Samengevat
AMV's FritzBox 4060 is veelzijdig en heeft een hoge wifikwaliteit. De bandbreedte is niet de hoogste, maar de datadoorvoer blijft goed en zeer stabiel als de omstandigheden lastig worden. Naast een goed wifinetwerk biedt de router goede functies om het (gasten)netwerk te beheren. De router bevat ook een DECT-radio die gekoppeld kan worden met draadloze handsets om hem zo in te zetten als telefooncentrale. Dit alles weet de FritzBox voor elkaar te krijgen tegen een relatief laag energiegebruik.
Pluspunten
De AVM FritzBox 4060 is op het oog een onopvallende router en heeft in deze vergelijking van alle deelnemers absoluut het subtielste design. Wie de FritzBox-lijn van AVM al langer kent, weet hoe opvallend dit is. Normaal gesproken zijn de FritzBoxen vrolijk gekleurd en hebben ze een polariserend design: je vindt het leuk of je vindt het verschrikkelijk, een middenweg bestaat niet. Nu staan wifirouters en accesspoints meestal niet in het zicht, maar als je er niet aan ontkomt, is dit in elk geval een design dat niet alle aandacht opeist.
Door gebrek aan wandmontagevoorzieningen zul je deze router net als de ASUS RT-AX86U en de Xiaomi Mi Router AX9000 op een plank of tafel moeten plaatsen, die niet altijd voor handen is op de beoogde plek. De kabel van de adapter heeft wel een ruime lengte van 150cm, wat in elk geval de plaatsingsmogelijkheden niet verder beperkt. Goed kabelmanagement is wel belangrijk, want deze router is niet al te zwaar en kiept dus makkelijk om als er onverhoeds aan een kabel getrokken wordt.
Aan de voorkant vinden we een grote verbindingsknop en vijf niet erg subtiel weggewerkte leds. De functie van de infoled kan ingesteld worden via de webinterface en hier kunnen de leds ook geheel worden uitgeschakeld als dat gewenst is. De knop dient om wifi- en DECT-apparatuur te verbinden en om toegang tot de router te bevestigen als dat vereist is bij belangrijke wijzigingen in de instellingen.
De achterzijde biedt ruimte voor de stroomadapter (12V, 2,5A) een USB 3.0-poort en vier ethernetaansluitingen, waarvan drie gigabitaansluitingen voor het lannetwerk en een 2,5-gigabitaansluiting voor de internetverbinding.
Drie netwerkpoorten kun je in de huidige tijd en in dit segment best krap noemen. Je router heeft tegenwoordig vaak gezelschap van een of meer bridges voor bijvoorbeeld smarthomeapparatuur, zoals een Zigbee-bridge, doe daar nog een nas bij en je zult al snel naar een switch moeten uitwijken om het aantal poorten uit te breiden, wat per saldo ook weer twee netwerkpoorten in beslag neemt. Een vreemde keuze, zeker aangezien er tegenwoordig steeds meer routers verschijnen met meer dan vier ingebouwde lan-aansluitingen.
De binnenzijde van de router is steviger uitgevoerd dan de buitenkant doet vermoeden. Het geheel wordt bekrachtigd door de Qualcomm IPQ-8074-chipset met een 2GHz-quadcoreprocessor, 1GB werkgeheugen en maar liefst 4GB flash-opslaggeheugen. De wifiradiochipset bestaat uit de Qualcomm QCN-5024 voor 2,4GHz en twee QCN-5054 voor beide 5.0GHz die respectievelijk een 4x4- en twee 4x4-mu-mimo-ondersteuning bieden. Deze exacte combinatie van chipset en radio’s vinden we in deze round-up ook terug in de Netgear Nighthawk AX12 en deze chipset is de basis van veel duurdere, zakelijke accesspoints, zoals de Cisco Meraki MR45 en MR55.
Een krachtige chipset dus, maar ook veel opslag, die nodig is voor het besturingssysteem FritzOS en de op het antwoordapparaat ingesproken boodschappen. Dit apparaat beschikt namelijk ook nog over een (geavanceerde) DECT-radio, waarmee de FritzBox kan communiceren met draadloze huistelefoons, maar ook met smarthomeapparatuur die voorzien is van DECT-ULE (Ultra Low Energy). Je ziet er niets van aan de buitenkant en je zou het niet vermoeden, maar al deze chips bij elkaar hebben tot gevolg dat de FritzBox aan de binnenkant maar liefst veertien antennes heeft. Deze zijn geïntegreerd op het pcb en in een enkel geval erbovenop vastgesoldeerd.
Webinterface
De FritzBox 4060 draait op AVM’s FritzOS, zoals de firmware heet. Hier komt ook het design van de andere FritzBoxen weer om de hoek kijken. De interface is vrolijk gekleurd, maar het geheel komt gedateerd over door onder andere het gebruik van glass buttons. De interface werkt lekker snel, instellingen worden direct op de achtergrond toegepast, waardoor je zelden moet wachten totdat de router een instelling heeft doorgevoerd voordat je verder kunt werken. De router heeft veel verschillende functies en dat merk je ook wel in de bediening. Er zijn veel menuopties, maar het wordt nergens echt onoverzichtelijk. Soms ontbreekt er wat diepgang in de instellingen voor de echte tweaker. Zo zijn veel wifiopties automatisch ingesteld en is er geen mogelijkheid om eigenschappen zoals de bandbreedte op een vaste waarde in te stellen. Toch valt er voldoende te spelen met deze router en stuit je af en toe op obscure opties, zoals een UPnP-podcastoptie, die we later behandelen.
Ouderlijk toezicht en netwerkbeveiliging
Met de ouderlijk toezichtfunctie van de FritzBox kun je apparatuur op verschillende gebieden begrenzen. Er kan een blokkade ingesteld worden voor bepaalde websites of er kan voor gekozen worden om alle websites te blokkeren behalve degene die in een lijst zijn opgegeven. Ook blokkades op toepassingsniveau zijn een optie, zoals het blokkeren van bittorrent of het remote-desktopprotocol. Voor niet-gedefinieerde toepassingen kun je zelf het verkeertype (TCP of UDP) en de gebruikte netwerkpoort aangeven. Naast deze opties is het mogelijk om de internettoegang te begrenzen op een tijdstip, eventueel te combineren met een dag van de week.
Uniek aan de FritzBox is dat je in de router tickets kunt aanmaken waarop een code staat die een gebruiker kan inzetten om zijn onlinetijd te verlengen met 45 minuten. De geblokkeerde gebruiker kan deze tickets inzetten als de internetblokkade bijvoorbeeld op een ongunstig moment intreedt. Een leuk slimmigheidje is dat het ook mogelijk is om begrensde gebruikers te weren van het gastennetwerk om te voorkomen dat ze de blokkades omzeilen.
Meegeleverde (of aanschafbare) beveiligingssuites vinden we bij de FritzBox niet. Er zijn wel opties om de inhoud van internet te begrenzen, zoals met de URL-blokkadefunctie, maar daar wordt geen blokkadelijst met updates bijgeleverd. Deze functie is meer bedoeld om bijvoorbeeld kinderen van een spelletjeswebsite te weren.
Een eigenaardigheid waar we tijdens het instellen tegenaan lopen, is de stevige beveiliging tegen het aanpassen van belangrijke routerfuncties. Voordat deze worden doorgevoerd, moet je het beheer over de router bevestigen door een telefoonnummer te bellen op een telefoontoestel dat met de voipfunctie van de router is verbonden. Als alternatief is het mogelijk om op een knop van de router te drukken om in elk geval te bewijzen dat je fysiek bij de router kunt. Deze functie kan gelukkig uit, wat aan te raden is als je niet naast de router zit, maar wel veel instellingen wilt gaan veranderen (en fijn als de kooi van de wifitestopstelling net is afgesloten en je de opstelling op afstand bedient).
Qos
De FritzBox biedt ondersteuning om netwerktoepassingen een prioriteit mee te geven. Hiervoor zijn standaard al wat toepassingen opgegeven, maar die kunnen ook zelf gedefinieerd worden door het poortnummer op te geven dat de toepassing gebruikt. De qos-prioritering van de FritzBox is op drie niveaus te regelen: realtime, prioritair en achtergrondtoepassingen. Je kunt een aantal toepassingen selecteren, zoals HTTP-verkeer, voipverkeer en BitTorrent. Je kunt hier ook zelf toepassingen aan toevoegen door het gebruikte protocol te definiëren op verkeertype als TCP of ICMP, en de gebruikte bron- en doelpoort aan te geven.
Overige functies
Telefonie
Een vrij unieke functie van deze router is dat er een DECT-basisstation is ingebouwd, waardoor je de FritzBox kunt gebruiken als een huistelefooncentrale. De koppeling met het telefonienetwerk gaat via voip. DECT is al jaren de standaard voor draadloze handsets die je vaak nog thuis en op kantoren aantreft, dus de kans is groot dat je deze al bezit. Naast DECT-toestellen kun je ook voiptoestellen of een voip-app op de smartphone verbinden met de FritzBox. De FritzBox functioneert dan als de telefooncentrale voor je inkomende gesprekken en voegt hiermee handige functies toe aan je telefoonsysteem, zoals wachtmuziek, begroeting voor inkomende gesprekken, intern doorverbinden en een antwoordapparaat. Faxen kunnen ook verzonden en ontvangen worden, al zal waarschijnlijk niemand dat nog gebruiken. Dat geldt waarschijnlijk ook voor opties als als de wekfunctie en het kunnen (de)activeren van de wififunctie van de router door #96*1* te bellen.
Smarthome
Naast de FritzBox-routers verkoopt AVM onder het FritzDECT-label ook smarthomeaccessoires, zoals schakelaars, lampen, geschakelde stopcontacten en bediening voor verwarmingsradiatoren. Deze apparatuur gebruikt het DECT-ULE-protocol, de energiezuinige variant van het DECT-protocol. De FritzBox wordt het middelpunt van het DECT-ULE-netwerk dat de lampen, sensors, schakelaars en andere domotica verbindt. Die apparaten moeten dan wel het HAN-FUN-, of Home Area Network Functionality-protocol ondersteunen. DECT-ULE is waarschijnlijk een prima protocol, al hebben we dat niet kunnen testen, maar het aanbod aan domotica-apparaten met DECT-ULE HAN-FUN is niet groot. De website van de ULE Alliance, die de standaard beheert, somt 50 smarthomeapparaten op als officieel gecertificeerd. Hierbij is niet duidelijk of deze apparaten ook HAN-FUN ondersteunen.
Mediaserver
Tijdens het doorlopen van de instellingen wordt onze nieuwsgierigheid gewekt door de UPnP-mediaserverinstellingen. Zo’n functie is voor routers met een USB-aansluiting in dit segment standaard aanwezig, maar hier zien we twee extra tabbladen voor een webradio- en podcastfunctie. Kennelijk kan de FritzBox je favoriete podcast of webradio doorstreamen via de UPnP-functie, door de URL van de uitzending aan te geven. Er zijn geen voorbeeldstations ingevuld en naar het ondersteunde formaat is het gissen, aangezien de helpfunctie en de AVM-website hier geen van beide antwoord op geven.
Bij de podcast wordt verwezen naar de service ivoox, wat een Spaanstalige (en slecht vertaalde) website met podcasts blijkt te zijn, waar evenmin duidelijk wordt hoe je de link verkrijgt om deze aan de FritzBox toe te voegen. Deze functie lijkt nog niet helemaal af, of nooit goed uit de verf gekomen. De suggestie in de webinterface om de webradio te gaan beluisteren met een FritzFon, de DECT-telefoon van AVM, lijkt ons wat spartaans, maar ook dit soort exotische functies kennen waarschijnlijk nog liefhebbers, dus wat dat betreft is het toch leuk dat AVM ze biedt.
Smartphoneapp(s)
AVM houdt het niet bij één app voor de FritzBox. In de Google Play Store vinden we maar liefst vier varianten van de FritzApp, die elk een andere functie bieden. De MyFritzApp biedt toegang tot de opslag van de router, om hier bestanden aan toe te voegen of te downloaden. De routerinstellingen kunnen heel basic worden gewijzigd: antwoordapparaat en wifi aan/uit. Voor uitgebreidere instellingen biedt de app een snelkoppeling naar de webinterface van de FritzBox. De FritzApp WLAN is een app om de wifiomgeving van de router te scannen en met behulp hiervan het wifinetwerk te finetunen. De FritzApp Smart Home is een app om de smartphoneapparaten te bedienen en de FritzApp FON is een voipclient en biedt mogelijkheden om de telefoniefunctie van de router te beheren. Fijn van alle apps is dat ze lokaal werken met enkel de toegangsgegevens van de router. Een cloud-account is niet vereist, maar optioneel als je de router van buitenaf wilt kunnen bereiken.