De Amerikaanse inlichtingendiensten en het Pentagon hebben bezwaren tegen de mogelijke plaatsing van Russische grondstations op Amerikaanse bodem. De meetpunten zouden uitsluitend de nauwkeurigheid van gps-tegenhanger Glonass monitoren, zo claimen de Russen.
Rusland is al sinds de jaren tachtig bezig om een eigen satellietplaatsbepalingssysteem te activeren. Onder de naam Glonass willen de Russen een alternatief voor het Amerikaanse gps te ontwikkelen, omdat met name het Russische leger vreesde dat de VS een groot voordeel hebben. Zo zou het Amerikaanse leger in tijden van conflict mogelijk het gps-signaal bewust kunnen manipuleren. Inmiddels zijn 24 Glonass-satellieten beschikbaar waarmee wereldwijde dekking wordt geboden. Ook kunnen veel recente gps-compatibele chips ook overweg met Glonass.
Omdat satellieten na verloop van tijd langzaam uit hun baan raken, en daarmee de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling zal afnemen, zijn er grondstations nodig om de afwijkingen te monitoren en te corrigeren in de navigatieberekeningen. Daarom heeft Rusland, net als de VS voor zijn gps-systeem, in meerdere landen grondstations geplaatst. Rusland heeft aan de Amerikanen in mei 2012 verzocht om ook een aantal van dergelijke meetpunten op Amerikaans grondgebied te mogen plaatsen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stond sympathiek ten aanzien van het Russische verzoek, omdat dit goed zou zijn voor de betrekkingen tussen de twee landen. De CIA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten maken echter samen met het Pentagon nu bezwaar. Zij stellen dat dergelijke grondstations op Amerikaanse bodem een gevaar kunnen vormen voor de nationale veiligheid, zo schrijft The New York Times.
De veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van defensie zeggen vooral bang te zijn dat de grondstations de nauwkeurigheid van satellietgestuurd Russisch wapentuig zal vergroten. Daarnaast wordt gevreesd dat de grondstations voor spionagedoeleinden ingezet kunnen worden. Rusland ontkent dat de grondstations extra offensieve mogelijkheden bieden en stelt dat deze uitsluitend bedoeld zijn om het Glonass-systeem te kalibreren.
De regering Obama heeft ondanks de kritiek vanuit het leger en de inlichtingendiensten het Russische verzoek nog niet afgewezen. Bovendien stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen gevaar schuilt in de grondstations. Onduidelijk is nog wanneer er een definitief besluit zal komen.