'ING is koploper met storingen bij gemiddeld twee storingen per maand'

Klanten van ING hebben dit jaar op 142 dagen last gehad van storingen, waarvan 18 dagen met grote storingen. Daarmee is ING volgens Allestoringen.nl momenteel de koploper als er wordt gekeken naar het aantal storingsdagen bij Nederlandse banken, gevolgd door de Rabobank en ABN Amro.

Volgens Allestoringen.nl kende ING deze maand, waarbij gerekend is tot en met 29 september, al twintig storingsdagen waaronder drie grote storingsdagen. De bank zou in vergelijking met het aantal storingsdagen over dezelfde periode vorig jaar een stijging van 216 procent noteren. ING zou gemiddeld tweemaal per maand kampen met een grote storing, naast tientallen kleinere storingen, en daarmee koploper zijn in de ranglijst van banken met de meeste uitval.

Op nummer twee staat de Rabobank met 17 grote storingen dit jaar en 115 storingsdagen, gevolgd door ABN Amro met 14 aanzienlijke verstoringen en 101 storingsdagen. SNS Bank doet het relatief goed met slechts 1 grote storing en 11 storingsdagen. Over het geheel zouden de vier grote banken tot en met september dit jaar 165 procent meer storingen hebben dan in dezelfde periode in 2013.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-09-2014 • 14:51

139

Reacties (139)

139
125
96
8
2
6
Wijzig sortering
Allestoringen.nl blijft een vrij aparte maatstaaf voor het aantal fouten dat een bedrijf heeft. Ze baseren zich immers niet op echte storingen, maar op meldingen die klanten doen. Op het moment dat ik geen internet op m'n desktop heb en ik kan daardoor niet bij ING/ABN/whatever, en ik tweet daar over, dan is dat al weer een melding. Aangezien ING groter is dan de anderen zullen er in absolute aantallen natuurlijk op deze manier vaker storingen gemeld worden. Ik zou wel willen zien wat het daadwerkelijke aantal storingen is geweest, dus niet hoeveel storingen men op Facebook/Twitter heeft gemeld. Op het moment lijkt het zelfs een zeer zware storing, doordat nieuwssites hier over Tweeten en dat deze geretweet worden.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 23 juli 2024 04:14]

Zo werkt het niet. Er moeten meerdere mensen zijn die aangeven dat er een storing is. Misschien checkt Allestoringen het ook zelfs even wat ook zo gedaan is.

Zie hier hoe Allestoringen werkt: http://allestoringen.nl/over-ons/ Je aannamen is dus niet correct.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 23 juli 2024 04:14]

Zo werkt het niet. Er moeten meerdere mensen zijn die aangeven dat er een storing is. Misschien checkt Allestoringen het ook zelfs even wat ook zo gedaan is.

Zie hier hoe Allestoringen werkt: http://allestoringen.nl/over-ons/ Je aannamen is dus niet correct.
Het onbetrouwbare is, dat men ook meet via social media. Mocht je als bank, een sporttoernooi sponsoren dan lijdt dat snel tot een valse positive.

Zo had abnamro, tijdens alle dagen(10-16feb 2014) van het ABN-AMRO bank tennis-tournooi een storing volgens alle-storingen.nl.

Zo'n valse storingsmelding, is niet alleen schadelijk voor de aanzien van die bank, of ons betalingssysteem. Maar ook heel schadelijk voor de sponsering van dat soort evenementen.
Allestoringen combineert verschillende meetmethodes om problemen vast te stellen, inclusief het tellen van storingsmeldingen op sociale media zoals Twitter en Facebook..
Een retweet van een storingsmelding kan ook worden gezien als storingsmelding, dus hij heeft (mogelijk) toch een punt.
Er is vanaf 11:50 een storing bij iDeal. Heb je er ook last van? Laat dan hieronder een reactie achter.
Grafiekje (op de pagina) geeft na 9 uur geen storingsmeldingen meer aan...
Op de hoofdpagina van iDeal is de grafiek wel correct: http://allestoringen.nl/storing/ideal
Op de storingspagina vind je (..) tweets over de betreffende dienst.
(..)
De grafiek op de storingspagina toont het aantal storingsmeldingen dat we per kwartier hebben ontvangen (de blauwe lijn).
Er zijn twee mogelijkheden:
  • Ofwel ze hebben ontzettend hippe natural language processing om vast te stellen of een tweet al dan niet betrekking heeft op een storing (en zeggen daar niks over op hun about pagina...).
  • Ofwel ze gaan er blind vanuit dat "tweet" synoniem is aan "storingsmelding". (Immers, [ ING | ABN | NS | Ziggo | whatever ] is een groot bedrijf, dus is het ontzettend saai en dus zal er nooit iemand over tweeten... behalve dan om een storing te melden.)
Zelf zeggen ze:
Allestoringen biedt het weerbericht van de digitale wereld: zoals het weerbericht vertelt waar het regent, zien wij wanneer technologie faalt.
Maar het punt is niet dat techniek faalt, het echte probleem is dat een heel groot deel van de mensen techniek niet snappen en er daarom niet of uiterst gebrekkig mee om kan gaan.

En ja, in een samenleving waar techniek een steeds grotere rol gaat spelen lijkt het mij meer dan terecht om voor die situatie het woord "probleem" te gebruiken...
Ze baseren zich immers niet op echte storingen, maar op meldingen die klanten doen.
Op zich geen slechte maatstaaf. Zo zie je beter welke maatschappelijke impact een bepaalde storing veroorzaakt.
Wat dat betreft kunnen banken honderden storingen per dag hebben zolang het de service niet negatief beinvloed.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 23 juli 2024 04:14]

Op zich geen slechte maatstaaf. Zo zie je beter welke maatschappelijke impact een bepaalde storing veroorzaakt.
Zoals Anoniem: 601896 terecht opmerkt hierboven, is dit soms toch wèl een slechte maatstaaf.
Oja.... Allestoringen.nl gebruikt toch twitter als bron? Lekker betrouwbaar....
Wat is de gemeenschappelijke deler van deze banken? Gebruiken ze de zelfde soort systemen? Of is het aantal verstoring te verklaren door de hoeveelheid innovatie die ze doorvoeren? Wie het weet mag het zeggen.

Edit: lees ik het goed dat deze banken gemiddeld 100 storing dagen hebben per jaar? Dus bijna 1/3e van een geheel jaar storing? Cummulatie doorlooptijd van de verstoringen.

[Reactie gewijzigd door gubyan op 23 juli 2024 04:14]

De manier waarop Allestoringen.nl werkt is door te kijken op social media of er geklaagd wordt over een site/bedrijf. Als je kijkt naar de grafiek van ING op het moment (en de berichten die er bij horen), dan ziet het er naar uit dat er eerst wat mensen hebben geklaagd, waarna er door retweets van nieuwsberichten weer een piek ontstaat. Stel Tweakers.net zou op Twitter melden dat ING een storing heeft, en 100 mensen retweten dat, dan heeft ING volgens Allestoringen inderdaad een probleem.

Pak je Allestoringen er op het moment bij, dan zou de Rabobank nu ook mogelijk een storing hebben, net als UPC, Tele2, Whatsapp en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij telco's en internet providers is het nog grappiger: mensen die problemen hebben met hun eigen hardware worden ook geteld als storingmelders.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 23 juli 2024 04:14]

Echt wetenschappelijk is het inderdaad niet. In hun "over ons" leggen ze uit dat een storingsmelding niet betekent dat er ook daadwerkelijk een storing is. Eventuele klanten van het bedrijf dienen voor zichzelf vast te stellen of dat inderdaad het geval is, en of dat ook voor hun geldt. Ligt de storing echter in het verleden, dan kan dat niet meer worden vastgesteld.

Wat je je dus gaat afvragen, is hoeveel vals positieve metingen in deze uitslag zijn verwerkt.

Bovendien is het voor mij als klant erg belangrijk of ik hier last van heb. Ik ben klant van ING, en heb vandaag twee keer gebruik gemaakt van hun online diensten. Hoewel er een storing was met Mijn ING, heb ik er geen last van gehad. Deze meldingen zeggen wel iets over de kwaliteit van ING, maar ik heb persoonlijk geen reden om ontevreden te zijn.

Wat vooral belangrijk is bij een storing, is hoe snel deze verholpen is. Als mijn bank een grote stroring heeft, en deze binnen vijftien minuten kan oplossen, denk ik dat ik daar geen problemen mee heb. Duurt diezelfde storing de hele dag, of zelfs langer, dan is dat een ander verhaal. Let wel: "storingsdagen", in de definitie van Allestoringen.nl, zelfs grote storingsdagen, kan om een zeer kort probleem gaan, op een irrelevant moment. Interessanter zou dus zijn, totale storingsminuten per jaar, of gemiddelde onderbrekinsinterval. Mede door de methodologie van allestoringen.nl weten we hier, in ieder geval via hun, niets over.

En dat terwijl allestoringen.nl wel de paladin van de digitale dienstenonderbreking pretendeert te zijn. Ik waardeer hun pogingen, werkelijk. Maar meer dan indicatieve statistieken kunnen ze niet afgeven, door een beperkte methodologie. Ik begrijp ook wel dat ze op een goedkope manier een zo correct mogelijke indicatie proberen te geven. Maar om, in zo'n persbericht te stellen dat je de wijsheid in pacht hebt...

"Rekeninghouders van ING hebben dit jaar tot nu tot 142 dagen last gehad van storingen, waarvan 18 dagen zeer grote storingen." is de eerste zin van het persbericht. Geen spoor van de meetonzekerheid hier. Ik ben een klant van de ING. Had ik 142 keer last van een storing dit jaar? Had ik 18 dagen last van een storing dit jaar? Nee. Ik denk dat ik één keer tegen een gedeeltelijke storing aanliep, waarbij ik mijn betaalrekening(en) niet kon raadplegen...
Sterker nog, als 5 mensen tegelijkertijd iets negatiefs melden op Twitter over een site of bedrijf, gaat bij allestoringen al een rood lampje branden. Allestoringen.nl is dus ook absoluut geen goeie bron voor nieuwsberichten!
Juist, dat plaatst het hele verhaal weer in perspectief en iets voor nu.nl

Thanks Shadow
Vraag me af hoe betrouwbaar een site als allestoringen.nl is. Als dit niet zo hoog is dan gaat de vergelijking ook mis.
Allestoringen.nl is niet heel erg betrouwbaar. Ze kijken namelijk niet alleen of er ook écht een storing is, als een bepaald aantal mensen (ik weet even de drempel niet) roept dat ze site X niet kunnen benaderen, classificeert Allestoringen.nl dat ook al als een storing van site X.

Terwijl het best zo kan zijn dat de mensen met problemen allemaal bij 1 provider zitten die problemen heeft (met bijv routering, DNS-server etc), terwijl er met site X op zo'n moment dan niks aan de hand is.

Hooguit is het een indicatie dat er iets aan de hand zou kunnen zijn, maar als bron voor serieuze statistieken zou ik Allestoringen.nl persoonlijk nooit gebruiken, daarvoor zijn hun methodes gewoon te onbetrouwbaar en niet transparant genoeg.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 04:14]

Het zou interessant zijn om de oorzaak van de storingen te kunnen vermelden. Dat blijft vaak maar vaag. En zou het ook zo kunnen dat meer mensen de website kunnen vinden van allestoringen.nl en zo beter in kaart is gebracht welke storingen er zijn?
Nog interessanter zou volgens mij zijn of het grote of kleine(re) storingen betreft. Ik heb liever 10 kleine storingen met kleine impact dan 1 grote storing met grote impact. En bovendien ben ik benieuwd hoe deze verdeling is gezien het marktaandeel. Een bank met meer klanten zal ongetwijfeld meer klachten krijgen op sociale media waar AlleStoringen.nl zijn data verzameld.
Bekijk het plaatje. Het aantal grote storingen gaat het om. Het totaalaantal ligt nog hoger.
Ik heb sowieso twijfels over de bron. Ik heb wel eens gekeken op die site en dan zie je storingen staan bij bijvoorbeeld de ING terwijl ik in de browser ernaast gewoon aan het bankieren ben.
Maar is de oorzaak al gevonden? Komt het door outsourcing? Of door gebrekkig onderhoud om de kosten zo laag mogelijk te houden (zodat de baas nog een bonus kan krijgen).
De oorzaak bij de ING en bij de Nederlandse banken in het algemeen, is dat de focus heel erg ligt op het uitbreiden en vernieuwen van internet- en mobiel bankieren.
Dat gaat ten koste van de stabiliteit.
Anoniem: 120693 @Left29 september 2014 15:56
Stond dat in een persbericht wat we gemist hebben? Werk je er soms? Of gok je maar wat zoals iedereen hier?
Er zijn erg veel servermigraties bezig op het moment, ze willen alle servers die verspreid over heel Nederland zitten op 1 plek gaan onder brengen.

Blijkbaar word het niet gewaardeerd als je zegt waar een deel van de ellende vandaan komt :X

[Reactie gewijzigd door Livecrew011 op 23 juli 2024 04:14]

Single point of failure?

Ik snap niet wat daar nu slim aan is, behalve dat het ze vast minder zal kosten.

Beter om eerst te investeren in stabiliteit in plaats van riskante migraties te doen.
Jasper heeft het fout overigens.
Je wordt waarschijnlijk gedownmod omdat t niet klopt wat je zegt. Iets met klok en klepel.
1x brand en........ :X iets met ns/prorail paar jaar terug
Mensen denken waarschijnlijk dat je loopt te trollen omdat bij je beroep staat dat je leraar bent.
Dat ben ik ook :+

[Reactie gewijzigd door Livecrew011 op 23 juli 2024 04:14]

Anoniem: 189749 @Iftert29 september 2014 14:56
Wat de oorzaak ook is, de ING klanten ondervinden hinder van de storingen. Waarschijnlijk is het een combinatie van oorzaken.

Een bank mag gewoon geen storing hebben klaar. Het gaat om geld, vertrouwelijke informatie die moet absoluut secuur en veilig worden behandeld.
Misschien dat juist daarom vaak onderhoud nodig is? Ik zou niet zo snel concluderen dat een bank die meer storingen heeft de informatie minder secuur en veilig behandelt. Misschien is het wel andersom en laten andere banken sneller issues liggen en wachten ze tot regulier onderhoud om deze te fixen.
Waarom? ING is online 95% van de tijd beschikbaar. Vroeger (pre-internet) was ING maar 25% van de tijd beschikbaar. Waarom is een storing voor ING zo erg?
Omdat je tegenwoordig 100% van de tijd bij je geld wilt kunnen. Toen ING maar 25% van de tijd beschikbaar was, paste dat bij dat tijdsbeeld, inmiddels moet alles continue en real-time; vandaar dat het dus een probleem is.
Beetje omgekeerde wereld: de banken (en overheid) duwen ons klanten meer en meer richting digitaal betalen en we zijn nog niet zo ver verwijderd van een cashloze maatschappij (god, of wie of wat dan ook, behoede ons ervoor!).

Het is overigens alweer een tijd geleden dat er voor het laatst berichten waren over ddossen op banken. Over banking trojans en andere gerelateerde ongein is echter geen gebrek aan info (alleen geen info over getroffen banken in de MSM).

Het komt daardoor op mij allemaal over als een "downplay". Er is ze natuurlijk veel aan gelegen dat wij (consumenten) maar vertrouwen in die instellingen/systemen hebben en vooral houden. We zouden ons geld toch allemaal weer in een oude sok gaan bewaren. Horror voor de banken!
Dan neem je toch een tweede bankrekening (van een andere bank) erbij. Als het zo kritisch is, als je even niet bij geld kan, dan regel je daar toch iets voor?
Heb jij (keepow) ook maar enig idee wat hier allemaal bij komt kijken? Heb je een schatting wat voor getallen je ook maar ongeveer in je budget zou moeten hebben staan?

[Reactie gewijzigd door De_Koele_Man op 23 juli 2024 04:14]

Teveel onderhoud denk ik eerder. Dat is de trend, veel en snel je wijzigingen live zetten. Ik denk dat daar de pijn zit. Dat zijn nieuwe trends als continuous delivery waarbij het idee leeft dat software iets wat uit de kraan komt en je zomaar even automatisch getest en gedeployed live kan zetten. Iedere wijziging is een risico. Dat heeft allemaal niet zoveel te maken met de kwaliteit van de techneuten, dat zal zoals overal zijn, je hebt goede en minder goede. Maar het zegt meer over hoe ICT gemanaged word. Iedere techneut kan je vertellen dat beslissingen over ICT aangelegenheden in de regel niet door de mensen met kennis van zaken genomen worden. Alle grote organisaties doen hier tegenwoordig aan, we scrummen en leanen erop los, devops en CD, hoe richt je je software productie straat in? Bij een organisatie als deze zou juist betrouwbaarheid en beschibaarheid op nr 1 moeten staan en zorgvuldig software ontwikkelen. Dat kost tijd. Doe een paar keer per jaar je releases en dat moet het zijn. En niet laten leiden door hippe hypes en waan van de dag. Het is geen facebook.

[Reactie gewijzigd door wimdebok op 23 juli 2024 04:14]

Anoniem: 601896 29 september 2014 14:55
De enige momenten dat ik met een storing van mijn bank wordt geconfronteerd, is als ik het lees op een nieuwssite.

Ik log een keer of 6x per maand in denk ik, voor het bekijken van saldo, of doen van overboekingen. En meestal ben ik ook in 5 a 10 minuten klaar. Dus de kans dat mij het overkomt is niet zo groot.

Sterker, nog ik zit bij 2 banken, weigert de ene, dan moet het erg toevallig zijn dat de ander het ook niet doet.

Systeem-afhankelijkheid is een keuze.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 23 juli 2024 04:14]

Dat komt ook redelijk overeen met mijn ervaring. Ik gebruik internetbankieren al sinds het bestaat (geen idee hoeveel jaar dat is, maar flink wat in ieder geval) en vaak ook. In die tijd heb ik twee keer een storing meegemaakt. Eenmaal helemaal in het begin. Dat was toevallig wel op een voor mij heel onhandig moment, ik moest een belangrijke betaling doen. De tweede keer was vrij recent, midden in de nacht toen ik min of meer uit verveling mijn saldo wilde checken en betalingen controleren.

Uiteraard kan het heel vervelend zijn als er een storing is en het kan in uitzonderlijke, individuele gevallen voor klanten heel vervelende gevolgen. Maar ik vind de media-aandacht erover wel wat overtrokken in Nederland. Gevoed natuurlijk door mensen die zodra ze één keertje niet kunnen inloggen, gelijk twitter en facebook vol spammen, in plaats van even rustig adem te halen en het na een uurtje nog een keer te proberen.

Hierboven zegt iemand dat je er in België nooit wat over hoort. Het zou best kunnen dat ze daar de zaken beter onder controle hebben, maar het zou ook kunnen dat de media (en klagers op twitter e.d.) er minder paniekerig over doen. Of een combi natuurlijk.
Toch wel een erg kwalijke zaak. En dan doel ik niet alleen op de ING. We moeten tegenwoordig alles online regelen. Des te belangrijker is het dan ook dat je hier ten alle tijden bij kunt. En op deze manier wordt dat toch steeds lastiger.

Gaan deze storingen op voor zowel de particuliere als zakelijke gebruikers? Ik kan me indenken dat die laatste groep er helemaal problemen mee kan krijgen als ze niet bij hun bank terecht kunnen.
Een bank had vroeger een uptime van nauwelijks 25% (5 dagen per week 9 tot 5). De website van ING is 95% van de tijd beschikbaar. Wat dat betreft (ondanks de storingen) nog steeds een gigantische verbetering.
Ik vind het zwaar vervelend bij de ING. Inderdaad met regelmaat storingen, hetzij via mobiel, of website.
Zoals afgelopen zaterdag kon ik niet eens geld opnemen of storten :( Wat ook vaak opvalt is dat veel ING automaten vaak op "buiten gebruik" staan. Veel meer dan dat van de andere banken.

Persoonlijk vind ik dat ze hier echt meer mee moeten gaan doen, zwaar on-klantvriendelijk...
*ben ook benieuwd wat er bij de SNS anders is dat ze zulke prestaties weten te halen

[Reactie gewijzigd door NinjaKiwiNL op 23 juli 2024 04:14]

Wat ook vaak opvalt is dat veel ING automaten vaak op "buiten gebruik" staan. Veel meer dan dat van de andere banken.
Ja, dat krijg je als je machine populair is. Dat buiten gebruik houdt in dat hij leeg is.
Is dus geen storing maar buitensporig veel opnames of slecht bijgevuld.
Ik ben wel nieuwsgierig naar het aantal storingen van de KNAB bank. 0 ?
Van dezelfde bron :

http://allestoringen.nl/storing/knab

Rond 14:00 en rond 15:00 was er een storing (of storingsmelding, want dit wordt op één hoop gegooid in deze context).

Gechargeerd: Zet dit af tegen het klantenbestand van de ING en KNAB dan was de impact waarschijnlijk even groot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.