De Vlaamse overheid gaat strenger toezien op Belgen die woonruimte aanbieden via particuliere verhuursites als Airbnb. Verhuurders moeten zich laten registreren en aan bepaalde eisen voldoen, anders dreigt een boete van 250 euro.
Minister van Toerisme Geert Bourgeois vindt dat iedereen die toeristen ontvangt en daar op sites als Airbnb voor uitkomt, zich moet registreren bij de overheid. Hij wil op die manier de veiligheid van huurders garanderen, maar ook ‘oneerlijke concurrentie’ met hotels en bed-and-breakfasts tegengaan.
Bourgeois zegt dat de maatregel geldt voor Belgen die maximaal twee kamers aan ‘vreemden’ aanbieden. De verhuurders moeten hun ruimtes onder meer voorzien van brandblussers, rookmelders en nooduitgangen. Wie de eerste keer niet is geregistreerd en niet aan de eisen voldoet, krijgt een waarschuwingsbrief. Bij de tweede keer volgt een boete.
Tegenover de VRT legt de Toerismeminister uit dat hij vindt dat er in de toeristensector, waar dus ook de verhuursites onder vallen, een minimum aan kwaliteit en veiligheid moet zijn. Hij benadrukt dat het om ‘soepele regelgeving’ gaat. Zo hoeven Belgen die via internet ruimtes verhuren, geen vergunning aan te vragen en gelden de regels wat hem betreft niet voor mensen die familie, vrienden of kennissen laten logeren.
De maatregel heeft vrijdag direct na de bekendmaking voor kritiek gezorgd. Zo spreekt viceminister-president Ingrid Lieten volgens persbureau Belga van ‘te ver doorgedreven reglementitis’. Daarnaast stelt ze dat de regel het ‘fantastische idee van Airbnb dreigt dood te maken’, omdat volgens haar ook mét de verhuursites de markt groot genoeg is. Over de veiligheid zegt ze: "Dat gezin woont daar al. We gaan toch geen verschillende eisen stellen voor het gastgezin en de gasten?"
Bourgeois krijgt verder het verwijt dat hij met de aanpak van de sites op dezelfde lijn zou zitten als het Brusselse verbod op Uber-taxi's. Die zijn sinds deze week niet meer toegestaan vanwege 'oneerlijke concurrentie'. Wat de minister betreft gaat dat verwijt hier niet op. Hij zegt Airbnb legaal blijft, mits verhuurders aan de regels voldoen.
Update, 20-04 - Aanvankelijk was er sprake van dat de Vlaamse regering ook Couchsurfing wilde aanpakken. Dat is een site waarop mensen een slaapplek aan kunnen bieden. De Standaard meldde later dat Couchsurfing voorlopig buiten schot blijft, zolang het geen 'commercieel gebeuren' is.