![]() |
Preview - Alles over de Nvidia GeForce RTX 50-serie - Van DLSS 4 tot neuralrendering In deze preview lees je alles over de op de CES 2025 aangekondigde Nvidia GeForce RTX 5090, RTX 5080, RTX 5070 Ti en RTX 5070. |
![]() |
Videopreview - Eindelijk alles over de Nvidia GeForce RTX 5090, RTX 5080 & RTX 5070 Ti Nvidia-CEO Jensen Huang kwam het podium op in een volgepakte Michelob Ultra Arena, een stadion met een capaciteit van 12.000 mensen, om de wereld kennis te laten maken met vier nieuwe videokaarten: De GeForce RTX 5090, RTX 5080, RTX 5070 Ti en RTX 5070. |
Gemiddelde gebruikersscore
Met wat geluk deze kaart voor MSRP (€889) kunnen kopen. De kaart is ingebouwd in een Fractal Design Terra SFF kast, dus afmetingen (max 2,5 slot) waren belangrijk. De kaart is degelijk gebouwd en past perfect in de Terra.
Stock met de"silent" bios is de kaart al stil, maar met een ondervolt is de kaart fluisterstil: op 0,850v met een +500 GPU curve +1000 mem, haal ik stock performance met een GPU board power van max 230W. Tijdens 3D Mark Speedway stress test run wordt de GPU dan max 63 graden en draaien de fans op 30% (1000rpm).
Geen coil whine, alleen een korte ratel als de fans stoppen, wat kennelijk een bekende "eigenschap" van de Windforce fans zijn. Verder prima kaart waar ik erg blij mee ben.
Gelukkig deze kaart rond MSRP weten te bemachtigen, daardoor toch (weer) voor Nvidia gegaan, anders dit keer voor AMD. De kaart is stil, heeft geen RGB, en heeft maar 16 GB VRAM wat anno 2025 nét voldoende is, maar eigenlijk wil je vooruit lopen en niet net op voldoende zitten met een nieuwe kaart. Erg jammer en vervelend dat 32-bit PhysX support gedropt is, zonder dat dat extra performance heeft op kunnen leveren bovenop de minimale increase op de vorige generatie, zeker geen 4090 killer dus.
Verder erg tevreden en heb geen spijt van mijn aankoop!
Goede, stille en degelijke kaart voor 1440p. Helaas zonder RGB en een krakend geluid bij het afremmen van de fans, maar dit schijnt by-design te zijn en niet schadelijk. Er wordt dan wel weer een GPU Bracket meegeleverd.
Deze kaart voor MSRP kunnen bemachtigen bij Megekko. Na inbouw in nieuwe PC gelijk werkend en erg blij met de prestanties. De GPU stand zit er bij en is makkelijk te installeren zodat je PCI slot niet beschadigd door buigingen. Ten opzichte van mijn GTX 1080 een enorme prestatie winst. De kaart ziet er ook fraai uit in mijn open kast. De ventilator maakt een ratel als hij stil komt te vallen en onder hoge belasting geeft de kaart flink wat warmte af.
Na lang twijfelen toch besloten voor deze kaart te gaan, omdat hij als enige voor de (voor mij nog altijd flinke) adviesprijs van €889 te koop was. En totaal geen spijt van, dit is een dijk van een kaart!
RTX 5070TI zonder al te veel poespas
Geweldige kaart, stil en krachtig!
Deze videokaart past perfect in een kleine SFF case. Dit was voor mij ook de reden om de kaart aan te schaffen. Echter heb ik de kaart weggedaan door de ratel bij het stoppen van de fans. Als je een case hebt die vrij open is, is dit vrij luid wat ervoor zorgde dat het mij ging irriteren.
Verder is de kaart netjes afgewerkt en ik de koeling voldoende. De fans worden wat luidt, maar met een undervolt is deze kaart goed koel te houden zonder al te veel geluid.
Ik gebruik de Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF nu een tijdje in mijn 1080p setup, en ik ben echt onder de indruk van wat deze compacte kaart kan leveren. Alles wat ik speel draait supervloeiend, zelfs zwaardere titels met ray tracing aan. De kaart blijft koel en redelijk stil, zelfs onder belasting – iets wat ik niet had verwacht van zo'n kleine unit. Overclocking headroom is ook flink waardoor je best wat extra performance er uit kan persen.
Gekocht bij Megekko voor een goede prijs. Blij met de aankoop. Kaart ziet er goed gebouwd uit, achterplaat voelt stevig metaal aan. Wordt geleverd met een goede kwaliteit 12pin naar 2 x 8pin splitter. Werkt redelijk.
Degelijke 5070ti met goeie prestaties. Geen RGB.
Het is een hele simpele video kaart zonder ongein met performance van een 5070 Ti.
Fijne degelijke kaart, zonder overbodige features
Snelle levering, goeie service van Megekko bij wat problemen die ik heb ervaren.
Stuk duurder dan verwacht. Werkt goed en is redelijk stil voor zo ver. Mooi ontwerp.
Ik heb mijn kaart bij Alternate.nl gekocht voor de MSRP, maar daarvoor moest ik bijna drie weken lang allerlei bronnen in de gaten houden.
Ik speel op 1440p en ben zeer tevreden met deze kaart. Hij is stil; je hoort hem nauwelijks, alleen wanneer de fans stoppen, maken ze een ratelend geluid.. Overklokken ging ook moeiteloos: ik heb de core met +450 MHz en het geheugen met +2000 MHz verhoogd. Tijdens het gamen blijft de temperatuur rond de 65-70°C.
De kaart wordt geleverd met een 12VHWPR naar 2x 8 pin PCIe voedingsadapter. Deze werkt prima met mijn Fractal Design ION+ 760W PSU.
Ik vind bijna 900 euro nog steeds te veel voor een kaart in deze klasse, daarom geef ik slechts 4 sterren.
Erg mooie kaart. Presteert goed in 4k, waar Dlss en frame generation goed van pas komen. De kaart is stil, de ventilators draaien niet als er niet gegamed wordt. Helaas geen rgb.
Ik ben positief verrast met het geluid van deze kaart. Ik verwacht meestal een hoop herrie bij een instapmodel als die op volle toeren draait maar dat is hier zeker niet het geval.
Dual bios vind je ook niet snel bij instapmodellen. Meestal zie je dat enkel bij de duurdere modellen.
Nadelig is dan weer dat de kaart 1-2 seconden rattelt als de fans stoppen. De eerste paar keer schrok ik er toch wel van want het klinkt alsof er een draadje tussen de fan terecht is gekomen. Ik hoor dat dit een rem is voor de fans maar ik heb al vele GPUs gehad en die lieten hun fans gewoon vanzelf tot stilstand komen zonder geluid
Ook spijtig dat de power limit niet omhoog kan. Ik heb nog basismodellen gehad en daar kon dat wel bij. Die ruimte is er qua koeling.
Upgrade gemaakt na eerder een 3060 gehad te hebben. Goede kaart echter wel iets duurder dan ik in eerste instantie had verwacht.
De kaart is snel, lekker stil en wordt onder full load niet te warm.
wel hoor je de fans wanneer deze stoppen met draaien.
Deze kaart nu een maandje in bezit en tegen MSRP - 889 euro - aangeschaft.
Ik had komende vanaf een 3060Ti bewust gewacht op de RTX50/RX9000 series maar achteraf gezien had ik eigenlijk net zo goed afgelopen zomer een 4080 kunnen kopen.
De prestaties zijn mits je hem voor MSRP kunt kopen opzich prima voor zowel 3440x1440 als 4K, maar niet echt vernieuwend tegenover de vorige generatie.
De kaart is een compact 'SFF' model en daarmee relatief klein, maar de koeling is desondanks dat voldoende; hij wordt ongeveer 68-70 graden onder vollast bij ~1550-1600rpm. Er zijn dus stillere (en duurdere...) opties, maar hij is zeker niet luid wat mij betreft.
Het meegeleverde GPU support bracket wordt meegeleverde in 'lange' en 'korte' variant, maar eigenlijk is ook de korte variant nog te groot voor mijn klassieke CM690III vanwege de 5.25'' bays. Ik had hier graag een extra korte variant bij gezien.
Voor deze kaart gekozen omdat ik voorheede de RTX2080 versie had van de windforce OC. Deze kaart heeft altijd goed gewerkt (Bijna 8 jaar gehad).
Vandaar gekozen om naar deze te upgraden en tot nu toe is de ervaring enkel positief geweest. De vooruitgang is duidelijk in de performance van de chip en de algemene build quality van de kaart zelf.
Voor de PC die ik wilde gebruiken voor mijn sim-rig wilde ik een nieuwe videokaart. De ruimte in deze PC (HP Z640) was vrij beperkt. Hoewel ik eigenlijk op zoek was naar een 9070 XT, kwam deze voor MSRP (€889) op mijn pad en de knoop doorgehakt. De kaart zelf blijft naar mijn idee waar ik hem voor gebruik relatief koel met undervolt en overclock, maar kwa prestaties trek ik niet het volledige potentieel eruit waarschijnlijk met een CPU bottleneck (e5 2696 v4).
Al met al wel tevreden met mijn aankoop.
Waarschijnlijk een van de betere kaarten die je voor de adviesprijs kunt krijgen (als je geluk hebt). Geen RGB, wat voor mij een pluspunt is. Heeft dual BIOS. Er staat SFF op, maar hij is groter dan mijn oude 6900 XT. De kaart weegt ongeveer 1200 gram en de koeler lijkt oké (zeker voor de prijs) en maakt niet al te veel lawaai.
Snel overklokken om het te testen en +400 core / +375 geheugen lijkt te werken, wat een prestatieverbetering van ongeveer 10% oplevert
Een relatief kleine 5070TI (alhoewel het nog steeds een 3 fan, best lange kaart is). Koeling is goed, ik heb hem zelf op de quiet bios gezet na wat testen want dat scheelt bijna niets. Hij is dan echter wel lekker stil en mijn max temp in game licht rond de 65 graden.
Geen RGB vind ik persoonlijk niet zo'n punt, maar kan me voorstellen dat dit voor iemand anders wel het geval is.
Dan de ratel die andere benoemen. Schijnbaar is dit een ding bij Gigabyte kaarten (ook bij de duurdere Aorus en Gaming kaarten) en is dit volgens hen geen technisch probleem, maar simpelweg de fans die worden gestopt.
Ik ben normaal een persoon die snel over dit soort dingen valt, maar moet zeggen dat het me meevalt.
De RTX 5070 Ti Windforce OC levert geweldige prestaties en blijft stil onder load. Bouwkwaliteit is dik in orde. Wel een flinke kaart, dus niet geschikt voor compacte builds. Prijs is stevig, maar je krijgt veel voor terug.
Eindelijk zag ik de videokaart voor, wat volgens mij de adviesprijs is, te koop (€890). Het is bizar om dat te betalen voor een videokaart, maar omdat ik hem ook voor mijn werk kan inzetten om video te bewerken kon ik deze uitgave enigszins goed praten voor mezelf. Ik hoop ook lokaal te gaan experimenteren met AI, wat ik voorheen nauwelijks kon doen met mijn oude 1070 videokaart. Maar omdat ik hem pas enkele dagen heb, kan ik daar nog geen ervaring over delen.
Ik kreeg de kaart net in mijn kast gepropt en kon de steun alleen bevestigen zonder de schuifbeugel.
Ik schrijf deze review vanwege een actie van Gigabyte.
De aanschaf voor MSRP prijs was een no-brainer om mijn RTX 3060 Ti te vervangen voor deze Gigabyte 5070 Ti.
Een pluspunt voor mij is dat de kaart een mooi design heeft, niets "over the top" maar gewoon simpel. Op deze manier oogt hij rustig in mijn case.
Daarnaast is de geluidsproductie erg laag.
Wat betreft performance is hij geweldig, zeker vergeleken met de kaart die ik gewend was.
Eenvoudig te configureren met behulp van de Gigabyte hulpprogramma's.
Wordt geleverd met een "poot" waardoor de kaart niet te veel gaat hangen in de case.
Helaas maar weinig beschikbaar voor MSRP.
Op 19 maart voor MSRP gekocht (MEGEKKO) en super blij mee. Games draaien mega soepel op 1440p en 4K, en de koeling is top en blijft netjes op temperatuur. Hij is wel huge en vreet stroom, maar echt elke cent waard.
Deze reviews die je bij gigabyte kaarten ziet komen allemaal van het Gigabyte Aorus Let's hear it programma waar je 20 euro steamtegoed kan verdienen door je review achter te laten op tweakers. Ik wil dat best doen maar dan wil ik wel eerlijk zijn en geen slijmreview ophangen.
Maar eerlijk gezegd is deze kaart me echt erg goed bevallen. Ik hoor hem eigenlijk niet, zeker niet naast mijn processorkoeler. Hij is licht te undervolten en doet dan nog steeds dezelfde prestaties maar hij komt nu niet boven de 65 graden uit. In de doos zit een stangetje om GPU doorhangen te voorkomen. Oogt allemaal heel solide en inbouwen ging snel. Boven verwachting allemaal. Benchmarks scoren ook allemaal naar verwachting icm mijn 5700x3D. Hoewel de prijzen voor GPU's nergens op slaan ben ik met mijn gebruik zo wel weer een jaar of 6-7 zoet met deze videokaart.
Deze kaart voor MSRP kunnen snipen. Ideaal voor SFF-builds. 1440p gaming gaat moeiteloos. De kaart ziet er heel clean uit en is mooi als je niet perse houdt van RGB. Prijs ligt aan de hoge kant, zeker als je hem niet voor MSRP kan krijgen.
Nette videokaart, die zijn werk goed doet. Lage temps, sterke prestaties en nog best goed te tweaken. Kon deze gelukkig op de kop tikken voor MSRP en ben er erg blij mee. Jammer dat hij geen ledlicht heeft, zou wel cool zijn in het donker.
Ik heb de kaart kunnen kopen voor de adviesprijs en ben tot op heden erg tevreden over het product. De kaart was goed verpakt en de bouwkwaliteit is ook erg goed, erg stevig allemaal. Ik speel mijn games momenteel op de hoogste settings met een gemiddelde van 190 fps, erg vlot allemaal dus. Het enige nadeel was de slechte gebruiksaanwijzing, dit was mijn eerste aankoop van een grafischekaart en ik had liever een uitgebreide handleiding gezien.
Ik heb deze GPU via Megekko voor €889 kunnen kopen met wat geluk na het overwegen om voor een AMD RX 9070 XT te gaan, maar ook daar was de stock laag en prijs wat hoger dan MSRP
Er zat een GPU support bracket inbegrepen wat in mijn ogen zeker een pluspunt is aangezien ik dit nog niet had en de kaart nu zeer goed vast zit.
Komende van een Gigabyte AORUS GeForce RTX 2070 Super is dit zeker een aanzienlijke upgrade!
Momenteel enkel nog maar getest in The Witcher 3 & Black Ops 6 maar ik zag toch gemakkelijk de FPS respectievelijk x2 en x2,5 gaan.
Dit is een redelijk instapkaartje, geen overbodige poespas als RGB verlichting, maar wel wat je van een GPU mag verwachten. Goed formaat, 3 koeler design dus redelijk stil en goed qua koeling, voldoende aansluitingen. Straalt kwaliteit uit, maar dat mag ook wel voor de €889 wat ie op moment van schrijven kost. Redelijk stil, want mijn oude Aorus GTX1080Ti maakt wel een stuk minder lawaai, en heeft de ratel in de fans niet, wat deze wel heeft bij spindown. Het PSU verloopkabeltje is kwalitatief goed, en de anti-sag bracket is eigenlijk niet eens nodig. In mijn setup zie ik eigenlijk geen enkele sag, maar wel fijn dat ie erbij zit voor het geval dat.
Een van de weinige kaarten die tegen een fatsoenlijke / MSRP prijzen te verkrijgen is. Het betreft een van de instapmodellen van Gigabyte en heeft verder geen toeters en bellen zoals RGB. Desalniettemin draait deze kaart goed en is hij lekker stil. Bouwkwaliteit is goed en zeker als instapmodel omdat deze een vaporchamber heeft. Verder geen coil whine waargenomen bij het draaien van verschillende games.
Deze kaart is wat mij betreft de sweetspot tussen performance en prijs voor deze GPU generatie.
De 16GB geheugen is voldoende om in de nabije toekomst goed te kunnen gamen op 1080p en 1440p. De kaart zelf komt goed verpakt. De kaart heeft een lichte coilwhine, maar ik hoor het bijna niet als de case dichtzit. Verder de kaart gekocht voor MSRP, dus hulde voor Gigabyte dat ze de winkels aansporen om een eerlijke prijs te vragen voor hun producten.
Heb deze kaart via Megekko gekocht voor de MSRP prijs, een degelijke kaart zonder al te veel poespas (RGB) met een form factor die ook in wat kleinere cases zal passen. De AMD 9070XT is een goed alternatief maar ik heb deze kaart gekozen vanwege de RTX featureset van NVIDIA en ben blij met mijn aankoop, De kaart werkt stil en presteert ook goed. Wat ik wel jammer vind is de harde power limit die erin zit en dus niet te verhogen.
Deze kaart kunnen verkrijgen voor de MSRP. De kaart is groot maar past prima in mijn NZXT H510 kast! Meegeleverde voedingsadapter van 12VHWPR naar 2x 8Pin PCI werkt ook prima i.c.m. mijn 660W ION+ voeding.
Na 1week in gebruik nog geen smeltende connector gezien.
Hiervoor had ik een RTX 2070S waarbij ik op m'n UWQHD monitor i.c.m. "Horizon Forbidden West" wel behoorlijk wat instellingen moest terugschroeven om nog 30+ FPS te hebben. Met de 5070TI haal ik zonder DLSS constant 90FPS, met upscaling constant 180+ FPS!
Het schuifje Performance/Silent heb ik op performance gezet, maar ondanks dat hoor ik de kaart nauwelijks (i.t.t. m'n oude 2070S).
Ik kon de kaart kopen voor MSRP, anders had ik het niet gedaan. Blijft alsnog veel geld, maar m'n 2070S was echt wel aan vervanging toe i.c.m. UWQHD.
Mijn 5070TI heeft een metalen backplate.
Al met al prima tevreden tot nu toe!
Geschreven in ruil voor 20 euro Steam tegoed.
Als je deze kaart voor MSRP kan kopen dan is deze kaart de beste Nvidia kaart van deze generatie. Mooi design zonder RBG meuk, flink snel, relatief koel/still en vooral veel fijne Nvidia features. Zelf ben ik erg groot fan van DLSS maar dit is ook de eerste kaart die naar mijn mening snel genoeg is voor raytracing.
Als je deze features niet nodig heb kan je ook de RX 9070XT van AMD overwegen (goedkoper en even snel maar minder features).
Heb de kaart voor MSRP bij Megekko gekocht. Ivm simracen heb ik twee systemen en ik wilde graag mijn 7900XTX verplaatsen vanuit mijn 'dagelijks-gebruik' PC (waar quality-of-life veel belangrijker is) omdat deze erg heet en luid werd in mijn Dan-A4-H2O case.
Na het uitvoeren van DDU de eerste dag bezig geweest met troubleshooten. Crashes/black-screens, opgelost door in de bios PCIE handmatig naar Gen-4 te zetten (heb een Gen-5 bord/kaart, maar de riser-cable is Gen-4) en een Displayport-naar-HDMI te gebruiken. Sindsdien nog altijd niet perfect maar de meeste games lopen prima. Bij het testen zie ik alleen in Hellblade zelfs op stock nog crashes (lijkt me een driver-issue).
Qua temperaturen loopt de kaart overclocked op +425 / +2000 op ca. 67-72°C op zowel core als memory, maximale fan-speed die ik gezien heb is ~1900RPM. Hoorbaar maar niet problematisch, zelfs zonder headphones. In de meeste ruimere PC-cases zal het vrijwel stil zijn.