Google Play Music-app krijgt native Sonos-ondersteuning

Google gaat de Android-app voor zijn Play Music-dienst voorzien van native Sonos-ondersteuning. Hierdoor is het voor bezitters van een Sonos-systeem niet langer nodig om de aparte Controller-app van Sonos te gebruiken voor het afspelen van muziek in Google Play Music.

De bijgewerkte Google Play Music-app voor het Android-besturingssysteem maakt het met een druk op het 'casting'-icoon mogelijk om een Sonos-systeem te selecteren. Indien er meerdere Sonos-apparaten op het netwerk beschikbaar zijn, al dan niet in een multi-room-setup, dan kan de gebruiker het gewenste systeem kiezen.

Google claimt dat zijn Android-app de eerste client is die buiten de Sonos Controller-app muziek kan streamen naar de draadloze speakers van de fabrikant. Zowel het Android-apparaat als de Sonos-hardware dienen op hetzelfde wifi-netwerk actief te zijn en de aanwezigheid van de Sonos Controller app op een tablet of smartphone is een bijkomende voorwaarde.

Of Google soortgelijke functionaliteit aan zijn Play Music-app voor iOS zal toevoegen, is nog niet duidelijk. Wel is het voortaan mogelijk om zowel op iOS als Android de Play Music-betaaldienst van Google te benaderen in de Controller-app. Mogelijk gaan andere aanbieders van streaming-muziekdiensten, zoals Spotify, het voorbeeld van Google volgen.

Google Play Music op Sonos

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-04-2014 • 19:41

43

Lees meer

Reacties (43)

43
43
29
1
0
10
Wijzig sortering
Nu hopen dat Spotify niet achter kan blijven!! (met Spotify connect dan he)
mjah, zou mooi zijn, maar de luitjes bij Spotify zijn ook bijzonder traag met het implementeren van bv Chomecast support, terwijl de concurrenten het wel al hebben. Ondanks dat het een van de meest gevraagde features van de afgelopen 6 maanden is!
Is het niet zo dat dit 'geinitieerd' moet worden vanuit Sonos? Affijn het resultaat is natuurlijk hetzelfde... Werkt goed hoor die (beta) app maar 1 app 'leren' blijft fijner
Weer een nagel in de doodskist van Spotify. Ik ben overgestapt omdat Spotify Chromecast niet wil ondersteunen en bezig is met een of ander vaag eigen protocolletje. Dat Google dit nu met Sonos heeft geregeld is een regelrechte aanval op het business model van Spotify.
Helaas kan ik bij xs4all niet kiezen wat ik er bij krijg (krijg Spotify dus 'gratis' bij mijn internet)

Anders had ik misschien ook wel overgestapt, al was het voor maar even
En Xbox music zou een hele welkome aanvulling zijn.
Heb zelf een bluetooth ontvanger en heb geen last van buffers en de geluidskwaliteit is ook gewoon goed.
Anoniem: 378525 10 april 2014 19:51
Vind de App van Sonos perfect, soepel en snel, zit niet te wachten op een aparte Google app. Laat hem dus links liggen.
de sonos app is inderdaad soepel en snel maar zeker niet perfect. De radio-functionaliteit voor spotify zit er bv niet ingebouwd. Is het de schuld van spotify of sonos dat weet ik niet maar door de sonos-app mis je soms functies die in de native-app wel zit.

ios casting ondersteuning zal wel komen. de youtube app heeft deze al en ik dacht dat je via de ios google music-app ook al kon casten naar de chromecast.
Als ik eerlijk ben vind ik de Spotify app beter dan de Sonos app, dat de Sonos app Spotify support is leuk maar b.v. gewoon even je 'starred' lijst luisteren dan moet je die eerst weer queuen in de Sonos app, hij update je lijst niet automatisch dus wat je toevoegt in Spotify moet je weer handmatig aan je Sonos playlist toevoegen.

Ik zou graag 'native' Sonos support in Spotify zien dat zou mij blij maken, Google Play Music heb ik wel maar gebruik het bijna nooit.
Bovendien zorgen de eigen implementaties van de zoekfunctie ervoor dat je andere resultaten krijgen als binnen Spotify of binnen de Sonos app (ook de nieuwe beta). Erg verwarrend en onhandig.

Ik hoop ook dat Spotify een cast knop gaat gebruiken. De nieuwe Sonos app is erg goed, maar die van Spotify is beter :)
Heb je de bèta app wel? Daar zit het volgens mij wel in..
Het zit niet in de Beta app. Helaas. Net zomin als al de top lijsten...

*Off Topic* Echt...?
Snap heel dat mod systeem niet zo goed...

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 23 juli 2024 23:47]

Je hebt gelijk, ik zat in de war met 'Radio-favorieten' (in Sonos App>Spotify.)
Had er nog nooit in gekeken maar dacht dat het radio stations waren. Ikzelf gebruik namelijk nooit 'radio' functie op Spotify.
Het is dan ook meer bedoeld als aanvulling op de play music app (echt naadloze integratie voor de mensen die dit gebruiken). De integratie bij de sonos app is trouwens ook niet mis, er is goed radio support en "I'm feeling lucky", perfect voor discovery dus.

Daarnaast heeft sonos trouwens ook een mooie deal voor bestaande sonos-eigenaren, namelijk een 90 dagen trial voor all access (dit kreeg ik apart via hun per mail doorgestuurd).
Als je gebruik maakt van Google Play Music All Access is dit natuurlijk ideaal, het werkt in feite hetzelfde als Chromecast, gewoon bedienen vanaf je telefoon en met één klik verbinden.
Nog een bijkomend voordeel van de Sonos app naast dat hij supersmooth werkt: hij gebruikt ook je muzieksmaak niet om een analyse van je te maken ter behoeve van commercieel belang van reclamemakers.
"Google gaat de Android-app"... En dan een iPhone als afbeelding naast de Sonos,..
Ironisch artikel.
Weer een paar extra kb's in elke android versie, ook al gebruik je sonos niet. En google android is zelfs op de moto g al >2.5gb.

Sonos heeft, een mooi systeem, met goed geluid in al je kamers. Maar hem bedienen via de Sonos app, gaat echt heerlijk en soepel, een gebruikers ervaring die niet door alle native players evenaart wordt.

Best zou zijn, dat pas als je de sonos app installeerd, je ook de codec voor de android muziekspeler mee-installeerd. Zodat voor iedereen die het wil, je ook via google je muziek af kan spelen. En iedereen die het niet wilt een lichte app blijft houden.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 23:47]

Google Play Music zit niet in AOSP, dus zeker niet in 'elke android versie'.

Zoals de persoon hierboven ook zei: ze roepen "een functie" aan in de Sonos app, want die moet ook geïnstalleerd zijn voor dit werkt.

Ik vind het een goede toevoeging, de Google Play Music app is veel prettiger in gebruik dan de Sonos app.

Ik hoop dat meer van dit soort integratie zal gebeuren in de toekomst met andere diensten en hardware, zowel voor Google Play Music als Sonos :)
Bij de tmobile winkel, vodafone shop, en kpnwinkel. Worden geen telefoons verkocht met slechts android aosp. Wat de meeste consumenten kennen als 'android'. Zijn google's versies.

In het artikel staat dat de play music app de cliënt zelf heeft.

Voor een selectie groep, Sonos gebruikers die hun privé muzieksmaak, willen delen met de adverteerder, en de interface of mogelijkheden van google play music fijner vinden dan die van sonos, biedt dit meerwaarde.
Overige gebruikers, krijgen hierdoor een zwaardere versie van hun ingebakken app.

Dit is niet erg, en natuurlijk bij heel veel toevoegingen aan een breed os zo. Een functie voegt alleen wat toe als je hem gebruikt.
Zoals je zelf ook al zegt kun je dat voor praktisch iedere functie in een OS aandragen als argument dat die feature er wel uit mag. En dan houd je een _heel_ kaal OS over, waarover iedereen dan weer gaat klagen dat je voor iedere scheet een aparte app nodig hebt, wat het een en ander ook niet overzichtelijker maakt.

Bovendien kan ik me nauwelijks voorstellen dat deze specifieke functie zo heel veel zwaarder gaat zijn. Volgens mij worden telefoons harder sneller dan dat de software met uitbreidingen kan vertragen. Datzelfde geldt voor toenemend opslag- en werkgeheugen. Een telefoon met Android Kitkat 4.4 is sneller en heeft meer opslagruimte dan de eerste Android-toestellen, ondanks alle latere toevoegingen :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 23:47]

Ik denk dat het goed is om het bij elke functie af te wegen, wat de positieve impact is, en wat de negatieve invloed op de gebruikers ervaring is.
Ik kan me specifiek voor de Sonos-intergratie voorstellen dat het relevant is voor slechts een heel klein deel van de gebruikers van android.

Onlangs ben ik geswitched/heb ik een tweede toetstel genomen naast mijn nexus' en ik was verbaast, dat ondanks lichtere hardware (s400+ vs s800). Dat het alternatieve OS veel lichter, en snappiër aanvoelde. Android apps draaien ging netzosoepel, 2x sneller browsen, en alleen zware games hadden last van mindere performance.

Op tweakers, zie je ook meer gebruikers, een alternatieve (lichtere) rom installeren dan het steeds uitgebreidener wordende vanilla android.of fabrieksandroid. Je ziet ook tweakers, met zware middelen als roottoegang, onnodige services blokkeren om hun telefoon sneller te maken, of onnodige apps (je krijgt er steeds meer meegeleverd) verwijderen.

Nu heb je als tweaker ook een beetje plezier in het zelf tunen van je telefoon natuurlijk, maar de reden waarom je het doet, is toch omdat je vind dat wat uit de fabriek komt beter kan. Er zijn ook een hele hoop consumenten, en die kunnen met android alles. Maar hebben door veel software en opties, misschien ook wel te veel om snel en effectief de meest basic versies van een telefoon te gebruiken.
Ter voorbeeld, ik geloof dat mijn nexus wel 20 camera instellingen heeft, maar ik gebruik er niet meer dan 3. Ook scrollen tussen veel onnodige apps is soms onhandig als consument.

Dus sinds ik een ander os heb gezien, merk ik dat minder, soms meer is. Minder kan betekenen dat je enkel op je telefoon hebt wat je nodig hebt, minder kan betekenen dat je razendsnel werkt en schakelt met apps. Minder, zoals op android cyanogenmod is best fijn.

Maar bij minder is meer, speel wel uiteraard een stukje persoonlijke voorkeur en behoefte.
Kindle Fire & Nokia X ;) Geen AOSP, maar wel Android.

In ieder geval, ik heb dit eens getest op het werk, waar we meerdere Sonos apparaten staan hebben, en het werkt wel goed. Het enige wat er moest gebeuren qua updates was een Firmware update van de Sonos-systemen, dus ik veronderstel dat deze gewoon de Chromecast functionaliteit ingebakken heeft. Google Play Music had *geen* update nodig om dit te doen werken. Een update van de Sonos-app zorgde ervoor dat er een Google Play Music account kon toegevoegd worden zodat iedereen vanop je account muziek kan afspelen.

Ik ben trouwens ook voorstander om het inbakken van zo'n features in het OS zelf, véél gebruiksvriendelijker dan voor ieder apart systeem een aparte app te moeten installeren. Die paar lijntjes code extra zullen het verschil wel niet maken qua app-grootte, meestal zijn het grafische elementen die apps (veel) groter maken.
Die gigabytes zijn wel door de gecachede en offline bestanden in Play Music, niet de app zelf. Die is helemaal niet zo groot.

Ik vermoed eerder dat de app een API van de Sonos Controller-app gaat aanspreken en niet alle communicatie met de Sonos-speakers zelf gaat verzorgen. Dan kan Google de implementatie licht en flexibel houden en doet de Sonos-app het zware werk.
Welk "zwaar" werk? Of je nou praat met de Sonos app, of de sonos controller zelf lijkt me niet zo'n verschil. Maar goed, waarom zou je anders de Sonos app geinstalleerd moeten hebben :)
begrijp 3x3 wel;
sonos is een 3th party, voegt niets toe aan systeem/android, en was gewoon functioneel via apk uit de store.
waarom wordt sonos nu ineens 'standaard' (ongetwijfeld met centjes te doen) maar heeft het echt een meerwaarde? Denk voor heeel klein percentage van de gebruikers.
En zo groeit je 'stock android' met nog meer overbodige meuk waar je zelf geen behoefte aan hebt. En waarom sonos wel, en bijv. streaming via logitech niet?
Android is op zichzelf helemaal niet zo groot. Dat al die fabrikanten er zoveel (bloat)ware opzetten is niet Google's fout. een Factory image(uitgepakt) is zo'n ~400MB op mijn Nexus 5.
ik weet niet hoor, maar ik heb 4.4.2, cyanogenmod, en een image is 250MB op mijn S4. hoe jij aan die 2.5GB komt is mij een raadsel!
Gebruikers hebben met android vanilla, en een klein beetje partitie verlies, slechts 5.5/8.0 GB over.

Mensen zeggen in het forum dat de moto-G zoals geleverd, 2.5GB minder beschikbaar heeft, dan op de buitenkant van de doos staat.

Cyangomod is ook zo gemaakt om lichter, sneller en kleiner te zijn dan standaard vanilla of fabrieksversie.
CM is niet gemaakt om kleiner te zijn dan AOSP, het is een uitbreiding op AOSP! Wat op bv de Samsungs veel ruimte kost, is Touchwizz. Het enige wat nog bovenop de 250MB komt, zijn de Google apps, maar ook die zijn niet meer dan een tientallen MB's
Oasp is niet vanilla.
aosp is de open-source variant.

Vanilla is een variant met google-ware,
CM is gebouwd op aosp met eigen tweaks.
top, goeie ontwikkeling dit.
Sonos was vroeger enorm gesloten, zeker als je keek naar mogelijkheden om via 3de partij de boel aan te sturen. (amx, crestron, etc)
hopelijk gaan ze nu de juiste kant op :)
Sonos is nog steeds heel erg gesloten. De protocollen zijn nog steeds niet openbaar en de enige manier voor Google om de Sonos aan te sturen is via de Sonos app zelf.
Die moet namelijk ook geinstalleerd zijn...
En er is nog steeds geen windows phone / windows store app voor diegene die geen apple of google spul gebruiken.
Wat voor mij perfect werkt is een Apple tv aan mijn stereo geknoopt met een simpel HDMI kabeltje. Ik kan vanaf iPhone en iPad muziek streamen naar de stereo en video naar de tv. Alles wat je maar nodig hebt en werkt altijd zonder gedoe.
Airplay is een van de beste uitvindingen sinds gesneden brood. Een raspberry met xbmc en een pc speakersetje airplayed ook geniaal. Helaas is airplay op niet Apple apparaten altijd traag, met name het skippen van nummers.
Andronos kan al een paar jaar als alternatieve client streamen, dus Google is echt niet de eerste na Sonos zelf!
De Play Music app is niet slecht, al is het wel mateloos irritant dat de album view gesorteerd is op album titel, niet op album artiest.
dat is toch logisch :?
- als je de albumartiest weet dan ga je gewoon naar de artiest en klik je daarna op het album
- als je enkel de titel van het album kent en niet de artiest dan is het toch handig dat de titels van de albums alfabetisch zijn gerangschikt. Anders zoekt ge u toch een ongeluk 8)7
Met het appje "Cast To UPnP/DLNA for GMusic" kon dit al veel langer - Sonos ondersteunt UPnP servers. Gebruik het zelf al een tijd en werkt perfect. Dus nee Google is zeker niet de eerste die muziek streamt naar Sonos, en ik zie ook nergens dat ze zoiets claimen tbh.
Klopt. Werkt erg fijn. Ook naar andere dlna renderers

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.