Nederlandse providers mogen vanaf 2017 de dekking van mobiel internet gaan verbeteren door gebruik te maken van frequenties in de 700MHz-band. Veel telefoons hebben al ondersteuning voor 4g op die frequentie, maar in Nederland zit onder meer Digitenne op die frequentie.
Nederland zal weinig keus hebben bij de toewijzing van de 700MHz-band aan mobiel internet; de Europese Commissie gaat dat waarschijnlijk opleggen, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Het kabinet staat er wel achter. "Ik deel de opvatting van de Europese Commissie dat meer ruimte voor mobiel breedband van groot economisch en maatschappelijk belang is voor de verdere
ontwikkeling van mobiele internetdiensten", aldus de minister.
Op dit moment zijn de 800MHz-, 900MHz-, 1800MHz, 2100MHz- en 2600MHz-banden al beschikbaar voor mobiele netwerken. KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en UPC/Ziggo hebben de licenties daarvoor. Omdat in andere landen, waaronder de Verenigde Staten, de 700MHz-band al in gebruik is voor 4g, ondersteunen veel telefoons die frequentie al.
De 700MHz-band is een lage frequentie en daardoor net als de 800MHz-band geschikt voor het bieden van dekking binnenshuis en op het platteland. Desondanks heeft de frequentieband zijn beperkingen. Op een lagere frequentie kunnen minder mensen tegelijk snel internetten dan op een hogere frequentie. Dat is ook de reden waarom alle providers zowel hoge als lage frequenties gaan gebruiken voor 4g-netwerken.
Op dit moment hebben de NPO en KPN voor Digitenne een licentie op de 700MHz-band, maar die verloopt in januari 2017. Dat betreft een derde van de capaciteit voor digitale tv in Nederland. Kamp denkt dat er door de voortschrijdende technologie minder ruimte nodig is voor digitale tv.