Ziggo Mobiel heeft 63.000 klanten

De virtuele mobiele provider van Ziggo heeft inmiddels 63.000 klanten; bijna twee keer zoveel als aan het begin van dit jaar. Ook het aantal internet- en alles-in-1-klanten van Ziggo bleef stijgen, maar de provider blijft digitale tv-abonnees verliezen. Ook maakt de provider verlies.

In het afgelopen kwartaal kreeg Ziggo Mobiel er 30.000 klanten bij, waardoor het totale aantal mobiele klanten van de kabelaar op 63.000 neerkomt. Ziggo is als virtuele operator actief op het netwerk van Vodafone; Ziggo-klanten krijgen korting op een abonnement.

Ook het aantal internetklanten steeg met 38.000, waardoor het aantal internetklanten van Ziggo neerkomt op 1,95 miljoen. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar geleden. Het aantal alles-in-1-klanten steeg met 20.000 naar 1,56 miljoen, 7 procent meer dan een jaar geleden. Inmiddels heeft 57,1 procent van de Ziggo-klanten een tripleplay-abonnement. Het aantal klanten met een abonnement op digitale televisie daalde echter met 16.000. Ziggo verliest al langer digitale tv-klanten.

De kabelaar behaalde een omzet van 394,2 miljoen euro, iets meer dan een jaar eerder. De winst voor aftrek van belastingen en rentes bedroeg 213 miljoen euro. Dat is wel iets minder dan een jaar geleden: 4,7 procent minder. Volgens Ziggo komt dat door investeringen in personeel een het migreren van it-systemen. Bovendien maakt het bedrijf onder de streep verlies: 38,4 miljoen, waar een jaar geleden nog bijna 93 miljoen euro winst werd gedraaid.

Ziggo wordt waarschijnlijk later dit jaar overgenomen door Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van UPC. Daarvoor moet de marktwaakhond nog wel toestemming geven.

Door Joost Schellevis

Redacteur

16-04-2014 • 07:57

99 Linkedin

Reacties (99)

99
95
46
4
1
40
Wijzig sortering
Bij dit soort cijfers krijg ik altijd weer het idee dat de CFO een legale vorm van boekhoudfraude pleegt:
Samenvatting;
- omzet van 394,2 miljoen
- winst (EBITDA) 213 miljoen euro
Dan begint het feest van belastingen, maar vooral INVESTERINGEN en dat levert op
- verlies: 38,4 miljoen

Oftewel, aan afschrijvingen en belastingen betaald Ziggo 250 Miljoen!

In het persbericht staat "approximately € 93 million net of taxes related to the refinancing, intended acquisition and fair value losses on our hedges" Maar dan mis ik nog 150 miljoen aan 'kosten'. Iemand een idee waar die aan 'opgaan'?
EBITDA is een goede indicatie voor operationele winst. Een gegeven waar stakeholders buitengewoon geïnteresseerd in zijn.

Na de EBITDA worden afschrijvingen (incl afschrijvingen op goodwill) , rente en belastingen verrekend om de totale winst te berekenen. Dat is uiteraard ook nuttige informatie, maar de focus is meer op operationeel.

Maar voor het totale plaatje:
Afschrijvingen: 76
Rente en financiële toeslagen: 173 (<= hierin zit dus ook de 93 mln waaraan gerefereerd wordt)
Belasting: 4

Totaal dan: 213 - 76 - 173 - 4 = -38
Het is duidelijk, dat de financiële toeslagen een leuke deuk in de winst slaan.

[Reactie gewijzigd door Hansbla op 16 april 2014 13:27]

Bij een telecomprovider met eigen (kabel) netwerk zijn de afschrijvingen natuurlijk een groot deel van de kosten. Dit zijn niet eenmalige afschrijvingen want het netwerk moet continu vernieuwd worden.
Anoniem: 169687
@MaVeNwg16 april 2014 16:52
Investeringen infra ofzo kan toch?
Inmiddels 3 maanden Ziggo Mobiel. Uitstekend voor de prijs: maandelijks opzegbaar, per seconde betalen, 1GB data én 300 minuten. Snelheid data zou 14.4 Mbps zijn, haal veelal boven de 20 mbps!

Daarnaast heb ik TV + Internet 60 Mbps, wat naar 90 Mbps gaat. Zodra dit het geval is ga ik naar 20 Mbps, wat naar 30 Mbps gaat. Snel genoeg. Dan heb ik TV, Internet én Mobiel voor 'slechts' 55 euro per maand.

Zeer tevreden met Ziggo, ook met de Twitter Webcare. :)
Hier nog een zeer tevreden ziggo klant. Had eerst een abonnement bij t-mobile voor €37,95. Nu kan ik voor €30 per maand het abonnement van mijn vrouw en van mezelf betalen. T-mobile is meteen twee klanten kwijt. Zelf stap ik per 1 mei ook over van alles in plus naar alles in een basis. 30mbit is meer dan voldoende voor Netflix en wat internetten.

Vind ziggo top! 👍
Ik ga van 50 euro, naar 15 euro ..
En dan heb ik dezelfde 'specs' bij Ziggo, alleen dan maandelijks opzegbaar, stuk goedkoper en per seconde afrekenen.

Keuze snel gemaakt :-D.
Ik denk dat de snelheid gewoon uncapped is. Maar die 14Mb is dan wel erg laag, of heeft Ziggo's provider geen nog lte, of jij nog niet?
Jongens, misschien staat dit verkapt in het artikel, maar als er een toename is van All-in-One gebruikers, zou het dan niet volledig logisch zijn dat Digitale TV abonnementen in aantal afnemen, aangezien Dig.TV onderdeel is van All-in-One?

Ik vermoed dat er niet daadwerkelijk sprake is van een verlies, maar van een transformatie.

(algemene + en - stromen waar elk bedrijf 'last' van heeft daargelaten)

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 16 april 2014 08:07]

Geen idee of Ziggo ook enkel telefonie en internet als abonnement heeft, maar zo ja: misschien willen mensen helemaal geen TV meer hebben. Er is, zeker op de 'gratis' zenders (excl. de NPO) zoveel crap op dat sommigen daar geen geld voor willen neerleggen in hun abonnement.
Precies ik ben zo iemand.
Ik heb Alles-in-1 Z2 internet. Allemaal leuk en aardig, maar ik hoef al die onzin niet te zien op televisie tegenwoordig. Daarbij heb ik telefonie die ik maar amper gebruik.

Mijn contract loopt nog een tijdje door, maar ik ga erna gewoon lekker naar alleen internet. Vooral na de snelheidswijziging die er aan staat te komen.
Alleen Internet bestaat dus niet. Je kunt telefonie wegdoen, maar je blijft met TV zitten.
Erg irritant inderdaad. Ik heb mijn TV weggedaan vanwege alleen maar rotzooi en alleen nog een beamer om series/films op te kijken. Er is hier geen glasvezel dus ik heb de keuze tussen een crappy ADSL lijn of betalen voor kabel-TV waar ik geen gebruik van maak.
Nee.

Het afnemen van tv is een voorwaarde.
Het is niet goed uitgelegd in het artikel. Het aantal klanten welke een extra zender pakket afneemt is gedaald met 16.000. De hierbij aan TV Plus/TV Extra/HBO/Film1/etc....
Als je een abonnement bij Ziggo hebt, heb je altijd digitale TV. Je kan geen abonnement niet nemen. De basis is altijd digitale TV, waarbij je ook analoog "krijgt". Daarnaast kan je opties zoals telefoon & internet nemen (al dan niet in combinatiepakketten)

[Reactie gewijzigd door TFHfony op 16 april 2014 08:25]

Bron?

Lijkt mij dat het gewoon letterlijk betekent het aantal dtv klanten daalt als we afgaan op de bewoordingen van het artikel (oftewel klanten zeggen op).
Digitale TV is geen extra optie, je hebt namelijk ALTIJD een basispakket aan digitale zenders als je klant bij Ziggo bent. TV Plus/Extra/HBO/Film1/Fox Sports/Erotiek etc zijn wel extra digitale pakketten en ik kan me voorstellen dat mensen daar op een gegeven moment in gaan snijden als het financieel wat minder gaat. Mogelijk zijn een deel van de HBO/Film1 abonnees overgestapt op NetFlix, zodat ze voor een lagere prijs per maand naar redelijk recente films on demand kunnen kijken.
Precies de reden dat ik het vraag. Het artikel lijkt informatie verkeerd uit te leggen, precies omdat DTV de basis is van elk abonnement. Afname van DTV-only abonnementen zou daardoor direct beinvloed kunnen worden door de andere ABBO's, of, zoals jij stelt, het gaat niet over de DTV abbo's, maar over de DTV+ abbo's.
Nee.

Er zijn gewoon mensen die alleen tv hebben, tv en internet of tv en bellen die geupgrade zijn naar alles in 1 (hoogstwaarschijnlijk vanwege de kortingsacties).
Hierdoor stijgt de allinone (dtv neemt niet toe).

En daarentegen zijn er gewoon mensen die hun abbo opzeggen, waardoor dtv daalt.
Eh.. ik neem aan dat iemand die over gaat op All-in-One niet ook daarnaast nog zijn Digitale TV abbo aanhoudt, dus een plus op de een is een min op de ander. (dtv neemt af, Allinone neemt toe)

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 16 april 2014 08:19]

Wat dit nieuwsbericht aangeeft is dat, in absolute zin, Ziggo klanten verliest (want elke klant heeft op zijn minst dtv).

Maar dat de bestaande klanten steeds meer diensten afnemen (internet en/of bellen erbij nemen).
Dat is dus de vraag, ik zeg dan ook (quote mezelf) " Misschien dat het er verkapt staat". Het staat er namelijk niet letterlijk, expliciet. Dus hebben we het over een daling nadat de transformaties zijn berekend, of hebben we hier een artikel, waarbij Ziggo gewoon een aantal getallen de ruimte in slingert en de media er onterechte conclusies bij trekt.
Als we afgaan op voorafgaande berichtgeving, waarbij toen al werd aangegeven dat Ziggo klanten verliest (aka opzeggen). Maar dit is al langer bekend, staat ook in het artikel.
Ik weet dat we in een discussie terecht gaan komen over definities, maar tenzij Ziggo zelf zegt, " we verliezen klanten" (bron svp), hoeft het uitleggen van de cijfers door de media, als 'verliezen', niet per definitie correct te zijn op basis van een daling van het aantal Abbo's binnen een categorie.

Ik begrijp je intentie, maar zonder bron vanuit Ziggo die zegt; 'onder aan de streep, alle overstappers naar allinone (e.a.) meegerekend, gaan gebruikers bij ons weg', zie ik niet per direct een reden om het op die manier uit te leggen.

Dus, om weer terug te komen op mijn vraag, waar wordt dit expliciet uitgelegd?

Bron: https://www.ziggo.com/res...rly+Reports/Q1%202014.pdf
Operational highlights Q1 2014
• Total internet subscribers up 38,000 in Q1 to a total of 1.95 million, representing 2.0% sequential
growth and 7.5% y-o-y growth
• All-in-1 bundle subscribers up 20,000 (incl. 3,800 triple play business bundles)
1
in Q1 to a total
of 1.56 million, resulting in 1.3% sequential growth and 7.0% y-o-y growth
• All-in-1 penetration reaches 57.1% of our consumer customer base
• Telephony usage revenue down 7.9% y-o-y and down 7.0% excluding FTA rate reduction
• Digital pay TV revenue down 4.3% y-o-y due to a 16,000 decline in subscribers, partly offset
by an ARPU increase and an uptake in VOD

• Consumer ARPU for the quarter up 3.6% y-o-y to €43.07
• Price increase for consumer products and changes to the fixed telephony offering effective as of
April 1
Met andere woorden, nergens zegt Ziggo iets over opzeggingen, men heeft het over subscriptions op DTV-only en maakt geen specifiek onderscheid tussen DTV+ channels en DTV-basic.

En, om daar aan toe te voegen, men heeft het ook puur over revenue from [source] in dit bericht. Nog een reden om niet per definitie aan te nemen dat de klanten ook daadwerkelijk bij Ziggo weg lopen.
Dus hebben we het over een daling nadat de transformaties zijn berekend, of hebben we hier een artikel, waarbij Ziggo gewoon een aantal getallen de ruimte in slingert en de media er onterechte conclusies bij trekt.
Ja dus.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 16 april 2014 09:20]

Goede post.

Zo te zien lijkt het idd op dat er onterechte conclusies getrokken worden
Ik vond het een leuke constructieve discussie, waarvoor dank ;)
Dat denk ik ook. Als toch miraculeus blijkt dat mensen geen digitale tv van Ziggo willen afnemen, dan zou dat aan de belabberde Humax-ontvanger liggen. Ik heb nog nooit zo traag gezapt, en het duurt minuten voor de tv is opgestart. Echt belachelijk dat vooruitgang zo slecht in de etalage wordt gezet.
En toch is het één van de beste digitale decoders met opnamemogelijkheid en itv leverbaar.
Of het geen wat je te zien krijgt is übercrap.
Ligt er ook weer aan welke ontvanger dat je hebt. Ja, ik vind dat de Humax 5200 iets sneller op mag starten, maar om nou t zeggen minuten...?
De 5200C is niet eens zo heel traag. Heb er 1 in de slaapkamer staan, maar als ik deze tegelijk met de TV aanzet, dan is hij klaar als de TV (Sony S5500 LCD) net beeld begint te geven. In de woonkamer heb ik een TV met CI+ en daar zou ik ook geen losse decoder willen.
Ja precies, ik ben er nog niet eens zo ontevreden over.
Daarnaast is het zappen ook niet traag. Als je traag wil zien, moet je eens een KPN decoder proberen. Kan je in de tussentijd koffie zetten en broodjes smeren.....
Vergeet het klaarmaken van de broodtrommel niet ;)
Oke, minuten is wat overdreven. Maar toch zeker een seconde of 30 en dat is al meer dan genoeg.
Als je de opstartijd echt een probleem vind kun je deze versnellen door energiebesparing in standby uit te zetten...
Handige tip, toch maar eens proberen. Alhoewel ik mijn TV en receiver aan een stekkerdoos met knopje heb aangesloten, gaat hij dan nog altijd sneller werken?

Ik vind de opstarttijd geen probleem trouwens, maar alles kan gewoon efficiënter naar mijn gevoel.
Ik heb dan ook geen HUMAX tussen mijn TV en Ziggo :P Mijn zus wel en ik deel je bevindingen.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 16 april 2014 08:52]

Ook ik ben over gestapt. Zie niet veel sim only abbos van 15 euro met:

1 GB data
300 bel/sms
Maandelijks opzegbaar
Niet afrekenen per minuut

Uitstekend voor die prijs.
Als ze niet op het Vodafone netwerk zaten was ik ook al overgestapt. Helaas heb ik met Vodafone bij mij thuis alleen bereik als ik in de deuropening sta. Iets wat met het T-Mobile- en KPN netwerk niet nodig is, maar die hebben elders weer weak spots (alleen heb ik daar geen last van ;) )
Ja dat verschilt dan inderdaad wel. Ik ga nu van KPN naar Vodafone netwerk (Ziggo), maar het feit blijft dat ik maandelijks op kan zeggen, dus ik kan het eerst een tijdje aan kijken, ik denk dat ik daar niet zo kritisch op zal zijn.
Ik bel amper, als ik die ene keer in de week bel kan ik wel buiten staan of bij het raam als het moet, verder zit ik thuis continu op Wifi dus altijd bereikbaar op iMessage of WhatsApp e.d.
Inderdaad het is perfect! En mocht ik ergens weer een mooie aanbieding tegenkomen met toestel (zit nog op een Galaxy S II), dan kan ik gelijk over want het is maandelijks opzegbaar :).

Ik heb weinig te klagen over het Vodafone netwerk, het enige is dat ik hier en daar op de snelweg meldingen van Waze krijg dat ik geen datanetwerk heb, maar dan rij ik ook door de Flevopolder :P.

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 16 april 2014 08:34]

Ook ik ben over gestapt. Zie niet veel sim only abbos van 15 euro met:

1 GB data
300 bel/sms
Maandelijks opzegbaar
Niet afrekenen per minuut

Uitstekend voor die prijs.
Daarbij gaat nog eens een groot deel van de data via de Wifi Hotspots....per saldo kun je dus nog veel meer data verbruiken zonder extra nota.
Klopt Wifi hotspot van ziggo heb ik al ervaring mee, heel handig, op heel veel plekken gewoon wifi, bijna geen data verbruik.
Totdat je een keer over je datalimiet heengaat. Je kunt dan GEEN bundel bijkopen en je betaalt per MB. Gevaarlijk..

In het buitenland hebben ze ook GEEN data bundels en betaal je je scheel. Heel gevaarlijk..
Vooral dat laatste is vervelend, mijn huidige Vodafone abonnement kan 60 dagen in het buitenland binnen m'n bundel met spraak/data en Vodafone heeft nu de dagbundels voor 2 euro met 35MB. Ik kom wel een aantal dagen per jaar in het buitenland, dan gaat de rekening die maanden ineens hard omhoog..
Ik heb nu een 750 mb data bundel bij KPN, kom ik niet overheen omdat ik als Ziggo klant al hotspots gebruikt, dus voor mij niet gevaarlijk, en als ik in het buitenland ben heb ik data per definitie uit, zoek ik alleen wifi spots.
Ook ik ben over gestapt. Zie niet veel sim only abbos van 15 euro met:

1 GB data
300 bel/sms
Maandelijks opzegbaar
Niet afrekenen per minuut

Uitstekend voor die prijs.
Alleen simyo komt hier in de buurt voor zo ver ik weet op een degelijk netwerk (KPN)
Anoniem: 470811
@jochem420716 april 2014 19:36
Klopt. Maar Ziggo kent geen starttarief. Dat is wel uniek te noemen.
Simpel heeft m'n vriendin, iets minder data, 2 jaar vaste sim only, en per minuut afrekenen.
Vraag mij af wat Ziggo gaat doen met de prijzen van Ziggo Mobile nu dat Vodafone zijn prijzen flink heeft verhoogd. Z
Ik denk dat een groot bedrijf als Ziggo vast wel prijs afspraken maakt voor de langere termijn ...
Ze maken dik reclame voor die 15 euro p/m met maandelijks opzegbaar en per seconde afrekenen. Dus dit kunnen ze echt niet zomaar ineens verhogen, en anders blijft het voor ons een groot voordeel dat het maandelijks opzegbaar is :-)
Je moet het gewoon zien als een soort virtuele provider onder Vodafone denk ik, deels vergelijkbaar met Hollands Nieuwe (nou is die laatste voor zover ik weet eigendom van Vodafone). Prijsstellingen van het moederbedrijf of leverancier lijken veelal los te staan van de prijzen voor virtuele providers of resellers.
Ziggo wrijft in z'n handjes. Want mensen die vodafone willen, maar niet de hoofdprijs willen betalen, zullen kiezen voor Ziggo.
Is 63.000 mobiele klanten niet veel te weinig om dit rendabel te kunnen maken?
In het begin hadden ze 1 klant, maar om daarom gelijk de boel te cancellen?... Het zal moeten groeien voordat het rendabel(er) wordt.
En dat doet het dus, vandaar dit artikel.
Het groeit, ze zijn in feite de voordeligste met de beste features die je als abbo gebruiker wenst.

* Maandelijks opzegbaar, superb.
* Per seconde afrekenen, hier is Ziggo de enige in.
* 1 GB data, moet voldoende wezen i.c.m. Ziggo Hotspots.
Maandelijks opzegbaar is wettelijk verplicht, afaik.
Per seconde afrekenen zal wel snel ophouden. De meeste providers hebben munt gezien in het per-minuut-afrekenen dat stamt uit de jaren 30 ofzo.
1GB data is niet heel veel ofzo. Niet weinig, maar ook niet bijzonder. De hotspots zijn ook maar so-so, want het is onveilig. Je hebt nml geen flauw idee of de abonnee meeluisteren, want dat kan gewoon! Onbruikbaar dus, en daarmee is die 1GB "netjes", "normaal", "leuk", "goed genoeg". Maar niet briljant.
Anoniem: 137549
16 april 2014 08:11
Ligt get nu aan mij of wordt het verlies van de TV klanten ruim schoots opgevangen door de Triple Play klanten?
Dit lijk mij voor Ziggo juist een positief iets.
De klant is dan meer een meer gebonden aan Ziggo en genereert dus zo per aansluiting meer inkomsten.
Ook ik ben overgestapt naar Ziggo om de reden:

1 GB data
300 bel/sms
Maandelijks opzegbaar
Afrekenen per seconde

voor 15 eurootjes: laten we het maar proberen!

Heb het nu een maand en zeker nog geen spijt. 1 Gb is voor mij nu genoeg en als het niet bevalt stap ik wel weer over naar een andere provider.
Dat is het voordeel, je stapt zo over. En je hebt ook nog de hotspots waardoor het met de 1GB data wel goed moet komen.
Anoniem: 102195
16 april 2014 11:52
Heb het al een tijdje (bevalt prima).
Op 1 ding uitgezonderd, de simkaart wordt geconfigureerd met de verkeerde internet APN settings (namelijk van Vodafone wat niet werkt, ondanks dat je op hun netwerk zit). Resultaat, ik moest deze handmatig aanpassen. Voor mij geen probleem, maar een leek zou hier een grotere uitdaging mee hebben.

Voor de rest lekker cheap, 15 euro (per maand opzegbaar), hotspots, 300 belminuten en 1 gig aan data... Kon het nergens anders voor dit geld vinden, tot nu toe geen spijt van deze beslissing!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 102195 op 16 april 2014 11:52]

Ik zit nog 8 maanden vast. Maar daarna stap ik direct over naar Ziggo. Ik krijg dubbel aantal belminuten en wordt niet afgerond. 1GB data heb ik al op hetzelfde Vodafone netwerk. Vodafone heeft nu een actie waarbij je voor 15 euro 300 minuten krijgt en 500MB data, maar dan zit je wel 2 jaar aan vodafone vast.

Ben je geen klant bij Ziggo betaal je altijd nog niet eens zoveel. Vodafone Red Essential (1GB/300min of smsjes) voor 35 euro per maand. SIM ONLY! Wel 4G, maar dan nog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee