Advertorial

Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Tweakers aan het werk - De Lessons Learned van... Michiel

26-11-2018 • 10:15

55 Linkedin

In de komende weken presenteert Tweakers Elect de serie ‘Tweakers aan het werk’. Daarin schrijven we over jullie ervaringen met werk in de ict. Het gaat over jullie en hoe je als tweaker je carrière hebt vormgegeven: wat is er weleens misgegaan in een project waar je aan meewerkte, wat heb je van die ervaring geleerd en wat kunnen anderen hiervan leren?

Michiel installeerde ooit een illegale versie van Windows op een aantal pc’s bij een klant. "Alleen om te testen of de hardware wel werkte." Hoewel zijn collega’s op de hoogte waren, bleven de verkeerde Windowslicenties op de vijftien computers staan.

Wat voor klus deed je?

"Ik werkte een tijd als migration engineer voor een groot detacheringsbureau. Concreet was het stekkers aansluiten, software uitrollen en werkplekken gereedmaken. Voor de klus in kwestie moesten we op een grote mbo-school met verschillende verdiepingen de werkstations voor de studenten in orde maken. Alle hardware stond er al, het moest alleen nog getest worden. Per station moest er een kant-en-klare image van Windows op komen. Maar toen we die dag daar kwamen, bleek dat de juiste images nog niet gereed waren.

Ik werkte drie jaar in de detachering en in die tijd had ik geleerd dat het altijd handig is om een usb-stick met Windows bij je te hebben. Dus ik zei: ‘Hey jongens, ik heb Windows bij me. Dat kunnen we er tijdelijk op zetten om te testen.’ Van mijn stickje werden uiteindelijk allemaal kopietjes gemaakt, zodat iedereen aan de slag kon. Toen de projectleider even later vroeg of het allemaal goed ging, vertelden we ook gewoon dat we een eigen Windows-versie op de werkstations hadden gezet. Zodra de goede images er zouden zijn, zouden we die erop zetten. Maar goed, de volgende dag ging een compleet ander team aan de slag met de volgende verdiepingen en werd de verdieping met mijn Windows-image vergeten."

Hoe zijn ze er uiteindelijk achtergekomen en hoe werd erop gereageerd?

"Al een paar dagen nadat wij de werkstations hadden uitgerold, werd er een software-inventarisatie gehouden door een andere partij. Zij telden vijftien computers met Windows meer dan dat er licenties waren afgenomen. Dat hoorden we pas enkele weken later, toen in de WhatsApp-groep met collega’s werd gevraagd of wij daar iets van wisten. Volgens mij had de klant het op een borrel aan mijn projectleider verteld. Het was geen klacht, maar een goedbedoelde opmerking. Bij de school konden de systeembeheerders er ook hartelijk om lachen. Die snapten ook dat het was om even te testen. Maar ja, als op een dag de licenties gecontroleerd zouden worden, dan heb je wel een probleem."

Hoe had je dit kunnen voorkomen?

"Het was gewoon gemakzucht. Toentertijd had ik de readme bij de torrent niet goed gelezen. Daarin stond dus dat voor deze Windowsversie geen activatie nodig was. Normaal moet je dat zelf doen met een serial code. Maar dat was nu al dus netjes, of dus eigenlijk niet zo netjes, geregeld door een Piet Piraat ergens op internet. En het was op dat moment de enige oplossing die voorhanden was. We hadden wel kunnen wachten op de goede images, maar dan hadden we de installatie van de werkstations een dag moeten uitstellen. Daar maak je de crew van de volgende dag ook niet blij mee.

Na dit voorval heb ik ook direct de preactivated Windowsversie van m’n stick gehaald en een versie opgescharreld zonder preactivation. Tot op de dag van vandaag heb ik nog een stickje bij me waar Windows opstaat. Het is gewoon handig om even snel iets te kunnen testen of om de recovery snel te starten."

Zijn er nog andere lessen die je hebt geleerd?

"Ik werd gevraagd om een bestaande webshop, waar alleen betaald kon worden met PayPal, uit te breiden met iDeal. Dus ik installeerde de juiste module en activeerde de testmodus. In het betaalproces wordt dan de échte betaling overgeslagen, maar je krijgt wel een bericht 'bestelling geslaagd'. In de uiteindelijk livegang-stress kopieerde ik de ontwikkelomgeving, gooide ik alles live, en dacht: 'Dat zit wel goed zo'.

’s Avonds belde de klant me op dat hij in de backend wel zag dat er bestellingen waren geplaatst, maar dat er geen geld binnenkwam. Dat waren dus heel blije mensen, die gratis hun bestelling kregen. Toen ging er bij mij een lichtje branden: o ja, de testmodus staat nog aan. Sindsdien loop ik, voordat ik iets live zet, eerst een vaste checklist langs. Zeker met webshops is het belangrijk om de ervaring van de klant te doorlopen. Dat was wel even een leermomentje."

Tweakers Elect, ook voor jou?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar wil je niet lastiggevallen worden door recruiters? Ben je de ongeïnspireerde massamails via LinkedIn, het benaderen met een droombaan die niet bestaat en alle andere trucs om je cv in handen te krijgen zat? Maak dan een profiel aan op Tweakers Elect.

Tweakers Elect is het platform waar werkgevers bij jou komen solliciteren, op basis van onder andere je skills, je werkervaring, opleiding en gewenste salaris. Jij blijft daarbij anoniem, totdat je besluit om het aanbod van een werkgever te accepteren. Je krijgt geen recruiters meer achter je aan, want we werken alleen met de werkgever zelf. Je wordt gematcht door meer dan tachtig werkgevers op de ruim achthonderd vacatures. Dus tweaker met ambitie in de ict, waar wacht je nog op? Schrijf je in en laat ons je nieuwe droombaan voor je zoeken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (55)

Wijzig sortering
Ik snap niet zo goed wat T.NET/Elect met dit artikel wil bereiken? Elect een slechte naam geven? Of gewoon een random tenenkrommende anekdote?
Ik snap de context ook niet helemaal. Is Michiel iemand die aan het Elect programma heeft meegedaan? Ik vind dit eerder materiaal voor een Youtube cringe compilation dan voor een advertentie.
We plaatsen al een heel tijd met enige regelmaat artikelen over werk in de IT. In den brede, dus niet alleen hosanna verhalen over Elect. Het zijn óók succesverhalen van buiten Elect, gedeelde ervaringen uit de praktijk en zoals nu 'lessons learned'. Ik vind het best dapper om open te zijn over je fouten en wat je daarvan hebt geleerd. Je zal de mensen in de IT de kost moeten geven die fouten maken en er niet open over zijn. ;)

Bij het maken van deze reeks is feedback van jullie natuurlijk van harte welkom. :)
Iedereen maakt wel eens fouten, maar ik vind de lessons learned nu niet bepaald super in dit artikel. Het komt meer over een "foutje bedankt".

Inderdaad er zijn er ook genoeg binnen de IT die nooit toe zullen geven dat ze een fout gemaakt hebben laat staan dat ze er iets mee doen om het te voorkomen in de toekomst.

Anders dan dat er boven het artikel staat dat het een adv. betreft en het artikel afsluit met een stukje over Tweakers Elect zie ik de link niet helemaal met de rest van het artikel.

[Reactie gewijzigd door daredevil__2000 op 26 november 2018 14:42]

Hoe zouden we een beter artikel over werken in de IT en over Elect kunnen maken zonder elke keer over 't zelfde te praten? Ik zoek -samen met de makers van de content- ook maar naar een manier om op een leuke en informatieve manier werk in de IT onder de aandacht te brengen. Dus feedback over hoe dan wel is van harte welkom. :)
Ik denk vooral voorbeelden uit de praktijk waarbij Tweakers Elect de persoon in kwestie bijvoorbeeld verder geholpen heeft in de IT. Ik kan me voorstellen dat er bedrijven bij TE tussen zitten welke ook mensen op weg hebben geholpen die nieuw zijn in de IT sector. Of voorbeelden van waar iemand stond aan het begin met voorbeelden zoals hier boven maar dan wel met daarbij ook hoe de persoon in kwestie door de jaren heen gegroeid is met behulp van collega's/het bedrijf en snapt dat zulke fouten echt niet kunnen in een zakelijke omgeving en hoe die persoon dat nu zou doen als hij nogmaals in een soortgelijke situatie zou komen.

Verder misschien een goede do & don't bij het zoeken naar een (nieuwe) functie of dingen die je helpen om jezelf waardevoller te maken voor een bedrijf.

Ik denk dat je redelijk wat kanten op kan met dit soort artikelen ;)
Wellicht een soort kopie van een column bij TheRegister? Alleen heeft het verhaal daar vaak een vorm waarin de held verteld over de escapades van anderen. Niet waarin iemand zichzelf even te grabbel gooit.
Aan de andere kant, Michiel is open over zijn fouten (hoe dom ook) en de lessen die heeft geleerd. Ik vind dat ook wel getuigen van karakter. Er het zwijgen toe doen is veel makkelijker. Zeker als je ziet hoe je hier nog eens aan de virtuele schandpaal gaat.
Misschien ben ik dan te sceptisch maar er zijn twee manieren waarop je over je fouten kan praten. Je kan openlijk toegeven wat je verkeerd hebt gedaan en wat je daar van geleerd hebt of je kan het weglachen en bagatelliseren.

En dat laatste lijkt mij hier toch echt van toepassing met zinnen als "Bij de school konden de systeembeheerders er ook hartelijk om lachen. Die snapten ook dat het was om even te testen." Dan lijkt het dus alsof je het helemaal niet zo'n verkeerde actie vond maar het enkel achteraf even beter had moeten oplossen terwijl ik, en velen anderen hier, niet eens begrijpen hoe je zo'n idee überhaupt in je hoofd haalt. Het laat een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel zien, laat zien dat iemand absoluut niet verder kan kijken dan z'n eigen kleine hokje en haalt de reputatie van migration engineers volledig onderuit.

Dus nee, ik vind het niet getuigen van karakter maar het lijkt er meer op dat iemand nog even wat publiek wilde trekken met z'n wilde verhalen van vroeger. En wellicht ligt dat aan de toon van het artikel en was dat niet zijn intentie maar dit is wel hoe het op mij over komt. En als serieuze media zou je daar toch zeer voor moeten oppassen aangezien je wel deze sector vertegenwoordigd en niet te koop wilt lopen met zulke cowboys.
Waarschijnlijk moet je het ook in het juiste tijdperk plaatsen. Tegenwoordig kan dit inderdaad echt niet meer, maar ik denk dat dit waarschijnlijk 20 jaar terug speelde, en toen kwamen dit soort dingen wel vaker voor. Dat was het tijdperk waarin de Twilight cd's groot werden, die dingen stonden vol illegale software en werden gretig door iedereen gekopieerd.
20 jaar terug waren er geen Whatsapp groepen...
Ik dacht in eerste instantie ook dat dit over lang geleden ging, totdat ik die passage las. WhatsApp kent de group chats sinds 2011, maar toen was het nog niet meteen gemeengoed. Ik denk dat we het op zijn best over 2012 hebben hier, waarschijnlijk later.

Dan is het gewoon not done, zulke fouten met licenties. Zeker niet als je het over zulke projecten als een compleet MBO hebt.

Hetzelfde met dat verhaal over iDeal. Kweenie hoor, maar toen ik in 2009 als beginnende ZZP-er me met iDeal bezig hield had ik het al standaard ingeregeld dat de environment automatisch herkend wordt en er dan dus ook automatisch tussen test en productie iDeal geschakeld wordt. Zulke fouten kun je je gewoon niet veroorloven, dat kost potentieel klauwen met geld.

Persoonlijk snap ik dit artikel ook niet zo (@zeef). Natuurlijk hoeft niet ieder artikel in de Elect serie een hosanna verhaal te zijn, maar dit is een verhaal over een typische cowboy die -zo leest het- alle fouten maakt die gemaakt kunnen worden en dan een beetje zijn schouders ophaalt. :?
Dank voor de uitgebreide feedback. Hier kunnen we zeker wat mee! d:)b
Michiel komt zo wel een beetje over als een typische IT cowboy. Weinig nadenken vooraf en nog minder controleren achteraf. Was dat ook hoe Tweakers hem neer wilde zetten? Ik krijg het idee dat dit vooral een "name and shame" artikel is, neem aan dat er daarom ook geen achternaam bij staat?
En natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar er is een groot verschil tussen technische problemen of pure onkunde. Dit is geen voorbeeld van een technische fout, ongelukkige samenloop van omstandigheden of iets in die trant.

Een migration engineer die zijn eigen versie van Windows installeert? Dat zou absoluut niet moeten kunnen en dat zou niet eens in je op moeten komen. Dat is gewoon een no-go in een professionele omgeving. Jammer dat tegenwoordig iedereen titels als "migration engineer" krijgt waardoor je, als opdrachtgever, denkt met een professionele partij te maken te hebben terwijl het in feite synoniem is voor uitzendkracht.

En even wat live zetten en het niet in de praktijk testen of monitoren? Ook dat is gewoon echt onkunde. Als er geld door een systeem heen gaat moet je dat altijd testen en monitoren. Er is geen enkel excuus om zoiets live te gooien en pas een paar uur later te merken dat het niet werkt.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 26 november 2018 10:25]

Mee eens, klant loopt lekker geld mis en verliest producten. Dat is onacceptabel!
Los van het geld en de producten straalt het gewoon af op het imago van het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. In de voorbeelden is men er "op tijd" achter gekomen. Voor hetzelfde geld val je na een accountantscontrole of een licentie audit van Microsoft door de mand, terwijl je denkt alles op orde te hebben.
Op zich zou het gebruik van een niet zo legale versie van Windows niet 1 op 1 van invloed moeten zijn op jouw accountantscontrole of een licentie audit. Zeker niet bij de onderwijsinstelling van het voorbeeld.

Als onderwijsinstelling geef je gewoon netjes jaarlijks de aantal werkstations enz. door. Op basis van deze aantallen worden de licenties aan je door belast. Dus ondanks dat de niet zo legale Windows een pirated key bevat zou je niet direct tegen een boete aan hoeven te kijken.
Daar ga je de fout in. Dat is de SPLA licentie rapportage voor je facturatie.

Windows activatie in een zakelijke omgeving gebeurd over het algemeen via volume license.

Een licentie audit controleerd ook of er licenties in gebruik zijn waar jij niet voor hebt betaald. Die machines maken gebruik van een andere licentie server dan die van de organisatie of maken gebruik van een illigale key of mak key van iemand anders.
Daar kan je als organisatie een hoge boete voor krijgen + je komt niet door de audit heen.

[Reactie gewijzigd door ReTechNL op 26 november 2018 13:58]

De licentie audit gaat in bijna alle gevallen eerst op papier. Daarbij dien je vooral aan te tonen dat je voldoende licenties hebt voor wat jij hebt staan aan hardware / je hoeveelheid gebruikers. Pas wanneer er vragen zijn omtrent de juistheid komen ze ook op bezoek om het ter plekke te controleren.

Ook veel zakelijke systemen worden tegenwoordig gewoon standaard met Windows er op geleverd en met hun eigen licentie. Voor onderwijs komt de licentie tegenwoordig zelfs gewoon vanuit 365. Deze mag je gewoon gebruiken naast bestaande VLK keys. Op navraag bij SLBdiensten is er vanuit Microsoft ook gewoon bevestigd dat zolang je maar voldoen licenties in je bezit hebt dat het hun geheel en al worst zal zijn welke licentie er op het systeem actief is.

Los daar van zou ik niet weten waarom je als onderwijsinstelling überhaupt een niet legale versie zou willen gebruiken. De software kost een schijntje en de moeite die je moet doen om extra licenties te verkrijgen is een fractie van de inspanning om niet legale versies werkend te krijgen en te houden.
Zijn eigen windows versie, vind ik nog niet eens de grootste ramp, deze had ik ook op de technische dienst. Maar dat was meer één met alle updates er in, en de meeste gebruikte drivers en programma's
Het was gewoon gemakzucht. Toentertijd had ik de readme bij de torrent niet goed gelezen.
Dit vind ik veel erger, een Windows versie van een onbetrouwbare bron installeren, wie weet wat die bedrijven nog meer gratis gekregen hebben.

@thePiett Tweakers doet voorkomen, dat dit echte verhalen zijn en er staat nergens dat het bedachte verhalen zijn of aangedikt.
Inderdaad die versies zijn regelmatig voorzien van de nodige ongewenste extra's. In het kader van de AVG kan dit een bedrijf zelfs ook nog de nodige boetes op gaan leveren indien hierdoor gegevens worden gelekt.

Helaas gebeuren dit soort dingen ook daadwerkelijk in de praktijk, dus ik kan prima geloven dat het artikel een werkelijke situatie betreft.

[Reactie gewijzigd door daredevil__2000 op 26 november 2018 11:18]

Het is een advertentie. Het verhaal is dus sowieso verzonnen of aangepast :)
tweakers begint meer op een media bedrijf te lijken dan een community, dat ze hun eigen freelancer/detachering tak willen promoten elke keer.
Dit verhaal is ook echt weer verspilde tijd en een face palm.Fouten maken we maar nadenken is wellicht ook een optie.
Geenszins nep, zoals gezegd dit is een 'lessons learned' van Michiel. Ik vind het te prijzen dat hij openhartig zijn fouten; en verbeteringen daardoor, deelt met de community. Er is door mij geen woord aangepast aan zijn verhaal.
OK, dank je wel voor de toelichting.
Het verhaal hoeft niet per definitie aangepast te zijn. Helaas zijn er nu eenmaal ook gewoon zulke IT-ers actief. Door de jaren heen ben ik toch de nodige ZZP IT-ers tegen gekomen welke er van overtuigd zijn dat ze de beste dienstverlening leveren maar waarbij ze de nodige cruciale steken laten vallen. Maar dat is nu eenmaal het effect van de grote vraag naar IT-ers.
Ik kom (helaas) ook teveel klanten tegen die IT als kostenpost zien. Dat helpt ook niet bij de broodnodige cultuurverandering. Zolang klanten dit soort werk accepteren is er een markt voor mensen die zo werken.
Klopt helemaal. Ik zie het helaas regelmatig bij collega onderwijsinstellingen. Vaak is de IT daar of uitbesteed of vallen ze onder een scholengroep. Bij beide is de betrokkenheid bij de specifieke school vaak ver te zoeken. De eindgebruikers voelen zich niet gehoord en een eenheidsworst wordt er doorheen gedrukt in verband met de kosten ondanks dat het de wens/behoefte niet of maar deels vervuld. Vaak kost deze aanpak de onderwijsinstelling op de lange termijn juist veel geld. Er is in zulke gevallen vaak hooguit of helpende handjes op de locatie of een IT manager waardoor de kennis ontbreekt om een gedegen oplossing te kunnen bieden.

Gelukkig is bij ons de directie (en door hun ook het managementteam) een paar jaar terug bijna volledig vervangen vervangen / deels komen te vervallen waarna de IT afdeling daadwerkelijk Informatiemanagement is geworden. De IT wordt niet langer gezien als alleen maar een kostenpost. IM heeft een actieve rol in het verbeteren en innoveren van het onderwijs gekregen waar juist op de lange termijn flinke kostenposten voorkomen zijn.
Het was gewoon gemakzucht.
Exact het type mensen die ik slecht kan uitstaan en van mij ook sneller een sneer zullen krijgen als er wat mis gaat, discipline in je werk, vooral in de IT vind ik een vereiste.
Ach iedereen moet ergens beginnen. Maar er zijn er helaas genoeg die op dit niveau zitten en van mening zijn dat ze een specialist op hun vakgebied zijn.

Wij hebben recent ook iemand aangenomen die in het verleden in de inhuur sector zat waardoor hij telkens van baan naar baan ging. Ondanks dat hij eind 40 is ontbreekt dan ook de nodige kennis, maar dit is wel iemand van het type dat zich niet voordoet alsof hij alles al weet en welke open staat om te leren. Zulk soort IT-ers zullen van mij niet een sneer krijgen en zal ik ook verder proberen te helpen.

Het type wat zich voordoet als alles al te weten en jou wel even de les te kunnen lezen terwijl ze qua kennis net komen kijken die krijgen het vanzelf terug op hun bordje.
Wat een ongelooflijk slecht verzonnen artikel.. Volgende keer beter :/.
Het had inderdaad een sterker artikel geweest als ze er in zouden vertellen hoe deze persoon door Tweakers Elect hier in gegroeid is.

Nu komt het hele artikel echt zo over van oeps foutje bedankt zonder enige vorm van professionalisering met daarbij een mooi voorbeeld van wat voor soort cowboys er binnen de IT actief zijn.
Inderdaad. Al betwijfel ik of dit überhaupt een bestaand persoon is :+
Helaas ben ik in de praktijk zulke figuren ook meerdere keren tegen gekomen. Vaak ook nog flink overtuigd van hun eigen kunnen en gelijk en niet open willen staan voor andere inzichten. Vooral onder ZZP-ers. Mogelijk omdat zij natuurlijk niet iemand hebben (anders dan de opdrachtgever) waar ze verantwoording aan af hoeven te leggen.

Om in het voorbeeld van het artikel te blijven de website ontwikkelaars welke direct beginnen te bouwen in plaats van eerst eens op papier (al dan niet digitaal) even uit te tekenen wat de wens van de opdrachtgever nu eenmaal is. Vaak met gevolg dat er in het ontwerp later nog ingrijpende aanpassingen gemaakt moeten worden om toch aan de wensen van de opdrachtgever te kunnen voldoen.
Ik vind het wel een goed artikel. Ik kan totaal niet overweg met computers. Maar kennelijk kan ik via dat Tweakers Elect toch aan de slag binnen de IT. Ik kan namelijk Windows downloaden van the piratebay en een wordpress plugin installeren en half instellen. Dat is kennelijk afdoende.

[Reactie gewijzigd door borbit op 26 november 2018 12:55]

Voor elk niveau is er een baan in de IT te vinden. Voor lang niet iedere IT functie dien je ook daadwerkelijk goed te zijn met computers. In het ene geval is het hebben van people skills juist belangrijk en bij en andere juist weer projectplanning. Maar het voorbeeld in het artikel laat juist een situatie zien waarin wel enige kennis en kunde met computers verwacht wordt.
Hey, mogen we jou interviewen voor een volgend artikel? ;)
Bedankt maar ik pas :). Succes met het volgende artikel.
Dit zou op zoveel schijven tegen de lamp moeten lopen, dat ik me afvraag of het überhaupt gebeurd is.

En dat webshop verhaal:
Tja, ik kwam recent ook in een omgeving waar RES nog veel basis-objecten op Learning Mode bleek te hebben staan. Dat is best een cruciaal foutje als je dat na 7 jaar in productie nog steeds aantreft.
First and foremost is dit gewoon 100% slordigheid. Je stappen nalopen, testen, opnieuw nalopen, daar zou geen checklist voor nodig moeten zijn. (Maar ik ken mensen die daadwerkelijk langdurig klussen hebben en per definitie nooit controleren wat ze doen. Dus het kan blijkbaar.)

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 26 november 2018 10:37]

Best bizar inderdaad dat dit soort IT-ers bestaansrecht hebben.

Onze toenmalige RES omgeving heeft alleen tijdens de ontwikkel periode in de learning mode gestaan. Daarna stond RES standaard ingesteld om dingen niet toe te laten tenzij je dat bewust open zou zetten. En ja dat kost in het begin even flink wat tijd van jou als beheerder maar binnen een paar weken heb je dan bijna alles in kaart.
In dit geval kost het je na 7 jaar nog extra veel tijd, integratie met tig applicaties e.d., maar hebben we dit na een centrale communicatie uit gezet.
De omgeving was door externe specialisten opgezet, beheer werd door de iT afdeling zelf gedaan. Capabele mensen, maar onbekend met de materie. Vervolgens stelt niemand meer vragen over de warnings in het log, omdat de relatie tussen warnings en learning mode niet wordt gelegd. De fout ligt hier m.i. voornamelijk bij de externe specialisten. Echt een voorbeeld van de situatie in dit artikel.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 26 november 2018 12:54]

Een Windows versie van een torrent website gebruiken in een zakelijke omgeving, waarom? Microsoft biedt immers de Windows versies gewoon als download aan vanaf hun website. En dan nog als je het verhaal zo leest dan betreft het een school, die kunnen met het grootste gemak ten alle tijden beschikken over de meest recente Microsoft software.

Het tweede stukje omtrent het opleveren van een webshop maar het niet even goed door testen (als het al daadwerkelijk getest is) klinkt als een IT-er welke vanuit de hobby sfeer aan de slag is gegaan in de IT en niet als een professionele IT-er. Tegenwoordig worden dingen zoals ITIL, Prince2 enz. gewoon gegeven tijdens de IT opleidingen. Testen is bij elke methode toch echt een onderdeel van het gehele project.

Verzonnen of niet helaas zijn er genoeg voor dit soort IT-ers te vinden in de praktijk. Vaak blazen ze dan ook nog hoog van de toren en/of doen ze het voorkomen alsof ze flink wat kennis op zak hebben om jou dan vervolgens even te gaan vertellen hoe het allemaal beter zou kunnen.
Microsoft biedt immers de Windows versies gewoon als download aan vanaf hun website.
Tegenwoordig wel, ja, maar dat is volgens mij pas vanaf Windows 8 ofzo. Windows 7 en eerder voor zover ik weet niet hoor.
Dat is inderdaad pas sinds de recente versies van Windows dat je die publiek kan downloaden. Maar voor bedrijven en onderwijsinstellingen was deze mogelijkheid er al langer alleen dan wel via andere oplossingen.
Vind het maar een vreemd verhaal. Is dit nou echt op waarheid gebaseerd, of volledig verzonnen?

Bij een grote MBO instelling is de Windows-licentie, of de media (iso/dvd) echt geen probleem hoor. Iedere grote MBO instelling neemt licenties af via Surf en kan de media gewoon downloaden. Dus even koffie halen, en de ISO is binnen. Licenties gaan ook niet precies per device, maar per user. En die telling wordt eens per jaar gedaan. Dat er 15 pc's zijn met een verkeerde code zal de instelling of Microsoft een worst wezen.
De media is ook gewoon via de website van Microsoft te downloaden ;)

Onderwijslicenties zijn voor alle scholen beschikbaar ongeacht hun omvang of het leerniveau. Het verschil is voornamelijk bij welk bedrijf je ze kan bestellen.

De daadwerkelijk ingestelde licentie zal Microsoft inderdaad geheel en al worst wezen. Dat is ook altijd al zo geweest. Het enige ongemak waar je tegenaan zal gaan lopen is dat op een gegeven moment de illegale key ongeldig gemaakt zal worden waardoor je op dat moment direct actie zal moeten ondernemen.

Windows 10 is tegenwoordig ook prima te gebruiken zonder deze te registreren. Je mist een aantal opties maar er is zeker mee te werken. Wel natuurlijk afhankelijk van welke functionaliteit je wenst.

[Reactie gewijzigd door daredevil__2000 op 26 november 2018 13:04]

Ik werkte drie jaar in de detachering en in die tijd had ik geleerd dat het altijd handig is om een usb-stick met Windows bij je te hebben. Dus ik zei: ‘Hey jongens, ik heb Windows bij me
CRINGE ;(
Als ze zulke mensen willen "lokken" voor Tweakers Elect / droombaan in de IT, dan ben ik voorlopig echt niet bang om zonder werk te zitten hahahaha
Ja, precies, echt heel laagdrempelig om zo de IT in te gaan :D
Als vakkenvuller heb je meer skills nodig :P

Fouten maken is menselijk, en daar leer je normaliter ook weer van (ik leer dagelijks nog heel veel :+ ), maar als je niet al vanuit jezelf het besef hebt dat een pirated windows-versie "niet echt wenselijk is" voor een zakelijke omgeving, tja...
Inderdaad dit klinkt echt als het type IT-er die het idee heeft veel kennis op zak te hebben maar welke in de praktijk eigenlijk pas net komt kijken. Vaak hebben ze dan net een paar certificaten op zak en denken ze direct dat ze al specialist zijn op dat vlak.

Helaas is de vraag naar IT-ers hoog op dit moment waardoor dit soort IT-ers momenteel een baan weten te krijgen met mooie voorwaarden, maar wanneer de vraag weer af gaat nemen dan vallen ze in ene door de mand.
Probleem is dat "zulke gasten" dan een vast contract hebben, en nog een hele tijd rotte appel zijn in de mooie IT wereld. Vooral zijn "wordpress woocommerce site met mollie ideal plugin" foutje is nogal erg... fout...
Klinkt inderdaad als iemand die nog nooit gehoord heeft van PDCA, ITIL, Prince2 of welke andere methodiek je ook maar kan bedenken. De PDCA is toch wel een van de meest simpele voorbeelden van hoe het zou moeten zijn.

https://goleansixsigma.com/pdca-pdsa/

[Reactie gewijzigd door daredevil__2000 op 26 november 2018 11:53]

daar heb je die zaken nog eens niet voor nodig. Testen is evident: als je een plugin naar productie zet, dan test je alsof het om die klant gaat (dus plaats een bestelling, reken af en kijk of er ergens geld van een rekening gaat en op de juiste rekening komt).
Je hoeft het niet in die methodieken te gieten maar het gaat er om dat je snapt dat er bij het uitrollen van zulke modules toch wel enig niveau van de PDCA komt kijken. Waarbij je net zo lang blijft testen en aanpassen totdat de situatie op het door de klant/opdrachtgever gewenste niveau zit.
Zulke mensen zouden nooit nog in de sector mogen werken. Migration Engineer - een ingebeelde titel gegeven aan een idioot zodat de baas 900/dag kan factureren. Wat slecht man!

[Reactie gewijzigd door S4NDERR op 26 november 2018 10:50]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee