Philips Hue Outdoor buitensensor Review

PeacekeeperNL
11 februari 2024, laatste update op 24 november 2024, 13.608 views Product gekocht

Philips Hue Outdoor buitensensor

De Philips Hue Outdoor sensor is een bewegingssensor welke je eenvoudig via de Hue app aan je smarthome verlichting kan koppelen. Het is, op het moment van schrijven, de enige sensor in de Hue line-up met een IP-classificatie van IP54. Hierdoor kun je deze sensor zonder zorgen buiten monteren, want zelfs tegen een stevige regenbui is deze opgewassen (niet zelf getest)!

Voorzien van twee (standaard) AA-batterijen gaat de batterij volgens Hue ten minste twee jaar mee, voordat je de batterijen moet vervangen. Met maximaal 10 tijdsloten kun je diverse acties aan bepaalde tijdsloten koppelen. Verder is de gevoeligheid van bewegingsdetectie en daglicht naar smaak aanpasbaar. Net als de indoor motion sensoren van Hue, heeft ook de buitensensor een ingebouwde thermometer welke via o.a. Hue Labs is uit te lezen.

Hoe deze sensor mij is bevallen en wat mij eraan is opgevallen, lees je allemaal in deze review!

Pluspunten

• Simpele setup
  • Diverse montagemogelijkheden
  • Maximaal 10 tijdsloten voor verschillende ‘behaviors’
  • Werkt op twee AA-batterijen, met een lange levensduur

Minpunten

• Zonder aanbiedingen is de prijs wel wat steviger
  • Hoekmontagebeugel heeft opening welke je niet voor iedere montagemogelijkheid nodig hebt
  • Geen tijdslot op basis van zonopkomst/zonsondergang mogelijk

Historie:
• 20240211 - Initiële review
• 20240212 - Aanvullingen t.a.v. waterdichtheid
• 20240220 - Update in Hue review series
• 20240614 - Update in Hue review series
• 20241124 - Update in Hue review series

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mPtiF90e0sQRtOtIHYIZc_MOkB4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFJMn38LwLDIm1sp5nlHWDSRDDxKjqquC1KzFWWYQzvI4oT.jpeg?f=620xauto

Inleiding

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5zLiWLVFnkAwgtUwkIPLgqLgckU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large
Vind je het saai om een inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Algemene inleiding
Eind 2023 was de Tweakers Awards uitreiking. Hier heb ik, met dank aan jullie allen, de eerste prijs voor best beoordeelde gebruikersreviews in de wacht gesleept. Op de uitreiking heb ik tevens diverse andere winnaars, zowel Tweakers als bedrijven en diens vertegenwoordigers, mogen ontmoeten. Een ervan was Signify, het bedrijf achter onder andere Hue en Wiz smarthome verlichting. Via Signify kreeg ik de kans om enkele (nieuwe) producten uitgebreid aan de tand te voelen en jullie mee te nemen in mijn bevindingen, waarvan akte!

Het moge duidelijk zijn dat ik een Hue-fan ben, want ik heb al een breed scala reviews van diverse Hue producten gepubliceerd, en er zijn er nog genoeg die in de pijplijn zitten. Met een nieuwe woning werd het tijd om de verlichting echt goed aan te pakken, en is nagenoeg alles Hue geworden. En omdat daar veel voor mij nieuwe Hue producten bij zitten, kom ik met een nieuwe Hue serie.

In deze nieuwe serie ga ik kort in op het proces van het opzetten van Hue producten als een nieuwe, in mijn opinie ‘standaard’ gebruiker, in combinatie met de Hue Bridge v2.1. Hoewel wij op den duur zullen overgaan op Home Assistant voor volledige automatisering van alle smarthome apparatuur in huis, zal ik dit echter niet belichten in deze reviews.

Daarnaast was het voorheen mogelijk om via een separate Hue Bluetooth app gebruik te maken van de bluetooth functie van diverse (geschikte) Hue lampen, zonder tussenkomst van een Bridge. Deze app is echter inmiddels gemigreerd met de gewone Hue app, via waar het alsnog mogelijk is om verlichting zonder Bridge op te zetten via bluetooth. Ook hiervoor geldt, het gebruik van Hue via bluetooth zal ik niet nader toelichten in deze reviews.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Rcrkt6vGw5oO1MxPPH-Ul6JJCJQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFJKCzVxTNe0zPHEKU0G3G76sRy6yIlzDFMpvdbRv4NyXLb.jpeg?f=620xauto
Inleiding deel 2
Verlichting in huis zorgt voor een aangename sfeer, maar ook voor een stukje veiligheid. Verlichting binnen én buiten. Als je van huis bent, is het bijvoorbeeld een goed idee om je verlichting te automatiseren. Hierdoor lijkt het alsof er iemand thuis is en wordt er minder snel ingebroken. Ook kan het voor huisdieren prettig zijn om in hun ritme te blijven.

In een wat verder verleden schreef ik al eens reviews over de beide versies van de Hue Motion Sensoren, maar eerder had ik nog geen belang bij een Outdoor motion sensor; in een appartement zonder tuin heeft het weinig nut om een outdoor sensor te plaatsen.

Nu we zijn verhuisd naar een grotemensenwoning, met onder andere een bijbehorende tuin, kreeg ik de kans om wat buitenverlichting toe te voegen aan ons Hue assortiment. En om dit nog een stukje extra te automagiseren, kocht ik daar een Hue Outdoor Sensor bij, verder simpelweg ‘sensor’ genoemd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/t9TKC-1dV694On8TO6B7QADs1b4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFMT5BwhKI3txWJUs5Nm8WlV7dfCSPEkMMxXj0uI7jzmbEU.jpeg?f=620xauto

Voor algemene vragen over Philips Hue, en meer informatie bestaat er op Tweakers een algemeen topic. Hier vind je het Philips Hue Ervaringen & discussie topic.

Unboxing

In de verpakking vind je, naast de sensor, met twee AA-batterijen voorgemonteerd, ook een bevestigingsplaatje en een montagebeugel voor in óf op een hoek.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/238hQRLkUK8MPrfRAyKpkg8adZk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFKBlIu0iTR0LrPGzQR0z9iWwdbyTzselEknSHAe7fhg0k2.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WdxTicyppkewIZCNI72IEB9oWbg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFJg8QuLT3whYEvzmOFVZ0HRcp7exhaUUB7ZZGhjbyZhGjF.jpeg?f=620xauto

Gebruik

Montage
Voor de initiële setup kun je de stappen in de Hue app volgen. Vervolgens kun je de sensor gaan monteren. Wel is het aan te raden de sensor eerst te testen op de locatie waar je deze wilt monteren, of de sensor wel de gewenste detectie oplevert op de gekozen locatie.

Montage kun je met de bijgeleverde hulpstukken op vlakke locaties doen middels de wall mount, of in of óp een hoek middels de corner mount in combinatie met de wall mount. Daarnaast kun je de wall mount in combinatie met een tiewrap aan bijvoorbeeld een paal bevestigen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/R02aYtT2Aee-oNW9EsYPOKPq5CE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFLbhHGAUCpx2UVFAkEaaZWFtg3gV0SazXWLVt9KhdRSjlP.jpeg?f=620xauto
De door mij gekozen montagemogelijkheid. In de afbeeldingengalerij vind je andere opties.

De hoekmontagebeugel heeft echter wel een opening, waarvan ik mij initieel afvroeg waar deze voor diende. Dit blijkt een sleuf te zijn, zodat je schroevendraaier erdoor past als je de beugel óp een hoek wenst te plaatsen. Ergens vind ik het wel jammer dat het niet een uitbreekplaatje was, waardoor je die sleuf standaard niet hebt, tenzij je hem voor montage nodig hebt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y44Xw8HPoHZY2VqhrA_SwLXoS3Y=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFMCPMoUQbsmpWFTqG5ECFVZtwSHHTEGVjAM3gpVwccyFtS.jpeg?f=620xauto
De sleuf waar je schroevendraaier doorheen past, indien nodig. Een uitbreekplaatje was mijns inziens mooier geweest

Voor montage adviseert Signify/Hue verder een hoogte van 1,5-2,5 meter, waarmee een bereik van maximaal 8 tot 12 meter wordt behaald. Op de locatie waar ik de mijne heb gemonteerd, haal ik die afstand niet, dus dit punt heb ik niet kunnen testen.

Dagelijks gebruik
Zodra je de sensor hebt toegevoegd in de app, op zijn plek hebt gehangen en de gevoeligheid etc. goed hebt ingesteld, heb je er in principe geen omkijken meer naar tot het moment dat de batterijen leeg raken. Volgens Hue is de minimale levensduur van de batterijen twee jaar. De tijd zal het leren of het ook daadwerkelijk zo zal zijn, maar mijn ervaring tot nu toe leert dat de batterijclaims van Hue-accessoires ruimschoots worden gehaald.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ASqrdWSMYmEyi7U5PaKdO8p_RGc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFIXsDBaQpVvGJMkk28BafelB6FUPV3WhW29SUfz05m6iLw.jpeg?f=620xauto
De deksel is bij alle openingen voorzien van een goede rubberlaag voor de waterdichtheid. De deksel sluit strak aan, waardoor ik niet twijfel aan de waterdichtheid van deze sensor

Ik heb bij ons de sensor onder een afdak gehangen, zodat de buitenverlichting niet zou worden getriggerd als er willekeurige mensen langs zouden lopen. En dat triggeren werkt bij ons goed en vlot. Maar de sensor kan met zijn IP54-classificatie in theorie ook prima in de ‘open lucht’ gehangen worden, hij is bestand tegen een fikse regenbui. Let wel, ik heb deze IP-classificatie niet zelf getest.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PbwltKYGfkmN-twpR0sVV195LMg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFMv4iofyqHDD11Kju4dNMomROyRb8L2oPobYFna4oWE991.jpeg?f=620xauto

Je kunt voor de sensor maximaal 10 tijdsloten opgeven waar verschillende ‘behaviors’, acties, aan gekoppeld kunnen worden. Hierdoor is er in de meeste gevallen wel voor ieder wat wils. Helaas is het niet mogelijk om in de Hue app, zoals met de verlichting, acties te koppelen aan het tijdstip van zonsopkomst en zonsondergang.

Verder kun je de bewegingsgevoeligheid en gevoeligheid voor omgevingslicht aanpassen, zodat acties niet worden uitgevoerd bij bepaalde lichtomstandigheden, en kun je false positives van (grotere) huisdieren uitsluiten. Ik heb de afgelopen tijd nog geen enkele false positive meegemaakt, en ook geen false negatives. De detectie ging eigenlijk altijd goed en vlot, en de buitenverlichting werd tijdig feller gezet wanneer dit nodig was.

Net als de indoor motion sensoren van Philips Hue, heeft ook deze buitensensor een ingebouwde thermometer. De gemeten waarde krijg je standaard niet te zien, maar kun je via Hue Labs wel raadplegen. Daarnaast is er via Hue Labs een formule beschikbaar genaamd ‘Temperature monitor’. Hierdoor is het mogelijk om informerende scènes te zetten als de gemeten temperatuur boven of onder een ingestelde waarde komt.

Met de komst van Hue Secure werd het ook mogelijk om de indoor sensoren te gebruiken voor bewegingsdetectie, om notificaties te ontvangen als je niet thuis was. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om ook de outdoor sensoren hiervoor te gebruiken. Mogelijk dat dit met een toekomstige update alsnog wel komt.

Hue app
Heb je al een Hue Bridge geconfigureerd/in gebruik? Dan kun je dit hoofdstuk overslaan!

In dit hoofdstuk geef ik een korte beschrijving van het proces voor het opzetten van Hue verlichting en accessoires in zijn algemeenheid, niet specifiek het product waar deze review verder over gaat. Het kan zijn dat onderstaand proces niet (volledig) meer klopt na een app-update, maar gelukkig is de Philips Hue app, naar mijn mening, erg intuïtief. Mochten bepaalde zaken niet meer kloppen, laat het gerust weten! Dan zal ik mijn best doen mijn reviews een update te geven!

Signify heeft verder op deze webpagina de diverse installatiehandleidingen gegroepeerd, met illustraties erbij.

Zodra je de Philips Hue app hebt geïnstalleerd via de app store, kun je de eerste stappen doorlopen. Hierin komen o.a. de Terms of Use en de Privacy Notice voorbij, waar je akkoord mee dient te gaan voordat je de app kunt gebruiken. Philips Hue geeft verder aan (20231205) dat ze je persoonlijke data niet zullen doorverkopen, en je gegevens alleen verwerken conform de Privacy Notice. De laatste versie van de Privacy Notice vind je hier.

Daarna krijg je de optie om in te loggen met een Hue account, of deze aan te maken als je die nog niet hebt. Eerder schreef Tweakers al een nieuwsbericht dat Signify een account gaat verplichten voor het aansturen van Hue apparaten. Signify geeft hierover aan dat je met een account meer kunt doen met je Hue systeem, een extra beveiligingslaag kunt toevoegen en je er zeker van bent dat je systeem klaar is voor toekomstige nieuwe features.

Op het moment van opstellen (20231205) kun je deze stap nog skippen, tenzij je van security features zoals Hue Secure gebruik wenst te maken, out-of-home control, op meerdere devices wilt inloggen of als je tweefactor authenticatie wilt gebruiken. In het geval voor deze review heb ik gekozen om te skippen, hoewel ik wel een Hue account heb en hier normaliter wél gebruik van maak.

Je krijgt daarna de optie om de app te personaliseren. Voor dit hoofdstuk heb ik daar niet voor geopteerd, omdat dit mijns inziens niet tot de hoofdfunctie behoort/niet van belang is voor het basisgebruik van Philips Hue.

Je kunt vervolgens aangeven of je een Bridge wilt toevoegen of niet. Als je voor nee kiest, krijg je iets verderop de optie om Bluetooth lampen toe te voegen. Zoals al eerder aangegeven ga ik daar in dit hoofdstuk echter verder niet op in, maar de stappen wijzen voor zich.

Als je voor ja kiest, kun je eerst de Bridge toevoegen. Deze dient hiervoor bekabeld aan je router te worden aangesloten, en je dient met je mobiele apparaat in hetzelfde netwerk te zitten als waar je je Bridge bekabeld op hebt aangesloten. Tevens moet je in de buurt van je Bridge zijn, want je moet de grote ronde knop nog even een keer indrukken.

Vervolgens krijg je nog enkele vragen, en of je een lamp of smart plug wenst toe te voegen. Tevens wordt gevraagd of je een voice assistant gebruikt. Hierdoor kun je Google of Alexa vragen om lampen aan of uit te zetten. Voor dit hoofdstuk is dit echter wederom bijzaak en zal ik verder niet toelichten.

Zodra de Bridge is toegevoegd, kun je beginnen met lampen en accessoires toe te voegen. Daarnaast kun je tijdens het toevoegen van lampen, of naderhand via de Hue app zelf, kamers en/of zones aanmaken. Hierin kun je lampen per kamer bundelen, zodat je in één keer alle lampen in die kamer kunt uitschakelen.

Daarnaast kun je dus separaat zones aanmaken. Dit heb ik bijvoorbeeld gebruikt om een verlichtingsrail met vier lampen in de keuken in één zone te plaatsen, en een verlichtingsrail met zes lampen in de woonkamer in een andere zone. Hierdoor kan ik al die lampen per zone gelijktijdig in- of uitschakelen en op de gewenste lichtsterkte en -kleur zetten.

Lampen kun je via het ‘Home’ overzicht toevoegen. Daarnaast kun je via de instellingen, rechts onderin, naast lampen ook accessoires, camera’s en “entertainment areas” toevoegen of bewerken. Voor lampen en accessoires kun je tijdens het opzetten, maar ook naderhand, ervoor kiezen een andere naam aan de lamp of accessoire te koppelen. Voor lampen kun je daarnaast voor specifieke icoontjes kiezen.

De entertainment areas zijn om bijvoorbeeld een Philips Ambilight tv aan je Hue systeem te koppelen. Let wel dat dit sinds de 2023-versie van Philips Ambilight tv’s niet meer mogelijk is. De tv’s worden ontwikkeld door TP Vision. Dit is dus een ander bedrijf dan Signify, welke Philips Hue ontwikkelt.

Accessoires worden onder diverse categorieën gegroepeerd, alternatief kun je kiezen om te sorteren op naam. Dit is voornamelijk handig als je erg veel lampen en accessoires hebt. Bij reeds toegevoegde accessoires kun je verder de batterijstatus zien, en bijvoorbeeld wanneer voor het laatst welke knop is ingedrukt. Mocht je bijvoorbeeld een Tap dial naar een andere ruimte hebben meegenomen, kun je zien wanneer deze voor het laatst is gebruikt. Mogelijk dat je dan bij jezelf kunt nagaan waar je hem dan hebt laten slingeren. (Spreekt uit ervaring…)

Er is erg veel mogelijk in de Hue app, en naar mijn mening werkt vrijwel alles erg makkelijk en intuïtief. Zo is het ook mogelijk om automations aan te maken. Zo hebben wij onze buitenverlichting geautomatiseerd dat deze iedere dag automatisch inschakelt zodra het begint te schemeren, en de volgende ochtend automatisch weer uitgaat zodra de zon op komt.

Ook is het mogelijk om automatiseringen aan te maken om het te doen lijken alsof er iemand thuis is, hierbij is het zelfs mogelijk om een extra ‘range’ toe te voegen, zodat de verlichting niet altijd op exact hetzelfde moment schakelt, mocht iemand je huis in de gaten houden. Zeker in de donkere dagen en tijdens vakanties kan het automatiseren prettig zijn.

Verder vind je bij Automations ook nog ‘Hue Labs’. Hierin worden prototypes en concepten van bijvoorbeeld automatiseringen gepubliceerd waar je mee kunt testen. Zo heb ik hier in het verleden een Labs geactiveerd voor de Motion sensors, zodat ik drie tijdsloten kreeg in plaats van twee voor de bewegingssensoren. Sommige Labs blijven Labs, soms verdwijnen ze, en soms komen ze uit Labs als gewone normale functie of automatisering.

De opties en mogelijkheden binnen de Hue app blijven zich ontwikkelen. In dit hoofdstuk heb ik gepoogd de belangrijkste en meest gebruikte functies toe te lichten. Mocht je nog functies tegenkomen die in dit hoofdstuk zouden moeten worden toegelicht, laat het me vooral weten!
Limitaties Hue Bridge v2.1
De Hue Bridge kent enkele limitaties ten aanzien van het aantal te koppelen accessoires en lampen. Philips Hue geeft hierover aan dat er maximaal 10 accessoires en maximaal 50 lampen aan één bridge gekoppeld kunnen worden. Het exacte aantal zal afhangen van welke lampen je gebruikt. Zo schijnt onze Hue Gradient Signe vloerlamp als meer dan één lamp te tellen voor de Bridge, doordat de vloerlamp drie verschillend instelbare delen heeft.

Deze limitatie van de Hue Bridge levert ook wel eens discussies op, en mensen die zoeken naar een oplossing, omdat Google Assistant moeite heeft met een tweede Bridge. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor, maar deze zijn niet altijd gebruiksvriendelijk of wenselijk. In dat opzicht spreek ik dan ook mijn wens en hoop uit dat er een nieuwe versie van de Hue Bridge komt, welke deze limitatie niet meer heeft, of waar deze minder beperkend is. De noodzaak voor een tweede Bridge begint ook bij ons om de hoek te komen.
Abonnement
Met de introductie van Hue Secure, de beveiligingstak van Hue, zijn er ook abonnementen bij Hue gekomen, specifiek voor deze beveiligingscamera’s. Je hebt dus geen abonnement nodig om gebruik te kunnen maken van je lampen. Ook heb je geen abonnement nodig om gebruik te maken van deze contact sensoren. Het abonnement is (op het moment van schrijven) puur en alleen bedoeld voor de Secure Camera’s, om de geavanceerde functies te ontgrendelen en voor de opslag van beelden.
Terug naar de inhoudsopgave

De Philips Hue Outdoor Sensor is een bewegingssensor die Signify al langere tijd in de Hue line-up heeft zitten. Hij is, zoals met de meeste Hue producten, eenvoudig via de Hue app aan je smarthome toe te voegen, en aan de Hue verlichting te koppelen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/o70ik7eAuHmgBMqxWqm3LniMJgk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFJPZx3VT89a7cBsRWUfkyLMqrBuJEJ8jvmB2x00tcmZTgi.jpeg?f=620xauto

Het is, op het moment van schrijven, de enige sensor in de Hue line-up met een IP-classificatie van IP54. Hierdoor kun je deze sensor zonder zorgen buiten monteren, want zelfs tegen een stevige regenbui is deze opgewassen! Let wel: dit heb ik niet zelf getest!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mfCjHHJ5kknUqravdOpAJtYg6ms=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFIbY7qmt8KURjrvzBrjRR52KmZ9v3oS6GdjayauksdmTPc.jpeg?f=620xauto

De sensor is bij levering reeds voorzien van twee AA-batterijen. Volgens Hue gaan de batterijen ten minste twee jaar mee, voordat deze vervangen dienen te worden. Gezien mijn eerdere ervaringen met Hue producten en dergelijke claims, verwacht ik dat het wel langer dan twee jaar gaat duren voordat de batterijen leeg raken.

Met maximaal 10 tijdsloten kun je diverse acties aan bepaalde tijdsloten koppelen. Verder is de gevoeligheid van bewegingsdetectie en daglicht naar smaak aanpasbaar. Net als de indoor motion sensoren van Hue, heeft ook de buitensensor een ingebouwde thermometer.

De waarde kan via o.a. Hue Labs worden uitgelezen, en met een Labs-formule is het tevens mogelijk om verlichting te laten schakelen als deze buiten een aangegeven temperatuurbereik komt, als vorm van allarmering. Dit zal voor buiten wellicht minder praktisch zijn, kan ik mij inbeelden.

De Outdoor sensor is op dit moment nog niet te gebruiken in combinatie met Hue Secure, om melding te ontvangen van een mogelijke indringer. Mogelijk dat dit in de toekomst wel komt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pDxlAmFyFiswd2UEYVH65T9wakg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1RzdFKxnfzLR2ztMRjVVGMwTuVk5u2z6I64oDQ9eix5DxwIyb4.jpeg?f=620xauto

De prijs is wel in lijn met andere Hue producten: het is wat hoog. Maar de kwaliteit lijkt daar ook naar. Hue staat voor eenvoud en kwaliteit, en dat is mijns inziens met deze sensor ook zeker het geval.

Hue review series

Zoals gezegd heb ik inmiddels meerdere Philips Hue producten gereviewd. Zodra ik nieuwe Hue reviews schrijf, zal ik mijn best doen de andere reviews bij te werken met verwijzingen naar de nieuwste reviews in dit hoofdstukje. Op het laatste bijwerkmoment was de stand van zaken als volgt:

VerlichtingAccessoiresHue SecureTerug naar boven

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Philips Hue Outdoor Sensor, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde een PB'tje!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.
Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een Philips Hue Outdoor buitensensor?

Deze review heeft wel een heel erg hoog reclame gehalte.
Als je zelf de sensor op een beschutte, droge plek monteert, dan heb je geen enkele ervaring met de waterdichtheid van deze buitensensor. Dan ga je volledig af op de specificaties van de fabrikant.

Om dan een uitroep teken te gebruiken om te benadrukken hoe goed de waterdichtheid wel niet is, tja.
Hi @wiseger,

Dank voor je reactie. Jammer om te lezen dat je het een hoog reclamegehalte vindt hebben. De korte samenvatting bovenin schrijf ik voornamelijk om lezers te trekken voor mijn uitgebreide review. Mijn review is niet als reclame bedoeld. Mijn reviews zijn echt bedoeld om mijn gebruikerservaringen met het gereviewde product te weerspiegelen. Dat mijn (positieve) ervaringen ook als reclame kunnen werken voor een fabrikant, is voor een fabrikant mooi meegenomen, maar is puur bijzaak.

Hoewel ik de sensor zelf inderdaad niet in de volle regen heb getest, heb ik in mijn review wel degelijk, o.a. met behulp van de eerste afbeelding welke je vindt onder de kop [jump=dagelijks]Dagelijks gebruik[/], geprobeerd duidelijk te maken waarom ik niet twijfel aan de waterdichtheidclaim van deze sensor.

Ik heb voor de zekerheid nog het bijschrift aangevuld met "De deksel sluit strak aan, waardoor ik niet twijfel aan de waterdichtheid van deze sensor", in de hoop dat dit het voldoende duidelijk maakt. Aangezien de achterzijde de enige opening is, zou dat de enige plek zijn via waar water naar binnen zou kunnen komen.

De deksel is volledig rondom voorzien van rubber, en ook middenin rond de opening van de bevestigingsschroef, zoals te zien is op de foto, is een stevige rubber laag aangebracht.

Wel kan ik mij inbeelden dat, als de sensor in de volle zon hangt, waardoor deze warm wordt, de rubber afdichting op termijn uitdroogt. Dit zou de IP-classificatie wellicht teniet kunnen doen. Dit is echter puur hypothetisch, en kan ik zelf niet testen omdat ik hier zelf geen use case voor heb, en niet even 42 euro (wat ik kwijt was voor deze sensor na LPG bij Hornbach) ervoor over heb om dat 'ter leering ende vermaek' te testen.

Hopelijk helpt deze reactie om je mijn point of view te laten inzien!
Specificaties van een fabrikant zeggen niet zoveel. Gebruikersreviews zijn daarom juist erg waardevol voor potentiele kopers.

Ik zou je aanraden om de onderdelen van een product die je niet hebt kunnen testen gewoon te benoemen als 'heb ik niet kunnen testen'.

Dus gewoon stellen, 'Ik heb de waterdichtheid niet kunnen testen want de sensor heb ik beschut opgehangen' i.p.v. 'want zelfs tegen een stevige regenbui is deze opgewassen!'.
Inmiddels zit deze sensor enige (3?) jaren tegen mijn buitengevel gemonteerd, recht op de muur, geen afdak of ander beschermende maatregelen.
Omdat de sensor gewoon werkt zoals bedoeld kan ik helaas geen oordeel geven over eventueel verweren van de behuizing van het apparaat. Hij hangt net te hoog.
Zag zojuist dat de bij eerste plaatsing in gebruik genomen batterijen 50% waren.

Een belangrijke en door mij veel gebruikte functie is de temperatuur aanduiding.
In mijn HA schermen een blad gemaakt met diverse meters en daar vervult de temp sensor een belangrijk onderdeel.
Hi @yalerta, dank voor je reactie en waardevolle toevoeging!

En ook al die tijd dus nog met de originele batterijen? Hoewel het me niet zou verbazen vind ik het wel bewonderenswaardig dat zo'n sensor het zo lang uithoudt op twee AA-batterijen.
Hi @yalerta, dank voor je reactie en waardevolle toevoeging!

De levensduur is afhankelijk van de aantallen triggers per dag, maar zeker ook van de software updates die binnenkomen via de Hue app. Die in het geheugen branden, kost best wat energie. Bij mij was de sensor na anderhalfjaar uitgevallen, omdat de batterijen leeg waren. Dat kan gebeuren, maar in mijn geval was er geen enkele melding of popup van een battery low die aanstaande was.

Ben eigenlijk wel benieuwd of anderen wel een melding hebben gehad, of dat bij mij een update op een ongelukkig moment samen met de koude van de winter de sensor leeg hebben getrokken, waardoor een melding niet mogelijk was. Blijkbaar moet de melding ischt vanuit de sensor zelf komen en registreert de Hue app niet als er een sensor dagenlang geen verbinding heeft. Het viel mij uiteindelijk op doordat er een lamp niet aan ging. In de app gekeken en geen meldingen.

Na een nieuw setje batterijen werkte het weer. Al waren al mijn buitensensoren laatst opeens hun programma kwijt. Wat is hier gebeurd.

Maar al met al: leuke en nuttige review en een nuttig product wat wel goed in elkaar lijkt te zitten.
Hi @ucsdcom,

Ook jij dank voor je waardevolle toevoeging! De vraag die je stelt is wellicht een interessante om in het algemene ervaringen topic van Hue te stellen.

Wel raar dat je buitensensoren hun programma kwijt waren, wellicht iets mis gegaan met een update ofzo? Zelf (gelukkig) nog niet ervaren in ieder geval.
De batterijen verbazen mij ook. Zeker omdat het op dit moment winter is en batterijen slecht tegen lage temperaturen kunnen. Alhoewel, in de zomer loopt de temp ook hoog op in zo'n open opstelling en dat lijkt mij ook niet optimaal voor de capaciteit.

Zoals gezegd, met de temperatuur grafiek in Home Assistant is het leuk om temperatuur verloop over de dag/nacht te zien.
Met die beschouwing is de (behoorlijk) hoge prijs enigszins te rechtvaardigen.
Nogmaals dank ;)

Ik heb her en der wat aanvullingen gedaan ter verduidelijking.
Ik twijfel om een buitensensor aan te schaffen, omdat het voor mij niet zeker is hoe deze met de zonsondergang/-opkomst automation functioneert.

Ik heb op mijn oprit een 1600 lumen lamp geïnstalleerd die momenteel op 40% vermogen voldoende licht geeft in de nachten. Echter, zodra tijdens de nacht mijn Motion sensor iets registreert wil ik dat hiermee de overige 60% wordt toegevoegd.
Ook wil ik dat de lamp overdag uitblijft, ongeacht wat mijn Motion sensor registreert.

Ik ben erg benieuwd naar de haalbaarheid van een dergelijke setup. Wie kan mij vertellen of dit mogelijk is?
Hi @Tweakerjuul dank voor je reactie!

Ik weet niet of die buitenlamp een Hue lamp is, of een andere smartlamp? Als de lichtbron in de Hue app is toegevoegd:
Ik heb zelf geen optie kunnen vinden om de lichtschakeling op basis van tijdstip zonsopgang en -ondergang te kunnen doen via de Hue app, wat ik wel jammer vind. Ik heb deze nu ingesteld staan dat tussen 1700 en 0800 de lichten worden geschakeld, maar zoals nu is dat vrij zinloos.

Wel is het mogelijk om de schakeling op basis hoeveelheid omgevingslicht niet te laten schakelen.

Met Home Assistant verwacht ik dat deze schakeling een stuk makkelijker/beter te doen is.

Hopelijk kun je hier iets mee!
Bedankt voor je snelle reactie.
Het is wel een Hue lamp, maar misschien is mijn wens te specifiek of zelfs onlogisch.
Ik zag dat er ook armaturen beschikbaar zijn waarin je twee E27 lampen kan draaien. Misschien moet ik zoiets maar eens gaan proberen.
Nu eerst even sparen voor de rest van de voortuin, dan kunnen we gelijk een soort ‘landingsbaan’ toevoegen aan de sensor voor als we in het donker de oprit benaderen :)
Deze outdoor sensor is buitengesloten van Hue Secure. Je kan alleen de indoor sensors koppelen maar niet deze outdoor sensor. Deze buitensensor zou prima passen voor ons als alleen melden als er iets gedetecteerd wordt. Maar Signify heeft voor de consument besloten in alle wijsheid om dus de outdoor sensors buiten te sluiten.

[Reactie gewijzigd door grimson op 22 juli 2024 16:54]

Hi @grimson,

Dank voor je reactie. Ik had het inderdaad ook in mijn review al verwerkt (zie laatste alinea dagelijks gebruik).

Het is inderdaad jammer dat de Outdoor sensor niet meedoet. Wellicht dat dit in de toekomst nog verandert, ik kan me inbeelden dat dit met voldoende vraag alsnog geïmplementeerd kan worden.
Ah ja sorry daar net niet gekeken. Dank voor de uitgebreide review.

[Reactie gewijzigd door grimson op 22 juli 2024 16:54]