Gesmolten en dus vloeibaar aluminium in de reusachtige ovens van smelterijen is mogelijk inzetbaar om windenergie tijdelijk op te slaan. Een grote Duitse aluminiumsmelterij doet onderzoek naar het concept.
Volgens de Duitse aluminiumproducent Trimet Aluminium SE kan het bedrijf een hoeveelheid gesmolten aluminium over een periode van twee dagen bewaren die gelijk staat aan 3360MWh, goed voor de energiebehoefte van circa 300.000 huishoudens voor een dag. Verder zou het geschatte rendement van het proces op 90 procent liggen, terwijl het bedrijf zegt dat het geen grote wijzigingen in zijn productieproces hoeft door te voeren.
Aluminium wordt gewonnen door aluminiumoxidepoeder in ovens te verhitten tot circa duizend graden Celsius. Met behulp van elektroden sturen de smelterijen gelijkstroom door de vloeistof. Hierdoor zakt het vloeibare aluminium naar de bodem van de oven.
Het productieproces kost veel energie: Trimet heeft voor elke ton aluminium 14MWh aan stroom nodig. Daarmee legt het bedrijf een groot beslag op het energienet, maar Trimet bekijkt momenteel de mogelijkheid om het vloeibare aluminium in de ovens in te zetten als reusachtige batterijen.
De tijdelijke energieopslag is mogelijk door te variëren met de snelheid waarmee de bedrijven het aluminium smelten, zo denkt Trimet. De 290MW die de smelterij normaliter gebruikt kan naar boven en beneden met 25 procent worden gevarieerd. Op momenten dat er veel aanbod van energie op het stroomnet is en de prijs dus laag is, bijvoorbeeld doordat windmolens op grote schaal stroom produceren, kan het bedrijf extra aluminium smelten. Op piekmomenten kan het bedrijf juist weer stroom terugleveren, schrijft Bloomberg.
In Duitsland wordt als gevolg van de Energiewende veel geld en tijd gestoken in onderzoek naar het tijdelijk opslaan van groen opgewekte stroom. Volgens wetenschappers kan het principe van energieopslag dat Trimet bekijkt ook gebruikt worden voor andere energie-intensieve productieprocessen, zoals dat van cement, papier en diverse chemicaliën.