Door Femme Taken

Architect

Nieuw betaalsysteem voor abonnementen - Development-iteratie 96 & 97

03-01-2017 • 13:36

59 Linkedin

De developers hebben iteraties 96 & 97 opgeleverd. In december deden we twee sprints van twee weken, waarin de aandacht lag op de implementatie van automatische incasso en verbeteringen van de redactionele content.

Als proef en vanwege de periode tussen de feestdagen, waarin de bezetting lager was dan gebruikelijk, hebben we in de afgelopen maand twee kleine sprints van ieder twee weken gedraaid. Normaal gesproken duren onze sprints drie weken. De release van iteratie 96 vond in stilte plaats op 20 december. Om de overhead van de kortere sprints te beperken, hebben we het overzicht van de wijzigingen in deze .plan gebundeld.

Nieuw abonnementen- en betaalsysteem

In het diepste geheim zijn we al een tijdje bezig met een project dat als endgame de implementatie van automatische incasso in een shiny nieuwe aboshop heeft. Met behulp van automatische incasso van abonnementen in maandelijkse termijnen gaan we het makkelijker en goedkoper maken om een abonnement af te sluiten. Met een abonnement unlock je gave functies, waaronder controle over reclame, zodat je zonder wroeging over een advertentiearm Tweakers kunt browsen ;)

Helaas was de abonnementenshop diep rood gekleurd van de techdebt, waardoor het noodzakelijk was om alle code te herschrijven om automatische incasso op een verantwoorde wijze te kunnen toevoegen. Sinds de zomer zijn we bezig met het bouwen van een super-duper abonnementen- en betaalsysteem, waarmee we al onze dromen wat functionaliteit en gebruikservaring betreft in vervulling kunnen laten gaan.

De eerste voor het publiek bruikbare mijlpaal werd op 7 december bereikt, toen we de implementatie van eenmalige betalingen in het nieuwe systeem live hebben gezet. Discreet en zonder noemenswaardige problemen vervingen onze soepel opererende developers het fundament onder de aboshop door de nieuwe code. Aan de buitenkant ziet de aboshop er nu nog hetzelfde uit als voorheen, maar de transacties gaan via het nieuwe systeem.

Sinds die eerste release zijn we verdergegaan met het daadwerkelijk implementeren van herhaalbetalingen, en alle aanpassingen en uitbreidingen die daarvoor nodig zijn in de shop. We hebben hierin grote stappen gezet en hopen automatische incasso in februari te kunnen releasen.

Redactionele lay-out

Achter de schermen werken we al enige tijd aan een vernieuwde weergave van onze redactionele content. We richten ons hierbij op het verbeteren van de leeservaring en tegelijkertijd werken we aan een vernieuwd cms om de redacteuren zo goed mogelijk te faciliteren bij het schrijven en publiceren van artikelen.

In iteratie #96 hebben we ervoor gezorgd dat de nieuwe weergave van gerelateerde content, zoals die eerder in reviews werd geïntroduceerd, ook wordt gebruikt in nieuws. De gerelateerde artikelen staan nu onder het artikel. Alleen in het dagoverzicht geven we de gerelateerde content nog rechts van het artikel weer.

Verwijderen van instelling om dm's wel of niet te kunnen ontvangen

Voorheen was het mogelijk om het ontvangen van dm's in je instellingen te blokkeren. In de praktijk bleek het lastig en complex om deze instelling te respecteren op alle plekken waar je berichten naar een andere gebruiker kunt sturen. Om een voorbeeld te geven: in Vraag & Aanbod moesten we bij het plaatsen van een advertentie controleren of de gebruiker dm's had aanstaan indien hij deze communicatieoptie had aangevinkt in de advertentie. De gebruiker kon echter wel nadien dm's uitzetten terwijl een advertentie met dm als communicatieoptie nog openstond. Daardoor was het in sommige situaties mogelijk om berichten te droppen bij gebruikers die dm's hadden uitstaan, met boosheid bij gebruikers en verdriet bij de producteigenaar en de developers tot gevolg.

We hebben ervoor gekozen om de optie weg te halen, zodat er veel complexiteit in code geschrapt kan worden. Vanaf heden kan de tegenpartij, indien lief en niet geband, dus altijd jouw berichten ontvangen.

Livegang Tweakers Awards

Op 9 december zijn we live gegaan met de Tweakers Awards 2016/2017, waarvoor we geheel nieuwe pagina's hebben gebouwd. De code van de oude Tweakers Awards-website was zo verouderd dat het onverstandig was om erop verder te hacken. Op de nieuwe pagina maken we voor het eerst gebruik van een hero-afbeelding. Inmiddels zijn er 300.000 stemmen uitgebracht. Heb jij nog niet je stem uitgebracht op de beste technologie- en elektronicaproducten, dan kun je hier beginnen met stemmen.

En verder hebben we:

 • De positie van 'best getest' en de koophulpen op de Pricewatch-portal omgewisseld met de grootste prijsdalers, zodat de prijsdalers nu direct onder de categoriebrowser staan;
 • diverse hotfixes gedaan aan de nieuwe Tweakers Awards-website;
 • een 'Word abonnee' call to action toegevoegd aan de header op de frontpage (alleen zichtbaar voor niet-abonnees);
 • een kwetsbaarheid opgelost die het mogelijk maakte om een productuitvoering in een wenslijst of inventaris van een willekeurige gebruiker te bewerken.

Community pick

In deze release luiden we de glansrijke comeback in van een oude favoriet van onze gebruikers, namelijk de community pick. Om de iteratie gaan we in de release-.plans een poll plaatsen waarin je mag kiezen uit vijf nieuwe features of verbeteringen. Het meest gekozen verzoek gaan we in de daaropvolgende iteratie bouwen. Je kunt ons helpen bij het nomineren door de topicstarts van de leukste featureverzoeken in Mooie Features op het forum te prijzen met een opgestoken duimpje. Laat dit ook meteen een vingeroefening zijn om andere toffe forumposts een dankbetuiging te geven ;) In deze sticky vind je een ranglijst van de populairste featureverzoeken. Na elke poll worden de twee minst gekozen features met een 'won't fix' uit onze backlog verbannen. Stemmen kan tot woensdagmiddag 13.30u.

Om te beginnen hebben we de volgende vijf features uitgezocht:

Community pick iteratie #98

Kunnen sorteren op verschijningsdatum van product in productlisting
39,0%
Notificatie voor bod op veilingadvertentie in Vraag & Aanbod
23,2%
Geanimeerde avatars kunnen uitzetten
22,5%
Acties (zoals verwijderen) op verschillende dm's tegelijk kunnen uitvoeren
9,8%
Quotenotificaties niet combineren als quotes in verschillende topics zijn geplaatst
5,5%

Aantal stemmen: 1.772. Deelname gesloten op 04-01-2017 13:30. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (59)

Wijzig sortering
Lekker bezig.
Wat gebeurd er met de overige functies die in de poll staan? Worden die nu gedropt of komen die op een soort eeuwige lijst te staan.
"Na elke poll worden de twee minst gekozen features met een 'won't fix' uit onze backlog verbannen."

Hoe veel duidelijker wil je het hebben?

#1 wordt aangepakt. 2 + 3 blijven open, 4 + 5 zijn weg...
Wie, wat, hoe en waarom zou iemand geanimeerde avatars uit willen hebben? :P
om snelheid te verbeteren op het mobiele platform bijvoorbeeld want het laden van een geanimeerd iets kost meer tijd dan van een stilstaan plaatje ;)
Een van de voorgestelde oplossingen in het daarovergaande forumtopic vergt juist meer rekenwerk en alsnog het inladen van die afbeeldingen ;)
Waarom bij de upload geen png/jpg afbeelding maken die gebruikt wordt? De instelling weet je vanuit de backend :) scheelt download en rekenwerk valt erg mee.
De makkelijkste oplossing hiervoor is inderdaad gewoon het hele concept van animated gif weren bijvoorbeeld om ze bij upload altijd te vervangen door een single-frame (evt png) variant.

Maar in de voorgestelde oplossing kon je de animatie ook aanzetten. En dat werd dan met een script gedaan dat iedere (gemarkeerde) gif-afbeelding vervangt door een html5-canvas element. En dat geeft uiteindelijk wel aardig wat extra rekentaken en zal ook zeker niet de boel versnellen.

Als je op voorhand al non-animated versies laadt wordt inderdaad wel minder werk voor browsers, zeker als er ook geen functionaliteit bij komt waarmee dan toch de animated versies geladen kan worden.
Is het niet mogelijk om twee bestandjes (een geanimeerde en een niet geanimeerde) naast elkaar te laten bestaan en afhankelijk van de instellingen van de gebruiker de juiste te kiezen? Dit vergt niet extreem veel rekenwerk.
Meer opslag en alsnog de complexiteit van een extra voorkeur. We willen liefst het aantal voorkeursopties verminder ipv vergroten ;)
Ah right, duidelijk. Dan is er niet een perfecte oplossing inderdaad.
Maar wel meer opslag ;)
Dat was ook het idee wat ik bedoelde inderdaad.
Dat verhoogt weer de compexiteit van de oplossing. Als deze feature gekozen wordt dan zullen we waarschijnlijk voor een eenvoudige oplossing gaan die vooral gericht is om de irritatie weg te nemen...
Je kan op je mobiel in de browserinstellingen gifjes uitzetten ;D
In Windows heb ik het ook uitstaan in Firefox. Ergens in config, Google maar.
Omdat het super irritant is om naar andermans gifje te moeten kijken, erg afleidend van de tekst.
Daar over gesproken, ik ben nu al een paar minuten op jouw avatar aan het wachten, maar hij wil maar niet laden }:O
Ik heb ook op de avatars gestemd, dus om die keuze te promoten nog gauw even een gifje ingesteld zolang het nog kan :+
Dat dus inderdaad, van alle opties in de poll degene met de meeste waarde vind ik.
Sommige avatars mogen wat mij betreft ook geblokkeerd worden (denk aan grap- jurken met een reactiescore als avatar. Best grappig maar op lange termijn irritant).
Omdat sommige geanimeerde avatars erg vervelend kunnen zijn, (zoals zo eentje die van -1 naar -100 telt }> )
Dat was uiteraard een retorische vraag. :)
Bandbreedte besparen? Of niet willen worden afgeleid door animaties?
Loopt ook al een discussie voor op het forum: Uitzetten bewegende avatars :)
O.a als het een avatar betreft die epilepsie kan veroorzaken of gigantisch flikkert, uit medische of irritatie redenen.

Ik weet dat Gambieter een fervent voorstander van is en er ook een topic over heeft lopen in het forum: Uitzetten bewegende avatars

En ik vermoed dat deze daarom in de lijst staat :)

EDIT: Ik kan niet lezen XD

[Reactie gewijzigd door Redneckerz op 4 januari 2017 17:06]

Anoniem: 372172
@HMC3 januari 2017 14:25
Tsja wel vreemd inderdaad :*)
Het idee van de feature requests is erg leuk, maar ik zie nog wat haken en ogen:
 • Nr 1 wordt (zo mogelijk) uitgevoerd
 • Nr 2 en 3 blijven open -> als in: komen terug in de nieuwe top 5? Of als in: kunnen weer de top 5 halen als ze voldoende aandacht krijgen? (totaal duimpjes? nieuwe duimpjes sinds laatste poll?)
 • Nr 4 en 5 krijgen een won't fix en verdwijnen -> deze waren nuttiger c.q. populairder dan 6 t/m 60. Nu kunnen nr. 16, 17 en 24 weer de poll proberen te halen, maar geliefd idee 4 en 5 niet meer? Dan krijg je dus mensen die nieuwe topics gaan openen met dezelfde features omdat hun feature verdwenen is uit de backlog.
Is er aan gedacht hoe dit wordt opgelost?

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 3 januari 2017 15:54]

De verwachting is dat die natuurlijk vanzelf in een van de twee bakjes komen:
- Populairste, dus wordt normaal gesproken opgelost
- Twee minst populaire, dus wordt verwijderd

Het kan natuurlijk zijn dat er een punt steeds bij de overige twee opties blijft... zodra dat voorkomt, kunnen we uiteraard alsnog besluiten 'm te sluiten, toch op te lossen of te blijven herhalen.
Die blijven op de wensenlijst staan en komen vanzelf een keer aan de beurt. Via deze poll kiezen we een functie die voorrang krijgt.
Ja, de twee opties die overblijven blijven in de poll staan. Op gegeven moment werd er 1 van de 2 alsnog geïmplementeerd omdat deze consequent als tweede eindigde.
Community pick iteratie #98
Alle 5? :D

Die aboshop geeft btw nog steeds niet aan of je al abo bent, ik kan gewoon doorklikken tot betalen aan toe, terwijl ik krap 2 weken geleden jaartje eraan heb geplakt.
en ik heb m'n contactdoos nog niet :(

Al mag van mij op mobiele weergave het gerelateerd nieuws en producten onder het bericht gewoon weg, volle pagina doorscrollen voor reacties, had ze of klein of met pulldown gedaan, zit nu beetje nodeloos in de weg.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 3 januari 2017 14:15]

Als je een nieuwe bestelling plaatst terwijl je al abonnee bent koop je een verlenging. Een upgrade gaat meteen in een een downgrade nadat je huidige abonnement is afgelopen. Dit zou alleen wat duidelijker mogen zijn voor de gebruiker.

Zodra we automatische incasso geïmplementeerd hebben gaan we de UX van de shop verbeteren en ook bovenstaand probleem verbeteren.
en ik heb m'n contactdoos nog niet :(
Daarom geven we aan dat het tot 5 weken kan duren. Dankzij de enorme toestroom in december en de kerst zitten we met een achterstand. We doen ons best om die achterstand zoveel mogelijk in te lopen de komende dagen.
In iteratie #96 hebben we ervoor gezorgd dat de nieuwe weergave van gerelateerde content, zoals die eerder in reviews werd geïntroduceerd, ook wordt gebruikt in nieuws. De gerelateerde artikelen staan nu onder het artikel. Alleen in het dagoverzicht geven we de gerelateerde content nog rechts van het artikel weer.
Wat ik me wel al een tijdje afvraag is of er nog alternatieve inhoud gaat komen voor rechts naast het artikel. Bijvoorbeeld bij nieuws: Linksys introduceert Velop-routers voor mesh-wifinetwerk is er enkel een wit vlak rechts naast het artikel, wat er een beetje vreemd uitziet op de grijze achtergrond van de rest van de pagina.
We gaan uiteindelijk naar een layout waarbij de tekst in het midden komt en er meer vrijheid is wat betreft de positionering en breedte van afbeeldingen, tabellen en video's.
Hier heb ik op de abodag al het een en ander van gezien/gehoord, benieuwd wat wat het definitieve ontwerp gaat worden :)
Ah, dan zijn de elementen van rechts dus al verhuisd voordat ze daar in de weg zitten voor een nieuwe layout :) Op zich ook wel een prima stap, want op mobiele apparaten is een layout met een tweede kolom niet echt praktisch, en dit lost dat wel op een mooie manier op.
Goed werk weer!

Ik ben ook benieuwd naar die automatische incasso, wordt dat het Currence product "Incassomachtigen" of hebben jullie zelf een Sepa mandaat formulier ontworpen?
We gebruiken nog niet de nieuwe oplossing van Currence omdat deze nog niet beschikbaar is bij onze payment provider.
Dat begrijp ik en het zal nog wel een tijdje duren voordat de PSP's dit aanbieden. Maar Tweakers heeft zelf geen incasso contract begrijp ik?

Want dan is het een kwestie van aanvragen bij je bank en daarna implementeren. Met dat laatste heeft het gemiddelde bedrijf moeite vanwege de "complexe" techniek, maar dat zou nou juist voor Tweakers een eitje moeten zijn.... ;)
Toevallig ook HTML-codes uitgeschakeld in V&A-advertenties? Ik kon een tijdje geleden nog gebruik maken van <b></b> en dergelijke, maar sinds kort stonden de tags gewoon in de advertentie zelf, dus dat was even jammer. Zou leuk zijn om de mogelijkheden van comments ook op te nemen in het plaatsen van advertenties.
Html stonden en staan we nergens toe voor gebruikers. Je kan in V&A advertenties wel, net als in comments, UBB gebruiken (dus [b]...[/b]) :)
Dat werkte voorheen niet. Ik heb dit geprobeerd en ik kreeg dan [ b] en [ /b] in de tekst te staan, <b> en </b> niet. Vreemd maar goed dat het nu zo is :)
Waarom niet de keuze voor 'Kunnen sorteren op naam van product in productlisting'?

Dat is vele malen handiger dan een sortering op verschijningsdatum.
Sterker nog, je kunt al op verschijningsdatum filteren, dus die hele sortering is dan overbodig. Er zijn maar weinig producten waar het echt interessant is om het nieuwste te hebben, vaak is het handiger om aan te geven dat iets maximaal een jaar of half jaar oud mag zijn.
Ik bezoek Tweakers dagelijks en ik vind de comments vaak zeer interessant. Voor mij voegen de gerelateerde artikelen weinig toe (kans is groot dat ik ze al gelezen heb). Van mij mogen ze dus weg, of naar de rechterkolom verbannen worden.
Dat geld voor mij ook in 99% van de artikelen. Zo nu en dan wil ik er echter nog wel eens op klikken, bijvoorbeeld artikelen m.b.t. Brein. Dan kun je ineens de geschiedenis ingaan.
Ik snap het weglaten van de 2 'minst favorieten' van de poll niet echt. Immers bevat de lijst momenteel 22 entries, dus ook al komt uit de poll dat 1 en 2 het minst gekozen zijn, dan zijn ze altijd nog populairder dan 6, 7, 8 etc. Lijkt me een vreemde gang van zaken, indien je nummer 6 t/m 22 wel aanhoud?

Overigens lijkt het me ook handig om reeds geïmplementeerde features niet op te nemen in de lijst: Markeer alles als gelezen-knop
Vraagtopics en de actieve topics lijst.

Of iets dat om een 1 april grap gaat: Uitzetten gevoel in notificaties

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 3 januari 2017 17:33]

De lijst in Mooie Features is niets anders dan een hulpmiddel voor ons om een lijst voor de poll samen te stellen. Het is dus niet zo dat die lijst alles behelst, of ook maar een 'garantie' is om ooit een keer als community pick oogenomen te worden. Sterker nog: veel veelgevraagde features zijn daar eigenlijk te 'groot' voor...
Anoniem: 372172
3 januari 2017 13:40
Keep up the good work :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee