Inleiding
Er is flink wat tijd verstreken sinds de vorige Wifi Best Buy Guide, maar dat is niet zonder reden. In de tussentijd hebben we gewerkt aan onze testopstelling, waarmee we de wifikwaliteit van een router nu een stuk nauwkeuriger kunnen beoordelen. Deze testopstelling is enkele maanden in gebruik en we hebben inmiddels een groot deel van de populairste routers in de Pricewatch getest. Op basis van die resultaten publiceren we nu een verse BBG, waarin we twee categorieën hebben gedefinieerd: wifirouters met een prijs tot ongeveer 125 euro en een categorie die daarboven geprijsd is.
Bijna niemand wisselt elk jaar van wifirouter, dus bij velen staat nu nog een Wi-Fi 5-router of accesspoint. Theoretisch biedt Wi-Fi 6 meer doorvoersnelheid dan Wi-Fi 5, maar in de praktijk is er vooral winst als er veel verschillende clients tegelijk van het netwerk gebruikmaken. Zeker in een wat drukker bezet netwerk kan het daarom erg interessant zijn om te upgraden naar Wi-Fi 6, met de kanttekening dat de apparaten in het wifinetwerk natuurlijk ook Wi-Fi 6-moeten ondersteunen. De meeste recente smartphones en notebooks doen dit. Notebooks kun je soms ook upgraden met een M.2-wifimodule die Wi-Fi 6E ondersteunt. Dat maakt je meteen klaar voor de nieuwste variant van wifi, die op 6GHz kan communiceren.
Om tot onze keuze te komen, beoordelen we hoe de router presteert op wifigebied en hoe makkelijk hij in te stellen is. We wegen ook hoe uitgebreid je de instellingen naar je eigen hand kunt zetten, fijn voor échte tweakers die hun netwerk tot in de puntjes zelf willen inrichten. Voor mensen met kinderen kijken we ook naar opties voor ouderlijk toezicht. Bijna alle routers die hier aan bod komen, zijn apart in een review of round-up besproken, waarnaar we dan ook linken voor wie meer informatie wil.
Voor Wi-Fi 6E-apparatuur in de BBG moet je nog even geduld hebben. Op dit moment wordt in het Tweakers-testlab hard gewerkt aan de upgrade van onze testopstelling. In eerste instantie zal dit draaien om ondersteuning voor de 6GHz-frequentieband. Daarbij wordt al rekening gehouden met een eventuele grotere verbouwing van de testopstelling, om ook mesh-wifiapparatuur te kunnen testen, zodat we deze goed onderbouwd in de BBG kunnen opnemen.
:strip_exif()/i/2005163968.jpeg?f=imagenormal)
Routers tot ongeveer 125 euro
In het laaggeprijsde segment zijn prima functionerende Wi-Fi 6-routers te koop. Omdat de chipsets daarbij niet overlopen van kracht en het werkgeheugen vaak beperkt is, zie je veelal beperkingen in het aantal gelijktijdige draadloze verbindingen, of streams. In sommige gevallen kiezen fabrikanten er in dit prijssegment voor om enkel Wi-Fi 4 te ondersteunen op de 2,4GHz-band. We gaan ervan uit dat routers enkele jaren hun werk moeten vervullen. Routers met een verouderde techniek vallen buiten deze opsomming, omdat ze minder toekomstvast zijn.
De TP-Link Archer AX55 is in dit rijtje het geschiktst voor gezinnen en minder ervaren gebruikers die toch een stabiele router willen met goede draadloze prestaties. De interface van TP-Link straalt een stuk meer rust en overzicht uit dan de interface van Netgear en ASUS. De instellingen zijn te vinden in logisch omschreven categorieën. De diepte waarmee de opties zijn in te stellen, valt voor de wat meer ervaren gebruiker misschien wat tegen. De wifiprestaties zijn prima; op 2,4GHz zitten het bereik en de doorvoer in de middenmoot, maar op het 5GHz-spectrum biedt de AX55 ook bij veel demping nog een goede datadoorvoer.
Op het gebied van ouderlijk toezicht heeft deze router meer functionaliteit, al moet je voor de echt uitgebreide functies, waarbij realtime verkeersinspectie komt kijken, een abonnement op TP-Links Homeshield afsluiten, wat 6 euro per maand of 55 euro per jaar kost. Dat maakt de router op de langere termijn wel wat duurder. Een krachtigere TP-Link-router kopen maakt hiervoor niet uit; de opties die Homeshield biedt, zijn altijd betaald. Je krijgt met een krachtigere TP-Link-router enkel meer opties. De extra functionaliteit beperkt zich niet tot ouderlijk toezicht; ook op beveiligingsgebied krijg je extra functies, zoals een periodieke scan van het netwerk op beveiligingsproblemen en up-to-date malwarebescherming. Op de lange duur is het dus niet de goedkoopste router, maar voor de minder ervaren gebruiker wel een aanrader op het gebied van installatie, beheer en functionaliteit. Lees de uitgebreide review.
4 van 5 sterren
(3 reviews)
:fill(white):strip_exif()/i/2002610238.jpeg?f=thumbmedium)
De Nighthawk AX4 is een makkelijk instelbare router, waarvan de smartphoneapp een stukje gebruiksvriendelijker is dan de webinterface. Die laatste is wat onlogisch ingedeeld, maar biedt wel een hoop instelmogelijkheden. Op het gebied van bereik scoort de router erg goed, op zowel 2,4GHz als 5GHz. Alleen laat de maximale doorvoer op 5GHz zonder demping of ruis wat te wensen over.
Netgear biedt uitgebreide opties voor ouderlijke beveiliging en net zoals bij de TP-Link-router moet je voor sommige functies een abonnement afsluiten. Dit kost 8 euro per maand of 70 euro per jaar en geldt puur voor ouderlijke toezichtsfuncties. Die zijn wel het uitgebreidst van de drie routers die we in dit segment behandelen, want naast de standaard tijdsblokkade en URL-filtering biedt Netgear voor de kinderen een applicatie waarmee ze zelf kunnen zien hoeveel internettijd overblijft. Ook kunnen ouders er buiten het eigen wifinetwerk goed mee in de gaten houden wat er met het apparaat gebeurt en waar het internet voor gebruikt wordt. Net als voor de TP-Link geldt dat zo'n abonnement de router op den duur een stuk prijziger maakt dan enkel de initiële aanschafprijs. Zeker de uitgebreide ouderlijke beheersfuncties en uitgebreide app maken de Netgear op dit gebied echter een geduchte concurrent voor veel duurdere routers die deze functionaliteit niet goed evenaren of die een stuk ingewikkelder instelbaar zijn.
2 van 5 sterren
(6 reviews)
De ASUS RT-AX53U is een uitgebreid instelbare router, die daardoor misschien wat lastiger is voor de onervaren gebruiker. Door de uitgebreide instelbaarheid heeft de overzichtelijkheid van de webinterface wat te lijden. Voor gebruikers die hierdoor worden geïntimideerd, is er een smartphoneapp die de instelling en bediening van de router eenvoudiger maakt. Voor tweakers die graag zelf zoveel mogelijk willen instellen, maar gebonden zijn aan een budget, is dit wel de ideale router. Het besturingssysteem Asuswrt biedt veel functionaliteit, zoals een vpn-server (OpenVPN en IPSec), USB-opslag, uitgebreid bandbreedtebeheer en opties voor ouderlijke supervisie.
ASUS heeft ervoor gekozen om de AX53-U uit te rusten met drie lan-aansluitingen waar je er meestal vier vindt. Even opletten dus als je je vorige router vervangt en vier aansluitingen nodig hebt. De wifiprestaties zijn vergelijkbaar met die van de TP-Link AX-55, met de kanttekening dat deze router minder goed omgaat met verkeer van apparatuur die gebruikmaakt van een verouderde wifistandaard (802.11G of Wi-Fi 3).
De ouderlijke supervisieopties zijn niet zo uitgebreid als bij TP-Link en Netgear, vooral door het gebrek aan realtime verkeersinspectie. Daar staat tegenover dat er ook geen functies verborgen zijn achter een abonnement. Helaas is er voor deze router geen ondersteuning voor Merlin, de aangepaste firmwaresoftware voor (ASUS-) routers. De wifisnelheid is wat beperkt op 5GHz doordat op dit spectrum maximaal 80MHz kanaalbreedte wordt ondersteund. In de praktijk valt dit nadeel weg doordat de praktisch haalbare bandbreedte in het drukbezette spectrum niet hoger is dan dat. Lees de uitgebreide review.
4.5 van 5 sterren
(54 reviews)
Testresultaten: maximale doorvoer
In de maximale doorvoertest bekijken we de doorvoersnelheid die maximaal haalbaar is op het wifinetwerk van de router. We testen dit in beide richtingen, dus van de router naar de client (downlink) en vice versa (uplink). Hierbij stellen we de bandbreedte van de router in op het maximum dat wordt ondersteund.
Testresultaten: doorvoer bij demping
Bij het testen van de doorvoer bij demping, of de range-versus-ratetest, meten we de doorvoer van de wifirouters terwijl we de demping op de signalen van de client steeds verder opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren. Hierbij gebruiken we een bandbreedte van 20MHz op 2,4GHz en 80MHz op 5GHz.
- 2,4GHz downlink
- 2,4GHz uplink
- 5GHz downlink
- 5GHz uplink
Routers vanaf 125 euro
In de duurdere categorie routers zijn de verschillen voornamelijk te zien in meer mimo-streams, ondersteuning voor aangepaste firmware en vaak meer managementfuncties. Ook hebben deze routers vaak een krachtige chipset, waarmee bijvoorbeeld packet inspection kan worden ingezet voor uitgebreidere firewall- en toezichtsfuncties.
:strip_exif()/i/2004845754.png?f=thumbmedium)
De FritzBox 4060 kwam bij de round-up met 2,5Gbit/s-routers als beste uit de bus doordat hij een uitstekende wifiverbinding weet te leveren, ook in omstandigheden waarbij dat lastig is, zoals bij drukte of storing door naburige netwerken. Als je op zoek bent naar een maximale wifisnelheid, is de gelimiteerde kanaalbreedte van 80MHz op het 5GHz-spectrum een nadeel. Dat geldt echter enkel op plekken waar je totaal geen andere wifinetwerken in de buurt hebt. De uitstekende wifiverbinding in combinatie met de uitgebreide functionaliteit maakte de router tot de absolute uitblinker in de round-up.
De software op de FritzBox, FritzOS, is erg uitgebreid wat functionaliteit betreft, maar de veeleisende tweaker wil misschien iets meer detailinstellingen. Die uitgebreide functionaliteit zal soms van pas komen. Dat geldt onder andere voor de dect-radiofuncties die met deze router meegeleverd worden. Daarmee kun je draadloze huistelefoons aansluiten en gebruiken met de ingebouwde telefooncentralefunctie, maar ook afzonderlijk verkrijgbare smarthomeapparatuur zoals lampen en sensors. Om dat allemaal in te stellen, is er een redelijk overzichtelijke webinterface, al zijn sommige functies verdeeld over diverse pagina's. Daardoor zit je veel heen en weer te klikken als je de router instelt.
Om je in staat te stellen de router vanaf je smarthome te beheren, lijkt AVM voor elke kernfunctie van de router een eigen app te hebben ontwikkeld. In de Google Play Store vinden we maar liefst vier varianten van de FritzApp, die elk een andere functie bieden. De MyFritzApp is voor de basisinstellingen van de router, de FritzApp WLAN is een app om de wifiomgeving van de router te scannen en met behulp hiervan het wifinetwerk te finetunen. De FritzApp Smart Home is een app om smarthomeapparaten te bedienen en de FritzApp FON is een voipclient en biedt mogelijkheden om de telefoniefunctie van de router te beheren. Van deze vier apps komen de iconen ook nog overeen, wat het geheel nog minder duidelijk maakt. De FritzBox beschikt ook over uitgebreide toezichtfuncties om gebruikers in toom te houden met uitgebreide gastnetwerkfunctionaliteit.
Zoek je een router die zelfs in barre omstandigheden een prima verbinding kan leveren, dan moet je deze hebben. Lees de uitgebreide review hier.
4.5 van 5 sterren
(7 reviews)
:fill(white):strip_exif()/i/2004137312.jpeg?f=thumbmedium)
De ZyXEL Armor G5 is uitgerust met een stevige chipset en een snelle 10Gbit-ethernetaansluiting. De wifiprestaties zijn erg goed en hoe de router met ruis omgaat, is vergelijkbaar met de FritzBox 4060. Zowel bij storing van netwerken op hetzelfde kanaal als op een aangrenzend kanaal blijft de verbinding erg stabiel met een goede doorvoersnelheid.
De interface van de router is overzichtelijk en tof vormgegeven, maar gaat niet heel diep wat instelbaarheid betreft. Alle basismogelijkheden die je verwacht van een router in deze prijsklasse, zijn aanwezig, waaronder bijvoorbeeld USB 3.0-netwerkopslagmogelijkheid en OpenVPN-serverfunctionaliteit. Ook bij deze functies valt echter niet meer te configureren dan wat basisinstellingen. Ben je iemand die niet uren bezig wil zijn met het configureren van de router en die graag met instellingen speelt, dan is deze router goed nieuws. Ook de smartphoneapp blinkt uit in eenvoud en hiermee is deze router makkelijk in te stellen. De meeste instellingen, zoals die voor de wififunctie, zijn vooraf al zo geconfigureerd dat de de router hiermee in de meeste omstandigheden prima functioneert, uiteraard geholpen door de eerder al genoemde goede omgang met lastige radio-omstandigheden.
Voor al die eenvoud betaal je wel een stevige prijs, maar je krijgt daar ook stevige hardware voor terug. We hebben echter niet het idee dat ZyXEL hier het maximum uit sleept door uitgebreide softwaremogelijkheden te bieden. De stevige hardware leidt met 20W onder belasting ook tot een wat steviger energiegebruik.
(0 reviews)
:fill(white):strip_exif()/i/2004535716.jpeg?f=thumbmedium)
De ASUS AX86S is een van de krachtigere routers in het segment en ook in deze categorie weer de leukste voor tweakers die van prutsen met instellingen houden. De standaardfirmware biedt al een heleboel opties, maar de functionaliteit van de router is uit te breiden door de Merlin-firmware te installeren. Die maakt het mogelijk om allerlei software van derde partijen te installeren. Zo kun je een uitgebreidere firewall (Skynet) of een adblocker (Diversion) gebruiken.
Als je dit van plan bent en hier uitgebreid gebruik van gaat maken, is de grotere broer, de AX86U, wellicht ook het overwegen waard. Deze heeft dubbel zoveel werkgeheugen, waardoor de router meer ademruimte heeft als het gebruik steviger wordt. Ook biedt de duurdere AX86U een 2,5GBit/s-poort, wat fijn kan zijn in combinatie met een snelle nas of thuisserver. Ten opzichte van de goedkopere ASUS AX53-U biedt de AX86S een stuk meer functionaliteit op het gebied van realtime monitoring, en is hij vergelijkbaarder met de functionaliteit van de TP-Link AX55 en Netgear AX4. Doordat ASUS hier geen verplicht abonnement aan koppelt, is deze router op de langere duur goedkoper dan deze minder prijzige routers, maar dus wel wat ingewikkelder in te stellen voor de minder vaardige gebruiker.
Het bereik van deze router is prima, maar de snelheid blijft met de standaardinstellingen wat achter. Gelukkig valt daar met wat experimenteren vaak nog wel iets te winnen en daarvoor biedt deze router serieus veel mogelijkheden. Lees de uitgebreide review van de AX86U.
4.5 van 5 sterren
(22 reviews)
Testresultaten: maximale doorvoer
In de maximale doorvoertest bekijken we de doorvoersnelheid die maximaal haalbaar is op het wifinetwerk van de router. We testen dit in beide richtingen, dus van de router naar de client (downlink) en vice versa (uplink). Hierbij stellen we de bandbreedte van de router in op het maximum dat wordt ondersteund.
Testresultaten: doorvoer bij demping
Bij het testen van de doorvoer bij demping, of de range-versus-ratetest, meten we de doorvoer van de wifirouters terwijl we de demping op de signalen van de client steeds verder opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren. Hierbij gebruiken we een bandbreedte van 20MHz op 2,4GHz en 80MHz op 5GHz.
- 2,4GHz downlink
- 2,4GHz uplink
- 5GHz downlink
- 5GHz uplink
Testresultaten van andere routers
Het kan zijn dat je heel andere criteria hebt voor de selectie van je router, bijvoorbeeld omdat je geen kinderen hebt en ouderlijk toezicht niet van belang is, maar energiegebruik juist wel. Daarom hebben we van alle geteste routers hieronder het energiegebruik en de USB-opslagscores in een vergelijkende tabel geplaatst.
- Opgenomen vermogen idle
- Opgenomen vermogen maximaal
- USB Opslag - PCMark 10 - Score
- USB Opslag - PCMark 10 - Average access time
- USB Opslag - PCMark 10 - Bandbreedte