Je moet deze Mullins idd vooral vergelijken met
Intel Bay Trail Atom's, zoals bv. de Z3740 of Z3770. Deze Intel levert Bay Trail's leveren geweldige prestaties (CPU, GPU én zuinig) voor een scherpe prijs. Hier kan AMD moeilijk aan tippen (vooral vanwege het (de gevolgen van het) grotere productie-procedé van 28nm vs. 22m). Overigens ligt AMD ook nog te veel achter op de ARM-keten om echt overwogen te worden als volwaardig alternatief in de tablet-markt: Die markt ligt er al en alle OEM/ODM moeten echt een meerwaarde zien om een volledige nieuwe productlijn te introduceren.
An sich, verwacht ik dus niet al te veel van deze Mullins. Echter, in combinatie met Dock Port (de schrijver van dit artikel noemt dit
"een tweede kasje") zie ik wel mogelijkheden. Je kan daarmee een uitgebreide setup kopen voor een scherpe prijs zoals je van AMD gewend bent. M.a.w. je geeft toe op processing power en accuduur maar je krijgt wel meer features voor minder geld.
Opmerking hierbij dat ik verwacht dat het nog een half jaar duurt voordat een dergelijke setup leverbaar is aangezien de chips nu pas leverbaar beginnen te worden en dat er nog amper product aankondigingen zijn met de Dock Port technology.
Een 2e manier van AMD om Intel te bestrijden zijn recente ontwikkelingen als HSA, HUMA, drivers en Mantle. Deze zijn erop gericht om de gehele data processing "pipeline" te verbeteren (gezien de kansloze strijd tegen Intel met hun volledige generatie voorsprong op het gebied van productie). Aangezien dit impact heeft op zowel hardware als software, zal de eindconsument deze verbeteringen pas geleidelijk gaan ervaren. Echter, aangezien Intel ook een dergelijk pad bewandelt, is het te hopen dat de console en dedicated videokaart verkopen AMD overeind houden tot het moment dat de GPU zoveel taken heeft dat de CPU gedegradeerd is tot een gespecialiseerde hulp-processor. True Audio is bv. nog zo'n techniek die Kaveri heeft om het werk op de CPU te verminderen.
De beste route voor AMD om in de race te blijven is toch Linux (en dus de mobiele markt); het Wintel-kartel blijft voorlopig gewoon bestaan maar op mobile zijn er genoeg groeimogelijkheden, ondanks de moordende concurrentie. Vandaar ook ontwikkelingen als x86 Android (met evt. dual boot) tablets en vanuit AMD's perspectief vooral HSA, verbeterde Linux en driver support.
Ik verwacht dat AMD pas in 2016 een volwaardige speler wordt in het volledige mobiele segment met een ARM x86 CPU/AMD GPU-SoC (incl. HuMA, HSA, betere drivers, Mantle en Linux-support, integrated Edram&Wireless Radio). Dat is ruim 2 jaar achterstand op Intel maar de kostprijs van deze x86 SoC's zal een stuk lager zijn dankzij ARM's open licentie programma en AMD gunstige prijsstrategie. Ondertussen moet AMD markt veroveren ten koste van partijen als Qualcomm, Imagination, Nvidia, MediaTek, Rockchip, Samsung, Sony, Ti, Broadcomm en nog vele anderen.
Het is in ieder geval bemoedigend te zien dat AMD bezig is om de drivers en Linux support gestaag te verbeteren en langzaam maar zeker een degelijk Steam/XBMC alternatief te worden. Aangezien er dus bij Intel en ARM weinig omzet weg te halen valt, zal AMD eerst in dit $200-$500 prijssegment, markt van Nvidia Tegra af moeten snoepen. Dat moet mogelijk zijn want Tegra4 + G-sync (+ een monitor die G-sync ondersteunt!) lijkt mij een stuk minder aantrekkelijk dan Mullins + Dockingport + Mantle. Verder voorzie ik dat AMD met Mullins de €250 Chromebooks in Europa ook aan de man gaat brengen.
Ik las op Phoronix dat er een nieuwe "branch" van de Radaeon drivers (Catalyst 14.1 Beta & ~mid January) zit aan te komen. Hiermee zal vooral de gehele GCN-architecture een noodzakelijke boost krijgen op OpenGL gebied zodat Steam bruikbaar wordt. Als Mantle dan ook nog doet wat het pretendeert, dan benut de hardware eindelijk zijn potentie, incl. op Linux.
Aangezien AMD de gehele Toolchain vanaf onder (compilers) aan het verbeteren is, lijkt dit me de juiste strategie van AMD voor de komende jaren. Dit naast het trimmen van de huidige architecturen, de overstap van X86 naar ARM en het belangrijker maken van de GPU. Dit alles zal, denk ik, leiden tot een overname in 2017: Nvidia door Apple of AMD door Samsung.
Het mooiste van alles is dat deze samenstelling van markten en processor architecturen is dat Intel gedwongen wordt om prijsverlagingen door te voeren. Intel heeft hier al op ingespeeld met een ongekend scherpe prijsstelling voor de BGA Bay-trail's, waardoor Intel zichzelf, op de mobiele markt in eenzelfde positie (tech. leader met een premium prijs/marge ten behoeve van extra prestaties) aan het manoeuvreren is als in het gevecht op de x86-markt; Skylake zal dit in 2016 al realiseren. Echter, met lagere marges dan Intel gewend is maar met meer omzet dan ooit. En dan is Intel in gevecht met Qualcomm, Apple, Samsung en vele anderen uit de ARM familie.
Een kwalijke zaak is dat veel low-end producten niet meer in een socket geleverd worden maar in een BGA package. Kantekening hierbij is dat deze BGA-packages ook ultra-specifieke SoC gaan opleveren voor ongekende lage prijzen. Tweakers zullen moeten evolueren naar Makers.
[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 11 januari 2014 14:43]