Sensoren in autostoel moeten in slaap vallende chauffeur detecteren

Onderzoekers aan de Nottingham Trent University werken aan technologie waarbij sensoren in de chauffeursstoel continu diverse lichaamskenmerken meten om te bepalen of de bestuurder niet in slaap sukkelt. Zo nodig wordt tijdelijk bijvoorbeeld cruise control ingeschakeld.

Sensoren in autostoelDe Britse universiteit werkt samen met sensorfabrikant Plessey om de sensoren in het textiel te verweven die gebruikt wordt om de voorstoelen te bekleden. De sensoren zijn volgens Innovations in Textiles nodig om een elektrocardiogram te genereren. Naast de hartslag kunnen de sensoren ook transpiratie en andere lichaamskenmerken van de chauffeur monitoren.

Als uit de gegevens blijkt dat de chauffeur in slaap dreigt te sukkelen dan moet de boordcomputer alarm slaan in een poging hem of haar wakker te laten schrikken. Als dit niet lukt zouden de onderzoekers andere veiligheidssystemen willen activeren, zoals functies om de auto in de juiste rijbaan te houden en door actieve cruise control in te schakelen.

Hoewel er al systemen bestaan op basis van camera's die claimen te kunnen detecteren of een bestuurder in slaap valt, zou dit de eerste keer zijn dat er gewerkt wordt met sensoren die onzichtbaar in een autostoel verwerkt kunnen worden. Bovendien stellen de onderzoekers dat de sensoren ook gebruikt zouden kunnen worden om met de verzamelde elektrocardiogrammen bijvoorbeeld een hartaanval te detecteren, waarbij het systeem automatisch een alarmdienst zou kunnen inschakelen.

Wanneer de eerste auto's met dit sensorsysteem op de markt zullen komen is nog niet duidelijk; de firma Plessey werkt nog samen met de universiteit om de technieken te verbeteren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-07-2014 • 11:55

61

Reacties (61)

61
61
51
3
0
6
Wijzig sortering
Nu ik sinds kort wat verder weg van mijn huis werk (1,5h reistijd) kan ik dit soort technologie toejuichen.

Wel wil ik aankaarten dat het natuurlijk absurd is om op de weg te rijden terwijl je weet dat je doodmoe bent. Als je met je eigen leven wilt spelen is dat natuurlijk je eigen keuze, maar een auto die 130 rijdt op de weg zonder actieve bestuurder is natuurlijk een ongeleid projectiel die zo 1, 2 of 10 auto's kan meesleuren met alle gevolgen van dien.

Collega van mij is zelf al eens in slaap gevallen en langs de vangrail afgereden, wakkergeschrokken en aan de kant gaan staan. Later erachter gekomen dat 2km verderop een file stond, je zult als gezin maar achter in de rij van deze file staan... Sindsdien gaat hij nooit meer moe de weg op, of slaap hij langs de weg als hij ook maar iets van vermoeidheid detecteert.

Ik ben zelf al enkele keren gestopt op een parkeerplaats langs de snelweg om even de stoel achterover te doen en een kwartiertje mijn ogen dicht te doen, dit doet wonderen, en ik zie velen met mij hetzelfde doen.

Verder vraag ik me af of de afzetmarkt van vrachtwagens niet vele malen groter is, daar het ondertussen wel bekend is dat chauffeurs vaak langer (moeten) doorrijden dan is toegestaan, en de lijn hierboven doortrekkend is een ongestuurde vrachtwagen natuurlijk nog vele malen gevaarlijker dan een auto.

[Reactie gewijzigd door DJMurtz op 26 juli 2024 15:04]

Vrachtwagens hebben ze GPS dus het langer doorrijden is er niet meer in, omdat dit keihard bestraft wordt en je rijbewijs kan kwijtraken. =)
Nou, dan moeten ze dat dus ook in gewone auto's invoeren!

Enige vraagteken wat ik dan heb: hoe geef je aan als je van bestuurder verwisseld. Dus tijdens ritje naar vakantieadres gaat vrouwlief even rijden en man gaat paar uurtjes tukken.
Dat heeft totaal geen zin, hoe vaak zit jij langer dan 2 uur achter het stuur? Het is geen probleem om 1 of 2 keer per jaar 12 uur op een dag te rijden, maar het is wel een probleem als je dat dagelijks doet. Voor personenauto's zou dit systeem vrijwel nooit aan slaan en alleen maar irritatie veroorzaken.
Ik niet, maar wat dacht je van taxi chauffeurs? Die zitten wel de hele dag in de auto. Als die in slaap sukkelt tijdens een rit naar een klant toe......
Anoniem: 405071 @PdeBie15 juli 2014 18:54
Ook taxichauffeurs horen zich te houden aan de rijtijden wet. Hebben daarom ook een bestuurderskaart ook wel tachokaart
Logisch.

Ik weet wel nog dat ze vroeger(?) een "punchcard" systeem hadden, waarbij er een papieren schijf achter het stuur werd geplaatst. Hierop werd bijgehouden hoe lang de auto al op weg was met de registratieschrijf van de desbetreffende chauffeur. Deze kon dan door controleurs bekeken worden om te verifiëren dat een chauffeur niet te lang op de weg zat.
Een Tachograaf heet zo'n ding en die dingen zijn sinds 2006 verplicht in de gehele EU. Tegenwoordig zijn ze inderdaad digitaal ipv met een papieren schijf.
Anoniem: 405071 @Spookie15 juli 2014 18:53
Ik weet niet wat jij je in het hoofd haalt aan wat er in een vrachtauto zit maar geen opsporingsGPS


1. Vrachtwagens hebben aan boord een tachograaf. Analoog(Papier) en Digitaal(Pasje)
2. Vrachtwagens beschikken NIET over een GPS systeem wat gebruikt kan en mag worden door de opsporingsdiensten. Deze GPS is alleen voor planningsdoeleinden
3. Chauffeurs maken vaak dagen van 12-15 uur. Dat is meer dan zat en toegestaan.
4. Het is mogelijk om de Tacho voor de gek te houden. Analoog met een nieuwe kaart. Digitaal met een magneet op de versnellingsbak.
5. Het is uitermate makkelijk om langer door te gaan dan toegestaan. Kans op controle is minder dan 0.1%
6. Chauffeurs kunnen veel wachttijd hebben gedurende een dag. Dit zorgt er meestal voor dat een chauffeur moe achter het stuur zit. Vooral in containertransport is dit zo of als je beladen word. Dit kan zomaar 3 uur wachten. In deze tijd kan je niet slapen ivm het mogelijk klaar zijn van de vracht. Er word namelijk geen tijd gegeven vaak hoe lang het wachten duurt.
7. 3x per week een rust van 9uur. Dat betekend in de praktijk hooguit 5 a 6 uur slaap. helemaal bij enkeldaagse ritten. En als jij dan 3 dagen achter elkaar 15 uur moet werken dan 9uur rust hebt Dan kan dat fout gaan.

Dus ja deze ontwikkeling zou ZEER goed zijn voor vrachtwagenchauffeurs. En ik zou het ook snel in mijn wagens willen hebben. Het is een feit dat je met dit werk mentaal topfit moet blijven. Iets wat niet altijd lukt. En dan kan je niet zomaar aan de kant gaan staan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405071 op 26 juli 2024 15:04]

Hier moet ik even op inhaken sorry, wij chauffeurs rijden tegenwoordig met digitale passen waarmee fraude erg moeilijk is. De boetes die er aan hangen zijn vooral in DE/NL/BE/FR torenhoog. Chauffeurs moeten om de 4,5 uur rijden(rijtijd) of na 6 uur werken en rijden 45 minuten rusten met een max van 3x per week 9 uur en 2x per week 10 uur rijden , (en nog veel meer regels maar die ga ik niet allemaal opnoemen. Deze zijn simpel met Google te vinden.) doe ik dat niet kan het me 1 tot 2 maandlonen kosten afhankelijk van de overtreding(en).
Afgezien van een incidentele gesjeesde oostblokker komt dit weinig voor. Geen rijtijd meer? Best, gordijnen dicht tv aan happie in de magnetron en een koud pilsje uit de koelkast, morgen weer een dag... Een chauffeur krijgt zijn rust wel (geldt ook voor taxi's en bussen)
En van alle gemakken voorzien. ;)
Af en toe pak ik ook wel eens een powernap ik kan je vertellen dat het echt helpt. Even wat eten en drinken en dan 15 tot 30 minuten even de ogen dicht met zachtjes de radio aan op de achtergrond en je kan erna er weer tegenaan...
Energiedrankjes zoals Red bull maken het nog erger, als het uitgewerkt is krijg je hem 2x zo hard terug.
Waar ik wel gevaar zie zijn die busjes die half Nederland doorcrossen om op hun bouw opdracht te doen. Ik ken wel van die jongens die de hele dag van 5 tot 19.00 bezig zijn. De hele dag met je bakkus in de zon gewerkt en dan nog 2 terugknallen naar huis in de airco. Dat zijn de echte in slaap sukkellaars. En voor die zou dit systeem in een stoel zeer goed zijn.
Met name omdat het een stoel is lijkt het me vrij makkelijk om iedere willekeurige auto/bus in te bouwen.

Als iedereen gewoon zijn gezond verstand gebruikt is het eigenlijk een overbodig systeem.
In landen zoal AUS noord en zuid Amerika kan ik het me nog wel voorstellen met die grote afstanden in Europa lijkt me dit overbodig.

[Reactie gewijzigd door BAS80 op 26 juli 2024 15:04]

Brengt dit niet een soort schijnveiligheid? Dat chauffeurs denken: "Ik maak die 18-uur nog wel even vol. Mijn stoel maakt me wel wakker."
Schijnveiligheid? Meer schijnheiligheid!

Sorry, ik ben voorstander van technologie die de mens helpt in het dagelijks leven. Niet van technologie die de mens probeert te vervangen. Een auto die zelf gaat denken omdat de mens niet in staat is normaal te parkeren, wakker te blijven of zit te Whatsappen, hoeft van mij niet zo zeer.

Voor veel zaken in het leven is er een opleiding nodig en daarna een aantal jaar (werk-)ervaring om de opleiding dagelijks en correct te kunnen uitvoeren. Waarom kan dit niet worden gehandhaafd in tegenstelling tot "we gaan chauffeurs die niet goed uitgerust in de auto willen stappen, gewoon slapend verder vervoeren"?

/edit: helaas ken ik al 1 persoon die nu een paar jaar zo'n zelfparkerende Ford heeft. Geef die persoon een andere auto zonder dat systeem, en je mag van geluk spreken als de voor- of achterbumper er aan blijft zitten. Zo lui/snel zijn we met dagelijkse handelingen vergeten.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 26 juli 2024 15:04]

Helaas ken ik al meerdere personen die een auto met brandstofinjectie hebben. Geef die persoon een auto met een handmatig bediende choke en je mag van geluk spreken als ze hem gestart krijgen.

Nog erger: ik ken mensen met een auto met startmotor, en die staan toch stom te kijken als je ze vraagt of ze je T-Ford even aan willen slingeren!

Oftewel: technologie verandert, en de werkzaamheden van mensen daarmee ook. Doe jij al je was ook nog in de tobbe met het wasbord?

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 26 juli 2024 15:04]

Rare redenatie, er zijn genoeg voorbeelden van menselijke handelingen die zijn geautomatiseerd waar niets mis mee is. Daarbij: iemand die met een automaat heeft leren rijden kan nu ook al niet meer in een auto rijden met handmatige versnellingen, denk niet dat die mensen daar onwijs mee zitten.
Ik kijk er al uit naar de dag dat mensen niet meer zelf hoeven te rijden (te beginnen met snelwegen), zou denk een hoop ellende schelen.

(Ik ben het trouwens wel eens dat mensen zelf moeten bedenken dat ze niet slaperig in een niet zelfrijdende auto moeten stappen)
voorbeelden van menselijke handelingen
Je formuleert precies wat ik bedoel: de mens handelt/bedient iets en of de achterliggende technologie dan analoog, digitaal of zelfs half "artificial intelligence" is; uiteindelijk is de mens degene die de handeling moet initieren.

Dat is ook precies 1 van de redenen dat zeer veel vliegtuigen niet op automatische piloot landen ondanks dat ze het wel kunnen; juist het fingerspitzed-gefuhl van de piloten is cruciaal om een lijnvlucht die laatste paar meters aan de grond te zetten.
Eerst zeg je dat ze op automatische piloot kunnen landen, en vervolgens dat het fingerspitzen-gevoel cruciaal is. Welke is het nou?

In 1930 moesten piloten zo ongeveer elke setting van elk systeem op een vliegtuig me de hand instellen, controleren en nalopen. Nu wordt dat voor 90%+ van de systemen door de computer gedaan... en gaat het veel beter, met minder fouten, niemand vergeet iets, maakt geen aannames, zegt "zal wel goed zitten" en zo voorts.

Trust me - eenmaal goed ontworpen en gemaakt "wint" een machine het nagenoeg altijd van de mens. Er zullen inderdaad heus wel keren zijn waarbij de mens (al dan niet per toeval) iets beter zal doen, maar dat is zeer zeker de uitzondering en niet de regel.

En ik ben een vreselijke autorijd-gek die NOOIT controle over zijn auto aan een computer zal geven, maar ik ben me volledig bewust van het feit dat dit een domme, subjectieve mening is die bijna nergens op slaat ;)
Anoniem: 178824 @Webdoc15 juli 2014 13:28
Het "fingerspitzen-gevoel" is meer een combinatie van goede sensoren en congnitief denkvermogen.

Een computer zal veel taken beter kunnen doen. Voorwaarde is wel dat de computer sensoren moet hebben om alle situaties in te schatten en de software (het cognitieve deel) om dat te verwerken.

Het lezen van een verkeersbord zal niet zo'n probleem zijn. Een mens die aan de kant van de weg staat lukt ook nog wel. Maar wat als er een mens staat afgebeeld op een reclamebord naast de weg? En wat als er een persoon voor datzelfde reclamebord staat? Dit zijn zaken die mensen met hun eigen sensoren en cognitief denkvermogen kunnen inschatten.

Een ander voorbeeld is dat een als je als bestuurder verderop een auto op een parkeerplaats langs de weg ziet parkeren dat je er dan altijd een beetje rekening mee houdt dat die persoon zonder te kijken de portierdeur opengooit. Dat ziijn allemaal hele kleine dingen die je best kunt programmeren in een zelfsturend probleem.

Met rijles is het les 1: het bestyuren van een auto is niet moeilijk. Het anticiperen op het overige verkeer is wat het lastig maakt.
"Het "fingerspitzen-gevoel" is meer een combinatie van goede sensoren en congnitief denkvermogen."

Onze 'sensoren' zuigen best wel als ze situaties tegenkomen waar ze niet voor ontworpen (geevolueerd) zijn.
We moeten het erg hebben van ons denkvermogen en ook dat heeft grenzen.
Anoniem: 178824 @koelpasta15 juli 2014 14:38
Absoluut. De mens heeft zeker grenzen als het gaat om observatie en herkenning. Computers kunnen individuele taken beter dan mensen kunnen. Alleen de gecombineerde handelingen zijn voornamelijk een softwarematig "probleem" wat niet zo simpel is als het vaak lijkt.

Ook heeft de mens een geheugen met herinneringen en kennis van veel zaken. Hoewel die kennis vaak beperkt is zou je in een autonoom systeem deze kennis ook moeten plaatsen en bruikbaar moeten maken.

Een auto kan bijvoorbeeld een neerkomend object kunnen ontwijken. Maar dan moet het systeem wel het verschil weten tussen een (wel te ontwijken) golfbal en (niet te ontwijken) hagel of sneeuw.

Maar ook het herkennen van samengestelde objecten is lastig. Herken maar eens het verschil tussen touw en elastiek aan een stuk speelgoed.

Computers zijn goed in registreren en reageren. Het anticiperen is zo goed als de software geschreven is. En laat ik daar nu (als programmeur zijnde) juist een stuk minder vertrouwen in hebben.
> In 1930 moesten piloten zo ongeveer elke setting van elk systeem op een vliegtuig me de hand instellen, controleren en nalopen. <

En dat hield ze juist wakker ! ;-)
Juist als je niet meer op HOEFT te letten, val je snel in slaap.
Schijnveiligheid? Meer schijnheiligheid!

Sorry, ik ben voorstander van technologie die de mens helpt in het dagelijks leven. Niet van technologie die de mens probeert te vervangen. Een auto die zelf gaat denken omdat de mens niet in staat is normaal te parkeren, wakker te blijven of zit te Whatsappen, hoeft van mij niet zo zeer.
Dat zeg je totdat een in slaap vallende chauffeur je tegemoet komt en je frontaal raakt. De kans dat je het met een snelheidsverschil van 160-200km/u kunt navertellen is minimaal. Ik vond de optie van Jiskefet296 hierboven wel een leuke: meteen het CJIB informeren dat je in slaap gevallen bent. Dronken achter het stuur kan niet meer, maar dit is zeker zo gevaarlijk!

Lexus had trouwens al zo'n systeem, dat vanuit de console de bestuurder in de gaten houdt. Of je de ogen wel op de weg houdt en zo nodig een waarschuwing geeft...
Anoniem: 582487 @Grrrrrene15 juli 2014 12:41
'Lexus had trouwens al zo'n systeem, dat vanuit de console de bestuurder in de gaten houdt. Of je de ogen wel op de weg houdt en zo nodig een waarschuwing geeft..'

dus dat word t volgende: kijk ff naar je vriendin hoe die ligt te slapen.. pakt een snicker uit de midden console
systeem: PLING PLING PLING PLING PLING let op de weg eikel! pling pling pling!! xD

lekker systeem denk ik dan :P
Ja maar gelijk heeft 'ie, hou je ogen op de weg ipv klooien met Snickers of je vriendin :p.
dus dat word t volgende: kijk ff naar je vriendin hoe die ligt te slapen.. pakt een snicker uit de midden console
-- *KNAL*
Kan deze stoel niet gewoon een berichtje sturen naar het CJIB dat de betreffende bestuurder zit te pitten en dat er acceptgiro aan komt?
Wat heb je er AAN als je opslag dood bent misschien? Beter berichtje van ambulance misschien?
Sorry, ik ben voorstander van technologie die de mens helpt in het dagelijks leven. Niet van technologie die de mens probeert te vervangen. Een auto die zelf gaat denken omdat de mens niet in staat is normaal te parkeren, wakker te blijven of zit te Whatsappen, hoeft van mij niet zo zeer.
HAHA!
Maar een auto is toch ook gewoon technologie die de menselijke benenwagen vervangt?
Hoeft dat van jou ook niet dan? ;)

Ik kan begrijpen dat je autorijden leuk vindt maar er is denk ik op zich niks mis met het niet kunnen autorijden. Auto's zijn gewoon tools die je van A naar B brengen. Ze zijn in dat opzich nuttig maar die nuttigheid gaat niet verloren als ze bijvoorbeeld zelf kunnen rijden.
Auto's bestaan net 100 jaar en zijn over een tijd niet meer relevant. Je wint er niks mee door aan dit soort technologie (inclusief het kunnen rijden) vast te houden. Er zijn genoeg andere skills die nuttig zijn.
Geef die persoon een andere auto zonder dat systeem, en je mag van geluk spreken als de voor- of achterbumper er aan blijft zitten.
Ja, maar je moet ergens beginnen natuurlijk. Als straks alle auto's automatisch kunnen parkeren dan kan niemand dat meer met de hand. Is dat erg? Nee, want je zult de skill van handmatig parkeren verder nergens meer op toe kunnen passen. Die skill bestaat er alleen omdat auto's tot nu toe niet in staat waren het voor je te doen.

En hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor computers. Je kan alle bitjes zelf met de hand zetten maar dan was je post op tweakers vandaag waarschijnlijk niet afgekomen. ;)
Ik zou lekker slapend naar werk gaan idd. Even een tukkie doen. auto zal wel op cruise gaan en vanzelf rijden :D
In plaats van dat de auto door blijft rijden in de zelfde rijbaan willen we toch liever dat de auto alarmsignalen afgeeft en juist aan de kant gaat? Wel erg mooi dat de auto dit allemaal kan en dat dit er allemaal aankomt maar de auto zal eerder moeten stoppen..

Want straks hebben we een auto die detecteert dat we lopen de appen, kan die dan ook even het stuur overnemen.. want tja. dan kan ik ook even niet opletten.
Anoniem: 126717 @Spookie15 juli 2014 12:21
Want straks hebben we een auto die detecteert dat we lopen de appen, kan die dan ook even het stuur overnemen.. want tja. dan kan ik ook even niet opletten.
Daar is onder andere Google druk mee bezig. Dit is denk ik meer een tussenstap.
Er vanuitgaande dat we het hebben over de snelweg is doorrijden in je baan met eenzelfde snelheid als verkeer om je heen vreemd genoeg juist veiliger.
Als je auto stil gaat staan dan moet hij eerst een veilige plek daarvoor vinden... de techniek is nog niet zover en blind op de vluchtstrook (die niet overal is) zetten is juist gevaarlijker dan door rijden..

Maar dit geld natuurlijk tijdelijk...uiteindelijk houd het een keer op (benzine op, snelweg houd op etc etc)
In plaats van dat de auto door blijft rijden in de zelfde rijbaan willen we toch liever dat de auto alarmsignalen afgeeft en juist aan de kant gaat? Wel erg mooi dat de auto dit allemaal kan en dat dit er allemaal aankomt maar de auto zal eerder moeten stoppen..
Die auto uit laten vogelen of er een vluchtstrook is, waar die is, en dan vervolgens veilig uit laten voegen lijkt me technisch een stuk moeilijker te realiseren dan de auto op de baan houden en door middel van active cruise control zorgen dat hij nergens tegenaan knalt en dat mensen niet achterop knallen. Mocht de bestuurder weer wakker worden dan heeft het systeem een tijdje afstand en positie moeten houden, in plaats van autonoom door het verkeer naar een veilige stopplek navigeren. Lijkt me een stuk veiliger én eenvoudiger te maken.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 26 juli 2024 15:04]

Anoniem: 528479 15 juli 2014 11:59
Ah dan kan je van de schrik jezelf aan de vangrail knopen, handig!
als cruise control wordt aangezet en je schrikt, dan gebeurt dat niet zo snel lijkt me(?)
Cruise control houd gewoon de snelheid die je op het moment hebt vast, dus geef je een ruk aan het stuur klap je nog gewoon netjes tegen de vangrail.
In het artikel spreken ze van actieve cruise control dus ik vermoed dat dit net iets meer doet dan alleen de snelheid constant houden. Waarschijnlijk wordt het stuur vastgezet zodat je niet kan draaien ofzo.
In plaats van slapend tegen de vangrail gaan?
Ah dan kan je van de schrik jezelf aan de vangrail knopen, handig!
In de praktijk zul je veel minder snel geneigd zijn het stuur ineens te draaien als je schrikt. Ik denk dat veel mensen wel eens ervaren hebben bijna in slaap te vallen achter het stuur. Als je dan wakker schrikt zul je eerder je stuur vast knijpen dan te gaan draaien. Dat gebeurt namelijk alleen in films zo extreem. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar om helemaal niks te krijgen weet je gewoon dat het fout gaat en je hoe dan ook tegen de vangrail botst. Nu word je tenminste nog wakker gemaakt met een helpende crouse control en rijbaan detectie waardoor je in je rijstrook blijft en de auto zich aanpast aan je voor liggers.

Ik zie het als een veel betere situatie dan zonder!
Ieder leven die je kunt redden met technieken als deze is er weer een.

Moet het echter niet weer als "luxe optie" in de duurste modellen worden geïmplementeerd, dan is het effect alweer aanzienlijk verminderd...
Het begint altijd in de luxe modellen. Zo is dat nu eenmaal, zij (de kopers van dit soort modellen) betalen de investeringskost in de technologie, en dan komt het voor de 'rest' beschikbaar.
En luxewagens rijden vaker op de snelweg waar je gemakkelijker in slaap valt dan in het stadsverkeer. De meerwaarde van zo'n systeem op een C1 is redelijk beperkt.
Als je alleen een T-shirt of blouse aanhebt kan ik me wel indenken dat die sensoren mijn lichaamsfuncties kunnen meten. Maar hoe zit dat als ik in een winter een dikke jas aan heb?
Denkt de auto dan wellicht dat er iets met de bestuurder aan de hand is, of zelfs dat er niet eens een bestuurder is omdat er helemaal niets gemeten wordt. (hooguit een sensor die meet wat het gewicht is wat op de stoel aanwezig is.)
Hoe gaat de auto hier mee om? Mag ik dan niet eens aanrijden of zo?
zeker bij vrouwen want die hebben nog een extra laag (BH) dus ik stel voor dat vrouwen uit voorzorg dus topless in de auto moeten zitten ;) :+
Dat zeg jij nu wel, maar ga jij nu eerst maar eens bij de supermarkt staan en vrouwen turfen en dan het percentage achterhalen dat jij wel toples wilt zien. Daar komt ook nog eens bij dat de risico groep voor hartfalen eerder topless zal gaan, dus tel uit je winst. :+
Mogelijk is een stuk verplichtte heropvoeding van de persoon achter het stuur ook beter voor de veiligheid.
Lijkt me wel een fijn idee, dit icm andere 'hulp' systemen mezelf in slaap rijden richting zuid Frankrijk, en wanneer ik wakker word staat mijn auto op de plek van bestemming achteruit in geparkeerd (met caravan _/-\o_ )
" een poging hem of haar wakker te laten schrikken"

"elektrocardiogrammen bijvoorbeeld een hartaanval te detecteren,"

dus je valt in slaap wordt gewekt door je te laten schrikken en krijgt een hart aanval van de schrik en dan detecteert de stoel dat en zorgt dat de veiligheids systemen inschakelen klinkt als een goed systeem om van oudere bestuurders af te komen ;)

maar sirieus klink als een goed systeem maar ben benieuwd hoe het uitgewerkt word
Heeft Mercedes dat al niet auto's zitten?
IK ken iemand en als hij in slaapvalt gaat er een alarm af bij hem.
Ergens bij hem zit er een soort sensor/camera!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.