Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy Book3 Pro en Ultra Review

Lichtgewicht laptops met uitstekend oledscherm

Conclusie

Waar concurrent LG even snel als het hier begon, ook weer van de laptopmarkt verdwijnt, blijft Samsung voorlopig doorgaan met de verkoop van laptops in Nederland en België. Het aanbod wordt dit jaar zelfs uitgebreid; de Galaxy Book3-serie heeft een nieuw, extra krachtig Ultra-model, dat we hebben bekeken naast de grootste en snelste uitvoering van de Galaxy Book3 Pro.

Om te beginnen met de laatste: het is opvallend dat die veel zwaarder is dan zijn extreem lichte voorganger. Een echt vedergewicht is de Galaxy Book3 Pro 16" zodoende niet, maar nog steeds een van de lichtere laptops met dit schermformaat. Met 1,3cm is hij ook lekker dun. Met het wegvallen van het gewicht als unique selling point is het nieuwe oledscherm de belangrijkste reden om de Galaxy Book3 Pro 16" te overwegen. Dat scherm heeft een hoge resolutie, hoge refreshrate, perfect contrast, breed kleurbereik en erg goede kleurafstelling. Sommige van de lcd's in laptops in deze prijsklasse bieden een nog hogere helderheid en misschien ben je ook geen fan van de spiegelende afwerking, maar verder is het voor zowel beeldbewerking als entertainment uitstekend geschikt.

De Galaxy Book3 Pro 16" heeft een mooie, stevige behuizing en een prettige werkomgeving, met allerhande software die voor bezitters van andere Samsung-apparatuur een meerwaarde kan vormen. De systeemprestaties van de gloednieuwe Intel Core i7-1360P-cpu zijn volgens verwachting goed en een stuk beter dan die van de Galaxy Book2 Pro met zijn zuinige afstelling. Tijdens dagelijkse taken is de Book3 Pro vrij stil, al wordt de ventilator lawaaiig bij zwaar rekenwerk. De accuduur is vooral goed onder belasting; als je lichtere taken uitvoert, is hij gemiddeld, waarschijnlijk vanwege het niet zo zuinige oledscherm. Over de hele linie zijn het prima eigenschappen, maar de Galaxy Book3 Pro 16" is dan ook niet goedkoop. Er zijn legio 16"-laptops die honderd tot tweehonderd gram zwaarder zijn, maar op papier flink snellere hardware aan boord hebben en bovendien minder kosten.

Voor de Galaxy Book3 Ultra is de vraag niet zozeer of het een onsje meer mag zijn, maar of er wat jou betreft nog een pond aan gewicht bij kan. Er zijn niet heel veel laptops die een H-processor en een RTX 4000-videokaart combineren in een behuizing van 1,8kg en minder dan 2cm dik, maar tussen de 2kg en 2,5kg zijn er veel meer opties. Voor de 2900 euro die je voor de Galaxy Book3 Ultra betaalt, bieden veel van die zwaardere apparaten ook beduidend krachtigere hardware. Bijvoorbeeld een HX-processor die tot dubbel zo goede cpu-prestaties kan bieden, of videokaarten die de scores van de geknepen RTX 4050 in het Samsung-topmodel zelfs meer dan verdubbelen.

De Galaxy Book3 Ultra heeft verder dezelfde pluspunten als de Pro-versie, waaronder het uitstekende oledpaneel, maar voor om en nabij 3000 euro bouwen concurrenten ook erg goede schermen in. Daarbij hebben die soms uitgebreidere aansluitingen, met bijvoorbeeld HDMI 2.1 en een fullsize-SD-kaartlezer. Het niet-uitbreidbare werkgeheugen van 16GB is bij het door ons geteste model ook een belangrijk nadeel. Daarmee is de duurdere uitvoering van de Galaxy Book3 Ultra met 32GB werkgeheugen wat ons betreft een betere koop, ook al loopt de prijs-specificatieverhouding daarbij nog verder uit het lood.

 • Galaxy Book3 Pro
 • Galaxy Book3 Ultra

Getest

Samsung Galaxy Book3 Ultra NP960XFH-XA1NL

Prijs bij publicatie: € 2.899,-

Vanaf € 2.899,-

Vergelijk prijzen

Reacties (19)

19
19
13
2
0
3
Wijzig sortering
Tsja... ik heb de 360-versie gereviewed, en ik moet zeggen... het scherm laat me wel heel erg denken van het niveau: "ik kan en wil niet meer anders". De aspect ratio is erg goed, plus het feit dat je met hoge DPI toch native 1440P met alle capabilities van dien kan doen, doet me dat toch wel denken. OLED is niet nieuw voor me, sterker nog, mijn "main" PC hangt al sinds jaar en dag aan een OLED scherm, maar op een laptop om ook alle vinkjes qua capabilities te kunnen zetten is wel erg fijn, plus de combo van DPI en aspect ratio is fijn.

Het ding wat me vooral dwars zit naast de "rest van de laptop is een low power beestje" is dat de bouwkwaliteit en I/O érg goed is, maar de rest van de laptop er compleet niet bij past. Ik weet niet voor wie die laptop ideaal is! Het scherm schreeuwt gamer/cad/GIS/developer (want de effectieve screen estate is érg productief), maar de hoeveelheid geheugen, de complete afwezigheid van een DGPU (de 360 kan je zelfs niet met een Max-Q tier GPU krijgen, de varianten die wel met DGPU krijgen missen dingen als een mux-switch, en dynamische power budgets).

Ook in dingen als: "waar laat je de pen" is hij niet goed doordacht, wat wederom jammer is, want de pen werkt wel érg goed. Alleen is de laptop amper met één hand vast te houden, en als je hem in een 'teken-stand' zet is de onderkant dus het touchpad/toetsenbord gedeelte, zonder rubberen pootje. Wat voor tekenen een glijdende laptop betekend.

Het maakt voor mij een laptop die erg gemixt is eigenlijk. Aan de ene kant een goede shell, een goed scherm, goede I/O, een goed toetsenbord, en een "goed genoeg kan er aan wennen" touchpad (had kleiner gemogen, ondanks dat de palm rejection goed werkt merk ik toch heel erg dat de "wijsvingers op home row, duim op touchpad" methode niet helemaal ideaal is). Als tablet is hij minder (dunne bezels...), als tekentablet is hij "goed maar onpraktisch", en als laptop snap ik niet waar hij voor is, want voor een Excel/PowerBI tool is hij té duur. Sterker nog: het is niet eens een goede buitenlaptop. Dat gooi ik niet op het glanzende scherm, of op OLED, maar meer op het gebrek van anti-reflectief werk. Ook als buiten-tablet is hij door gebrek aan heel wat sensoren (zoals GNSS), en een 'achter' camera... het nét niet!

Combineer dat met gesoldeerd geheugen (hoezeer ik dat ook snap vanuit een signaling kwaliteit/snelheid perspectief, niet dat dat gebruikt wordt hier), een CPU die wel snel is maar duidelijk vanuit een TDP ontworpen is (wederom het vraagstuk: past het scherm wel bij de laptop?), en zó veel geld voor een laptop waarvoor ik niet kan plaatsen "voor wie hij is"... tsja... dat deed me toch wel met een blik kijken naar de laptop dat als hij niet zo'n goed scherm had, dat hij onvoldoende was, en zelfs met het scherm: wel heel veel geld (en dat is voor iedereen relatief natuurlijk) voor wat je krijgt.
Wat is de meerwaarde van zo'n Galaxy Book over de de vele Asus OLED laptop opties?
Wat is de meerwaarde van zo'n Galaxy Book over de de vele Asus OLED laptop opties?
Het gewicht, en mogelijk formaat.

Echter er zijn ook nadelen, 9 jaar terug ongeveer is Samsung bijvoorbeeld net als LG onlangs weer vertrokken uit de Nederlandse markt. Dat heeft Asus nooit gedaan bij mijn weten.
nieuws: Samsung stopt volledig met laptops en Chromebooks in Nederland
Voor mij was het toendertijd erg vervelend want ik had een soort Surface van hun, en het afklikbare toetsenbord ging kapot, net buiten de garantie. En vanuit Nederland werden ze niet meer verkocht, en in het buitenland weigerden ze naar Nederland te verschepen, dus uiteindelijk via eBay vanuit Australië kreeg ik er een naar Nederland.
Sinds die tijd koop ik dure laptops alleen bij merken met een betrouwbaar track record op support.
Wat mij opvalt is dat eigenlijk alle bedrijven wel gekke dingen doen. Zo heb ik sinds jaar en dag een XPS maar Dell heeft bij een XPS een paar jaar terug ook wat raars uitgehaald (foutieve software geleverd en na weken palaveren geen oplossing). Idem voor mijn vrouw haar Apple laptop die twee generaties oud was en de lader ging kapot, kon Apple niet off de shelf een nieuwe lader leveren. Heel fijn natuurlijk wanneer die nu kapot is.

Ergens vind ik het maar wat raar dat computer bedrijven die toch wel premium producten leveren stuk voor stuk zo'n beroerde customer service leveren. Zelf doe ik zijdelings veel met luxury retail en daar staat customer service altijd voorop. Die snappen maar wat goed dat een klant die blij is, terug blijft komen. Je zou toch denken met bedrijven zoals Dell maar ook Samsung, LG & Apple die stuk voor stuk giga winsten maken dit ook snappen. Maar blijkbaar boeit het ze allemaal niet.
Ja, ook ooit een keer gehad toen ik een keer een MacBook had. Lader ging al kort na ingebruikname kapot. Dij was niet beschadigd, ik had hem normaal gebruikt, maar het kon niet aan hun liggen, dus mocht voor 60 euro een nieuwe kopen. Gestoord.
Het nog net iets lagere gewicht. Daarnaast lijkt Samsung ook in te zetten op een Galaxy ecosysteem met bijbehorende apps, maar dat moet je ook maar net willen.
Ja, want de Asus OLED met dezelfde SoC (ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W) kost €1399, wat ik best wel een verschil vind
Het lastige van laptops is wel dat ze niet 1 op 1 te vergelijken zijn op specs, de koeling is nogal van invloed op de uiteindelijke prestaties.
Die specifieke Zenbook serie wordt goed beoordeeld, en is zeker het overgegen waard.
https://www.notebookcheck...02-i7-1260P.627391.0.html
Die Zenbook 14 OLED (UX3402) heeft wel deels dezelfde problemen die bij de Samsung gesignaleerd worden wat betreft prestaties en een wat merkwaardige kombinatie van specs. Voor een veel lagere prijs dus dat maakt het meer acceptabel, maar eigenlijk was het voorgaande Zenbook model beter, zeker de AMD versies... Ook jammer dat de betere Zenbooks hier soms niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn.
Wat is de meerwaarde van zo'n Galaxy Book over de de vele Asus OLED laptop opties?
, nu het gewicht hoger is, is het onderscheid wat waziger geworden. Vermoedelijk zijn deze Samsung laptops net wat 'luxer' (betere speakers? nog net iets lager gewicht?). Ik denk ook dat het Ultra model mensen aanspreekt die enigsinds nog wat cpu+gpu snelheid willen maar in een zo strak mogelijke behuizing, premium segment zeg maar.
Meestal als je al in dat ecosysteem zit, dan is de keuze al snel gemaakt om voor een Galaxy Book in het algemeen te kiezen. Dat is hetzelfde als je in het ecosysteem van Apple zit. Want dan koop ook al sneller een Macbook dan dat je een Laptop zou kopen die niet van Apple afkomt. Nu weet ik wel dat de M2 beter is dan veel dingen die nu op de markt te verkrijgen zijn., maar alsnog het om het voorbeeld.

Gewoon het feit dat je telefoon en je bluetooth oortjes dan zo makkelijk met je laptop kunnen communiceren is gewoon fijn en handig voor veel mensen. En we kunnen natuurlijk gemakzucht ook niet vergeten, want dat speelt ook wel een aardig grote rol.
Prachtige laptops en echt kleine krachtpatsers, maar ik had nooit gedacht dat de macbook pro goedkoop zou lijken als je prijs en prestaties vergelijkt. Uiteraard heb je geen OLED en voor sommige mensen is windows een must, maar mijn hemel wat een prijzen.
16gb is toch wel als standaard te aanzien in 2023. Voor die prijs zou daar het dubbel mogen inzitten. Dit is zo een hard sell. Meesten zullen naar een MacBook Pro 14 met upgrades grijpen. Voor wie is deze flinterdunne laptop op Windows echt bedoeld ? Hij is wel erg stevig aan de prijs. Je moet wel echt een grondige reden hebben om voor deze te kiezen.
Ik snap niet waarom deze laptops met Windows 11 Home worden geleverd. Zo kan je natuurlijk de zakelijk markt hier niet mee op. Ze kunnen dan wel het label Pro en ultra er op plakken maar zonder die licenties kom je nergens.
Ik zie in de Samsung 16” Ultra vooral een Macbook pro 16” tegenhanger aan een lagere prijs. €2800, voor een 16” M2 max ben je makkelijk €3600 kwijt en dan ben je nog niet aan het upgraden zoals 2Tb schijf en 32Gb ram.

Niet dat die laptops per definitie concurrenten zijn (Macos vs Windows) maar als je kijkt naar het prijsverschil is dat wel opmerkelijk.

De mac heeft geen Oled scherm, wel een ander goed scherm en een veel grotere batterij en batterijduur.

Los van dit alles is de laptopmarkt op een paar jaar tijd wel enorm veranderd. Een paar jaar terug kon je zo’n specs amper op een desktop vinden. Je voelt wel dat Intel en AMD er alles aan gedaan hebben om de M1/M2 van Apple het hoofd te bieden.

Ik heb zelf een Macbook pro 16” dus ik weeg steeds de voordelen af van MacOS vs Windows. De meerprijs is een bummer maar het is mijn werkpaard, 8u per dag. Dus ik ga niet op €1000 kijken voor iets waar je uw centen met verdient. Maar toch een groot verschil. Ik ben alvast blij met de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 mei 2023 22:06]

16GB in deze prijsklasse vind ik echt onacceptabel.
De grote vraag is natuurlijk op de laptops net zo hard dichtgetimmerd zijn als de telefoons. Als het antwoord daarop "nee" is, dan is Samsung een eikel omdat de telefoons dichtgetimmerd zijn, en als het antwoord "ja" is dan nog steeds omdat ze alles dichttimmeren. Ja, andere merken doen het ook, maar dat rechtvaardigt het gedrag van Samsung natuurlijk niet.

Hoe dan ook zou ik niet voor dit merk kiezen, als het gaat om computer-achtige apparaten. Ik vetrouw Samsung gewoon niet meer qua software.

Hun stofzuigers zijn wel helemaal prima. Ik heb dus verder niets tegen het merk in het algemeen.
Ik heb even getwijfeld tussen een iPad Pro en het vorige model Galaxy Book 2 maar uiteindelijk toch voor een iPad Pro gegaan. In hoofdzaak wel omdat voor mij het touchscreen en pen het belangrijkste is en dit toch handiger werkt met een 'echt' tablet. En tja, zeker als ik naar de prijs kijk van deze opvolger dan ben je met een tablet uiteindelijk toch goedkoper uit.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee