Advertorial

Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Tweakers aan het werk - De keuzes en lessons learned van Jesper Weiland

03-12-2018 • 10:45

29 Linkedin

In deze en de komende weken presenteert Tweakers Elect de serie 'Tweakers aan het werk'. Daarin schrijven we over jullie ervaringen met werk in de ict. Het gaat over jullie en hoe je als tweaker je carrière hebt vormgegeven. Welke keuzes heb je gemaakt, waar sta je in je carrière, wat heb je geleerd en wat kunnen anderen van jouw ervaringen leren?

Profiel

Naam: Jesper Weiland
Nickname: Jep
Leeftijd: 34 jaar
Woonplaats: Didam
Opleiding: Mbo ict-beheerder
Werkervaring: 17 jaar
Werkgever: Exonet B.V.
Functie: Eigenaar/commercieel directeur
Werklocatie: Doetinchem, 'maar vanaf volgend jaar in ons eigen pand in Zevenaar'.
Uren per week: ± 50 uur
Reistijd: 15 minuten
Werkdruk: "Redelijk hoog, maar dat is niet erg, omdat ik het zo naar mijn zin heb."

Jesper Weiland (34) is eigenaar en commercieel directeur van Exonet, een bedrijf dat hostingdiensten aanbiedt. Tijdens zijn mbo-opleiding koos hij ervoor om zich vol te richten op Linux. Zestien jaar later doet hij dat, in zijn eigen onderneming, nog steeds met veel plezier. "Je kunt niet alleen op je diploma vertrouwen. Intrinsieke motivatie is misschien wel belangrijker."

Wat is het verhaal achter je keuze voor Linux?
"Op het mbo had ik een kleine vriendengroep met ongeveer dezelfde interesse: Linux. Iedereen was daarmee aan het rotzooien. Ik had een eigen servertje onder m’n bed staan, waarop vrienden en bekenden een hostingaccount konden aanmaken. Daarvoor werd ik betaald in kroketten en frikandellen. Dit was ongeveer begin 2000. Het was toen echt de sport om zoveel mogelijk van een bepaald onderwerp af te weten. Dan was je stoer en cool. Onderling stimuleerden we elkaar om steeds beter te worden. Het was gewoon leuk om alles zelf uit te vogelen, ermee te klooien, echt ermee bezig te zijn als met een hobby. Uiteindelijk ben ik daar met m’n compagnon een bedrijf in begonnen. Een aantal jongens uit die vriendengroep werkt nu ook bij Exonet."

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd als ondernemer?
"Je moet verder kijken dan alleen een diploma. Een net afgestudeerde hbo’er zegt mij eigenlijk niet zoveel. Het gaat ook om de kennis en ervaring die je naast je studie opbouwt. Ik heb liever mensen om mij heen die in hun vrije tijd ook allemaal projectjes hebben. Als iemand bijvoorbeeld z’n hele huis heeft geautomatiseerd, zegt dat mij meer. De beste mensen die voor mij werken, zijn het liefst het hele weekend bezig met hun vakgebied. Dat is wel een belangrijke les geweest, dat je beter kunt kijken naar de intrinsieke motivatie van mensen dan enkel naar hun papiertje."

Ben je niet bang dat de werk-privébalans scheef loopt als je altijd met je werk bezig bent?
"Nee. Als je altijd bezig kunt zijn met je hobby, en je je daarin verder kunt ontwikkelen en beter kunt worden, geeft dat juist energie en plezier. Er is niets leukers dan ermee bezig te zijn."

Je doet nu al heel lang hetzelfde. Heb je er ooit over nagedacht om iets anders te gaan doen?
"Nee, ik heb het nog steeds heel erg naar mijn zin en zou niets anders willen doen. Het enige nadeel dat ik kan bedenken, is het verantwoordelijkheidsgevoel. Het voelt soms als een zware belasting als je bedenkt dat duizend bedrijven volledig afhankelijk zijn van onze hosting. Maar het werk zelf is heel leuk."

De favorieten van Jesper:

Favoriete apps: "Ik ben veel op Twitter te vinden, maar zakelijk leef ik vooral op de commandline."
Favoriete websites: Tweakers.net en Hackernews
Favoriete gear: Raspberry Pi. "Ik maak er van alles mee. Het is een legodoos voor de moderne techneut."
Favoriete film: "Ik kijk nooit films ;-) Ben bijna altijd met de techniek bezig."
Favoriete muziek: 90’s Happy hardcore

Wat zou je nu mensen aanraden die in de schoolbanken zitten of naar de ict willen overstappen?
"Zoek iets dat je leuk vindt en specialiseer je daar verder in. Als ik stagesollicitaties krijg, zie ik vaak een opsomming van vakken. Ik wil juist dingen zien die je buiten school om doet omdat je het echt leuk vindt om te programmeren. Uiteindelijk is kennis het belangrijkst en daarvoor kun je niet volledig vertrouwen op school. Een curriculum is al heel snel achterhaald, zeker in de ict. Het is zaak om zelf bij te blijven en je kennis uit te breiden. Als je ergens heel goed in bent, kun je je onderscheiden van de rest. Toentertijd heb ik voor Linux gekozen en achteraf blijkt dat een goede keuze te zijn geweest. Nu zou een DevOps-functie een goede keuze zijn. Daar is momenteel veel vraag naar."

Exonet doet ook mee aan Tweakers Elect. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
"In het verleden hebben we weleens geld uitgegeven aan de standaard vacaturesites en jobboards, maar ik denk niet dat ik daar de juiste mensen ga vinden. De écht goede mensen kijken niet op die sites; ze hebben al een baan ergens. Met Tweakers Elect kunnen we juist ict’ers bereiken die niet actief aan het zoeken zijn, maar weleens rondkijken. En het beantwoorden van de bullshitvragen past ook goed bij onze bedrijfscultuur. Iedereen mag intern z’n mond opentrekken, Exonet is geen hiërarchisch bedrijf."

Tweakers Elect, ook voor jou?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar wil je niet lastiggevallen worden door recruiters? Ben je de ongeïnspireerde massamails via LinkedIn, het benaderen met een droombaan die niet bestaat en alle andere trucs om je cv in handen te krijgen zat? Maak dan een profiel aan op Tweakers Elect.

Tweakers Elect is het platform waar werkgevers bij jou komen solliciteren, op basis van onder andere je skills, je werkervaring, opleiding en gewenste salaris. Jij blijft daarbij anoniem, totdat je besluit om het aanbod van een werkgever te accepteren. Je krijgt geen recruiters meer achter je aan, want we werken alleen met de werkgever zelf. Je wordt gematcht door meer dan tachtig werkgevers op de ruim achthonderd vacatures. Dus tweaker met ambitie in de ict, waar wacht je nog op? Schrijf je in en laat ons je nieuwe droombaan voor je zoeken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (29)

Wijzig sortering
Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd als ondernemer?
"Je moet verder kijken dan alleen een diploma. Een net afgestudeerde hbo’er zegt mij eigenlijk niet zoveel. Het gaat ook om de kennis en ervaring die je naast je studie opbouwt. Ik heb liever mensen om mij heen die in hun vrije tijd ook allemaal projectjes hebben. Als iemand bijvoorbeeld z’n hele huis heeft geautomatiseerd, zegt mij dat mij meer. De beste mensen die voor mij werken, zijn het liefst het hele weekend bezig met hun vakgebied. Dat is wel een belangrijke les geweest, dat je beter kunt kijken naar de intrinsieke motivatie van mensen dan enkel naar hun papiertje."
Je hoort steeds vaker dat programmeurs meer moeten zijn dan alleen aapjes die in een donkere hoek koffie omzetten in code, en dan krijg je te horen dat een HBO'er het hele weekend bezig moet zijn met programmeren? Onrealistisch, ongezond en teleurstellend om zo iets te horen. Ik heb liever een mens als werknemer en niet een code-robot.

En dit plaatst onnodige druk op HBO'ers die niet het hele weekend willen programmeren. Er is al een stereotype in de programmeerwereld dat je constant bezig moet blijven met projecten en ik ben er geen fan van.

[Reactie gewijzigd door Parrotmaster op 3 december 2018 11:09]

Is de boodschap die je er (ook) uit kunt halen niet meer iets als "Een werkgever als Jesper zoekt mensen die het werk doen omdat ze het leuk vinden, en niet primair voor de leaseauto en de laptop."?

Ik ben dan zelf wel geen programmeur (wel ICT-er) maar ik ben in mijn vrije tijd ook best wel bezig met ICT-zaken waar mijn werk ook wat aan heeft. Sinds ik kinderen heb is die balans absoluut verschoven, maar mijn hobby's en mijn werk liggen dicht bij elkaar, en ik kan snappen dat een werkgever dat als waardevol ziet.
Is de boodschap die je er (ook) uit kunt halen niet meer iets als "Een werkgever als Jesper zoekt mensen die het werk doen omdat ze het leuk vinden, en niet primair voor de leaseauto en de laptop."?
Dat kan maar dat zoekt iedere werkgever waar dan ook ter wereld ;)

Ik denk dat heel veel mensen hier terecht verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat vervaging van de prive-werk grens (zoals bij een hobby) gevaarlijk is en niet in het belang van zowel werknemer als werkgever. Gemotiveerd personeel binnenhalen is 1 ding, gemotiveerd personeel houden is een 2e. Bij ontwikkelaars is dat laatste heel erg belangrijk vanwege de enorme concurrentie (iedereen vist in dezelfde vijver met maar heel erg weinig vissen), een ontwikkelaar die het elders beter krijgt is zo vertrokken.

Daarnaast kun je je ook afvragen hoe waardevol het hebben van maar 1 interesse is. Er is meer op deze planeet en met name bij IT is het van belang dat je ook interesse toont in wat er buiten het vakgebied gebeurd. Iemand die in het weekend andere dingen doet dan IT kan juist veel waardevoller zijn voor je bedrijf dan iemand die alleen maar met IT bezig is. Als je alleen maar mensen hebt met hetzelfde interesse gebied dan creëer je een bubbeltje en loop je het risico dat je het contact met de klant verliest omdat zijn/haar visie jou wereldvreemd is.

Als bedrijf zijnde moet je ook oppassen met mensen die 24/7 met IT bezig zijn. Sommigen daarvan kunnen dat prima aan, sommigen niet. Bij hun loert de burn out en dat is iets wat het bedrijf behoorlijk wat geld gaat kosten (loon doorbetalen, reintegratie bekostigen, etc.). Iemand met burn out moet je ook weer intern opvangen want het werk wordt er niet minder om. Dat levert weer een hogere werkdruk op waardoor mensen weer elders gaan kijken of ook een burn out kunnen krijgen. Werkgevers zijn nog altijd wettelijk verantwoorden voor zowel het fysieke als het geestelijke welzijn van haar werknemers.

Kijken we naar de vacatures in de afgelopen jaren dan zien we dat de eisen ook steeds hoger komen te liggen. Je ziet steeds vaker de vraag naar mensen die zo'n beetje IT moeten leven. Het is dan ook terecht dat mensen zich daar zorgen over maken, het is immers een directe aantasting van de privé-sfeer. Zomaar "nee" verkopen aan een werkgever is een pure luxe. Heel veel mensen staan in werkelijkheid gewoon met de rug tegen de muur omdat ze nou eenmaal rekeningen moeten betalen (hypotheek, kinderen, etc.). Als je rekeningen hebt en die niet kunt betalen wordt je vanzelf minder kieskeurig. Daar loert het echte gevaar omdat je dan ook niet meer let op je rechten.

M.a.w. practice what you preach: welke boodschap kun je uit het verhaal van @Parrotmaster halen? En wat zijn de gevolgen als men geen tegengas geeft?
Het klinkt allemaal erg leuk op papier, roepen dat mensen moeten uitkijken voor burnouts, en dat mensen die veel vrije tijd steken in IT geen pootje voor zouden moeten hebben op een HBOer die netjes om 5 uur uitklokt en geen tijd meer in zijn vak steekt, maar de realiteit is anders in dit vak. Als je naast je werkzaamheden geen tijd neemt om nieuwe dingen te leren, dan loop je ontzettend achter.

In dit geval, wanneer iemand bijvoorbeeld z'n hele huis heeft geautomiseerd, heeft ie ongetwijfeld tegen tientallen REST APIs lopen kletsen met z'n eigen Python/bash scripts, een paar Pi's opgehangen en een hele rits aan logica ingebouwd.

Wanneer jij naar kantoor komt, en de hele dag netjes weer aan het werk gaat aan de applicatie/scriptjes van je bedrijf, en zelf geen tijd steekt in nieuwe dingen leren, zet je jezelf uiteindelijk toch echt buitenspel.
Mijn weekend is van mij, tenzij er uitrollen gepland staan o.i.d.. Ik kies er juist specifiek voor om met mijn hobbies bezig te zijn en die hobby is toevallig niet hetzelfde als m'n werk. Ik game nog altijd met groot plezier en soms wat minder plezier en ben er ook een gezondere levenswijze op na gaan houden (doe nu o.a. +- 3 jaar aan gewichtheffen, kom meer buiten, etc, i.p.v. bankhangen).

Toch ben ik goed in m'n werk. Beter dan menig ander, absoluut minder goed dan de geobsedeerden. Mensen wiens hobby ook hun kennis verdiept, hebben nu eenmaal een voordeel, maar ik zou het nooit opleggen of verwachten, omdat ontspanning voor elk mens anders is.

Ik snap deze ondernemer wel, als je de absolute top wilt zijn.
Is de boodschap die je er (ook) uit kunt halen niet meer iets als "Een werkgever als Jesper zoekt mensen die het werk doen omdat ze het leuk vinden, en niet primair voor de leaseauto en de laptop."?
Kan, maar dat is niet echt hoe het (op mij) overkomt. Dan vind ik direct zeggen "het liefst het hele weekend bezig met hun vakgebied" best duidelijk. Als deze zin niet letterlijk bedoelt is vind ik het een vreemd antwoord op een interview vraag.
Hij zegt alleen dat zijn beste mensen het liefst het hele weekend met side projects bezig zijn. JIj draait het om en zegt: om een goede ontwikkelaar te zijn moet je het hele weekend met sideprojects bezig zijn, wat natuurlijk niet waar is. Volgens mij is de belangrijkste boodschap dat je mensen moet kiezen die met plezier en met enthousiasme hun werk doen; mensen die niet alleen werken omdat ze ervoor betaald krijgen, maar ook omdat er gelukkiger/blijer/enthousiast van worden.
Maar je creëert wel een cultuur waarbij dit de norm wordt. Als bedrijven vooral op zoek zijn naar personeel dat 24/7 bezig is met IT dan kom je (bij veel bedrijven) minder snel aan een baan als je dit niet doet.
Helemaal mee eens. Denk dat het ook best gezond is om in het weekend en in de avond even los te komen van je werk door iets totaal anders te doen (en bijv. wat aan sport, is best goed voor je als je de hele dag op een stoel zit).
Aan de andere kant denk ik dat ze in deze markt vooral heel erg lang kunnen zoeken naar mensen.
JIj draait het om en zegt: om een goede ontwikkelaar te zijn moet je het hele weekend met sideprojects bezig zijn, wat natuurlijk niet waar is. Volgens mij is de belangrijkste boodschap dat je mensen moet kiezen die met plezier en met enthousiasme hun werk doen; mensen die niet alleen werken omdat ze ervoor betaald krijgen, maar ook omdat er gelukkiger/blijer/enthousiast van worden.
Maar hij representeert wel een bedrijf binnen de ICT-wereld, en geeft aan welke candidaten bij hem de meeste kans hebben op een baan. Dit geeft een slecht beeld aan HBO'ers die na school in de sector willen werken (hint: dat zijn ze allemaal).

"Om een goede ontwikkelaar te zijn moet je het hele weekend met sideprojects bezig zijn". Dat is binnen de context van het interview precies wat hij zegt. Hij beschrijft immers wat de meerwaarde is naast een HBO diploma, en volgens hem is dat het hele weekend bezig zijn met programmeren. Tenzij je er van uitgaat dat de meeste HBO'ers geen intresse hebben in een baan, mag ik er van uitgaan dat de HBO'ers deze meerwaarde willen.
Ik heb de afgelopen 2, 3 jaar vooral mensen aangenomen die wat meer te vertellen hadden dan wat voor studies ze gedaan hebben en wat voor werk. De beste jongens die ik heb aangenomen heb ik nog geen 10 minuten mee gezeten en gelijk een aanbieding (laten) doen door HR.

Vond het vooral belangrijk dat ze een 9 - 17 mentaliteit hebben. Kan het niet in deze tijd dan zijn we OF verkeerd bezig of de doos moet anders worden gevouwen zodat er niet telkens buiten moeten denken.

En ja, soms wordt er wel eens op een on-Christelijk tijdstip gewerkt door ons maar dat is zeer incidenteel en gaat met veel overtuiging.
Het belangrijkste is natuurlijk dat de 9-17 mentaliteit een duidelijke grens creëert. Daarmee voorkom je een menging van werk met prive, en heeft de werknemer genoeg tijd voor persoonlijke rust.
Ben ik niet met je eens
Veel mensen denken dat de "geen 9-17 mentaliteit" opeens betekent dat je maar overwerkt. Bij mijn werkgever betekent het gewoon dat je soms van 6-14 werkt zodat server updates buiten de kantoor uren gebeuren. of dat ik is van zondag tot en met donderdag werk.
Het enige waar ze zeker van willen zijn dat die 5 keer in het jaar dat het nodig is mensen niet gaan lopen zeuren want ze willen 9-17 zodat de stampot om 18:00 voor hun neus staat.
De "9-17 mentaliteit" is geen letterlijke tijdsplanning. Ik heb een "9-17" mentaliteit en ik werk van 8 tot 16:30. Daarnaast heb ik in het verleden vaak zat overgewerkt.

De "9-17 mentaliteit" houdt in dat je weet wanneer iets overwerken is.
Haha, ja precies. Ik heb ook nog graag een (sociaal) leven buiten m'n werk om, thankyouverymuch :)
Sorry wat betekent deze zin? Je geeft niks over mensen die een studie doen om op het werk moeite te hebben?

Wat?
Maar dat lijkt me alleen logisch. (de meeste) Andere vakgebieden vereisen geen hobbying buiten het werk om, en vrije tijd is er om uit te rusten.

Natuurlijk doe ik ook wat programmeren buiten het werk om, maar een heel weekend is absurd. Ik ben het wel met je eens dat 0 uren per week een beetje weinig is, en ik heb ook wel wat projecten om te tonen bij interviews.
"Andere vakgebieden vereisen geen hobbying buiten het werk om" :? Geen enkel vakgebied EIST een hobby, een hobby is iets doen wat leuk vind. Dat is een leuke invulling van je vrijetijd... :/
Als een werkgever in een interview op een populaire tech website aangeeft dat het verschil tussen een standaard HBO'er en een goede werknemer bestaat uit hoe veel deze in zijn vrije tijd hobby't, dan is het vereist.
Wat neemt iedereen de woorden van Jesper letterlijk zeg ... Als je "24/7" (het is maar net hoe je dat invult) met je vak bezig bent, dan heb je het blijkbaar naar je zin.

Ik ben ontwikkelaar, en ben wanneer het kan altijd 's avonds en in het weekend aan het rommelen met code en nieuwe technieken, gewoon omdat ik het leuk vind. Niet omdat het moet, maar omdat het mooi is. Als je van je vak houdt, dan gaat dat vanzelf.

[Reactie gewijzigd door thePiett op 3 december 2018 12:40]

Precies dat. Het gaat om de motivatie en de passie voor het vak. Niet dat je geen andere dingen moet doen.
Het is de vraag in hoeverre dit de echte woorden van Jesper zijn en niet de samenvatting/interpretatie van degene die het artikel heeft geschreven. Ik zou echter niet willen spreken van "het letterlijk nemen van de woorden" want daarmee doe je mensen geweld aan. Er is hier waarschijnlijk sprake van een andere interpretatie van de woorden dan zoals bedoeld door tweakers.net/Jesper.

Dit alles doet ook geen afbreuk aan wat mensen hier aangeven. Er zijn namelijk teveel wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat er wel degelijk een gevaar loert wat betreft werk als je hobby zien. Die kun je niet zomaar even wegwuiven.
hij zal het niet zo bedoeld hebben (hoop ik), maar uit de antwoorden krijg ik nogal het gevoel van een behoorlijk ongezonde werkomgeving. Alle antwoorden neigen naar 24x7 bezig zijn met je vak, dat is mentaal immens killing om te doen. Me dunkt dat het goed is als je werknemers hebt die net een ruime blik op de wereld hebben en zich voor meer interesseren dan alleen een OS of wat code bedenken.
Jep, dat is lang geleden :)
Toffe peer die Jesper! :D

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee