Door Friso Weijers

Redacteur

Laptops met opvouwscherm Preview

Lenovo Thinkpad versus ASUS Zenbook

02-09-2022 • 13:00

28

Singlepage-opmaak

Lenovo Thinkpad X1 Fold 16"

Lenovo heeft zijn tweedegeneratie-Thinkpad X1 Fold voorzien van een 16,3"-scherm, waarmee de fabrikant het gevoel van een 12"-laptop wil geven. Dat is althans de diagonaal van het scherm die overblijft wanneer je het toetsenbordje plaatst. Het scherm is iets minder breed dan dat van de Zenbook 17 Fold. De resolutie is een ongebruikelijke 2024x2560 pixels, zodat het scherm iets scherper is, met een pixeldichtheid van 200ppi. Lenovo belooft ook een iets hogere hdr-piekhelderheid van 600cd/m2 in plaats van de 500cd/m2 die ASUS opgeeft.

Lenovo Thinkpad X1 Fold 16"
Lenovo Thinkpad X1 Fold 16"Lenovo Thinkpad X1 Fold 16"

Lenovo Thinkpad X1 Fold - Achterkant

De schermleverancier voor de nieuwe Thinkpad X1 Fold is Sharp. Lenovo zegt onder andere voor deze leverancier te hebben gekozen om smallere schermranden en een scherpere vouw mogelijk te maken. De bezels van het apparaat van Lenovo zijn inderdaad een stuk smaller dan de tegenhanger van ASUS, waarmee de Thinkpad er ook moderner uitziet. Iets wat ook opvalt, is dat de schermranden niet stroef aanvoelen, maar zijn gemaakt van glad plastic. Daarmee worden ze minder snel vies dan bij de Zenbook 17 Fold. Datzelfde geldt ook voor de achterkant van het apparaat. Beide delen van de Thinkpad X1 Fold zijn bedekt met een geweven materiaal dat vergelijkbaar is met nylon, met een prettig aanvoelende textuur. Volgens Lenovo is het gemaakt van gerecyclede waterflessen. De verdere constructie van de Thinkpad X1 Fold is ook een stuk simpeler: hier geen over de achterkant vouwende kaft van leer, maar gewoon een zichtbaar scharnier. Dat heeft een metalen middendeel dat bij het dichtvouwen van het apparaat tevoorschijn komt, vergelijkbaar met Samsungs foldable smartphones.

Ook bij Lenovo is het vouwbare scherm door de glimmende coating wel makkelijk te bevlekken. Hoewel de fabrikant zegt dat het oppervlak van het scherm niet is gemaakt van ultra thin glass, zoals bij de foldable smartphones van Samsung, vonden we het scherm in de praktijk behoorlijk glad en glasachtig aanvoelen. Net als bij de Zenbook is de vouw in het midden minder goed zichtbaar dan bij Samsungs vouwtoestellen. Bovendien voelt het scherm onder de vouw uitgeklapt ook rigide aan, met een klein hobbeltje op het punt waar de verschillende ondersteunende plaatjes onder het scherm elkaar afwisselen. In tegenstelling tot bij het apparaat van ASUS, heeft Lenovo wel ondersteuning voor een styluspen toegevoegd. De Wacom-pen is magnetisch te bevestigen aan de zijkant en raakt niet van de wijs in het gebied van de vouw. Wat ons in de praktijk ook verbaasde, was de harde punt van de Lenovo Precision Pen, terwijl de Samsung Galaxy Fold4 een speciale pen nodig heeft met een inverend puntje om krassen op het scherm te voorkomen. Kennelijk is Lenovo daar minder bang voor.

Lenovo Thinkpad X1 Fold - ScharnierLenovo zegt het scharnier van de Thinkpad X1 Fold te hebben ontwikkeld in samenwerking met het team achter de vouwbare smartphone razr van Lenovo-dochter Motorola. Dat is duidelijk te zien aan het ontwerp; bij het opvouwen wordt het scherm in dezelfde waterdruppelvorm vastgehouden als bij het Motorola-toestel. Het voordeel van die constructie is dat beide delen van het apparaat dichter tegen elkaar aan kunnen vouwen, zonder dat het scherm een hele scherpe vouw hoeft te maken. Lenovo zegt daarvoor te hebben gekozen vanwege de feedback op de eerste Thinkpad X1 Fold, die net als de ASUS Zenbook 17 Fold niet helemaal dicht kon vouwen. De nieuwe Thinkpad X1 Fold kan dat wel, met dank aan zijn bijzondere scharnier.

Het scharnier maakt dat de Thinkpad er geavanceerder uitziet, en dunner aanvoelt dan de ASUS Zenbook 17 Fold. Net als bij het apparaat van ASUS houdt het scharnier beide delen goed op hun plek als het apparaat deels is opengevouwen. Dichtgeklapt vonden we het soms wat lastig om de delen van elkaar te krijgen.

Lenovo Thinkpad X1 Fold 16" - ScharnierLenovo Thinkpad X1 Fold 16" - ScharnierLenovo Thinkpad X1 Fold 16" - ScharnierLenovo Thinkpad X1 Fold 16" - Scharnier

Doordat de nieuwe Thinkpad helemaal dichtvouwt, is tussen beide schermdelen geen ruimte meer voor het losse toetsenbordje. Die kan in plaats daarvan magnetisch tegen de achterkant van de Thinkpad X1 Fold worden 'aangeplakt', zodat toch een heel plat en makkelijk meeneembaar pakketje ontstaat. Het toetsenbord van de Thinkpad X1 Fold zou precies dezelfde indeling hebben als dat van de Thinkpad X1 Nano, alleen dan met een kleinere bovenste toetsenrij. Hoewel de toetsen genoeg travel bieden, is de feedback naar onze smaak wat slap. Fijn is wel de ingebouwde vingerafdrukscanner. Het kleine touchpad aan de voorkant heeft geen fysieke muisknoppen onder het oppervlak, maar een trilmotortje dat zorgt voor haptische feedback die op een klik lijkt, zoals je wellicht kent van een Apple MacBook. Dat werkt in de praktijk prima, al is de feedback lang niet zo sterk als bij Apple.

In tegenstelling tot de ASUS Zenbook 17 Fold, heeft de Thinkpad X1 Fold geen ingebouwde kickstand. Dat is bij Lenovo een los hulpstuk. Zoveel losse accessoires meenemen, klinkt wat omslachtig, en het maakt het gewicht ook hoger: als losse tablet weegt de X1 Fold 200 gram minder dan het model van ASUS, maar inclusief alle hulpstukken is het gewicht 100 gram hoger dan de Zenbook met toetsenbordje. De uitvoering van Lenovo biedt daarentegen meer gebruiksmogelijkheden dan bij de foldable van ASUS. Je zet de Thinkpad X1 Fold net zo makkelijk in landschapsmodus als in portretmodus op de tafel neer. De kickstand kan eventueel aan het toetsenbordje worden vastgemaakt en samen met het toetsenbord tegen de achterkant van de foldable worden aangeplakt. Zo is hij alsnog makkelijk mee te nemen.

Lenovo Thinkpad X1 Fold 16"Lenovo Thinkpad X1 Fold 16"

Softwaretechnisch vielen tijdens onze previewsessie nog de nodige kuren op, die met het uiteindelijke model hopelijk zullen worden opgelost. Zo functioneert het automatisch wisselen tussen tablet- en laptopmodus niet altijd even goed, waarbij het onderste schermdeel soms leeg bleef na het verwijderen van het toetsenbordje. Tot twee keer toe reageerde het systeem zelfs helemaal nergens meer op en moesten we een harde reset uitvoeren voordat het geheel weer werkte. Het bluetoothtoetsenbordje moest bij een van de samples met een kabel worden verbonden omdat de draadloze verbinding het niet meer deed; bij een tweede exemplaar deed de bluetooth het wel, maar werkte de muis weer niet. Lenovo heeft dus nog wel wat werk te verrichten voor de uiteindelijke introductie in de winkels.