VKontakte-oprichter verlaat Rusland en neemt 12 programmeurs mee

Pavel Durov, de Russische Mark Zuckerberg, verlaat Rusland en neemt twaalf programmeurs mee die aan Vkontakte en Telegram hebben gewerkt. Indirecte aanleiding hiervoor lijkt het bij Poetin-aanhangers in handen vallen van een merendeel van de VKontakte-aandelen.

Pavel DurovOp een Facebook-post kondigt Durov zijn vertrek uit Rusland aan. Durov zegt het niet met zoveel woorden, maar waarschijnlijk moet de reden van zijn vertrek bij de schimmige situatie rond zijn ontslag bij VKontakte gezocht worden. Onduidelijk is of Durov ontslagen is of zelf ontslag heeft genomen bij VKontakte, maar wel duidelijk is dat hij niet blij was met de grote invloed die Poetin-gezinde investeerders hebben op het sociale netwerk.

Durov stelt dat hij en twaalf programmeurs, die onder andere aan Telegram en VKontakte hebben gewerkt, een tijdelijk hoofdkwartier ergens in Midden-Europa hebben opgezet, en dat ze nu op zoek zijn naar een nieuw land om zich te vestigen. De Rus is van plan om samen met de programmeurs een nieuw 'mobiel sociaal netwerk' op te zetten.

Durov doet de oproep aan zowel burgers als regeringen om met ideeën en suggesties te komen voor landen waar het team zich permanent kan vestigen. Voorwaarden die hij stelt zijn vrijheid, een sterk rechtssysteem, een kleine regering, een vrije markt, neutraliteit en burgerrechten. Pavel verklaart niet van oorlog, bureaucratie, politiestaten, grote overheden, socialisme en een teveel aan regelgeving te houden.

De stap van Durov heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor de ontwikkeling van Telegram, ondanks dat Durov Telegram in 2013 met zijn broer startte. De chat-client wordt als opensourceproject ontwikkeld en Telegram Messenger LLP overziet de ontwikkeling vanuit een kantoor in Berlijn. Die organisatie heeft geen banden met VKontakte. Sinds de overname van Whatsapp door Facebook is de populariteit van de Russische chatapplicatie flink gestegen. Durov beweert in de Facebookpost dat Telegram inmiddels meer dan 40 miljoen geregistreerde gebruikers heeft.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

24-04-2014 • 14:51

129

Reacties (129)

129
123
53
1
0
10
Wijzig sortering
Kom maar lekker naar nederland dan :D

Erg zuur trouwens voor die man dat z'n bedrijf onder z'n vingers vandaag gegrist is door Poetin en aanhangsels, dacht dat bedrijven in ieder geval wel met respect werden behandeld, maar blijkbaar niet.

[Reactie gewijzigd door 434365 op 22 juli 2024 17:04]

Hij heeft zelf de bewuste keuze gemaakt meer aandelen te verkopen dan nodig om een meerderheidsbelang (>50%) te behouden. Dat deze vervolgens bij regeringsgezinde mensen zijn terechtgekomen die de aandelen opkopen, en gezamelijk wel een meerderheid vormen, is een risico wat je dan loopt.

Dus niet zozeer uit zn vingers gegrist, meer een risico genomen (al dan niet bewust) wat verkeerd is uitgepakt.
als ik het zo lees vraag ik me toch af of die verkoop wel geheel vrijwillig is gedaan. Er zijn grotere bedrijven in Rusland om zeep geholpen...
Bijna de helft van de aandelen waren van de co-founders van VK. Deze waren uitgecasht en vervolgens werd hij onder druk gezet door zijn nieuwe "partners". Als je kijkt naar zijn beslissingen en interviews/statements zie je vrij duidelijk dat hij nooit vrijwillig zijn bedrijf zou verkopen en vluchten. Hij zag het waarschijnlijk al wel aankomen, want iedereen die enige macht heeft in Rusland moet luisteren naar Putin en anders krijgt diegene het "heel lastig".
Anoniem: 449164 @Xanaroth24 april 2014 17:14
Maar of dit bewust is gegaan of onder druk van de Russische overheid zullen we waarschijnlijk toch nooit weten maar helemaal vrijwillig is het denk ik niet als je het verhaal rond z'n ontslag leest.
hij heeft van te voren zijn eigen aandelen verkocht... gegrist is het niet, gewoon gekocht omdat hij te koop aan bood
Anoniem: 445817 @quinn7724 april 2014 15:34
Mjah, the devil is in the details bij dit soort dingen. Je kunt gelijk hebben, maar het kan ook zomaar zijn dat iemand hem heeft 'geadviseerd' de aandelen te verkopen en dat mensen die het advies van deze adviseur negeren onevenredig vaak betrokken raken bij een dodelijk verkeersongeluk. Hier komen we waarschijnlijk pas achter als Durov op 90-jarige leeftijd een biografie laat schrijven.
Hoe kom je erbij dat bedrijven met respect behandeld worden? Rusland is puur socialistisch dus in theorie zijn alle bedrijven van de staat. Of van Poetin en handlangers, olie? Dat hebben ze allemaal van bedrijven gestolen. Waarvan de eigenaren ook in de gevangenis zijn belandt omdat ze niet braafjes omrolde.
Dat vermoedde ik alleen, ik redeneerde dat Rusland op een of andere manier de laatste jaren respect terug heeft verdient, kijkend naar recent nieuws was dat vast niet door hoe ze omgaan met mensen rechten, dus was mn logische volgende gedachte dat het dan vast een intressante omgeving is voor bedrijven, maar dat valt dus duidelijk erg tegen.
Even over nederland:
Hoe kom je erbij dat Nederlanders met respect behandeld worden? Nederland is puur kapitalistisch en dus in theorie is elke burger in dienst van de bedrijven die het meeste verdienen,

Gas? Dat hebben ze allemaal van de burgers gestolen, burgers betalen een aan olie gekoppelde prijs voor gas en zo kan ik wel even doorgaan...

Ik denk dan ook niet dat Nederland met haar graaicultuur en corrupte wetgeving een optie zal zijn.
Rusland trok sowieso al weinig buitenlandse investeerders aan, net om deze reden: Rusland is jammer genoeg nog zo corrupt dat er helemaal geen rechtszekerheid is. Als Poetin en zijn walgelijke rijke vriendenclub iets willen, nemen ze het gewoon, als iets hen neti aanstaat, vernietigen ze het (letterlijk of figuurlijk) en geen kat die er wat aan kan doen. Daarom is het investeringsklimaat in Rusland gewoonweg Siberisch (pun intented).

Dat is dan ook de reden dat de Russische economie nu krimpt: hun enige rijkdom komt van de verkoop van gas en andere grondstoffen. Eigen innovatie en ondernemingen zijn er bijna niet, en buitenlandse bedrijven riskeren liefst zo weinig mogelijk en blijven dus weg uit Rusland, net omdat elk klein succesje meteen wordt ingepikt door de oligarchen.
Daarnaast is het in Nederland wel goed geregeld. Nederland zou best wel een optie kunnen zijn. Ieder land heeft zo zijn regels, maar Nederlanders geven zelf heel veel om vrijheid van meningsuiting en het homohuwelijk is hier toegestaan. Er is hier veel mogelijk als het om die punten gaat. Zolang je maar geen misdrijf maakt, is in ons landje behoorlijk veel mogelijk zonder al te veel zorgen.
Anoniem: 462912 @43436524 april 2014 18:56
Sja, of ie nou een bedrijf jat of een land, is 'em allemaal om het even. Je kan er lang of kort over lullen, maar Poetin is nou eenmaal een dictator: doe je niet wat ie zegt... Pavel gaat niet zomaar 't land uit.
Pavel verklaart niet van oorlog, bureaucratie, politiestaten, grote overheden, socialisme en een teveel aan regelgeving te houden.
Er zijn voldoende (zinnige) reacties die vergelijkingen trekken met andere landen, wat mij maar 1 ding vertelt: elk land heeft deze punten in zekere mate en er zal vast meer aan de hand zijn dan dit (zoals bijv. bang zijn voor het plotseling van de straat verdwijnen).
Poetin heeft veel, van wat er sinds '89 is losgekomen, weer kapot gemaakt. Een groot verschil: het is nu (veel) inzichtelijker dan toen, dankzij hedendaagse communicatie-technologie, maar je ziet het: Hij valt de Oekraïne binnen en niemand die wat kan doen. Zodra de Oekraïners terugvechten... nouja, volg het nieuws van vandaag maar.
Ik denk niet dat ie het hier leuk vind. Wij zijn nou eenmaal socialistisch ingesteld, wij helpen elkaar graag. Hij niet, zoals hij zelf aangeeft.
Wij helpen elkaar graag? Niet als er iemand gepest wordt. De massa kijkt de andere kant op.
Hij vergat erbij te zeggen: als we er zelf gewin uit kunnen halen.
Hoezo? Pesten is tegenwoordig zo goed als live op TV te volgen. Alles voor de kijkcijfers.
Het gaat er dan ook niet om dat mensen niet kijken. Maar dat mensen niet ingrijpen.
Anoniem: 445817 @johnkeates24 april 2014 15:08
De vraag is wat hij precies bedoelt. Wij hebben een socialistische welvaartsstaat, dat is wat anders als socialisme. In de volksmond wordt dit vaak door elkaar gehaald maar aangezien Durov een Rus is vermoed ik dat hij refereert aan echt socialisme, in de marxistische zin van het woord.
Ik denk dat het een publiciteitsstunt is. Niets meer, niets minder.
Zolang ze de mening van Poetin delen wel ja.
Nederland gaat hem niet worden, als je zijn eisen ziet:
Pavel verklaart niet van oorlog, bureaucratie, politiestaten, grote overheden, socialisme en een teveel aan regelgeving te houden.
Ik zat eerder aan Luxemburg te denken, maar Ijsland is een goeie, kunnen ze zich tegenover het hoofdkantoor van CCCP CCP vestigen... ;-)
huehuh

CCP master race.
Waarschijnlijk Duitsland, omdat hij daar ook al met Telegram zat.
Met het huidige hoeveelheid regels die we hebben, hebben banken en andere grote bedrijven ons onterecht miljarden afhandig gemaakt. Juist omdat er te weinig regels zijn, dus. En voor wat het milieu betreft is het lage aantal regels hier helemaal een ramp.
De regels die er nu zijn, zijn vaak hardbevochten voordat ze tot stand kwamen. Mensen die die regels niet willen, zijn vaak relatief egoïstisch en aan het milieu hebben ze een broertje dood.
hoeveelheid en kwaliteit zijn ook wat betreft regels niet 1 en het zelfde...
Meer regels voor banken, politici, en bepaalde grote bedrijven, minder regels voor kleine ondernemers, is wat we misschien zouden moeten hebben.

Om te beginnen de taxi-markt. Taxi's rijden extreem onbeschoft, althans in Amsterdam, zetten mensen af, en zijn de duurste ter wereld (echt, zoek maar op). En af en toe slaan ze iemand door. Ik ben voor 100 % liberalisering: als taxichauffeur moet je je verplicht laten registreren, een bordje op je dak zetten, en geen strafblad hebben, en verder vind ik dat je geen eisen zou moeten stellen aan taxichauffeurs. Dan gaat de qualiteit waarschijnlijk omhoog en de prijzen omlaag. Op dit moment is het extreem moeilijk om taxichauffeur te worden, je hel een dozijn dure, moeilijk krijgen vergunningen nodig. Veel mensen hebben goede ervaringen met snorders. Goeddd beetje off topic, excuses.
Allemaal rekbare begrippen als je het mij vraagt. Ik schat in dat hij dit bedoeld;
(ik weet trouwens ook wel de eigenlijke betekenissen, maar die zijn veelal veel te uitgebreid, en ik denk dat wat ik hieronder noem een goede samenvatting is van wat veel mensen zullen denken dat die termen betekenen, waaronder dus waarschijnlijk deze Pavel Durov)

Bureaucratie; Constant gezeur over regeltjes en ander gehannes wat je van je werk afleid.
Politiestaten; Amerika, waar je neer word geknuppeld als je net bent overvallen, of al je user data moet overhandigen om te mogen blijven bestaan.
Socialisme; Je product moeten overhandigen onder het mom van 'staatsveiligheid' of 'monopoly' of iets in die trant, ter bevordering van 'gelijkheid'.
Teveel aan regelgeving; Dit is maar een beetje waar, ja we hebben hier een enorm aantal regels, voor alles, maar wees eens eerlijk, zo vaak hebben we er geen last van toch? En ook voor bedrijven valt dat heel erg mee hoor, en daar zijn ook adviseurs etc voor.

[Reactie gewijzigd door 434365 op 22 juli 2024 17:04]

Ik weet wel een land Oekraine :P
ja hoor, Nederland is een politiestaat en socialistisch... 8)7 :X |:(
vergeleken met america kan je ons wel socialistisch noemen imho of dat slecht is is weer een ander verhaal
de definitie van socialisme is nogal vaag en uiteenlopend.

dat we een sociale democratie zijn wil niet zeggen dat we socialistische zijn zoals de meeste mensen dat zouden uitleggen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 17:04]

Hangt inderdaad geheel van je definitie af. Aangezien de overgebleven klassiek socialistische landen op minder dan 2 handen te tellen zijn, en ook al vallen onder de andere kritera denk ik dat Pavel Durov vooral sociaal-economisch bedoelt.

De NLse overheid is aldus Eurostat ruwweg 55% van ons BBP, en de totale belastingdruk na aftrek van alle aftrekposten en optellen van indirecte belastingen voor een alleenstaande die 1 tot 2 maal modaal verdienden is net onder de 50%. Lager voor lagere inkomens en hoger voor mensen die meer verdienen.

In een 100% socialistisch land zouden beide waarden 100% zijn. In dat licht zou je Nederland semi-socialistisch kunnen noemen ... 8-)

Echter aangezien Nederland met deze waarden in de top 20 ter wereld staat, denk ik dat Pavel Durov ons land denk ik niet bovenaan de lijst zal zetten....
En in vergelijking met Noord-Korea kun je ons inderdaad extreem-rechts noemen. Daarnaast is het nogal onzinnig om Nederland een politiestaat te noemen, die twee samen gebruiken om Nederland aan te duiden getuigt helemaal van een onzinnige (of op z'n minst bijzonder vertroebelde) blik op Nederland...
En in vergelijking met Noord-Korea kun je ons inderdaad extreem-rechts noemen.
"In North Korea they go left, because they have no rights."
en vergeleken met onze oosterburen (duitsland) zijn we ook een politiestaat (met teeven aan het roer), en die teveel aan regelgeving tja....
Anoniem: 582495 @Pietervs24 april 2014 17:14
Uhm, ja :) Helaas wel.
we zijn nog geen politiestaat maar wel relatief socialistisch.
Het is vrij simpel: vergelijk Nederland eens met een echte politiestaat, en kom dan nog eens terug.
Je moet daarvoor wel buiten Europa op vakantie gaan en (zoals ik heb meegemaakt) door politieagenten bedreigd worden met automatische wapens omdat ik mijn paspoort niet snel genoeg kon pakken, vrienden 7 kleur bagger zien schijten in een ander land omdat ik "het lef" had om een agent een prettige avond toe te wensen, in weer een ander land meemaken dat mensen willekeurig uit een rij werden gehaald en af werden gevoerd voor ondervraging...

Wil dat zeggen dat Nederland ideaal is? Nee, zoals er terecht wordt opgemerkt laten Teeven en Opstelten zich niet hinderen door enige vorm van privacy-maatregelen. Ook het CDA heeft in het verleden blijk gegeven de burgers en hun rechten eigenlijk maar lastig te vinden, terwijl de PvdA te weinig ruggengraat heeft om iets te betekenen in deze discussie.
Maar Nederland een politiestaat? Lachwekkende, domme, bekrompen, idiote redenatie van mensen die duidelijk geen idee hebben waar ze het over hebben.
Er was een tijd dat Nederland een vrijhaven was voor andersdenkenden - en dat heeft ons geen windeieren gelegd! Dat we nu zelf Nederland al niet als een goede vestigingslocatie aanmerken spreekt boekdelen. Heel jammer.
Dat we nu zelf Nederland al niet als een goede vestigingslocatie aanmerken spreekt boekdelen.
Wat het eigenlijk aangeeft is dat we zelf nog steeds diezelfde mopperkonten zijn en er dus eigenlijk niks veranderd is. Hoe een Nederlander naar Nederland kijkt en hoe een buitenlander er naar kijkt daar kan een wereld van verschil tussen zitten.
Er was ook nog ergens een boorplatform te koop, wat als souvereine staat aangemerkt werd toch?

En anders kan hij mooi in de cyberbunker terecht. ( http://www.cyberbunker.com/ )

Hij lijkt wel erg op Neo van The Matrix btw, binnenkort hebben we een sociaal netwerk via een pen in je nek...
CyberBunker wordt op t moment verbouwd, die website is een decoy; dat bestaat allemaal al lang niet meer...
CyberBunker wordt op t moment verbouwd, die website is een decoy; dat bestaat allemaal al lang niet meer...
sowieso, zat CB3Rob tegenwoordig niet in een Spaanse gevangenis, wachtende op uitlevering?
Naar ik heb gehoord van een paar mensen bij de PiratenPartij die hem lijken te kennen loopt hij al lang en breed weer op vrije voeten rond in Nederland.
Naar ik heb gehoord van een paar mensen bij de PiratenPartij die hem lijken te kennen loopt hij al lang en breed weer op vrije voeten rond in Nederland.
hangende de rechtzaak, het is geen zwaar misdrijf waar hij van verdacht wordt, dus dan hoef je niet de cel in tot je daadwerkelijk veroordeeld wordt. Als ie die zaak gewonnen had dat al lang breed gepubliceerd geweest. (dat deed ie met cyberbunker ook altijd)
Hij wil naar een land dat niet gebukt is onder corruptie en waar de mensen beschaafd zijn. Zulke landen bestaan niet.
Hij is van harte welkom in Nederland, alleen is hier misschien wat te veel regelgeving, waar hij dus niet van houd.

*edit: en bureaucratie waarschijnlijk ook.

[Reactie gewijzigd door Sneek op 22 juli 2024 17:04]

Voorwaarden die hij stelt zijn vrijheid, een sterk rechtssysteem, een kleine regering, een vrije markt, neutraliteit en burgerrechten. Pavel verklaart niet van oorlog, bureaucratie, politiestaten, grote overheden, socialisme en een teveel aan regelgeving te houden.
Good luck with that...
Belgie kan je ook al van die lijst schrappen, iets als uber of zelfs airbnb/couchsurfing is hier niet meer toegelaten. Elke vorm van moderne innovatie word hier snel de nek omgedraaid.
z'n eis is een kleine regering, dus belgie gaat het sowieso niet worden.
België:
- Kleine regering -> nop
- Bureaucratie -> yup
- Grote overheid -> yup
- Socialisme -> behoorlijk (vraag mij af als België als socialistisch beschouwd wordt door buitenstaanders... Redelijk groot sociaal vangnet en zo..)
- Teveel regelgeving -> yup yup yup

Nee België wordt het niet denk ik...
Opmerkelijke ontwikkelingen die plaatsvinden in Rusland. Zowel op dit gebied als uiteraard de gehele Oekraïne kwestie. Lijkt alsof we terug in de tijd zijn...
niet verwonderlijk als je een oud KGB-er op de troon zet. (dat hij grootheidswaanzin en nostalgische neigingen heeft helpt daar niet bij)

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 17:04]

Nederland zie ik niet echt als geschikt vanwege de regelgevingen en bureaucratie. Zit te denken aan Luxemburg of Zwitserland.
IJsland misschien een goede optie om zich te vestigen? klimaat is gelijk aan een groot deel van Rusland dus hij zal zich er wel thuis voelen.
Verder voldoet het aan veel van zijn eisen/wensen.
Als hij niet van socialisme houd, dan kan ik hem niet zonder meer adviseren, zonder daar een geldige vergoeding voor te ontvangen. :D We zijn verdomme geen zorgstaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.