€ 661,99 bij bol Plaza

Review door de redactie

Round-up - 13x Radeon RX 9070 XT Mega-round-up - De slimste koop is niet de duurste

Maar liefst dertien AMD Radeon RX 9070 XT-videokaarten vergelijken we in deze mega-round-up op koeling, geluidsproductie en prijs-prestatieverhouding.

131 17 mei

Achtergrond - Wat ging er mis bij de AMD RX 9070 (XT)-release?

Wat ging er mis bij de release van de AMD Radeon RX 9070 en RX 9070 XT? De voorraden leken zeer ruim, maar toch schoten de prijzen de lucht in. Tweakers zocht het uit.

438 13 mrt

2 van 5 sterren
1 van 5 sterren

Prestaties zijn goed!

Ten opzichte van mijn Asus TUF 7900 OC
Doet het tussen 5-10 FPS beter.
Ik speel uitsluitend 4K ultra tussen 30-60 FPS games zonder FSR,RT of dergelijke aan
Dus bij Res. evil, Ass.Creed, Fin. Fantasy, Silent hill, Indiana Jones is 4k 40-60fps.

(Voor mij) Grootste tegenvaller het GELUID!!! GELUID!!! EN Nogmaals GELUID!
(Terwijl ik geen geluidexpert of geluidfreak ben)

Pluspunten

• Goedkoop (mits je MSRP kan kopen)
  • Zeer Licht, en Low power (2x8 pins)
  • Prestaties naar verwachting / of zoals onlinereviews

Minpunten

• GELUID!!! GELUID!!! GELUID!!!
  • Bouwkwaliteit

3 van 5 sterren (Voldoende)
10 maart 2025 Rapporteer

Ik was een van de gelukkige die de kaart heeft kunnen kopen voor €695, en daar is deze review ook op afgestemd.

Fantastische kaart, presteert in veel gevallen beter dan de 7900 XTX, en met AMD kan je vaak nog meer vooruitgang verwachten als de Driver Updates uitkomen. Is erg stil, zuinig en stabiel, ook met Overclocks en Undervolts.

Ik heb de Reaper gehaald omdat de verschillende PowerColor AIBs vaak dicht bij elkaar liggen in kwaliteit, en ik niet zoveel geef om extra poespas als RGB. De grootste waarde van de kaart is dan ook de fantastische prestaties voor de (theoretische) prijs van 695 euro. Ik ben dan ook zeer tevreden over de koelprestaies, stabiliteit, geluid en strak uiterlijk.

Ik was zelf bereid niet meer dan 750 te betalen, en dat zou ik ook zeker niet aanraden. Niet omdat het het niet waard is, maar om scalpers tegen te gaan.

Pluspunten

• 2-Slotter, niet al te groot
  • Erg stil (stock én overclocked)
  • Prestaties beter dan verwacht
  • Bouwkwaliteit (PowerColor does it again)

Minpunten

• Verkrijgbaarheid
  • Weinig supported FSR 4 games, voor nu

Deze kaart gekocht voor MSRP, dus dat is ook de prijs waar ik de kaart op beoordeel.

De 9070 XT is een geweldige upgrade t.o.v. mijn 3060. In de meeste games 2 of 3 keer zo veel frames.

De kaart is wel luidruchtig en verbruikt veel stroom op stock settings, maar met een beetje tweaken is dat zo op te lossen.

Pluspunten

• 1 van de kleinste modellen
  • Goedkoop (voor MSRP)
  • Erg efficient (met underclock)

Minpunten

• Weinig ruimte voor overclockers
  • Veel geluid (zonder underclock)

18 maart 2025 Rapporteer

Snelle kaart, goeie zet van AMD (jammer van de huidige prijzen), vervanger voor mijn 6700XT. (minstens 2x -> 3x betere framerate nu)

Ik gebruik geen upscaling en game op 1440P. Game in principe alles op ultra maar ik heb ray tracing in Cyberpunk niet aanstaan. (geen behoefte)

Gezien Cyberpunk de zwaarste game is die ik speel ben ik erg tevreden met de 100+ framerate die het op ultra doet.

Merk wel duidelijk dat de kaart eigenlijk op alle games het een stuk beter doet dan de 6700xt. Stabielere framerate en ook de frametime is beter.

Pluspunten

• Compact
  • Prijs - Release
  • Snelle kaart
  • AMD doet weer mee

Minpunten

• Memory temps zijn wat hoog met benchmarks
  • Prijs - Nu
  • Misleid voor de menigte

23 augustus 2025 Rapporteer
Product gekocht 0

In huidige markt een van de beste deals beschikbaar en een van de weinige kaarten die in een kleine maar lange case passen. Temperaturen en geluid vallen bij mij erg mee voor de Powercolor Reaper kaart. Wel is de 9070 XT serie (niet alleen deze kaart) erg hoog in verbruik ingesteld. Een stevige undervolt geeft head-room voor overclocken en een significant lager verbruik.

Pluspunten

• Alleen 2 slots dik en niet hoog (past in kleine, lange case)
  • Goede prijs/performance in huidige markt
  • Features zoals FSR4 en degelijke RT
  • 2x8pin aansluiting
  • Consumptie op 212W bij stevige undervolt (-85mV -30% power limit)
  • Voelt stevig aan

Minpunten

• Consumptie standaard op 304W bij stress test
  • Prijs is aan de hoge kant, maar verwacht weinig betere 2-slots kaarten op korte duur
  • 16GB GDDR6 is in mijn opinie te weinig voor de capabele GPU chip

Product gekocht

Powercolor Reaper AMD Radeon RX 9070 XT

Kleinste kaart uit de serie, heb 'm gekocht met de gedachte om ooit m'n build over te zetten naar een small form factor. Momenteel zit ik nog op AM4 dus ik wacht nog even tot alles een tikkie goedkoper word.

Voor mij was het een grote upgrade omdat ik van een Vega56 kaart kwam en een 3700x cpu. Ik heb beide geupgrade en alles draait als een zonnetje. Moet alleen nog een leuke 140hz of 180hz curved screen scoren, voor 1440p is deze kaart namelijk ideaal.

Draai de GPU nu al een tijdje undervolted, dus heb geen last van de fans (zero rpm), maar volgens mij heb ik sowieso een hogere geluidstolerantie dan de meeste.

Pluspunten

• Compact
  • Performance
  • Release prijs

Minpunten

• Verkrijgbaarheid
  • Prijs (boven MSRP al snel te duur)

Heb jij ook een Powercolor Reaper AMD Radeon RX 9070 XT?