Advertorial

Door Tweakers Partners

Waarom de Huawei P30 Pro met OIS en AIS scherpe foto’s en vloeiende video maakt

29-03-2019 • 12:00

48 Linkedin

Telefooncamera’s beschikken vaak over een stabilisatiesysteem om onscherpte tegen te gaan. Hiermee worden lichte trillingen die je onbewust maakt opgeheven, waardoor je ook onder lastige omstandigheden vanuit de hand scherpe foto’s en vloeiende films schiet. De Huawei P30 Pro gebruikt zelfs twee stabilisatietechnieken. Waarom is dat en wat levert het jou op?

Stabilisatie is nagenoeg onmisbaar in situaties met weinig licht of zodra je sterk inzoomt, maar ook fotograferend vanuit een rijdend voertuig of als het hard waait. Voor beeldstabilisatie kan hardware of software worden ingezet. Huawei gebruikt in de P30 Pro nu beide stabilisatietechnieken tegelijk. Dat is ook nodig, want dit toestel beschikt over een aantal camerastanden waarin je zonder beeldstabilisatie onmogelijk nog vanuit de hand kunt werken.

Stabilisatie via AIS en OIS

De twee stabilisatietechnieken die Huawei toepast, heten AIS en OIS, waarbij de eerste een slimme softwareoplossing is en de tweede in de hardware zit gebakken. Om met OIS te beginnen: dat staat voor Optical Image Stabilization. Hoe werkt het? Een cameramodule bestaat uit een beeldsensor met een aantal lensjes ervoor. Zodra de telefoon een beetje trilt of beweegt, wordt dit gedetecteerd door sensoren in de telefoon, waarna een lens in de cameramodule razendsnel in de tegenovergestelde richting(en) beweegt. Hierdoor worden trillingen en lichte bewegingen gecompenseerd of opgeheven en is het net of jij het toestel volledig stilhoudt.

De andere methode heet AIS (AI Image Stabilization). Hierbij wordt AI ingezet om de beeldstabilisatie nog slimmer te maken. AIS analyseert in real time wat er in beeld is te zien en stuurt de camera aan de hand daarvan continu bij. Het levert een nauwkeurigere stabilisatie op. Dus dankzij OIS worden lichte trillingen en bewegingen weggepoetst, zodat je daar niets van merkt. AIS trekt dit nog eens naar een hoger niveau door aanvullend naar de beeldinformatie zelf te kijken.

Lang belichten vanuit de hand

De Huawei P30 Pro heeft een aantal zeer handige functies aan boord. Zoals een geavanceerde hdr-stand die door Huawei AI HDR+ wordt genoemd. Hierbij wordt een reeks losse opnamen in real time samengevoegd, zodat je ook bij complexe lichtomstandigheden een goed belichte foto krijgt. Verder is er een nachtstand, waarin je tot maar liefst zes seconden vanuit de hand fotografeert. Het maken van beide soorten foto’s kost even tijd, omdat er op de achtergrond een fotoreeks wordt gemaakt en samengevoegd. Dus hoe houd jij al die tijd de telefoon volledig stil? Nou, dat hoef je dus niet te doen, want dat regelen AIS en OIS voor jou. Je houdt het toestel vast zoals je gewend bent, drukt af en wacht eventjes totdat je ziet dat de foto klaar is. Tijdens de opname zorgen AIS en OIS er samen voor dat het beeld stabiel blijft. Daarnaast wordt de opnamereeks die nodig is voor hdr of een nachtfoto, naadloos samengevoegd tot één goed belichte en scherpe foto.

Gestabiliseerde zoomlens

Daarnaast beschikt de Huawei P30 Pro over een krachtige optische zoomlens met een vergroting van vijf keer, vergelijkbaar met een 125-millimetertelelens. Via hybride zoom breid je dit zoombereik nog eens uit tot tien keer zoom, wat overeenkomt met 270 millimeter. Dat is een flinke telelens.

Hoe verder je inzoomt, hoe lastiger het is om de telefoon volledig stil te houden én het onderwerp precies op de goede plek in beeld te houden. Dan moet je ook nog eens zien af te drukken. Hoe doe je dit zonder een onscherpe en dus mislukte foto te krijgen? Ook nu schieten AIS en OIS je te hulp. Het beeld van de telelens wordt netjes gestabiliseerd, zodat het onderwerp als het ware bevroren in beeld blijft, iets wat met alleen OIS een stuk lastiger en misschien zelfs onmogelijk is.

Upgrade van de videostabilisatie

Tijdens een speciaal evenement in Amsterdam kon de effectiviteit van AIS en OIS al even getest worden. Dat gebeurde door de Huawei P30 Pro niet zo stil mogelijk te houden, zoals je normaal doet, maar het toestel juist expres te laten trillen en extremere bewegingen te maken. Zelfs met een vergroting van tien keer, dus in de maximale hybride zoomstand, kostte het de nodige moeite om de telefoon van de wijs te brengen. Zolang je het niet al te gek maakt, worden bewegingen en trillingen dus goed opgevangen door het dubbele stabilisatiesysteem.

De zoomlens kun je ook in de filmstand gebruiken en daarom heeft Huawei de videostabilisatie een upgrade gegeven. Opnieuw worden AIS en OIS samen ingezet, al is het beeld instabieler en onrustiger dan in de fotostand. Omdat het om een preproductiemodel ging, is het te hopen dat dit op de definitieve versie beter werkt. Dat kan pas uitvoerig getest worden zodra eind maart in Parijs de Huawei P30 Pro wordt geïntroduceerd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (48)

Wijzig sortering
ch zolang het niet meer dan één advertorial per dag is stoort me verder niet op een hele reeks leesbare artikelen.

Waar ik eerder benieuwd naar ben mag er in een advertorial gelogen worden? Of kan ik ervan uitgaan dat het hele verhaal klopt. Niet dat je denkt goed product, die koop ik en later blijkt dat er een en ander gelogen dan wel zwaar overdreven is.
De Reclame Code Commissie kan er wat van vinden. Zie art. 8.x van de Reclame Code:
8. Misleidende reclame.

8.1 Bij de beoordeling of reclame misleidend is moet mede worden gelet op al haar kenmerken en omstandigheden, de feitelijke context, de beperkingen van het communicatiemedium en het publiek waarvoor zij is bestemd.

8.2 Misleidend is elke reclame die gepaard gaat met onjuiste informatie of voor de gemiddelde consument onduidelijk of dubbelzinnig is ten aanzien van bijvoorbeeld een of meer van de onder a t/m g genoemde elementen, en de gemiddelde consument ertoe brengt of kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen:
a het bestaan of de aard van het product;
b de voornaamste kenmerken van het product, zoals beschikbaarheid, voordelen, risico’s, uitvoering, samenstelling, accessoires, klantenservice en klachtenbehandeling, procédé en datum van fabricage of verrichting, levering, geschiktheid voor het gebruik, gebruiksmogelijkheden, hoeveelheid, specificatie, geografische of commerciële oorsprong, van het gebruik te verwachten resultaten, of de resultaten en wezenlijke kenmerken van op het product verrichte tests of controles;
[...]
https://www.reclamecode.nl/nrc/
Gewoon even wachten en de echte reviews komen overal, je moet nooit van een adver uitgaan. Daarin wordt alles altijd mooier weergegeven dan dat het vaak is
Zouden we kunnen stoppen dit ‘’optische zoom’’ te noemen ?
Mede door artikelen als deze in de media wordt zo een leugen in stand gehouden.
Het gaat hier namelijk om switchen tussen sensors met elk een eigen lens op een ander brandpuntsafstand, dit heeft niks met optische zoom te maken.
Ook ‘’Hybride Zoom’’ is onjuist dit is namelijk wat je bijvoorbeeld in point en shoot camera’s ziet, eerst tot bijv. 70 of 200mm optisch zoomen en daarna nog 2 a 3x digitaal zoomen/droppen.
Hoe ik het begrepen heb tijdens de launch, is er wel degelijk een 5x optische zoom. de lenzen staan niet geplaatst in de richting waarnaar je een foto trekt, maar er dwars op. door een prisma wordt het binnenkomende beeld eerst geroteerd om zo op de lenzen terecht te komen. Op die manier is er wel plaats om lenzen te verschuiven. Je kan dit bvb zien op https://cdn.arstechnica.n.../2019/03/18-1-980x735.jpg (bron https://arstechnica.com/g...anks-to-a-periscope-lens/ )
Tot 5x zoom is het een optische zoom daarna noemen ze het hybride zoom.

Croppen is het niet aangezien er 'softwarematige trucjes' worden uitgehaald.
+1Anoniem: 310408
29 maart 2019 12:48
Wellicht zouden reacties uitgeschakeld moeten worden bij advertenties. Maakt het allemaal een stukje duidelijker.
Yep. Gewoon slechts 1 reactie plaatsen.

Let op, het is een advertentie.!
Super irritant idd.
Nóg eens? Drie dagen op rij over hetzelfde toestel een ad runnen, dat is wel wat overdreven. Hoe kan iemand jullie review over het apparaat nu nog objectief bekijken?
Als Huawei wil betalen om zo kort op elkaar verschillende artikelen te hebben is dat toch prima? Daarnaast is dit artikel netjes met .adv aangegeven, dus is er geen verwarring met artikelen die volledig in eigen beheer zijn bij Tweakers.

Recensies moet je altijd met een korreltje zout nemen (vanwege eventuele voorkeuren van de schrijver, press release kits, etc), zowel in de positieve zin als de negatieve, en daarom is het ook zo belangrijk om diverse recensies te lezen en niet van één uit te gaan.
Dat klopt voor dit artikel, maar gisteren kwam de best buy phone guide uit en daar stond deze ook weer bij, terwijl geweldige Asus Rog Phone (mijn mening) nooit genoemd wordt.
Niet waar, er is laatst nog een round-up geweest waarbij de ROG Phone als winnaar uit de bus komt. In de categorie Gaming Smartphones, it is. ;)

reviews: Drie gamesmartphones vergeleken - Grote verschillen, duidelijke winnaar

[Reactie gewijzigd door chengbondkwok op 29 maart 2019 15:16]

Inderdaad, maar ik gebruik hem zelfs niet als game smartphone.
Ach, beter nu dan een paar weken na release ineens.
Nu kan je wel goed zien wat t toestel allemaal kan waardoor t overwegen van dit toestel of een ander wat beter gaat.
Kwam laatst niet de Xiaomi Mi 9 langs met een zijdelingse noot dat deze een enorm goede camera zou hebben?

Huawei moet dit toestel in het nieuws houden. Want als je een tevens zeer goede camera op een toestel van de helft van deze prijs hebt zitten en de overige specs niet zo belangrijk zijn, dan is de keus makkelijk lijkt mij.

Voor mij wel. Ook al zou ik elke dag een reclame van Huawei langs zie komen.
Ik heb hier totaal geen problemen mee. Het wordt duidelijk aangegeven dat het om een adv. gaat. Tevens in de iets wat informatieve sfeer, dus past bij Tweakers. Het is gelukkig geen adv. tegen vaginale infecties zoals je op de tv krijgt (waarin reclame nooit aan sluit bij wat ik als man belangrijk vind).

Tevens moet de redactie van Tweakers ook op zijn tijd een boterham eten, dus zijn dit mooie inkomsten.
Verder bestaat Tweakers nog steeds uit inkomsten uit advertenties en geld van leden. Zit er zelf aan te denken om nog eens lid te worden, want de kosten vallen best mee vergeleken met kosten van een krant.

En als Tweakers iets post over fysieke Coolblue of Xiaomi winkels klagen Tweakers weer niet. Wat ook gedeeltelijk gezien kan worden als een adv.

Tevens vind ik dat reclames op Tweakers goed aansluiten bij mijn interesses en zijn ze vrijwel nooit storend. Kan dan goed bijhouden als er bij (web)winkels acties zijn of als er nieuwe games net uit zijn.
Zeg dit nou niet te hard. Ik werd van de week ook zwaar afgebrand door dezelfde conclusie.

Geld klotst inmiddels aardig tegen de plinten mag ik hopen met al die advertentie gelden van Huawei.
Nee hoor, dat geld is opgezopen door de 9 tweakers die mee mochten naar Parijs ;)
Ben niet de enigste die dit opviel. :)
Hoogst waarschijnlijk staan de reviewers echt compleet los van de sales afdeling, als Huawei wilt betalen doen ze maar. Betekent niet dat de review nutteloos is weer.
Tweakers lijkt me nou niet echt een groot bedrijf waar vele betaalde krachten werken. Zoveel dat ze weinig tot geen contact met elkaar hebben. Heb je misschien een bron voor je aanname?
Hij heeft helemaal gelijk: sales en redactie zijn bij Tweakers gescheiden en advertorials worden buiten de redactie om geproduceerd.
Prima. Worden er bij de redactie en sales wel lessen getrokken uit afgelopen week? Dit heeft Tweakers besluit geen goed gedaan.
Huawei geeft flink wat geld uit om ons dood te gooien hiermee zo te zien! :+
Huawei geeft flink wat geld uit om ons dood te gooien hiermee
Mijn wettige wederhelft had ook al een artikel mee genomen uit de Metro in de trein, waarin het hoe en waardoor van de scherpte geroemd wordt.
Men timmert aan de weg.
Ik word altijd kriegelig van teveel reclame voor een product. Dan krijg ik bijna een hekel aan dat product.
Inderdaad... Opdringerig onder de noemer van "Koop het nu, want anders loop je hopeloos achter in de maatschappij" :)
Gelukkig staat er .adv in de titel, duidelijk en netjes.
Top toestel.

Beter(batterij+scherm), sneller(CPU) en camera is geweldig dan een €1259 iPhone.

[Reactie gewijzigd door icegodd op 29 maart 2019 12:34]

0Anoniem: 120539
29 maart 2019 14:51
Eigenlijk is dit er eentje voor @Geachte redactie, maar ik drop hem toch maar hier zodat mensen mijn mening kunnen ondersteunen of afbranden...

Ik vind advertorials echt prima, ook tussen de artikelen door. Zeker als ze zo duidelijk gemarkeerd worden als .adv. Als ik echter drie dagen achter elkaar een soortgelijk .adv artikel krijg voorgeschoteld om maar duidelijk te maken hoe goed de camera van een apparaat wel niet is, (naast alle lovende reviews die er al geplaatst zijn over het toestel zelf) komt dit de geloofwaardigheid niet ten goede.
Iets met 'overkill' denk ik. (De .actie en de geruchtenpagina's laat ik dan nog even achterwegen.)


plan: Tien keer zoom en een supergroothoek, hoe past dat in een Huawei P30 Pro?
plan: Waarom de camera van de Huawei P30 Pro zoveel meer ziet dan jij
plan: Waarom de Huawei P30 Pro met OIS en AIS scherpe foto’s en vloeiende vid...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee