Door Friso Weijers

Redacteur

Chromebooks Round-up

Drie betaalbare convertibles getest

06-07-2022 • 13:00

64

Singlepage-opmaak

Conclusie

Met een Chromebook koop je een betaalbare laptop die eenvoudig te gebruiken is. Via wat omwegen zijn de nodige apps beschikbaar, waarmee een Chromebook veelzijdiger kan zijn dan je misschien dacht, maar zo krachtig als Windows is het systeem niet. Door de basale hardware die fabrikanten over het algemeen in dit soort laptops stoppen, waren ze toch al niet de beste keus voor veeleisende computergebruikers.

Doordat de processor van een Chromebook niet zo snel is, ontstaat er elders in het budget meer ruimte voor luxere componenten, zo zien we ook bij de drie modellen die we voor dit artikel hebben bekeken. Om te beginnen zijn het convertibles met een touchscreen, wat goedkope Windows-laptops vaak niet zijn. Bij de apparaten van Acer Chromebook Spin 513 en Galaxy Chromebook 2 360 is de beeldkwaliteit bovendien een stuk beter, waarbij die laatste zelfs een scherper en verzadigder beeld geeft dan veel duurdere laptops. Alle drie de Chromebooks hebben twee moderne, multifunctionele USB-C-poorten die ook voor het aansluiten van beeldschermen gebruikt kunnen worden, terwijl Samsung snelle 802.11ax-wifi inbouwt. Ook op het gebied van de accuduur brengen de Chromebooks het er in vergelijking met de Windows-concurrentie redelijk goed vanaf door de zuinige processor. In vergelijking met andere Chromebooks scoort het trio beneden de maat, vooral de HP Chromebook x360 14b en Galaxy Chromebook 2 360.

Onder de streep verkiezen we de Acer Chromebook Spin 513 tot onze favoriet uit deze round-up. Dit model heeft de lichtste en dunste behuizing, waarbij het scherm het helderst is en de meest natuurgetrouwe kleurweergave biedt. Daarbij is de accuduur van de drie geteste modellen het langst. Ondanks het gebruik van metaal is de behuizing niet overal even stevig, waarbij het convertible scharnier niet stijf genoeg is om de twee delen van de laptop goed bij elkaar te houden in tabletmodus. Foutloos is de Chromebook Spin 513 dus niet en compromisloos zeker niet: in de vorm van de Qualcomm Snapdragon 7c heeft Acer gekozen voor de zwakste processor van het trio. Een voordeel van de Arm-chip is dat hij relatief goed is in het uitvoeren van Android-apps, zodat die goed draaien. Door de Snapdragon-soc zijn er beperkte mogelijkheden voor het aansluiten van externe beeldschermen, al vermoeden we niet dat veel gebruikers daar last van zullen hebben. De karige geheugenconfiguratie zal wellicht wel tot problemen leiden. De Acer-laptop heeft slechts 4GB ram en 64GB opslag, dat door het gebrek aan een microSD-kaartlezer niet kan worden uitgebreid.

Reacties (64)

64
64
26
8
0
34
Wijzig sortering
Voor 500 euro heb je toch gewoon een fatsoenlijke laptop met een nieuwe i5?
Vind de prijzen niet echt heel laag ofzo...
Ik ben met met je eens, je kan dan naar mijn mening beter een paar tientjes meer neerleggen voor een volwaardige Lenovo ThinkPad Yoga bijvoorbeeld (pricewatch: Lenovo ThinkPad Yoga 370 20JH002KMH).
die zijn allebei refurbished...
Met mogelijkheid tot omklappen naar tablet en touchscreen? Dat is wel een meerwaarde in sommige situaties. Daarbij zijn er genoeg mensen gebaadt bij een chromebook ipv een Windows laptop, ik heb er al geplaatst bij mensen op leeftijd die Windows keer op keer om zeep kregen en het scheelt zoveel problemen voor iemand die enkel wat mailt, surft en socialonzin gebruikt.
Lijkt mij best tricky, baden met een electrisch apparaat. Zelf zou ik er niet aan beginnen.

[Reactie gewijzigd door theobril op 22 juli 2024 15:38]

lenovo ideapad flex bestaan die nog?
Als ik me niet vergis is er een nieuwe, grotere (11 inch?) versie (onderweg?).
Wij hebben een laptop met Windows en een Chromebook.
De Chromebook wordt echt het meest gebruikt: Hij is kleiner, lichter, gaat langer op een akku en start vele malen sneller op dan de Laptop.

Hij wordt zakelijk gebruikt, en lokale opslag hebben we niet nodig. Internetbankieren, boekhouding, onderhoud aan de website, CRM, Social media, etc etc, alles gaat online.

Eigenlijk is het best een verademing tov een Windows Laptop. Die wordt alleen nog maar gebruikt als we iets exotisch moeten doen, en meestal is hij dan eerst een half uur bezig met updates downloaden en installeren.
Chromebook heeft zeker voordelen. Hij wint het vooral op eenvoud en als je wensen niet erg afwijken van wat consumenten gemiddeld van een laptop verwachten.
en meestal is hij dan eerst een half uur bezig met updates downloaden en installeren.
Dat krijg je met name wanneer je hem weinig gebruikt.
meestal is hij dan eerst een half uur bezig met updates downloaden
Ja dag, overdrijven is een vak, dan gebruik je wel héél weinig je computer of er is iets anders aan de hand, met "overdrevenheid" die sommige tweakers hier hebben, kan ik een villa kopen.
500 euro is meer dan 50% duurder dan de winnende Acer.
Hoe bereken je dit?

Als een artikel van 333.33 50% duurder wordt, dan wordt het 500 euro. De Acer kost 359.99 euro.
Sinds wanneer is Bol.com Plaza een serieuze winkel? Voor garantie moet je daar sowieso niet zijn enkel voor een scherpe aanbieding die een paar dagen duurt. Adviesverkoopprijs is 449 euro, geen 359,99 euro.
En, met duurzaamheid in gedachten, hoe presteert een W10 met een i5-8*** hiertegenover? Die kan je vlot vinden voor €400.
Persoonlijk zou ik eerder een i5-8*** kopen voor €400, dan een uitgeklede laptop waar je maar zover mee kan springen. Het zou leuk zijn om dat "buikgevoel" eens getest zien :)?!
dat hangt natuurlijk wel af van een aantal dingen.

1 jouw i5 8xxx laptop zal doorgaans een stuk meer vebruiken dan de hardware die hierin zit, ik heb zelf een tijdje een core m3 gehad die bijna net zo lang mee ging als mijn macbook air m1 nu. dat kan een 8th gen i5 (of zelfs een i3) niet aan tippen. verders is windows gewoon niet voldoende geoptimaliseerd voor dergelijke hardware en dergelijke gebruiksduur doelen. daarin ga je dus enorm te kort schieten. als laatste vrees ik dat de meeste van dergelijke 400 laptopjes met deze hardware niet over de juiste tpm modules zullen beschikken en je w11 dan mag vergeten, ook blijft het bij windows altijd weer de vraag of er nog driversupport zo zijn voor zulke oude hardware. meer dan eens heb ik perfect werkende hardware moeten verkopen of weggooien omdat het een windows update/upgrade in de weg zat - zelfs een keer in het asus vivobook pro-segment wegens een audio-driver - dan gaat ineens je -duurder dan mijn huidige macbook- windows laptop niet meer mee met de (half)jaarlijkse windows updagrades (na 2 jaar al) omdat de audio-chip unsupported is.

als je dat <500 segment van windows en chromeOS laptopjes dan vergelijk zou ik niet snel een windows machientje aanraden.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 15:38]

8 tot 10 uur, dat is voor normaal gebruik

je kunt voor 450 499 ook nieuwere versies vinden, en ook ryzen 3 modellen, het lage kostprijs argument voor chromebooks vind ik zwak, als ze al goedkoper zijn dan praat je over zwakke hardware emmc geheugen tn schermen
Heb een Hp x360 14b met 128gb opslag en 8gb werkgeheugen, heerlijk apparaat, (ligt nu te verstoffen en wil hem niet wegdoen omdat ik er af en toe even mee wil spelen)

Doordat ik een iPhone fijner vind dan een Android smartphone (en de rest van het gezin in de Apple eco zit) ben ik weer vol in de Apple eco gegaan maar als je een Android gebruikt met de Google services is een Chromebook een heerlijke aanvulling.

Usi pennetje erbij en je hebt ook nog een schrijf/tekenblok voor “weinig”.
Op een Pentium silver loopt het lekker vlot en als je niet gebonden bent aan MS Office (Windows versie) dan heb je behalve de playstore versie genoeg alternatieven op je chromebook.

Met heel veel andere software is tegenwoordig veel webbased en anders pak je een playstore app of installeer je een (Linux) programma.

Ook al gebruik ik het zelf niet (echt meer) ben ik best wel fan van ChromeOS

[Reactie gewijzigd door micnocom op 22 juli 2024 15:38]

voor jouw informatie, MS office for android werkt NIET meer in chromeOS - want is door MS geblocked, ook voor mensen die gewoon een o365 abonnement hebben, dat maakt dat je verbannen bent tot de andere office versies zoals onlyoffice wat zeker GEEN waardig alternatief biedt. misschien heeft er inmiddels iemand een flatpack of linux app gemaakt om o365 te kunnen downloaden en installeren middels wine, maar dat ben ik dan iig nog niet tegengekomen (noch voor chromeOS, nog voor std linux desktops).
Bedankt voor de info!
Dit wist ik inderdaad nog niet, ik had een o365 Abo maar heb die al ff geleden weg gedaan, daarvoor heb ik geëxperimenteerd met de Playstore varianten en vond dit niet fijn werken.

Voor mijn werk hoef ik geen office documenten te delen met anderen waardoor Libre Office (Linux versie) voor mij WEL een waardig alternatief is. Ook de office programma's van Google voldoen voor mij om m'n (zakelijke) administratie bij te houden. Op dit moment gebruik ik de standaard Apple apps en die voldoen ook (nogmaals, voor mij) maar ik kan me goed voorstellen dat dit (zeker in een kantoor omgeving) niet voldoende is.

Het gebruik van MS Office is een beetje een kip / ei verhaal, als iedereen gebruik zou maken van ODF bestanden dan denk ik dat MS Office minder "nodig" zou zijn voor velen.
In Belgie wordt door de (lagere) scholen nog altijd enkel en alleen over Microsoft Office gesproken.
Mijn kinderen weten niet af van het bestaan van andere alternatieven buiten Microsoft Office.

Ik vind dit helemaal niet logisch maar probeer maar eens iets anders te gebruiken als ze op school enkel en alleen uitleg krijgen over Office.
De apps worden inderdaad (gelukkig) niet meer ondersteund, maar de webversie van office 365 draait hier prima op 4 verschillende Chromebooks. Enige waaraan ik en andere gebruikers in huis zich aan blijven irriteren is het gebrek aan filebeheer. Ja je kan via een file Explorer zowel naar je Google drive als je Microsoft OneDrive, maar tussen webpagina's en apps is het telkens weer gedoe. Als er een soort generieke 'cloud bestandsbeheerder ' tussen de apps, webpagina's en Chrome os zou bestaan werd het een stuk handiger ook als office systeempje
Gemiste kans dat het meest bekeken model onder laptops met ChromeOS niet is meegenomen in deze round-up. De pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70037MH) scoort op het oog op vrijwel alle punten beter dan de drie chromebooks die in dit artikel aan bod komen. Komt er misschien nog een losse review van dit model?
Ik mis ook Asus in deze round up.
Ik kan deze gehele round up dus niet serieus nemen.
ASUS zat er oorspronkelijk in met de Chromebook Flip CX5, maar ik vond hem uiteindelijk teveel verschillen van de rest van het testveld om hem hierin mee te nemen. Daar kun je binnenkort nog een kleine losse review van verwachten.

@Jorick Dank voor je suggestie! Die Flex 5 ziet er inderdaad zeer goed uit qua specs, we gaan hem aanvragen voor in de back-to-school Best Buy Guide die er binnenkort aankomt.
pricewatch: Asus Chromebook Flip C434TA-AI0303 - om maar één voorbeeld te noemen, ondanks dat het een wat ouder model is denk ik niet dat een van de huidig genoemde laptops in de buurt komt wat snelheid en bouwkwaliteit betreft hooguit op scherm want dat is bij deze niet zo heel denderend met vrij slechte contrast waarde en aboninabele helderheid. desondanks meer waardig om in een dergelijke vergelijking mee te nemen vooral als de 8/128 gb variant overweegt.
Die heb ik ook inderdaad. Destijds na langdurig onderzoek was dit een van de betere chromebooks die je kunt krijgen. En dat klopt ook wel. Vooral de snellere cpu (tov. celeron/pentium) heb je zeker voordeel bij, ook met een chromebook. Men zegt altijd wel dat Chrome OS licht is en dat daarom een langzame cpu voldoet, echter zware websites vragen hoe dan ook veel rekenkracht (ook op Chrome OS) en dan voldoet een langzame celeron niet.

Maar over de Asus, vroeg me idd ook af waarom die er niet in voorkwam.
Een oudere Chromebook testen is niet handig, want update support van genoemde Asus model verloopt per juni 2026. De hier geteste modellen kunnen langer op update support rekenen. Ik heb zelf ook al een paar jaar een Asus C434 en het is zeker een hele goede Chromebook die naar mijn ervaring stevig gebouwd is, snel is en lang mee gaat op een acculading. Als je office online of nog beter google docs gebruikt wil je geen eens meer de moeite nemen een Windows 10 laptop op te starten/gebruiken.

Edit: link naar end of support: https://support.google.co...20366?hl=nl#zippy=%2Casus

[Reactie gewijzigd door i_like_scotland op 22 juli 2024 15:38]

Misschien mis ik het doel van een Round up.
In mijn ogen is een round up een uiteenzetting van de mogelijkheden binnen een bepaald product segment.
Dat niet alle chromebooks mee genomen worden snap ik.
Maar waarom deze 3?
Waarom niet andere configuraties van dezelfde 3?
Waarom is niet een Asus of Lenovo meegenomen?
Zonder onderbouwing of uitleg is dit geen round up.
Nu is het we hebben 3 willekeurige chromebooks getest en dit vinden er van.
Ja, wat toelichting hoe men tot deze selectie van te testen producten is gekomen lijkt mij wenselijk, zeker als er nog vele andere vergelijkbare opties zijn in de betreffende prijs en klasse.
Dit. Ik dacht hetzelfde. Sowieso is er echt een enorm verschil in specs (en categorieën) qua touchscreen/convertible Chromebooks dat ik de 3 CB's in deze round-up echt nog maar een topje van de ijsberg vind.

Ik typ dit nu vanaf m'n - qua specs iets minder goed bedeelde variant - IdeaPad Flex 5 CB (met Celeron 5205U / 4GB RAM / 64GB eMMC) maar waar ik tot op heden nog erg tevreden mee ben. Het is *absoluut* geen snelle laptop maar als woonkamer laptop waar ik af en toe even wat op rondsurf, belastingaangifte doe, film/series stream en SSH naar m'n thuisservertje met prima accuduur is het echt bang for buck (280 betaald vorig jaar, nu ook 259 bij Lenovo zelf). Superfijn dat de jongste er af en toe Toca Boca op kan doen (want touchscreen) en met de F1 klap ik 'm ook om, Bluetooth speaker eraan en het is een handige tuin-F1-tv (brightness is echt niet top in felle zon, maar ik kan daar mee leven), nogmaals, helemaal voor het geld. Android apps draaien wel echt langzaam op de Celeron - dat is op een i3 of i5 wel beter heb ik reviews gelezen, maar verschilt ook per app (schaak/damspelletjes helemaal prima, je hoeft er geen Asphalt of CoD op te spelen).

[Reactie gewijzigd door peternator op 22 juli 2024 15:38]

Inderdaad. Voor veel taken volstaan deze laptops prima. En als je een wat krachtigere chromebook hebt met meer RAM dan kun je ook prima uit de voeten met Linux applicaties. Er is tevens ondersteuning voor containers en daarmee is zelfs softwareontwikkeling/webdevelopment op een chromebook mogelijk. Grootste voordeel t.o.v. Windows blijft toch wel het updatemechanisme. Dit geeft veel minder gedoe en is niet zo aanwezig als bij Windows het geval is.
Een keuze uit enkel compromissen. Wat eigenlijk nog mist is een lijstje met alternatieven, om tegen te kunnen vergelijken. Ook een tablet met toetsenbord!?!? En een goedkope laptop, waar men zelf een Google- systeem van maakt.
Leuk dat je het zegt, ik zat zelf naar deze te kijken en was benieuwd hoe die in deze vergelijking past. Had wat mij betreft een leuke toevoeging geweest aan deze round-up.
deze ziet er te gek uit. ben al even aan het rondkijken
maar wil er wellicht ook linux op zetten, daar heeft lenovo ook een handleiding voor :-)
waar men zelf een google systeem van maakt is echt nog niet zo makkelijk,

ik heb een vergelijkbare chromebox (vergelijkbare hardware en opslag specs) van linux voorzien omdat ik niet zo tevreden was met de fabrieksrom. en dacht er dan wel zelf een chrome-device van te maken, het gebrek aan android apps dat je dan hebt maakt het ding een stuk minder interessant. - je zou er natuurlijk gewoon een default linux machine van kunnen maken, met google chome en een boel webapps - maar dan mis je toch wel heel veel van de mogelijkheden. dank kun je wellicht nog beter een windows S (bestaat die nog?) versie installeren en alleen apps uit de windows store kiezen (ook dan mis je heel wat- maar wel minder).
Een volwaardige linux laptop is natuurlijk sowiso wel aan te raden, al moet ik zeggen dat ik de ontwikkelingen bij bijvoorbeeld libreOffice de laatste tijd ontzettend vind tegenvallen. bijvoorbeeld op het geied van (of beter gezegd het gebrek aan) samenwerkingstools. - zelf heb ik uiteindelijk linux mint ingericht met een MS Edge browser en de O365 webapps. (al had ik liever een native versie van office voor linux, zelfs als dat maar en port was van de android versie) gehad.

al met al denk ik dat veel heel wat mensen een chromebook echt wel meerwaarde heeft, desnoods met flatpack-support voor die laatste paar lokale apps.
Ik vind het eigenlijk best wel een vreemde vergelijking. Aangezien de specs van de drie best verschillen oa schermgrootte en hoeveelheid ram. Maar wellicht is dat de bedoeling zodat je met een bepaald budget de juiste keuze kan maken. Maar heel eerlijk is zo'n vergelijk dan niet. Het kind langdurig naar het scherm moet turen zal eerder voor de 14" gaan dan de 12".
Ik zie nu al mensen hier die XPS-kwaliteit verwachten van een budget convertible Chromebooks. Ja, bedrijven kunnen een 800 euro Chromebook maken (bestaat ook, van Samsung dacht ik), maar dan ga je het hele punt van Chromebook voorbij.
Opslag bijvoorbeeld; wat je heb je aan veel opslag op een Chromebook? Het hele idee is dat je alles binnen Chrome doet en cloud opslag gebruikt.
Of het kleurenspectrum; zolang je een beetje redelijk IPS-paneeltje hebt, betwijfel ik dat iemand over beeldkwaliteit zou klagen als je een beetje YouTube en Netflix kijkt.

Wat ik bijna het belangrijkste vindt aan een Chromebook is anno 2022 bijna wel de SoC. Vanwege de 7-jarige updates van tegenwoordig wil je, als doelgroep van Chromebooks, ook dat deze Chromebook in die 7 jaren ook daadwerkelijk bruikbaar blijft. Je kan wel een tricked-out Chromebook kopen met mooie kleuren, mooi scherm, goede bouwkwaliteit en veel opslag, maar als deze in 3 jaar zo traag is dat je geen 1080p60fps video meer kan kijken op YouTube, dan vernietigt dat het hele punt van deze lange updates.

Laatst een Chromebookje gekocht om aan Google Docs te werken in de trein. Acer modelletje met een N4120 SoC, 15,6" IPS scherm voor €182,50. Bevalt prima, en gewoon 'goed genoeg' voor wat browsen de komende 5-7 jaar.
een hoop terechte punten maar in mijn optiek ook een ontzettend groot gebrek aan nuance.

laat me je punten even parafraseren en bespreken.

1. mensen verwachten xps, of macbook achtige kwaliteit....
--- dat zal best zo zijn, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dan maar plastic troep moet krijgen, juist van die convertibles waarin je het scherm zoveel mogelijk moet draaien verwacht je dat ze solide zijn en blijven. dat dit kosten met zich meebrengt mogen duidelijk zijn, maar je kunt ook zeker niet stellen dat die ksoten zo hoog als 800 euro moeten zijn.
2. opslag, een deel van de opslag van een chromebook zul je willen besteden aan het draaien van android apps. sinds deze feature kun je van chromeOS een volwaardig product verwachten, maar android apps en hun cache vergen natuurlijk veel ruimte, je kunt dan zeker niet zeggen dat 32 of 64gb (dat gangbaar is) wel genoeg is, dat kennen we immers wel van tablets. Ook gebruikt chromeOS veel opslag voor het cachen van website-data, om het systeem een beetje responsief te maken worden er bergen aan cache aangelegd. deels voor versnelling en deels voor wanneer je online-verbinding (tijdelijk) wordt verbroken.
3: kleurenspectrum - wederom heb je gelijk, maar tegelijk ook weer niet, een goed scherm bestaat immers uit meer dan alleen een rgb waarde of een dcp3 standaard. het gaat ook om contrast, backgroundbleeding en algehele helderheid (max en min). aangezien chromebooks ook heel vaak onderweg worden gebruikt (op school, in de trein, bij een klant of aan de keukentafel), zal je scherm van voldoende kwaliteit moeten zijn om in al deze situaties op zijn minst te voldoen. vele (if nog all-) chromebooks volstaan daarin allerminst en zijn in lichtere omgevingen (dus zonder zonwering bijvoorbeeld) ronduit onbruikbaar te noemen.

dat jij met zoń prulscherm kunt leven 'good for you' maar sommige mensen verwachten gewoon van een laptop dat ze er, op zijn minst, comfortabel mee kunnen werken. dat heeft niets te maken met XPS-achtige carboncased laptops met 4k oled panelen. maar zeker ook niets met goedkope TN of halfbrakke ips panelen en plastic scharnieren. - er is echt wel een middenweg.
Er zijn wel Chromebooks in het hoger segment (zoals de HP Elite C1030). Al lijkt dat segment niet zo heel groot.

Uk zit zelf aan zoiets te denken als vervanger van mijn MacBookPro. Juist omdat ik er eigenlijk alles op kan, wat ik nodig heb voor mijn werk. Maar dan op een machine die relatief weinig stroom verbruikt en een OS dat vriendelijk is voor z'n resources.

Ik had in deze vergelijking een zwaardere Chromebook ook wel leuk gevonden, omdat sit in mijn ogen écht wel als tegenhanger van Windows of Mac kan dienen voor een groot deel van ons als IT-ers.

[Reactie gewijzigd door readefries op 22 juli 2024 15:38]

Misschien een idee om te wachten tot er een Ryzen 6000 of Intel 12e generatie CPU is in zo'n high end Chromebook? Juist omdat deze CPUs zoveel efficiënter zijn dan deze 10e generatie / 3 jaar oude CPUs.
Ja, dat lijken mee idd echt goed bruikbaare laptops!
Ik ben wel benieuwd naar de "gebruikers ervaringen" van laptops met Windows 11 op (vrijwel) de zelfde hardware als deze Chromebooks. Dan pas kan je echt een vergelijking maken ....
Dat lijkt me lastig want het OS is compleet verschillend. Hardware-eisen voor Chrome OS zijn lager dan voor Windows 11, dus als je op min of meer dezelfde hardware gaat vergelijken zal Windows 11 waarschijnlijk trager aanvoelen.
Ik heb een Chromebook sinds november 2021. Goedkoop, 220 euro. Het werkt. Maar het is het allemaal net niet als je een normale laptop gewend bent. Je kunt beter het dubbele neerleggen voor een beetje laptop. Ik vind hem met momenten echt veel te traag. Je mist het vrij installeren van softwaren en ik moest bijv. met een omweg (linux) de Signal app draaien. Gedoe. Niet fijn als je een laptop gewend bent. Nou doe ik gelukkig bijna alles in de browser op dit ding maar ook dat gaat duidelijk trager als op een normale desktop of laptop. Probeer geen Filezilla te installeren (weer linux nodig). Ja dat werkt maar gewoon niet ideaal.
Soms is een tweedehands laptop ook een optie. Elitebooks zijn wat duurder, maar vaak wel degelijker.
Hoe goed draaien deze machines Linux? Is het mogelijk om dit redelijk native te installeren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.