Pavel Durov, de Russische Mark Zuckerberg, verlaat Rusland en neemt twaalf programmeurs mee die aan Vkontakte en Telegram hebben gewerkt. Indirecte aanleiding hiervoor lijkt het bij Poetin-aanhangers in handen vallen van een merendeel van de VKontakte-aandelen.
Op een Facebook-post kondigt Durov zijn vertrek uit Rusland aan. Durov zegt het niet met zoveel woorden, maar waarschijnlijk moet de reden van zijn vertrek bij de schimmige situatie rond zijn ontslag bij VKontakte gezocht worden. Onduidelijk is of Durov ontslagen is of zelf ontslag heeft genomen bij VKontakte, maar wel duidelijk is dat hij niet blij was met de grote invloed die Poetin-gezinde investeerders hebben op het sociale netwerk.
Durov stelt dat hij en twaalf programmeurs, die onder andere aan Telegram en VKontakte hebben gewerkt, een tijdelijk hoofdkwartier ergens in Midden-Europa hebben opgezet, en dat ze nu op zoek zijn naar een nieuw land om zich te vestigen. De Rus is van plan om samen met de programmeurs een nieuw 'mobiel sociaal netwerk' op te zetten.
Durov doet de oproep aan zowel burgers als regeringen om met ideeën en suggesties te komen voor landen waar het team zich permanent kan vestigen. Voorwaarden die hij stelt zijn vrijheid, een sterk rechtssysteem, een kleine regering, een vrije markt, neutraliteit en burgerrechten. Pavel verklaart niet van oorlog, bureaucratie, politiestaten, grote overheden, socialisme en een teveel aan regelgeving te houden.
De stap van Durov heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor de ontwikkeling van Telegram, ondanks dat Durov Telegram in 2013 met zijn broer startte. De chat-client wordt als opensourceproject ontwikkeld en Telegram Messenger LLP overziet de ontwikkeling vanuit een kantoor in Berlijn. Die organisatie heeft geen banden met VKontakte. Sinds de overname van Whatsapp door Facebook is de populariteit van de Russische chatapplicatie flink gestegen. Durov beweert in de Facebookpost dat Telegram inmiddels meer dan 40 miljoen geregistreerde gebruikers heeft.