Door Willem de Moor

Redacteur

Round-up powerbanks redux

Nooit meer zonder stroom

Inleiding

Nu Schiphol overspoeld wordt met vakantiegangers, de festivals welig tieren en we weer massaal eropuit gaan, kun je je tas weer vullen met accessoires voor je digitale nomadenbestaan. Een van de eerste dingen die je daar ongetwijfeld instopt, is een oplader voor je telefoon. Maar wat als je een tijdje zonder stopcontact zit en toch naarstig fotografeert, navigeert, video's maakt en sociale media bijhoudt? Een powerbank om je telefoon in leven te houden, is dan een uitkomst.

Vorig jaar hebben we een bakkersdozijn powerbanks getest en we verwijzen je graag terug naar die round-up. Niet alle powerbanks die we toen in huis hadden, zijn nu nog te koop, dus we hebben de populairste powerbanks die onlangs zijn uitgekomen én goed verkrijgbaar zijn, gekocht en getest. We combineren de testresultaten met de resultaten van de vorige round-up, voor zover modellen daarvan nog verkrijgbaar zijn.

We hebben opnieuw gekeken naar de maximale capaciteit van de powerbanks, het vermogen dat ze op de diverse poorten kunnen leveren en hoe snel je ze weer kunt opladen. De capaciteiten hebben we ditmaal niet op 20Ah gefixeerd, maar we hebben ook enkele kleinere powerbanks van 10Ah meegenomen. We beginnen op de volgende pagina met een korte beschrijving van de geteste modellen.

De powerbanks op een rij

We beginnen met een kleine powerbank van Belkin, de Belkin 10K PD Power Bank. Die is voorzien van geïntegreerde kabels waarmee een Android- of iOS-apparaat via een USB Type-C- of Lightning-connector kan worden opgeladen. De kabeltjes zijn maar 13cm lang en niet enorm dik en kunnen flink wat te verduren krijgen. De laadpoort is echter ook als uitgang te gebruiken, dus je hebt in ieder geval één optie om een eigen kabel te gebruiken.

Veel eenvoudiger dan de Boost Charge met een capaciteit van 10Ah wordt het niet. Belkin levert de compacte powerbank met een enkel USB-C-naar-C-kabeltje van 15cm. Dat kan op de C-poort worden aangesloten om de powerbank te laden of om een apparaat met 18W op te laden. De A-poort is enkel een uitgang en levert 12W aan aangesloten apparaten. Net als bij de overige Belkin-powerbanks krijg je twee jaar garantie én een vergoeding van maximaal 2000 euro als je je aangesloten apparatuur onverhoopt opblaast.

De Belkin Boost Charge 20000mAh USB-C beschikt over drie poorten: twee USB-A-poorten en een USB-C-poort, waaraan de powerbank zijn naam ontleent. Wie denkt die poort voor het snel opladen van een smartphone in te zetten, komt bedrogen uit; de C-poort is enkel voor opladen. De A-poorten zijn de enige uitgangen en kunnen ieder 12W leveren. Bij gelijktijdig gebruik is dat een gezamenlijk vermogen van 15W. Je krijgt een USB-A-naar-C-kabeltje van 15cm in de doos meegeleverd, waarmee je zowel kunt laden als opladen.

Als je voor weinig geld toch een kleine powerbank in je zak wilt steken, dan is de Intenso P10000 een kandidaat. Het Duitse merk staat vooral bekend om zijn budgetaanbod, maar biedt desondanks met de P10000 een veelzijdige powerbank. Het apparaat heeft namelijk maar liefst vier poorten. Twee daarvan, USB-A-poorten, zijn voor het opladen van apparaten met maximaal 2,1A ofwel 10,5W en via de USB-C-poort of microUSB-ingang kan de powerbank met 10W geladen worden. Een A-naar-C-kabel van ongeveer 46cm wordt meegeleverd.

De 25W Wireless Battery Pack van Samsung biedt eveneens een vrij beperkte capaciteit van slechts 10Ah, maar heeft als troef zijn draadlozelaadoptie. Als je in het Samsung-ecosysteem zit, kun je daarmee naast je telefoon ook je Galaxy- of Gear-smartwatch laden, of Qi-compatibele koptelefoons. Via de twee USB-C-poorten kun je met maximaal 3A apparaten opladen, al is dat bij hogere spanningen voor snelladen iets minder. Samsung levert een C-naar-C-kabeltje van 20cm mee.

Is bovenstaande draadloze powerbank je iets te gek, dan kun je ook de variant zonder Qi-laadoptie kopen. Die is wel enkele euro's duurder, maar biedt de dubbele capaciteit: 20Ah. Er is ook een 10Ah-versie van deze powerbank, die ongeveer 35 euro kost. Ons dikkere model heeft twee USB-C-poorten en een A-poort. De powerbank kan met maximaal 25W geladen worden en kan dat vermogen ook leveren op zijn USB-poorten. Samsung levert een C-naar-C-kabel van ongeveer 30cm mee.

De Sandberg Powerbank van vorig jaar is nog goed verkrijgbaar, zij het nogal aan de prijs. De specificaties en eigenschappen zijn uiteraard niet veranderd; de powerbank heeft een bidirectionele USB-C-poort en een enkele USB-A-poort die alleen als uitgang fungeert. Op die laatste kan 12W geleverd worden en via de C-poort maximaal 88W. De powerbank kan met maximaal 60W geladen worden. Een kabeltje van USB-C-naar-C van 50cm wordt meegeleverd.

Van Trust ontvingen we de Eco-variant van de Primo Powerbank met een capaciteit van 20Ah. Dat is een nieuwe versie van een beproefd model, maar met het milieu in het achterhoofd. Zo is de behuizing van gerecycled plastic gemaakt en de verpakking tracht ook het milieu te sparen. De powerbank is verder niet veranderd. Je laadt hem op via een ouderwetse Micro-USB-poort met 10 tot 15W. De uitgangen bestaan uit een USB-C-poort voor maximaal 15W en twee A-poorten van maximaal 12W. Ook gezamenlijk kunnen de poorten niet meer dan 15W gelijktijdig leveren. Trust levert het benodigde Micro-USB-kabeltje van 25cm lang mee.

De Varta-powerbank namen we vorig jaar mee in de vergelijking en hij is nog goed verkrijgbaar tegen een bescheiden prijs. De USB-C-poort kan gebruikt worden om de powerbank op te laden en dient als uitgang. De twee A-poorten zijn uiteraard alleen uitgangen en de Micro-USB-poort wordt gebruikt om de powerbank op te laden met de meegeleverde kabel van ongeveer 50cm. Alle poorten leveren maximaal 5V en 2,4A, dus de powerbank is gelimiteerd tot 12W voor laden en ontladen.

De Redmi-powerbank heeft twee uitgangen en twee ingangen. De uitgangen, standaard USB-A-poorten, leveren ieder maximaal 2,4A of gezamenlijk 2,6A. Apparaten die weinig stroom vragen, kun je met twee drukken op de knop om het accuniveau te checken, gedurende twee uur laden. Dit moet helpen om de poort ingeschakeld te houden om lowpowerapparaten te kunnen laden. Bij veel powerbanks gaan de poorten immers uit bij geringe vraag. Opladen verloopt via de USB-C-poort of de Micro-USB-poort; via die eerste kun je dus geen stroom aftappen. Een laadkabel met Micro-USB-plug van 34cm wordt meegeleverd.

Het grote broertje van de Fuel Series 4 namen we vorig jaar mee in de vergelijking. Die 20Ah-powerbank is inmiddels bijna niet meer te koop, maar de 10Ah-versie is nog volop verkrijgbaar. Die FS401 heeft een bidirectionele USB-C-poort, waarmee je de powerbank en andere apparaten oplaadt met respectievelijk 20 en 18W. De twee USB-A-poorten ondersteunen QuickCharge of gewoon laden en doen dat met maximaal 3A over 5V, goed voor 15W dus. Gezamenlijk kunnen de drie uitgangen 20W leveren. Een USB-A-naar-C-kabeltje van 32cm wordt meegeleverd.

Van de Rugged-serie hebben we vorig jaar de 20Ah-versie getest, die overigens nog steeds prima verkrijgbaar is. Voor deze test nemen we ook de 10Ah-versie, ofwel de XR101, mee. Uiterlijk is die zeer vergelijkbaar, alleen is de powerbank wat korter, maar de breedte en hoogte zijn identiek. Ook heeft de XR101 net als de XR102 een ingebouwd zaklampje en is de powerbank stof- en waterdicht conform IP65. Er zijn twee USB-A-uitgangen van maximaal 18W en een bidirectionele USB-C-poort voor in- en output van maximaal 18W. Gezamenlijk leveren de poorten maximaal 15,5W, maar afzonderlijk 18W. Een USB-A-naar-C-kabeltje van 32cm wordt weer meegeleverd.

Vergelijkingstabel

Testmethode

We meten de capaciteit van de powerbanks in deze test met behulp van een computerized battery analyzer van West Mountain Radio, kortweg CBA IV. Veel meer dan een instelbare load met heatsink en interface naar een pc om spanning en stroomsterkte nauwkeurig te loggen, is dat niet. Om USB-C-poorten op hun PD-mogelijkheden te testen, zetten we een USB Power Delivery Sink op basis van een Cypress CYPD3177 PD-controller in. De controller kan voor verschillende spanningen en stroomsterkten worden ingesteld.

We loggen de daadwerkelijke capaciteit van de powerbanks door ze met de cba aangesloten op een van de 5V-USB-A-poorten te laten leeglopen bij een stroomsterkte van 2A. Zo verkrijgen we de capaciteit van de powerbanks in ampère-uur bij 5V en kunnen we ook de capaciteit in wattuur weergeven. Dat laatste is relevant, omdat ook de Ah-capaciteit bij 5V natuurlijk geen maat is voor de capaciteit bij een andere spanning. Aan de hand van de capaciteit van de powerbanks in Wh kun je zelf uitrekenen hoe lang de accu het zal volhouden bij de spanning en stroomsterkte die jouw apparaat vraagt. Voorbeeld: je telefoon kan opladen bij 9V en 2A. Een powerbank van 63Wh zal het dan drieënhalf uur volhouden. En als je telefoonaccu 3700mAh groot is, weet je ook direct dat je die met dezelfde volle powerbank van 63Wh iets minder dan vijf keer kunt opladen.

Het opladen loggen we met een Energylogger om de laadcurve te bekijken en te zien hoelang het duurt om een volledig lege powerbank op te laden. Veel batterymanagers in accu's laten een lege accu met hogere stroom laden dan een bijna volle; de curve wordt dan afgevlakt. Halverwege het laden lezen we een USB-logger uit om te zien met welke spanning en welke stroomsterkte wordt geladen. Zo krijgen we het vermogen in watt waarmee de powerbank maximaal geladen wordt.

Om te zien welke spanning en daarbij welke maximale stroomsterkte, en daaruit volgend het vermogen, een powerbank op elke uitgang kan leveren, sluiten we opnieuw de cba aan. Die laten we de stroomsterkte in stapjes van 0,1A verhogen, net zolang tot de powerbank geen fatsoenlijke spanning meer kan leveren. We hanteren een grens van 10 procent boven of onder de nominale spanning; voor standaard USB-A-poorten van 5V betekent dat een 'cut-off voltage' van 4,5V. De meeste powerbanks hebben een overcurrent protection, die bij een te hoge stroom simpelweg de spanning op een poort afsluit.

We meten op de USB-A-poorten de maximale stroomsterkte bij 5V en bij USB-C-poorten gebruiken we de eerdergenoemde power sink om de powerbank ook andere spanningen, zoals 9, 12, 15 en 20V te laten leveren. Ook van die spanningen noteren we, indien ze geleverd kunnen worden, de maximale stroomsterkte.

De overige gegevens die we noteren, zoals formaat, volume, capaciteit per volume of gewicht en maximale vermogens, zijn afgeleiden van de metingen in combinatie met de specificaties.

Resultaten: gemeten capaciteit

We hebben alle powerbanks met een opgegeven accucapaciteit van 20Ah van een donkerblauw kleurtje voorzien en de modellen met 10Ah-capaciteit zijn lichtblauw.

We meten de capaciteit bij 5V en 2A, wat logischerwijs een lagere capaciteit oplevert dan die door de fabrikanten wordt opgegeven. Die zetten immers de capaciteit van de accucellen bij hun nominale spanning van 3,7V op de doos. De capaciteit die we meten, is dus ongeveer driekwart van de door de fabrikant opgegeven capaciteit. Omdat de powerbanks veelal ook met andere spanningen gebruikt kunnen worden, geven we ook de energie in wattuur. Daarmee kun je zelf berekenen hoelang je een apparaat met een gegeven vermogen kunt opladen. Zo houdt een 70Wh-powerbank het op een spanning van 5V en 1A, of 5W, maar liefst 20 uur uit, maar als er 18W geleverd kan worden, bijvoorbeeld op 12V en 1,5A, is je powerbank na 4 uur al leeg.

Onze 20Ah-powerbanks zouden, gerekend met 3,7 of 3,6V van de accucellen, een capaciteit van 74 of 72Wh moeten hebben. Voor de 10Ah-exemplaren is dat 37 of 36Wh. In onze test haalt alleen de Belkin Boost Charge 20000mAh die belofte, de rest komt wat lager uit. Bedenk dat dit een praktijkmeting is, waarbij de spanning nooit exact 5V is; alleen de stroomsterkte is volledig gefixeerd. De spanningsregeling van de powerbanks houdt de spanning in de buurt van de 5V, maar het is lastig om dat op 5,00V te houden.

 • Accucapaciteit (2A - 5V)
 • Gemeten capaciteit
Accucapaciteit (2A - 5V)
Powerbank Accucapaciteit (mAh) Capaciteit in Ah (hoger is beter)
Belkin Boost↑Charge 20000mAh 20.000mAh
14,57
Belkin Boost↑Charge 20000mAh USB-C 20.000mAh
13,73
Trust Primo Powerbank 20.000 mAh 20.000mAh
13,71
Samsung 20Ah Battery Pack 20.000mAh
13,42
Varta Energy 20000 20.000mAh
13,37
Xtorm Rugged XR102 20.000mAh
13,36
Sandberg Powerbank USB-C PD 100W 20000 20.000mAh
12,34
Xtorm Rugged XR101 10.000mAh
6,74
Intenso P10000 10.000mAh
6,59
Samsung 25W Wireless Battery Pack 10.000mAh
6,50
Xtorm Fuel Series 4 Powerbank 10.000mAh 10.000mAh
6,47
Belkin Boost↑Charge 10000mAh 10.000mAh
6,46
Xiaomi Redmi 10000 mAh 10W Fast Charging 10.000mAh
6,41
Belkin 10K PD (integrated USB-C and Lightning) 10.000mAh
6,37
Gemeten capaciteit
Powerbank Accucapaciteit (mAh) Energie in Wh (hoger is beter)
Belkin Boost↑Charge 20000mAh 20.000mAh
75,6
Trust Primo Powerbank 20.000 mAh 20.000mAh
70,7
Xtorm Rugged XR102 20.000mAh
69,5
Varta Energy 20000 20.000mAh
69,3
Belkin Boost↑Charge 20000mAh USB-C 20.000mAh
69,2
Samsung 20Ah Battery Pack 20.000mAh
66,4
Sandberg Powerbank USB-C PD 100W 20000 20.000mAh
64,2
Xtorm Rugged XR101 10.000mAh
34,2
Xtorm Fuel Series 4 Powerbank 10.000mAh 10.000mAh
33,8
Xiaomi Redmi 10000 mAh 10W Fast Charging 10.000mAh
33,1
Intenso P10000 10.000mAh
32,6
Belkin Boost↑Charge 10000mAh 10.000mAh
32,0
Samsung 25W Wireless Battery Pack 10.000mAh
31,9
Belkin 10K PD (integrated USB-C and Lightning) 10.000mAh
31,6

Capaciteit per volume en gewicht

Onderstaande tabel is standaard alfabetisch gesorteerd, maar je kunt zelf op de diverse variabelen sorteren. Op het vlak van energie-inhoud ten opzichte van volume wint de Samsung Battery Pack het nipt van zijn concurrenten. Dit is dus de beste keus als je veel energie zo efficiënt mogelijk wil vervoeren. Het is echter niet de lichtste in verhouding tot de capaciteit; die eer gaat naar de Boost Charge van Belkin en de Varta Energy 20000. Is daarentegen de absoluut kleinste powerbank je criterium, dan is de Intenso-powerbank voor jou, terwijl de eer van de lichtste naar de Fuel Series 4 van Xtorm gaat.

Maximale stroomsterkte

We hebben met de CBA IV de stroomsterkte op de USB-A-poort en waar mogelijk de C-poort in stappen van 0,1A verhoogd, waarbij we op de C-poort met behulp van de PD-sink de spanning varieerden. In de meeste gevallen konden de powerbanks de spanning ook bij hogere stromen nog aardig reguleren, maar hier en daar zagen we ook spanningsval die normaal functioneren in de weg zou staan. We tonen de maximale stroomsterkte in onderstaande grafieken.

Zoals je in de specificaties kunt zien, is niet elke powerbank met dezelfde poorten uitgerust en dus komt niet elke powerbank in alle grafieken voor. Er zijn zelfs enkele powerbanks die niet in het lijstje met USB-A-uitgangen voorkomen; de Belkin 10K PD heeft geen A-uitgang, net als de Samsung Wireless Battery Pack. De powerbanks die wel een USB-A-poort hebben, leveren in de regel rond 15W, of 3A bij 5V, op die poorten. De Intenso P10000 en Samsung 20Ah Battery Pack blijven wel flink achter bij de overige powerbanks; die komen maar net boven de 10W.

Ook voor powerbanks met een USB-C-poort geldt dat niet elke C-poort hetzelfde is. Sommige fabrikanten gebruiken de poort enkel voor laden en bij sommige ontbreekt een C-poort. Bij de fabrikanten die wel een C-uitgang hebben, kunnen ze verschillende spanningen leveren. Daarbij kunnen de meeste C-uitgangen wel 5V leveren, waarbij de Belkin 10K PD een hoge stroom tot 3,5A lijkt te leveren, maar daarbij wel de spanning flink laat zakken, tot slechts 4,2V. Veel apparaten zullen dat te weinig vinden. De powerbank levert 2,8A redelijk stabiel op een spanning van 4,5V. De spanning op de A-poorten van de Xtorm XR101 is veel netter, met keurig 5,2V, bij een stroomsterkte van 3,4A. Dat levert een veel bruikbaardere 17,5W op.

Op de C-poorten leveren slechts drie powerbanks 20V en Samsung slaat 12V over. De overige powerbanks doen in ieder geval 5 en 9V, al zijn de vermogens voor 5V-voeding wel wat lager dan bij de USB-A-poorten. Met een hogere spanning leveren ze wel meer vermogen, met de Xtorm Fuel Series 4 10.000mAh als een van de betere; die levert ruim 21W op 9 én 12V. Samsungs Wireless Battery Pack levert bijna 24W bij 9V, maar wij konden daar zoals gezegd geen 12V uit krijgen.

 • 5V-cutoff A-poort
 • 5V-cutoff C-poort
 • 9V-cutoff C-poort
 • 12V-cutoff C-poort
 • 20V-cutoff C-poort
12V-cutoff C-poort
Powerbank A in ampère (hoger is beter)
Sandberg Powerbank USB-C PD 100W 20000
3,2
Xtorm Rugged XR102
3,1
Belkin Boost↑Charge 10000mAh
2,0
Xtorm Rugged XR101
1,9
Xtorm Fuel Series 4 Powerbank 10.000mAh
1,8
Belkin 10K PD (integrated USB-C and Lightning)
1,6
20V-cutoff C-poort
Powerbank A in ampère (hoger is beter)
Sandberg Powerbank USB-C PD 100W 20000
4,3
Xtorm Rugged XR102
1,9
Samsung 20Ah Battery Pack
1,3

Geleverde maximale vermogens

Om de vermogens van de powerbanks makkelijker inzichtelijk te maken, hebben we ze per poort in een tabel gezet. De vermogens zijn berekend met de maximale stroomsterkte die de powerbanks konden leveren, vermenigvuldigd met de gemeten spanning bij die stroomsterkte.

Voor de vermogens op de A-poort hoef je de Intenso of Samsung-powerbanks niet te kopen; daar zijn de Xtorms en Belkins beter geschikt voor. De Sandberg-powerbank en de Xtorm XR102 zijn de krachtigste wat geleverd vermogen betreft, met 40 tot zelfs ruim 80W op hun C-poorten.

Opladen

Een lege powerbank wil je zo snel mogelijk weer opgeladen hebben, reden om de kijken hoe snel de powerbanks worden geladen. Dat doen we met de laadsnelheid, waarbij het laadvermogen en natuurlijk de laadtijd onze meetlat vormen. Hoe hoger het vermogen waarmee we laden, hoe sneller de powerbank immers opgeladen is. Uiteraard is dat laden sterk afhankelijk van de lader én de kabels die je gebruikt. Daarom hebben we een lader gebruikt die niet beperkt wordt door vermogen, en die PD 3.0, QC 3.0 en 4.0, en PPS ondersteunt. Voor de C-C-kabels hebben we kabels met een e-marker gekozen voor een zo goed mogelijke compliance en voor de laders met micro-B-poort hebben we de eigen kabels gebruikt.

Als we al flinke verschillen in geleverde vermogens zagen, geldt dat zeker ook voor het laden van de powerbanks. De Sandberg van de test van vorig jaar is van het buitenklassement met bijna 80W laadvermogen en ook de XR102 van Xtorm laadt vlot met 33W. Daarna komen de Samsung-powerbanks, met een nog altijd uitstekende 22 tot 23W. Xtorm zit met zijn overige powerbanks in de middenmoot en alleen de kleine Belkin Boost Charge weet nog goed mee te komen. De overige powerbanks zijn met amper 10W te laden en dat is prima als je bijvoorbeeld 's nachts de tijd hebt. Als je echter haast hebt, kun je die maar beter laten liggen.

We hebben van onze nieuwe batch ook gelogd hoelang het duurt om een volledig lege powerbank voor 100 procent op te laden. Uiteraard kunnen de exemplaren van 10.000mAh sneller vol zijn dan de grotere 20.000mAh-powerbanks, maar desondanks zien we grote verschillen. De Samsung Wireless powerbank is veruit het snelst vol, terwijl de Intenso zelfs langer oplaadt dan een powerbank met de dubbele capaciteit.

De meeste kleinere powerbanks zijn na een halfuurtje laden voor pakweg een vijfde gevuld, met de Samsung Wireless Battery Pack die daar in positieve zin van afwijkt en de Intenso in negatieve zin, aangezien die dan pas op een tiende is.

 • Laadtijd
 • Procent vol na 30 minuten
 • Maximaal laadvermogen

Conclusie

Voor powerbanks geldt eigenlijk hetzelfde als wat voor een camera geldt: de beste is degene die je bij je hebt. Toch maakt het nogal wat uit welke powerbank je dan maar beter bij je kunt hebben, want de onderlinge verschillen zijn fors.

Wil je een powerbank met flink wat capaciteit, dan moet je naar de 20Ah-exemplaren kijken. De Belkin Boost Charge-modellen vallen in die categorie af; de ene is veel te duur en de andere heeft weliswaar USB-C in zijn naam, maar dat is enkel om de powerbank op te laden, en nog traag ook. De Sandberg en Xtorm XR102 zijn veelzijdig, maar erg duur en de Varta is weliswaar erg goedkoop, maar niet superveelzijdig. Onze winnaar in deze categorie is de Samsung 20Ah Battery Pack, die vrij snel oplaadt en bovendien erg veelzijdig is, met flinke vermogens op USB-A- en -C-poorten.

In de 10Ah-categorie is de Wireless-powerbank van opnieuw Samsung een uitstekende keus. Met een vrij bescheiden prijs levert hij aardige vermogens en hij is bovendien razendsnel vol. Een flink minpunt is het ontbreken van een USB-A-poort, waardoor je beperkt bent in het opladen van oudere apparatuur, tenzij je met verloopjes wilt werken. Voor gebruiksgemak is de Belkin 10K PD met zijn geïntegreerde kabeltjes een aanrader, met dezelfde beperking als de Samsung: geen USB-A-poorten. De Intenso is merkbaar een budgetpowerbank en ook de Xiaomi-powerbank biedt net te weinig features. De Xtorm Fuel Series 4 is wat ons betreft nog wel een aanrader, met een apart ontwerp, maar wel een vrij forse prijs. Daar staan wel goede prestaties, behalve wat oplaadtijd betreft, en veelzijdigheid tegenover.

De Sandberg Powerbank USB-C PD 100W mag zijn Ultimate-award houden en we geven de Samsung 25W Wireless Battery Pack en 20AH Battery Pack een Excellent-award. De Xtrom Fuel Series 4 krijgt een eervolle vermelding wegens zijn features en ontwerp, maar is net te duur voor een award. De Rugged powerbanks van dat merk moeten we nog even noemen als aanraders voor wie op zoek is naar een powerbank die tegen een stootje en wat water kan, maar voor huis-tuin-en-keukengebruik zijn ze wat prijzig.

Powerbank Vanaf-prijs
Belkin 10K PD (integrated USB-C and Lightning) € 39,95
Belkin Boost↑Charge 10000mAh € 33,-
Belkin Boost↑Charge 20000mAh € 44,95
Belkin Boost↑Charge 20000mAh USB-C € 39,59
Intenso P10000 € 14,74
Samsung 20Ah Battery Pack Excellent € 49,90
Samsung 25W Wireless Battery Pack Excellent € 49,90
Sandberg Powerbank USB-C PD 100W 20000 Ultimate € 103,19
Trust Primo Powerbank 20.000 mAh € 29,99
Varta Energy 20000 € 25,95
Xiaomi Redmi 10000 mAh 10W Fast Charging € 14,95
Xtorm Fuel Series 4 Powerbank 10.000mAh € 36,95
Xtorm Rugged XR101 € 49,95
Xtorm Rugged XR102 € 72,-

Reacties (161)

161
159
105
4
0
30
Wijzig sortering
Jammer dat jullie de volgende Powerbanks niet hebben meegenomen:

- Xiaomi Mi 50w https://tweakers.net/pric...-power-bank-20000mah.html
- chargeasap Ultimat Powerbank https://chargeasap.com/co...nks/products/flashproplus

Ook mis ik nog een test in jullie artikel. Op reis is het soms handig om niet te veel mee te nemen, wanneer je 's nachts je telefoon aan de lader wil leggen vond ik het eerder altijd heel handig om je lader in je powerbank te kunnen steken en vervolgens vanaf de powerbank naar m'n telefoon. Maar toen ik een powerbank had gekocht van Anker, ondersteunde die dat niet... Dat viel me toen enorm tegen maar het is wel degelijk een feature die het testen waard is.

Daarnaast, misschien moeten jullie benadrukken wat het voordeel is van snel kunnen opladen van je powerbank. Daarvoor moet je men de lithium technologie wel een beetje begrijpen. Het is namelijk zo dat een lithium batterij steeds minder vermogen kan opnemen naarmate hij voller raakt. stel nou, je telefoon is 5000 mAh terwijl je powebank 20.000mAh is en je beide apparaten met 60W kan laden, zal de powerbank sneller die eerste 5000mAh gevuld hebben. Het betekent dus, dat als je onderweg bent en je telefoon bijna leeg is, je beter je powerbank in het stop contact kan steken, en daarna in je telefoon.

Echter, daarvoor is ook de efficientie van het laadcircuit van belang. Als de effiicientie te laag is, geldt dat namelijk niet. Jullie hebben hier alleen gekeken naar capaciteit en laadvermogen. Maar het is waanzinnig interessant welke powerbank het meeste overhoudt tussen USB IN en USB OUT. Capaciteit geeft wel iets weg van het laad circuit, maar niet alles.

kortom: Ik mis efficientie testen in combinatie met wat feature testen.

[Reactie gewijzigd door LittleKiller op 9 augustus 2022 09:47]

Pass through laden is inderdaad iets wat heel veel uit kan maken, en niet veel powerbanks hebben gek genoeg.
Is dat ook niet heel slecht voor de accu dan? Ik heb altijd begrepen, ook met de accu van een telefoon, dat het sneller slijt (meer cycli?) wanneer je tegelijkertijd oplaadt en flink verbruikt.
Je kan een accu niet opladen en tegelijk gebruiken. Als je de powerbank oplaad bied je een externe voeding aan. Deze externe voeding kan verdeeld worden over de gevraagde uitgang (telefoon) en het intern opladen van de accu. Zie het als het vullen van een emmer met water die je ook laat leeglopen.
Ik zie inderdaad op verschillende websites dat het geen kwaad kan. Bijzonder, want 2 jaar geleden toen ik er naar zocht kwam ik op de website van een mobiele telefonie provider tegen dat dit juist slecht zou zijn. Moet je nagaan wat voor een slechte informatie er soms geleverd wordt.
Er zingt ook nog steeds zo'n verhaal rond dat je opladers uit het stopcontact moet halen als je ze niet gebruikt, omdat ze anders tig euro's per jaar zouden verbruiken. Terwijl de EU al meer dan een decennium geleden een bovengrens van standbystroom heeft verordonneerd waardoor dit bij zowat elke oplader nog slechts om centen, zo niet minder gaat. En het is te zien doordat ze een stuk kleiner zijn dan de bekende 12V of 9V adapters van vroeger en ook niet meer warm worden als ze ongebruikt in het stopcontact zitten. Maar ja mensen gebruiken niet altijd hun kritische brein en helaas geldt dit soms ook voor mensen die bedrijfsmatig informatie verspreiden.
Ach ja, vroeger moest je ook perse de bijgeleverde USB oplader van de fabrikant gebruiken anders ontplofte het universum, nu leveren ze niet eens meer een oplader omdat het geen zier uitmaakt en duurzaam zou zijn. De adviezen van de fabrikanten (en overheden) zijn behoorlijk onderhevig aan tijdsgeest.
Mwoah de vroege USB was natuurlijk wel een beetje het wilde westen op elektro gebied terwijl USB-C via PD e.d. protocollen dat redelijk afgebakend heeft. Ik snap het dan wel dat men dan bij USB-C apparaten wel zoiets heeft van 'gebruik maar een willekeurige oplader'. Daarnaast sloeg die claim indertijd ook op het mogelijk maken van sneller opladen, QC bijvoorbeeld, dus mogelijk had het ook een juridische achtergrond om geen claims te krijgen dat hun opgegeven laadsnelheid niet klopte met de werkelijkheid.
Nou, de zogenaamde micro USB was redelijk standaard, doorgaans gaf en geeft elke USB variant pakweg 5 Volt en 1,5 Ampère. Kon weinig misgaan om eerlijk te zijn. Ik heb op mijn werk ontelbare telefoontjes uitgegeven met een breed scala aan gelijksoortige laders. Allemaal met de waarschuwing dat de bijgeleverde lader gebruikt moet worden maar bij het uitleveren prikte we ze allemaal aan dezelfde crappy laders van de veel oudere voorgangers. Of er nu Nokia, Moto of 'Jopiegoedkoopie' op stond maakte geen fluit uit.
Nu zitten we met een USB-C beleid wat alleen de connector afdwingt. Dus je kunt nog steeds elke willekeurige lader voorzien van de juist connector en je voldoet weer aan de letter van de wet. QC (en zo) valt buiten die richtlijnen en dus komt inderdaad de disclaimer dat de juiste lader gebruikt moet worden voor de extra functionaliteit.
De voornaamste redenen om laders uit het stopcontact te halen wanneer je ze niet gebruikt is omdat er heel veel personen zijn die 'gewoon' een lader van een euro van Aliexpress halen 'omdat deze veel goedkoper is en het ook doet'. Maar deze laders hebben de eigenschap dat ze door slecht en goedkoop ontwerp in de fik kunnen vliegen met alle gevolgen van dien. Dan is een broodje aap verhaal dat de lader zogenaamd geld kost als je'm laat zitten een hele goede drijfveer voor juist dit soort mensen (die niets uit willen/kunnen geven) om hun gevaar uit het stopcontact te halen.
Dat dit broodje aap dus levens redt doordat er minder foute laders ontbranden is best een erg goede bijkomstigheid. Personen die wéten dat het lulkoek is die zullen geen 1-euro-electronica dat op 230 volt werk gebruiken. Personen die het wel willen geloven kopen dit soort gevaar en daar is het een mooi stukje zelfbescherming voor! :D

In principe ben ik tegen het verspreiden van incorrecte informatie. Maar in dit specifieke geval redt het meerdere levens per jaar.
En dat kan je neem ik aan staven met cijfers? Het is namelijk al moeilijk om tegenwoordig nog crappy opladers bij Ali te halen, dat kan nu ook allemaal QC 3.0 en/of PD-15 of meer dat nauwelijks onderdoet voor retail spul. En daarnaast zal het meerendeel van het volk gewoon bij de Action e.d. kopen als het goedkoop moet. Dus het lijkt me vrij onrealistisch dat een dermate groot deel van de bevolking zulke slechte laders heeft én ze nog bewust eruit haalt, omdat die mythe steeds meer wordt onkracht en dus boeit het mensen niet meer.

Ik heb overigens nooit wat vanuit de brandpreventiehoek hierover gehoord, wel algemeen dat het altijd beter is om stroomverbruikers eruit te halen. Maar dat zijn die opladers met hun geschakelde voeding juist niet… en waar men wel duidelijk op inzet is het toepassen van rookmelders. Ik zet dus om meerdere redenen grote vraagtekens bij je bewering. 10 jaar terug was het een ander verhaal, toen heb ik zelf ook wel eens rook en vonken uit crappy laders gezien. Maar daaruit volgt niet automatisch dat we nu nog in dezelfde tijd leven, mijn waarneming bestrijdt dat in ieder geval.
Ik heb overigens nooit wat vanuit de brandpreventiehoek hierover gehoord
Vraag maar eens aan de brandweer hoeveel woningbranden worden veroorzaakt door ondeugdelijke opladers (en andere electrische apparatuur).

Waarom er zo wordt geageerd tegen goedkope rommel van Ali (of Action, want die kopen bij dezelfde fabrikanten) is dat de Chinezen er gewoon niet voor terugdeinzen om levensgevaarlijke rommel op de markt te zetten. Ze lijken van de buitenkant op een origineel merkproduct, maar zijn totaal niet voorzien van deugdelijke beveiligingen. Een goed voorbeeld is te zien in dit filmpje van BigCliveDotCom. Ik schrok daar behoorlijk van, want deze nep groepsschakelaar kan gewoon brand veroorzaken want er zit gewoon niets in dat kortsluiting of overbelasting voorkomt. Hetzelfde geldt ook voor opladers van dergelijke fabrikanten: ze laden wel en zijn lekker goedkoop. Maar er is een goede reden dat ze goedkoop zijn, want een degelijke beveiling ontbreekt gewoon. Er staan wel allerlei stempeltjes op enzo....net echt.

Ik hoorde ook van een vriend die in apparatuur voor de beroepsvaart handelt. Hij kreeg de vraag of hij een bepaalde schakelaar kon leveren. Een BBC (Brown Bovery Corp) model zoveel. Navraag leerde dat BBC dat model helemaal niet kent en ze vroegen om een foto. De foto doorgestuurd en BBC zegt dat het helemaal niet iets is dat zij maken, ook al staat hun merk erop met een verzonnen typenummer en alle merkjes van keuringsinstantie. Net echt, maar niet echt en dus gevaarlijk.

Ik heb mij dus voorgenomen om electrische zaken niet meer uit China te betrekken. Voor die paar euro ga ik niet met mijn leven spelen.
`
Je kan een accu niet opladen en tegelijk gebruiken. Als je de powerbank oplaad bied je een externe voeding aan. Deze externe voeding kan verdeeld worden over de gevraagde uitgang (telefoon) en het intern opladen van de accu. Zie het als het vullen van een emmer met water die je ook laat leeglopen.
Dat is nou juist het verkeerde voorbeeld. Je moet het zien als een grote emmer (powerbank) en een kleine emmer (telefoon) die tegelijk vanuit één kraan gevuld worden, maar wel met twee aparte slangetjes.
Ik moest zijn antwoord ook opnieuw lezen, maar zijn voorbeeld gaat over het eerste zinnetje: Je kan een accu niet opladen en tegelijk gebruiken > Zie het als het vullen van een emmer met water die je ook laat leeglopen.
Kweenie. Je kan een emmer best tegelijk vullen en laten leeglopen, door een gat onderin bijvoorbeeld. Veel powerbanks voorkomen dat scenario of de producent (ik heb het Anker gevraagd) vertellen dat het 'niet goed' is voor de accu in de powerbank.

Ik heb nu een powerbank van Xiaomi die ermee adverteert dat het wel kan: https://tweakers.net/pric...wer-bank-3/specificaties/
Maar je kunt niet tegelijkertijd stroom in en uit een accu laten stromen.
Het chemisch proces in de accu kan niet laden en ontladen tegelijk.
Daar gaat de vergelijking met een emmer met gat in de bodem niet op.
Ben daar zelf ook op de harde manier achter gekomen. Heb ondertussen een stuk of 5 pwbanks gehad en geen 1 had bruikbare passthrough. Ze gooien gewoon je telefoon vol en laden zelf bijna niet bij..
Dat doorladen is inderdaad wel een specificatie die ook wel opgenomen mag worden in de Pricewatch. Ik gebruik dat altijd om vanuit 1 stekker toch meerdere apparaten vol te hebben na een nacht. Bovendien heb je een soort spanningsstabilizator voor landen waar de netspanning wat minder stabiel is dan hier in Nederland.
Die spanningsstabilisator is toch al het AC/DC circuit van de lader? ;)
Ik heb die functie ook een tijdlang gebruikt als "poor man's UPD" voor raspberry pi waar Domoticz op draaide. Fijn als dat bleef draaien terwijl de stroom er bewust/onbewust even af ging
Wat modellen betreft: ik heb geselecteerd op goede verkrijgbaarheid (zie ook andere comments, 5 winkels met 1 of 2 24/5 levering) in de Pricewatch: de Xiaomi viel af wegens 4 winkels en de chargeasp komt niet in PW voor - wel awesome powerbank tegen equally awesome prijs :)
Wat opladen betreft heb je helemaal gelijk: we hebben op de pagina testmethode ook de laadcurve genoemd. Het praktisch nut van laadsnelheid heb je mooi onderstreept, dank!
Volgende keer testen we ook of een powerbank gelijktijdig kan laden en opladen (y)
Nice! Ik ben benieuwd naar de volgende test. En wat vind je van de efficientie van het laad circuit? Denk je dat je dat ook zou kunnen testen? Ik heb daar evt wel tips voor
Bij geleverde maximale vermogens is de eenheid Wh en niet W.

Ik heb ook een power bank gezien die als je een nieuwe accessories aankoppelde even alles uitzet, dan alles weer opnieuw configureerde kwa levering van stroom. Dat is vervelend als je een PI op z’n device koppels…
Bij geleverde maximale vermogens is de eenheid Wh en niet W.
Vermogen wordt nooit uitgedrukt in Wh. Wh is een eenheid van energie (vermogen over tijd) , niet van vermogen.
Ik heb dat probleem (omschakelen van Pi voeding van batterij naar netstroom via een relais) indertijd opgelost met een grote condensator. Capaciteit weet ik niet meer zo gauw maar kan ik opzoeken. Heb er nog een paar liggen geloof ik.
Het betekent dus, dat als je onderweg bent en je telefoon bijna leeg is, je beter je powerbank in het stop contact kan steken, en daarna in je telefoon.
Is dit niet een beetje voorbij het doel van een powerbank? Als je onderweg beschikt over een stopcontact, waarom zou je dan überhaupt een powerbank insteken?
Als je kort stondig bij een stop contact bent, wil je denk ik zoveel mogelijk energie opslurpen. Als je powerbank meer energie kan opslurpen in de tijd dat je daar bent, heb je effectief meer lading gewonnen. Dus nee, het kan zo zijn dat een powerbank dan effectiever is. Als jij ergens langer dan een uur bent, dan is het misschien handiger om je telefoon in het stop contact te steken.

Maar, als je 1 usb poort hebt, kan het misschien alsnog slimmer zijn om toch je powerbank op te laden. Mocht je ergens een nacht zijn kan je dan je telefoon helemaal volladen, maar ook je powerbank.
Lmeeste telefoons laden met veel meer watt dan de power banks (zie de review - meer dan 20 watt is zeldzaam) dus als je beperkte tijd hebt kun je beter je telefoon opladen.

Of koop een oplader met meerdere poorten!

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 12 augustus 2022 08:31]

Je kan kabels kopen van o.a. Anker kopen waar een weerstand inzit om doorlaten te voorkomen voor zover ik kan nagaan.
Die Chargeasap ziet er handig uit voor Apple gebruikers (zoals ik). Maar wat een vaag merk zeg :'( .
@LittleKiller Zou jij wat dat betreft de xiaomi met 50w aanraden boven de powerbanks genoemd in het bericht?
Hij is 50 euro, maar kan ook usb-c laptops opladen (en ook een steam deck). Ik heb eerder xiaomi powerbanks gehad en die bevielen mij destijds ontzettend goed.
Voor mij niks anders meer dan Anker.. wat een heerlijk spul is dat..
Helemaal mee eens. Ik ben ook wat verbaasd dat er geen Anker getest is. Is toch echt wel een bekend merk voor dit soort accessoires.
Anker is niet overal vlot verkrijgbaar en lijkt zich meer op de VS en Azië te richten. Hun nieuwe GaN premium prime reeks komt voorlopig niet eens naar Europa. Wellicht dat dat een reden is maar het is verder heel fijn spul inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Andros op 9 augustus 2022 10:48]

Ben je daar zeker van? ik heb een tijdje geleden gewoon op amazon.nl hun Nano (GaN) charger aangekocht
GaN premium primeis een nieuwe serie, net een week uit oid. Ik ben aan het zien voor een Anker 733 maar door de Amerikaanse plug lijkt het ding niet naar Europa te komen. Voor mij niet erg gezien ik deze wil gebruiken op reis buiten Europa maar dan wordt het wel eerst importeren.

Excuus, GaN prime ja ^^

[Reactie gewijzigd door Andros op 9 augustus 2022 10:48]

GaN Prime bedoel je denk ik. Ik kende het nog niet, dus een Anker GaN premium leverde weinig op ;)
Ze zijn nu in elk geval op de Duitse website te vinden.

Maar ik ben niet zo onder de indruk, die 65 watt lader - ik heb precies dat model een jaar terug al gekocht van een no-name brand op Amazon, dus volgens mij is dit gewoon een oem-etje.
Daar heb je wel een punt. Ik haal dit spul bij Amazon vandaan, maar ik heb ze alleen gezien bij Amazon, Bol en nog wat GSM-winkels. Mediamarkt ofzo heeft het niet. Megekko heeft ze ook trouwens.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 9 augustus 2022 10:28]

Ik heb er vorige week één gekocht bij de Mediamarkt maar wel net over de grens.
Ik heb op het moment van selectie in de PriceWatch gekeken naar powerbanks die aardig verkrijgbaar zijn, bij vijf winkels en bij ten minste 1 of 2 binnen 24 uur (geen backorder etc) en na 2020 zijn uitgebracht.
Alle Anker-powerbanks waren toen, en nu nog steeds, bij slechts 1 of 2 winkels te koop, vaak niet op voorraad (1 uitzondering: de Anker 622 is opeens goed verkrijgbaar, maar een paar weken geleden nog niet)
[deleted]

[Reactie gewijzigd door stuffie123 op 9 augustus 2022 13:38]

Ik begin inmiddels ook wel een collectie op te bouwen. Van een 5-poort USB-charger gewoon voor in de wandcontactdoos tot de Nintendo Switch-licensed powerbank (specifiek voor, juist, onze Switches) en minstens een tweetal 'grote' units van 20.000mAh en de .. 11.000 geloof ik.. uit m'n hoofd.
Tis wat offtopic, maargoed:
Dat valt hier wel mee, slechts 1 accupack en 1 lader maar er gaat bijvoorbeeld daarom maar 1 oplader mee op reis: de Anker Powerport Atom III met 2x USB-A en 2x USB-C. De rest van de laders blijft thuis (ook de laptoplader). Het spul is ontzettend goed gebouwd en je kan er alles mee opladen wat je wilt. Zelfs laptops (al gaat dat niet zo snel). Anker ftw :P
Ik dacht net hetzelfde, artikel opengeklikt uit de veronderstelling iets over een nieuwe telg van Anker te lezen, maar tot m'n verbazing staat het merk er zelfs niet tussen... blijkbaar wat minder vlot verkrijgbaar.

Ik gebruik sinds 2019 deze van Anker; https://www.amazon.co.uk/..._asin_title?ie=UTF8&psc=1
Ook 20.000mAh, nog steeds quasi dagelijks in gebruik en nog geen merkbare(!) degradatie van capaciteit. Natuurlijk zal er degradatie zijn, maar ik laad nog steeds vlot m'n tablet én smartphone tegelijk op, met nog capaciteit over om één van de toetstellen daarna nog eens op te laden.

Nadeeltje van deze powerbank is, gezien de leeftijd, geen USB C en PD... dat was toen nog niet echt een ding in powerbanks.

Wel knap van Samsung om naast haar 10.000mAh met wireless charging, toch ook een 20.000mAh aan te bieden zonder wireless charging voor ongeveer dezelfde prijs.
Kun je ook toelichten waaróm dat zo heerlijk is? Ik vind heerlijk namelijk geen kwalificatie die bij techiek past. Behalve als het lekker aanvoelt, zachtjes is om te aaien met een vachtje bijvoorbeeld, of 's nachts tegen je aan komt liggen en je warm houdt.

Dus: met welke Anker(s) heb je ervaring, welke specificaties hangen daaraan en waarom is dit dan beter dan de 15 banks genoemd in deze test?
De Anker Powercores hebben een soort van vachtje. De behuizing is van relief voorzien waardoor ze aaibaar worden. Niet allemaal overigens, maar de versie (inclusief de Powerport) die ik heb wel. Erg handig omdat ze dan ook minder snel wegglijden als je ze bijvoorbeeld in een vliegtuig in die opbergflap voor je klemt, maar aaien kan natuurlijk ook.
Ik ben altijd benieuwd hoe dat na 5 jaar is. Die controllers met zo'n rubber textuur zijn dan ook niet meer om aan te zien vaak.
Hier prima na ehh.. 4 jaar denk ik. Het is geen rubber. Het is hard relief. Hoe moet ik het beschrijven. Meer een soort plastic snijplank structuur zegmaar. Het is een soort opgeruwd plastic.

Hier wel goed te zien als je het plaatje vergroot:
https://www.amazon.nl/Ank...ercore%2Caps%2C116&sr=8-7

Ingesneden plastic ? Naja, ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel :) Willekeurige powercore gekozen trouwens. Dit is niet 100% de versie die ik heb maar dat is ook niet zo relevant.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 9 augustus 2022 09:38]

Ah ja, ik dacht dat het zachter was (teveel op je vachtje opmerking gefocusseerd :)). Dit harde blijft wel goed.
Maar controllers hou je uren per dag vast (althans, ik dan). Een muis ook. Een powerbank niet ;)
Klopt maar het rubber vergaat niet alleen op de plekken waar je hem vast houdt helaas.
Die Nintendo Switch-powerbank heeft een soft-touch feel. Die is best wel aaibaar.

Voor de rest.. ja ik vind sommige OS'en en mobiele OS'en ook gewoon vergelijkbaar met "een warm bad van digitale luxe". Het is een gevoel. De gewicht/grootteverhouding van die grote Anker powerbanks die ik heb vind ik ook geweldig. Geen scherpe randen. zware en aluminium behuizing met het gevoel dat je er iemand mee neer kan knuppelen mocht het nodig zijn, zoiets. Dat is 'heerlijk' in mijn woordenboek ;)

En waarom ik ze goed vind... de typenummers weet ik niet precies uit m'n hoofd maar ik heb een 11.000mAh, 20.000mAh en die Nintendo Switch branded versie van -ik meen- 10.000mAh ook. Het laadt snel op, ze zijn wel wat zwaarder maar daardoor voelen ze erg stevig, kan m'n telefoon er vaak genoeg snel aan opladen (quickcharge en alles). De bouwkwaliteit vind ik top.. ik heb ook dingen van Xtorm gehad maar daar vond ik de capaciteit van de accu's toch wat minder, als vergelijking.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 9 augustus 2022 10:49]

Ik heb een Ravpower 20000 voor de switch omdat die bewezen was ook daarwerkelijk de Switch aan te kunnen als hij aan stond. Maarja dat is alweer 2 jaar geleden en ondertussen zie ik het merk niet eens meer bij Amazon staan.
Voordeel is wel de prijs was ook gunstig. met wat de helft was van die Anker dingen.
Ja dat had ik met die Anker ook. Kan ook de Switch laden terwijl je ermee speelt. Ideaal ding maar het is dat m'n vrouw 'm in de budgetbak van de MediaMarkt vond, gunstig geprijsd ook ..
Ik vind heerlijk namelijk geen kwalificatie die bij techiek past.
Je hebt ook elektrische apparaten voor... Overige doeleinden. Waarbij gebruikersgemak en de algehele ervaring een intrinsiek onderdeel vormen van de kwaliteit van het product waarbij "heerlijk" dus een prima kwalificatie zou zijn.
welke heb jij dan voor powerbank ?
Anker PowerCore Slim - 10K ?
Ik heb de Anker 325 20k gekocht eerder dit jaar, en heel fijn. Zeker de dubbele usb aansluiting en 2 mogelijke kabels om op te laden. Ideaal ding zonder poespas
Idem dito. Heb een tweetal Anker powerbanks welke ik al 3+ jaar in gebruik heb, zalige dingen. Extreem robuust, geen poespas, en doet wat het moet doen.
Mee eens ik heb een nano pro adaptertje en een powercore sense 10000mah, echt goed spul!
Heb je de nieuwe Anker 737 powerbank al gezien?
140W vermogen, 24.000 mAh capaciteit en kleurendisplay _/-\o_
https://www.anker.com/eu-...89?variant=42720935084195
https://amzn.eu/d/2exPFHP
Poah. Wat een ding... :o nee die had ik nog niet gezien idd!

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 9 augustus 2022 15:10]

Ik gebruik al jaren alleen Anker of RavPower. Beide degelijke accus en opladers. Werken tevens prima met een Oculus Quest VR headset.
Xiaomi heeft een powerbank die nagenoeg identiek is aan die van Samsung (20ah), komen volgens mij uit dezelfde fabriek of samsung heeft weer een copy/paste gedaan. Jammer dat jullie die niet getest hebben. Is ook een stuk goedkoper dan die van samsung.
Xiaomi heeft sowieso veel betere keuzes in dezelfde prijsklasse, zie pricewatch: Xiaomi Mi Power Bank 3 Ultra Compact
Deze heeft veel meer features. Ik snap de keuze van powerbanks in deze test niet helemaal...
De selectie was op populaire powerbanks in de PriceWatch die tijdens het voortraject goed verkrijgbaar waren bij meerdere winkels. Het aanbod variëert enorm en sommige powerbanks zijn inmiddels veel beter en andere veel minder verkrijgbaar. De gedachte was: we gaan geen powerbanks reviewen die amper verkrijgbaar zijn...
Wellicht volgende keer een poll of iets houden over wat men graag getest wil zien.
Goeie optie, ik vind dit mooie zomer/vakantie/festivalseizoencontent, dus wat mij betreft volgend jaar sowieso weer op herhaling (en dan wat eerder, juni of begin juli)
Heel veel Tweakers die via de welbekende deal-websites naar goede aanbieders van bijvoorbeeld de Xiaomi powerbanks worden gestuurd. Het zou mooi zijn als bij dit soort reviews niet alleen wordt beperkt tot het eigen Pricewatch-aanbod, dat doet men bij de Sinterklaas/kerst gift tips immers ook niet.
Ook ik koop regelmatig via de bekende Chinese sites, maar daar is het aanbod mss nog wisselender en zeker de verkopers wat variabeler. Het beste wat we dan kunnen doen is 'ga maar op AliExpres kijken en succes' :) Ik denk dat lezers van dit soort artikelen iets meer geneigd zijn bij bekendere shops te kopen :)
Ik denk dat lezers van dit soort artikelen iets meer geneigd zijn bij bekendere shops te kopen :)
Wellicht is ook dat iets dat uitgezocht kan worden ipv aangenomen. Voor duurdere producten heb je vast gelijk, maar bij dit soort prijzen hoor ik zelfs oude tantes van 70+ tegenwoordig over 'ome Ali'.
Ik zie het aankoopadvies los van de richtingaanwijzer waarheen. Ik snap dat Tweakers graag centjes verdient met de Pricewatch doorverwijziging, maar je zou ook affiliatelinks kunnen gebruiken voor de welbekende Chinese sites. Dat werd toen voor de Sinterklaas/kerst-actie ook gedaan. Dan omzeil je het probleem dat dat soort shops niet in de Pricewatch staan.
Met twee maten meten? In welke zin bedoel je?

Er staat
te koop voor iemand uit de Benelux tenzij het technisch een buitengewoon interessant product is.
Het lijkt me niet dat "nauwelijks beschikbare"/niet altijd beschikbare powerbanks van Aliexpress onder het criterium van "buitengewoon interessant product" vallen.

P.S. -1 voor je post lijkt me dan wel weer wat onnodig, maar goed.
@willemdemoor kun je ook testen hoe draadloos laden zich verhoudt tot bedraad laden? Zal ongetwijfeld verschillen per telefoon/charger, maar ik ben wel benieuwd of draadloos laden significant meer verliezen geeft op bijvoorbeeld die Samsung wireless charger. Of je dat dus echt alleen wil gebruiken als je geen kabel bij de hand hebt, of dat het niet zo heel veel uitmaakt.
Voor draadloos/Qi-laden hebben we vooralsnog geen sluitend protocol bedacht: tenzij we daar custom prints en meters voor maken zijn we afhankelijk van een telefoon om dat te meten. Daarbovenop is het aanbod niet zo groot dat we daaraan direct willen ontwikkelen (in deze roundup bv slechts 1 wireless charger, vorige 0)
Draadloos laden heb ik aan gedacht. Maar het is onhandig, omdat je dan geen gebruik kan maken van je smartphone. Met een kabeltje kan ik blijven werken tijdens het opladen via de powerbank
Ik vind het jammer dat er niet uit wat compacte modellen meegenomen zijn, ik gebruik een powerbank juist om als ik er een dag oouitga bij te kunnen laden en dan wil iker eentje gewoon in mn broekzak kunnen stoppen en heb ik ook geen 10-20k mah nodig....
Eens, laatste tijd op zoek naar een compacte powerbank met USB-C en PD, maar niet te vinden, zelfs niet als je zakt naar 5.000 mAh, omdat het gewoon voor een beetje juice moet zorgen.
Prachtig, maar ik zoek meer iets van dit kaliber, maar helaas niet meer leverbaar,

https://www.amazon.nl/Fre...e-2-poorten/dp/B07YCPMCYH
Ja deze https://www.amazon.nl/Ank...id=pla-607804217503&psc=1 heeft ook PD-uit vanwege de Switch, heb die zelf ook, maar die kwam ook uit de budgetbak van de MediaMarkt en is ook niet meer leverbaar helaas.
Precies, dat zijn mooie apparaatjes. Ik loop vast wel een keer ergens tegen aan!
Even wat opbouwende kritiek: interessante review, alleen wat duiding voor de niet-electriciens onder ons zou prettig zijn ;) Met name de gemeten capaciteitspagina staat vol abracadabra... voorbeeld:

We meten de capaciteit bij 5V en 2A, wat logischerwijs een lagere capaciteit oplevert dan die door de fabrikanten wordt opgegeven. Die zetten immers de capaciteit van de accucellen bij hun nominale spanning van 3,7V op de doos.

Waarom meten jullie dan niet bij 3,7V? Waarom duiden fabrikanten de capaciteit aan bij 3,7V en niet bij 2 of 5?

En daaronder ook nog allerlei onduidelijkheden voor de electro-leek helaas.Ineens wordt omgerekend naar Wh, maar wat zegt dat precies voor mij, die zijn telefoon wil opladen?
Wat ik ervan uithaal is dat de cellen in de batterij 3.7V zijn. Laad je deze allemaal goed op dan zullen ze 3.7-4V meten. Die spanning wordt dan verhoogd naar 5V om jouw elektronica op te laden.

De capaciteit bij 5V is dan ook het belangrijkste want deze zal jij gebruiken. De capaciteit (t.o.v. bij 3.7V) verminderd omdat de 3.7V moet omgezet worden naar 5V. Je verliest hier energie om dit te doen.

De capaciteit wordt gemeten door te kijken hoe lang het duurt vooraleer de powerbank plat is bij een continue stroom van 2A. (Die 2A is abritrair gekozen en waarschijnlijk omdat deze het dichts aanleunt bij de laadstromen om gsm's op te laden.)

[Reactie gewijzigd door spek_me_eiers op 9 augustus 2022 10:15]

De meeste eenvoudige reden is ook gewoon dat USB standaard op 5V werkt en er op de USB poorten dus minstens 5V staat (met PD kan dat hoger zijn, hiervoor gaat jouw device dan onderhandelen met de powerbank om meer te geven).

Als ze écht de spanning (en capaciteit) willen meten op niveau van de batterijen dan zouden ze alle powerbanks moeten openbreken :) . Bovendien geeft dat een verkeerd beeld omdat de efficiëntie van de step up converters (het ding dat van 3.7V 5V en meer maakt) dan niet meegerekend wordt en dat is juist super belangrijk om te weten. Wel een beetje jammer dat de capaciteit op hogere spanningen niet wordt getest, 3.7 -> 5V of 3.7 -> 20V kan een totaal andere efficiëntie hebben.

Dat bedrijven je de capaciteit op 3.7V geven ipv 5V is natuurlijk obvious, grote getalletjes verkopen nu eenmaal beter.

//edit: beetje herhaling wat spek_me_eiers zei, maar even met de verduidelijking erbij dat 5V de standaard spanning is volgens de USB specs ;)
//edit2: ff nog iets toegevoegd over hogere spanningen

[Reactie gewijzigd door Hardfreak op 9 augustus 2022 11:11]

Thanks :) ging me er eigenlijk meer om, dat de redactie dit soort zaken iets beter zou kunnen duiden in het artikel zelf.
In de telefoon wordt het weer 3.7 V.
Dus uiteindelijk worden de tienduizend mAh bij 3.7V weer tienduizend mAh bij 3.7V minus twee keer conversieverlies en het chemisch rendement van de accu.
Ik heb twee powerbanks van Anker en ben daar meer dan heel erg tevreden over. Rits kabeltjes mee en alle overnachtingen in hotels (multi day) zijn gedekt met een 26.300mAh powerbank.

Heb in het verleden een dure Goal Zero Sherpa gehad maar die zijn het geld écht niet waard.
Hotels zonder elektriciteit?
Nee die zijn er genoeg maar met 1 powerbank met genoeg uitgangen hoef ik niet meer al die adapters mee te sjouwen. Kan een kleine moeite zijn maar vaak genoeg gehad dat ik er eentje vergat of in liet pluggen. Geldt uiteraard ook voor de powerbank dus dat is geen 100% argument natuurlijk maar ik vind het handig ;)
Xtorm Fuel Series 4-gebruiker hier.

Dat ding laadt alles op met dat uitgangsvermogen, zelfs mijn M1 MacBook Air. De capaciteit is groot genoeg om die laptop zelfs twee keer van 0% naar 100% te krijgen, dus enkele dagen (!) normaal kantoorgebruik is mogelijk door alleen je laptop en die powerbank mee te nemen.

Super!
Ja, prima ding. Helemaal voor de 25 euro die er een jaar geleden voor gevraagd werd.
Toevallig pas een solar powerbank gekocht. Ideaal ding. Je kunt hem ook gewoon aan het stroomnet hangen, maar dus ook in de zon.
Eerlijk dat altijd een beetje als een leuk maar niet echt nuttig gezien aangezien de oplaat tijden extreem lang zijn. Als de powerbank de hele dag in de zon kan liggen misschien interessant, maar anders levert het niet veel op.
Hebben jullie al wat ervaringen wat betreft Powerbanks met zonnecellen? Ok…ik begrijp dat een paar uurtjes zon de powerbank niet volledig oplaadt maar is het wel de moeite of helemaal niet?
Wat ik gelezen heb over powerbanks met zonnecellen is, dat de versies met zo een smal langwerpig zonnecel stripje superlangzaam opladen via solar. Veel gebruikers gebruiken met die dingen het stopcontact....

Tevens vraag ik me af hoe het met de batterijcellen gaat ivm de hitte van de zon ? Is dat niet gevaarlijk ? Bij AAA/AA batterijen staat altijd vuur en hitte vermijden ivm explosiegevaar of zoiets.

Ikzelf heb een uitklapbare zonnecelmat gekocht van RavPower voor 49 euro (amazon) en die aangesloten op een RavPower accu. Werkt prima. Is natuurlijk niet bepaald handig voor in je jaszak te stoppen ivm het formaat van de zonnecelmat.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee