Door Femme Taken

Architect

XL community-pick - Development-iteratie #99

31-01-2017 • 11:54

109 Linkedin

Onze developers hebben iteratie #99 opgeleverd. In deze sprint lag de focus op de implementatie van automatische incasso in de abonnementenshop en werd gewerkt aan de redactionele lay-out. Omdat onze volgende sprint de honderdste is sinds we in 2011 zijn begonnen met het toepassen van scrum, bouwen we in de komende week een extra feestelijke community-pick. Meer daarover lees je verderop in deze .plan.

Nieuwe plek volgende en vorige artikelen

We zijn al enige tijd bezig met het ontwerpen en bouwen van een nieuwe lay-out voor de redactionele content. De rechterkolom naast de artikelen verdwijnt om ruimte te creëren voor de weergave van foto's, video's en tabellen op groot formaat.

In eerdere iteraties hebben we de gerelateerde content verplaatst naar een plek onder de artikelen. Dat had tot gevolg dat de afstand tussen het artikel en de reacties vrij groot werd. Om het ruimtegebruik te beperken hebben we een compactere weergave gemaakt van de vorige en volgende artikelen onder nieuwsberichten, .plans en downloads. De links naar het vorige en eventuele volgende bericht staan nu direct onder het artikel. Je treft hier ook een link aan om het artikel te delen en een shortcut naar de reacties.

Nieuwe weergave downloadinfo en updatehistorie

De downloadinfo en updatehistorie van downloads zijn verplaatst naar een positie onder het artikel, zodat we in de toekomst kunnen overgaan op een gecentreerde lay-out.

Opgefriste poll-lay-out

We hebben de lay-out van de poll strakgetrokken door de titel, omschrijving van de poll en de regel met het aantal uitgebrachte stemmen in het pollkader te plaatsen in plaats van erbuiten. Zo is duidelijker dat deze elementen bij elkaar horen. Het resultaat zie je in werking in de poll over de community-pick.

Nieuwe videoplayer

De videoplayer van StreamOne heeft een update gekregen en speelt video's nu standaard af met een adaptieve resolutie, zodat de kwaliteit van de video zich aanpast aan de snelheid van je verbinding. Je kunt de resolutie van de video ook met de hand instellen.

Community-pick iteratie #100

Om te vieren dat we in de komende twee weken aan onze honderdste sprint werken, doen we in iteratie #100 een extra grote community-pick. Normaal gesproken beperken we de community-pick tot functies met een complexiteit van maximaal vijf punten, die in een dag gebouwd kunnen worden.

In iteratie #100 hebben we maar liefst twintig punten gereserveerd voor de community-pick. In de onderstaande poll kun je stemmen op de functie die jij het liefst gebouwd wil zien. De functies variëren in omvang. Zodra we de hoogst gewaardeerde functie hebben gebouwd, zullen we deze tijdens de sprint releasen en een nieuwe poll maken waarin je kunt stemmen op de functie die in de resterende tijd wordt gebouwd. Dit doen we totdat de twintig punten op zijn.

XL Community-pick iteratie #100

Welke functie wil jij het liefst laten bouwen binnen het budget van twintig punten? Als er punten overblijven, volgt na oplevering van de functie een nieuwe poll.

[~"username"] mentiontag en -notificatie om medetweaker aan te haken in forumtopic (13 punten)
27,8%
Forumposts selectief kunnen citeren dmv selecteren van tekst (20 punten)
25,0%
Filteren op ouderdom in Vraag & Aanbod-listings (8 punten)
10,7%
Koper en verkopen duiden in Vraag & Aanbod-beoordelingen (5 punten)
9,8%
Knuffel-troostsmiley toevoegen (2 punten)
9,8%
Filteren op conditie in Vraag & Aanbod-listings (8 punten)
8,8%
Meer rml-tags aanzetten in productreviews voor meer opmaakmogelijkheden (3 punten)
4,4%
Filteren op garantieduur in Vraag & Aanbod-listings (8 punten)
3,8%

Aantal stemmen: 3.458. Deelname gesloten op 01-02-2017 10:00. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (109)

Wijzig sortering
Mag ik even melden dat ik het vorig en volgend artikel weergave echt wel een draak vind? Ik gebruik desktopweergave op een HTC One (M7), en ik denk dat ik niet de enige tweaker ben met vergelijkbare omstandigheden. Geloof me, deze weergave is echt een begin van de puzzel, je moet echt zoeken waar de buttons zitten.
Heb je een suggestie voor verbetering? Wat is er precies "een draak"?
Ik zou de buttons laten kiezen, net zoals je de layout kan kiezen. Een draak is in dit geval een oplossing die slechter is dan de beginsituatie, lees maar de reactie van NTAuthority
Ik denk dat Inspector zich meer afvraagt wat je dan wel goed vind, en waarom deze buttons niet goed zijn?
Het probleem doet zich voor op elke telefoon, zeker op voor de huidige tijd compacte modellen. De buttons "vorig artikel" en "volgend artikel" zijn veel te klein. Je moet gewoon zoeken, terwijl er steeds meer verkeer via mobiel komt. Als je dan met een soortgelijke oplossing wil komen, dan is de oplossing van ard1988 misschien een mooie, maar de situatie zoals hij was, was erg overzichtelijk
Ik vind het geen draak, maar ik vind het wel minder bruikbaar. Het helpt mij nu minder met het vinden van redactionele content. Een titel schept veel context wat ik ga vinden, enkel vorig/volgende zegt me niks. Het helpt ook niet dat het volgende of vorige artikel wordt bepaald op basis van het artikeltype, in plaats van het vorige of volgende artikel ongeacht het type.

Ik kan me goed voorstellen dat het designwise allemaal te druk oogt onder het artikel en dat er nu meer nadruk op de gerelateerde artikelen wordt gelegd, maar inhoud van de gerelateerde artikelen is voor mij veel minder boeiend dan een volgend recent artikel. Tevens: vanuit het artikel kun je prima linken naar relevante, gerelateerde artikelen indien nodig, ipv ze maar tonen omdat we gerelateerde artikelen moeten hebben :)

Anywayz: yay mentiontags!
Imo is sowieso de duiding voor volgende/vorige artikel te algemeen waardoor ook een verkeerde verwachting wordt gewekt mbt het type artikel, maar de functie aanpassen en laten werken voor alle soorten redactionele artikelen lijkt me ook niet raadzaam. Zo ben ik bijvoorbeeld minder geinteresseerd in downloads of video's, maar die zou je daar dan wel tussen krijgen...

[Reactie gewijzigd door crisp op 31 januari 2017 21:08]

Je maakt een goed punt. Ik ben sowieso geen voorstander van de Meuktracker tussen nieuws, video's vind ik nog wel okay vermits ze nieuwswaardig zijn en meer duiding bieden dan ik elders kan vinden (hetzelfde als bij een geschreven artikel). Ik zie bijvoorbeeld niet de toegevoegde waarde van een trailer plaatsen op Tweakers, daarvoor kom ik hier niet.
Hier ook antubus die al zijn 20 punten wil indienen om het oude systeem terug te krijgen
Inderdaad - en je ziet nu ook geen titel meer.. en onderaan de reacties bij een artikel staan er nu helemaal geen navigatielinks, dus moet ik omhoog scrollen (of deze nare omhoog-pijl zien te raken), en dan door het artikel scrollen, om de 'vorig artikel'-knop te vinden.. welke een stuk kleiner is dan de gerelateerde artikelen (welke ik verborgen heb dmv. custom CSS juist omdat deze zo in de weg zaten van de artikelnavigatie...) :/

[Reactie gewijzigd door NTAuthority op 31 januari 2017 12:44]

Dat de vorige/volgende links onderaan de reacties zijn verdwenen is feitelijk een bugje. Daar heb ik een ticket voor aangemaakt :)
En de titels van de vorige/volgende artikelen?
Komen die ook nog terug?
Onderin misschien, maar dat bepaalt onze design-guru ;)

De titel zit iig als tooltip onder de link. Met custom CSS zou je die desgewenst ook zichtbaar kunnen maken: content: attr(title) :)
Yep, was ook al met custom CSS aan de slag gegaan. Vervelende is alleen dat bij de volgende-link de title op de <span> zit en niet op de <a>, bij de vorige-knop zit de title wel op de <a>. Ook lijkt het onmogelijk om de text onderdeel van de <a> te maken, omdat :after het na en niet in het element zet (obviously).

Nog ff verder prutsen :p
title op de span lijkt me dan ook weer een bugje :p
:after injecteert echter wel degelijk binnen het element zelf hoor, dus je zou daar wel mee uit de voeten moeten kunnen..
.previousArticle a::after, .nextArticle a::after{
content: ': "'attr(title)'"';
}

[img=100,75,,,"artiekel"]https://tweakers.net/ext/f/QRD4Y8rwvlRmOP1Iord5UUpW/thumb.png[/img]

als jullie de title attribuut ook bij ".nextArticle a" kunnen invoegen dan hebben we het probleem opgelost.

[Reactie gewijzigd door ard1998 op 31 januari 2017 17:42]

Title attribute is nu gefixxed zag ik :D

Uiteindelijk heb ik er het volgende van gemaakt. Zodat ook de pijltjes netje aan de voorkant staan en de volgorde is omgekeerd, eerst next, dan previous.

.articleActionsBar .nextPreviousArticleContainer .nextArticle a{
background: url(../../../g/next_arrow.png) 0 8px no-repeat;
padding: 5px 0 5px 15px;
}
.articleActionsBar .nextPreviousArticleContainer {
float: left;
display: flex;
flex-flow: column;
}
.articleActionsBar .previousArticle a::after, .nextArticle a::after {
content: ': 'attr(title);
}
.articleActionsBar .nextPreviousArticleContainer .previousArticle {
order: 2;
}
.articleActionsBar .nextPreviousArticleContainer .previousArticle+.nextArticle
{
margin-left: 0;
float: left;
}
Inderdaad, als ik 20 punten mag bestelen om te zorgen dat er in de volgende iteratie weer artikeltitels bij vorige en volgende artikel staat gaan ze daar naartoe. Dit is iets dat ik echt mis!
Ik heb hetzelfde toestel maar die Tweakers die overal nog een desktop weergave forceren, waardoor op de moeilijkhoge dpi niets meer leesbaar is heb ik nog nooit gesnapt.
Pff moeilijke keuze, (bijna) allemaal zeer nuttige features! :o

Edit: voor wie zich afvraagd hoe ze aan die punten komen: planning poker.
Hiervoor gebruiken ze de reeks 0, ½, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100 (want hoe hoger het getal, hoe minder nauwkeurig de schatting)

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 31 januari 2017 12:10]

Normaal gesproken beperken we de community-pick tot functies van maximaal vijf punten, die in een dag gebouwd kunnen worden.
Is dan wel een beetje jammer ;(

De punten worden blijkbaar aan uren/dagen worden gekoppeld, waar het eigenlijk niet voor bedoeld is. Het zijn relatieve punten en juist geen uren, waardoor zaken als complexiteit, benodigde kennis, risico, etc meegewogen kunnen worden zonder dat er precies duidelijk hoeft te zijn hoe lang het gaat duren.

Overigens maakt #100 me nostalgisch naar #1, waar ik zelf bij was op HQ :*)
We koppelen punten in principe niet aan een bepaalde tijd, maar we hebben op basis van onze ervaringen natuurlijk wel een idee bij de hoeveelheid tijd die een ticket met een bepaalde complexiteit gemiddeld kost. Voor het gemak heb ik in deze .plan een grove vergelijking gemaakt zodat de lezer die niet bekend is met onze puntensysteem een idee heeft van waar we het over hebben.
Edit: voor wie zich afvraagd hoe ze aan die punten komen: planning poker.
Hiervoor gebruiken ze de reeks 0, ½, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100 (want hoe hoger het getal, hoe minder nauwkeurig de schatting)
Ik dacht dat het de Fibonacci-reeks was, die storypoints voor Scrum / Agile. :)
Maar dan zijn sommige getallen anders.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 31 januari 2017 13:27]

Kan allebei. Van origine is het inderdaad de Fibonacci reeks, maar deze reeks wordt ook wel gebruikt. (bron)

Persoonlijker vind ik deze reeks ook fijner dan die van Fibonacci, de ronde getallen voelen natuurlijker aan (20 i.p.v. 21, 100 i.p.v. 89, etc.). En het effect is natuurlijk hetzelfde :)
Dat is juist de kracht van de fibonacci reeks.
Pff moeilijke keuze, (bijna) allemaal zeer nuttige features! :o
Dus gewoon allemaal doorvoeren. Luisteren naar het volk!
Gaan jullie dan ook bezoekers uit Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Sudan en Somalië weren? _O-

Edit: Grab 'em by the pricewatch :+

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 31 januari 2017 14:53]

Its true its true
These new features gonna be HUGE
We're gonna make these features and they're going to be great.
And we're gonna make Persgroep pay for it!
It's awesome. It's true, believe me.

}>
0 en ½ gebruiken we in de praktijk erg weinig.

0 betekent vaak iets als "het is al gedaan", maar dan gooien we het ticket gewoon zonder verdere administratie dicht. En ½ is iets als 'een tekstwijziging' en dat komt op zich wel voor, maar vaak is het net wat meer dan dat en komt er uiteindelijk 1 punt op.

Verder streven we naar maximaal 8 of 13 punten, en niets groter dan 20. In die gevallen is het domweg te complex en splitsen we het op in delen (soms meerdere stories, soms (sub)tasks).
Ik heb gestemd op "@username mentiontag". Hierdoor hoef ik in de toekomst niet meer hele berichten te quoten en ziet de user tegen wie ik spreek alsnog die notificatie. Zo weet ik bijna zeker dat de user het bericht zal lezen. Voor Tweakers is dit voordelig omdat mijn bericht dan minder schijfruimte inneemt.
Kunnen we dan gelijk implementeren dat het klikken op de username in GoT ervoor zorgt dat die @username-tag ingevoegd wordt in de quickreply?
Dat lijkt me op zich een goed idee, maar hoe kom je dan ooit nog op het profiel van die persoon terecht? Ik denk dat een aparte knop een beter idee is. Iets zoals "mention", waarna datgene gebeurt wat jij voorstelt.
Een extra knopje naast de profielnaam met een @ en als tooltip 'Mention'? Lijkt me niet eens zo'n slecht idee.
Dat ben ik dus helemaal met je eens. Het is een compacte knop die precies laat zien wat het doet.
Hopelijk blijft men wel de quote gebruiken voor een reactie op een bericht en niet alleen een kale mention met een bericht. Anders is het voor anderen heel slecht later leesbaar.
De situatie die jij schetst komt alleen voor als je laat reageert op een bericht. Quoten is onzin als iemand zijn reactie toch vrijwel direct onder het bericht komt te staan waar die persoon op reageert.
@mention! Dat lost ook ineens het 'multi quote' probleem een beetje op. Als je in een topic op verschillende voorgangers wil antwoorden, kan je dan gewoon wat at'en, in plaats van te knoeien met quotes.
Voordeel van quotes vind ik dat je op de quote kunt klikken om naar de orginele post te gaan.
met @mention lukt dat niet.
Vind dat een hele goeie, ik denk dat ze naast elkaar een leuke toevoeging zijn.
Voorwaarde zou wel ziijn dat je een notificatie krijgt. Ik vind het forum namelijk erg onoverzichtelijk als er veel wordt gepost om ergens een antwoord te vinden dat op jou vraag wordt gegeven.

Je kunt dan nu heel snel zeggen @BramVroy, dat is inderdaad correct (krijg je wel notifcatie maar hoef ik niet je hele vraag te quoten).
Filteren op garantieduur in Vraag & Aanbod-listings (8 punten)
Waarom enkel op de V&A en niet in de Pricewatch?
Het zou cool zijn om alle Androids en SmartTVs die na 2 jaar (als dat al behaald wordt) geen update krijgen eruit te filteren.
Moeilijk is het niet. Je kijkt gewoon naar de huidige data anders wel de data van het releasebeleid uit het verleden.

Overigs, nog geen zwarte skin?

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 31 januari 2017 13:54]

Omdat garantieduur en software-update-duur twee totaal verschillende dingen zijn.

Elk product wat je koopt via de Pricewatch heeft (na-genoeg) exact dezelfde garantie duur, zeg even twee jaar. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, SSD en RAM is soms 3, 4 of 10 jaar. Maar het is niet echt nuttig daar op te filteren.

Voor producten uit de V&A kun je nu aangeven of er garantie op zit, maar het is niet mogelijk hier op te sorteren / te fileren. Zie voor dit punt ook: Garantiefilter in v&a ?.
Hoe relevant is dat voor nieuwe producten? Voor veel categorieen is dat tenslotte gewoon 'standaard' wat er bij wet is vastgelegd, waarbij het bovendien bij sommige individuele winkels meer kan zijn dan bij andere. En dan is op product-niveau filteren al helemaal ingewikkeld.

Voor sommige productcategorieen is er wel een specificatie voor, vziw o.a. bij harde schijven en ssd's.

Bij tweedehands producten is het wat relevanter. Daar gaat het tenslotte om hoe groot deel van de originele garantie nog over is.

Jouw voorbeeld met updatebeleid is sowies weer wat anders dan een garantieduur (als je dat niet met een fabrikant eens bent, zal je dat waarschijnlijk tot de rechter moeten laten komen). Bovendien zijn dat vaak ook dingen die we gewoon op voorhand niet weten, of waarbij de beloftes op dat vlak uiteindelijk niet uitkomen of met grote voorbehouden werden gemaakt.

Waarom zou er 'nog geen' zwarte skin zijn? Dat impliceert dat jij er vanuit gaat dat we daar uberhaupt mee bezig willen, waar heb je dat uit afgeleid? :)

Overigens betekent dit lijstje niet dat we helemaal geen andere zaken op de takenlijst hebben. Mocht je een goede use case voor garantie in de Pricewatch weten of voor een zwarte skin, dan horen we dat natuurlijk graag in het mooie features forum.

[Reactie gewijzigd door ACM op 31 januari 2017 14:39]

Dat selectief selecteren is interessant, maar waar ik ook vaak tegenaanloop is dat ik meerdere reacties op mijn post krijg en deze dan graag allemaal wil quoten, maar bij de 1e quote kan ik niet meer op quote klikken van andere posts toch?
Dat zou opzich geen probleem moeten zijn, als je na het maken van een Quote, terug omhoog scrolled zie je nog de andere reacties, dan zou je hier ook gewoon opnieuw moeten kunnen selecteren om het toe te voegen.
Dat zou opzich geen probleem moeten zijn, als je na het maken van een Quote, terug omhoog scrolled zie je nog de andere reacties, dan zou je hier ook gewoon opnieuw moeten kunnen selecteren om het toe te voegen.
Ah, ik had het idd over het forum. In de reacties op nieuws zoals hier kan dit idd wel manueel, maar zodra je in het forum de optie quote kiest, dan krijg je een nieuwe pagina en kun je niet meer terugscrollen.
Jawel hoor. In die nieuwe pagina (wat de reply pagina is) staan onderaan gewoon de posts dus daar kun je ze wel degelijk nog selecteren
Ik heb zojuist even gekeken, je krijgt inderdaad een andere pagina, maar de laatste X reacties staan keurig onder het invoerveld van het bericht, dus als het niet heel veel pagina's terug is zou het nog steeds mogelijk moeten zijn
Jawel hoor. In die nieuwe pagina (wat de reply pagina is) staan onderaan gewoon de posts dus daar kun je ze wel degelijk nog selecteren
Interessant, als ik de quote optie kies dan krijg ik dit:

http://i.imgur.com/2ugy0BH.jpg

Geen laatste x berichten.

[Reactie gewijzigd door Ryan1981 op 31 januari 2017 13:24]

Dan heb je die voorkeur ooit uitgezet ;)
https://gathering.tweakers.net/forum/preferences

"Toon laatste reacties" moet aanstaan.
Ah! die stond idd uit bij mij :D +3 als ik hem had kunnen geven :P
Dit is wat ik zie:
http://i.imgur.com/vi8myAg.png

Onderaan staan laatste reacties :). Ik heb geen idee waarom jij die niet ziet.
Ik heb zojuist even gekeken, je krijgt inderdaad een andere pagina, maar de laatste X reacties staan keurig onder het invoerveld van het bericht, dus als het niet heel veel pagina's terug is zou het nog steeds mogelijk moeten zijn
Ik ben niet zo'n voorstander van de gecentreerde opmaak, steeds meer scrollen en de breedte van een scherm wordt amper fatsoenlijk gebruikt.
In eerdere iteraties hebben we de gerelateerde content verplaatst naar een plek onder de artikelen. Dat had tot gevolg dat de afstand tussen het artikel en de reacties vrij groot werd. Om het ruimtegebruik te beperken hebben we een compactere weergave gemaakt van de vorige en volgende artikelen onder nieuwsberichten, .plans en downloads. De links naar het vorige en eventuele volgende bericht staan nu direct onder het artikel. Je treft hier ook een link aan om het artikel te delen en een shortcut naar de reacties.
..
Nieuwe weergave downloadinfo en updatehistorie

De downloadinfo en updatehistorie van downloads zijn verplaatst naar een positie onder het artikel, zodat we in de toekomst kunnen overgaan op een gecentreerde lay-out.
We zagen in klikanalyses keer op keer dat de rechterkolom straal genegeerd werd. Tegelijkertijd zorgde die rechterkolom er wel voor dat we beperkt zijn in de ruimte die we kunnen gebruiken voor de feitelijke content van een pagina. Door de rechterkolom te ditchen hebben we meer ruimte voor afbeeldingen, tabellen en dergelijke. Het is de bedoeling dat het alsnog mogelijk wordt om afbeelding en smalle tabellen links of rechts uitgelijnd naast tekst te plaatsen op plekken waar dat relevant is.
Dus de rechterkolom gaat in zijn geheel weg?
Dat is beter! Dan meer ruimte ook voor de artikelen zelf ipv de fixed vast breedte zoals nu?
Ja de rechterkolom gaat overal weg. De tekst in artikelen zal niet heel veel breder worden (er zit nu eenmaal een beperking aan het maximale aantal tekens per regel en super lompe tekstgroottes willen we niet). Er komt wel meer ruimte voor afbeeldingen en tabellen. Voor o.a. vergelijkingstabellen in roundups zou het erg nuttig zijn om uit de huidige maximale breedte van 980px te kunnen breken.
De reactie ruimte mag wel breder.
Ik de inspringende layout en de reacties worden steeds smaller door de fixed breedte van de artikel kolom.
Zo jammer als ik geforceerd een maximale breedte van 800px krijg voorgeschoteld.
Dan lijkt het net alsof ik zit te browsen op een telefoon :(

[Reactie gewijzigd door ArnoutV op 31 januari 2017 14:00]

Als het deel van de pagina erboven breder wordt, dan kan uiteraard de ruimte voor reacties ook breder. Mochten we dat tegen die tijd toch nog niet hebben doorgevoerd, wijs ons daar dan gerust op.
Filteren op garantieduur
Wat ik graag zou willen weten is hoelang artikelen meegaan tot ze stuk gaan. Het viel me op dat deze informatie eigenlijk nergens op het internet te vinden is. Het is heel relevant voor de pricewatch; ik wil bijv. best meer geld uitgeven voor een "goed merk", als het jaren langer meegaat. De garantie vind ik minder relevant...

Hoe?

Laat Tweakers van producten noteren wanneer ze stuk zijn gegaan en wat er aan de hand is (telefoons vallen of worden niet meer ondersteund door de fabrikant, laptops hebben accu's die stuk gaan en kunnen helemaal niet meer reageren, etc, etc). Een eenvoudige radiobutton-list per product is genoeg.

Op die manier krijg je een beeld van de levensduur van producten bij fabrikanten en bij product categorieen. En daarmee weet je ongeveer wat je zou kunnen verwachten als je een nieuw of tweedehands product aanschaft.
Hoewel ik met je eens ben dat dat interessant is, vraag ik me af of het ook echt praktisch haalbaar is en dan correcte informatie oplevert.

Het is tenslotte informatie die je pas na een paar jaar weet en voor hele goede producten misschien wel pas na tientallen jaren... Dan zou je eigenlijk direct na aankoop al moeten beginnen met bijhouden en iedere zoveel tijd de 'hij doet het nog steeds zonder kuren'-melding moeten kunnen verplaatsen.
Maar als jij dan bereid bent te betalen voor een product dat 10 ipv 5 jaar meekan, dan moet je dus vertrouwens op historische gegevens van producten tot wel 10 jaar oud! Hoe betrouwbaar en zinvol is die informatie? Het kan natuurlijk heel goed dat het productieproces sterk is verbeterd, bijvoorbeeld bij lcd-panelen waar nog nauwelijks kapotte pixels voorkomen of ssd's waarvan de slijtage-aspecten een stuk beter zijn dan in het begin. Of dat de fabrikant zijn werk is gaan uitbesteden aan de goedkoopste (en niet de beste) bieder of juist slechte kwaliteit van leveranciers zat was en dingen (weer) zelf is gaan doen.

Of misschien bestaan merken 'van toen' nu wel helemaal niet meer en/of zijn er nieuwe merken gekomen die het beter (lijken te?) doen. Zo is er ondertussen wel informatie over 10 jaar oude samsung- en apple-smartphones, maar is dat er ook voor Oneplus of zelfs een reus als LG? En tegelijkertijd hebben reuzen van weleer als Blackberry, Nokia en Motorola tegenwoordig nog maar een sluimerend bestaan.
Hoewel ik met je eens ben dat dat interessant is, vraag ik me af of het ook echt praktisch haalbaar is en dan correcte informatie oplevert.
Volgens mij is dit een terechte vraag - maar ook een vraag die je nu nog niet moet proberen te beantwoorden.

Als je eenmaal 4 jaar aan data hebt, kan je proberen op basis van die data van jaar 1-3 te voorspellen wat jaar 4 doet via bijv. machine learning. Qua software om dat te voorspellen voor willekeurige producten is dat een aardige puzzel, maar volgens mij niet onoplosbaar. (Het is het type puzzel waar ik best wel in wil helpen overigens -- en ik denk dat wel meer Tweakers dat willen dus maak evt. de data open en laat ons Tweakers zelf uitzoeken hoe zo'n model in elkaar zit; maak er evt. een wedstrijd van).

Het zou ook best kunnen dat het al mogelijk is om een goede voorspelling te doen na een of twee jaar; mensen hebben immers nu ook al producten die stuk gaan of vervangen worden.

Omgekeerd redenerend denk ik dat mensen het sowieso wel interessant vinden om te zien wat het 'trackrecord' is van een fabrikant. Ik denk bijv. aan trendlijnen over de tijd, top-10 lijstjes van producten die het meest en minste problemen geven, etc. Met een middagje brainstormen kan je best een aardige lijst van leuke dingen bedenken volgens mij.

Als je de data koppelt met informatie in de Pricewatch, kan je er echt helemaal op los gaan. Wellicht is er wel een correlatie tussen de eind-fabrikanten van condensatoren en de levensduur van moederborden? Dat soort inzichten zijn leuke artikelen waarbij ik denk dat menig Tweaker het leuk vind om dergelijke experimenten te kunnen draaien. Daarvoor moet uiteraard wel de (evt. historische) data open zijn - en ik weet niet in hoeverre jullie dit zouden willen.

Hoe dan ook begint het allemaal met het verzamelen van deze data. Zonder data kan je niets. En dat bedoel ik met dat het misschien niet de juiste vraag is op dit moment...
Het is tenslotte informatie die je pas na een paar jaar weet en voor hele goede producten misschien wel pas na tientallen jaren... Dan zou je eigenlijk direct na aankoop al moeten beginnen met bijhouden en iedere zoveel tijd de 'hij doet het nog steeds zonder kuren'-melding moeten kunnen verplaatsen.
Hmm. Je zou inderdaad ook jaarlijks Tweakers kunnen vragen wat ze allemaal in huis hebben qua hardware. Misschien een combinatie met de reviews? Ik denk bijv. om jaarlijks te vragen: zijn deze producten al kapot gegaan - en dan automatisch het 'begin' lijstje vullen met de producten waarvoor je een review hebt geschreven.

Daarnaast kan het ook gewoon leuk zijn om het bij te houden in een simpel schermpje waarbij je ook kan kijken wat de ervaringen van andere mensen zijn. Ik denk aan een simpele pagina met:
- selecteer product - pricewatch
- selecteer wat er stuk is of waarom hij vervangen wordt - keuzelijstje
- wat gebeurt er met het product - keuzelijstje
- binnen garantietermijn - ja/nee

Resultaat (beloning van het invullen :) ):
- eoa. dashboard met de gemiddelde leeftijd van product, gemiddelde leeftijd van de fabrikant, break-down van reden dat het stuk gaat per product en fabrikant... verzin iets.
- opmerkingen en ervaringen van andere Tweakers over RMA, garantie, hoe suf het is dat het stuk is, tips om te repareren, etc.
Maar als jij dan bereid bent te betalen voor een product dat 10 ipv 5 jaar meekan, dan moet je dus vertrouwens op historische gegevens van producten tot wel 10 jaar oud! Hoe betrouwbaar en zinvol is die informatie? Het kan natuurlijk heel goed dat het productieproces sterk is verbeterd, bijvoorbeeld bij lcd-panelen waar nog nauwelijks kapotte pixels voorkomen of ssd's waarvan de slijtage-aspecten een stuk beter zijn dan in het begin. Of dat de fabrikant zijn werk is gaan uitbesteden aan de goedkoopste (en niet de beste) bieder of juist slechte kwaliteit van leveranciers zat was en dingen (weer) zelf is gaan doen.
Daar is een simpel antwoord op: verzamel de data en dan kan ik je vertellen hoe betrouwbaar de voorspelling is. Dergelijke statistieken zijn wellicht af te lezen uit de trendlijnen. Maar zonder data weet je sowieso niets.
Of misschien bestaan merken 'van toen' nu wel helemaal niet meer en/of zijn er nieuwe merken gekomen die het beter (lijken te?) doen. Zo is er ondertussen wel informatie over 10 jaar oude samsung- en apple-smartphones, maar is dat er ook voor Oneplus of zelfs een reus als LG? En tegelijkertijd hebben reuzen van weleer als Blackberry, Nokia en Motorola tegenwoordig nog maar een sluimerend bestaan.
Dan nog kan je iets zeggen over de productcategorie als geheel.

Maar het is natuurlijk geen glazen bol... Ik denk dat iedereen dat prima begrijpt.
Als je eenmaal 4 jaar aan data hebt
Het is niet triviaal om die data te verzamelen. En voor iedere niet-triviale aanpassing aan de site willen we natuurlijk wel een goed argument hebben om dan dat te doen en niet iets anders; we moeten kiezen tenslotte wat we met onze tijd doen.

Als we nu zeggen "we moeten nu investeren in iets dat misschien over twee tot vier jaar wat interessante resultaten geeft, mits de data voldoende kwaliteit en kwantiteit heeft en we in staat zijn analyse software te maken of te crowdsourcen", dan is dat natuurlijk niet zo'n sterke case.

Ik zal het hier es in de groep gooien, maar onze lijst plannen is al aardig groot. En daar zitten er ook diverse bij die we al een veel duidelijkere verwachting geven van resultaten. Een resultaat kan trouwens van alles zijn, 'betere gebruikerservaring' is vaak een belangrijk deel van het resultaat :)
Het zou ook best kunnen dat het al mogelijk is om een goede voorspelling te doen na een of twee jaar; mensen hebben immers nu ook al producten die stuk gaan of vervangen worden.
Ik heb zo nu en dan statistieken gelezen over levensduur van producten. Bijvoorbeeld de rapporten van Backblaze en Google over harde schijven. Het is niet ongebruikelijk dat er een relatief groot deel afvalt in het eerste jaar en het verval daarna juist heel anders verloopt. Dus dat zou betekenen dat het nog best 'gevaarlijk' is om te proberen een voorspelling te doen a.d.h.v. het eerste jaar :)
Het is niet triviaal om die data te verzamelen. [...]
Even om het concreet te maken...

Zoals ik het zien hebben we in de eerste fase over het ontwerpen en toevoegen van een aantal webpagina's, een notificatie jaarlijks maken die verwijst naar een van de pagina's, een uitbreiding van de functionaliteit van de pricewatch en de code die daaronder zit. Harde afhankelijkheden van bestaande functionaliteiten zijn er (afhankelijk van hoe je het opzet) maar weinig, dus het voelt bijna aan als een greenfield project. Hoe triviaal jullie dat alles achten doe ik geen uitspraken over.

Je zou het zelfs kunnen overwegen om als eerste versie het "review" tabblad aan te passen. Maak evt gebruik van de 'heb ik' / 'wil ik' vinkjes. Of introduceer een hardware pagina, waarin mensen kunnen aangeven welke hardware ze hebben - en waarmee dus automagisch een groep mensen ontstaat met ervaringen, vragen en antwoorden van dezelfde producten.

Ik verwacht overigens dat jullie zelf ook creatief meedenken naar een oplossingsrichting die naar jullie inzicht het beste werkt; misschien zijn er mogelijkheden waar ik niet aan gedacht heb. Ik kan ook niet goed beoordelen hoe lastig aanpassingen zijn voor jullie en weet ook echt niet welke features en data er allemaal beschikbaar zijn.
[...]
Als we nu zeggen "we moeten nu investeren in iets dat misschien over twee tot vier jaar wat interessante resultaten geeft, mits de data voldoende kwaliteit en kwantiteit heeft en we in staat zijn analyse software te maken of te crowdsourcen", dan is dat natuurlijk niet zo'n sterke case.
Dat zeg ik ook helemaal niet!

Ik heb het plan niet in detail uitgewerkt, maar kan zoveel bedenken obv. dit soort data dat het niet eens moeilijk is om de "business case" (die je blijkbaar verwacht) te maken:

Vanaf dag 1:

- Vanaf dag 1 geef je gebruikers de mogelijkheid om hun ervaringen te delen over garantie/RMA, specifiek voor producten. Dit volgt direct uit de "wat is er met het (kapotte/vervangen) product gebeurt" vraag.
- Deze data kan ik nergens anders vinden. Dat betekent dat gebruikers die dit zoeken vanzelf bij jullie terecht komen. Meer gebruikers is vast iets waard.
- Alleen al deze informatie is een prima business case voor te maken. Fabrikanten vinden dit soort informatie meer dan waardevol voor het verbeteren van hun service richting klanten en voor concurrentieanalyse. En je kan de ruwe data in delen zelfs verkopen aan partijen zoals de consumentenbond. De vraag is uiteraard of je dit moet willen.
- Gebruikers kunnen meteen gebruik maken van deze informatie door het simpelweg te tonen bij de pricewatch. Dit is een verbetering van de gebruikerservaring, omdat mensen die iets willen kopen naar iets heel anders op zoek zijn dan mensen die een kapot product hebben. (Daarmee voorkom je ook dat het beland in fora zoals deze of als extra update bij reviews zoals hier)

Vanaf jaar 1/2:

Omdat mensen ook defecten kunnen aangeven van producten die ze nu al hebben, verzamel je dus eigenlijk vanaf dag 1 historische data van de afgelopen jaren. Kortom, het hoeft geen 4 jaar te duren voordat je ermee aan de slag kunt - want daaronder zit de aanname dat mensen alleen maar issues aangeven van producten die ze vanaf morgen kopen.

Ik verwacht dat je na 1 of 2 jaar redelijk wat data hebt verzameld om nieuwe dingen mee mogelijk te maken. Maar hoe dan ook is dat geen showstopper voor de bovengenoemde dingen.

Nieuwe dingen die vanaf jaar 1 mogelijk worden:

- Grafieken per fabrikant, productlijn, productcategorie en product in de pricewatch. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, je kan bijv. gewoon de gemiddelde leeftijd van de producten plotten over de tijd.
- Forecasts voor de levensduur van producten. Wellicht vinden jullie dit zelf te complex om te maken of kost het te veel tijd - in dat geval is het te overwegen om:
- De dataset beschikbaar te maken en Tweakers er zelf mee te laten klussen.
[...] Dus dat zou betekenen dat het nog best 'gevaarlijk' is om te proberen een voorspelling te doen a.d.h.v. het eerste jaar :)
Want? Nogmaals, je verzamelt ook historische data, omdat producten die al in gebruik zijn ook kapot gaan.

En presentatie doet ook nog wat... Wie heeft bijvoorbeeld gezegd dat een voorspelling geen grafiek is van wanneer je verwacht dat het product kapot gaat?

Maar goed, dat alles begint met data.
Weer een hele mooie update en de poll invullen was erg lastig, want er staan een aantal goede in.

Helaas is echter: Push notificaties vanaf website niet meegenomen in het lijstje. Bij mij staat dat punt op nummer één, maar misschien heeft het teveel voeten in de aarde en paste het niet binnen de 20 punten.

Zou een dev hier licht op kunnen schijnen?
Web push is een lopend project waarvoor al research is gedaan en wat tickets voor zijn aangemaakt. We hopen er meer gas op te kunnen geven zodra automatische incasso voor abonnementen de deur uit is.
Dat klinkt veel belovend. Bedankt voor je reactie! _/-\o_
Er was toch ooit een knuffel smiley? Gebaseerd op deze *;

Ik ga voor de mention tag, @naam is op veel fora gebruikt principe, werkt heerlijk.
Ik ook, soms wil je aan een specifiek persoon iets richten, die heeft dan nog geen relevant bericht om te quoten en dan is het wel handig om dat die persoon een melding krijgt.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee