AMD 'Mullins'-apu draait Fifa 14 op fullhd-resolutie

AMD heeft op zijn stand op de CES een prototype van een compact systeem getoond met de 'Mullins'-apu, waarop Fifa 14 op een resolutie van 1920x1080 pixels draaide. Ook AMD's Project Discovery-tablet was op de stand aanwezig.

Het platte 'kastje' dat AMD op zijn beursstand heeft staan draait Windows 8, met daarop Fifa 14 op een resolutie van 1920x1080 pixels. Het kastje is ongeveer tien centimeter breed, bevat aan de voorkant een camera en is bedoeld om bovenop een lcd-televisie te staan. Met behulp van een tweede kastje kunnen usb-apparaten, zoals gamecontrollers, aangesloten worden. De beide kastjes wisselen alle informatie uit via een mini-displayport-aansluiting.

Over de hardware die in het kastje draait wilde AMD niets meer loslaten dan dat het om een 'Mullins'-apu gaat. De chipfabrikant kondigde Mullins samen met 'Beema' afgelopen november aan. De nieuwe apu-socs moeten de 'Temash'- en 'Kabini'-apu's opvolgen en sneller en zuiniger zijn. De tdp van de Mullins-apu is 4,5 watt, terwijl de sdp op 2 watt ligt. Gezien het lage verbruik van de processor is het kunnen draaien van Fifa 14 op full hd een knappe prestatie.

Naast de mini-pc is AMD's eigen gaming-tablet genaamd Project Discovery op de stand te bewonderen. Afbeeldingen van de tablet verschenen half november al, toen AMD bevestigde dat het de tablet zal gebruiken als referentieontwerp voor tablets met AMD-hardware. De 11"-tablet maakt eveneens gebruik van de Mullins-apu en wist de games Banner Saga en Pro Evolution Soccer 2013 soepel te draaien.

AMD heeft al laten weten Project Discovery niet zelf uit te brengen. De Mullins- en Beema-apu's moeten in de eerste helft van 2014 in tablets en laptops verschijnen.

Door Jelle Stuip

Redacteur

10-01-2014 • 07:16

105 Linkedin

Reacties (105)

105
104
43
10
0
38
Wijzig sortering
Systeem eisen Fifa14:

CPU: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4g / AMD Athlon II X4 600e 2.2g
RAM: 2GB RAM for Windows Vista & Windows 7/8
Disc Drive: DVD-ROM at 8x Speed
Hard Drive: 8.0 GB, with additional space required for saved games and DirectX 9.0c installation
Video: Nvidia 8800 GT / ATI Radeon HD 4650
Sound Card: DirectX 9.0c Compatible
DirectX: 9.0c
Input: Keyboard, Mouse, Dual Analogue gamepad, VOIP Headset
Online Multiplayer: 2-22 players, 512 kbits/sec or faster
Single System Multiplayer: 2-5 players on 1 PC

4670+Quadcore nodig voor optimale performance dus. Al blijft de 4,5watt in combo met volwaardige windows en dan gamen wel indrukwekkend.

@Waktak

Dit zijn de recommended specs. Ik associeer recommended (maar dat is persoonlijk) met tenminste 720p op high, of 1080p op medium met 50+ fps.

Bovenstaande performance, is vermoedelijk, vergelijkbaar met de huidige A8-4500M die nu op 35watt zit. De CPU zal een quadcore zijn met een (stuk) lagere kloksnelheid.

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 10 januari 2014 10:20]

Dit zijn de minimale eisen voor waarschijnlijk 360p. Wat zijn de eisen voor 1080p?
Minimale eisen zijn nooit voor 360p, een modern spel heeft die resolutie niet eens. En dat zijn de recommended specs, waar haal jij vandaan dat dit de minimum zijn? Zou anders behoorljik zwaar zijn voor een FIFA spel (Want quad core minimum? Ik game nog steeds op dual core zonder veel problemen).

Dit zijn de minimum specs (denk van dezelfde website als Flappiewappie https://help.ea.com/article/fifa-14-system-requirements):

CPU: 1.8 GHz Core 2 Duo
RAM: 2GB RAM for Windows Vista & Windows 7/8
Disc Drive: DVD-ROM at 8x Speed
Hard Drive: 8.0 GB, with additional space required for saved games and DirectX 9.0c installation
Video: 3D accelerated 256 MB video card with support for Pixel Shader 3.0
Minimum Supported Video Cards: ATI Radeon HD 3600, NVIDIA GeForce 6800GT
Sound Card: DirectX 9.0c Compatible
DirectX: 9.0c

Minimum dus een GPU uit 2004 (die toen wel top was), en je ziet dat elke GPU sinds Sandy Bridge wel moet volstaan.
Anoniem: 41820
@waktak10 januari 2014 10:13
Ik denk dat tegenwoordig minimum eisen wel rekening houden met 1080p, want volgens mij zijn de gamers die niet minstens die resolutie hebben ZWAAR in de minderheid.
Misschien hier op tweakers, maar ik ken nog zat mensen die gamen op een oude 19" 4:3 of een 900p widescreen schermpje.

Mijn nattevinger zegt dat misschien 65% van de gamers een fullHD scherm hebben of hoger. Geen zware meerderheid.

Kijk bijv. naar laptops, fullHD schermen zijn alleen beschikbaar voor flink dure laptops.

Overigens een nette prestatie van AMD. Iets wat je op een USB poort kan aansluiten waarmee je blijkbaar prima kan gamen. Zou een leuk idee zijn voor een goedkope console :) Snel even AMD opbellen voor dat idee :+
4670+Quadcore nodig voor optimale performance dus. Al blijft de 4,5watt in combo met volwaardige windows en dan gamen wel indrukwekkend.
Tsja, ik vind het nogal nietszeggend om alleen de resolutie op te geven. Als de game draait in 1080p, maar met al het detail op het laagste niveau, is dat eigenlijk minder indrukwekkend dan dat ie draait op bv 1024x768 maar dan met high-res textures, geavanceerde shaders, MSAA en dat soort dingen.
Zou AMD dan eindelijk weer een beetje mee gaan doen in de x86 markt? Zou het ze van harte gunnen.
even voor goede orde, wat zijn de recomended specs voor fifa 14 want naar mijn gevoel zijn die vaak wel aardig zwaar, en 4.5watt tdp zou betekenen dat iej dat het toch een bescheiden dualcore moet zijn... vraag ik moe toch af is dit dan een arm versie van windows en fifa ... omdat ze later ook over een tablet praten met dezefde soort / cpu...

ik kan niet helemaal mee hier... het klinkt hoopvol maar met zo weinig details ook wel weer een beetje 'if it sounds to good to be true, it probbably is'
Fifa 14 is niet een heel zwaar spel. aangezien er geen grote maps nodig zijn voor een voetbal spel is er vrij weinig videogeheugen nodig vergeleken met bijvoorbeeld een moderne shooter. tevens zijn er geen zware features nodig. denk hier aan: Dynamic lighting tesselation depth of field enzovoort. dit zijn processen die veel vragen van het kleine processortje.

persoonlijk denk ik dat een als een spel als battlefield 3-4 op full hd teveel zou zijn voor APU.
Inderdaad, Fifa komt weg met relatief weinig grafische hoogstandjes.

En dat is jammer, juist goede dynamic lightning, tesselation en mooie camera beelden waar wél DoF wordt gebruikt (niet misbruikt) zou een leuke toevoeging zijn. Maar goed, het is ook een console titel bij uitstek natuurlijk, je kan grafische stilstand verwachten natuurlijk hier... En dat is ook waarom AMD voor deze titel heeft gekozen lijkt mij. Het is "populair" en heeft 2014 in de naam. Perfect promo materiaal en dat het een game is uit het niveau van 2011 geeft helemaal niet, dat zien wij hier op T.net, maar de rest van de wereld niet / amper.

Ik denk dat je dan ook kwa performance moet denken aan wat een Xbox 360 levert, maar dan op hogere resoluties wegens meer videogeheugen. En een oude console nu ietsje overstijgen met een 5W TDP APU is natuurlijk prachtig.
Uit die hoek redenerend, denk ik dat BF3 nog best op 720p "medium/ low" settings te spelen zou zijn hierop. Maar een actie RPG als Diablo 3 of Path of Exile zal waarschijnlijk ook perfect lopen op 1080P. Maar dat klinkt weer zo 2012...
persoonlijk denk ik dat een als een spel als battlefield 3-4 op full hd teveel zou zijn voor APU.
voor deze <5watt versie wel ja. maar aangezien alles wat bf3-4 kan draaien nu zeker 10 keer zo veel verbruikt is dat niet echt verwonderlijk.
Ik ben ook van mening dat een zware game als Battlefield 3-4 teveel zou zijn op full HD.
Maar menig mens die een apparaat als dit aanschaft, vooral het aantrekkelijke TDP van 4 watt zijn vast wel bereid om hun resolutie wat te verlagen naar een 1680x1050 oid.

Nou vind ik het persoonlijk alsnog best indrukwekkend dat dit apparaat minder trekt dan mijn spaarlamp..
Anoniem: 551336
@i-chat10 januari 2014 19:43
je kan FIFA 14 full HD met een intel graphics 4000 met max setttings spelen.
niet echt hoog.
Minimum & Recommended specs: http://www.game-debate.co...?g_id=6222&game=Fifa%2014.
Dus je zal er Far Cry 3 ook mee kunnen spelen op minimum settings.
http://www.game-debate.co...id=883&game=Far%20Cry%203
Niet vergeten dat een processor met intel HD 4000 al gauw 15-20x zoveel stroom trekt.
Erg indrukwekkend is dat verschil dus ook weer niet..
Er zijn ook X86 tablets met Windows 8(.1) en ik geloof dat AMD APU's per definitie X86-64 architectuur bevatten, het is een CPU/GPU combinatie.
... ik geloof dat AMD APU's per definitie X86-64 architectuur bevatten, het is een CPU/GPU combinatie.
Nee, AMD is recentelijk ook aan de slag gegaan met ARM based APU's:
nieuws: AMD toont embedded roadmap met ARM-soc

Maar deze "Mullins" is nog gewoon een x86 variant met 2 tot 4 "Puma"-cores.
Goed punt, ik had APU icm met AMD gekoppeld aan enkel de X86-64 platforms, bij de ARM cpu's verwacht ik de term SOC maar dit kan natuurlijk ook net zo goed een APU genoemd worden (Accelerated Processing Unit) Ik hoop overigens dat ze dit niet gaan doen, omdat het best wel verwarrend kan zijn ;)
Ik hoop overigens dat ze dit niet gaan doen, omdat het best wel verwarrend kan zijn ;)
Dat gaan ze dus wel doen. Er komt dan nog een A (ARM) of X (x86) op het logo te staan.
Het is niet omdat AMD ook met ARM werkt tegenwoordig, dat APU's met ARM bestaan, dan noemen we dat gewoon een SoC. APU is een term die AMD tot nu toe alleen gebruikt heeft voor de combinatie x86 cpu + gpu. Jouw artikel heeft het ook over een ARM cpu, van APU wordt niet gesproken. Voor de consumentenmarkt heeft AMD bij mijn weten nog geen plannen met ARM, dat zijn voorlopig alleen serverchips.
Het is niet omdat AMD ook met ARM werkt tegenwoordig, dat APU's met ARM bestaan, dan noemen we dat gewoon een SoC.
Een APU is iets anders dan een SoC.
Een APU is een CPU en GPU op 1 chip.
Een SoC is System-on-a-chip, dus het hele systeem, inclusief de hele chipset en geheugen in 1 chip.
de mullins heeft een ARM ingebouwd voor de "security", ik neem aan dat dit processortje voor cryptografische doeleinden gebruikt wordt.

http://images.bit-tech.net/news_images/2013/11/amd-mullins/article_img.jpg

"security processor"
Volgens mij wel ja. Het is zeker niet een extra core die ingezet wordt als normale processor.
Mijn laptop van 3 jaar draait FIFA 2014 op max in 1080p, en nee 3 jaar terug was dat ook al geen game laptop.

Dit is maar ter indicatie hoe zwaar FIFA 2014 werkelijk is.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 10 januari 2014 08:31]

FIFA 14 is inderdaad een vrij licht spel. De nieuwe game-engine zit overigens alleen in de PS4/One-versies, de PC-versie van FIFA 14 draait op dezelfde engine als FIFA 13 (en dus ook 12, 11, ... :+ )
Toch indrukwekkend voor een chip met een TDP van minder dan 5 watt.
Indrukwekkend? Mja, misschien, maar dit zegt eigenlijk helemaal niks. Als het op low op 1080p draait op 20 fps dan vind ik dat niet echt indrukwekkend hoor. Als het op high staat en je haalt 40+ fps, ok, dan kunnen we praten.
Denk niet dat er veel verschil in 'low' en 'high' settings zal zitten bij FIFA, als daar uberhaupt al settings voor zijn. Grafisch stelt het spel namelijk niet zo veel voor, het draait ook al vloeiend op een Xbox 360 waar het equivalent van een ATI X1900 van 7 jaar oud inzit.
Ja die settings zijn er en ja, dat maakt enorm veel verschil in de kwaliteit / performance.
Lijkt me sterk dat het op 20fps draait, anders gaan ze dat natuurlijk niet showen op de CES

wel is het mogelijk dat de settings lager staan, maar ook die zullen ze niet al te laag zetten, anders is het natuurlijk geen goeie prestatie voor AMD en zullen ze dat echt niet laten zien
Dat ie met zijn 10 cm boven op een lcd tv moet staan lijkt me ook al vreemd. Ziet er uit als een slechte vertaling van een engels artikel.
Je kan natuurlijk ook even de slaap uit je ogen vegen en het fotootje bekijken...
En wat ziet hij dan ? Dat er iets op die tv staat
Wil daarom niet zeggen dat hij het niet raar mag vinden dat je zoiets boven op je tv moet zetten.

Vind die 10cm trouwens maar raar. Als ik op de foto afga, is dat kastje even breed als zo'n xbox controller. En volgens mij is zo'n controller toch wel een stuk breder dan 10cm
Dat is om te skypen, ( dat is eigenlijk het enige dat ik doe met een webcam)
in de toekomst misschien ook gebaren :)
Er staat niks op de tv. Dat is een camera-module.
Het gaat om de twee kastjes die vóór de tv staan, waarvan de kleinste de 10cm variant is waarover gesproken wordt, en doe mogelijk op je tv zou staan (raar met lcd tv's, maar goed).
Dat het kastje niet op de tv staat, is mogelijk maar ik betwijfel dat toch ten zeerste. Ik zou het normaal vinden dat, als je iets demonstreert, je het ook opstelt zoals het hoort en dus "het kastje" op de tv plaatst.
Bovendien kan je aan de bovenkant van het kastje op de tv dezelfde rode rand zien als op de kastjes die getoond worden in de andere foto's.

In het artikel wordt er gesproken over een kastje van 10cm met camera module. Als je naar de tweede foto kijkt, is het toch wel duidelijk dat het grootste kastje de camera module heeft.
Je hebt gelijk! niet goed wakker blijkbaar :)
Volgens mij zie je gewoon het kastje dat ook voor de tv ligt, OP de tv liggen.

Het is alleen een dun ding, dus het val niet zo op, maar dat rood omlijnde geval zit gewoon op het scherm geplakt daar hoor.

Ik vind dit ook een rare plaatsing. Hadden ze dit al in ontwikkeling toen we nog met beeldbuizen werkte ofzo?
Plaatsing op het voetje (dus ook "op de tv"?) zou ik logischer vinden, net als een verdraaibare camera...
Maar wellicht is dit ook al een draaibaar systeem, en komt het langwerpige deel van dit AMD doosje wel plat achter je tv te hangen, beetje lastig te zien op de foto...
Dat zijn dan echt wel de uiterste minimale settings he,

waarschijnlijk niet berekend voor Full HD en high settings , (het is echter niet duidelijk op welke settings Fifa 14 draait)
even voor goede orde, wat zijn de recomended specs voor fifa 14 want naar mijn gevoel zijn die vaak wel aardig zwaar, en 4.5watt tdp zou betekenen dat iej dat het toch een bescheiden dualcore moet zijn
De minimum specs zijn:
OS: Windows Vista SP1 / Windows 7/8
CPU: 1.8 GHz Core 2 Duo
RAM: 2GB RAM
Hard Drive: 8.0 GB
Video: 3D accelerated 256 MB video card with support for Pixel Shader 3.0
https://help.ea.com/article/fifa-14-system-requirements
Aanbevolen wordt een Intel Core 2 Quad Q6600 2.4g / AMD Athlon II X4 600e 2.2g,
maar op een dual core draait het ook. Erg licht spel, dus die Full HD zegt mij niet zoveel.
Het zegt dat een systeem van 4 watt een spel afspeelt, waar een quad core desktop processor voor wordt aangeraden
De mullins apu is een 1,4 GHz quadcore geloof ik
AMD doet altijd al mee, het is maar net welke eisen je stelt en waar je voorkeur naartoe gaat ;)
AMD heeft atijd mee blijven doen, enkel niet meer in het high-end segment.
Low-end staan ze imo zelfs sterker dan Intel met hun APU's.
Hebben ze met de Athlon 64 geprobeerd, toen bleven de meeste mensen ook intel kopen. Er moet natuurlijk wel intel inside op je kastje staan. Misschien dat ze nu meer kans maken omdat het merk wat bekender is geworden door de videokaarten.
Heb indertijd een systeem gebouwd met de Athlon64 omdat die gewoon de meeste 'bang for the Buck' gaf. Prestaties zijn voor mij de maatstaf niet het logootje. En op dit moment is wat dat aangaat Intel gewoon mijn eerste keuze in het segment waarin ik shop.
kan iemand mij uitleggen wat een apu eigenlijk is doet? het is geen cpu en geen gpu?
(ik schaam mezelf een beetje dat ik dit niet weet , zeker wetende dat ik informatica studeer)
kan iemand mij uitleggen wat een apu eigenlijk is doet? het is geen cpu en geen gpu?
(ik schaam mezelf een beetje dat ik dit niet weet , zeker wetende dat ik informatica studeer)
Juist wel, het is een CPU en een GPU in 1 pakket :)
Maar wat ik dan niet snap hoe wordt dit geimplementeerd? in de plaats dan van de cpu , in de plaats van de gpu of naast de 2 of in de plaats van de 2?
Wat is hier het "praktisch" nut van
Dat ligt een beetje lastig. De eerste varianten waren echt inderdaad puur naast elkaar. Net of je een igp hebt op je moederbord, maar dan nu op hetzelfde stukje silicium als de CPU.

Echter, AMD is bezig met zijn "Fusion"-project, waarbij de integratie in stapjes verder gaat dan slechts "een GPU er naast plakken en met een bus verbinden". Met "Kaveri", een andere APU voor desktops en laptops, worden ook HQ, HSA an hUMA geïntroduceerd. Waar voorheen het geheugen voor CPU en GPU compleet los van elkaar waren, worden deze nu ook "gemerged":
nieuws: AMD kondigt Heterogeneous Queuing aan

Dergelijke technieken bieden het voordeel dat programma's makkelijker code kunnen executeren op zowel CPU en GPU met minder overhead van het kopiëren van data. Zeker iets waar jij als student informatica wel eens mee te maken zou kunnen krijgen in de toekomst :)
thx voor de reactie, ja dat zou ik inderdaad wel nog meer kunnen tegenkomen in de toekomst dus. Het concept was me niet bekend en van de school moet ik het jammergenoeg ook niet verwachten dat ze ons hierover al zouden inlichten.
Het is dus eigenlijk gewoon wat Intel de laatste jaren ook al doet, de GPU en CPU in één package. Je moet al behoorlijk zoeken om een Core processor zonder GPU te vinden (de LGA 2011 Extreme processors wel, maar tenzij je een workstation bouwt, tellen die niet mee, ik heb het over gewone cpu's voor in een desktop of laptop) . Maar de implementatie verschilt wel behoorlijk natuurlijk, hoe het geheugen gedeeld wordt onder andere.

Ik denk niet dat het heel relevant is voor een informatica-opleiding om die marketingtermen tot in detail te leren. Dat verandert te vaak en voor een software ontwikkelaar doet het er toch weinig toe. De API's blijven hetzelfde, alleen de GPU zit nu niet meer op een los bordje in PCI-e of als IGP maar samen met de CPU. Geheugenmanagement verandert wel wat, maar goed die bedrijven maken drivers om zo'n veranderingen op te vangen.
Anoniem: 471038
@GENETX10 januari 2014 12:14
Dergelijke technieken bieden het voordeel dat programma's makkelijker code kunnen executeren op zowel CPU en GPU met minder overhead van het kopiëren van data.
Dat vind ik altijd zo misleidend. Dat is een nogal versimpelde voorstelling van de werkelijkheid waarbij de CPU alleen bij het systeemgeheugen kan, en de GPU alleen bij het videogeheugen.
In de praktijk kan de CPU ook direct het videogeheugen aanspreken, en de GPU kan ook het systeemgeheugen aanspreken (weten we het nog? AGP-texturing in de beginjaren van 3d accelerators?).
Dit is misschien wel iets minder ideaal dan dat beiden hun 'native' geheugen aanspreken, maar in veel gevallen is het wel sneller dan eerst een hele kopie trekken van de data van systeemgeheugen naar videogeheugen of omgekeerd, en dan een bewerking doen.

In de praktijk is het het met goed ontworpen code (de juiste data in buffers in het juiste type geheugen) dus allemaal een stuk minder dramatisch dan AMD ons wil doen geloven.
Het is hoofdzakelijk een cpu, met een lichte gpu ingebouwd, dus de dagelijkse dingen kun je er mee doen, waarvoor je normaal gezien een aparte gpu voor nodig hebt. Het praktisch nut is dan ook, dat je geen aparte gpu nodig hebt, wat ruimte, stroom, accu en geld bespaard.

De meeste spellen en zaken als videobewerking zal er echter niet goed mee werken, waarop deze dan gedeeltelijk een uitzondering blijkt te zijn, wat toch een hele prestatie is.
De kwaliteit van het onderwijs gaat omhoog. :Y)
kwaliteit van onderwijs is niet slecht maar komt gewoon een beetje achter :P
apu is nog relatief nieuw.

[Reactie gewijzigd door 33Fraise33 op 10 januari 2014 08:01]

Sorry dat ik mee ga in dit offtopic gedeelte, maar informatica gaat zwaar achteruit vergeleken aantallen jaren terug. Mede doordat je ''vroeger'' wanneer je afgestudeerd was met een leuk eindcijfer je wel ergens aan de bak kon omdat je een zware opleiding achter de rug had die diep en breed was. Mede doordat je toen der tijd niet veel aan google had en je met eigen interesses/kennis diende te programmeren. Nu zie je de afgestudeerde studenten thuis zitten doordat ze de kennis niet hebben naar de vraag en aanbod in het vacature gedeelte.
Na mijn gevoel kan je beter een cursus nemen nav je interesses en het vraag en aanbod in de it markt ipv een opleiding anno 2014 volgen waar je uiteindelijk nog niet zoveel mee kan maar wel de schulden meedraagt.

Dit APU verhaal van AMD, dat zou elke informatica student moeten weten, niet doordat ze het op college/school niet vertellen maar uit eigen interesses in de IT sector (hoewel je als netwerkbeheerder natuurlijk weinig te doen hebt met hardware maar vooral software) hoort dit wel in je interesse pakket te liggen:D

Dit APU gedeelte is inderdaad relatief nieuw (maarja wat is nieuw, it gaat razendsnel de laatste tijd, kan dus ook al als iets ouds gezien worden), het grootste voordeel van dit is indien we een paar jaar verder zijn: het werkt razendsnel samen, alles zit in diezelfde chip gebakken, en het scheelt ontzettend veel stroom voor de mensen die hun grafische kaart veel/regelmatig benutten.
Wanneer we straks (net als bijv in de smartphone/tablet markt) ook het werkgeheugen en etc als chip hebben, zo ook de hardeschijven en etc heb je gewoonweg minuscule computers met reten veel kracht.
Dat is 1 energie zuiniger, kan betere prestaties leveren en neemt minder plek in beslag. Deze 3 factoren beginnen steeds zwaarder mee te tellen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 10 januari 2014 08:29]

Daarom dat ik ook tweakers volg en dat ik vraag wat deze apu precies inhoud. Ik wil meezijn met de "nieuwste" technologie en niet enkel wat we op school zien.

De richting concentreert zich niet vooral op het aspect nieuwe technologieën maar meer op het aspect van de basis leggen op vlak van programmeertalen & netwerken etc.

Op het vlak van programmeertalen kan ik wel zeggen dat mijn school (Hogeschool Gent in België btw.) nog vrij goed up-to-date is en dat qua basis ik zeker niet mag klagen!

On-Topic: ziet er een mooie ontwikkeling uit, apu dat niet veel stroom verbruikt voor toch al vrij deftige 3D-beelden weer te geven. Zou dit ook in een tv etc. kunnen gebruikt worden? En als dit zo klein en stroombesparend is dan denk ik dat dit zeker al een voordeel heeft voor zeer kleine computers: stel je voor dit binnen een jaar in het SD-concept van intel( http://tweakers.net/nieuw...grootte-van-sd-kaart.html), je neemt gewoon je pc/sd kaart mee naar een vriend en je speelt fifa!

EDIT: bedankt iedereen voor dit concept duidelijk te maken voor mij !

[Reactie gewijzigd door 33Fraise33 op 10 januari 2014 09:20]

nenee dit is nu Java, nog vrij uitgebreid en een brede basis
Die lopen inmiddels alweer drie jaar mee, in de IT-wereld is dat toch al een eeuwigheid?
De Cell-processor in de PS3 was eigenlijk al een APU, die dateert van 2005, meer dan 8 jaar dus...

Edit: nog een beetje studielectuur: http://blog.netflowdevelo...elerated-processing-unit/

[Reactie gewijzigd door bandidoloco op 10 januari 2014 22:20]

"Thank you, come again!"

Sorry, moest ff :)
Lol, ik geloof dat je de verkeerde APU hebt ;)
Zo zwaar is fifa 14 niet hoor.
Heb zelf een i5 4570s cpu en die draait fifa 14 ook op full hd met 60fps.

Had liever een ander spel draaiend gezien.

Maar de prestaties in combinatie met het verbruik is zeker netjes.

[Reactie gewijzigd door chizzle01 op 10 januari 2014 07:44]

Dat is een highend desktop cpu (met igpu), die gebruikt geen 4.5 watt. Meestal hebben alleen de highend processors van Intel een beetje fatsoenlijke gpu, de lowend juist niet.

Best knap dat ze dit uit zo'n klein kastje kunnen halen :p. Design van de laptop in de foto's vind ik er overigens mooi uitzien met dat rode randje.
Misschien dat Fifa 14 niet het zwaarste spel voor een gpu is maar ik denk dat het toch wel enigzins cpu belastend is en het is daarom mooi om te zien dat het goed draait.
Tegendeel, de high end heeft juist géén iGPU.
Dan heb ik het natuurlijk over de extreme highend in de vorm van de 3960x e.d :D

Maar je hebt inderdaad wel gelijk. Elk andere processor met een igpu gebruikt uit zichzelf al 10-20x zoveel stroom, de ene krachtiger dan de ander, maar dit is toch best wel een "achievement" in de APU opmars.
Broodje natte pannenkoek als je het mij vraagt.

Intel HD 4000 kan al op High Fifa 14 ~60 FPS eruit krijgen.
Intel HD Graphics 3000 komt nog richting de 30 FPS op High.

Oftewel: Console graphics op een 4,5 watt APU. Niet dat het niet netjes is, maar ik ga geen WAUW roepen.
Zoals iedereen al zegt, een i5 of i7 met Intel HD graphics gaat in deze vergelijking niet op gezien het verbruik 4,5 watt is. Een vergelijking met een Raspberry of een Rockchip 809 is naar mijn mening beter. Of iemand moet gaan speuren naar een Intel chip die met dit verbruik vergelijkbare prestaties behaalt.
Je moet deze Mullins idd vooral vergelijken met Intel Bay Trail Atom's, zoals bv. de Z3740 of Z3770. Deze Intel levert Bay Trail's leveren geweldige prestaties (CPU, GPU én zuinig) voor een scherpe prijs. Hier kan AMD moeilijk aan tippen (vooral vanwege het (de gevolgen van het) grotere productie-procedé van 28nm vs. 22m). Overigens ligt AMD ook nog te veel achter op de ARM-keten om echt overwogen te worden als volwaardig alternatief in de tablet-markt: Die markt ligt er al en alle OEM/ODM moeten echt een meerwaarde zien om een volledige nieuwe productlijn te introduceren.

An sich, verwacht ik dus niet al te veel van deze Mullins. Echter, in combinatie met Dock Port (de schrijver van dit artikel noemt dit "een tweede kasje") zie ik wel mogelijkheden. Je kan daarmee een uitgebreide setup kopen voor een scherpe prijs zoals je van AMD gewend bent. M.a.w. je geeft toe op processing power en accuduur maar je krijgt wel meer features voor minder geld.
Opmerking hierbij dat ik verwacht dat het nog een half jaar duurt voordat een dergelijke setup leverbaar is aangezien de chips nu pas leverbaar beginnen te worden en dat er nog amper product aankondigingen zijn met de Dock Port technology.

Een 2e manier van AMD om Intel te bestrijden zijn recente ontwikkelingen als HSA, HUMA, drivers en Mantle. Deze zijn erop gericht om de gehele data processing "pipeline" te verbeteren (gezien de kansloze strijd tegen Intel met hun volledige generatie voorsprong op het gebied van productie). Aangezien dit impact heeft op zowel hardware als software, zal de eindconsument deze verbeteringen pas geleidelijk gaan ervaren. Echter, aangezien Intel ook een dergelijk pad bewandelt, is het te hopen dat de console en dedicated videokaart verkopen AMD overeind houden tot het moment dat de GPU zoveel taken heeft dat de CPU gedegradeerd is tot een gespecialiseerde hulp-processor. True Audio is bv. nog zo'n techniek die Kaveri heeft om het werk op de CPU te verminderen.

De beste route voor AMD om in de race te blijven is toch Linux (en dus de mobiele markt); het Wintel-kartel blijft voorlopig gewoon bestaan maar op mobile zijn er genoeg groeimogelijkheden, ondanks de moordende concurrentie. Vandaar ook ontwikkelingen als x86 Android (met evt. dual boot) tablets en vanuit AMD's perspectief vooral HSA, verbeterde Linux en driver support.
Ik verwacht dat AMD pas in 2016 een volwaardige speler wordt in het volledige mobiele segment met een ARM x86 CPU/AMD GPU-SoC (incl. HuMA, HSA, betere drivers, Mantle en Linux-support, integrated Edram&Wireless Radio). Dat is ruim 2 jaar achterstand op Intel maar de kostprijs van deze x86 SoC's zal een stuk lager zijn dankzij ARM's open licentie programma en AMD gunstige prijsstrategie. Ondertussen moet AMD markt veroveren ten koste van partijen als Qualcomm, Imagination, Nvidia, MediaTek, Rockchip, Samsung, Sony, Ti, Broadcomm en nog vele anderen.

Het is in ieder geval bemoedigend te zien dat AMD bezig is om de drivers en Linux support gestaag te verbeteren en langzaam maar zeker een degelijk Steam/XBMC alternatief te worden. Aangezien er dus bij Intel en ARM weinig omzet weg te halen valt, zal AMD eerst in dit $200-$500 prijssegment, markt van Nvidia Tegra af moeten snoepen. Dat moet mogelijk zijn want Tegra4 + G-sync (+ een monitor die G-sync ondersteunt!) lijkt mij een stuk minder aantrekkelijk dan Mullins + Dockingport + Mantle. Verder voorzie ik dat AMD met Mullins de €250 Chromebooks in Europa ook aan de man gaat brengen.
Ik las op Phoronix dat er een nieuwe "branch" van de Radaeon drivers (Catalyst 14.1 Beta & ~mid January) zit aan te komen. Hiermee zal vooral de gehele GCN-architecture een noodzakelijke boost krijgen op OpenGL gebied zodat Steam bruikbaar wordt. Als Mantle dan ook nog doet wat het pretendeert, dan benut de hardware eindelijk zijn potentie, incl. op Linux.

Aangezien AMD de gehele Toolchain vanaf onder (compilers) aan het verbeteren is, lijkt dit me de juiste strategie van AMD voor de komende jaren. Dit naast het trimmen van de huidige architecturen, de overstap van X86 naar ARM en het belangrijker maken van de GPU. Dit alles zal, denk ik, leiden tot een overname in 2017: Nvidia door Apple of AMD door Samsung.


Het mooiste van alles is dat deze samenstelling van markten en processor architecturen is dat Intel gedwongen wordt om prijsverlagingen door te voeren. Intel heeft hier al op ingespeeld met een ongekend scherpe prijsstelling voor de BGA Bay-trail's, waardoor Intel zichzelf, op de mobiele markt in eenzelfde positie (tech. leader met een premium prijs/marge ten behoeve van extra prestaties) aan het manoeuvreren is als in het gevecht op de x86-markt; Skylake zal dit in 2016 al realiseren. Echter, met lagere marges dan Intel gewend is maar met meer omzet dan ooit. En dan is Intel in gevecht met Qualcomm, Apple, Samsung en vele anderen uit de ARM familie.
Een kwalijke zaak is dat veel low-end producten niet meer in een socket geleverd worden maar in een BGA package. Kantekening hierbij is dat deze BGA-packages ook ultra-specifieke SoC gaan opleveren voor ongekende lage prijzen. Tweakers zullen moeten evolueren naar Makers. :)

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 11 januari 2014 14:43]

Goed verhaal, kan je helaas geen plusje geven omdat het op mijn reactie een reactie is! :-)
Dit is nou het formaat wat ik leuk zou vinden voor de woonkamer.
Misschien wel leuk voor een steam machine.
Ik hoop in ieder geval niet dat de hardware aan een besturingssysteem gekoppeld is.
(ik zie namelijk er veel MS spulletjes eromheen liggen en er op draaien)
Het moest wel op Windows, aangezien FIFA niet draait op Linux voor zo ver ik weet.

Als er Windows op staat, kan er over het algemeen altijd Linux op. (Kan me geen situatie bedenken waar de hardware alleen draait op Windows)
Mij gaat het er niet alleen om of Linux er op geïnstalleerd kan worden.
Maar ook of ik verplicht ben om een besturingssysteem te moeten kopen.
Altijd leuk, van die vage meldingen. Tegenwoordig kan bijna alles 1080p doen. Maar wat ze nooit vermelden, is de framerate, texture quality, AA, on/off enz... Je kan dus niets vergelijken hoe goed het draait.
fifa is niet heel veeleisend qua resources dus zo heel bijzonder is dit niet lijkt me.
Het kastje is ongeveer tien centimeter breed, bevat aan de voorkant een camera en is bedoeld om bovenop een lcd-televisie te staan.
Hier kan ik mij nog niet echt een voorstelling van maken. Zeker niet wanneer de LCD-televisie aan de muur hangt.
Het is inderdaad vaag. Ik zou me kunnen voorstellen dat je de camera kan draaien, of er uit kan trekken ofzo. Dan zou het deel met de camera als dienst kunnen doen als haakje, waarbij de rest van het apparaat aan de achterzijde hangt. Dat zou niet geheel onlogisch zijn.
Ik wacht liever op onafhankelijke tests. AMD kan wel eens wat grapjes hebben geforceerd in een custom driver, om dit gedaan te krijgen. Als ze de game vervolgens met een detailniveau van 0 draaien ben ik weinig onder de indruk. Tot de onafhankelijke tests blijft het altijd leuk "wij van WC eend"-gepraat, en worden resultaten altijd opgeleukt, of het nu AMD is of een ander bedrijf.
Anoniem: 64119
@Amanoo10 januari 2014 09:29
Je kan het ook omdraaien, hoe vaak heeft AMD keihard gelogen over hun hardware prestaties ?
(en hoe denk je dat dit zou uitpakken voor hun reputatie............)

Back-on-topic:
Trm0001 vind die rode rand qua stijl: Lekker !

De prestaties zien er ook prima uit, samen met de keuze van steeds meer fabrikanten om ook AMD hardware te verkopen zie ik, ondanks de crisis, een heel goed 2014 voor AMD...... :P

Temash review met Benchmark prestaties (ook tov mainstream desktop):
productreview: AMD A4-1200 review door Anoniem: 64119

@Amanoo hieronder: Geen zorgen, het was al duidelijk dat je meer blauw georienteerd bent.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 10 januari 2014 10:02]

Hoeveel bedrijven liegen houd ik niet bij, ik ga zelf altijd al ervan uit dat ze dingen zo mooi mogelijk laten klinken, ongeacht welk bedrijf, daar zijn het bedrijven voor :P

Ik ben het wel met je eens dat dat doosje niet lelijk is, al ben ik misschien meer iemand voor blauw.
Je kan het ook omdraaien, hoe vaak heeft AMD keihard gelogen over hun hardware prestaties ?
Ik kan er zo wel twee noemen hoor, uit de losse pols:
http://youtu.be/G_n3wvsfq4Y
http://forums.anandtech.c...?p=30364913&postcount=280
Eerst graag ffe goed lezen:

"While I work for AMD, my posts are my own opinions."

Daar kan dus geen misverstand over bestaan, zijn prive mening en niet van AMD !

@hieronder: Dus alles wat een belangrijk iemand prive doet is per definitie de mening van de organisatie waarvoor hij werkt.....? Zou een mooie boel worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 10 januari 2014 12:52]

Daar kan dus geen misverstand over bestaan, zijn prive mening en niet van AMD !
Uhh ja, zijn claims over de CPU-performance zijn een 'mening', terwijl hij marketing director van AMD's server-tak was, en dus precies wist wat de CPU-performance zou zijn... tuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee