Advertorial

Door Tweakers Partners

Terugblik: is LG de koning van de oled? Het testpanel reageert

03-12-2021 • 08:00

103 Linkedin

In oktober deden Tweakers Partners en LG een oproep voor een LG-event en testpanel in één. Maar liefst tien tweakers konden aanwezig zijn bij een exclusief sneak peek-event van LG. Tijdens deze unieke bijeenkomst werden de aanwezigen bijgepraat en kregen ze de mogelijkheid om met een aantal apparaten aan de slag te gaan. Tijdens het event zijn filmopnames gemaakt. Hieronder vind je de video van het LG-event; hij geeft een goede indruk van hoe het er op de bewuste dag aan toe is gegaan.

Kort na het event volgde een apart testpanel voor de complete oled-tv line-up van LG. In dit artikel lees je de belangrijkste bevindingen. Om je alvast voor te bereiden: het panel was erg enthousiast en had weinig aan te merken op de schermen. Hieronder lees je waarom men zo was te spreken over de line-up.

Als over oled-tv’s wordt gesproken, gaat al snel de naam van LG over de tong. Het bedrijf heeft zich de laatste tijd gemanifesteerd in het televisiesegment en won maar liefst vijf jaar op rij een Tweakers Award voor een van zijn televisiemodellen. Niet zo vreemd, want LG levert ook oled-schermen aan veel andere merken.

Op het LG sneak peek-event hebben tweakers kennisgemaakt met de televisie-line-up van het bedrijf en uiteindelijk zijn de LG OLED65A16LA, LG OLED55A16LA en LG OLED65C16LA door tien tweakers uitgebreid getest. Hierbij kwamen zaken als installatie, algemeen gebruik, beeldkwaliteit en geluid uiteraard uitvoerig aan bod.

LG OLED65A

De LG OLED65A16LA scoort hoge ogen bij het testpanel. Van de vijf recensies geven drie tweakers vijf sterren uit vijf, en twee testers waarderen de tv met vier sterren. De installatie verloopt soepel en eenvoudig. De testers kunnen in een mum van tijd met de televisie aan de slag. Tester LuukvanDorland zegt hierover: “Eenmaal neergezet en aangezet heb ik de set-up doorlopen, die heel fijn werkte. Ik was snel ingelogd met het LG- en Google-account.” Ook de algehele stevigheid van het toestel wordt positief ontvangen. MikeT80, die de tv overigens de hoogste waardering geeft, had liever een grote voet gezien in plaats van twee pootjes aan weerszijden: “Dat is voor mij een stuk praktischer en makkelijker te gebruiken om eventuele kabels naar onder te kunnen leiden. De verdere bouwkwaliteit lijkt erg solide voor een scherm van deze afmeting.”

De beeldkwaliteit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van een oled-scherm. Skynett noemt zichzelf een beeldpurist. Hij is erg te spreken over de beeldkwaliteit, zeker gezien het prijssegment, en noemt deze “geweldig”. Hij testte de oled-tv met Gladiator, de Pixar-film Inside Out, Planet Earth II, Toy Story 3, 2001 A space odyssee en The Fifth Element, en “eigenlijk zag alles er gewoon goed en foutloos uit”. Skynett is ook tal van instellingen langsgelopen en raadt - heel handig - aan welke je aan en uit moet zetten om optimaal beeld te krijgen. Hij heeft beloofd ze in zijn review de komende tijd verder te updaten.“Perfecte zwartwaarden, kleuren en contrast voor in ieder huishouden”

Alle testers zijn te spreken over de beeldkwaliteit. Tester rahulk: “De reactiesnelheid is goed, heeft geen vertraging en is ook niet te snel. De kleuren springen er echt uit. Groen is echt groen en zwart is echt zwart. Als je een voetbalwedstrijd kijkt, kun je zowat elk grassprietje tellen.” Ook MikeT80 is onder de indruk van de zwartwaarden: “Dit zou voor mij een reden kunnen zijn om over te stappen.”

Terrie vat het enthousiast samen: “Ben je op zoek naar een van de goedkoopste en beste oled-schermen in de markt? Zoek dan niet verder! Perfecte zwartwaarden, kleuren en contrast voor in ieder huishouden. Je hoeft bijna geen concessies te doen, en dat voor een absurd lage prijs.”

LG OLED55A16LA

De twee recensies over de LG OLED55A16LA roemen - net als de recensies over zijn grotere 65-inchbroer hierboven - de beeldkwaliteit van het scherm. Tester CPOMendez is geen echte tv-kijker en begeeft zich vaker achter de pc. Hij heeft thuis dan ook nog een ‘ouderwetse’ lcd-tv. Het verschil met de LG-tv is logischerwijs groot. Het zwart, het contrast, de kijkhoek en de diepte van de kleuren laten een goede indruk achter.

CPOMendez: “De helderheid is naar mijn beleving meer dan voldoende. De tv stond s ‘middags in de zon, en zelfs dan kan ik prima gamen of tv kijken.” Tester source is het hier mee eens, al heeft hij wel even met de settingen geëxperimenteerd: “Qua beeldkwaliteit kan ik alleen maar positief zijn. Ik heb wel flink met de instellingen zitten knoeien, maar uiteindelijk heb ik mijn instellingen op standaard gezet, met de AI-modus uit en het contrast omhoog naar 65.”

Ook het design kan bij beide heren rekenen op waardering. De dunne bezels en het slanke scherm vallen in de smaak, maar CPOMendez is niet helemaal te spreken over de pootjes: “Mijn model staat erg wankel op de pootjes. Ik raad toekomstige kopers aan om er meteen een wallmount bij te halen. Dat is ook mooier dan de twee haakse poten.”

LG OLED65C16LA

Ten slotte is de LG OLED65C16LA getest. Tester Bartje1983 is te spreken over de overall beeldkwaliteit en noemt deze ‘subliem’. Hij waarschuwt dat de tv een glossy scherm heeft, maar is over het geheel genomen erg in zijn nopjes: “De kleuren spatten ervan af; een tekenfilm oogt bizar goed. Ook films kijken is heerlijk. Zwart zoals het bedoeld is.”

“Helderheid is naar mijn beleving meer dan voldoende”Grappig weetje: Bartje1983 was zo enthousiast over dit scherm dat hij het na het testen heeft aangeschaft, zo valt terug te lezen in zijn review.

Tweaker 1975Mark30 is te spreken over de featureset van deze tv, de beschikbare apps en de standaardknoppen op de afstandsbediening. De beeldkwaliteit is volgens hem fantastisch, ook zonder aan de instellingen te sleutelen.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft de tester zijn full hd Netflix-abonnement voor twee schermen omgezet naar een ultra HD Netflix-abonnement voor vier schermen: “Narco’s Mexico seizoen 3 aangezet. De eerste scène in de woestijn: wauw, wat een beeld. Echt fantastisch!” Ook bespeurde 1975Mark30 geen ghosting en pixeldefecten. Wel vindt hij dat deze ‘fllinterdunne’ tv minder geschikt is voor aan de muur.

Lees alle reviews terug

Wil je alle reviews van de LG OLED65A16LA uitgebreid teruglezen, dan kan dat hier. De recensies van het testpanel van de LG OLED55A16LA vind je hier terug en de bevindingen over de LG OLED65C16LA hier.

LG

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij LG en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (103)

103
100
60
13
0
27
Wijzig sortering
Ik ben LG al 2.5 jaar aan het testen. Jullie zijn vergeten het inbranden en reparatie van OLED te vermelden.

Mijn LGOLED55C8PLA is na 2,5 jaar ingebrand. Volgens jullie website komt het amper voor, volgens jullie verkoop partijen een mythe. Waarom heb ik er dan (normaal gebruik) toch last van? Waarom zie ik bij rode beelden een mooie Youtube play button, bij wit de ondertiteling die een waas oplevert?

Ik ben inmiddels al twee weken aan het wachten tot jullie reparateur langskomt om mijn TV te repareren. Kosten zijn hoog, het is duidelijk dat er een geheel nieuw paneel in moet. De kosten zullen waarschijnlijk 375 bedragen (origineel 1200+) dankzij de non-conformiteit wet. Maar als het een uitzondering/ongebruikelijk is, waarom betaal ik dan?

Mede-tweakers. Het zijn mooie TVs, maar houd er rekening mee dat je mogelijk na 2,5 jaar tegen extra kosten aankijkt voor de reparatie van je ingebrande LG OLED tv.

[Reactie gewijzigd door Cardinal op 3 december 2021 08:38]

Problemen en kritische opmerkingen zul je nooit zien in een betaald artikel. Wie weet heeft iemand die meedeed wel die opmerkingen gemaakt maar ja een betaald artikel betekend dat je er geen problemen of kritische opmerkingen wil laten zien, het moet er mooi en gelikt uitzien.

Maar ja nog triester is dat het betaalde artikel ook verwijst naar reviews, oa deze: reviews: LG A1-oledtelevisie - De goedkoopste oled ooit

Maar bij dat door tweakers geschreven artikel lees je ook totaal niets over problemen met inbranden. Alleen in commentaar lees je er wat opmerkingen over.
Dit roept natuurlijk de vraag op als gebruikers er van op de hoogte zijn, de redactie een review plaatst maar niets over dit probleem schrijft, hoe serieus is dat review dan ? Van een tech site mag je toch verwachten dat ze hiervan op de hoogte zijn, of ik het een copy past site geworden ?
Daarna komt er een advertorial die weer naar dit artikel verwijst en wederom alleen gebruikers die het over dit probleem hebben.
Het lijkt er op dat het perfect binnen dit verhaal past: https://www.apache.be/201...rnalistieke-ziel-verkoopt
Dit zijn ook lange termijn dingen. Meestal doen deze dingen zich niet voor in een korte periode.
Dat een review dit dus niet omschrijft is dus niet raar.

Dan nog steeds neem ik betaalde reviews niet serieus, maar het puntje inbranden is wel te verklaren.
Dit zijn ook lange termijn dingen. Meestal doen deze dingen zich niet voor in een korte periode.
Dat een review dit dus niet omschrijft is dus niet raar.

Dan nog steeds neem ik betaalde reviews niet serieus, maar het puntje inbranden is wel te verklaren.
Ik lees dat inbranden een toch een bekend probleem is met dit type panelen en voor een site die serieus wil zijn is dat dan iets dat je moet meenemen in een review en je lezers er op attent maken.
Dat heeft weinig te maken met lange termijn dingen, sterker nog van een tv mag ik eigenlijk verwachten dat deze lang meegaat en als dat anders is omdat een techniek een probleem heeft moet je dat gewoon vermelden.
Ben het met je eens en als er genoeg gevallen zijn waar een probleem zich voordoet(in meerdere gevallen) bij het gereviewde product zou een serieuze techsite (zoals ik tweakers wel zie/zag) tenminste een update moeten toevoegen.
Maar bij dat door tweakers geschreven artikel lees je ook totaal niets over problemen met inbranden. Alleen in commentaar lees je er wat opmerkingen over.
Maar is dit echt nog zon probleem ja? Als ik youtube en andere NIET betaalde artikelen erop nasla heb ik de indruk dat inbranden nagenoeg geen issue meer is.

Zelf pas sinds een paar maanden de LG G1 in huis, dus kan er nog niet uit eigen ervaring iets over zeggen.

Overigens vind ik niet dat LG de koning van OLED is, want dit hangt in de basis al van 1 ding af. Ben je een gamer of niet. Ben je een gamer -> ja, dan is LG denk ik wel je koning.
Geen gamer? -> Sony en Panasonic. Zijn een pak duurder, maar je kunt niet om de picture quality van deze merken heen.

Vincent Teoh kroonde de Sony A90J met zn testpanel tot winnaar. Dat gezegd hebben ben ik zeer content met de G1 en.. ook gekozen omdat ik een gamer ben.
Kijk de video van linus tech tips.. het is helaas nog niet opgelost en voor mij de belangrijkste reden om geen een te kopen.
Als je de user reviews terugleest, zie je volgens mij gewoon dat deze allemaal, in algemene, positief zijn?
Dat klopt, want dat inbranden gebeurt dus pas bij normaal gebruik na >2 jaar.
Het is dan ook niet echt de traditionele inbranding, de rode subpixels slijten helaas sneller waardoor je dus 'inbranding' krijg.
Dit heeft LG vanaf de 2017 series verbeter door de rode pixel groter te maken, maar compleet verholpen is het dus niet.
Gebruik je je OLED als monitor bijvoorbeeld, nou reken er maar op dat je na 2 jaar echt wel een reële kans hebt op inbranding.
Bij die van mij net zo. Hou er rekening mee dat OLED totaal niet tegen stilstaande beelden kan en de software die inbranden moet tegen gaan sorteert ruim onvoldoende effect.
Op mijn tv kon je na 3 jaar de volgende dingen niet meer uit beeld krijgen:
- formule1 auto vanwege een game
- logo van the Blacklist
- nog een paar logo's
Op de tv van mijn schoonouders kan je het logo van RTL Boulevard niet meer uit beeld krijgen.
Ik ben inmiddels overgestapt naar een QLED van Samsung die gewoon garantie geeft tegen inbranden. En waarom: de techniek die zij gebruiken kan niet inbranden (volgens hun bewering)
Zwart is niet 100% zwart, maar de televisie gaat bij normaal gebruik tenminste niet zo snel defect.
Bij een apparaat van €1500+ mag je een levensduur van meer dan 2-3 jaar verwachten, maar zolang we OLED blijven kopen worden die televisiefabrikanten rijk van slechte producten
Qled is gewoon LCD, dus die zijn inderdaad moeilijker om in te branden. Computer beeldschermen gaan immers ook gewoon al jaren mee.

[Reactie gewijzigd door Pret op 3 december 2021 11:57]

Foutje? Ik veronderstel dat je "Qled is gewoon LCD" wou zeggen?
yes, zal het even aanpassen
Bij mij na 4 jaar, en gelukkig binnen garantie. Ben erg blij dat ik bij de betreffende winkel gratis 5 jaar garantie kreeg, nu zonder gezeur opgelost. Maar ik hoor zoveel verhalen over inbranding dat het dus echt geen fabeltje is. Een volgende tv ga ik me nog wel even flink achter de oren krabben of dat wel een OLED moet zijn.

Beeld is overigens (nu weer) prachtig, dat wel.
als je altijd naar zaken kijkt met de zelfde statische beelden krijg je dat, idem met oude CRT's
heb zelf nu ook al 3,5 jaar een oled.
Geen inbranding en als ik iets heb op staan met statische logo's is dat toch meestal enkel voor te luisteren en dan gaat het scherm uit.
Je hebt daar een optie voor dat je het scherm zelf kunt uitzetten.
In mijn geval de radio app van Ziggo (mediabox next) die eerst even de logo's toont van de zenders (altijd op dezelfde plek) maar daarna vanzelf overgaat in een screensaver. Je mag toch verwachten dat een moderne tv daar tegen kan, zeker omdat er dus al een ingebouwde screensaver aangaat. En schijnbaar mag je dat dus ook verwachten, want de tv is zonder problemen onder garantie gerepareerd.
Dit klopt niet helemaal, probleem ligt bij OLED dat de rode subpixel sneller verouderd dan de andere sub pixels. Dus je kan niet even witte ruis laten draaien zoals bij plasma of CRT en daarmee inbranden voorkomen. Screensaver idem ditto.
Het is niet de rode subpixel maar de blauwe toch?
Ik deel je ervaring. C7 model met inbranding. LG trekt zijn handen ervan af en verkoper verschuilt zich vooralsnog achter de fabrieksgarantie. Offerte tot reparatie bedraagt eur 1.200,-. Bij heroverweging zou ik, ondanks het mooie beeld, inmiddels eerder neigen naar qled vanwege een veel kleinere kans op problemen.
Moet je alsnog aankaarten bij de verkoper. Die is verantwoordelijk voor de afhandeling en niet LG. En geef bij de verkoper aan dat je van non-conformiteit gebruik maakt.

[Reactie gewijzigd door Cardinal op 3 december 2021 11:00]

Dat hoort gewoon garantie te zijn en dus kosteloos.
Wat je vind en de werkelijkheid zijn twee verschillende zaken. Op de website van de consumentenbond staat hier veel en let vooral op taalgebruik op deze site.
De aanhouder wint vaak in deze gevallen. Ervaring met BCC en bol.com. Je rechten weten en je niet laten afschepen.
Staat het inderdaad duidelijk.
Let op! Als het product ondeugdelijk is, is een reparatie of vervanging gratis. Ook al wordt daarmee de levensduur verlengd.
Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI) is gewoon een belangenclub voor winkeliers. Die redeneren voornamelijk in hun eigen voordeel.
Heb je de Pixel-offset optie aan staan ? Deze laat statisch beelden iedere keer bewegen.
Alle beschikbare features tegen inbranden stonden aan.
Hier ook de Youtube play button ingebrand. TV is inmiddels 5 jaar oud, dus dat zal wel dokken worden.
Heb het zelf nog niet mogen ervaren en hoop dat ik de dans ontspring met mijn LGOLED77C9PLA .

Andere dingen waar ik wel kritisch over wil zijn: waarom zit er een ethernet port op van 100Mbit? Ik probeer zoveel mogelijk wifi voor game/stream doeleinden te vermijden sinds tegenwoordig ALLES over de ether gaat, dus mijn televisie hoekje heeft netjes een switch met 10Gbit uplink naar de router staan (Xbox/oude X360/TV box/TV zelf ... alles bedraad). Maar als je een beetje goede 4K content wil streamen wordt je bijna geforceerd om draadloos te gaan met deze TV.

En: service van LG.
Ik heb dik een maand te horen gekregen dat ik mijn sateliet niet goed ingesteld had staan, dat het aan mij lag, dat het aan de instellingen lag. Kastje -> muur. Ik ben toen aan mijzelf gaan twijfelen en had toen de Samsung van zolder gepakt die in het oude huis prima werkte met de sateliet. Zet hem beneden naast de LG in de woonkamer, prik de kabel erin et voila, BEELD!
Weer LG service opgebeld, probeerde me weer van alles te laten doen, reset, andere satelliet proberen (ja amahoela, ik blijf niet op het dak in de kou met het handje dat ding draaien en calibreren) en toen heb ik het geescaleerd en geeist dat er een service monteur langs moet komen. Ik kreeg toen te horen dat als het niet aan de TV zou liggen het voor mijn eigen kosten zou zijn, nou prima.

Binnen een week stonden 2 monteurs op de stoep (ja, groot ding en hangt netjes aan een Vogel beugel aan de muur), die waren er na 3 minuten al uit: laten we maar gewoon het moederbord vervangen en kijken wat er dan gebeurd. Moederbord vervangen, alles weer in elkaar geschroefd, TV terug gehangen, wat instellingen doen voor het paneel en waarrempel, TV tuned binnen 30 seconde ALLES in van de sateliet ...

Vraag is, waarom moet dit een lijdensweg zijn van een maand en wordt er niet meegedacht met de klant die ECHT veel pegels heeft neergelegd voor een TV destijds? (en dan niet eens, waarom kan een sateliet tuner kapot zijn van zo'n duur ding, dat is een ander verhaal)
Je kan misschien een USB naar ethernet dongle gebruiken om de 100Mbit/s limitatie te omzeilen.
https://www.youtube.com/watch?v=PIef8iRZhLE
Staat dat Youtube logo niet maar 1 sec op het beeld bij het opstarten van de app?
Correct, maar het is heel rood en dat lijkt het probleem te zijn. Zelfs als het langer in beeld zou zijn geweest, de TV springt na 20 seconde inactiviteit op de screensaver.
Hou je je TV wel aan de stroom? Of zet je bijvoorbeeld na het kijken een stekkerdoos uit zodat heel je TV-meubel geen stroom meer heeft oid? Mocht dat zo zijn dan zou daar wel een mogelijke oorzaak in kunnen zitten. De TV heeft dan nooit tijd gehad om de Pixel Refresher uit te voeren, want dat doet hij alleen als je de TV op standby zet.

Mocht je dat niet doen, dan is deze comment voor iemand die dat wel doet bij een OLED-TV: niet doen!
Zet je je tv in de avond uit door hem hard van de stroom te halen? Ik heb 1x stellen gehad. Door “pixel refresh” te draaien was dit opgelost. Blijkbaar doet de tv dit standaard in stand-by s nachts. Ik heb een 55C7
Ik had de woorden subjectiviteit, meetbaarheid en dergelijke al in mijn mond, en toen las ik dat het een advertentie was
Welkom in de wereld van de dpg media. Je zal dit soort advertenties steeds meer zien. Het lijkt net op een tweaker artikel, betrek er een paar lezers bij en het lijkt allemaal heel natuurlijk over te komen, tot je leest dat het een advertentie is.

Het doet mij steeds meer denken aan de tell sell reclames, wow amazing en nog mooiere woorden. Je begint je af te vragen hoe serieus je dit allemaal moet nemen. Maar goed er moet geld verdiend worden en dpg heeft op dat gebied al een reputatie die niet echt goed is. Meer informatie lees je bijv hier: https://www.apache.be/201...rnalistieke-ziel-verkoopt
Ook op de site van het door De Persgroep speciaal voor dat doel opgerichte MediaLab worden er voorbeelden gegeven van hoe artikels en advertenties doelbewust worden vermengd. Een "creatieve" aanpak waar ze bij het MediaLab bijzonder enthousiast over zijn:
Dat lijkt hier ook terug te komen, de betaalde advertentie verwijst ook naar reviews, door de redactie en gebruikers. Kun je dat ook als vermengen zien ?

Het wordt allemaal heel subtiel gedaan, tenzij je wat verder gaat kijken.
Tweakers heeft eigen commerciële mensen en we hebben ook ons eigen beleid. Het MediaLab waar dat artikel naar verwijst doet niks voor Tweakers. Verder schrijf je dat deze advertorial subtiel gebracht wordt. Op de frontpage staat er .Adv voor, bovenaan staat een rode balk met 'Advertorial' en onderaan nog een keer een uitleg over hoe het artikel tot stand is gekomen. Ik ken geen andere sites waar advertorials zo duidelijk worden aangemerkt. Heb jij suggesties hoe dat nog beter kan?
Er staat adv voor. Tegelijk is het doorspekt met verwijzingen naar tweakers die getest hebben, reviews door tweaker redactie. In die review zie je dan nergens probleem van inbranden zoals sommige hier vermeld hebben, apart ?

Medialab staat in het artikel, voor deze adv is tweaker partners die onder dpg valt en niet rechtstreeks onder tweakers. Er staat adv voor maar het lijkt allemaal geschreven door medewerkers van dpg media zoals het artikel hierboven ook al stelt.

Die duidelijkheid met alleen een adv klinkt leuk maar het artikel blijft doorspekt met tweakers die testen, links naar reviews van tweaker redactie.

Hoe het beter kan, denk dat je dat zelf kan bedenken. Probleem is dpg media wil geld verdienen en het model wat ze nu hebben zorgt daar goed voor.
Als je niet doorhebt dat dit een branded content artikel was, dan wil je het gewoon niet zien.
Heb dat heel goed door alleen de manier waarop het tegenwoordig gebeurt moet je je vraagtekens bij stellen.
“Is LG de king van de OLEDs?”

Test paneel test geen andere merken.

Nogal domme titel, ook als advertorial
maar zijn niet zowat alle oled tv panelen van lg.
Klopt maar je hebt twee versies LG paneel wat al klaar is om te plaatsen of een die nog niet afwerkt is welke Panasonic en Sony gebruiken om vervolgens zelf eerst een heatsink te plaatsen. Daarnaast is aansturing ook belangrijk voor het beeld.
En volgend jaar komt Samsung met QD OLED's dus dan is LG niet meer de enige.
Inderdaad, Sony en (wederom) Panasonic komen er dit jaar als beste uit bij de testen van HDTVTest.
Panasonic als beste Home Cinema TV en Sony als beste allrounder.
Leuk dat jij dat zo noemt maar dat klopt gewoon niet. QLED is niet hetzelfde als QD OLED. Dat ze een andere manier gebruiken dan LG's manier van OLED betekent niet dat het geen OLED is.
Elke pixel heeft individuele lichtbron en er is geen LCD layer maar een layer van (blauwe) organisch materiaal.

Leuk dat jij een Organic Light-Emitting-Diode geen Organic Light-Emitting-Diode wilt noemen.
Dit is niet te vergelijken met QLED.
Als je dst wel hetzelfde vind doet LG niets anders die hebben WOLED's met een IGZO kleur laag er voor. Dus vergelijkbaar met wat Samsung gaat doen alleen Samsung gebruikt een Quantum dot laag om een hoger kleur vollume te krijgen. En QD heeft blauw licht nodig vandaar de kleur voor de blauwe oled backlight.

Beide gebruiken geen rgb oled panelen omdat oled kleuren onevenredig degraderen en je dan dus color shift kan krijgen namaste een kleur sneller degradeerde en dus minder licht uitstraalt.
Een tv is meer dan alleen een paneel. Daarbij aansturing paneel, afstemming kan per merkt, model ook al veel verschil maken.
Dat snap ik natuurlijk ook maar waar samsung nog zelf hun displays maakt en lg koopt het meeste ze bij 1 van de 2 in terwijl vroeger veel merken waaronder sony zelf hun beeldbuis maakte.
Mijn mening wil je oled koop een lg wil je geen oled ga dan voor een samsung met hun one connect box en perfecte beeld, enige nadeel aan samsung is geen dolby vision en atmos helaas
Merkhoeren (op basis van een merk een specifieke kwaliteit verwachten) is nooit een goed idee.
Maar het algemene idee dat je toepast klopt ook van geen kanten.
LG heeft een 'eigen business' (iig een organisatie die valt onder dezelfde houdstermaatschappij als de televisiefabrikant en dezelfde LG-naam draagt als 'LG Display') als het gaat om paneelfabricage, zowel OLED als LCD, zowel voor telefoons als monitoren en televisies. Geen idee waar je vandaan haalt dat LG hun panelen zou kopen van elders. Hun panelen-business (buiten die van OLED-televisiepanelen) is juist een ontzettend sterke troef. POLED en IPS-panelen worden door verschillende andere fabrikanten bij LG ingekocht.

Sony heeft volgens mij nooit panelen zelf gemaakt. Altijd Sharp, Japan Display, Samsung en vast ook wel LG (voor bepaalde telefoons sowieso, de Xperia 1 heeft POLED).

Als het gaat om de vergelijking van de verschillende merken als het om OLED-toestellen gaat, klopt je mening feitelijk niet. Volgens HDTVTest (een van de weinig media die ik als leidend zie) is Panasonic op het moment degene met een beeldmotor die het beste presteert voor filmweergave en Sony voor sport. Dit wil niet zeggen dat de anderen slechte panelen maken of dat het per definitie mindere keuzes voor iemand zou zijn, maar uit de tests komen op het moment deze twee voor deze specifieke gebruiken als beste naar voren als het om de geteste modellen gaat.

Samsung als beste LCD-fabrikant.... Zou kunnen. Ik heb daar minder leeswerk over gedaan. De huidige high-end panelen presteren iig zeer indrukwekkend. Maar net als bij OLED-panelen weet je niet wat de concurrentie in de toekomst brengt. Andere merken blijven er immers op inzetten en in de tijd dat LCD nog leidend was, was Samsung zeker niet de fabrikant die voor iedereen de beste opties had.

HDR-weergave is niet perse beter als iets Dolby Vision heeft vs HDR10 of 10+. Je kan er meer mee omdat je meer nuance kan toepassen in theorie, maar dan moet dit wel gebeuren in de productie van de betreffende content. Maar LCD-panelen hebben hier sowieso nog een voordeel als het om lichtere omgevingen gaat omdat ze überhaupt feller kunnen.

Atmos heb je m.i. weinig aan als je geen losse geluids-oplossing gebruikt (en alles dat in Atmos aangeboden wordt, wordt ook in stereo aangeboden). En de moderne Samsung-opties ondersteunen volgens mij allemaal atmos, net als als JBL-opties (dat onder Harman valt dat van Samsung is).

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 3 december 2021 12:37]

Dat is zeker niet waar. Wil je een oled voor films en series koop een Sony, wil je voornamelijk gamen koop lg, wil je leuke lichtjes voor Philips. Wil je een lcd koop dan een sony of Panasonic, samsung ben ik totaal geen fan van, naast de top of the line schermen van een paar duizend.
Wil je google tv dan moet je sws een sony, Philips of Panasonic kopen. Maar kwa beeld kwaliteit kan niks tippen aan sony tv's dat is gewoon een feit
Panasonic OLED scoort al jaren de beste als het gaat om Home cinema doeleinden en LG en Sony erg goede allrounders voor bv ook gaming.
dat mag jou mening zijn, mijn mening is samsung of Lg en als ik video revieuws kijk online doen die voor mij ook altijd het beste, heb zelf de CX en heb die ook gekocht voor films kijken en gamen en perfect beeld heb ik daar voor.
Van LG display. Lg koopt alsnog hun panelen van lg display
Nou precies dat had echt zo iets van dat is nogal een uitspraak met merken als Panasonic en Sony die ook wel eens awards in de wacht slepen en zeker de afgelopen paar jaar. Maar vervolgens alleen LG getest tja raar he dat LG dan de koning van de test is. Maar goed het is ook een advertorial.
Domme content voor dom gemaakt publiek.

Tja. Mooi ook hoe het filmpje opent met 'het is het tegenovergestelde van een commerciele sessie...'

Je zult jezelf maar terugzien met zon uiting in dit stuk... om te kotsen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 december 2021 09:03]

Tweakers zelf noemt dit een onafhankelijke review:
Voor het Tweakers Testpanel worden reviews geïnitieerd door de fabrikant en uitgevoerd door de community. De fabrikant stelt het product beschikbaar, maar het is aan de reviewer om te oordelen: onafhankelijke reviews voor en door Tweakers.
We vinden het belangrijk dat dit soort artikelen duidelijk te herkennen is. Daarom staat er op de frontpage .Adv voor, zie je aan het begin van het artikel een rode balk over de gehele breedte met 'Advertorial' en staat er onderaan een kader waarin nogmaals uitgelegd wordt dat dit geen redactioneel stuk is. Uit je opmerking meen ik op te maken dat het jou pas aan het eind duidelijk was, klopt dat?
Ik heb een QLED van 3 jaar oud... geheel blauwe waas..... net buiten de garantie.. reparatie 700 euro... dan maar een OLED van 899 gekocht op black Friday..

TVs zijn tegenwoordig gewoon allemaal slecht.. ik heb hier nog een breedbeeld trinitron... doet het prima...sinds 1996??
Dan had je garantie moeten claimen en er bij blijven. Zelfs de onzin lijst van Techniek Nederland kun je een voor misbruiken vanwege de verwachte gebruiksduur, niet te verwarren met garantie.
Heerlijk beeld die OLEDs. Maar WebOS 6.0 valt wel een beetje tegen. Vooral de fullscreen overlay en ads.
Ja inderdaad, elke keer als ik m’n G1 aanzet krijg ik die overlay met populaire series, maar ik gebruik alleen maar HDMI inputs. Ontzettend onnodig
Dat heb ik direct uitgezet.

Instellingen > General > System > Additional settings > home settings > Home Auto Launch.

Ja, belachelijk hoeveel menu's je door moet, maar gelukkig kan het uit. Ik gebruik op m'n G1 alleen nog de HDMI inputs en Netflix knop, het home scherm vermijd ik.

Onbegrijpelijk dat LG de software dusdanig heeft verkloot. Een Fullscreen overlay dat altijd 3 seconden vast hangt bij opstarten.. bizar.
Top!

Meteen ff uitgezet, dacht dat het van een firmwareupdate kwam enige tijd geleden, maar ik zal in het menu hebben zitten rommelen..

Staat nu weer lekker uit, was rete irritant idd, ik gebruik ook alleen maar HDMI 1, voor de rest nada
100% mee eens, dat is ook de reden waarom wij voor een CX zijn gegaan ipv C1.
WebOS 6.x hapert ook af en toe en zoals wat jij zegt over de fullscreen overlay is echt een downgrade.
Niet gebruiken, neem gewoon een https://osmc.tv/ unit, zoveel beter.
Ik werk zelf in een radio/tv winkel (Van Hunen putten) en vind persoonlijk de Philips Oleds bijv de 935 een mooier panel hebben. Ook zit er dan Android in wat sowieso veel beter werkt dan WebOS.
Geen enkel paneel (zelfs binnen hetzelfde product) is hetzelfde. Tevens zijn alle grotere TV OLED panelen van LG Display (los van LG). Wat je ziet is dus paneelvariatie en instellingen van de TV / aansturing vanuit de firmware. Staat dus vrij los van de panelen.

Enige verschil wat op te merken is tussen verschillende modeljaren en sinds dit jaar, de gebinde panelen die hogere brightness aankunnen (vaak icm extra passieve koeling) zoals de nieuwste Sony, deels Panasonic en LG G1.
is dit "mooier panel" ook niet gewoon van LG? Dat die anders geconfigureert is kan natuurlijk wel verklaren waarom die er mooier uit ziet.
Ik merk juist dat ik die 935 veel te veel contrast heeft. Ik kan bijna de pixels rondom de rand van blaadjes tellen omdat het contrast zo gigantisch hoog is.
Lol het advertentie gehalte is wel heel erg hoog. En iedereen vind alles geweldig.
Had je anders verwacht bij een advertentie :+
Lijkt wel op het oude tell sell hier zeg........
Wat mij opvalt aan de nieuwe C16LA is dat voornamelijk verticale panning shots minder soepel ogen als mijn vorige C9 OLED van LG. Dat is toch wel erg jammer.

Ook het menu duurt een stuk langer voor deze getoont wordt, en bevat inderdaad maar 20% van wat ik wil en 80% van wat ik niet wil zien (reclame en andere nutteloze grote knoppen).
Geweldige TV's. Ik gebruikt al vanaf 2015 een LG OLED tv (LG 65inch EG960V) en ze zijn sindsdien wel een stuk beter geworden.

Sindsdien een LG C8 65 inch gehad en deze TV is momenteel verwezen naar de gaming kamer en daar zitten al 100den uren aan gamen op en vooralsnog geen inbranden te bekennen.

In de huiskamer een GX hangen (65 inch) en ook daar een console aan gehangen, maar voornamelijk voor film kijken of eigenlijk enkel maar TV en soms eens Netflix.

Tot dusver erg tevreden met de LG TV's en eigenlijk enkel last gehad met een 55 inch CX in de slaapkamer naar een blikseminslag ergens in de buurt.
Voeding van de TV overleden, maar dat is allemaal opgelost.

Tot dusver dus nooit problemen met de "nadelen" van OLED gehad.
Het is mij nog niet opgevallen dat mijn scherm is ingebrand. Ik game redelijk veel en gebruik best vaak youtube.

Ik heb wel de Pixel-offset optie op high staan. Gebruiken jullie dat ook ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee