Bij de uitvoering van onze wifitest willen we de routers zo eerlijk mogelijk vergelijken. Daarom staan de instellingen voor de routers bij elke test van tevoren vast. In deze prijscategorie blijkt dat routers niet altijd even uitgebreid ingesteld kunnen worden. De router kiest dan bijvoorbeeld zelf zijn wifikanaal en bandbreedte. Waar dit in de testresultaten voorkomt, geven we dit aan. Voor de Linksys geldt voor alle testresultaten dat deze geen instelling voor het wifikanaal biedt, dus dat hij zelf een kanaal heeft gekozen in plaats van kanaal 6 op 2,4GHz en kanaal 36 op 5GHz, waarmee we normaal gesproken de testprocedure doorlopen.
Draadloze doorvoer
De doorvoer op 2,4GHz laat in elk geval een duidelijke verliezer zien: de TP-Link AX10. Zowel bij de test waarbij we verkeer van de router (dut) naar de testcomputers (sta) sturen, als vice versa, blijft deze router achter bij de concurrentie. Deze router is wel ingesteld op 40MHz bandbreedte, maar beschikt slechts over een Wi-Fi 4-chipset voor 2,4GHz, wat de uiteindelijke doorvoer beperkt.
Op 5GHz zou een router met twee spatial streams, een bandbreedte van 80MHz en 1024QAM-modulatie maximaal 1200Mbit kunnen halen. In de praktijk blijft hier 80 procent van over in heel gunstige omstandigheden, zoals in onze afgeschermde kooi. Alle routers komen hierbij in de buurt, behalve de ASUS, die blijft steken op zo'n 800Mbit, ondanks herhaalde tests. De prestaties van de TP-Link Archer AX55 liggen voorbij de bandbreedte van de gigabit-ethernetpoort waarover het verkeer uiteindelijk naar onze meetapparatuur loopt. Deze router beschikt over 160MHz-ondersteuning, wat in theorie een datadoorvoer van 2400Mbit oplevert.
Rate versus range
In de rate-versus-rangetest, meten we de maximale doorvoer van de wifirouters terwijl we de demping op de signalen van de client steeds meer opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren.
2,4GHz
Allereerst moeten we opmerken dat de bandbreedte-instelling op de Linksys-router niet beschikbaar is. Dit tekent zich in de test af doordat deze router zich instelt op een bandbreedte van 40MHz, waar de overige routers op 20MHz zijn ingesteld. Dit vertekent voor deze router de data tot aan 39dB demping, waar de bandbreedte weer in lijn begint te lopen met die van de overige routers en vanaf daar redelijk in de middenmoot blijft. De TP-Link Archer AX10 is op 2,4GHz een laagvlieger doordat hij een oudere wifistandaard ondersteunt. De ASUS AX53U en D-Link X1860 zijn in staat om een verbinding overeind te houden tot het maximale dempingsniveau, al blijft er niet veel datadoorvoer over. Doen we een stapje terug bij 60dB demping, dan voegt de Netgear RAX10 zich bij dit rijtje en weten deze drie routers een verbinding te bereiken die nog net genoeg doorvoer biedt om een filmpje in redelijke kwaliteit te streamen.
In de omgekeerde richting, van de client naar de router, zien we dat de D-Link wat lager scoort dan de rest bij een goed bereik; de RAX10 is duidelijk wat aan het experimenteren met verschillende bandbreedten, waardoor op het ene moment een beter resultaat wordt bereikt dan op het andere. De ASUS AX53U is weer een volhouder tot het uiterste, maar ook de AX55 weet in deze test de verbinding beter te behouden dan in de tegenovergestelde richting.
5GHz
Op 5GHz testen we met een bandbreedte van 80MHz, zonder overige storingsbronnen. Alle routers ondersteunen deze bandbreedte en dit keer betreft het ook het maximum van de Linksys MR7350 in dit spectrum, zodat deze router nu wat eerlijker meedoet. Alle routers scoren vrij gelijkmatig naarmate de demping oploopt. De eerste negatieve uitschieter is de TP-Link AX10, die vrij vlot het bereik verliest. De overige routers scoren nog een bruikbare bandbreedte bij een forse demping van 57dB, wat vergelijkbaar is met een gewapend-betonnen muur. Hierbij moet je wel bedenken dat de routers het binnen de kooi makkelijker hebben dan in de praktijk het geval is, door gebrek aan achtergrondruis.