Door Saskia Schoonebeek

Communitymanager

Gebruikersreviews verbeteren: de release van het nieuwe formulier

06-06-2023 • 12:19

91

We zijn bij Tweakers erg trots op de mooie gebruikersreviews die onze communityleden schrijven. Toen we concludeerden dat het aantal reviews op ons platform begon af te nemen, kwamen we dan ook graag in actie. We besloten een project te starten om het reviewformulier van Tweakers te verbeteren. Vandaag hebben we het vernieuwde reviewformulier uitgerold. In deze .plan nemen we jullie graag mee in het proces.

Met behulp van een survey die door ruim vijfhonderd communityleden is ingevuld, stelden we vast dat het overgrote deel gebruikersreviews leest. Onafhankelijkheid en voldoende diepgang worden als essentiële criteria beschouwd en er is een voorkeur voor gebruikersreviews van ‘gewone’ tweakers die het product zelf hebben gekocht. De kwaliteit van de gebruikersreviews wordt over het algemeen positief beoordeeld, waarbij plus- en minpunten en een beknopte samenvatting belangrijke onderdelen zijn. Motivaties voor het schrijven van reviews zijn onder andere het kunnen helpen van anderen, een gebruiksvriendelijker formulier en potentiële beloningen, zoals karma, status of korting op een abonnement. Tijdgebrek, te hoge verwachtingen en gebrek aan producten of interesse worden genoemd als obstakels voor het schrijven van reviews. Ideeën voor verbetering omvatten onder andere meer exposure en beloningen voor communityleden die goede reviews schrijven, aanpassingen aan het beoordelingssysteem en meer transparantie over gesponsorde reviews.

Bovenstaande inzichten hebben we vertaald in een concept voor een vereenvoudigd reviewformulier in de vorm van slide-in overlay. Dit concept is succesvol beproefd in een usabilitytest, waarover we in deze .plan een terugkoppeling hebben gegeven. Uit de usabilitytest die werd uitgevoerd onder zes respondenten, bleek dat ook zij waarde hechten aan de kwaliteit en het kennisniveau van de reviewers op Tweakers, maar dat ze zelf terughoudend zijn in het schrijven van gebruikersreviews vanwege mentale barrières en hoge verwachtingen. Er blijkt behoefte te zijn aan meer verleiding en aanmoediging om reviews te schrijven op de website.

Het nieuwe formulier is een aantal weken geleden als bètafeature toegankelijk gemaakt en vandaag voor iedereen uitgerold. Heb je deze bèta gemist en had je graag meegetest? Je kunt de bètafeature aanzetten in je instellingen. Zo ben je voortaan altijd automatisch een van onze bètatesters.

Het vernieuwde reviewformulier

Wat is er dan allemaal veranderd? Onderdeel van de vernieuwing is het vereenvoudigen van het formulier door koppelingen met gerelateerde producten en de beoordelingen van losse criteria, zoals beeld- en bouwkwaliteit, te verwijderen. Beide functies werden weinig gebruikt en al jaren niet meer prominent weergegeven. Verder zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:

  • De belangrijkste verandering in het nieuwe formulier is dat het nu wordt weergeven als slide-in overlay op de desktop, zodat je een review kunt schrijven op de pagina waar de reviewknop staat. Zo word je niet onnodig heen en weer gestuurd tussen verschillende pagina's. Een leuke manier om aan de slag te gaan met het reviewformulier is door de inventarissen in je profiel te updaten en vandaaruit reviews toe te voegen. Dankzij de slide-in kun je namelijk ook direct vanuit je inventaris reviews schrijven.
  • Het maximale aantal woorden van de korte toelichting is uitgebreid van 50 naar 150, zodat je meer mogelijkheden hebt voor het maken van korte reviews. Ook is het nu mogelijk om hier alinea's te gebruiken.
  • De beoordeling van het product kun je nu geven door op sterren te klikken in plaats van een slider te verschuiven.
  • Het invoeren van plus- en minpunten hebben we wat makkelijker gemaakt door automatisch een extra veld toe te voegen als de zichtbare velden zijn ingevuld.
  • De weergave van reviews op de reviewtab van een product hebben we strak getrokken door de borders op de review weg te halen en de eindbeoordeling onder de plus- en minpunten te plaatsen.
  • De bovenstaande aanpassingen leiden tot een betere gebruikservaring op mobiele apparaten.

Reviewformulier

Gebruik van webcomponenten bij slide-inreviewformulier

Custom Elements

Het slide-inreviewformulier is niet alleen een verbetering op het vlak van gebruiksvriendelijkheid, het is voor ons ook technisch een grote stap vooruit. We hebben hiervoor namelijk in hoge mate gebruikgemaakt van Web Components. Dat is een techniek waarbij je gebruikmaakt van custom-HTML-elementen om een herbruikbare, dynamische en modulaire component te maken. Deze component heeft van zichzelf alle benodigde code in zich en kan dus overal eenvoudig worden ingezet.

Nu hadden we al eerder ervaring opgedaan met webcomponenten - de moderatiepop-up bij reacties onder artikelen is een voorbeeld - maar bij het vernieuwde reviewformulier zijn we nog een stapje verdergegaan. Niet alleen het formulier zelf is een component, het bestaat voor een deel ook weer uit andere componenten, die ook met elkaar samenwerken. Zo is de sterrenkeuze voor het eindoordeel een losse component, evenals de toolbar bij de uitgebreide toelichting en de afbeeldingenupload, die weer samenwerkt met de toolbar voor het invoegen van de RML/UBB-code. De toolbar gebruikt vervolgens weer componenten voor de invoerpop-ups.

Custom Element codeOm ervoor te zorgen dat componenten echt overal werken zonder dat we van tevoren alle code op elke pagina beschikbaar moeten stellen, hebben we een 'componentenlader' gemaakt. Dit is een functie die na het laden van de pagina kijkt of er, en zo ja welke, webcomponenten op de pagina aanwezig zijn en daarvoor de benodigde code on the fly ophaalt. Door middel van een MutationObserver wordt ook gemonitord op dynamisch toegevoegde HTML. Zo worden ook webcomponenten ingeladen die door andere webcomponenten dynamisch worden aangemaakt.

We maken dus vooral gebruik van custom elements en in mindere mate van templates. Waar we (nog) geen gebruik van maken, is shadow DOM, voornamelijk omdat veel van onze code nog leunt op sitebrede styling en het zaken als a/b-testen en theming lastiger maakt.

Giveaway

Uiteraard willen we de livegang van het nieuwe formulier een beetje feestelijk maken. Daarom verloten we vijf bonnen van bol.com met een tegoed van 50 euro onder alle tweakers die in deze week van de release een review schrijven met behulp van het nieuwe formulier. Het enige wat je moet doen, is jouw review vóór 14 juni delen in de comments onderaan dit artikel. De winnaars ontvangen bericht via DM; ze worden willekeurig geselecteerd uit alle inzendingen.

Mocht je vragen of opmerkingen over het vernieuwde gebruikersreviewformulier hebben, dan kun je terecht in dit forumtopic.

Reacties (91)

91
91
56
6
0
34
Wijzig sortering
De genoemde "Web Components" zijn eigenlijk een heel interessante optie voor lichte webpagina's?

Veelal wordt gebruik gemaakt van React of Vue om 'componenten' te maken. Maar persoonlijk vindt ik het altijd onhandig om deze frameworks en alle bijbehorende dependencies en versies up-to-date te houden.

Alhoewel react veel uitgebreider is (niet enkel componenten maar ook state transities e.d.) lijkt mij dat heel veel websites genoeg hebben aan 'Web Components'.

Alleen echte "web applicaties" kunnen nog wat voordelen halen uit iets als react, maar met het bijkomende nadeel van een extern framework welke niet een standaard is?

[Reactie gewijzigd door Accretion op 24 juli 2024 20:28]

Wij gebruiken inderdaad bewust geen framework als React of Vue, maar blijven zo dicht mogelijk bij 'vanilla' javascript en andere webtechnologieën. Het voordeel daarvan is inderdaad dat je daar geen extra afhankelijkheden creëert, en specifieke kennis voor moet opdoen.

Wel hebben we een build-proces waar we Symfony Encore (wrapper om Webpack) voor gebruiken.
Het probleem met grotere frameworks is dat het de makkelijke dingen makkelijker maakt maar de moeilijke dingen soms ook moeilijk. Het is bijzonder verleidelijk om op een bepaald moment 'over te springen' naar een framework met de gedachte 'oh dat is cool & makkelijk, dat wil ik ook', om er na een paar jaar achter te komen dat je een deel van je website gewoon niet zelf meer in de hand hebt.

Frameworks zijn net pannekoeken - hoe platter, hoe beter.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de applicatie en de componenten of views. Web Components, Vue en React zijn in principe view layers. De applicatie eromheen kan een traditionele server-side taal/omgeving zijn, of het kan een framework of set aan tools zijn dat om de view layer heen zit. Voor Vue kan dat bijvoorbeeld Nuxt zijn, voor React Next.js of Create React App, en voor Web Components… tja, dat is er niet echt. Daarom is het niet ongebruikelijk om Web Components in een Next.js of Nuxt applicatie te hangen, etc.

Voor Web Components heb je een aantal populaire libraries die het werken ermee gemakkelijker maken, de bekendste is lit van Google. Lit is in de basis slechts een lichtgewicht set aan utilities maar er komen steeds meer functionaliteiten in te zitten die samen de functie van een applicatie layer kunnen gaan vervullen, zoals routing, shared state en server-side rendering.

Lang verhaal kort: met alleen Web Components maak je geen applicatie.
Het mooie van web components is dat het in principe niet uitmaakt of je daarnaast nou wel of niet gebruik maakt van een framework. In de applicatie waar ik zelf aan werk, gebruiken we web components die samenwerken met onze backend als onderdeel van onze eigen, meegeleverde, "beheer" front-end die verder gemaakt is met Angular. Dezelfde componenten gebruiken we daarnaast ook om het maken van een meer eindgebruiker-geörienteerde front-end voor onze klanten te vereenvoudigen en versnellen. Welke technologie daarvoor gebruikt wordt, hangt af van het uitvoerende team/de klant. Kan plain JavaScript zijn, Angular, Vue, React of wat dan ook.
Toen we concludeerden dat het aantal reviews op ons platform begon af te nemen, kwam we dan ook graag in actie.
Dat heeft helemaal geen hol te maken met de kwaliteit van de Tweakers.net UI, maar met de regels die jullie zelf hebben veranderd waardoor er verschillende grote reviewers met de noorderzon zijn vertrokken.
Zou je even kunnen samenvatten wat de regelwijziging dan was waar mensen volgens jou over vielen? Nu is je opmerking moeilijk op waarde te schatten door mensen die niet weten waar je op doelt.

Op het forum heb ik vooral klachten gezien over reviewers die producten gratis krijgen en het product kort gebruiken zoals de meeste professionele reviewers, en daarmee de normale gebruikersreviews wegdrukken van mensen die het product langere tijd gebruiken, maar geen zeer uitgebreide reviews schrijven.

Sowieso lijken er veel klachten te zijn dat de scores/waardering erg laag is voor mensen die niet meteen hele weekenden besteden aan een productreview met 3 miljoen foto's erbij.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 24 juli 2024 20:28]

Zou je even kunnen samenvatten wat de regelwijziging dan was waar mensen volgens jou over vielen?
Deze regel bestond voor september 2018 niet:
5.7 Het Lid mag de ervaringen, beoordelingen en besprekingen die hij toevoegt aan de Shop- en Productreviews op de Website ook op andere sites plaatsen, waaronder sites van hemzelf of van derden. Echter, het Lid zal dergelijke ervaringen, beoordelingen en besprekingen, en daarmee vergelijkbare ervaringen, beoordelingen en besprekingen, niet op sites van hemzelf of van derden plaatsen indien deze sites met een commercieel oogmerk worden geëxploiteerd.
Reviewers die dat dus wel al deden, waren geforceerd te stoppen. Ook al schreven ze dus een geheel nieuwe review op basis van hun ervaring. Andere stopten hierdoor met het plaatsen van reviews omdat nu wel heel duidelijk werd dat Tweakers.net jou reviews wel commercieel wilde exploiteren, maar dat je dat daarnaast niet ook zelf mocht doen...

Zelf heb ik in de afgelopen 23 jaar slechts 1 productreview geplaatst (13 jaar geleden, ver voor deze wijziging), dus 0,0 impact op mijzelf. Maar je merkte dat zeer actieve leden van de tweaker community of stopten met reviews plaatsen of geheel vertrokken. En ik geef ze geen ongelijk. Vandaar dat ik deze 'draai' die Tweakers.net aan de terugloop van de reviewers geeft ook zeer misselijk.

Niet dat ik het Moonsugar persoonlijk kwalijk kan nemen, deze regels zijn ergens in de 2e helft van 2018 aangepast en zij is pas in juni 2019 bij Tweakers.net komen werken. Dat stukje 'drama' kon dus al geheel over gevlogen zijn op dat punt... Maar er zijn zat mensen die langer dan dat bij Tweakers.net werken die dit artikel gezien moeten hebben en de oorzaak/gevolg beter zouden kunnen plaatsen dan een UI issue.
Is dit de reden dat oa Foritain en pclinde etc zijn vertrokken dan? Als ik je verhaal zo lees, dan neem ik aan van wel, maar ik heb er verder nooit iets over gelezen. Ik heb alleen gezien dat zo'n beetje iedere grote reviewer op tweakers gestopt is.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 20:28]

Ik ga niet spreken voor andere tweakers, maar dat was wel mijn indruk. Foritain's laatste review was op 31-12-2018, die van pclinde ergens in 18-03-2021. Beide hebben links staan in hun profile naar andere techreviewsites, waarvan ik verwacht dat ze die zelf runnen en/of voor werken.
Mijn persoonlijke ervaring waarom ik geen reviews meer op Tweakers / Hardware.info plaats:
  • Geen waardering meer voor de tijd en moeite die je in reviews steekt.
  • Je wordt vaakt ontmoedigd door een aantal leden die je review liever de grond inboren met anonieme minnetjes
  • Community artikelen werden maandelijks geplaatst, daarna een tijd niet meer en nu 1 keer in het kwartaal.
  • In community artikelen werden alleen nog reviews getoond van producten die werden gekocht waardoor een geleend item niet in de spot-lights komt (een geleend item, kan een item zijn die je voor een gezinslid hebt gekocht en daarna aan je partner geeft).
  • Als je op Tweakers een artikel plaatst, dan mag je zelf niet commercieel actief zijn op een ander platform. Hierdoor zijn goede reviewers vertrokken en hebben ze een eigen kanaal (succesvol) opgezet.
  • Het verschil in kwaliteit werd te groot in vergelijking met beginnende reviewers. Iedereen moet gelijke kans krijgen om in de spotlights te komen. Hierdoor doe ik zelf niet meer mee met prijsvragen.
  • Als je mee mag doen met een prijsvraag, dan is de schrijfperiode van 1 week veel te kort voor een (in mijn ogen) gedegen review. Mensen hebben namelijk vaak nog werk of een opleiding die ze volgen.
  • Feedback vanuit de community werd niet snel/daadkrachtig opgepakt en hulp werd niet geaccepteerd (of pas een jaar later)

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 24 juli 2024 20:28]

Ik vond het ook al een bijzondere vorm van redeneren.

Hetzelfde excuus had gebruikt kunnen worden om TweakBlogs te moderniseren en "dichter bij Tweakers.net te brengen". Het mocht echter niet zo zijn :'(
Ik hoop dat er een wysiwyg komt, de tags in een review voelen oudbollig en zijn foutgevoelig. Laatst wilde ik een inhoudsopgave toevoegen maar dat is gewoon niet te doen in een review. De editor ontmoedigd dan ook om er even de moeite voor te nemen.
Singlepage weergave is meer de norm geworden, zeker op mobiele devices omdat men dan door wil scrollen i.p.v. door pagina's te moeten klikken.
Op zich snap ik dat, maar het maakt het soms lastiger de hoofdstukken terug te vinden omdat alles onder elkaar staat, zeker omdat op Tweakers de opmaak ervan niet erg overduidelijk is weergegeven.

Tevens kun je erover twisten of het handig is alles op een single-page te doen zelfs voor een mobiele device, ik ben iemand die er zomaar zoveel 'paginas' in verwerkt met 50+ plaatjes dat een browser (en data!) het minder leuk zal hebben om dat direct in te laden en het dus langer duurt én dat er voor de gebruiker gezocht moet worden tussen de informatie die voor hem wel relevant is.

In extreme gevallen kun je gewoon de browser crashen wegens teveel data dat ingeladen moet worden al zal je dat niet snel op Tweakers hebben, dan moet je eerder aan een Imgur album denken met 4000 afbeeldingen op een rij. }>
Plaatjes worden bij ons lazy-loaded, terwijl je scrolled dus ;)

Als je gebruik maakt van heading-tags ([h1], [h2], [h3]) dan kan je heel eenvoudig een table-of-contents toevoegen door bovenin je review de [toc]-tag te gebruiken :)
Zag het inderdaad nadat ik de reactie had toegevoegd maar inderdaad daar ga ik in de toekomst ook gebruik van maken, die [toc] functie kende ik nog niet.

Het lazy-loaden helpt inderdaad, zo net nog gekeken bij een album van 8000 afbeeldingen maar geen vastlopers op Chrome dus ik vermoed dat daar sindsdien ook optimalisatie is gedaan, vroeger naarmate je scrolde liep het geheugen en CPU verbruik steeds hoger op waardoor het vastliep en je een about:blank kreeg, nu bleef dat gelimiteerd tot zo'n 600mb extra geheugen.
Een inhoudsopgave kan ook worden gebruikt voor links binnen dezelfde pagina. Veel van de bekendere reviewers gebruiken dat ook wel op dit platform.
Thanks, die functie heb ik altijd overheen gekeken, ga ik denk ik maar eens doorvoeren op wat reviews. :+
Ook even snel een review geschreven: Noctua NF-A12x25 PWM Bruin, 120mm review door stin00

Er zit wel een kleine bug in de editor. Als ik bij de minpunten symbolen gebruik, bijv: "<>_+ dan verschijnen deze wel goed in de review. Als ik daarna weer m'n review wil aanpassen, dan staat er in de editor: @quot; & l t ; & g t;: & q uot;_+

Hij lijkt special characters niet helemaal lekker te verwerken :+
Thanks! Gaan we fixen :)
Topic gemist? https://gathering.tweaker...message/70945534#70945534 :+

Maar laat ik ook maar per direct met de schuurdeur in de devschuur vallen, ik vind het persoonlijk géén verbetering dat de editor nu rechts uitgelijnd zit, het voelt bekrompen aan en onnatuurlijk of ik op 1440P nu met een half of volledig scherm werk.
Tevens kun je toch tegelijkertijd aan de linkerzijde niet scrollen door je review of live wijzigingen zien dus mij ontgaat het nut van het zijdelings tonen, toon het dan maar gewoon in het midden.

Verder wat me enorm stoort is het niet normaal kunnen invoegen van afbeeldingen op een normale manier via een externe host zonder dat deze dan afgekapt worden in het uiteindelijke plaatje omdat de grootte te groot is om weer te geven in de bekrompen mobile-first ruimte die je krijgt en je dus allerlei vliegwerk moet doen handmatig in de IMG tags de grootte aan te passen en toch klikbaar te maken om het in een tabblad vergroot te kunnen weergeven via het externe domein want Tweakers laat toch 'maar' 30 foto's toe.

En nog een puntje is dat ik redelijk allergisch wordt van het constant moeten vergroten van het tekst veld in de uitgebreide review om een beter overzicht te behouden maar als je dan te ver naar beneden scrolt je ook alle opmaak knoppen buiten beeld hebt, niet erg gebruikersvriendelijk in mijn ervaring.

Verder mis je hier misschien nog wel een heel belangrijk punt, je krijgt nooit een waarschuwing te zien als je aan het aanpassen bent geweest en je per ongeluk de pagina weg klikt hetzij met de backtoets van de muis of op een andere manier, dat moet toch op een of andere manier af te vangen zijn hetzij via een javascript pop-up melding.
Een nog een puntje is dat ik redelijk allergisch wordt van het constant moeten vergroten van het tekst veld in de uitgebreide review om een beter overzicht te behouden maar als je dan te ver naar beneden scrolt je ook alle opmaak knoppen buiten beeld hebt, niet erg gebruikersvriendelijk in mijn ervaring.
Dat zouden we inderdaad nog wel makkelijker kunnen maken met bijv. een knopje om het tekstveld van de uitgebreide toelichting in hoogte te maximaliseren aan de hangt van de hoogte van de viewport.
Dat klinkt inderdaad als een verbetering als daarbij de opmaak ook toegankelijk blijft.
@Femme @crisp

Hi ik ben een beetje laat met mijn toevoeging. Maar ik geef mijn autisme de schuld. Ik wilde nog even mijn mening met jullie delen. Ik ben sinds 2016 zo af en toe actief met het plaatsen van reviews. Ik heb er jaren over gedaan om een review opmaak te maken zoals mijn laatste review. Ziggo Mediabox Next Mini Ik vind het erg leuk om te doen. Vooral om zo uitgebreid in te gaan over een product waar ik enthousiast over ben. Maar er zijn een aantal kanttekeningen of belemmeringen aan de productreview venster.

Ten eerste is inderdaad het veld waar je de tekst en html code in moet vullen erg klein. Zelfs op een groot 27 inch scherm. Heb je de neiging om in te zoomen om te kijken of alles wat je realtime typt er geen type fout in staat. En nee eerst tijdelijk opslaan en dan preview bekijken is vaak voor kleinere veranderingen wat omslachtig. Daarnaast is het erg lastig om te zien als je meterslange html code invoert voor bijvoorbeeld het maken van een tabel met verkleinde plaatsjes met linkjes naar de grote versie van de plaatjes.

Mijn opmaak is ook lastig maar heeft veel voordelen. Nu maak ik nooit gebruik van de mogelijkheid om 30 plaatjes aan een review toe te voegen. Die ieder 25 mb groot mogen zijn. Dit lijkt me überhaupt geen goed idee. Het laden van een plaatje van 25 MB duurt relatief te lang en zou behoorlijk veel van jullie server aan performance en opslag capaciteit kunnen vragen. Maar mijn opmaak vraagt wel om de mogelijkheid om meerdere plaatje te kunnen toevoegen. Door mijn methode kom ik vaak uit op meer dan 30 plaatjes bij een review. Maar de meeste plaatjes zijn door mij gecropt naar een breedte van 620 pixels prima voor een review. Daarnaast heb ik zeer verkleinde plaatjes voor in een tabel. Meestal om een indruk te geven hoe het product er uit ziet. Dan als laatste een klein aantal grote plaatsje als men het product levens groot op hun scherm willen zien. Maar zelfs de levens grote plaatjes die ik toevoeg zijn gecropt van 12 megapixel naar zon 4 megapixel. Om precies te zijn naar een resolutie van 2016 bij 1512 pixels. Dat is naar mijn mening groot genoeg. En neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag. Op dit moment smokkel ik bij mijn reviews. Om toch naar mijn mening voldoende plaatjes te kunnen toevoegen in een review plaats ik alle kleine fotos van 620 pixels en 320 pixels in mijn persoonlijke foto album en plaats ik de linkjes ervan in mijn review. En het kleine handje vol grote fotos staan in de review zelf.

Er is recent een verandering geweest als je het overzicht van al je gemaakte reviews wilt bekijken. Dit is helaas naar mijn mening niet fijn. Je ziet niet meer goed het verschil tussen welke reviews al gepubliceerd zijn en welke nog in de preview modus staan. De preview modus button is geel net als de online status. De preview button zou een andere kleur moeten hebben om goed overzicht te kunnen hebben. Waar ik heel erg blij mee ben is dat door de introductie van jullie aparte review maak venster het probleem van verwarring wanneer je tijdelijk je review opslaat in preview of je online zet verholpen is. Je wilt niet per ongeluk een half gemaakte review online zetten.

Samenvatting en voorstel:
  • Breng de de maximale grote van ieder van de 30 fotos terug naar 2 MB max 4 MB per foto.
  • Voeg de mogelijkheid toe om nog eens apart een stuk of 30 fotos toe te kunnen voegen met een maximale grote van 1MB max 2MB. Zie mijn foto album voor de reviews van mijn laatste 5 a 6 reviews
  • Het zou mooi zijn als niet alle fotos onder aan het review nog eens zichtbaar zijn.
  • Voeg een tool toe aan het review opmaak venster om fotos te importeren en de resolutie aan te passen en op te slaan naar een bestandsformaat dat jullie fijn vinden ( zodoende hou je de chaos van fotos in bedwang en de reviewmaker hoeft geen grote technische kennis te hebben om een mooi uitgebreid review met fotos te kunnen maken.
  • Voeg een vergroot knop toe rechts boven het venster waar je uitgebreide review schrijft. De knop zou alleen het venster waar je review in schrijft moeten vergroten
  • Voeg eventueel een andere vergroot knop toe om het gehele review maak venster te vergroten
  • Voor de minder kundige review makers is het handig als er een directe link naar jullie forum is van hoe je een review kunt maken en welke toevoegingen er mogelijk zijn. Een soort help knop. De kennis voor hoe je een goede uitgebreide review kunt maken en de mogelijkheden ervan
  • De forum voor hoe je een product review maakt zou uitgebreidt moeten worden en misschien overzichtelijker. Van hoe je de wat ingewikkelde toevoegingen maakt zoals een terug naar inhoudsopgave linkje etc. Nu moet je alle berichten van andere mede tweakers doornemen in de hoop iets te kunnen vinden. Ik heb de wat ingewikkelde toevoegingen geleerd door aan meer ervaren mede tweakers te vragen. En te zoeken op andere websites. Maar dit zou makkelijker moeten kunnen.
Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Ik ben een zeer grote fan van tweakers.net. Ik lees meerdere malen per dag met plezier jullie nieuws. Bezoek zo nu en dan jullie forum voor diepgaande informatie en meningen. Zo af en toe shop ik bij vraag en aanbod voor mooie tweedehands dealtjes. Ik ben dan ook erg blij met de functie prijs volgen.

Het kan zijn dat jullie mijn verhaal erg lang en of omslachtig of niet duidelijk vinden. Ik geef mijn autisme daarvan de schuld. Het formuleren van gedachten naar een verhaal op schrift gaat bij mij wat moeizaam. Mocht je nog vragen en of opmerkingen hebben dan mag de redactie van tweakers uiteraard direct contact met mij opnemen. Ik zal dan mijn best doen om meer helderheid te geven.

[Reactie gewijzigd door victor1701 op 24 juli 2024 20:28]

Top feedback! Dank hiervoor :)

Waar we uiteindelijk naartoe willen is een complete WYSIWYG-editor om het opmaken nog beter en eenvoudiger te maken. Ook hoe we hierin omgaan met het plaatsen van plaatjes zal dan meegenomen moeten worden. Je zou dan net als op het forum in ieder geval de keuze moeten krijgen tussen een thumb-formaat, of een full-size formaat, die in een imageviewer (nog) groter getoond kan worden.
Geen dank. Ik vind het erg jammer dat het aantal nieuwe bijkomende uitgebreide reviews is ingezakt. Door het weg gaan van een aantal (semi) professionele review makers. En het weerhouden van mede tweakers om zelf uitgebreide reviews te maken. Het blijft een dingetje. Als jullie in de toekomst meer reviews willen zien. Zal het maken van reviews meer gepromoot moeten worden. En het maken van een review makkelijker moeten worden.

Ik vind het dan ook heel erg jammer dat er niet meer een maandelijkse community artikel is van de redactie. Om mooie of uitzonderlijke reviews even in het zonnetje te zetten. En hun reviews aan de rest van jullie lezers te promoten. Ik herinner mij dat ik destijds 2 keer in de spot light ben gezet door jullie. En dat gaf mij voldoening en erkenning. Erkenning in de trend van dat er veel tijd en energie in zit in het maken van een uitgebreide review. De erkenning en waardering motiveerde mij bij de aanschaf van een volgend nieuw product om weer een zo mooi mogelijke review te gaan maken.

Wat ik ook jammer vind is dat er heel erg weinig mensen zijn die een review een waardering geven. Mijn laatste review de ziggo mediabox next mini zit al op 68.000 lezers. Voor mij gigantisch veel en tevens een persoonlijk record. Nou is het dat ik niet een super reviewer ben en daardoor veel mensen deze review lezen. Het was meer toeval dat ik op het juiste moment een review geplaatst heb van een product dat vele mensen aanspreekt. Maar dat daar gelaten van de 68.000 lezers hebben ongeveer 200 mensen een waardering gegeven. Dat is een ontzettend laag percentage. Het is volgens mij ook geen populaire bezigheid. Het waardering mechaniek van jullie is ook een beetje negatief en niet populair. Dit zou naar mijn mening over de kop moeten. En aangepast moeten worden van 0 of +1 of +2 of +3 naar een duimpje omhoog systeem. Waarbij +2 vervangen moet worden voor 3x duimpjes omhoog en de spotlight voor 4x duimpjes omhoog. De kleur verschillen tussen de 4 waarderings methoden moeten ook iets worden vergroot om meer duidelijkheid aan te geven. En rechtsboven de reviews de iconen van de waarderingen ook iets vergroten. En bijvoorbeeld de eindscore van +3 aan te geven door 4 met een duimpje er naast. In het algemeen de positiviteit voor het geven van een waardering moet worden vergroot terwijl het kunnen aangeven of je een review niet zo goed tot uitmuntend vind in waarde kunt behouden. Want een 0 krijgen dat oppervlakkig betekent klinkt erg negatief vooral als je een week bezig bent geweest met het schrijven van een review. En daarvoor 1 a 2 weken bezig met testen. Maar een enkel duimpje omhoog krijgen. Is anders en het voelt minder negatief voor de reviewer. Althans dat vind ik dan. Terwijl je tegelijkertijd de lezer de mogelijkheid en het recht behoudt om een niet zo goede waardering te geven.

Even een ander dingetje om in de toekomst zoveel mogelijk gebruikers reviews te promoten zou ik toch eens als ik jullie was even een blik werpen op de homepage van de reviews. Het bovenste gedeelte van per categorie zoeken naar reviews is prima. Maar ik zou het onderste gedeelte wat nu uit 2 blokken bestaat. Links recente redactie reviews en rechts populaire gebruikers reviews. Een extra kolom er tussen plaatsen. Dit extra kolom zou ik hetzelfde uiterlijk als de populaire reviews kolom geven. Maar dan met nieuw binnen gekomen uitgebreide reviews. Zelf ben ik namelijk een enthousiaste zoeker van reviews. Ik kijk regelmatig naar de lijst nieuw gepubliceerde gebruikers reviews. Maar dat kan alleen maar door naar beneden te scrollen en op het piep kleine linkje reviewarchief te klikken. En dan het sorteren op nieuw te zetten en gebruikersreview links te klikken.

De vraag is natuurlijk of ik alleen ben in deze zoek opdracht en of het voor de mainstream een interessante optie is om een snellere toegang te hebben tot net nieuw geplaatste reviews.

Nu hou ik dan toch echt op met typen. Want ik krijg nu het gevoel dat ik jullie aan het spammen ben. ;)
Inderdaad gemist :p Het goede nieuws is dat ik al een fix heb klaarstaan ;)
Maar laat ik ook maar per direct met de schuurdeur in de devschuur vallen, ik vind het persoonlijk géén verbetering dat de editor nu rechts uitgelijnd zit, het voelt bekrompen aan en onnatuurlijk of ik op 1440P nu met een half of volledig scherm werk.
Tevens kun je toch tegelijkertijd aan de linkerzijde niet scrollen door je review of live wijzigingen zien dus mij ontgaat het nut van het zijdelings tonen, toon het dan maar gewoon in het midden.
Zou een soort van 'full mode' switch dan een goed idee zijn?
Verder wat me enorm stoort is het niet normaal kunnen invoegen van afbeeldingen op een normale manier via een externe host zonder dat deze dan afgekapt worden in het uiteindelijke plaatje omdat de grootte te groot is om weer te geven in de bekrompen mobile-first ruimte die je krijgt en je dus allerlei vliegwerk moet doen handmatig in de IMG tags de grootte aan te passen en toch klikbaar te maken om het in een tabblad vergroot te kunnen weergeven via het externe domein want Tweakers laat toch 'maar' 30 foto's toe.
Zeg je nu eigenlijk dat 30 foto's te weinig is?
En nog een puntje is dat ik redelijk allergisch wordt van het constant moeten vergroten van het tekst veld in de uitgebreide review om een beter overzicht te behouden maar als je dan te ver naar beneden scrolt je ook alle opmaak knoppen buiten beeld hebt, niet erg gebruikersvriendelijk in mijn ervaring.
Dat zou met een 'full mode' switch misschien ook verbeteren?
Verder mis je hier misschien nog wel een heel belangrijk punt, je krijgt nooit een waarschuwing te zien als je aan het aanpassen bent geweest en je per ongeluk de pagina weg klikt hetzij met de backtoets van de muis of op een andere manier, dat moet toch op een of andere manier af te vangen zijn hetzij via een javascript pop-up melding.
Dat zit er nochtans wel in. Als je per ongeluk refreshed of wegnavigeert krijg je een popup. Bij de backtoets sluit de popup, maar kan je die weer openen zonder dat je invoer meteen weg is. 2x back is wel 'pech gehad'... ;)
Inderdaad gemist :p Het goede nieuws is dat ik al een fix heb klaarstaan ;)
_/-\o_
Zou een soort van 'full mode' switch dan een goed idee zijn?
Dat zou in mijn geval inderdaad helpen, ook geen gedoe met meerdere scrolbalken.
Zeg je nu eigenlijk dat 30 foto's te weinig is?
Ik ben een speciaal geval, ja.
Dat zit er nochtans wel in. Als je per ongeluk refreshed of wegnavigeert krijg je een popup. Bij de backtoets sluit de popup, maar kan je die weer openen zonder dat je invoer meteen weg is. 2x back is wel 'pech gehad'... ;)
Dat heb ik volgens mij niet eerder gezien of ik ben gek geworden, maar goed. :P
Over het aantal plaatjes, even op de valreep in elkaar gezet:
Cooler Master HAF 700 EVO review door CriticalHit_NL

Je snapt nu denk ik wel waarom... :+

Het is overigens ook enorm, en ik bedoel enorm, gebruikersonvriendelijk om handmatig de IMG tags de juiste grootte per plaatje te geven, zeker als elk plaatje een afwijkende maat heeft en anders uit verhouding komt te staan als de verkleinde resolutie met 620 pixels breedte niet in de juiste ratio wordt weergegeven.

Dit doet mij er soms van weerhouden een review te schrijven voor lange tijd omdat ik er tegenop zie, de kast wilde ik al wel eerder doen maar heb hem nu inmiddels al een half jaar en nu eindelijk de tijd en energie gevonden dit neer te pennen.

Ik hoop persoonlijk er enorm op dat er in de toekomst een mogelijkheid komt dat het systeem dit automatisch afvangt.

Ook het eerst moeten plakken van de afbeelding URL, selecteren, dan nogmaals de afbeelding URL invoeren om hem klikbaar te maken via externe host is ook redelijk irritant om dat constant te moeten herhalen en vergt onnodig veel tijd om het netter te maken terwijl je wel voor de gebruikers een diepgaande ala-kid-jansen-achtige review wilt maken, al zit ik niet op zijn niveau. :+

Ik zal wel de uitzondering op de regel zijn. 8-)
Ik tel daar 107 plaatjes :o

Tsja, we kunnen discussiëren of de max van 30 die we bieden voor lokale upload misschien wat te weinig is, maar ik denk dat meer dan 100 wel een ander uiterste is (en of het wel zoveel extra toevoegt tegenover 30 zorgvuldig geselecteerde afbeeldingen).

offtopic:
Overigens vind ik je gebruik van de plus- en minpunten ook wel wat curieus; doorgaans zet je de punten daar kort en bondig neer, en weid je daarover uit in de review zelf.


Overigens wel tof dat je de tijd en moeite neemt om zulke uitgebreide reviews te schrijven! d:)b

[Reactie gewijzigd door crisp op 24 juli 2024 20:28]

Ja daar kan ik mij ook wel in vinden.
Zoals Twitter de filosofie had dat als er weinig tekenruimte is mensen gestimuleerd worden deze optimaal te benutten door goed bedachte hoogwaardige tweets te plaatsen.

Maar aan de andere kant bij een review, bij sommige producten is het lastig het wat beknopter te houden.
Ik had er uiteraard minder aan kunnen toevoegen, maar het kan lastig zijn dan elk aspect ervan zo goed mogelijk vast te leggen in detail.
Zeker als er ook nog software bij zit waar je screenshots van wilt tonen ter uitleg en ondersteuning van de tekst, dat is voor velen wel prettiger.

In dit geval kan 30 dan soms wel wat krapjes worden.
Aan de andere kant wil je ook niet de opslag teveel belasten maar vraag me ook af of 25mb per stuk niet te riant is, het hoeft geen super resolutie te zijn.

Het klopt inderdaad dat ik de plus en minpunten nogal riant gebruik, vind het persoonlijk wel fijn als er in een korte oogopslag de meest uitspringende punten te zien zijn.
Het is ook niet dat er daar qua veldlengte veel aan gelimiteerd wordt, ik verwonderde me dan ook dat het invoerveld zelf zo kort is maar de toegelaten tekst niet.

En bedankt!
Ik vind zo'n slide in alleen maar irritant en doet af aan de belangrijkheid van een degelijke review.
komt over als een feedbackknopje om even snel wat in te vullen, niet uitnodigend om een elle lange review te typen.

Daarnaast is caching ook een dingetje: bij een losse pagina wil de inhoud,als er per ongeluk weggenavigeerd wordt, bij een back knop er vaak nog wel staan (is volgens mij ook afhankelijk van de caching headers) , nu is dat weg (tenzij daar ook een truckje voor is, maar zo ken ik ze)

verder natuurlijk fijn dat er actief aan de site gesleuteld wordt
De nieuwe opzet is niet om een lange review 'uit te lokken', maar om het überhaupt schrijven van een review laagdrempeliger te maken.
Hele mooie verbetering! Goed bezig en dit is echt handig om snel reviews te kunnen schrijven.
Werkt heel fijn om snel even een review te schrijven.

https://tweakers.net/prod...m-256gb-opslag-blauw.html

Wat me wel opvalt is dat de datum waarop ik deze heb aangemaakt steeds op 01-01-1970 staat.

Edit: Toevoeging datumnotatie

[Reactie gewijzigd door MrDanlee op 24 juli 2024 20:28]

Bij deze gefikst :)
Goeie verbetering. Op deze manier is het een stuk makkelijker om snel een review te kunnen schrijven.
be quiet! Pure Base 500 FX review door henkbert
Goede aanleiding om ook maar even een review te schrijven.

Formulier werkt soepel en snel, zie dat de custom dark mode css het nog niet helemaal lekker pakt, maar desondanks goed te gebruiken :)

Fossil Hybrid Smartwatch HR Collider Zwart (Zwart) review door Robbierut4
Ben erg blij om te zien dat limiet van 50 woorden voor een korte review verhoogd is naar 150. Er zijn over de loop der jaren best veel artikelen geweest waarvoor ik een review wou schrijven, maar waarvoor de 50 woorden eigenlijk net niet genoeg waren. Destijds dan ook afgezien van het reviewen van die producten omdat ik geen zin had om alle dingen van een ''grote'' review in te vullen.

Goede verbetering in mijn ogen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.