€ 90,- bij bol Plaza

Philips Hue Outdoor Calla Sokkel Review

5 maart 2024, laatste update op 8 september 2025, 7.348 views Rapporteer

De Philips Hue Outdoor Calla Sokkel is een buitenlamp met een eenvoudig doch strak design. Hierdoor schat ik dat deze lamp in veel tuinen goed zal staan. De Calla is verkrijgbaar als lage en hoge variant, en leverbaar met voeding, of als uitbreidingsset zonder voeding. De lichtbron kan in alle kleuren van de regenboog, al heeft dat voor ons eigenlijk geen toegevoegde waarde.

Het lichtbeeld van de Calla is goed en egaal, hierdoor kunnen we ons looppad in de avond en nacht ruim voldoende zien. Dit is voor ons de belangrijkste functionaliteit.

In de voet zit wel een kleine opening, zodat de lamp kan ‘ademen’ en inwendig niet mogelijk vocht wordt opgesloten. Dit heeft als keerzijde dat het als warm, droog en veilig plekje voor mieren zou kunnen dienen.

Hoe ik hier (hopelijk) een oplossing voor heb bedacht, en in hoeverre de lamp bevalt, lees je in deze uitgebreide review!

Pluspunten

• Makkelijke setup
  • Eenvoudig doch strak design
  • Stevige aluminium behuizing
  • Goede integratie in Hue ecosysteem

Minpunten

• Witte bovenzijde is van kunststof
  • Wel vrij stevig geprijsd
  • Als je nog geen outdoor voeding hebt: opletten welke uitvoering je koopt

Historie:
• 20240305 - Initiële review
• 20240614 - Update in Hue review series
• 20241124 - Update in Hue review series
• 20250908 - Hele kleine update m.b.t. (uitblijven van) verkleuring ABS-plastic onder UV-straling

Disclaimer: Ik heb deze Philips Hue Outdoor Calla Sokkel gesponsord gekregen via Signify ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van de beoordeling.

De review is verder niet door Signify gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.

Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!

En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Nx85V0qBuWXu63mpXoH0cpjgyRo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1nzlcxUlKtaryGPhNBgqrt5iwsmS6mIx9PGTWzk2pFnRFK.jpeg?f=620xauto
Niet helemaal het juiste kleurtje, maar begint wel in de buurt van mijn kleur te komen :+

Inleiding

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5zLiWLVFnkAwgtUwkIPLgqLgckU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large
Vind je het saai om een inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Algemene inleiding
Eind 2023 was de Tweakers Awards uitreiking. Hier heb ik, met dank aan jullie allen, de eerste prijs voor best beoordeelde gebruikersreviews in de wacht gesleept. Op de uitreiking heb ik tevens diverse andere winnaars, zowel Tweakers als bedrijven en diens vertegenwoordigers, mogen ontmoeten. Een ervan was Signify, het bedrijf achter onder andere Hue en Wiz smarthome verlichting. Via Signify kreeg ik de kans om enkele (nieuwe) producten uitgebreid aan de tand te voelen en jullie mee te nemen in mijn bevindingen, waarvan akte!

Het moge duidelijk zijn dat ik een Hue-fan ben, want ik heb al een breed scala reviews van diverse Hue producten gepubliceerd, en er zijn er nog genoeg die in de pijplijn zitten. Met een nieuwe woning werd het tijd om de verlichting echt goed aan te pakken, en is nagenoeg alles Hue geworden. En omdat daar veel voor mij nieuwe Hue producten bij zitten, kom ik met een nieuwe Hue serie.

In deze nieuwe serie ga ik kort in op het proces van het opzetten van Hue producten als een nieuwe, in mijn opinie ‘standaard’ gebruiker, in combinatie met de Hue Bridge v2.1. Hoewel wij op den duur zullen overgaan op Home Assistant voor volledige automatisering van alle smarthome apparatuur in huis, zal ik dit echter niet belichten in deze reviews.

Daarnaast was het voorheen mogelijk om via een separate Hue Bluetooth app gebruik te maken van de bluetooth functie van diverse (geschikte) Hue lampen, zonder tussenkomst van een Bridge. Deze app is echter inmiddels gemigreerd met de gewone Hue app, via waar het alsnog mogelijk is om verlichting zonder Bridge op te zetten via bluetooth. Ook hiervoor geldt, het gebruik van Hue via bluetooth zal ik niet nader toelichten in deze reviews.
Inleiding deel 2
Verlichting in huis zorgt voor een aangename sfeer, maar ook voor een stukje veiligheid. Verlichting binnen én buiten. Als je van huis bent, is het bijvoorbeeld een goed idee om je verlichting te automatiseren. Hierdoor lijkt het alsof er iemand thuis is en wordt er minder snel ingebroken. Ook kan het voor huisdieren prettig zijn om in hun ritme te blijven.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/c-CRbkPpekK4jY1w7qhOYHEDoho=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1omQySn2JTph5BGlLnKnuqGmy0SaKJLpVI3dHoXrN4E7BT.jpeg?f=620xauto
Overdag met het licht aan zie je er weinig van. De regendruppels blijven wel prachtig liggen!

In deze review bekijk ik van Philips Hue de Calla sokkellamp, verder ‘Calla’ genoemd; een buitenlamp met een eenvoudig doch strak design, welke in alle tinten van de regenboog kan worden gezet!
Voor algemene vragen over Philips Hue, en meer informatie bestaat er op Tweakers een algemeen topic. Hier vind je het Philips Hue Ervaringen & discussie topic.

Specificaties

De Hue Calla heeft een zwart aluminium behuizing, met een wit ABS-plastic bovenzijde. De lamp is voorzien van RGBW-LEDs, waardoor je hier alle kleuren van de regenboog mee kan weergeven. De behuizing is IP65-waterdicht, en is voorzien van een 50cm lange, vaste stroomkabel welke aan een 24v Outdoor stroomadapter kan worden gekoppeld.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XObC4gXlDwKEzSaaQZ74M6DHi7s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1o27XgUYQZl5VAghGNbGFe8JHyigKEjzCV2dyjJUhRPU8Z.jpeg?f=620xauto
De horizontale strepen komen door de camerasensor.

De lichtbron heeft een maximaal vermogen van 8W, en levert een lichtsterkte van 350 lumen bij 2700K wit licht. Dit is geen hele bak met licht, maar het is ruim voldoende om in het donker je pad te verlichten.

Unboxing

Het leukste blijf ik toch het uitpakken van producten vinden, yay! De verpakking is volledig gemaakt van recyclebare materialen. De lamp zit ter bescherming verpakt in een linnen zak. Daarnaast vind je in de verpakking een verlengkabel van circa vijf meter, een T-stuk om een splitsing in een huidige opstelling te kunnen maken, en een aluminium poot/prikker waar de sokkel op kan worden geplaatst, zodat je deze in de grond kunt plaatsen. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen de sokkel op het terras te monteren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Jq13yzmGV-yhBi6gnIztVRKCr10=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1oSi2pT5W4hhCleE25ZSS0IYgTKtlMyw8ydLnUmhXv25lS.jpeg?f=620xauto
Ik had de uitvoering zonder meegeleverde voeding, dus had nog apart een voeding nodig. De doos van de uitvoering mét voeding is een slag groter dan deze zonder.

Voor de Calla heb je bij aanschaf de keuze uit een uitvoering die wordt geleverd met voeding, een uitbreidingsset zonder voeding, en daarnaast heb je het ‘normale’ model en nog een hoger exemplaar.

Gebruik

Zodra je de lamp hebt geplaatst en van stroom hebt voorzien, kun je via de Hue app de Calla eenvoudig toevoegen aan je installatie. De lamp is eenvoudig in gebruik, zoals ik gewend ben van Hue. Het lichtbeeld is evenredig/gelijkmatig en ons looppad wordt er voldoende mee verlicht.

Als je nog geen Hue buitenverlichting hebt, moet je bij aanschaf wel even opletten welke uitvoering je bestelt! Je hebt namelijk de keuze tussen een uitvoering mét voeding, en een uitbreidingsset zónder voeding.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zHpkkG9FCOiKzzmTL34i-7-OZvw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1oIkDY86d6NzpvhTKeCO9igml5kwSo1rR6VDHaGPZzZAYq.jpeg?f=620xauto
Ook voor deze foto geldt dat de horizontale strepen door de camerasensor komen.

Wij hebben een Hue Outdoor bewegingssensor in gebruik, waarmee wij de verlichting in onze tuin automatisch laten inschakelen zodra er beweging wordt gedetecteerd. Daarnaast is het mogelijk om via de Hue app de verlichting te automatiseren. Zo hebben wij ervoor gekozen om de verlichting in onze tuin automatisch in te laten schakelen, vlak voordat de zon ondergaat, en weer uitgaat, kort nadat de zon is opgekomen.

De Calla reageert, zoals de rest van de Hue verlichting bij ons in huis, vlot op wijzigingen via de app, of door de Outdoor bewegingssensor gedetecteerde beweging. Hierdoor hebben we in het donker altijd voldoende licht om ons looppad te zien.

Mogelijke zorgen
In mijn zoektocht naar buitenverlichting had ik op voorhand al gelezen dat de Calla aan de onderzijde openingen heeft, waardoor mogelijk mieren en andere diertjes naar binnen zouden kunnen komen. Deze zoeken uiteraard een veilige, warme en droge plek.

Ten opzichte van de foto’s op HueBlog ziet de onderzijde van mijn Calla er beduidend anders uit, dus mogelijk is het probleem (grotendeels) opgelost inmiddels. Wel zit er nog één gaatje op de uitvoering welke ik heb. Nu verwacht ik dat dit gaatje er met een reden zal zitten (zie ook iets verderop het contact wat ik hierover heb gehad), maar desalniettemin heb ik ervoor gekozen dit gaatje dicht te maken met een M4-schroefje welke ik nog had slingeren. Bij ons in de tuin zitten namelijk de nodige mieren, en ik voorkom liever dat er een nest wordt gevormd in de tuinlamp.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/V336aOaHzs-apGoOHnU5KzA4dD8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1pY0Gzu7msEff1hADjiOsfwOcR4MCTSGVRngnTcF4tG3rk.jpeg?f=620xauto
De bodem is makkelijk te verwijderen. Rechts zie je het beruchte gaatje.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FSIweditZuBuV0TqMHBc0IFh48M=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1qA33PQmTsl9XEfEDjiFqeFaGHleXhHsojM15Mf2L47vOK.jpeg?f=620xauto
Een verdwaald M4-schroefje durfde het wel aan dit gaatje te verstoppen. Of het verstandig is, is een tweede.

Daarnaast las ik elders dat de ABS-plastic bovenzijde na verloop van tijd kan verkleuren door UV-straling. Op het moment van deze update, 8 sept 2025, heb ik hier (nog) geen last van. De tijd zal het leren hoe deze Calla zich gaat houden in onze tuin op de nog langere termijn. Daarnaast zou het dus kunnen zijn dat ook dit is sindsdien in het ontwerp is aangepast.

’s Zomers zal de Calla behoorlijk in het zonnetje komen te staan, dus ik denk dat als er echt problemen mee zijn, deze zich in de loop van 2024 zullen openbaren. Uiteraard zal ik dan deze review ook een update geven!
Terug naar de inhoudsopgave

Contact met Signify over mijn zorgen
Voor publicatie van mijn review had ik via mijn contactpersoon bij Signify navraag gedaan aangaande de mogelijke zorgen die online research hadden opgeleverd. Hieruit kreeg ik het volgende terug (bewoording hiervan is wat aangepast, maar de strekking is hetzelfde):

Gaatje(s)
De gaatjes hebben de functie om condenswater of regenwater af te voeren dat aan de binnenzijde van de sokkel kan ontstaan. Het gaatje is zo klein mogelijk gemaakt, om de kans te reduceren dat er vuil in komt wanneer de spike rechtstreeks in de aarde wordt gemonteerd. Een gaatje blijft echter wel nodig voor het evacueren van vocht en is daarnaast een vereiste vanuit de veiligheidsstandaard.

Hierbij dien ik op te merken dat de onderzijde van de Calla zeer eenvoudig te verwijderen is door het verwijderen van drie schroefjes in de voet. Hierdoor is eventueel vuil en ongedierte eenvoudig te verwijderen. Let er hierbij wel op dat er plastic of silicone ringetjes meegeleverd zijn om de schroefgaten (extra) waterdicht te maken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q1ReSMhrLs4C90_J4OGv3ndpQx4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1pMZ8gngYlhAAd0I72pscfMMi2jFlELAUF0Ng2wDQPj9KZ.jpeg?f=620xauto
De schroefjes kun je met een PH1-kruiskop makkelijk verwijderen. Let er wel op dat er dus afdichtingsringen omheen zitten voor de waterdichtheid rond de schroefgaten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QLC7dqxgqr5sfHfhN8vIGhPfSfc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1p4nZIe7H2DfdKtPr7Wx5TgnD1IxuljRTfqPhMkumTxPAc.jpeg?f=620xauto
Eenmaal open is de binnenzijde eenvoudig schoon te maken indien noodzakelijk.

Kunststof bovenzijde
Onze armaturen zijn getest en geschikt bevonden voor outdoor/buitengebruik. UV-resistentie is daar ook een onderdeel van. Door het voortdurende testen trachten wij de kwaliteit van onze producten steeds te verbeteren.

Dit houdt in dat de witte, kunststof bovenzijde bestand zou moeten zijn tegen de elementen, inclusief UV-straling van het in de zon staan. De tijd zal het leren of dat inderdaad het geval is!

Hue app
Heb je al een Hue Bridge geconfigureerd/in gebruik? Dan kun je dit hoofdstuk overslaan!

In dit hoofdstuk geef ik een korte beschrijving van het proces voor het opzetten van Hue verlichting en accessoires in zijn algemeenheid, niet specifiek het product waar deze review verder over gaat. Het kan zijn dat onderstaand proces niet (volledig) meer klopt na een app-update, maar gelukkig is de Philips Hue app, naar mijn mening, erg intuïtief. Mochten bepaalde zaken niet meer kloppen, laat het gerust weten! Dan zal ik mijn best doen mijn reviews een update te geven!

Signify heeft verder op deze webpagina de diverse installatiehandleidingen gegroepeerd, met illustraties erbij.

Zodra je de Philips Hue app hebt geïnstalleerd via de app store, kun je de eerste stappen doorlopen. Hierin komen o.a. de Terms of Use en de Privacy Notice voorbij, waar je akkoord mee dient te gaan voordat je de app kunt gebruiken. Philips Hue geeft verder aan (20231205) dat ze je persoonlijke data niet zullen doorverkopen, en je gegevens alleen verwerken conform de Privacy Notice. De laatste versie van de Privacy Notice vind je hier.

Daarna krijg je de optie om in te loggen met een Hue account, of deze aan te maken als je die nog niet hebt. Eerder schreef Tweakers al een nieuwsbericht dat Signify een account gaat verplichten voor het aansturen van Hue apparaten. Signify geeft hierover aan dat je met een account meer kunt doen met je Hue systeem, een extra beveiligingslaag kunt toevoegen en je er zeker van bent dat je systeem klaar is voor toekomstige nieuwe features.

Op het moment van opstellen (20231205) kun je deze stap nog skippen, tenzij je van security features zoals Hue Secure gebruik wenst te maken, out-of-home control, op meerdere devices wilt inloggen of als je tweefactor authenticatie wilt gebruiken. In het geval voor deze review heb ik gekozen om te skippen, hoewel ik wel een Hue account heb en hier normaliter wél gebruik van maak.

Je krijgt daarna de optie om de app te personaliseren. Voor dit hoofdstuk heb ik daar niet voor geopteerd, omdat dit mijns inziens niet tot de hoofdfunctie behoort/niet van belang is voor het basisgebruik van Philips Hue.

Je kunt vervolgens aangeven of je een Bridge wilt toevoegen of niet. Als je voor nee kiest, krijg je iets verderop de optie om Bluetooth lampen toe te voegen. Zoals al eerder aangegeven ga ik daar in dit hoofdstuk echter verder niet op in, maar de stappen wijzen voor zich.

Als je voor ja kiest, kun je eerst de Bridge toevoegen. Deze dient hiervoor bekabeld aan je router te worden aangesloten, en je dient met je mobiele apparaat in hetzelfde netwerk te zitten als waar je je Bridge bekabeld op hebt aangesloten. Tevens moet je in de buurt van je Bridge zijn, want je moet de grote ronde knop nog even een keer indrukken.

Vervolgens krijg je nog enkele vragen, en of je een lamp of smart plug wenst toe te voegen. Tevens wordt gevraagd of je een voice assistant gebruikt. Hierdoor kun je Google of Alexa vragen om lampen aan of uit te zetten. Voor dit hoofdstuk is dit echter wederom bijzaak en zal ik verder niet toelichten.

Zodra de Bridge is toegevoegd, kun je beginnen met lampen en accessoires toe te voegen. Daarnaast kun je tijdens het toevoegen van lampen, of naderhand via de Hue app zelf, kamers en/of zones aanmaken. Hierin kun je lampen per kamer bundelen, zodat je in één keer alle lampen in die kamer kunt uitschakelen.

Daarnaast kun je dus separaat zones aanmaken. Dit heb ik bijvoorbeeld gebruikt om een verlichtingsrail met vier lampen in de keuken in één zone te plaatsen, en een verlichtingsrail met zes lampen in de woonkamer in een andere zone. Hierdoor kan ik al die lampen per zone gelijktijdig in- of uitschakelen en op de gewenste lichtsterkte en -kleur zetten.

Lampen kun je via het ‘Home’ overzicht toevoegen. Daarnaast kun je via de instellingen, rechts onderin, naast lampen ook accessoires, camera’s en “entertainment areas” toevoegen of bewerken. Voor lampen en accessoires kun je tijdens het opzetten, maar ook naderhand, ervoor kiezen een andere naam aan de lamp of accessoire te koppelen. Voor lampen kun je daarnaast voor specifieke icoontjes kiezen.

De entertainment areas zijn om bijvoorbeeld een Philips Ambilight tv aan je Hue systeem te koppelen. Let wel dat dit sinds de 2023-versie van Philips Ambilight tv’s niet meer mogelijk is. De tv’s worden ontwikkeld door TP Vision. Dit is dus een ander bedrijf dan Signify, welke Philips Hue ontwikkelt.

Accessoires worden onder diverse categorieën gegroepeerd, alternatief kun je kiezen om te sorteren op naam. Dit is voornamelijk handig als je erg veel lampen en accessoires hebt. Bij reeds toegevoegde accessoires kun je verder de batterijstatus zien, en bijvoorbeeld wanneer voor het laatst welke knop is ingedrukt. Mocht je bijvoorbeeld een Tap dial naar een andere ruimte hebben meegenomen, kun je zien wanneer deze voor het laatst is gebruikt. Mogelijk dat je dan bij jezelf kunt nagaan waar je hem dan hebt laten slingeren. (Spreekt uit ervaring…)

Er is erg veel mogelijk in de Hue app, en naar mijn mening werkt vrijwel alles erg makkelijk en intuïtief. Zo is het ook mogelijk om automations aan te maken. Zo hebben wij onze buitenverlichting geautomatiseerd dat deze iedere dag automatisch inschakelt zodra het begint te schemeren, en de volgende ochtend automatisch weer uitgaat zodra de zon op komt.

Ook is het mogelijk om automatiseringen aan te maken om het te doen lijken alsof er iemand thuis is, hierbij is het zelfs mogelijk om een extra ‘range’ toe te voegen, zodat de verlichting niet altijd op exact hetzelfde moment schakelt, mocht iemand je huis in de gaten houden. Zeker in de donkere dagen en tijdens vakanties kan het automatiseren prettig zijn.

Verder vind je bij Automations ook nog ‘Hue Labs’. Hierin worden prototypes en concepten van bijvoorbeeld automatiseringen gepubliceerd waar je mee kunt testen. Zo heb ik hier in het verleden een Labs geactiveerd voor de Motion sensors, zodat ik drie tijdsloten kreeg in plaats van twee voor de bewegingssensoren. Sommige Labs blijven Labs, soms verdwijnen ze, en soms komen ze uit Labs als gewone normale functie of automatisering.

De opties en mogelijkheden binnen de Hue app blijven zich ontwikkelen. In dit hoofdstuk heb ik gepoogd de belangrijkste en meest gebruikte functies toe te lichten. Mocht je nog functies tegenkomen die in dit hoofdstuk zouden moeten worden toegelicht, laat het me vooral weten!
Limitaties Hue Bridge v2.1
De Hue Bridge kent enkele limitaties ten aanzien van het aantal te koppelen accessoires en lampen. Philips Hue geeft hierover aan dat er maximaal 10 accessoires en maximaal 50 lampen aan één bridge gekoppeld kunnen worden. Het exacte aantal zal afhangen van welke lampen je gebruikt. Zo schijnt onze Hue Gradient Signe vloerlamp als meer dan één lamp te tellen voor de Bridge, doordat de vloerlamp drie verschillend instelbare delen heeft.

Deze limitatie van de Hue Bridge levert ook wel eens discussies op, en mensen die zoeken naar een oplossing, omdat Google Assistant moeite heeft met een tweede Bridge. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor, maar deze zijn niet altijd gebruiksvriendelijk of wenselijk. In dat opzicht spreek ik dan ook mijn wens en hoop uit dat er een nieuwe versie van de Hue Bridge komt, welke deze limitatie niet meer heeft, of waar deze minder beperkend is. De noodzaak voor een tweede Bridge begint ook bij ons om de hoek te komen.
Abonnement
Met de introductie van Hue Secure, de beveiligingstak van Hue, zijn er ook abonnementen bij Hue gekomen, specifiek voor deze beveiligingscamera’s. Je hebt dus geen abonnement nodig om gebruik te kunnen maken van je lampen. Het abonnement is (op het moment van schrijven) puur en alleen bedoeld voor de Secure Camera’s, om de geavanceerde functies te ontgrendelen en voor de opslag van beelden.

Repareerbaarheid

Zo nu en dan probeer ik in mijn reviews wat te zeggen over de repareerbaarheid van een product. Enerzijds door de fabrikant, anderzijds door de gebruiker zelf. We blijven natuurlijk Tweakers! Voor dit aspect zal ik zeker niet elk product dat ik review uit elkaar trekken, hoewel dit ter lering en vermaak zeker leuk kan zijn.

Wel zal ik, waar mogelijk, disassembly guides erbij zoeken, zoals bijvoorbeeld beschikbaar op de site van iFixit, en uitzoeken hoe de eventuele verkrijgbaarheid van onderdelen is (op het moment van opstellen van de review).

Ook hiervoor geldt, zoals altijd: heb je op- of aanmerkingen, dan hoor ik deze zeer graag in de comments of via een PB! Alleen met jullie feedback kan ik mijn reviews verbeteren!

In mijn zoektocht naar een disassembly guide voor de Calla, kwam ik op YouTube een tweetal video’s tegen van een YouTuber, waarin de YouTuber zijn Calla van een nieuwe behuizing heeft voorzien. Hierin zie je dus onder andere de ingewanden van de Hue Calla.

Aan de hand van de video schat ik in dat, als je Calla buiten de garantie defect raakt, de lamp lastig te repareren is zonder zichtbare schade aan te brengen. Wel moet ik zeggen dat ik het eindresultaat zoals de YouTuber hem heeft gekregen best tof vind, en wellicht ter inspiratie kan dienen voor en toekomstig project van mij of menig andere Tweaker.
Terug naar de inhoudsopgave

De Philips Hue Outdoor Calla Sokkel is een buitenlamp met een eenvoudig doch strak design. Hierdoor schat ik dat deze lamp in veel tuinen goed zal staan. De lichtbron kan in alle kleuren van de regenboog, al heeft dat voor ons eigenlijk geen toegevoegde waarde. Het gaat ons om de functionaliteit van de lamp, dus het (warm) witte lichtzodat we het looppad zien. En dat is goed; de lichtbron geeft een goed, egaal lichtbeeld.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6bnAEJltvnTnlocCOBxoBekyPHc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RHx1pxTBAFGakhdB7RZBlLbK0DalkjfGVaJ6jfi1smQn131Yv.jpeg?f=620xauto
Allemaal smart verlichting in en om huis maakt PeacekeeperNL blij! En rechts de Hue Secure Camera ook.

Wel kwam ik tijdens mijn research enkele mogelijke zorgen tegen. In hoeverre de Calla bij ons hier last van gaat krijgen, zal zich moeten uitwijzen. Wel lijkt het erop dat het design van de voet in ieder geval is aangepast, ten opzichte van het model in de HueBlog. Ik kwam via webshops hoofdzakelijk positieve reviews tegen, al zal dit vaak gebaseerd zijn op korter bezit. Verder kwam ik dus enkele negatieve reviews.

Hue review series

Zoals gezegd heb ik inmiddels meerdere Philips Hue producten gereviewd. Zodra ik nieuwe Hue reviews schrijf, zal ik mijn best doen de andere reviews bij te werken met verwijzingen naar de nieuwste reviews in dit hoofdstukje. Op het laatste bijwerkmoment was de stand van zaken als volgt:

VerlichtingAccessoiresHue SecureTerug naar boven

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Philips Hue Outdoor Calla Sokkel, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!

Tot de volgende review!
Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een Philips Hue Outdoor Calla Sokkel?

Prachtige review, puik werk! Ik sta ook op het punt om 15 van deze jongens aan te schaffen, maar de UV-vergeling baart me serieus zorgen. Verhalen die ik lees, zijn al wel van iets langer geleden. Jouw lampen zijn nog vrij nieuw. Merk je toch al iets van verkleuring?

Als ik dit namelijk zie https://www.reddit.com/r/..._outdoor_product_quality/
dan is dat echt om te janken..

[Reactie gewijzigd door Kromatic op 22 juli 2024 13:34]

Hi @Kromatic,

Dank voor je reactie en compliment. Dat wordt zeer gewaardeerd!

Ten aanzien van de verkleuring kan ik helaas nog geen eigen ervaringen delen. Op dit moment ziet onze Calla er nog als nieuw uit, maar ik heb 'm pas enkele maanden staan.

Zeker met zo'n aantal kan ik begrijpen dat de vergeling je zorgen baart! (Ga je trouwens gebruik maken van de tijdelijke cashback-actie? Mocht je daar nog niet van op de hoogte zijn, bij dezen! Kan je een hoop schelen, zeker als je het slim aanpakt)

Wat ik je wel kan zeggen is dat ik hierover contact heb gehad met mijn contactpersoon bij Signify (de fabrikant), omdat ook ik me zorgen maak om die vergeling. Hierover wist zij mij te vertellen, nadat zij intern navraag had gedaan, dat de armaturen zijn getest en geschikt bevonden voor outdoor/buitengebruikt. UV-resistentie maakt daar ook onderdeel van uit. Door het voortdurende testen tracht Signify de kwaliteit van de producten steeds te verbeteren. Hier koop je echter niks voor, mocht het daadwerkelijk fout gaan. In dat opzicht zou ik dan aanraden zelf contact op te nemen met Signify en je vraag voor te leggen. Zo krijg je een antwoord, zwart op wit, voor je eigen administratie waar je hopelijk wel rechten aan kunt ontlenen, mocht de vergeling tóch gebeuren.

Ik kan echter wel zien dat mijn model ten opzichte van wat ik zo online tegenkwam is aangepast/doorontwikkeld. In dat opzicht kan ik mij inbeelden dat ze wellicht toch voor een betere soort kunststof zijn gegaan voor de witte delen. Alleen zeker weten doe ik dat dus niet. Mogelijk dat ik je er met een jaar wel meer over kan vertellen, omdat mijn Calla in mijn tuin in de volle zon staat, dag in dag uit.

Dat maakt het ook extra jammer dat de in mijn review gelinkte sokkels op dit moment niet in Nederland te koop zijn. Anders ging ik de Calla met alle liefde ombouwen, want glas is wat dat betreft gewoon meer betrouwbaar en het heeft een stuk luxere uitstraling!

Hopelijk kan je hier wat mee. Mocht je nog verdere vragen hebben, kom dan vooral op de lijn!
Eigenlijk best eens met je zorgen. Een puike review is dit maar met zoals vele reviews, het is bijna altijd een review na directe aanschaf. Eventuele duurzaamheid of zoals hier het potentiele geval, verkleuring kan helaas niet worden meegenomen uit eigen ervaring. Alleen elders reviews of ervaringen lezen kan je dan deze eigenlijk heel essentiele informatie alsnog dan tegenkomen om een eigen beslissing te maken over de kwaliteit van dit product. Deze aanvulling is dan ook eigenlijk wat ook in dit review thuis zou moeten horen al is het dan als waarschuwing omdat de reviewer het niet zelf hebt kunnen constateren (nog niet :)).
Hi @grimson, dank voor je reactie.

Sowieso probeer ik mijn reviews, waar nodig, van updates te voorzien. Maar inderdaad heb ik (nog) niet de ervaringen met verkleuringen, waar ze elders wel al op internet te vinden zijn. En dat komt inderdaad doordat de lamp er pas kort staat.

Uiteraard is de mogelijke verkleuring reeds in de review benoemd (onder de foto's), en heb ik hier dus ook contact over gehad met mijn contactpersoon bij Signify, waarvan de reactie ook vermeld staat.

Alternatief zat ik nog te overwegen er preventief een vernis op aan te brengen, die een Tweaker ook heeft gebruikt voor een Ubiquiti deurbel knop die de neiging heeft te scheuren door uitdroging, onder invloed van UV-straling. Maar dat gaat mij ergens een stap te ver. Dan bouw ik hem liever uiteindelijk om.

De tijd zal het leren of er dus in de tussentijd een update is geweest aan ook het materiaal, waar het ontwerp dus ook al een update had gehad.
Kan je ondertussen al wat meer vertellen over je ervaring met eventuele verkleuring?
Hi @whiteclear, dank voor je reactie. Sorry voor het verlate antwoord.

De Calla bij mij in de tuin vertoont vooralsnog geen verschijnselen van verkleuring. Hierbij dien ik wel op te merken dat ie niet voor de volle 100% de hele dag door in de zon staat. Wel pakt ie gedurende de zomer en daar omheen grotendeels de zon op de zwaarste momenten, dat de zonintensiteit het hoogst is.

Ik denk echter dat een behoorlijk halfjaar nog te vroeg is om er echt wat over te zeggen.

Hopelijk heb je hier voor nu wat aan!
Ik heb besloten om er vanaf te zien. De keuze is gevallen op degelijke armaturen in combinatie met GU10 of E27 Hue. Is uiteindelijk per unit nog 2-3 tientjes goedkoper en kwalitatief een stuk beter. Philips maakt mooie producten als Signify, maar de buitencollectie is behoorlijk hit or miss.. Dank voor de uitgebreide reactie overigens.
Ik geef je geen ongelijk, zeker met zo'n aantal wil je gewoon zekerheid hebben dat het goed gaat! En op deze manier heb je ook slimme tuinverlichting!
Veel plezier ervan