Door Saskia Schoonebeek

Communitymanager

Hoe kunnen we gebruikersreviews beter maken voor jullie?

17-03-2022 • 13:00

50 Linkedin

Vrijwel iedere webwinkel heeft tegenwoordig een mogelijkheid om reviews van gekochte producten achter te laten, maar diverse onderzoeken hebben aangetoond dat veel van die reviews geen betrouwbaar beeld geven van de gebruikservaringen. Bij Tweakers hebben we gelukkig een kundige en kritische community die wél gebruikersreviews schrijven waar je op kunt vertrouwen. Er is alleen één probleem: het aantal reviews daalt de laatste jaren gestaag.

Om zoveel mogelijk bezoekers én medetweakers zo goed mogelijk te helpen beslissen of een aankoop hun al dan niet zuurverdiende centen waard is, zou de omgekeerde situatie natuurlijk veel mooier zijn. Nu zit waarschijnlijk niemand te wachten op een berg onbehulpzame driewoordenreviews, maar we zijn wel heel benieuwd waar jullie wel op zitten te wachten.

Zijn dat juist de langere, uitgebreide reviews of toch de kortere varianten? Of volstaat een systeem met sterretjes, duimpjes of Henks? Om meer inzicht te krijgen in jullie wensen en waar jullie tegenaan lopen bij het al dan niet schrijven van een review, hebben we een vragenlijst opgesteld. Met jullie feedback willen we de gebruikersreviews voor iedereen, zowel voor de schrijvers ervan als voor de lezers, beter maken.

We willen jullie daarom vragen deze vragenlijst in te vullen, zodat wij weer aan de slag kunnen om de gebruikersreviews aan jullie wensen te laten voldoen. Zo maken we met z'n allen Tweakers weer een stukje beter. Het formulier maakt gebruik van Google Forms en verzamelt geen persoonsgegevens. We hebben voor dit onderwerp ook een forumtopic geopend waar we met elkaar de verdieping op kunnen zoeken.

Vragenlijst invullen

Reacties (50)

50
50
42
5
0
3
Wijzig sortering
De kracht van een review op Tweakers vind ik hem zitten in dat het echt gebruikersreviews zijn, die bij voorkeur het item al enige tijd gebruiken. Een gebruiker weet wat de voor- en nadelen (irritaties) over lagere tijd zijn. Ik noem maar wat als de stekkers van een router snel loslaten of een tekort aan USB-poorten. Een professionele reviewer zal iets zeggen er zijn 3 USB poorten en dat is minder dan gemiddeld. Een gebruik schrijft meer in de trend van ik heb er last van dat er maar 3 USB poorten zijn, want nu kan ik mijn usb-stick nergens op aansluiten, of de aansluit plek zit op een onhandige plek.
Dat is maar ten dele waar. De grootste aandeel reviews wat hoog scoort op Tweakers en dus veelbekeken wordt zijn de gesponsorde reviews. Deze tweakers krijgen van fabrikanten apparatuur gesponsord om te reviewen en mogen die soms zelfs houden. Dat soort reviews moet je niet willen als community lijkt me.

Kijk naar de reviewers als een gallery: pclinde bijvoorbeeld.
Zie ook reviews: Bekijk hier de volledige uitslag van de Tweakers Awards 20/21
Zo te zien bedoelen jullie precies hetzelfde. :)
Deze tweakers krijgen van fabrikanten apparatuur gesponsord om te reviewen en mogen die soms zelfs houden. Dat soort reviews moet je niet willen als community lijkt me.
Maak van "soms" maar "altijd". En dat maakt reviews inderdaad onbetrouwbaar.
Bovendien blijft het financiële aspect bijna altijd volledig onderbelicht.
Waarom bv een soundbar twintig keer zo duur is blijft onvermeld.
Wat ik mis:

- Gebruikers kunnen geen vragen achterlaten voor (toekomstige) reviewers. Als mijn vragen beantwoord worden, en ik koop het product, ben ik ook eerder geneigd een mening te geven over de kwaliteit van het antwoord.

Ik koop misschien 1x per jaar een review waardig product, dit komt omdat ik geen zin heb in dingen terug sturen, en wanneer ik iets bestel wil ik eigenlijk 99.99% er zeker van zijn dat ik het ga houden. Wanneer ik mails met vragen over een product naar fabrikanten stuur krijg ik in 90% van de gevallen nooit een antwoord.

- Ik kan nergens mijn potentiele toekomstige aankopen vooraf testen, als hier een samenwerking van zou komen tussen webshops en Tweakers, misschien dat ik wel over ga tot aankoop en een review achterlaat. Bijvoorbeeld in de vorm van een "product testcentrum" waar de kosten van de producten, onderhoud, personeel, disinfectie, gebouw/huur etc gedeeld worden met webshops en Tweakers? Ik wil mijn mobiel/laptop/pc mee nemen en producten testen zonder te spelen met retour gedoe. Daar vind ik heus wel tijd voor voor producten die 200+ kosten.

Maar serieus, hoe moet je een goed aantal reviews achter laten als ik maar 1x per jaar iets koop qua elektronica?
- De prijzen van alle spullen en diensten rijzen tegenwoordig ook nog eens de pan uit.

- Salarissen zijn nou niet echt op een niveau waarvan men kan zeggen dat je comfortabel middle-class kan leven (en blijkbaar zit ik in de top 25% van NL qua huishoudinkomens? en ik leef best zuinig hoor, geen onnodige of dure luxe, allemaal oude apparatuur van 5-7+ jaar oud, of nog ouder, ga nooit op stap of uit eten, doe boodschappen bij de Lidl en geen snoep etc, en de enige reden dat ik zakelijke lease rijdt is omdat het even duur is als toen ik zelf een auto onderhield/reed- dan kies ik voor hetzelfde bedrag liever een splinter nieuwe auto en slaap ik rustiger met minder stress). Gezien ik het met mijn "prima" salaris en zuinig leven al 10x moet nadenken over een aankoop, en ze elke keer uit stel "Want alles wat ik nu heb werkt toch prima", denk ik dat huishoudens met minder inkomen toch wel vaker dan 10x nadenken over een uitgave. Verder heb ik geen kinderen of plicht om anderen te onderhouden dus ik zou in theorie meer geld aan consumerisme/kapitalisme uit moeten kunnen geven? En toch blijf ik erg huiverig om mijn zuurverdiende centen te spenderen.

- Ik heb ook geen tijd om in retourtje te spelen, en geen zin om te wachten op mijn geld voordat ik een ander product koop. Gedoe gedoe. Liefst wil ik dat de retour wordt opgehaald (andere landen doen dat wel, waarom NL niet?) en dat ik mijn geld binnen 1 dag na bezorging terug heb.

- De meeste producten ben ik huiverig om te kopen omdat ik het gevoel heb dat heel veel dingen toch in basis shit zijn - nog zonder ze te kopen. Ondanks dat ze soms duurder zijn. Mijn ervaring met bijvoorbeeld een goede draadloze headset met microfoon zoeken, ik moest er wel twee (beide ong 200 eur) terugsturen voordat ik uiteindelijk de duurste probeerde (350 eur) en ik daar "over het algemeen" blij mee was - maar ondanks dat deze aan veel dingen voldeed zoals "het werkt" en qua kwaliteit van geluid etc prima/acceptabel was, ontbreken er veel dingen die ik voor die prijs erbij zou verwachten. Ofwel alsnog een "shit" product, want je betaald veels te veel. Ik ben erg kritisch naar dure apparatuur - als het duur is moet het perfect zijn. Punt. Anders moet men het goedkoper verkopen. Dit is een ervaring die ik nooit meer wil. Te veel gedoe, te veel tijd kwijt.

Er worden (onnodig) veel drempels (ook buiten Tweakers om) opgelegd tot ik überhaupt *kan* reviewen. Dus het is niet zozeer een probleem met (alleen) Tweakers, meer de wereld en alles eromheen.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 17 maart 2022 14:04]

Dan schrijf je toch een mooie korte review over die twee headsets: 2 sterren, korte omschrijving "prijs niet in verhouding tot de kwaliteit/features", hartstikke prima.
Wanneer ik iets review probeer ik concreet / constructief te blijven. Vage reviews haat ik, dus doe ik daar zelf ook niet aan.
- Gebruikers kunnen geen vragen achterlaten voor (toekomstige) reviewers. Als mijn vragen beantwoord worden, en ik koop het product, ben ik ook eerder geneigd een mening te geven over de kwaliteit van het antwoord.
Goede opmerking! Ik denk dat een vraag-en-antwoord-functie (zoals Amazon ook heeft) een erg nuttige toevoeging kan zijn.
- Ik heb ook geen tijd om in retourtje te spelen, en geen zin om te wachten op mijn geld voordat ik een ander product koop. Gedoe gedoe. Liefst wil ik dat de retour wordt opgehaald (andere landen doen dat wel, waarom NL niet?) [....]
Als het goed is kan dat met pakketjes bij PostNL. Zodra de postbode pakketbezorger langskomt, dan kun je het retourpakketje meegeven. Zo snel ik het kan zien moet de bestelling wel via PostNL bij jou bezorgd zijn, want je hebt het retourlabel nodig. De exacte voorwaarden staan niet heel duidelijk beschreven op de gelinkte pagina...

Het is dus in ieder geval wel mogelijk :)

[Reactie gewijzigd door tostikop op 17 maart 2022 16:02]

En ik heb geen printer... :")
Wow, nooit geweten dit. Handig!
Het zijn de pakketbezorgers en niet de postbode waar je dit aan kan meegeven. Ik zie het al voor me dat een postbode de hele dag een tv mee moet sjouwen ;). Je moet dus wel iets nieuws besteld hebben voordat je dit kan doen. Heb je geen geld om een tweede product te kopen moet dit evengoed nog zelf weggebracht worden.
Ik heb dit niet vaak aan de hand en weet daardoor niet uit m’n hoofd wie / wat aanbiedt, maar diverse merken bezorgdiensten doen ook aan ophalen aan huis :) Tegen betaling uiteraard.

Het is niet populair idd, ik denk omdat bijna iedereen toch wel regelmatig naar de supermarkt / school / werk moet en het dan simpeler / sneller / goedkoper is om je retourpakketje bij de Bruna of whatever afhaalpunt af te geven.
Ik kan nergens mijn potentiele toekomstige aankopen vooraf testen, als hier een samenwerking van zou komen tussen webshops en Tweakers, misschien dat ik wel over ga tot aankoop en een review achterlaat.
Daarom dat je bij online aankopen op de meeste producten (omdat je niet op alle producten dit recht hebt danwel niet alle producten retourneren kan) een zogenaamde zichttermijn. Je mag dan dus thuis het product proberen, zoals je dat ook in de winkel kan. Ik denk dus niet dat het nodig is om iets als dit op te zetten. Lijkt me ook behoorlijk administratief en diefstal gevoelig.
Gebruikers kunnen geen vragen achterlaten voor (toekomstige) reviewers.
Goed idee! Lijkt mij aleen niet iets om door een reviewer te laten beantwoorden. Dan kun je ook maar 1 antwoord krijgen of je m oet elke review bij langs om te zien en te hopen dat jouw vraag beantwoord is. Ik zou het als vraag stellen bij een product. Op die manier kan iedereen de vraag beantwoorden en is een review niet per se nodig, terwijl jij wel jouw antwoord(en) hebt. Neem je het op in een review, dan krijg je een antwoord en moet je alle reviews bij langs om te zien of jouw vraag beantwoord is. Sommige vragen kunnen natuurlijk ook best subjectief zijn en meningen kunnen nu eenmaal verschillen.

Dan lijkt het mij dus interessanter om daar een apart iets voor te maken, zodat iedereen de vraag kan beantwoorden en jij niet de reviews langs moet om te kijken (en te hopen) dat jouw vraag beantwoord is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 maart 2022 17:23]

Ik heb wel eens een uitgebreide review geschreven maar dat is me eigenlijk niet zo goed bevallen. Er gaat er veel tijd in zitten en dan zie je dat er vervolgens veel mensen een lage beoordelingen geven zonder dat je een toelichting krijgt waarom de beoordeling laag is. Zijn er zaken die je beter had kunnen doen? Zo ja, wat dan? Wat mag je eigenlijk verwachten van een niet-professionele reviewer? Vindt men het gereviewde product niet interessant? Is men fan van een ander merk? Het kan allemaal maar je komt er niet achter. En ja, dan voelt het alsof je geen waardering krijgt voor je vrijwillige inzet en dan is de lol er wel af. Dus ik waag me er niet meer aan.
Vaak heeft een negatieve stem op een review die door jou gemaakt is niet eens te maken met die review zelf maar met een mening van jou elders op de site waar iemand het niet mee eens was.

Sowieso stemmen veel te weinig mensen over de kwaliteit van de reviews. Ik heb wel eens gevraagd aan mensen of ze meer wilde stemmen over mijn reviews en die van anderen, het maakte dan niet uit of het een goede of slechte stem was maar stem in ieder geval. Ik was meteen een crimineel volgens de mods. Dus alleen al het verzoek om te stemmen was al misbruik van het systeem. Dat is de wereld op zijn kop natuurlijk.

Dan zijn er ook nog mensen die misbruik maken van het systeem en letterlijk alleen een puntje zetten om er een uitgebreide review van te maken. 8)7

Hopelijk mag ik hier wel een neutrale oproep doen...

Breng vaker een stem uit over gebruikersreviews !
Ook wanneer je misschien weinig hebt met het product, lees de review en geef het een beoordeling. _/-\o_
Ik vraag bij al mijn reviews om feedback als er opmerkingen of vragen zijn. Helaas krijg ik ook lagere beoordelingen zonder feedback of motivatie. Persoonlijk gezien vind ik dit ook jammer. Je steekt er als schrijver zoveel energie in.. krijg je dan een lager cijfer, dat kan altijd. Maar geef dan ook aan waarom je dat lagere cijfer geeft. Daar kan iedereen beter van worden. Dat aspect wordt volgens mij ook heel veel over het hoofd gezien. Score geven, klaar.
Bedenk wel: voor die 1 score zijn er wellicht 10 andere lezers die wel je review waarderen maar geen beoordeling geven. Ik heb mij een hele tijd druk gemaakt over de review score maar ik doe het niet meer. Het is mijn beoordeling van een product en ik ben trots op mijn eindresultaat.
Goed initiatief! Ik vind de user reviews een van de belangrijkste speerpunten van de pricewatch!

Vragenlijst ingevuld en hopelijk beweegt dit mij en anderen om vaker een review te schrijven :)
Tja maar het invullen op zich beweegt mij nog niet. Ik merk dat ik sneller geneigd ben een beknopte review te schrijven ipv ook maar meer een poging te ondernemen voor een uitgebreide review. De lat daarvoor lijkt (gevoelsmatig) erg hoog gelegd.

Doordat er personen zijn die bijna professioneel reviewen lijkt het wel eens de moeite niet waard om het zelf te doen.

Bepaalde tweakers hebben uitsluitend +3 reviews en als je dan zelf je best doet op een review en niet verder komt dan een +1 of soms een +2 demotiveert dat tov de tijd die jij er ook in hebt gestoken. Misschien test ik een telefoon niet helemaal wetenschappelijk met meetbare cijfers (en dat heeft waarde!) maar ook zonder die cijfers zou een review voor een gebruiker heel waardevol kunnen zijn.

Ik zie daarom liever onderscheid tussen de professionele reviewers en de occasionele reviewers. Een indicatie kan al de lengte zijn, een heel lange review met veel kopjes en details is al bijna niet te evenaren dus voorkomt dat anderen er zich aan wagen. Terwijl juist meer en meer reviews, die ook korter of minder uitgebreid zijn ook echt waarde hebben.

(Nuance: ik begrijp dat lengte niet zaligmakend is maar bedoel juist te zeggen dat hoe langer hoe deze in de praktijk vaak automatisch beter is en in een andere categorie valt)

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 17 maart 2022 13:18]

Helemaal mee eens! De uitgebreide reviews zijn fijn, maar het schrikt mij af om zelf (korte) reviews te schrijven. Terwijl ik ook korte reviews op prijs stel in mijn eigen oriëntatie.

Wellicht kunnen de twee uit elkaar getrokken worden? Nog steeds de mogelijkheid om een lange review te schrijven, voor de fanatiekelingen. Maar ook een optie voor een korte 'beoordeling' met sterren en een paar zinnen tekst? Op die manier maak je duidelijker dat er voor beide ruimte is :)

Voor de korte 'beoordelingen' zou ik ook een ander scoresysteem hanteren, namelijk upvote/downvote (of +1/-1). Ik denk dat de +2/+3 daar namelijk demotiverend zijn, omdat je die toch niet gaat krijgen voor je korte tekstje (en de +1 voelt een stuk minder 'goed' als het op een schaal tot +3 is).

[Reactie gewijzigd door Ulster Seedling op 17 maart 2022 14:36]

Die twee variaties bestaan toch juist al? Je kan kiezen om een review te maken van enkele zinnen en sterren-beoordelingen, of één met een hele lap tekst (en sterren-beoordelingen).

Ik vind zelf wat motivatie bij de sterren wel handig, en probeer dat ook te doen bij de paar reviews die ik geschreven heb, maar ik ga waarschijnlijk nooit zo'n uitgebreide review schrijven als die waar @Kiswum hierboven naar verwijst.
Dit is ook een beetje mijn gevoel, er staan vaak al zulke goed onderbouwde en uitgebreide reviews dat het niet nodig voelt om mijn review er bij te zetten. Daarnaast koop ik veel vaker een product dat ik niet snel associeer met de pricewatch (denk aan een heggenschaar of een sapcentrifuge). Dan check ik sneller wat reviews bij een webshop en kijk dan vooral bij de kritische.
Hoe meer reviews van een product, hoe beter natuurlijk!
Ook al is er wellicht een hele lange review van iemand... een ander persoon kan andere ervaringen hebben/opdoen.
De lat is zo hoog als je zelf wenst.
Dit was mijn eerste review in mijn leven:
Jabra Street2 (Zwart) (Zwart) review door Kiswum

en een maand later kwam deze uit:
Xiaomi Mi-Two Wit review door Kiswum

Ik weet niet veel van ubb code af, maar ik denk dat: als ik het kan, anderen het ook kunnen als ze willen :) Als je vragen hebt, dan zijn de meeste reviewers wel bereid om je daarmee te helpen.
Ik wilde eigenlijk stoppen met invullen bij de vraag "Wat vind je van het 0, +1, +2, +3 systeem waarmee je reviews van anderen kunt beoordelen?"...

Ik mis hier het antwoord dat dit voor mij de reden is dat ik bijna nooit meer naar gebruikersreviews kijk. Er staat echt teveel troep tussen. Reviews met linkjes naar eigen blogs/Youtube, klaag reviews, gesponsorde reviews waar dat er echt te dik bovenop ligt, etc. Zonde voor de reviews die wel de moeite waard zijn om te lezen.

Hier zou ik toch graag een -1, -2 en -3 willen, waarbij -2 en -3 misschien gewoon volledig weggefilterd of zelfs gewoon verwijderd moeten worden.
Dat is vooral gezien vanuit de lezer van de reviews, dan zou je inderdaad wel op 1 of andere manier willen filteren.

Maar puur gericht op de vraag in dit artikel is het juist bij mij die 0, +1, +2 en +3 welke me tegenhoud een uitgebreide review te schrijven. Ondanks dat je het als schrijver compleet kunt negeren. Maar ik heb gewoon geen zin om veel tijd en moeite in een uitgebreide review te steken en dan +1 te ontvangen. Vooral omdat net als hier bij berichten op artikelen het modereren vaak ook gebruikt word als ik ben er mee eens of oneens. Dat men totaal niet kijkt naar waar die getallen echt voordienen en bedoelt zijn. Introduceren van -1, -2 en -3 en dan het mening modden zou me helemaal weghouden bij een uitgebreide review schrijven.

[Reactie gewijzigd door Soji op 17 maart 2022 14:57]

Tja, maar dat is volgens mij wel waar het voor bedoeld is, toch? Het hele idee van modereren is toch dat het gemiddelde de uiteindelijke score is? Als het echt een slechte review is wil ik dat gewoon duidelijk zien, nu kunnen reviews die een 0 hebben zo-zo zijn, of gewoon echt compleet troep. Er zit niet de nuance in die ik zou verwachten m.i.

En v.w.b. het mening modden: ik denk dat dit hier minder geld dan bij reacties op een nieuwsitem. Bij een review geef je een score op de kwaliteit van de review. Dus in hoeverre deze objectief is, hoe uitgebreid hij is, wat er allemaal wel (en niet) behandeld wordt, zijn er zelfgemaakte foto's bij, etc. Of is het echt compleet troep? Bij een nieuws artikel ben je denk ik eerder geneigd om te scoren o.b.v. in hoeverre een reactie aansluit bij je eigen standpunt over het onderwerp.
Zeker daar is het voor bedoelt, maar ondanks dat word de score/moderatie ook bij reviews helaas niet gebruikt door iedereen waar het voor bedoelt is. Ondanks dat het minder erg is als hier in de reacties. Zag ik het in het verleden vaak genoeg gebeuren op mijn eigen reviews. Doe je je best met uitgebreide info, nette foto's, goede plus en min punten, nette headers om content te splitsen op een objectieve manier etc. wat prima te verantwoorden was om een +2 of +3 te geven, dan zijn er nog mensen welke een 0 gaven.

Daardoor hield het bij mij persoonlijk snel op. Zelfs als de review nog steeds een redelijk normale score had. Maar ook diverse keren gehad dat een niet zo populair product was en zo'n mening score genoeg was om de score om laag te krijgen naar een +1. Dan maar geen uitgebreide review en ook geen zin om op het forum foute moderaties te melden etc.
Het 0, +1, +2, +3 systeem gebruik ik juist om snel onderscheid tussen wel en niet bruikbare reviews te maken. Linkjes naar eigen blogs en zo kom ik eigenlijk niet veel tegen (of ik stoor me er niet aan). Een systeem met lager dan -1 schiet zijn doel denk ik voorbij; dan nodig je uit tot meningmodden. En wanneer is iets een -1 en wanneer een -2 of zelfs -3? Ik vind het onderscheid tussen 0 en -1 al lastig.
Als particuliere reviewer die onder een professionele reviewer zal worden geschaard, zal ik hier ook even reageren :)

Ik denkt dat het er op neer komt dat er door Tweakers weinig waardering wordt uitgesproken over de reviews. Op Tweakers wordt het schrijven van een review lastiger gemaakt dan echt noodzakelijk is. Tweakers vraagt erg veel van Testpanel gebruikers, om een goede userreview te laten plaatsen bij gesponsorde acties.
 • Veel reviewers vragen zich regelmatig af waarom goede / zeer goede reviews naar beneden wordt gehaald door enkele 0 en +1 stemmers. Hier wordt al jaren weinig tot niets mee gedaan en vermoedelijk zijn daardoor ook enkele gebruikers van het platform verdwenen.
  Je kunt als reviewer wel vragen waarom mensen je review downvoten, maar deze gebruikers zullen zich nooit melden en blijven doorgaan met downvoten.
 • Bij een reviewactie, vraag Tweakers aan de consument om even een volledige review te schrijven in 2 weken tijd. Wanneer je het product binnen krijgt is niet altijd bekend, hierdoor kun je moeilijk plannen wanneer je je vrouw en haard ontvlucht om 2 weken te blokken voor een goed beschreven review. Als ik zo de Testpanel reviews zie, dan is daar al snel 10-20 uur schrijftijd in gestoken. Dat komt neer op zo'n 5 avonden schrijven en dat is nog exclusief het testen van het product. Tweakers zou de gebruikers hier meer de tijd voor moeten geven om een goede review te laten schrijven. Laten we die 2 weken oprekken naar 4-6 weken. Dit is niet zo ideaal voor de fabrikant, maar geeft wel veel meer rust bij de testers.
 • Voorheen werd goede content regelmatig in het zonnetje gezet, zowel hier, als bij Hardware.info. Dat dit nu niet / nauwelijks meer gebeurd kan een reden zijn waarom mensen minder tijd steken in het omzetten van hun eigen review naar het Tweakers format. Op veel sites kun je door kopieren en plakken je review plaatsen. Hier op Tweakers is dat een stuk lastiger vanwege de UBB codes voor de format. Dit kan wel demotiverend werken voor een beginner. Hieronder een voorbeeld hoe een gedeelte van een review eruit ziet:
==VOORBEELD CONTENT==
Inhoud van de doos:
[lst]
• 1 x Moto g200 5G smartphone
• 1 x 33 Watt oplader
• 1 x USB-A naar USB-C kabel
• 1 x Sim-tray pin
• 1 x Handleiding / documentatie
[/lst]

Uitpakvideo van een andere gebruiker:
[VIDEO]https://youtu.be/gkEtMs0Rgro[/VIDEO]

[anchor=ontwerp][img]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png[/img][/anchor]
[right][jump=inhoud][im]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.png[/img][/jump][jump=beeldkwaliteit][im]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png[/img][/jump][/right]

De Moto g200 heeft een mooi vlak 6,8" LCD scherm met bovenin een 16MP frontcam. Het scherm loopt naadloos over naar de plastic achterkant van de telefoon. De achterkant ziet er goed uit en het plastic is fraai voorzien van inkepingen. De camera is aan de zijkant geplaatst en dat zorgt ervoor dat de smartphone niet vrij op tafel blijft liggen als hij wordt bediend.

Aan de rechterkant van de telefoon is de aan-/uitknop gecombineerd met een vingerafdrukscanner en daarboven zit de volumeknop. Aan de linkerkant is ook een knop te vinden en dat komt niet vaak voor. Daar is de Google Assistentknop aangebracht waarmee je opdrachten door Google kan laten uitvoeren.

[table.]
[tr]
[td][url.=https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_162916.jpg,"Ontwerp 01",Ontwerp][.IMG=274,127]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_162916-Small.jpg[/IMG][/url][/td]
[td][url.=https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_163012.jpg,"Ontwerp 02",Ontwerp][IMG.=274,127]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_163012-Small.jpg[/IMG][/url][/td]
[/tr][tr]
[td][url.=https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_163111.jpg,"Ontwerp 03",Ontwerp][IMG.=274,127]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_163111-Small.jpg[/IMG][/url][/td]
[td][url.=https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_163119.jpg,"Ontwerp 04",Ontwerp][IMG.=274,127]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Moto_G_200/IMG_20220126_163119-Small.jpg[/IMG][/url][/td]
[/tr][/tabl.e]
==EINDE VOORBEELD CONTENT==

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 17 maart 2022 23:28]

Hier ben ik het mee eens.
Als je review niet insane is dan geven mensen hem een slechte score en zelfs al heb je een erg uitgebreide review geschreven, dan heb je nog altijd wat enkelingen dat er een 0 of +1 aan geven en dat is heel frustrerend.

En vaak heb je, zelfs voor een populair product, maar een laag lezer aantal.
Dan heb je nog het "geluk" dat mensen überhaupt stemmen op je review.
Bij korte reviews over eenvoudige hardware krijg je bijna geen stemmen.
Dan tellen de goede of slechte stemmen automatisch veel te zwaar.
Ja ik heb even gekeken en kom niet op een halve procent qua stemmen.

Het heeft toen idd ook lang geduurd om die negatieve score in orde te zien komen.
Uitgebreide reviews zijn niet per definitie goed. Sommige zijn echt te lang, komen niet terzake of tot een heldere conclusie. Dus ja, lange reviews kunnen slecht beoordeeld worden.
Dat is blijkbaar een algemeen probleem tegenwoordig.
Er staan duidelijke instructies waarvoor bepaalde punten dienen.
Bij het beoordelen van een reactie hier en bij de reviews ook.

Oppervlakkig
Beknopt
Uitvoerig
Spotlight

Een heel uitgebreide review beknopt noemen is dus incorrect. Ongeacht of je graag 2 zinnen info had of niet.


Mogelijks wordt begrijpend lezen niet meer gegeven op het middelbaar of is er gewoon een algemeen maatschappelijk probleem met het volgen van richtlijnen.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 18 maart 2022 10:41]

Ingevuld :)

Ik denk wel dat veel mensen geen interesse meer hebben om een (uitgebreide) review achter te laten omdat van een veelvuldigheid aan producten zeer uitgebreide reviews beschikbaar zijn op internet. Neem een smartphone als voorbeeld: er zijn kanalen die uitgebreid de accuduur onderzoeken, kanalen die specifiek de camera uitlichten, kanalen welke zich richten op de snelheid tussen verschillende toestellen etc.

Persoonlijk ben ik wel een grote voorstander van reviews. Of ik nu een pakje batterijen koop, een tandenborstel of een wasmachine, ik zal altijd proberen na te gaan of er reviews beschikbaar zijn (al dan niet van een aanverwant model).
De vraag van Tweakers is hier volgens mij vooral: hoe kunnen we gebruikers overhalen om meer reviews te schrijven?

Ik kijk zelf ook bijna altijd naar reviews voor ik producten koop, en meestal spit ik ook een stapel forumtopics door. Als ik echter een product gekocht heb, schrijf ik daar zelf niet zo heel vaak een revieuw over, omdat ik denk dat mijn ervaring niet veel toevoegt aan de ervaringen van andere gebruikers die al aanwezig zijn. Ik zou voor mezelf echter niet een duidelijk punt kunnen aangeven die me zou overhalen om meer reviews te schrijven.
Goed om te zien dat er om feedback word gevraagd. Zou het ook leuk vinden om dit terug te zien in een feedback ronde van de reviews over gebruikers (V&A).

Ben ook wel benieuwd wat mede tweakers als toevoeging willen zien, ik vind o.a. dat de prijs die betaald is wel zeker invloed heeft op een review. Prijs/kwaliteit verhouding, van een duurder product kan je zeker meer verwachten en als deze in de aanbieding was voor een mooie prijs is je verwachting toch wel iets minder gezien de prijs!?
Stel, op Tweakers wordt een contest uitgeschreven. Gezocht, zoveel reviewers voor apparaat X. 8-)
Leuk, schrijf me in. 8-)
Krijg een PDF contractje thuis gestuurd.
Vul het contractje in, en stuur het terug.

Krijg ik te horen: anderen hebben het sneller ingevuld en teruggestuurd. Dus je valt af. |:(

Dat is echt fucking irritant. Dat ontmoedigt echt om aan zo een review actie deel te nemen, omdat je weet dat wanneer je net op je werk zit en niet met een contract kan vrutten, je eigenlijk al te laat bent. |:(

Tweakers doet het vaak met planning Heel Erg Rustig Aan: Heb een keer met een review een prijs gewonnen en het duurde bijna een half jaar voordat ik die prijs in huis had. Het staat dan niet in verhouding om wel te verwachten van de reviewers dat er op elke minuut van elke dag gesprongen kan worden. 8)7
Een product V&A* zou een goede (laagdrempelige) toevoeging zijn, dan hoef je geen hele review te schrijven maar kan je wel een concrete vraag beantwoorden. Je zou dan op de hoogte gesteld kunnen worden dat er een vraag is over een product door je inventaris bij te houden.

* Vraag en antwoord als aanvulling op vraag en aanbod.

[Reactie gewijzigd door n8n op 17 maart 2022 13:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee