Advertorial

Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Tweakers aan het werk - Werkgever aan het woord

10-12-2018 • 09:17

34 Linkedin

In deze en de komende weken presenteert Tweakers Elect de serie 'Tweakers aan het werk'. Daarin schrijven we over jullie ervaringen met werk in de ict. Het gaat over jullie en hoe je als tweaker je carrière hebt vormgegeven. Welke keuzes heb je gemaakt, waar sta je in je carrière, wat heb je geleerd en wat kunnen anderen van jouw ervaringen leren?

Anne Mühren werkt als teammanager voor GoDo, waar ze onder andere verantwoordelijk is voor de recruitment van Digital Agency MakerStreet. Met Tweakers Elect wist ze een kandidaat te vinden voor TechTribe. "Met Elect vind je mensen die niet meer actief zijn op LinkedIn."

Waarom besloten jullie met Tweakers Elect te gaan werven?
"We werden door Tweakers Elect zelf benaderd of we interesse hadden om hiermee te gaan werken. Ik kende het zelf niet, maar het concept klonk best interessant. Dus toen zijn we het gaan proberen."

Om wat voor functie ging het en wat sprak je aan in het profiel van de kandidaat?
"Ik zocht een medior php-developer voor TechTribe. De kandidaat die we hebben gevonden, werkt er inmiddels drie maanden. Zijn profiel sloot precies aan bij wat we zochten. Hij had een hbo-opleiding informatica gedaan en ook al werkervaring opgedaan. Het was geen junior meer, maar ook niet iemand die al jarenlang als developer aan het werk was. Hij paste precies in de categorie die werd gezocht: iemand die al wat kan, maar ook wil leren. In de uiteindelijke gesprekken was de klik ook goed. Hij past goed bij het bedrijf."

Wat zijn je ervaringen met het matchingproces van Elect?
"Enerzijds kun je snel een goede match vinden, iemands specifieke '#bullshit filter'-vragen beantwoorden en vervolgens in gesprek gaan. Je hebt een algemeen idee van wat iemand kan en wat hij of zij voor salaris vraagt. Anderzijds merk ik de laatste tijd dat we meer matches hebben met potentiële kandidaten, maar daar juist minder reacties op krijgen. Dat is wel jammer, want in het beantwoorden van de bullshitvragen gaat veel tijd zitten. Gelukkig zijn veel vragen hetzelfde, dus kunnen we veel voorkomende antwoorden redelijk standaardiseren. En vanuit Elect worden, als kandidaten wel een match hebben maar daar nog niet op hebben gereageerd, ook nog herinneringen gestuurd. Je hoopt dat mensen toch reageren als ze zich hebben aangemeld en er een match is."

Hoe verhoudt Tweakers Elect zich tot het traditionele wervingsproces?
'Ik vind Tweakers Elect echt iets voor erbij, naast de standaard werfmethoden. Ik geloof al niet in één wervingsstrategie. Als je heel veel developers zoekt, is Elect zeker een goede optie. Je komt toch kandidaten tegen die echt aansluiten bij de functie die je zoekt. En je bereikt een groep mensen die wellicht niet meer op LinkedIn zit of daar in ieder geval nooit reageert op berichten.

Voor kandidaten is het een heel mooi platform, omdat hun wensen vooropstaan. Maar vanuit het oogpunt van de recruiter is het minder leuk. Je hebt eigenlijk maar weinig informatie van de kandidaat. Met het beantwoorden van de bullshitvragen is dat soms wel lastig. Als je face-to-face met iemand in gesprek bent, kun je makkelijker peilen of aanvoelen wat diegene belangrijk vindt. Als ik antwoord geef aan een anoniem persoon, noem ik misschien dingen of voorbeelden die diegene niet relevant vindt. Het matchen voelt in dat opzicht meer aan als een loterij. Je weet dat diegene bijvoorbeeld php beheerst en in de buurt woont wat reistijd betreft, maar verder weet je weinig, dus je stuurt een flirt met de hoop dat er een goede klik is."

‘Met Elect vind je mensen die niet meer actief zijn op LinkedIn’

Wat kan er beter aan Tweakers Elect?
"De skills van kandidaten zijn nu heel subjectief, omdat je zelf van één ster tot vijf sterren kunt aangeven hoe goed je bent. Die interpretatie is natuurlijk voor iedereen anders. Dat maakt het lastig te peilen hoe goed iemand écht is.

Daarnaast zouden bedrijven iets meer kans moeten krijgen om aan employer branding te gaan doen. Met een bedrijfspagina waar je je verhaal kunt doen, wordt het ook voor kleinere bedrijven interessant, omdat ze dan kunnen laten zien hoe leuk ze zijn. Op andere platforms kun je vaak niet tegen de grote, bekende bedrijven opboksen. Als die mogelijkheid er wel zou zijn op Tweakers Elect, zou ik dat erg positief vinden."

Heb je nog tips voor Elect-kandidaten?
"Vul bij skills niet alleen de technieken in die je onder de knie hebt, maar ook de tooling waarmee je kunt werken, zoals ci/cd-tooling. Bedrijven vragen dat steeds meer, maar op Elect zie ik die tooling niet heel veel voorbij komen.

Verder kwam ik laatst iemand tegen die in twee bullshitvragen naar een leaseauto vroeg. Eén keer is meer dan genoeg. Mijn beeld is dan dat diegene een auto het allerbelangrijkst vindt en het werk op de tweede plaats zet. Als recruiter weten we niets van de kandidaat, dus de bullshitvragen bepalen het beeld dat we van je hebben. Als je vraagt naar de bedrijfscultuur of techniek, hebben wij het idee dat je echt geïnteresseerd bent in het werk en bedrijf."

Tweakers Elect, ook voor jou?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar wil je niet lastiggevallen worden door recruiters? Ben je de ongeïnspireerde massamails via LinkedIn, het benaderen met een droombaan die niet bestaat en alle andere trucs om je cv in handen te krijgen zat? Maak dan een profiel aan op Tweakers Elect.

Tweakers Elect is het platform waar werkgevers bij jou komen solliciteren, op basis van onder andere je skills, je werkervaring, opleiding en gewenste salaris. Jij blijft daarbij anoniem, totdat je besluit om het aanbod van een werkgever te accepteren. Je krijgt geen recruiters meer achter je aan, want we werken alleen met de werkgever zelf. Je wordt gematcht door meer dan tachtig werkgevers op de ruim achthonderd vacatures. Dus tweaker met ambitie in de ict, waar wacht je nog op? Schrijf je in en laat ons je nieuwe droombaan voor je zoeken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (34)

Wijzig sortering
Interessant artikel vanuit het oogpunt van een werkgever recruiter.
Voor kandidaten is het een heel mooi platform, omdat hun wensen voorop staan. Maar vanuit het oogpunt van de recruiter is het minder leuk. Je hebt eigenlijk maar weinig informatie van de kandidaat.
Grappig, dat is precies hoe ik tegen recruiters aan kijk. Voor werkgevers is het leuk, omdat het ze werk uit handen neemt, maar ze zorgen ervoor dat jij je, als kandidaat, geen goed beeld kunt vormen van een potentiele werkgever. Temeer omdat het niet meer alleen om de wensen van de werkgever en werknemer gaat, maar ook nog eens om de belangen van de recruiter...
Interessant artikel vanuit het oogpunt van een werkgever recruiter.

[...]

Grappig, dat is precies hoe ik tegen recruiters aan kijk. Voor werkgevers is het leuk, omdat het ze werk uit handen neemt, maar ze zorgen ervoor dat jij je, als kandidaat, geen goed beeld kunt vormen van een potentiele werkgever. Temeer omdat het niet meer alleen om de wensen van de werkgever en werknemer gaat, maar ook nog eens om de belangen van de recruiter...
Daarom doen we bij Elect dus geen zaken met werving en selectiebureaus. Anne werkt als 'RPO recruiter' voor een aantal start-ups. Ze zitten letterlijk binnen bij het bedrijf, zijn bij alle feestjes etc etc. Zij weet wat er speelt, hoe de sfeer is. Een puur W&S bureau op afstand kan nooit antwoord geven op de 'bullshit filter' vragen; dat kunnen Anne (en haar collega's) wel.

in het voorjaar hebben we aan de gebruikers van Tweakers Elect gevraagd of we met deze vorm van recruitment in zee mochten. De meerderheid was daar positief over. Wel met de kanttekening dat bij het werven via Tweakers Elect als RPO er strakke afspraken over gemaakt moeten worden. En dat doen we.

NB: De poll ging niet over een bedrijf in het bijzonder, het ging over zowel nationaal als internationaal opererende RPO's.

[Reactie gewijzigd door zeef op 11 december 2018 12:03]

Daarom doen we bij Elect dus geen zaken met werving en selectiebureaus.
Dat is op zich goed nieuws natuurlijk, maar bij mij komt dan direct de vraag op: hoe maak je het onderscheid tussen een recruiter die wel echt betrokken is bij de werkgever en één die dat niet is?

Ik ben bang dat een recruiter die weinig van een bedrijf afweet toch de bullshit filter vragen zal pogen te beantwoorden, en of die antwoorden kloppen weet je pas wanneer je zelf bij het bedrijf op gesprek gaat. Om die reden neig ik recruiters in zijn geheel af te wimpelen: ik kan het onderscheid simpelweg niet maken.

Neemt overigens niet weg dat ik het principe van tweakers-elect erg mooi vind! Ik ben als PLC programmeur niet helemaal de doelgroep, volgens mij, maar hoop dat het platform ook daarin steeds breder groeit.
We gaan op bezoek bij het bedrijf, we maken kennis met de betrokken personen. Daarnaast maken heldere afspraken over wat wel en wat niet kan. Die zetten we op papier en monitoren we in de praktijk.
Daarom doen we bij Elect dus geen zaken met werving en selectiebureaus.
GoDo:
Werving & selectie
(Letterlijk het EERSTE wat op hun website staat)

Dus gewoon je door de eerste recruiter laten inpakken? 8)7
We doen wel zaken met RPO recruiters. We doen geen zaken met de 'schot hagel' W&S bureaus. Dat is echt een andere tak van sport.

We hebben de vraag of we met recruiters in die RPO rol in zee kunnen gaan uitdrukkelijk vooraf getoetst, bij de Tweakers community. 60% was akkoord met het idee. Dus van inpakken is zeer zeker geen sprake.

(De poll ging niet over een bedrijf in het bijzonder, het ging over zowel nationaal als internationaal opererende RPO's.)

[Reactie gewijzigd door zeef op 10 december 2018 12:04]

Bedankt voor de toelichting, maar het blijft raar dat je de eerste uit een reeks begint met eentje waarvan 40% dus al nee heeft gezegd en die 60% zegt niet ja, die zegt 'misschien ja'.

Maar voor mij persoonlijk is RPO nog steeds 'te ver van mijn bed'-show. Als je niet op de afdeling/in het pand werkt, kun je ook moeilijk de cultuur inschatten. Dan is het verschil met een schot hagel ook niet echt relevant en moet ik toch zelf gaan uitzoeken of het past.
Als je niet op de afdeling/in het pand werkt, kun je ook moeilijk de cultuur inschatten.
Dat is de reden waarom we ook een aantal bedrijven niet hebben opgenomen in onze database. Geen goeie vibe, niet aanwezig binnen bedrijf etc. etc. Bij Anne is dat 'er zijn' wel het geval. Zie mijn eerdere reactie. Dat is de reden waarom we wel met haar in zee hebben durven gaan. En ja, ik heb dat zelf nog gecontroleerd toen ze naar een nieuw pand verhuisden en een 'office warming' gaven. ;-)
Bij Anne is dat 'er zijn' wel het geval. Zie mijn eerdere [url="https://tweakers.net/plan/1915/tw
Hoeveel 'klanten' heeft ze? 1, 5, 10?
Vanaf 5 kan ze al fysiek niet meer dan een dagje in de week redden. In jullie stuk wordt al aangehaald hoe ze werkt:
Anne Mühren werkt als Team Manager voor GoDo, waar ze onder andere verantwoordelijk is voor de recruitment van Digital Agency MakerStreet. Met Tweakers Elect wist ze een kandidaat te vinden voor TechTribe.
Klinkt niet echt alsof ze 40 uur per week bij TechTribe binnenzit.
En ja, ik heb dat zelf nog gecontroleerd toen ze naar een nieuw pand verhuisden en een 'office warming' gaven. ;-)
Dat is al een 'check'? Als mijn klant een verhuizing doet sta ik ook op de stoep. Ideaal moment om even informeel te praten. Even over de groeiambities praten. Dat valt gewoon onder netwerken en bewijst nog niet dat ze daadwerkelijk weet wat er speelt.

Naja, let's agree to disagree.
Naja, let's agree to disagree.
Ondanks dat ik letterlijk en figuurlijk weet hoe het zit en dat we als Elect al een keer of 4 op haar locatie zijn langgewenst besef ik dat ik je toch niet ga overtuigen. Dus: Ga een keer koffiedrinken bij Anne en overtuig jezelf. Ze staat er vast voor open. :)
Recruiters... Een mooi voorbeeld van hoe fout het aan het lopen is in onze sector; zo een tekort aan IT-ers dat er zelfs een business ontstaat rond recruitment.
Je benoemt het uitstekend maar niet hard genoeg: de belangen van de recruiter gaan ALTIJD voor. Kijk maar eens op hun profielen van LinkedIn, meer dan niet gaat het om jonge gasten of meiden die voordien een technische job hadden (zo heb ik al een ex-lasser, bouwvakker, kassa-bediende, etc) aan de lijn gehad. De recruitment firma's don't care anymore. Ik zie het bijna als zo een Indische scam, waar ze Indische mensen die net genoeg engels spreken, mensen bij ons laten bellen om een microsoft support scriptje af te laten ranselen om zo toch maar je geld te kunnen stelen.
Zo werkt het inderdaad. Op LinkedIn krijg ik bijna wekelijks ‘aanbiedingen’ van ‘recruiters’ die naar specifiek mij op zoek zijn voor ‘onze klant’ in de Eemshaven. Geen info over ‘de klant’ (de hele wereld weet dat het natuurlijk Google is) en verder zo gestandaardiseerd dat de variabelen in het mailtje nog nét vervangen zijn met mijn naam.

De moeite van het ongezien weggooien van die troep niet eens waard, laat staan reageren.
Helemaal waar. Dit betekent eigenlijk dat Elect zo ongeveer de omgekeerde wereld is ten opzichte van het gebruikelijke recruitmentwereldje.
Lekker puh, zul je misschien zeggen, maar uiteindelijk zorgt dit ervoor dat bedrijven en recruiters Elect minder interessant vinden.

Wellicht is dit voor Elect een motivatie om te bekijken hoe men het beeld van een kandidaat duidelijker kan krijgen voor de werkgevende kant.
We beloven anonimiteit en daar willen we eigenlijk niet aan tornen. Meer info over de kandidaat = minder anonimiteit.
Helemaal waar. Dit betekent eigenlijk dat Elect zo ongeveer de omgekeerde wereld is ten opzichte van het gebruikelijke recruitmentwereldje.Lekker puh, zul je misschien zeggen, maar uiteindelijk zorgt dit ervoor dat bedrijven en recruiters Elect minder interessant vinden.
Maar voor werknemers is het dus juist handig en zo lang er grote te korten zijn in de IT en er gevochten word om goede werknemers, is het (imo) niet zo raar om meer van werkgevers te gaan vragen om zich te profileren en om werknemers aan te trekken.
Precies dit.

Je kunt er wel tooling of skills op zetten maar daar snapt een recruiter toch niks van, die wil gewoon geld vangen voor zijn gevangen vis.
Vandaar dus Tweakers Elect. Hier ben jij in controle. Is het aanbod niks, sluit het niet bij je aan of mist er iets anders; dan wijs je het af. Zonder dat de potentiële werkgever ooit zal weten wie je bent.
Bullshit vragen... Juist, lekkere benaming geef je hier aan.
Klik eens op de link, het is de benaming van tweakers elect zelf die hij heeft overgenomen.
Sterker nog, de naam is door een testpanel focusgroep van Tweakers verzonnen. Een 'recruiters bullshit filter'. Het werkt vrij effectief in de praktijk.

[Reactie gewijzigd door zeef op 10 december 2018 12:02]

Het werkt vrij effectief in de praktijk.
Hoe weet je dat?

Overigens is tweakers elect zo hip dat het niet prettig werkt in mijn oude(re) browser*, de paar keer dat ik het probeerde, en toen liet ik 't maar voor wat 't was.

* Een linux-van-USB kiosk, het echte werk gebeurt op een andere machine.
Uit de feedback van de gebruikers. :)
Hier heb je feedback van een gebruiker:
Waarom krijgen van de meeste +3000 ingeschreven accounts, het merendeel nooit 1 reactie, die met een super toffe achtergrond, en een super top CV, en super lange rijke ervaringsgeschiedenis? :? 8)7
Antwoord:
Omdat het niet werkt. Jullie geven geen eens antwoord op e-mails. :X
Aiii... Je feedback is als ticket ingeschoten maar het feit dat ik dat heb ben ik inderdaad vergeten terug te koppelen. Mea maxima culpa.

Waarom je geen jobflirts krijgt, dat ga ik uitzoeken. Daarover koppel ik je in een DM terug.

[Reactie gewijzigd door zeef op 11 december 2018 16:19]

Goed, voldoende beantwoord, en bedankt.
Ik zie het graag tegemoet. ;)
Dank voor de toegestuurde gadget, doorlopende parkeerschijf erg verrassend, maar had ik niet verwacht.
Maar eerlijk, maar ik heb liever een werkend profiel bij Tweakers Elect.
Je zou bij mij daar nog op terug komen....
Daar refereerde ik ook naar. Beetje vreemd om zoiets zo’n naam te geven...
Dat is niet van de recruiter maar Tweakers Elect zelf :)
ja, haha. Maar door het klikken op de term, zie je dat het eigenlijk de '#bullshit-filter'-vragen zijn. Wel beetje opmerkelijk geformuleerd door de recruiter inderdaad xD
De naam 'bullshit filter' is (mede) verzonnen door een focusgroep ten tijde van de oprichting van het Tweakers Elect platform. :)

[Reactie gewijzigd door zeef op 10 december 2018 12:02]

ik bedoelde meer : " '#bullshift-filter'-vragen ", heeft een heel andere lading dan "bullshit vragen" :P
Staat toch ook bij: adv.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee