Microsoft maakt update voor Windows 8.1 op 8 april beschikbaar

Microsoft heeft woensdag de eerste update van Windows 8.1 aangekondigd. De update komt 8 april en brengt enkele verbeteringen naar het besturingssysteem die vooral muisgebruikers moeten aanspreken, zoals de taakbalk die in het nieuwe Start Menu is op te roepen.

Met Windows 8.1 Update 1 gaat Microsoft verder op het pad dat het bedrijf met Windows 8.1 is ingeslagen. Het bedrijf probeert de oude desktop-omgeving beter aan te laten sluiten op de nieuwe Modern UI, een interface die vooral geoptimaliseerd is voor touchscreengebruikers.

Onder andere de taakbalk moet daar voor zorgen: die is nu ook in het nieuwe Start Menu op te roepen. Hier kunnen ook apps van de Modern UI op vastgepind worden. Microsoft heeft verder de stap genomen om ieder systeem dat geen touchscreen heeft, op te laten starten naar de desktopomgeving. Computers met touchscreen starten wel direct na installatie op naar het nieuwe Start Menu.

De update maakt het makkelijker om apps in de nieuwe omgeving te sluiten en te minimaliseren met de muis door middel van een titelbalk, met ouderwets sluitkruisje, en door een contextmenu dat via een rechter muisklik is op te roepen. Verder is er een speciale weergave om meer apps op de overzichtspagina in het Start Menu te laten zien en zijn de zoek- en sluitfunctie nu prominent op dat startmenu geplaatst.

Een van de weinige echte uitbreidingen is de mogelijkheid om de totale schijfruimte van het systeem in de nieuwe omgeving te kunnen zien, waarbij ook te zien is hoeveel ruimte apps, muziek, video en andere documenten innemen.

Tenslotte zorgt de update ervoor dat Windows 8.1 meer hardware ondersteunt. Het OS moet nu ook soepel draaien op apparaten met slechts 1GB geheugen en 16GB opslaggeheugen. Hierdoor hoopt Microsoft dat Windows ook op goedkopere tablets en laptops met lage systeemspecificaties gezet gaat worden.

De update komt aanstaande dinsdag gratis uit voor Windows 8.1-systemen via Windows Update.

Meer details over de update van Windows 8.1 staan in het achtergrondartikel Windows 8.1 Update 1: muizenstapjes vooruit.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-04-2014 • 18:32

29 Linkedin

Reacties (29)

Wijzig sortering
Er staat niet bij wanneer het gereleased wordt!!!
Wie weet dit???
"De update komt 8 april en brengt enkele verbeteringen naar het besturingssysteem die vooral muisgebruikers moeten aanspreken, zoals de taakbalk die in het nieuwe Start Menu is op te roepen."

Staat in het artikel :-)
toen ik keek stond er alleen dat Microsoft de update aankondigde en niet wanneer... :|
De auteur gebruikt de hele tijd de term start menu terwijl het scherm met de live tiles toch startscherm noemt? Ik vind dit nogal verwarrend. Ik dacht al dat in update 1 het nieuwe startmenu was inbegrepen.
Sinds windows 8.1 is de startknop weer terug. Het startmenu nog niet, maar die schijnt er ook aan te komen.
Dinsdag, 8 April hoorde ik net op de LiveStream.

OnTopic:

Mooie fijne nieuwe toevoegingen, vooral dat apps nu makkelijk in de taakbalk kunnen worden geplaatst. Het direct kunnen afsluiten vanuit het start menu is ook een aangename toevoeging aan deze update van Windows. Het kunnen sluiten van apps, door middel van het kruisje of de mogelijkheid om te minimaliseren was iets dat ik op de desktop of notebook toch echt miste, mooi dat dit is toegevoegd! Net als het kruisje en de minimaliseren knop, is het nu ook mogelijk om de taakbalk tevoorschijn te toveren, dit maakt het alleen maar prettiger voor muis gebruikers.

[Reactie gewijzigd door mobstaa op 2 april 2014 18:40]

Op zich een aantal leuke nieuwe functies. We gaan er in ieder geval niet op achteruit. Zelf vind ik het Modern UI niet veel meerwaarde hebben op een PC zonder touch screen. Sinds je de mogelijkheid hebt om direct te booten naar de desktop zie ik de modern UI eigenlijk nooit meer.

Wat in ieder geval mooi is zijn de Universal Windows Apps die mogelijk zijn met WP 8.1, Windows 8.1. en Windows 8.1 RT. Dus één app voor WP8.1, tablets EN pc's :Y) Enorm veel code hoef je dus maar eenmalig te schrijven en alleen maar de UI aanpassen.

Daar heeft Microsoft toch zeker een voordeel!
Hopelijk kan het ook worden uit gezet die modern ui apps op je taakbalk, ik gebruik een gelimiteerd aantal apps en die ik gebruik wil ik graag zoveel mogelijk op de achtergrond hebben tot het punt dat ze normaal gesproken onzichtbaar zijn tenzij ik erbij wil.

Edit: Zo te zien is dat inderdaad ook te wijzigen.

[Reactie gewijzigd door Gloriam op 2 april 2014 19:21]

Tenslotte zorgt de update ervoor dat Windows 8.1 meer hardware ondersteunt. Het OS moet nu ook soepel draaien op apparaten met slechts 1GB geheugen en 16GB opslaggeheugen. Hierdoor hoopt Microsoft dat Windows ook op goedkopere tablets en laptops met lage systeemspecificaties gezet gaat worden.
Kom maar op met Intel gma 915 support en Intel Pro Wireless 2200bg support :)
Kan een oude laptop van me (1gb ram, 40gb HD) veel sneller worden dan wat hij nu met windows 7 is
Alleen als Intel daarvoor win8 drivers levert - oftewel: vergeet het maar.
Vandaag 2 systemen van win8.1 voorzien:
Pentium e2180 met 3GB geheugen en nforce 630i: out of the box werkend
Athlon x2 4000+ met 4GB en AMD 690G: geen videodriver, maar de legacy driver voor 64bit vista installeert en werkt zonder problemen.
Toevallig geen vista of windows 7 drivers die werken met die oude hw op win8.1?
Nope, Intel heeft enkel XPDM drivers voor de gma 900 / 915 uitgebracht en via een hoop gedoe doen die nog iets (geen aero en moviemaker) op win7. Op win8 is het certificaat en het inf bestand niet geldig ofzo, er schijnt geen oplossing voor te zijn. De wifi lijkt onder win8 te installeren maar vindt geen enkel netwerk terwijl het op win7 wel werkt.

Op deze manier wordt je als xp gebruiker niet aangemoedigd om naar win 8 te gaan en win7 is vrij traag op oude hardware tenzij je internet uit zet.

Gelukkig heb ik ook een nieuwe laptop, daar is win7 perfect op
Ik had liever gezien dat de pull down-menuutjes bij het rechtsklikken ook in de Modern UI-stijl waren geweest, net zoals het pull down-menuutje dat je ziet als je op de afsluitknop klikt. Nu zit je met twee soorten pull-down menuutjes, waarbij er eentje is in oude stijl, en eentje in Modern UI-stijl.
Hmm ik heb het filmpje bekeken en wat ik uit jullie video op kan maken is eigenlijk dat deze "update" helemaal niet zo heel veel toevoegd aan windows 8 , het enige wat het doet is een paar pleistertjes plakken op een veel te grote wond (aka Metro).

Dat ze nu eindelijk ja 2 jaar het afsluiten weer beetje normaal hebben gemaakt is erg fijn , al blijft het gemis van een fatsoenlijk start menu (buiten de beter 3th party start menu's) samen met het niet uit kunnen schakelen van de metro zooi DE reden om niet over te stappen naar windows 8.

In de video geven jullie aan dat jullie blij zijn dat microsoft zulke updates uitbrengt ... eigenlijk ben ik van mening dat ze het beter niet kunnen doen en zich volop moeten focussen op een fatsoenlijke windows 9 en een gescheiden windows 9 tablet/touch versie. De toevoegingen die nu geboden worden zijn het downloaden van de update eigenlijk niet waard.

Windows 8 is helaas gewoon het nieuwe ME/Vista geworden , slechte keuzes , het combineren van twee werelden tever gefocussed op de toekomst heeft deze windows versie al kort na release de das om gedaan. Door maar gedeeltelijk naar hun gebruikers te luisteren (mbt het start menu een start menu terugbrengen wat je naar die supervervelende metro interface gooit is gewoon een no no). Metro op een desktop pc = almost as bad as having an apple .

even offtopic mbt het filmpje :

- de update voegt eigenlijk weinig toe , de toevoegingen zijn in minder dan een minuut te laten zien en uit te leggen. Waarom zitten we dan 6 minuten te kijken naar iemand die duidelijk zich dood verveeld achter die computer ? Was het niet zo dat tweakers een breder publiek nodig had om de kosten te dekken ..... waarom kosten uitgeven voor een filmpje voor een "patch" die niet groter of belangrijker is dan een paar updates van windows update? Misschien is het handiger (en kost dekkender) om volgende keer gewoon een berichtje te typen en het filmpje achterwege te houden.
Windows 8 vergelijken met ME of vista of die twee onderling slaat nergens op.
Windows ME is gewoon de slechtste versie ooit geweest, voegde weinig toe, was traag en vooral heel erg instabiel.
Windows Vista was op zich geen ramp, maar werd geplaagd door een nieuw driverontwerp en hogere hardware eisen.
Windows 8 is in de basis gewoon een prima OS, maar de nieuwe touch interface is voor mensen die al 20 jaar windows gebruiken niet zo'n succes. Die interface kan je omzeilen en het oude startmenu kan je met 3rd party programma's in een poep en een scheet weer terugkrijgen en dan is het gewoon een prima OS.
Een OS welke je moet tweaken met 3th party adds is niet echt een goed OS in my book...
Je hoeft het niet te tweaken het moderne menu werkt prima, het is precies het zelfde of je nu zoekt in de klein zoekbalk van W7 of dat je dat even in een groot start menu doet.
Je komt daarna alle 2 op zelfde uit alleen bij 8.1 even zoeken over hele scherm, en als je zoekt heb je toch geen tijd ergens anders te kijken.

Afsluiten of gewoon powerknop wat ik al jaren doe of gewoon rechts klikken op de startknop, hier kan je afsluiten drukken of andere snelle handige opties.
Ik zelf ben ook lange tijd skeptisch geweest over windows 8.
Nadat ik een nieuwe computer gebouwd had ben ik gewoon overgestapt naar windows 8 (ook vanwege betere performance in BF4)

En eigenlijk bevalt het me heel erg goed! Ja het is even wennen maar het went redelijk snel :)
Ja het is voor de 1ne sneller als de andere, ik ben ook een tijdje sceptisch geweest.
Ik heb een tijdje ook start 8 gedraaid maar na een paar maanden er af gedaan, het is niet meer dan een groot startmenu waar je meer in kwijt kan en dingen groter of kleiner maken/sorteren.

Je hoeft er niet veel tijd in te spenderen alleen soms even met wat openen.
Afsluiten kan nu ook al door rechts te klikken op je startknop en naar afsluiten te gaan, het is nu vooral in metro dat dit wat makkelijker kan. Vind dat zelf wat onzinnig persoonlijk, muisgebruikers deden dit al via de desktop interface, terwijl tablets gewoon een knop hebben ergens aan de rand. Daarnaast hebben desktops en laptops natuurlijk ook gewoon een knop.

Jij mag dit niet veel vinden toevoegen, andere vinden dit wel weer een waardige toevoeging. Dat dit een kleine update is, is duidelijk, Tweakers doet ook niet of dit groot is, begrijp je punt dan ook niet zo.

Waarom zou MS niet vaker updates moeten uitbrengen? We betalen voor een OS, dan is het toch fijn dat MS verbetering doorvoert. Anders zouden consumenten pas echt mogen klagen, enerzijds veel kritiek krijgen en dan vervolgens er niets meedoen. MS maakt hier passende stappen, of dit voor ieder genoeg is, tja dat verschilt. Zelf vind ik metro niets toevoegen op de desktop, maar heb er ook geen last van. Op mijn tablets (Surface RT en Pro) vind ik metro heerlijk.

W8 vergelijk met ME en Vista is niet correct. ME was een belachelijk slecht OS, schandalig dat ze dat hebben uitgebracht. Vista was een goed OS, wat Vista vooral heeft laten zien, is dat MS instaat was om een goed OS te bouwen en met de juiste aanpassingen het geroemde W7 kunnen maken.
Wat MS hier eigenlijk doet is dat ze een goed OS hebben gemaakt, Metro wordt positief ontvangen door tablet gebruikers, terwijl het OS nog even een tikkeltje sneller enz is dan W7. Maar ze hebben de fout gemaakt door Metro te forceren, start menu weg (de knop zelf vond ik niet relevant) en niet zonder Metro te kunnen werken. Beetje bij beetje is MS dat nu aan het veranderen. Dit duurt zonder meer te lang, maar ze lijken dan toch de moeite te doen om het OS aan te passen, zodat consumenten hier wel tevreden mee zijn..
Win 8.1 was via de store te krijgen, deze Update 1 via Windows Update. Willen ze hiermee meer mensen over de streep trekken?
Dit is gewoon een service pack, al noemen ze het niet zo. Windows 8.1 was een geheel nieuwe Windows versie ;)
Klopt dit is eigenlijk gewoon een servicepack net zoals met xp sp2 nieuwe dingen toevoegde, alleen zeggen ze geen servicepack meer te geven voor windows dus noemen ze het anders.
8 april, de dag dat de iconische Windows XP ons zal verlaten.

Ik weet nog hoeveel computers op XP draaiden, dat was echt de ding, de geluid en de welbekende blauwe balk met groene start knop, de tijd dat Microsoft de interface flink wijzigde tegenover de oude 2000 look en ouder.

Ja 8 april gaat een systeem weg dat zo populair was en nog steeds is in sommige landen, epic date.
Nou ben benieuwt hoe het er uit gaat zien zag er goed uit.
Jammer dat ze de ondersteuning voor hoge resolutie beeldschermen niet verder hebben verbeterd. Dat is echt hoognodig voor zakelijke gebruikers. Het is eigenlijk van de zotte dat de (vaak dure) 3200x schermen zo slecht ondersteund worden. Voor een deel ligt dit bij de 3rd party ontwikkelaars en hun custom interfaces van software (dropbox, adobe fireworks, ultra edit, color cop, etc, I'm looking at you), maar ook microsoft zelf laat het toch wel echt liggen met sommige programma's (remote desktop, powershell) en de slechte ondersteuning voor multimonitor gecombineert met 1 hoog resolutiescherm.
Ten eerste, nieuwe iOS en Android en Windows Phone releases krijgen ook altijd een artikel en review, ten tweede, heb je het artikel überhaupt gelezen? Dan had je geweten dat dit gaat om een "Feature update". Niet een gewone patch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee