Onderzoekers aan de Nottingham Trent University werken aan technologie waarbij sensoren in de chauffeursstoel continu diverse lichaamskenmerken meten om te bepalen of de bestuurder niet in slaap sukkelt. Zo nodig wordt tijdelijk bijvoorbeeld cruise control ingeschakeld.
De Britse universiteit werkt samen met sensorfabrikant Plessey om de sensoren in het textiel te verweven die gebruikt wordt om de voorstoelen te bekleden. De sensoren zijn volgens Innovations in Textiles nodig om een elektrocardiogram te genereren. Naast de hartslag kunnen de sensoren ook transpiratie en andere lichaamskenmerken van de chauffeur monitoren.
Als uit de gegevens blijkt dat de chauffeur in slaap dreigt te sukkelen dan moet de boordcomputer alarm slaan in een poging hem of haar wakker te laten schrikken. Als dit niet lukt zouden de onderzoekers andere veiligheidssystemen willen activeren, zoals functies om de auto in de juiste rijbaan te houden en door actieve cruise control in te schakelen.
Hoewel er al systemen bestaan op basis van camera's die claimen te kunnen detecteren of een bestuurder in slaap valt, zou dit de eerste keer zijn dat er gewerkt wordt met sensoren die onzichtbaar in een autostoel verwerkt kunnen worden. Bovendien stellen de onderzoekers dat de sensoren ook gebruikt zouden kunnen worden om met de verzamelde elektrocardiogrammen bijvoorbeeld een hartaanval te detecteren, waarbij het systeem automatisch een alarmdienst zou kunnen inschakelen.
Wanneer de eerste auto's met dit sensorsysteem op de markt zullen komen is nog niet duidelijk; de firma Plessey werkt nog samen met de universiteit om de technieken te verbeteren.