Adobe brengt variant Premiere voor iOS uit

Adobe heeft een versie van zijn Premiere Pro-applicatie uitgebracht voor iOS onder de naam Premiere Clip. De video-editor is uitgekomen voor zowel iPhone als iPad. Andere Adobe-apps werken nu ook allemaal ook op iPhones.

Premiere Clip voor iOS biedt basisbewerkingen voor clips, zoals het snijden in videofragmenten en het toevoegen van een aantal eenvoudige effecten, overgangen en tekst. Videocontent en tijdslijnen kunnen gedeeld worden met Adobe Premiere Pro CC.

Adobe Premiere Clip voor iOSAdobe Premiere Clip voor iOSAdobe Premiere Clip voor iOS

Premiere Clip is een aanvulling op de uitgebreide set apps die Adobe al aanbiedt op iOS. Al die apps hebben updates gehad. Photoshop Sketch, een tool om snel schetsen te maken, en Photoshop Mix. De Mix-versie van Photoshop biedt onder andere lagenbeheer en diverse grafische tools. In de nieuwe 1.3-versie draait de app zowel op iPad als iPhone, terwijl Sketch 2.0 vijf nieuwe brushes meekrijgt. Volgens Adobe hebben beide apps betere compatibiliteit gekregen met de nieuwe desktopversies van Photoshop.

Adobe Photoshop MixAdobe Photoshop MixAdobe Photoshop Mix

Ook Lightroom Mobile, Illustrator Line en het nieuwe Illustrator Draw hebben een nieuwe versie. Illustrator Line 2.0 maakt het mogelijk om tekeningen te groeperen en in portfolio's te publiceren. Draw 1.0 maakt het volgens Adobe mogelijk om op eenvoudige wijze vectorgraphics te creëren en tekeningen door te sturen naar de desktopedities van Photoshop en Illustrator. Lightroom Mobile 1.2 maakt het mogelijk om reacties achter te laten bij foto's en kiekjes te delen, terwijl ook gps-metadata gesynchroniseerd kan worden met Adobe's desktopapplicaties.

Adobe heeft een aantal capturetools gebundeld onder de noemer Capture Apps. Via de tool Brush kunnen op basis van bestaande afbeeldingen brushes gecreëerd worden, terwijl Shape onderdelen van foto's kan omzetten naar een vectorgraphic. Tenslotte kan de Color-tool kleuren afvangen en deze bundelen in kleurenthema's.

De nieuwe en vernieuwde iOS-apps van Adobe zijn per direct beschikbaar. Abonnees van Creative Cloud kunnen de apps gratis downloaden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-10-2014 • 10:34

31

Reacties (31)

31
31
11
2
0
20
Wijzig sortering
Die hele eis van Creative Cloud komt me onderhand een beetje de strot uit. Als je een keer om wat voor reden ook, een maand niet betaald, dan kun je dus ook gelijk niets meer met je bestanden aangezien je én niet bij je Cloud kunt, én de programma's niet meer kunt gebruiken.

Een hoop bedrijven doen aan lock-in's, zoals Apple's eigen digitale wereld, en Google, Microsoft e.d. doen allemaal ook mee. Maar bij al die andere lock-in's kun je ten minste ook gewoon bij je bestanden (en je kunt ze openen) als je een keer niet betaald.

Wat Adobe hier doet vind ik (persoonlijk, dat dan weer wel) echt één van de meest asociale manieren om ervoor te zorgen dat mensen blijven betalen omdat je anders niets kunt. Ongelofelijk asociaal. De meeste professionals hebben enkele apps nodig en dan ben je al snel (na het eerste jaar) 60 euro per maand kwijt. Op maandbasis misschien niet zoveel, maar het tikt enórm aan op de lange termijn. De meeste professionals deden voorheen namelijk niet aan upgrades waardoor je wat geld kon besparen. Nu moet je betalen omdat je anders niet eens je brood kan verdienen.

Doe mij maar programma's zoals Affinity's… ik hoop serieus van harte dat deze programma's doorbreken voor de professionele (print én web) wereld. Sketch 3 doet al een hoop goeds in de digitale wereld, en dat soort ontwikkelingen kan ik echt alleen maar toejuichen.

/einde Creative Cloud rant. ;)
Je bestanden kan je gewoon lokaal opslaan... Dat je niet bij je bestanden kan is dus onzin.
Vind de prijzen voor CC wel wat aan de hoge kant. Voor bedrijven zijn de prijzen prima, maar ik gebruik het thuis gewoon voor hobbie projectjes en sporadisch eens voor freelance dingen naast m'n vaste baan. Ik zou persoonlijk een abbo van 20 euro per maand voor normaal thuisgebruik prima vinden en dat je hem dan op maandbasis kan omzetten naar een commerciele licentie als je in een bepaalde periode de software commercieel nodig hebt.Dit is een voordeel vergeleken met voorheen, toen moest je gewoon nog paar honderd euro neertellen voor een software pakket, nu heb je de keus op maandbasis.

Overigens kan je de software nog een maand gebruiken nadat je uit je CC bent uitgelogd, dus het is niet dat je direct uit je software wordt gekicked als er iets fout gaat.

Ben het wel met je eens dat het makkelijker zou moeten zijn om apps te kiezen. Per app leasen is belachelijk duur en het totaalpakket is nog duurder.
Ik doelde meer op 't volgende:
- Als je je bestanden in hun cloud opslaat kun je er niet meer bij als je niet betaalt.
- Als je je bestanden lokaal bewaard en een poosje niet wilt of kunt betalen, dan kun je die bestanden vaak niet eens gebruiken of openen… ergo, je kan dan óók niet meer bij je bestanden. :)

Voor bedrijven is het vaak wat makkelijker deze kosten weg te schrijven, maar voor freelancers is geen prettige (verplichte) kostenpost. 60+ euro per maand is natuurlijk niet veel, maar per jaar bekeken tikt het aardig aan als vaste kostenpost. Als je een keer een krap jaar hebt ga je wensen dat je een vast pakket had kunnen kopen en zo (in dat krappe jaar) wat makkelijker op deze kosten had kunnen besparen.
polthemol Moderator General Chat @Kapotlood7 oktober 2014 17:30
- bestanden backwards compatible lokaal opslaan

in feite kun je je gehele argumentatie over elk pakket uitwerken als con, maar fair is fair, ik zie grote meerwaarde in wat adobe presenteert met hun cloudoplossing.

Daarbij: bij het volledige pakket een berg fonts (en er zijn niet vaak goede alternatieven te vinden voor professionele fonts, vanaf dat je er hele pagina's mee gaat vullen kom je er snel achter) om te gebruiken, je kunt _alles_ gebruiken van hun software of kiezen voor photoshop/lightroom indien je alleen fotograaf bent.

Keuzes te over, vind de kritiek in ieder geval een beetje makkelijk :)
(en als je ze niet meer kunt bewerken omdat de versies niet matchen, tjah, je kunt dit deels echt wel incalculeren in je businessmodel als je zo hard moet bezuinigen op je uitgaves).
Keuzes te over, maar welke sterveling gebruikt 10.000 fonts? Buiten een drukker die allerlei bestanden van bureaus krijgt zijn er maar heel weinig mensen die al die fonts nodig hebben. De ontwerpers die ik om me heen zie en die ik op 't internet de meest prachtige dingen zie maken gebruiken amper 100 fonts per jaar… en zelfs dat is al veel.

De andere opties qua software is leuk, maar de mensen die ook daadwerkelijk gebruik maken van al die programma's zijn miniem. Het gaat er gewoon om dat het voor de meeste gebruikers geen toegevoegde waarde heeft om een abonnement af te moeten sluiten púúr om de zogenaamde extra's.
polthemol Moderator General Chat @Kapotlood7 oktober 2014 18:59
mwah afhankelijk van wat je doet, zijn 100 fonts ook al een lading centen (het punt is trouwens dat ik kan kiezen, niet dat ik ze allemaal wil gebruiken), maar buiten die discussie om even:

mensen oordelen nu op basis van wat ze hebben, niet naar wat ze krijgen. Het argument "ik heb de nieuwe appluicaties niet nodig" vind ik eigenlijk een non-argument. In de jaren 50 had men photoshop ook niet nodig ;) (ben wel een beetje aan het chargeren hoor :) )

Ik gebruik die programma's trouwens wel, vind het heerlijk werken dat ik simpel van zaken een kleurenschema kan maken om een basis-start te hebben, ik gebruik mijn ipad regelmatig om dingen uit te schetsen als ik aan het treinen of bussen ben en teken het verder uit daarna op mijn desktop.

De samenwerkopties erin zie ik als een dik pluspunt als je in teamverband werkt.

Ik denk wat het grootste probleem is of rede voor weerstand:
1. je moet afstappen van het idee "bezit van software";
2. het gebruiken van het totaalpakket zoals ze het nu presenteren / voor ogen hebben, zal voor veel professionals en diehards een aanpassing in hun workflow vereisen. En als mensen ergens slecht in zijn dan is het hun workflow aanpassen.
Leg mij eens uit dan hoe je lokale PSD bestanden opent wanneer je stopt met CC?
Je kan toch CS6 producten kopen zonder creative cloud, en op de oude manier werken? Of zie ik iets over het hoofd?
Op ten duur is CS6 natuurlijk hopeloos verouderd, dus dat is alleen maar uitstel van executie. Het probleem van CC is dat je voor nu en altijd moet betalen om én bij je bestanden (in de CC) te kunnen, én om deze bestanden überhaupt te kunnen openen.

Stel dat je als professional bezig bent en je maakt een paar krappere maanden mee. +€60 per maand kan dan ineens een vervelende kostenpost zijn. Als je voorheen om het jaar een upgrade van de Creative Suite kocht voor ongeveer 700 euro, dan is dat omgerekend 29,16 euro per maand voor alles wat je nodig hebt. In een krap jaartje zou je 'n upgrade nog een jaartje kunnen uistellen waardoor je nog meer bespaart.

Met CC betaal je na het eerste jaar ruim 60 euro per maand. Je krijgt er meer programma's bij, maar de meeste professionals gebruiken al die programma's niet. Daarnaast is het áltijd 60 euro per maand, ongeacht je financiële/zakelijke situatie. Want niet betalen betekent niet kunnen werken.
polthemol Moderator General Chat @Kapotlood7 oktober 2014 17:24
aan de andere kant: als je als bedrijf het niet trekt om voor je coregereedschap 60 euro per maand te moeten betalen, dan is je bedrijf al gewoon niet echt levensvatbaar misschien ? ;)
Ik heb het ook niet over een bedrijf maar over freelancers :) En als freelance ontwerper/dtp'er (bijvoorbeeld) kún je wel eens enkele maanden minder tot geen werk hebben. En dan hakken alle kosten er dubbel zo hard in, óók de 60+ euro in de maand voor CC. Elke cent die je niet hoeft uit te geven is dan meegeholpen, maar dat is dan onmogelijk bij Adobe CC (zonder betalen kun je in dat geval ook niets verdienen).
polthemol Moderator General Chat @Kapotlood7 oktober 2014 17:32
dan klopt je businessmodel simpelweg niet als die ene maand je de kop kan kosten. Dat is simpelweg het risico van ondernemen.

(moet de benzine ookg ratis zijn bv. voor die zzper ? misschien minder inkomen maar hij moet wel rijden, enz.)
Een hoop freelancers in de grafische industrie hebben nu eenmaal stille maanden op z'n tijd. Zeker met de economie zoals hij er op 't moment voor staat. Ik zeg ook niet dat de 60,- per maand je de kop kan kosten, maar het is een kostenpost die élke maand terug komt. En als je een paar stille maanden hebt tikt dat aardig aan.

Met je opmerking over de "gratis benzine" sla je de plank volledig mis in ieder geval. Het gaat er niet om dat het "zielig" is voor freelancers, maar dat het abonnement-gebeuren gewoon niet voor iedereen een goed idee is. Het is gewoon niet nodig omdat de meeste features die ze er die paar keer per jaar bij stoppen amper gebruikt worden. Ik heb sinds CS5 en legio features voorbij zien komen die ik nog nooit iemand heb zien gebruiken… en om dan juist dáár een abonnement voor te moeten afsluiten is gewoon niet voor iedereen.
Anoniem: 457607 @polthemol8 oktober 2014 00:26
Eigenlijk gaat het daar toch niet over. Er is geen technische noodzakelijkheid tot een cloud only produkt, maar toch forceert Adobe deze, waardoor je letterlijk levenslang gegijzeld wordt door Adobe.

Het doet er niet toe voor welk bedrag dat is, het is een conceptueel onnodig en beperkend iets.
Ik ken meerdere bedrijven die CS6 hebben aangeschaft en verplicht werden te upgraden naar CC. Behalve dat je als bedrijf het aankoopbedrag van CS6 in één keer kan afschrijven en feitelijk je aangeschafte product waardeloos word, word je tevens verplicht gesteld gebruik te maken (en te betalen!) van een productvorm waarvoor je nooit hebt gekozen. Buiten het feit dat er per land verschillende tarieven gehanteerd worden door Adobe.

Al met al heeft Adobe het allerberoerdste gijzelingsmodel waar ik ooit van gehoord heb. Het internet staat er vol mee.
Oke, daar hebben jullie gelijk in. Ik denk dat het idee goed is, maar de uitvoering niet. Zelf gebruik ik enkel PS (student) en heb ik geen last van dit CC model, maar ik kan begrijpen dat dit voor veel bedrijven een probleem is.

Al is Adobe niet de eerste die dit doet, zo heeft AutoCAD ook een cloud service (115dollar per maand). Maar kan je files nog wel inzien met een viewer maar niet bewerken.
Ik denk dat Adobe geen andere oplossing zag - photoshoppen is een werkwoord geworden, terwijl maar een klein percentage daadwerkelijk het product kocht, de rest zit in het illegale circuit. Het is niet bedoeld voor huis/tuin/keuken gebruiker, maar voor de professional, maar het gebruik ligt in die huis/tuin/keuken veel hoger.

ik heb persoonlijk geen last van het cloud-model, betaal 10 euro per maand voor PS+LR. Voorheen moest ik daar ~750 euro per versie voor betalen, dat betekend 6 1/2 jaar die ik hiermee overbrug.
Volgens mij vindt Adobe het niet erg dat hun software zo makkelijk te cracken is, anders zou dit al lang aangepast zijn. Doordat er veel cracks in de omloop zijn kent iedereen het, en willen mensen die er evaring me hebben (voormallig:huis/tuin/keuken) deze software hebben bij professional gebruik.
Bij professional gebruik kan je immers geen gecrackte versie gebruiken. Ik denk dat ze de gecrackte software als reclame zien.

En ik moet eerlijk toegeven dat ik ook eerst cracked heb gebruikt, nu een studenten versie heb gekocht. en later waarschijnlijk een normale versie...

[Reactie gewijzigd door Rubm93 op 23 juli 2024 20:04]

dat klinkt aannemelijk ware het niet dat het beveiligen van software niet zo heel simpel is, drm/always-connected oplossingen werken een stuk beter (voor de maker).
Anoniem: 457607 @z1rconium8 oktober 2014 00:29
Ik geloof niet dat de reden de gekraakte versies zijn, dat is willens en wetens, zoals Microsoft dit ook met Windows en Office "toeliet".

Het probleem zat hem denk ik eerder in het feit dat gebruikers niet meer upgraden, men blijft op een oudere versie hangen omdat die gewoon goed is, en doet daar dan jaren mee. Die keuze is nu volledig weggenomen. Het maakt niet uit voor welk bedrag per maand dat is, wat uitmaakt is dat het een levenslang gijzelingsmodel is.
En dan heb je al de hoofdprijs voor CS6 betaald, krijg je ook nog een prijs per maand voor je kiezen...
Anoniem: 457607 @Kapotlood7 oktober 2014 11:30
Helemaal mee eens. Het is een levenslang gijzelingsmodel. Adobe brengt het nu behoorlijk goedkoop waardoor velen instappen, maar dat is dus het begin van levenslang betalen, als is het alleen maar om je bestanden te kunnen openen.

Het is een super asociaal en evil model. Het is alleen maar bedacht om de cash flow gaande te houden, aangezien steeds minder mensen de nieuwste versie kochten, de oudere versies waren immers goed genoeg.

Office gaat dezelfde kant op. Office 2007 is voor bijna iedereen goed genoeg, dus dringt men het abbo model op. Nu nog goedkoop en met een keuze, maar ook die teugels zullen aangetrokken worden. Levenslang betalen voor een Office pakket dus.

En ik ga er vanuit dat ook Windows naar het abbo model gaat uiteindelijk. Dit betreft allemaal software die aan het einde van zijn curve zit. Men kan geen geld meer verdienen aan nieuwe versies, dus vandaar het abbo model.
Ik ben ook bang dat je gelijk hebt met Office. Ik ben blij dat ik die niet hoef te gebruiken: veel meer dan Word bestanden krijg ik niet, en die kun je in behoorlijk wat alternatieve programma's openen. Daarnaast gebruik ik iWork (op de Mac) als ik 'n keer een Excel bestand krijg. In het ergste geval download ik Open Office of zoiets, dus Microsoft Office zal voor mij gelukkig geen probleem worden.

Adobe daarentegen…

Ik hoop écht dat er bruikbare alternatieve professionele programma's gaan komen. De link die ik gaf naar Affinity doet gelukkig al een heleboel goed, én is spotgoedkoop vergeleken met Illustrator. Nu nog een fatsoenlijke Photoshop en Indesign concurrent… (En nee, Pixelmator, Gimp e.d. zijn geen professionele alternatieven). ;)
Anoniem: 457607 @Kapotlood7 oktober 2014 12:36
Het probleem met het concurreren met bijvoorbeeld Photoshop is niet om ongeveer dezelfde features te hebben. Het zit hem in de kennis. Professionals hebben er jaren over gedaan om Photoshop onder de knie te krijgen. Een programma wat hetzelfde kan maar op een andere manier is daarom een zeer onaantrekkelijke optie.
Dat valt vooralsnog redelijk mee. Sketch van Bohemian Coding is een behoorlijk succes in de web/app design wereld. En Adobe Indesign is destijds ook groot geworden in de tijd dat Quark Xpress de "alleenheerser" was. Ook omdat Quark duur en niet altijd even handig was, maar ook omdat Indesign een setting had waarmee je nagenoeg alle toetsencombinaties van Quark Xpress kon nabootsen.

Een onaantrekkelijke optie zou ik 't niet willen noemen. Het hangt er een beetje vanaf hoe de concurrent hun product op de markt zet. Vroeger was Dreamweaver ook één van de meest gebruikte programma's… ook dat is behoorlijk omgezwaaid met programma's als Espresso en Coda :)
Anoniem: 457607 @Kapotlood7 oktober 2014 13:14
Ik had wellicht een onderscheid moeten maken tussen de core produkten (Photoshop, Illustrator, Premier) en de 20 meuk applicaties die Adobe er omheen heeft, welke wel serieuze concurrentie kennen.
Oh sorry, ik wist dat je je richtte op Photoshop, Illustrator en Indesign. Daar was mijn reactie ook op gemaakt :)
Mooi nieuws voor de GFX-bewerkers! Ik vind Adobe persoonlijk de sterkste software mbt het (na)bewerken van video- en foto files. Zover ik kan zien, kan ik de Apps ook gratis downloaden zonder Creative Cloud abonnement, wellicht dat er extra features en in-app aankopen vrij komen met een abonnement.
Een Creative Cloud abonnement is verplicht om de apps uberhaupt te kunnen gebruiken, er zitten geen in-app aankopen in verborgen. ;)
Naar mijn mening bedient de applicatie puur het Adobe Creative Cloud-abonnement. Je kan de gedigitaliseerde tekeningen gebruiken in Adobe Illustrator, Photoshop en de nieuwe iPad-app Adobe Illustrator Draw, waarin je ze als vector-bestand inlaadt en dus oneindig kan inzoomen om tot in de puntjes te bewerken. Exporteren naar andere apps op de iPhone en iPas is helaas niet mogelijk. Adobe Shape CC is vooral een goed visitekaartje voor Adobes eigen softwarepakket.
Ze moesten bij Adobe wel naar de cloud gaan. Adobe streeft ernaar te innoveren en zo snel mogelijk op de markt in te spelen, in januari, juni en nu in oktober waren er dit jaar updates. Als bedrijf schaf je niet zo snel 3 keer in een jaar een nieuwe versie a €700.- aan.

Daarnaast merk ik echt dat ik door de cloud een stuk sneller mijn werk kan doen, helemaal met deze laatste oktober update waardoor je nu in de meeste core applicaties een "bibliotheek" paneel hebt waar, als je er iets in opslaat, het wordt gesynchroniseerd met de cloud, en je het vervolgens in een andere applicatie weer kunt gebruiken.

Over bestanden opslaan en er vervolgens niet meer bij kunnen ben ik het ook niet helemaal mee eens. Je kunt Photoshop of Illustrator bestanden natuurlijk in de meeste gevallen als .PDF opslaan en gewoon nog bekijken en in sommige gevallen ook nog weer bewerken (met bijvoorbeeld andere (gratis) software).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.