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 22 juli 2024 13:35]

Word ergens wel een beetje moe van het gezwets dat de Switch nu echt oude hardware heeft. Natuurlijk is dat zo, maar deze game laat zien dat er nog veel mogelijk is met zulke hardware
Ik zie de waarde daar niet van in. Je kan deze game en beter ook spelen op betere hardware. Enige voordeel is dat je minder betaalt, maar je kan een Xbox Series S krijgen voor 290.

Leuk dat ze aantonen dat oude hardware nog leuke games kon maken. Dat wisten we al toen Sony/Microsoft die hardware 2 generaties terug gebruikte.
Dat mag jij gewoon vinden en is helemaal prima natuurlijk. Maar als ik kijk naar de inhoud van de wereld van deze game, dan zie je echt wel dat ze concessies hebben moeten doen door de hardware. Dat is niet perse erg, en an zich is het best een mooie game, maar ik zie (op screenshots en filmpjes, zelf niet gespeeld) dat sommige dingen te rechthoekig zijn of te weinig details hebben ook echt mooi te zijn. Het doet vast niet af aan een verder zeer goed spel, maar ergens is het wel jammer.

Dat gezegd hebbende: het is verdomd knap wat Nintendo nog weet te doen met de Switch. Al zou ik 60fps echt wel een fijnere standaard vinden.
Mee eens over de hardware. Onder mijn favoriete games zitten ook indigames die toen ze uitkwamen mijn pc al mij een enorme overkill voor was. Boeit me niet, de games waren leuk en mooi (getekend). Voor de Switch voor mij het zelfde. Ze hebben games waar het me echt niet boeit dat ze er niet als een laatste call of duty uitzien.
Hoe belangrijk grafisch is hangt voor mij vooral af van wat voor soort game het is.
Ik vind het wel heftig op een 65” tv hoor. Speel het met plezier, maar het ziet er niet uit
Hier spelen we totk op een 65 inch oled en 0 problemen met de graphics. Sure de pc op 4k op dezelfde tv is veel imposanter, maar de 3080 daarin alleen al is bijna 3 keer de prijs, 3x de omvang en verbruikt rustig 10x meer dan de hele switch. Daar moet de rest van de pc hardware nog bij. Dat is geen vergelijking meer. Toch doet men hier maar al te graag om hun systeem/console op te hemelen.

Net als een framerate van 60fps minimaal. Één console generatie geleden waren bijna alle mooie games op Ps en Xbox locked op 30 en draaide vrijwel niks op native resolutie. Nu is upscaling op 30fps opeens onspeelbaar :+

Ik vind het persoonlijk echt knap met hoe weinig hardware Nintendo dit er nog uit weet te halen. Daarnaast zijn een aantal games die ze uitbrengen onmisbaar voor menig huishouden. Combineer hem met een nette pc en je kunt de andere consoles skippen. Fun voor het hele gezin.

Voor ons is totk door alle geniale toevoegingen alsnog een super gaaf spel dat prima past in het rijtje beste games van de afgelopen jaren.
Het is ook knap. Maar het is ernstig verouderde hardware. Dat was het eigenlijk al begin 2017, en nu ruim 6 jaar later al helemaal. Ik vind het er dan ook echt niet uitzien op de 65 inch tv. Maar wel in de handheld modus en waarschijnlijk ook op een kleinere TV.
Niks ten nadele van de fun, BOTW staat in mijn top 3 games ooit, en TOTK lijkt tot nu toe nog beter te zijn.

Edit: mijn nette pc gebruik ik amper, maar mijn PS5 is voor mij onmisbaarder

[Reactie gewijzigd door Steven030 op 22 juli 2024 13:35]

En wat zou het cijfer zijn geweest als er geen Zelda voorop had gestaan? Als ik dit zo zie ziet de combat er houterig en frustrerend uit (wapens die stuk gaan, fusen dat hele minuten duurt) de stamina meter dat bestaat in zo'n grote wereld en de lege en simpele cell shaded uitziende wereld. Ik zie de magie totaal niet.
Ik vind het altijd zo grappig dat mensen die nog geen seconde van de game hebben gespeeld (en de voorganger zo te lezen ook niet) maar dan de noodzaak voelen om op een site te komen vertellen dat ze het allemaal maar niets vinden en roeptoeteren dat ze de magie totaal niet zien. Man, boeiend.

Ik heb de game wel en ik voel de magie. Geweldige game en samen met RE4 Remake een absolute contender voor GOTY wat mij betreft.
Hij heet niet voor niks Jellybrah :P Maar dan ook daarna niet meer reageren toch :P

Als mensen die ''lege cell shaded'' wereld van Zelda niet snappen, dan kunnen ze beter dit soort parels links laten liggen en focussen op graphic games die heel veel texturen laten zien maar leeg zijn qua verhaal en gevoel :)

De vorige Zelda was echt magisch en zo vernieuwend vergeleken met de games ervoor. Ik ga er weer voor en RE4......Stop maar, dat is gewoon een instant classic. Ik vind echt dat ze het begrip remake hebben ge-herdefineerd. Wat een klassiekers van Resident Evil zero tot 4.
wapens die stuk gaan
Wapens die stuk gaan is een noodzakelijke mechanic. Dat mensen dat niet snappen doet daar niks aan af. Als dat niet zo was zou je gewoon 1x een goed wapen pakken en dan dat de hele rest van het spel gebruiken. Je kunt immers vanaf het begin (nadat je door de tutorial heen bent) al direct overal heen. Wapens die durability hebben maakt dat je ook nog echt wat moet doen.
fusen dat hele minuten duurt
Fusen duurt letterlijk nog geen seconde. De enige manier dat het "hele minuten duurt" is als je heel lang doet over het kiezen wát je wilt fusen.
Ik zie de magie totaal niet.
Ik stel voor dat je 't speelt en dán pas een oordeel velt.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 22 juli 2024 13:35]

Voor de mensen hierboven; wat moet je met een framerate van 60 fps+ als de game toch offline is en non-competitive? Ik bedoel fijn is anders, maar mensen doen net alsof de game haast vastloopt bij elke beweging die wordt uitgevoerd.
Het valt allemaal reuze mee…
Prijs/kwaliteit wijze is dit gewoon een top game op een console die nog voldoende presteert.
60FPS ziet er gewoon vloeiender uit. Moet zeggen dat ik me er in handheld mode ook niet echt aan stoor. De dipjes naar 20FPS zijn wel jammer maar komen ook weer niet zó vaak voor dat het echt een probleem is.

Verder gewoon een top game. Zou mensen aanraden om gewoon in handheld mode te spelen en zich er overheen te zetten.
<30 fps en <HD resolutie ziet er gewoon niet uit. Ik vind het een geweldige game maar dat is gewoon even slikken als je PC gewend bent.
Persoonlijk geniet ik gewoon van kleine dingen in een spel, zoals gedetailleerde animaties. Ook details in de spelwereld zijn gewoon beter op te merken bij een hogere framerate omdat je de dubbele hoeveelheid visuele informatie krijgt. Het draagt dus ook zeker bij een single player spel duidelijk bij aan een hoger speelgenot.

Desondanks ben ik erg onder de indruk van wat Nintendo hier heeft uitgebracht. Leg dit eens naast de grote knallers als de Pokémon games en Sonic Frontiers en je ziet hoeveel moeite er is gedaan om alles uit de Switch te persen.
Helaas voel ik het aan alles. Alsof het stroperig is. Natuurlijk zal het wennen als ik enkel deze game speel, maar ik ben blij dat. Ik deze game gewoon op 60 fps kan emuleren, want ik wissel vaak van game.
Is dit weer zo'n irritante game, zoals de voorganger, waarbij wapens na vijf slagen al kapotgaan?
Blijkbaar wel. En blijkbaar zijn er velen die zich er prima mee vermaken. Mijn stijl is het ook niet, ik hoop dat ze ook nog een klassieke top down Zelda zoals aLttP blijven maken. Ieder zijn meug uiteraard :) .
Daarom heb ik BotW opnieuw gespeeld en uitgespeeld op de Steam Deck met CEMU. Een rock solid 30FPS (ook in Great Hyrule Forrest) en met grotere draw distance, hoger kwaliteit gras en schaduwen, minder pop in, etc. Maar belangrijker nog: middels een cheat de duurzaamheid van wapens op 5x gezet! Ik kon BotW op onze Switch gewoon niet meer verder spelen... In 1 gevecht ging ik geregeld door (nagenoeg) al mijn wapens heen. Ik vond dat zo ongelooflijk vervelend! Ik was meer wapens aan het wisselen dan aan het vechten.

Ik zou TotK graag ook willen spelen, maar dat hele gedoe met wapens die om de haverklap kapot gaan, daar heb ik niet zoveel zin in. Maar de exploratie, de nieuwe vaardigheden, trekken mij wel.
30 doos stelt niks voor.

Hier op m’n1080ti met telefoon en Gamesir x2 pro controller via YuZu, 2x resolutie en 60fps mod. Consistent. Ook tears of the kingdom.
30 doos stelt niks voor.

Hier op m’n1080ti
We spreken over een Steam Deck, niet een desktop.
Een 1080ti vergelijken met een handheld, chapeau.
1080ti met amper verbruik en ook de overhead van Windows. De Steam Deck zou dat dan toch prima moeten kunnen bijbenen? Ik dacht dat de Steam Deck (en ROG Ally) wat dat betreft wel power houses waren die zo'n beetje alle PC games zonder moeite kunnen draaien.
Een 1080Ti heeft 11Tflop rekenkracht aan boord. De steamdeck max zo'n 15% daarvan. Uiteraard heeft de steamdeck nieuwere techniek aan boord, dus die zal beter schalen, maar het is natuurlijk geen vergelijking.
Ah zo in depth ken ik de specs niet. Dacht gewoon dat de Steam Deck met veel moderne en snelle hardware aan board zat. Mijn fout.
[domme puberstem aan]
Dat stelt niets voor… :

Hier 8k 60FPS Raytracing: https://youtu.be/g2a5PmIhryA

[domme puberstem uit]

:+
Mja dit is op een stokoude 1080ti met amper verbruik tijdens emulator, de Steam Deck moet dat toch een stuk beter kunnen, en dan ook nog zonder Windows overhead.
Jazeker, je kunt ook op 40FPS spelen, maar dan moet je concessies doen aan de grafische kwaliteit. Bij 40FPS/40Hz wil je geen drops want die voel je echt, omdat de Steam Deck een 60Hz panel heeft zonder VRR. Maar ik speel 30FP, want dan kan ik langer op de accu.

Als ik een spel speel op 30FPS, dan is het ALTIJD 30FPS. Nooit 28 of 29 of überhaupt lager, ALTIJD gelocked op 30FPS. Ik heb dan een flat line. Altijd. Er is wel 1 regel voor mij bij 30FPS: er moet een fatsoenlijke motion blur in de game zitten. Anders ga ik naar 40FPS/40Hz.

Zie hier kun je info vinden: https://www.youtube.com/watch?v=Iq-pgYlK7Ow
Misschien dan toch even proberen, door je nieuwe ability kun je de wapens een stuk sterker maken. Ze gaan nog steeds stuk ja, maar je kunt ze nu wel wat langer gebruiken als je de goede spullen gebruikt.
Helemaal gelijk. Fijn dat meerdere mensen dit herkennen. Het was door dit soort irritaties de slechtste Zelda voor mij en aangezien deze nieuwe zo erg op Breath of the Wild lijkt, heb ik geen zin om deze te proberen.
Yuzu downloaden, mod installeren en problem solved, plus je kan op 60 fps spelen 100keer beter dan 30fps slideshow
ik vind dit geen zelda meer en snap niet dat nintendo perse het labeltje eraan wil hangen voor sales.
95% van de game is gewoon een lege sandbox.

De game zal ongetwijfelt leuk zijn voor de mensen die dit soort games leuk vinden, maar als je opgegroeit bent met zelda voelt deze game erg vervreemdt aan.

Ik had liever gezien dat het een compleet nieuwe IP werd ipv """zelda"""
Ik ben met Zelda (alles van de Snes en verder) opgegroeid en vind het toch echt een Zelda game. Het is hier en daar anders, zoals met Elke Zelda game maar in de basis blijft het Zelda.
Ik heb alle mainline Zelda games gespeeld en ik vind dit toch echt een Zelda game, het is alleen open world ipv lineair. Tears of the Kingdom voelt tov Breath of the Wild juist niet leeg aan. Ik vond BoTW ook te leeg, maar deze keer vermaak ik me prima en zie ik overal wel iets om te doen.

Als je van Zelda enkel verwacht dat het een aRPG met simpele puzzels is, ja dan is dit wel andere koek. Maar in mijn mening hele, hele goede andere koek waar deze Zelda fan van smult.
Ik snap sowieso niet waarom men "open world" als niet-Zelda ziet, of meent dat "sandbox" elementen niet tot de serie behoren.

The Legend of Zelda, het orgineel op de NES, is de eerste open world game die velen gespeeld hebben. Je werd in een wereld gedropt met een (papieren) kaart en mocht het verder uitzoeken.

Het enige lineaire aan de ervaring was dat je de dungeons niet in een volledig willekeurige volgorde kon doorlopen, omdat bepaalde voorwerpen een voorwaarde waren om verder te kunnen komen, volledig geïntegreerd in de gameplay overigens. Van onzichtbare muren was geen sprake, laat staan van een stapel stenen van 50 cm waar de avatar niet overheen kan klimmen.
Ik ben het deels met je eens wat betreft matig gamedesign. Als je het vergelijkt met ocarina of time of majoras mask had je ook puzzels die je nog niet kon oplossen totdat je een bepaalde ability key of item had.

Meestal was het in die games wel zo opgezet dat je de indruk kreeg dat je idd iets miste en dus later terug kwam.

Edit: einde van filmpje is leuk

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 22 juli 2024 13:35]

Merk zelf ook wel bij BotW en TotK dat er, naast de hoofdlijn van het spel, weinig interessante nieuwe items te vinden zijn. Shrines en koroks voelen sowieso al snel als grinden aan, en bij veel side missions krijg je als beloning bijv. rupees of energiebollen. Dat geeft niet echt een voldaan gevoel. Bij Majora's Mask of OoT heb je constant het gevoel iets bereikt te hebben omdat je een nieuwe ability of key item kreeg waardoor je weer verder kan, dat gevoel mis ik bij deze nieuwe games totaal.

[Reactie gewijzigd door PeeVv op 22 juli 2024 13:35]

Verschil is wel dat BotW en TotK veel meer side content hebben dan MM, dus daar is ook gewoon minder grind.
Bij Majora's Mask of OoT heb je constant het gevoel iets bereikt te hebben omdat je een nieuwe ability of key item kreeg waardoor je weer verder kan, dat gevoel mis ik bij deze nieuwe games totaal.
En het grappige is dat het enige key item dat je wel moet verdienen (in de aller eerste quest) frustraties opriep bij de reviewer. :)

Deze game is meer een sandbox dan een metroidvania. In principe heb je na de intro (incl. het verkrijgen van de glider) de tools om het spel uit te spelen. Echter, dit is extreem moeilijk, dus je gaat de wereld in niet eens zo zeer om sterker te worden maar om zelf je krachten te leren kennen. Dat is het verschil met een Metroidvania, waar je inderdaad gewoon niet verder kan zonder de volgende powerup, en je zodra je alle powerups hebt richting de eindbaas gaat.
Het scheelt natuurlijk wel dat die games veel meer lineair waren opgezet, en dat je dus vooral de sidequests had waar je tegen dit probleem aan liep, omdat de main quest meestal wel ergens roadblocks had waar je dan die items nodig had om verder te komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.